madana 03.11.05, 19:49 Właśnie podano,że PO mimo zapewniania,że nie weźmie z budżetu ani złotówki po wyborach,właśnie zmieniła zdanie,jest przecież zadłużona na 20 mln. "Chciałoby się wilekich rzeczy, a tu rzeczywistość skrzeczy..."S.Wyspiański Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pro.filutek1 Re: Subwencja a PO 03.11.05, 19:50 Słowo się rzekło, ale sprawa się rypła. Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: Subwencja a PO 03.11.05, 19:51 Czyli- mówiąc kolokwialnie- "z gęby zrobiło się cholewę"... Odpowiedz Link Zgłoś
pralinka.pralinka Re: Subwencja a PO 03.11.05, 19:51 Widać PO zaczyna się specjalizować w zmianach zdania :) Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Subwencja a PO 03.11.05, 19:54 madana napisała: > Właśnie podano,że PO mimo zapewniania,że nie weźmie z budżetu ani złotówki po w > yborach,właśnie zmieniła zdanie,jest przecież zadłużona na 20 mln. Może szykują się na przyspieszone wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
6nine9 Re: Subwencja a PO 03.11.05, 19:54 madana napisała: > Właśnie podano,że PO mimo zapewniania,że nie weźmie z budżetu ani złotówki po w > yborach,właśnie zmieniła zdanie,jest przecież zadłużona na 20 mln. PO jest JEDYNĄ patią, która od kilku lat nie bierze z budżetu środków na finansowanie partii i nie będzie brało, a jesli się da, zlikwiduje tą zasadę. Natomiast nigdy nie twierdzili, że nie wezmą zwrotu wydatków za kampanię wyborczą. Pamiętam program w którym to wyjaśniali, tylko Lepper i LPR ciagle przerywali i powtarzali "bierzecie, bierzecie". Lepper to manipulator, a Ty? Głupota czy manipulacja? Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: Subwencja a PO 03.11.05, 19:56 Nie, po prostu słuchałam pana Schetyny, jak zapewniał,że PO nie sięgnie po subwencję, a teraz zmienił zdanie. No ale skoro Twoim zdaniem, to JEDYNI sprawiedliwi... Odpowiedz Link Zgłoś
6nine9 Re: Subwencja a PO 03.11.05, 20:09 Sproboj odronić SUBWENCJĘ od ZWROTU KOSZTÓW KAMPANII. To inne ustawy. Jesli nadal twierdzisz ze nie rozróżniasz, to powtózę - albo głupota, albo manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea 6nine9 ma rację. Po od lat nie bierze corocznej 03.11.05, 20:11 dotacji na bieżącą działalność, ale bierze zwrot za kampanię wyborczą, to dwie inne sprawy. Choć rzeczywiscie często PO mówi że nie bierze żadnych pieniędzy z budzetu, potem dziennikarz pyta o ten zwrot i polityk PO kręci się w zeznaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: 6nine9 ma rację. Po od lat nie bierze coroczn 09.11.05, 09:24 Nie bój, już bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Subwencja a PO 03.11.05, 21:11 a co to dla mnie za różnica; czy ja mu ODDAM za wydrukowany plakacik, czy też DAM mu na wydrukowanie plakaciku???? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Rozmowa ze Schetyną w "Prosto w oczy" 03.11.05, 20:10 Monika Olejnik: Ale nie odpowiedział Pan na moje pytanie w sprawie finansowania. Grzegorz Schetyna: Już odpowiem, oczywiście tak, te pieniądze, dlatego wzięliśmy kredyt, ten kredyt spłacimy z pieniędzy, które otrzymamy z refundacji... Monika Olejnik: Co się tak zmieniło w Platformie Obywatelskiej, która tak jak mówię, chwaliła się że my jedyni nie bierzemy pieniędzy z budżetu, a teraz co? Grzegorz Schetyna: Te pieniądze, które są, żeby nie sprzedawać cegiełek, żeby wszystko było przejrzyste, każdy wprowadzony poseł, za każdego wprowadzonego posła, tak jak inne partie otrzymamy refundację. Z budżetu przyznaję, to są jedyne pieniądze, które z budżetu bierzemy. Natomiast nie bierzemy... Monika Olejnik: Wypada brać pieniądze z budżetu, kiedy się krytykowało inne partie.. Grzegorz Schetyna: Ale krytykujemy dalej. Dalej nie bierzemy subwencji... nie będziemy brać. Dlatego o tym mówimy. Ludwik Dorn: Rozumiem, że nie złożycie wniosku o subwencję? Grzegorz Schetyna: Nie, powiem więcej, zrobimy wszystko, żebyście Wy też nie brali tych pieniędzy od podatnika, i żeby partie nie były .... Monika Olejnik: No dobrze, ale zanim to zrobicie, to weźmiecie te pieniądze, czy nie? Grzegorz Schetyna: Mówimy o subwencji, a nie o fundacji. Ludwik Dorn: Ja rozumiem, że Pan poseł Schetyna stwierdza tyle, że Platforma Obywatelska nie złoży wniosku o wypłatę subwencji, tak? Grzegorz Schetyna: Platforma Obywatelska nie będzie finansowana z budżetu państwa przez podatnika. Natomiast każdy poseł Platformy, jak każdy inny poseł otrzyma refundację. Ludwik Dorn: Ale to jest refundacja. Ale czy Pan teraz mówi, opinii publicznej i telewidzom: my Platforma Obywatelska, nie złożymy.. bo to można bardzo prosto zrobić, nie złożymy wniosku o wypłatę subwencji? Daję na to słowo harcerza i słowo honoru. Monika Olejnik: Ale niech Pan da powiedzieć, bo Pan mówi, Panie pośle. Grzegorz Schetyna: I powiem więcej – mówi za mnie, chyba że się Pan do Platformy Obywatelskiej zapisze. Zapraszam. Powiem więcej, zrobimy wszystko, żeby żadna partia nie wzięła już żadnych pieniędzy od podatnika. Ludwik Dorn: Zrobicie wszystko. Ale wy nie złożycie wniosku o subwencję? Grzegorz Schetyna: Nie chcemy brać i proszę o naśladowanie. Nie będziemy brać... Ludwik Dorn: Czyli nie złożycie wniosku o subwencję, tak? Grzegorz Schetyna: Tak. ww6.tvp.pl/View?Cat=2216&id=243642 Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: On nawet klamac nie umie :))) 03.11.05, 20:18 dzis po przypomnieniu tej rozmowy była migawka, w której mówił ze chyba złoży wniosek o subwencje. chyba, ze mu sie coś pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
6nine9 Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 20:24 Niestety Schetyna jest medialnie cienki jak papier śniadaniowy. Zapędzili go pytaniami do naroznika, a on do tego jest slaby merytorycznie jak sie okazuje. Nie powinni go wypuszczac do telewizji. PO nie bierze rocznej subwencji, ale bierze zwrot kosztow kampanii - ot i cala tajemnica. Wszyscy inni biorą i jedno, i drugie (jesli im przysluguje). Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 20:27 To czemu powiedział,ze CHYBA złozy wniosek o subwencje(przyjmijmy, ze to pomyłka) ? Czy to nie było oczywiste juz wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 20:28 To znaczy, ze chodziło tu o zwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 20:32 Tylko że wszyscy inni nie kłamią na ten temat. Platforma chwaliła się, że jako partia nie bierze pieniędzy od podatnika. A refundację za kampanię to kto wypłaca? Królowa Angielska? Odpowiedz Link Zgłoś
6nine9 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 20:45 Juz koncząc moj udzial w tym wątku - albo starasz się myslec i rozrozniasz subwencję partii od zwrotu kosztow kampanii, i co za tym idzie - przyjmujesz do wiadomosci fakt, ze PO nie bierze subwencji, albo jestes zwyklym krzykaczem, ktorego nie obchodzą fakty - wazne jest tylko by dokopac przeciwnikowi politycznemu, niezaleznie czy slusznie, byle bolało. Mogę powtorzyc, że Schetyna jest do bani. Nie podoba mi się jego usmieszek, plus jest cieki merytorycznie (albo nie umie się sprzedac w TV). I tym się szczyce - że chociaz popieram PO, to uwazam ze mają wiele wad i popelniają błędy. Niestety 90% zwolennikow Pisu na tym forum to zwykli krzykacze, zionący nienawiścią, ktorzy robią z każdego wątku rynsztok. Szacunek dla tych pozostalych 10%, niestety są mniej widoczni.... Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 20:49 Nie chce mi się grzebac, czy zwrot jest przydzielany na wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
6nine9 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 20:55 By otrzymac zwrot kosztow kampanii, trzeba udokumetowac wydatki, czyli jest to rodzaj wniosku. Kwota jest proporcjonalna do liczby posłow (czy % glosow, wszystko jedno) Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 20:56 Czyli jesteś pewien,z ę jak mówił ze chyba złożą wniosek o subwencje to chodziło mu o ten zwrot? Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Co powiedziała Schetyna-gadzina, nie wiem. 03.11.05, 20:58 Wiem że subwencja to jedno. Wiem ze zwrot za kampanię to drugie. Może jednak pogrzeb na www.lex.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Co powiedziała Schetyna-gadzina, nie wiem. 03.11.05, 21:06 To pytanie do 69. generalnie nie ma tu pytań prawnych tylko o migawkę z jego (?)pomyłką. Schetyna mówił też pięknie u Olejnik o przejrzystości finansowania. To też ciekawy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
6nine9 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 21:05 Jeeez, nie wiem na pewno o co mu chodzilo, moze chodzilo mu o wsadzenie reki pod spodnice Olejnik. Fakty sa jak opisane wyzej (i nizej - dobry post troche nizej) i dyskusja z faktami - jesli się je zna i rozumie - powinna sie skonczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Nie klamie - nie nadaje sie do TV po prostu 03.11.05, 21:16 To co opisujesz było wiadome juz od początku. Tu chodzi o Schetynę i jego deklaracje. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Subwencja a PO 03.11.05, 21:01 PO bierze refundacje kosztów kampanii, a nie coroczne subwencje. Niestety, większości elektoratu zbyt ciężko pojąć tą różnicę, a PO niestety nie do końca umie porządnie to wytłumaczyć (faktem też jest, że nikt za bardzo nie daje im takiej możliwości, vide rozmowa z Olejnik cytowana wyżej). Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Subwencja a PO 04.11.05, 16:40 Matołku, czytałeś wątek w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Z calym szacunkiem, ale jesli ktos naprawde 09.11.05, 21:38 wierzyl, ze PO nie wezmie dotacji jako partia to wspolczuje naiwnosci :) W koncu chociazby kampanie prezydencka trzeba z czegos splacic. Wzieliby nawet jakby wygrali i wybory parlamentarne i Tusk wygral prezydenckie. W koncu z nich taka sama "prawica" jak z PiS tyle ze mniej do kosciola chodza. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin A swoja droga gdzie sa te cale stada naiwnych, 09.11.05, 21:52 ktorzy grzmieli na forum jacy to z PO sa liberalowie ???? ;) Odpowiedz Link Zgłoś