Dodaj do ulubionych

Polityka PO to im gorzej dla POLSKI to lepiej dla

24.11.05, 01:01
Polityka PO to:
Im gorzej dla POLSKI to lepiej dla PO-wców.
Im gorzej tym lepiej.
Niecierpliwe oczekiwanie na błędy Rządu.
Zniecierpliwienie narasta z każdym dniem.
Sępy krążą w oczekiwaniu łupu.
Sukcesy Polski to porażki PO.
Itd.
Obserwuj wątek
    • po_godzinach że tez Ci się nie znudzi ........... 24.11.05, 01:02
      może napiszesz tez coś ciekawego?
      • t0g Czesc! W zasadzie jednak do nas powinnas przy- 24.11.05, 01:08
        jechac, bo u nas prawie wszystkie domy sa drewniane. No i niektore juz sa w
        leciech...

George Washington, na przyklad, mieszkal w drewnianym domu. Troche sie tego
        wstydzil zapewne, bo fasada udaje murowana.

Naprawde stare to jednak sa w Norwegii.
        • po_godzinach cześć) 24.11.05, 01:09
        • po_godzinach cześć) 24.11.05, 01:10
          jak się ociepli?)
        • kropek_oxford Jeden moj polski znajomy fortune na remontach 24.11.05, 01:11
          tych waszych wooden frames zrobil - wcale nie zartuje: zjawil sie chlopak na
          amerykanskim rynku jako producent snycerskich kompletow do hallow (lustro,
          wieszak etc), ale szybko wyczul pismo nosem i wyladowal w remontowce. Nb.
          wyrosl juz na tyle, ze ZA ZADNE PIENIADZE NIE ZATRUDNI POLAKOW :)))
          • po_godzinach ale kusisz) 24.11.05, 01:16
            domy drewniane sa piękne i pachnące, a ze snucerką, to ho ho!

Polska historycznie jest drewniana, tyle że drewno kojarzy się tu ze wsią i nie
            nobilituje, więc bardzo ciężko walczyć o jego ratowanie - kazdy najchętniej
            burzy i stawia takie okropieństwa.
            A rewitalizacja drewna jest o wile prostsza, niż cegły - i tańsza, ale wex
            przekonaj nieuków i niedowiarków.

Co do Skandynawii - to całkiem inna sprawa - tam w najmniejszej wiosce każdą
            deseczkę hołubią i kilkusetletnie domy jak nowe wyglądają (((

• pan.nikt Re: ale kusisz) 24.11.05, 01:20
              Największą wadą drewna w budownoictwie, jest.....
              JEGO CENA.

Drewno jest zwyczajnie qrewsko drogie.
              • po_godzinach Re: ale kusisz) 24.11.05, 01:22
                to zalezy

jak kupujesz w tartaku nie jest droższe, niż inne materiały - i odpada koszt
                tynku na przykład, i szybciej sie buduje - więc i cena robocizny itepe
                • pan.nikt Re: ale kusisz) 24.11.05, 01:39
                  Qrcze sprawdzałem i naprawdę taniej wychodzi jakiś siporex, jotung, czy nawet
                  ceramiczna dziurawka.
                  • kropek_oxford Jedz na Kaszuby Bytowskie. Rozejrzyj sie w 24.11.05, 01:42
                    licnych tam opuszczonych wsiach - czesto stara, XVIII wieczna jodle mozesz tam
                    kupic w postaci gotowej chalupy (tej juz ani pozar, ani zaden chropak nie
                    wezmie). Sa duze i piekne - ja bym taka zywcem przeniosl, tylko strych
                    zagospodarowal na sypialnie. Mozesz tez kupic ze dwie i wykorzystac jako
                    budulec, ale mnie by bylo szkoda.
                    • po_godzinach Re: Jedz na Kaszuby Bytowskie. Rozejrzyj sie w 24.11.05, 01:44
                      wiesz, ile by zapłacił za wycięcie???
                      • kropek_oxford Mowie o porzuconych chalupach, sa tam cale 24.11.05, 01:46
                        opuszczone wiochy, czesc chalup jeszcze z krolewszczyzn, z nadania Marysienki
                        Sobieskiej - te sa jeszcze XVII-wieczne. Takie semi-dworki, duze, nawet z
                        wydzielonym dla starzykow "dozywociem" (osobna izdebka, a czasem i dwie).
                        • po_godzinach Re: Mowie o porzuconych chalupach, sa tam cale 24.11.05, 01:47
                          one są z pewnością pod ochroną konserwatorską)
                          • kropek_oxford A wlasnie, ze nie - to mozna zreszta sprawdzic w 24.11.05, 01:52
                            Warszawie, na Bzozowej (niegdys - nie wiem, co dzisiaj), u Konserwatora
                            Generalnego, w dziale architektury drewnianej. Nb. I obiekty pod opieka
                            konserwatorska wolno przenosic, nb. sa w wiekszosci kryte juz czym innym, nizli
                            sloma, a wiec jeden konserwatorski klopot z glowy.
                            • po_godzinach Re: A wlasnie, ze nie - to mozna zreszta sprawdzi 24.11.05, 01:55
                              Ja w tym jakby pracuję)

Zabytki powinny stac in situ i juz.

A drewno mozna kupic w tartaku, albo w supermarkecie

Albo od lesniczego na pniu.

)
                              • kropek_oxford Uchronisz in situ - chuliganeria z dymem pusci. 24.11.05, 02:04
                                Albo "prawdziwi Polacy", bo to po tych "Niemcach", co do Reichu sie ich
                                wykurzylo... Po to zreszta przenoszenie do skansenow.
                                A in situ? Jak wiele zabytkow sakralnych w ostatnich latach sie spalilo... Jak
                                wiele zniszczona przez plebanska glupote...
                                Nb. Nie wiesz, co z polichromowanym kosciolem w Porzeczu marianskim? Z 40 km na
                                pld. od Warszawy? Ja go jeszcze widzialem, ale...lud mowil, ze dlugo in situ
                                nie postoi, bo pleban chce sie budowac:)
                                • po_godzinach Re: Uchronisz in situ - chuliganeria z dymem pusc 24.11.05, 02:10
                                  kropek_oxford napisał:

> Albo "prawdziwi Polacy", bo to po tych "Niemcach", co do Reichu sie ich
                                  > wykurzylo... Po to zreszta przenoszenie do skansenow.
                                  > A in situ? Jak wiele zabytkow sakralnych w ostatnich latach sie spalilo...
                                  Jak
                                  > wiele zniszczona przez plebanska glupote...

Wiem, niestety, czasem lepiej przenieść, choc nie powinno sie tego robić, bo
                                  jak przyjda kiedys duchy szukać swojego domu, to go nie znajdą.
                                  A skansenów nie znoszę - domy maja służyc ludziom do mieszkania, nie dla ozdoby.
                                  Spaliło się w ogóle wiele drewnianych domów - bardzo często podpalano je, bo
                                  konserwator nie dał zgody na rozbiórkę - i w moim miescie też, w samym centrum.
                                  Na głupotę nie poradzisz, jakby tak Żydzi chcieli je odzyskiwać (bo one -
                                  te "moje" zwykle pożydowskie), byłoby super.

> Nb. Nie wiesz, co z polichromowanym kosciolem w Porzeczu marianskim? Z 40 km
                                  na
                                  >
                                  > pld. od Warszawy? Ja go jeszcze widzialem, ale...lud mowil, ze dlugo in situ
                                  > nie postoi, bo pleban chce sie budowac:)

Może pomarzyć o rozbiórce, drań jeden.
                                  Chociaż - przy takiej egzekucji prawa, jak mamy, wszystko jest możliwe
                                  • kropek_oxford Kolejny kosciol spali sie "od pioruna". A pleban 24.11.05, 02:14
                                    siekierka z plomieniami walczyc bedzie...
                  • po_godzinach Re: ale kusisz) 24.11.05, 01:43
                    no ale

dom drewniany w kilka tygodni się buduje (robocizna) - odlicz cene tynku też

masz zdrowy, ciepły dom za to - i z klimatem)
            • kropek_oxford Macie swietne domy o konstrukcji ramowej. I tu 24.11.05, 01:21
              TO POLSKA WLASNIE. Kilka lat temu wbogacone gminy Dublina chcialy zakupic od
              reki kilkaset takich domkow - pasowalo im i zlozenie tego pod klucz w kilka
              tygodni, i cena 6-10.000 funtow. Niestety wyslancy owych gmin tak zostali przez
              polskie ministerstwo i podlegly mu lanczuszek nikomu niepotrzebnych posrednikow
              przywitani, ze domki zdrozaly do 30 czy 40.000 funtow, co cala tranzakcje
              zrobilo dla gminy (to mialy byc mieszkania socjalne) nieoplacalna. Rzecz jasna,
              producent bylby szczesliwy przy 10.000 funtow, ale...dzieki ministerstwu
              Irlandczycy do producenta nie dotarli:)))
              • po_godzinach Re: Macie swietne domy o konstrukcji ramowej. I t 24.11.05, 01:25
                na przyszłość nauczka - omijać ministerstwa ((
                • t0g Re: Macie swietne domy o konstrukcji ramowej. I t 24.11.05, 01:31
                  Maja wady i zalety. Zaleta - nie wala sie na glowe, jak jest trzesienie ziemi.
                  Wady - jak jest pozar. Dlatego strazactwo to narodowe hobby Amerykanow. Jak
                  przyjechalem pierwszy raz do Ameryki - do Seattle - to uderzylo mnie, ze bylo
                  tam ok. 20 razy wiecej remiz strazackich, niz w Warszawie, miescie o podobnej
                  wielkosci.
                  • po_godzinach Re: Macie swietne domy o konstrukcji ramowej. I t 24.11.05, 01:33
                    mozna impregować takim czymś od ognia - nawet jest taki obowiązek

ale jak jest Straż, to jest remiza, a jak jest remiza, to jest zabawa -
                    wszystko się zgadza)
            • leszab Dziwne:tyle że drewno kojarzy się tu ze wsią. 24.11.05, 01:42
              "tyle że drewno kojarzy się tu ze wsią i nie nobilituje."
              Czy mieszkanie na wsi jest dla Ciebie prostackie?
              Jestem zaskoczony.
              • po_godzinach dla mnie nie, ale dla większości ludzi 24.11.05, 01:44
                stąd problem ich remontu
          • diabelek_x Re: Jeden moj polski znajomy fortune na remontach 24.11.05, 01:18
            Oxford brzmi nieco lepiej, ale bzdury tym nikiem firmowane pozostaja dalej
            bzdurami :-(
            • kropek_oxford Swiata nie znasz, szaraczku, a wiec ryj w kubel: 24.11.05, 01:24
              facet to znany warszawski snycerz, bodajze z Saskiej Kepy, z ul.
              Paryskiej...Pewno znajda sie tu ludzie, co tez go znaja, bo w swoim czasie jego
              komplety do przedpokoju byly w "salonie" modne - skora z drewnem, zwierciadla w
              chomontach i takie tam bajery:))
              • diabelek_x Re: Swiata nie znasz, szaraczku, a wiec ryj w kub 24.11.05, 01:27
                Moze sie znajda ludzie, ktorzy go znaja, ale Ty go nie znasz wiec nie wiesz
                kogo zatrudnia, "angielska' wiesniaro.
                • kropek_oxford Jasne, ze go znam: od ducha kompletu do hallu 24.11.05, 01:30
                  nie kupowalem:)))
          • t0g Re: Ja to mam nawet kilku takich znajomych 24.11.05, 01:27
            Polakow. Znaczy fortuny moze nie zrobili, ale w kazdym razie z tej budowlanki i
            remontow zyja duzo lepiej, niz profesor uniwersytetu.

Wielu Polakow tez przyjezdza na krotsze okresy (rok, dwa...) i niezle wychodza
            na pracy w budownictwie. Przed laty, na przyklad, w USA byl Maciek Kuron (ten od
            gotowania) w grupie Polakow, ktorzy stworzyli taki zespol budowlany. bardzo
            barwnie opowiadal o roznych przygodach. Zaintrygowaly mnie wtedy terminy,
            jakicyh uzywal: ciagle przewijalo sie slowo "tubaifor" i "szytrak". To pierwsze
            latwo zrozumialem, bo to jest belka "two by four" (2x4 cale) czyli podstawowy
            material budowlany w USA. Szytrak mi zajal dluzej. Okazalo sie, ze to byly plyty
            gipsowe, z ktorych robi sie sciany. Fachowa nazwa jest "drywall", ale oni
            uzywali drajuoli firmy "Sheet Rock" i plyta miala logo firmy na sobie, stad
            sie wziely "szytraki".
            • po_godzinach dobre)) 24.11.05, 01:30
              nawet bardzo)
            • kropek_oxford Maciek pracowal u tego mego znajomka-snycerza, 24.11.05, 01:34
              wlasnie:))) On wogole mial doborowy zespol, same intelektualy i rozni
              artystyczni polscy studenci ( to fotograf, to reklamiarz, to broadcast) -
              zrazil sie do "goroli", gdy mu ROBOTE OSZCZEDZALI. By starczylo i dla szwagra,
              co na wize czekal;)
              • po_godzinach zaraz się okaże, że z t0g na ryby chodziliście) 24.11.05, 01:35
                • kropek_oxford Chyba on z Mackiem;) A potem Maciek robil mu 24.11.05, 01:39
                  szczupaka po zydowsku...
                • t0g Re: Nie, ja jestem od Kropka sporo starszy 24.11.05, 01:49
                  Ale pewnie mamy wielu wspolnych znajomych.

Kuron istotnie byl w takiej grupie polskich budowlancow, w ktorej nikt nie byl
                  ponizej magistra.

Kuronia zatrudnilismy do zrobienia pewnych prac remontowych w domu. Bylo to 17
                  lat temu, pamietam, bo akurat nasza coruchna, wtedy kilkumiesieczne niemowle,
                  teraz ma 17 lat. Praca byla na dwa dni, ale my pozniej wynajdowalismy coraz nowe
                  i nowe rzeczy do zrobienia, bo Maciek byl wspanialym gadula, a ponadto nie
                  tylko malowal, ale jeszcze gotowal nam obiady (z wlasnej woli) i byly to
                  prawdziwe uczty. Tak ze w sumie remont sie przeciagnal na caly tydzien.

Jeden moj znajomek z Krakowa, a propos, ktory dorobil sie naprawde duzej firmy
                  budowlanej, przyjechal do USA robic doktorat z... historii. Przerwal w polowie,
                  bo wyniuchal, ze na budowlance lepiej wyjdzie - a historia mogl sie przeciez
                  zajmowac wieczorami dla przyjemnosci. A teraz nawet w dzien moze, bo zatrudnia
                  dyrektora do kierowania firma. Ale zaczynal jako prosty robol od szytrakow i
                  tubajforow.
                  • kropek_oxford A nie mowilem? Maciek ci gotowal. Szczupaka tez? 24.11.05, 01:53

• t0g Re: A nie mowilem? Maciek ci gotowal. Szczupaka t 24.11.05, 01:56
                      A skad w Ameryce wziac szczupaka?! Jest mnostwo innych rybsztyli, ale szczupakow
                      akurat nie ma.
                  • po_godzinach Cóż. Amerykańskie marzenie 24.11.05, 01:54
                    od doktoranta do budowlańca))
          • leszab Cześć kropekuk.Trochę się przyzwyczaiłem do twojeg 24.11.05, 01:35
            Cześć kropekuk.Trochę się przyzwyczaiłem do twojego loginu.
            Szkoda kropek_oxford ale może mi się uda przestawić.
            • kropek_oxford Jakis balwan z Norwegii ciagle mi tu wytykal, ze u 24.11.05, 01:37
              nich ten kroppe i kuk bardzo paskudnie znacza, cos tak jak w ostrzejszej
              wersji "ty,...ch...zlamany".
              • leszab O kurde !!! 24.11.05, 01:46
                • kropek_oxford Noooo !!! 24.11.05, 01:47

• leszab Ja lubię drewniane domy a niestety mieszkam w : 24.11.05, 01:30
          Ja lubię drewniane domy a niestety mieszkam w blokowisku z wielkiej płyty.
          Tam u was chyba klimat jest taki,że można obejść się bez betonu.
          A na betonie kwiaty nie rosną.
          Zazdroszczę, ale bez zawiści.
          Pozdrawiam.
          • po_godzinach Re: Ja lubię drewniane domy a niestety mieszkam w 24.11.05, 01:33
            gdzie "u nas"?

Ja w centralnej Polsce mieszkam)
            • leszab Ja pisałem do t0g, coś mi się pokręciło chyba. 24.11.05, 02:01
          • kropek_oxford Te polskie domki o kostrukcji ramowej sprawdzily 24.11.05, 01:36
            sie w Reichu, sa swietne na klimat Wyspiarski, ale takze i na Skandynawie.
            Mozesz pomyslec - chyba producent nie zbankrutowal, gdybys mial grunt po jakims
            dziadku...
      • leszab Ja uważam,że to jest bardzo ciekawy temat 24.11.05, 01:23
        Ja uważam,że to jest bardzo ciekawy temat do przedyskutowania

A może TY po_godzinach byś jakiś ciekawy temat zaproponowała.
        • kropek_oxford Juz jej proponowalem - forum architektoniczne itp. 24.11.05, 01:25
          I nic...
          • po_godzinach a jest takie? 24.11.05, 01:25
            • kropek_oxford Proponowalem ci takie zalozyc:) Jako prywatne. 24.11.05, 01:40
              Jest taka mozliwosc w GW
              • po_godzinach Re: Proponowalem ci takie zalozyc:) Jako prywatne 24.11.05, 01:45
                a to ja nie doczytałam)

prawdę mówiąc - z pewnością nie umiałabym czegoś takiego założyć
        • po_godzinach Leszabie, własnie ciekawie rozmawiamy ... 24.11.05, 01:26
          • leszab Wiem,że jesteś hitorykiem i interesuje Cię restaur 24.11.05, 01:57
            Wiem,że jesteś hitorykiem i interesuje Cię restauracja zabytków a więc i
            architektura.
            Z tego powodu masz połapany też temat budownictwa.
            Ja z tego tematu jestem cieniasem.
            Moje tematy to:
            Elektronika
            Automatyka
            Informatyka
            ale teraz coraz mniej.
            Teraz zacząłem się interesować trochę technikami manipulacji.
            Jestem teraz na etapie poznawania praw erystyki.
            • po_godzinach O! 24.11.05, 02:01
              od poznawania praw erystyki zaczynał mój młody znajomy z PiS, ale marnie
              skończył - nikt go dziś nie lubi)

uważaj więc
              • leszab Ja mam zamiar wykorzystywać ją tylko do obrony ale 24.11.05, 02:06
                Ja mam zamiar wykorzystywać ją tylko do obrony, ale?
                • kropek_oxford Techniki manipulacji? No to masz je w garsci,jesli 24.11.05, 02:10
                  informatyka cie powaznie interesuje - Chomsky by nie wyrosl na proroka
                  intelektualow Ameryki, gdyby nie mial powaznej wiedzy o jezykach sztucznych
                  i...pomocy informatykow MIT
    • t0g Dodaj jeszcze "Amen" na koncu. Bedzie lepiej wy- 24.11.05, 01:03
      gladalo.
    • pan.nikt Re: Polityka PO to im gorzej dla POLSKI to lepiej 24.11.05, 01:06
      Niestety masz rację
      • t0g No ale nie musita sie martwic, gentlemani,bo wszak 24.11.05, 01:14
        PiS wladze dzierzy i nie dopusci do tego, by w Polsce bylo gorzej. Czyli wrogie
        knowania Tito obroca sie w niwecz...

Czekaj, pomylilo mi sie. Przeciez Tito juz nie ma. Zla tasme wzialem z pudelka.

Tito, lancuchowy pies imperializmu... To byly czasy!
        • pan.nikt Re: No ale nie musita sie martwic, gentlemani,bo 24.11.05, 01:17
          Pamiętam, wszyscy chcieli tam na urlop, ale to byla strefa paszportowo-dolarowa.
          Dziś możesz jechać wszędzie, tylko dzieki złodzieją kasy brak
          • po_godzinach na Słowację mozna za tanie pieniądze pojechać) 24.11.05, 01:21
            a piwo tam tanie i dobre ...
            a jedzenie jakie)
    • t0g Leszab, Po_godzinach, Kropek..Takmilo sie rozmawia 24.11.05, 01:59
      Ale musze spadac! Do widzenia, do uslyszenia!
      • po_godzinach Do widzenia) 24.11.05, 02:02
        Tez do roboty wracam)
      • kropek_oxford No to do widzenia:) 24.11.05, 02:06

• leszab Cześć Wam też już spadam. 24.11.05, 02:10
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka