d3b3 14.11.05, 22:58 W Polsce nie ma ateistów i agnostyków? Wszyscy chodzimy do kościółka w każdą niedzielę? Obnoszenie się rządu Marcinkiewicza z wyznaniem to nie jest problem! Powiedzenie "Tak mi dopomóż Bóg" zapewnia sukces. Naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asienka32 Re: ateiści 14.11.05, 23:00 > W Polsce nie ma ateistów i agnostyków? Są > Wszyscy chodzimy do kościółka w każdą niedzielę? Nie > Obnoszenie się rządu Marcinkiewicza z wyznaniem to nie jest problem! Nie ma istotnego znaczenia. > Powiedzenie "Tak mi dopomóż Bóg" zapewnia sukces. Naprawdę? Czemu nie spróbować? Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: ateiści 14.11.05, 23:03 d3b3 napisała: > W Polsce nie ma ateistów i agnostyków? ------- Są. ja jestem ateistą. ------ > > Wszyscy chodzimy do kościółka w każdą niedzielę? ------ Nie. -------- > > Obnoszenie się rządu Marcinkiewicza z wyznaniem to nie jest problem! -------- To nieeleganckie i zbyteczne. Kwestia smaku. -------- > > Powiedzenie "Tak mi dopomóż Bóg" zapewnia sukces. Naprawdę? -------- Nie ma znaczenia jak inne zaklęcia :) Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: ateiści 14.11.05, 23:22 Uważam że obnoszenie się z wyznaniem jest nieeleganckie i zbyteczne. Myślę że nie jest to tylko kwestia smaku. Takim argumentem można nas zapędzić w kozi róg. Za chwilę ktoś powie że się stawiamy ponad moherowymi beretami, bo nimi gardzimy... Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: ateiści 14.11.05, 23:25 d3b3 napisała: > Uważam że obnoszenie się z wyznaniem jest nieeleganckie i zbyteczne. > Myślę że nie jest to tylko kwestia smaku. > Takim argumentem można nas zapędzić w kozi róg. > Za chwilę ktoś powie że się stawiamy ponad moherowymi beretami, bo nimi gardzimy... ------ Ja nie gardzę ludźmi. Rozumiem, że wiele samotnych, starszych kobiet ma w Radiu z Ryjem oparcie. Oczekuje, że nikt nie będzie gardził moim systemem wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason O co Ci chodzi? 14.11.05, 23:04 Możesz mi w skrócie napisać o co Ci chodzi z tymi słowami Marcinkiewicza? W Polsce MOŻNA zakończyć ślubowanie dodaniem frazy "tak mi dopomóż Bóg" - nie ma jednak takiego obowiązku. Nowy premier z tego prawa skorzystał, co w tym złego? Dodam, że w RFN jeszcze do niedawna (przełamał to dopiero Schroeder) kolejni kanclerze przysięgali na Boga i Biblię i nikomu (nawet SPD) to nie przeszkadzało... Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Nie jestem wierzacy. A chodzi o metode malych 14.11.05, 23:08 krokow wywalamy religie (jakakolwiek) stad, wywalamy religie (jakakolwiek) stamtad bo tylko my ateisci mamy racje .... Ot sila rozumu jedyna religia. Tylko cos z ta sila rozumu slabo (czytaj - zobacz co sie dzieje we Francji). Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Nie jestem wierzacy. A chodzi o metode malych 14.11.05, 23:29 frank_drebin napisał: > krokow wywalamy religie (jakakolwiek) stad, wywalamy religie (jakakolwiek) > stamtad bo tylko my ateisci mamy racje .... Ot sila rozumu jedyna religia. > Tylko cos z ta sila rozumu slabo (czytaj - zobacz co sie dzieje we Francji). --------- Uważam, że religię nalezy usunąć z państwowych szkół do sal katechetycznych gdzie jej miejsce. Dla dobra obu stron. Nie sądzę, żeby dobrym rozwiązaniem było usuwanie elementów duchowych z życia człowieka (poezja, muzyka, dla niektórych religia) bo człowiek jest zbyt złożonym mechanizmem, żeby chcieć go sprowadzać do mózgu i przewodu pokarmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Oki jak najbardziej do sal tu sie zgadzamy. Tylko, 14.11.05, 23:50 ze na przyklad usuwanie choinek, ze szkol przy ktorych to choinkach pewnie dzieciaki roznych wyznan dobrze sie bawia i dobrze im sie one kojarza (prezenty itp.) uwazam tez za durnote. Zreszta w zeszlym roku jak byly takie przypadki w USA i Francji to nawet muzulamanie mowili, ze nie maja nic przeciwko choinkom. Troche rozsadku w tym wszystkim ..... Inaczej dojdziemy do stanu paranoi, ze bedzie wyznaczony odgornie kolor ubrania jakie mozna nosic - bo na przyklad ateuszom kolor ubrania bedzie sie kojarzyl z kolorem jakiejs religii i bedzie strasznie "ranil" ich poczucie ateistycznosci .... Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Oki jak najbardziej do sal tu sie zgadzamy. T 15.11.05, 00:03 frank_drebin napisał: > Troche rozsadku w tym wszystkim ..... Inaczej dojdziemy do stanu paranoi, ze > bedzie wyznaczony odgornie kolor ubrania jakie mozna nosic - bo na przyklad > ateuszom kolor ubrania bedzie sie kojarzyl z kolorem jakiejs religii i bedzie > strasznie "ranil" ich poczucie ateistycznosci .... --------- Mnie różnorodność nie rani :) Z choinkami masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Oki jak najbardziej do sal tu sie zgadzamy. T 15.11.05, 00:40 Nie calkiem z Muzulmanami jest podobnie jak z Katolikami.Jest wiele odmian.Jedni sa za drudzy przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: O co Ci chodzi? 15.11.05, 00:38 Gdyby nie przeszkadzalo,to przysiegaliby do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: ateiści 15.11.05, 00:01 Nie ustawiałam zniczy na ul. Jana Pawła II... Uwiera mnie bałwochwaltwo... Mam wrażenie że mnie nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: ateiści 15.11.05, 00:04 d3b3 napisała: > Nie ustawiałam zniczy na ul. Jana Pawła II... > Uwiera mnie bałwochwaltwo... ------ Rozumiem ---- > > Mam wrażenie że mnie nie ma! --- Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: ateiści 15.11.05, 00:21 Nie ma mnie w mediach. Nie jestem reprezentowana... 40-letni ateista-liberał, a do tego kobieta? Nie wcisną mi przecież margaryny ani proszku do prania! Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: ateiści 15.11.05, 00:30 d3b3 napisała: > Nie ma mnie w mediach. Nie jestem reprezentowana... --------- Po jaką cholerę chcesz być w mediach? To kompromituje :) Jest np. www.racjonalista.pl--------- > 40-letni ateista-liberał, a do tego kobieta? --------- To wspaniały wiek dla kobiety (jak prawie każdy) ---------- > Nie wcisną mi przecież margaryny ani proszku do prania! --------- Nikt normalny nie głosował na Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: ateiści 15.11.05, 00:47 na www.racjonalista.pl wejść nie można. klikałam, klikałam i nic! Nikt normalny nie głosował na Tuska. Wszyscy normalni głosowali przeciw Miodowiczowi! I CO? Miodowicz wygrał w Kielcach, a Śpiewak bryluje w mediach... Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: ateiści 15.11.05, 00:52 racjonalista.pl poprawiam link. d3b3 napisała: > na > www.racjonalista.pl > wejść nie można. klikałam, klikałam i nic! > > Nikt normalny nie głosował na Tuska. > > Wszyscy normalni głosowali przeciw Miodowiczowi! I CO? > > Miodowicz wygrał w Kielcach, a Śpiewak bryluje w mediach... ---------- To jest dance macabre :) Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: ateiści 15.11.05, 07:58 palnick napisał: > Nikt normalny nie głosował na Tuska. W takim razie jestem nienormalną ateistką. Dziękuję za przypięcie "łatki". Głosowałam na Tuska - PRZECIWKO Kaczyńskim. Pewnie to moja wina, że od lat - jeśli chcę głosować - muszę głosować PRZECIW, nie ZA. A, przepraszam, raz głosowałam za... T. Mazowieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: ateiści 15.11.05, 08:42 zawsze to ateiści mogą się wyprowadzić jak im państwo wyznaniowe przeszkadza. przez 50 lat mieli swoje kochane państwo laickie, teraz trzeba trochę pożyć w katolandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: ateiści 15.11.05, 08:43 aron2004 napisał: > zawsze to ateiści mogą się wyprowadzić jak im państwo wyznaniowe przeszkadza. > > przez 50 lat mieli swoje kochane państwo laickie, teraz trzeba trochę pożyć w > katolandzie. ------------- Nieprawdopodobne ! Odpowiedz Link Zgłoś