Dodaj do ulubionych

Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach

IP: 62.148.80.* 14.10.02, 08:51
Wygonić romów do Rumunii
tam niech sobie żyją i nie płacą za usługi medyczne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joachim z Hamburga Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.dialo.tiscali.de 14.10.02, 09:47
      Nie wiem czy pan dyrektor szpitala szuka usprawiedliwienia dla
      swoich pracownikow albo "glupich" ktorzy jego "bajce dla
      doroslych" daja posluch. Arogancja ktora od pewnego czasu daje
      sie odczuc wsrod osob zajmujacych w demokratycznej Polsce
      odpowiedzialne stanowiska, nie odbiega od stereotypow ktore byly
      praktykowane przez osoby w Polsce Ludowej do 1989 roku. "Polskie
      piekielko" bylo, jest i bedzie dalej praktykowane i bronione w
      majestacie prawa wolnej Polski.
      • Gość: camel Do Joachima IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 11:40
        Przepraszam, a u Ciebie w Hamburgu to za niezapłacenie opiekę
        medyczną pogłaskali by ją po głowie ??????
        I ci to ma wspólnego z arogancją władzy ?????
        To jest KAPITALIZM a w tym ustroju należy płacić bezpośrednio za
        usługi jakiekolwiek, a "jak pacjent nie ma na lekarstwo, to
        umiera" Poza tym, jak ktoś oczekuje przestrzegania prawa, to
        niech je sam przestrzega. A zabranie paszportu było jedyną (jak
        widać marną) gwarancją egzekucji należności.A pewnie za opiekę
        medyczną dla kolejnego potomka tej pani powinniśmy zapłacić z
        podatków? Po oddaniu jej paszportu powinna wrócić do kraju
        pochodzenia (bo jak znam życie to jest tutaj NIELEGALNIE), i nie
        musiałaby się wtedy skarżyć na polskich rasistów co nie chcą
        utrzymywać jej i jej potomstwa
        • Gość: Zaszokowany Re: Do Joachima IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 19:23
          Ty czlowieku tkwisz w czasach okrutnego kapitalizmu lat 20-tych gdzie na
          ludzkie uczucia nie bylo miejsca. Ot tego czasu cywilizacja posunela sie troche
          do przodu. Tacy jak ty jednak tego nie zauwazyli.
    • Gość: znawca ha,ha,ha,ha,ha IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 09:55
      Gość portalu: AntyRom napisał(a):

> Wygonić romów do Rumunii
      > tam niech sobie żyją i nie płacą za usługi medyczne.

Romowie/Cyganie pochodza z INDII,a nie z Rumunii. Z Rumunii pochodza
      RUMUNI ! Natomiast ci co nieraz zebraja na polskich ulicach to sa tkzw.Cyganie-
      rumunscy,ktorzy przyjechali z biedniejszej Rumunii na zebry do
      Polski.....

ps. kiedys glupki z polskiej TV mowily ,ze Cyganie pochodza z Rumunii i glupi
      LUD sie nauczyl,ze chyba tak.....rece opadaja.....))))))) Nic dziwnego,ze w tym
      glupim kraju tacy jak Walesa albo Kwas zostaja prezydentami......))))))
    • Gość: Rico Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.ey.com.pl / 195.187.20.* 14.10.02, 10:06
      Ale swinstwo. To tacy sami ludzie jak my tylko biedni
      • Gość: olew Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.who.vectranet.pl 14.10.02, 10:47
        Gość portalu: Rico napisał(a):

> Ale swinstwo. To tacy sami ludzie jak my tylko biedni

jak im tak wspolczujesz, to za nich zaplac. ja sobie nie zycze
        zeby moje podatki szly na nich. jest wielu biednych Polakow,
        ktorzy w pierwszej kolejnosci powinni otrzymac pomoc.
      • Gość: Chlopka. Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: proxy / *.gsi.gov.uk 14.10.02, 10:54
        Gość portalu: Rico napisał(a):

> Ale swinstwo. To tacy sami ludzie jak my tylko biedni

Prawda. Ale kto zaplaci? Rico zaplaci? A moze jaka instytucja
        charytatywna? Bo mam nadzieje, ze ta bidna Polska nie zacznie
        teraz pokrywac kosztow leczenia nielegalnych imigrantow. Bo dla
        swoich nie ma.
    • Gość: czytacz Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.adamant.net / *.adamant.ua 14.10.02, 10:51
      Napiszcie jeszcze, że dyskryminują także Polaków, np. w
      restauracjach - bez pieniędzy nie chcą nakarmić ani nawet marnym
      piwem spragnionego napoić, a mówią że są chsześcijanami i takimi
      katolikami - skandal! A bezdomnym nie chcą za darmo dawać
      mieszkań, a nie płacących wyrzucają na bruk.
    • Gość: adam Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 11:47
      Co sie stalo z Cyganami w Polsce? Czy wyjechali za granice, bo od pewnego czasu mamy jakies nowe plemie: Romów.
      • Gość: von_rosen Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.10.02, 12:28
        A gdyby tak szanownym opiniopisom ktoś zabrał paszport w
        Deutschlnd albo w UK za brak środków na leczenie? To by było -
        dyskryminacja naszych obywateli, zła unia, itd...
        Romowie (czy Cyganie) też są ludźmi - żaden człowiek nie jest
        nielegalny!!!
      • Gość: Gwendal Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.chello.pl / *.chello.pl 14.10.02, 13:32
        Plemię (a raczej naród) Romów wcale nie jest takie nowe - pierwsze wzmianki o
        nich na ziemiach polskich pochodzą z roku 1409 (co ciekawe, z Krakowa). Problem
        z nazwą Romów jest taki, że przez wieki to nie-Romowie nadawali im nazwę:
        Cyganie, której oni nie lubili. Sami od zawsze nazywali się Romami (rrom to po
        ichniemu człowiek) i ostatnio zaczęli się domagać aby tak ich nazywać. Nie
        widzę w tym nic dziwnego, gdyby ktoś chciał nazwać moją narodowość, to
        chciałbym, żeby wcześniej spytał mnie o zdanie. Nawiasem mówiąc, Romowie z
        Francji nie identyfikują się z nazwą Rom i nazywają siebie Sintami.

Podobny problem mieli przez lata Inuici. Poprzednio nazywano ich Eskimosami, co
        pochodziło z języka algonkińskiego i oznaczało "ludzi jedzących surowe mięso" -
        na pewnym etapie zdecydowali, że nie chcą być tak określani przez innych i
        zaczęli stosować nazwę Inuici.

Gwendal
    • Gość: Zaszokowany Odpowiedz bandyckiego rasisty IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 12:37
      twoja wypowiedz to wypowiedz kryminalisty. Chcialbym bardzo aby ciebie wygonili
      kiedys ze szpitala w Zachodnim panstwie, bo nie bedziesz mial pieniedzy.
      Ty idioto nie wiesz ilu Polakow korzysta bezplatnie, czasem bezwstydnie z
      pomocy zachodnich szpitali, ile Polek rodzi w nich za darmo, nawet jezeli
      przebywaja bez waznych wiz. Czy tez bys przegonil to towarzystwo?
      Wstyd mi kiedy czytam takie wypowiedzi niby Polakow, majacych sie moze rowniez
      za chrzescijan. Tacy ludzie to hanba dla Polski !
      • kasiamasia Re: Odpowiedz bandyckiego rasisty 14.10.02, 16:07
        Kompletnie sie zgadzam z poprzednia wypowiedzia.
        Chamstwo polakow w kraju i za granica zenuje mnie.
        Bardzo czesto wstyd jest sie przyznac
        do takich wspolobywateli.

Najpierw wygonmy romow, potem mazurow, kaszubow, gorali,
        slazakow, Niemcow ze Slaska........
        Nie dosc, ze latami traktowano tych ludzi jak obywateli 2-
        i 3-ciej kategorii, to teraz nie "speprzaja", bo moze znalezli
        sie w sytuacji zyciowej, gdzie nie maja ubezpieczenia, pieniedzy
        na zaplacenie naleznosci.......
        Pozbadzmy sie ich, bo tacy to tylko zakaly psujace
        statystyki!!!!!! No i marnuja pieniadze podatnikow, Przeciez
        bedzie lepiej jezeli "prawdziwi" polacy rozkradna je lub
        podziela pomiedzy siebie........
      • Gość: camel Re: Odpowiedz bandyckiego rasisty IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 16:10
        Gość portalu: Zaszokowany napisał(a):

> twoja wypowiedz to wypowiedz kryminalisty. Chcialbym bardzo aby ciebie
        wygonili
        >
        > kiedys ze szpitala w Zachodnim panstwie, bo nie bedziesz mial pieniedzy.
        > Ty idioto nie wiesz ilu Polakow korzysta bezplatnie, czasem bezwstydnie z
        > pomocy zachodnich szpitali, ile Polek rodzi w nich za darmo, nawet jezeli
        > przebywaja bez waznych wiz. Czy tez bys przegonil to towarzystwo?
        > Wstyd mi kiedy czytam takie wypowiedzi niby Polakow, majacych sie moze
        rowniez
        > za chrzescijan. Tacy ludzie to hanba dla Polski !

To może przeczytaj wspomnienia ludzi, którzy nie mieli pieniędzy na leczenie
        czy na adwokata w kraju największej demokracji i sprawiedliwości społecznej
        jakim są Stany Zjednoczone a potem nazywaj kogokolwiek kryminalistą. Bo jak na
        razie to ja nie chcę płacić za leczenie nielegalnych imigrantów i to jest całe
        moje przestępstwo.A jak jesteś taki prawowierny chrześcijanin to zapłać za ich
        pobyt w szpitalu i będzie po kłopocie.A na Zachód wyjeżdzam UBEZPIECZONY.A na
        Twoje pytanie odpowiadam,że Polacy przebywający gdzieś nielegalnie bądź nie
        mający ubezpieczenia zdrowotnego to problem tych ludzi, bo to ich decyzja i
        Urzędu Imigracyjnego państwa w którym się znajdują,ewentualnie jeszcze fundacji
        dobroczynnych które mogą pokryć koszty ich leczenia.
        • werw Cyganie to stonka 14.10.02, 16:18
          Zgadza się. cyganie z założenia żerują na goszczących ich społeczeństwach. Wykiwanie gadzia w kulturze cygańskiej jest cnotą, o czym powinni wiedzieć nasi szlachetni humaniści.
        • Gość: Zaszokowaany Do camela IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 19:08
          Pisanie do ciebie przychodzi mi z trudem, wierz mi, bo jestes mala kanalia niby
          racjonalna ale kanalia. tacy jak ty odmawiaja umierajacym z glodu kawalka
          chleba mowiac - mogli p^racowac jak ja i byloby ich stac. W ten sposob
          usprawiedliwiaja wlasna niecnosc.? Wyobraz sobie, ze ja mam pelne uprawnienia
          do leczenia nawet dobrej jakosci ale kiedy slysze takie rzeczy o moich podlych
          rodakach zrezygnuja z wszelkiej dla nich pomocy w przypadku nieszczesliwych
          nieszczesc. Nie zasluguja na to zwyczajnie.
          • Gość: camel Re: Do camela IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 09:46
            Gość portalu: Zaszokowaany napisał(a):

> Pisanie do ciebie przychodzi mi z trudem, wierz mi, bo jestes mala kanalia
            niby
            >
            > racjonalna ale kanalia. tacy jak ty odmawiaja umierajacym z glodu kawalka
            > chleba mowiac - mogli p^racowac jak ja i byloby ich stac. W ten sposob
            > usprawiedliwiaja wlasna niecnosc.? Wyobraz sobie, ze ja mam pelne uprawnienia
            > do leczenia nawet dobrej jakosci ale kiedy slysze takie rzeczy o moich
            podlych
            > rodakach zrezygnuja z wszelkiej dla nich pomocy w przypadku nieszczesliwych
            > nieszczesc. Nie zasluguja na to zwyczajnie.

Jeżeli patrzysz na przynależność narodową przy leczeniu to czym Twoje poglądy
            różnią się od moich ????????????
            Pozazdrościć logiki.A jeśli chodzi o to czy odmawiam głodnemu kawałka chleba,
            czy innej pomocy to sorry, ale gówno o mnie wiesz i powsztrzymaj się z łaski
            swojej od takich epitetów bo się ośmieszasz.I mam nadzieję, że jeśli by mnie
            lub kogoś z moich bliskich spotkało"nieszczęśliwe nieszczęście" to mam cichą
            nadzieję, że nie będę musiał korzystać z pomocy Twojej lub tobie podobnych
            hipokrytów - dobroczyńców z cudzej kieszeni.
    • Gość: Amek Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.mskcc.org 14.10.02, 16:13
      Jestem zszkokowany. Takich rasistow jak Polacy to nie ma chyba
      na swiecie! Mam nadzieje ze "Wyborcza" bedzie pilotowac ta
      sprawe, tak zeby urzednicy, ktorzy sie dopuscili przestepstwa
      poniesli za to odpowiedzialnosc. Choc w tak beznadziejnym miescu
      jak Polska to malo prawdopodobne. Dodatkowo ze zdumieniem czytam
      te rasistowskie wypowiedzi na forum, polacy najbardziej
      rasistowski, nietolerancyjny narod jaki znam.
      • Gość: znawca Odpowiedz IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 16:43
        Gość portalu: Amek napisał(a):

> . Dodatkowo ze zdumieniem czytam
        > te rasistowskie wypowiedzi na forum, polacy najbardziej
        > rasistowski, nietolerancyjny narod jaki
        znam.

ZNAWCA : co to znaczy rasistowski ? To znaczy najbardziej lubiacy wlasna
        rase......lubic siebie nie wolno ??
        ps. tolerancyjna byla w Polsce wyzsza szlachta i magneteria......ale odkad
        poszlismy na Demokracje.....to mamy co mamy.....)))))) WHITE POWER !!!!
      • Gość: Zaszokowany Przy okazji zgody na pzryjecie do UE IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 18:59
        Przy okazji zgody na pzryjecie do UE jako jedna z podstawowych polskich
        dewiacji wytknieto obok korupcji (1sz miejsce w postkomunistycznym obozie),
        zwlego sadownictwa wytknieto wlasnie zly stosunek do mniejszosci narodowych.
        Inaczej mowiac ich dyskryminacje. Bandytyzm po chrzescijansku !
    • Gość: czyzunia Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.10.02, 16:33
      noz mi sie w kieszeni otwiera kiedy slysze haslo:"prawdziwipolacxy, prawdziuwi
      katolicy itp" tu wypowiadali sie rozni gamonie ktorzy pretendują do
      miana"prawdziwi kapitalysci, moje popdatki, japlace za nielegalnych itp".
      wopbraz sobie zasrany gnoju, ze nia ma ludzi"nielegalnych". kaqzdy ma prawo do
      zycia. a wtym prawie jest podstawowewa opieka medyczna i kromka chleba.ci
      ludzie jadą tu za troche lepszym kawalkiem chleba, bo u siebie wogole nie mają.
      a tu rozne skurwysyny, powolując sią na piekne nauki wojtyly. mowią mu
      spierdalaj, jestes nielegalny.no coz taki katolicyzm, taka wiara.
      a zatrzymanie paszportu to faktycznie oprzestepstwo. tylko takiemu baranowi
      nikt nic za to nie zrobi.
      jak dobrze pojdzie to beda i pogromy. bylo cos takiego kilka lat temu w mławie.
      "spotkalem nawet szczęśliwych cyganów"pa
      • Gość: znawca czyzunia ! IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 16:39
        Gość portalu: czyzunia napisał(a):

> noz mi sie w kieszeni otwiera kiedy slysze haslo:"prawdziwipolacxy,
        prawdziuwi
        > katolicy itp" tu wypowiadali sie rozni gamonie ktorzy pretendują do
        > miana"prawdziwi kapitalysci, moje popdatki, japlace za nielegalnych itp".
        > wopbraz sobie zasrany gnoju, ze nia ma ludzi"nielegalnych". kaqzdy ma prawo
        do
        > zycia. a wtym prawie jest podstawowewa opieka medyczna i kromka chleba.ci
        > ludzie jadą tu za troche lepszym kawalkiem chleba, bo u siebie wogole nie
        mają.
        > a tu rozne skurwysyny, powolując sią na piekne nauki wojtyly. mowią mu
        > spierdalaj, jestes nielegalny.no coz taki katolicyzm, taka wiara.
        > a zatrzymanie paszportu to faktycznie oprzestepstwo. tylko takiemu baranowi
        > nikt nic za to nie zrobi.
        > jak dobrze pojdzie to beda i pogromy. bylo cos takiego kilka lat temu w
        mławie.
        > "spotkalem nawet szczęśliwych cyganów"pa

ZNAWCA : zobacz,ze jednak w Indiach i czarnej Afryce wyrzucaja wszedzie
        takich jak My czyli Bialych. I to nie kolonistow,tylko zwyklych bialych
        farnerow. Europa tez ma prawo do takich zachowan,ale w przeciwienstwie do
        Czarnych Ludow : BEZ ZABIJANIA !
        • Gość: marcin Re: czyzunia ! IP: proxy / *.zbmed.akh-wien.ac.at 14.10.02, 16:57
          Jestem ciekaw, ilu z was, tych bialych Polakow jezdzilo sluchac
          P. Wojtyle, ilu biegnie co niedziela do kosciolka i wysluchuje,
          co ksiezulo o milosci do bliskich i karminiu biednych opowiada.
          A tak na marginesie, ilu jest tych Romow, czy innych kolorowych
          w Polsce? Bo ja caly kraj zjezdzilem i oprocz kilku drogich
          knajp w Warszawie, Krakowie (turysci z USA)albo wejsc do
          wiekszych kosciolow (Romowie) to ich zbyt wielu nie widzialem. W
          krajach zachodnich jest ich 10% albo i wiecej, sluzba zdrowia
          rowniez nazeka na braki, ale jakos tam zawsze te koszty zostana
          pokryte (a przykladu USA nie chce sluchac, bo mam nadzieje, ze
          nigdy w tym kierunku - jeszcze wiekszej obludy niz w Polsce- nie
          pojdzemy). Ach, co sie stanie, jak Polska naprawde otworzy sie
          na swiat. Strach pomyslec.
      • Gość: Tereska Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.control-risks.com 14.10.02, 17:33
        To oczywiscie skandal, brak ludzkiej wyobrazni i wspolczucia.
        Przypomnijmy sobie co robili POlacy w latach 70-tych i 80-tych:
        jezdzili na tzw. "saksy" i tez zachodzili za skore Niemcom.
      • Gość: Zaszokowany tzw.prawdziwi Polacy, chrzescijanie to kanalie IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 19:11
      • Gość: camel Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 09:53
        Słabisz mnie, czy ja zabraniam ci ich utrzymywać ??????? Ale nie każ mi tego
        robić.Weź sobie kilku Romów,Czeczeńców czy innych emigratów do domu na
        utrzymanie, i wtedy będziesz osobą godną najwyższego szacunku.
        A zarzucanie mi katolicyzmu to największy dowcip jaki ostatnimi czasy
        usłyszałem na swój temat.
    • Gość: znawca Pytanie do -marcina- IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 17:04
      Skoro Zachodnia-Europa jest tak "otwarta" na obcych ,to jak to sie stalo,ze w
      Austrii wygral Haider,a Le Pen we Francji omalo nie zostal prezydentem ?
      I dlaczego nacjonalisci w UE to zazwyczaj druga lub trzecia sila juz obecnie na
      tamtych arenach politycznych ?
      Cos kiepsko z tym otwieraniem sie na obcych na Zachodzie.....zreszta bylem tam
      i wiem swoje o nich.
      • Gość: marcin Re: Pytanie do -marcina- IP: proxy / *.zbmed.akh-wien.ac.at 14.10.02, 17:23
        Ja wlasnie "tam" jestem, Haidera nie wybieralem, ale wiem jaka kategoria ludzi
        daje sie populistom nabrac. Sa to ludzie nie wyksztalceni, bojacy sie
        wszystkiego co inne. Mnie Romowie ani murzyni nie przeszkadzaja, zyja obok mnie
        i jak dotad nie doznalem od nich wiecej nieprzyjemnosci niz od innych. A tak
        pozatym to na Le Pena NIE glosowalo 80%, a na Haidera 73% ludzi. I to o czyms
        swiadczy. Na a jezeli wiezysz bardziej Lepperowi, to twoja sprawa. Daj mu
        wladze i wtedy zobaczysz jak zadba o Polakow.
        • Gość: felinecaline Re: Pytanie do -marcina- IP: proxy / *.dial.proxad.net 16.10.02, 18:18
          ja tez jestem "tam" tzn we Francji.Mimio, ze istotnie Le Pen niespodziewanie
          daleko zaszedl w ostatnich wyborach prezydenckich absolutnie nie mozna
          powiedziec, ze Francuzi glosowali "NA NIEGO". Glosowali raczej PRZECIWKO
          AKTUALNEMU STANOWI RZECZY, to znaczy w sytuacji "kohabitacji" prawiciwego
          prezydenta z lewiciwym rzadem przeciwko takiej koslawej, patowej sytuacji, w
          ktorej zadna ze stron, mimo potencjalnie najlepszych intencji nie miala szans
          na jakielokwiek skuteczne dzialanie. Stad w II turze wygral Chirac nie z
          milosci Francuzow do prawicy ale "w obronie" przed Le Penem wlasnie. Wybor
          Chiraca byl niejako wyborem "mniejszego zla", a ze wybierajac prawice rychlo
          sie przekonali, ze jednak wybrali zlo, nowy rzad jawnie lekcewazy potrzeby
          narodu, jest w odniesieniu do niego arogancki, ogolem zadufany w swoje
          burzuazyjno - kapitalistyczne prawiciwe "rodowe" nawet tradycje. A co do
          szpitali panstwowej sluzby zdrowia - istnieje tzw "couverture sociale
          généralisée" dajaca kazdemu obywatelowi nie objetemu systemem podstawowych
          ubezpieczen sdrowotnych prawo do IDENTYCZNEJ opieki zdrowotnej jak wszyscy inni
          czlonkowie spoleczenstwa przez aktualnie mera Paryza, w przyszlosci ewentualnie
          ministra po prezydenta republiki. Zapewniam Was, ze wszyscy ci oficjele w
          krytycznych sytuacjach zdrowotnych korzystaja wlasnie z PANSTWOWYCH szpitali. A
          szpital ze swojej definicji ("hôpital" wywodzi sie bowiem od "hospitalité",
          ktore to slowo oznacza rowniez goscinnosc) ma od wiekow obowiazek przyjmowania
          i udzielania pomocy KAZDEMU jej potrzebujacemu. I wiem o czym mowie, bowiem
          jestem lekarzem w jednym z francuskich CHU ( "uniwersyteckich centrow
          szpitalnych)i doskonale wiem, jakiego "pochodzenia" tlumy przewijaja sie przez
          nasze "urgences" i stamtad kierowane sa na odpowiednie oddzialy. Nie ma juz
          wielolozkowych sal chorych i tylko ten fakt jest przyczyna, dla ktorej nie
          leza "bok w bok" kloszard lub mniej czy bardziej legalny romski, turecki (czy
          polski) imigrant i francuski "PDG" (Président - Dirécteur Gégéral= prezes -
          naczelny Dyrektor). Zdrowia i ROZWAGI zycze.
    • Gość: Obcokrajowiec Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.biblos.pk.edu.pl 14.10.02, 17:51
      Moim zdaniem, rozwiazaniem moga byc fundacje dobroczynne, ktore
      moga pokryc koszty leczenia takich ludzi, ktorzy juz znalezli
      sie w Polsce, nie zostali wydaleni z tego kraju i rzeczywiscie
      potrzebuja pomocy. Oczywiscie, sa tez polacy, nie majacy
      pieniedzy na leczenie, na inne rzeczy, ale sa u siebie w domu,
      maja krewnych, sasiadow, znajomych, panstwowe instytucje. Od
      wielu lat mieszkam w Polsce i moze nie powodzi mi sie najlepiej,
      ale tez zyje w skrajnej nedzy. Czasami los bywa okrutny. Bogatsi
      powinni miec motywacje, zeby pomoc biedniejszym (poprzez
      zmniejszenie podatkow albo jakos inaczej), motywacja tez powinno
      byc to, ze w kraju, gdzie mniej skrajnej nedzy tez mniej
      przestepczosci. Oczywiscie, trzeba uwazac, zeby nie bylo naduzyc
      ze strony nie tyle biednych ile sprytnych. Ale sadze, ze ta
      dziewczyna, Rumunka, ktora nie miala czym zaplacic, nie zaszla w
      ciaze po to, zeby urodzic w polskim szpitalu.

• Gość: Zaszokowany Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 19:20
        W Polsce istnieja fundacje majace na celu okradanie panstwa, a wiec obywateli i
        wypelnianie kieszeni tym, ktorzy maja juz i tak duzo. Nad tym bagnem nie ma
        zadnej kontroli.
        • Gość: czyzunia Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.10.02, 19:32
          jesli zacheta do takich dzialan maja byc jakies ulgi podatkowe, to o kant dupy
          potluc taka pomoco, bo w konsekwencji sfinansuje to i tak budzet. a nie sa to
          az tak wielkie pieniadze zeby budzet sobie nie poradzil.
          w panstwach typu dawna rodezja, rpa, tak jakos dziwnie to jest ze nie ma tam
          tla rasowego. jesli 5 prtoc bialych obywateli ma latyfundia[ pozostalosc po
          aparthaidzie] a rdzenni mieszkancy łapę liżą to im sie nie dziwię.wyzwalanie w
          latach 60-tych panstw afrykanskich nie bylo daNiem niepodleglosci z dobreji
          nieprzymuszonej woli.interes przedewszystkim.
          spotkalem nawet szczesliwycg cyganow.pa
        • Gość: czyzunia Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.10.02, 19:34
          jesli zacheta do takich dzialan maja byc jakies ulgi podatkowe, to o kant dupy
          potluc taka pomoco, bo w konsekwencji sfinansuje to i tak budzet. a nie sa to
          az tak wielkie pieniadze zeby budzet sobie nie poradzil.
          w panstwach typu dawna rodezja, rpa, tak jakos dziwnie to jest ze nie ma tam
          tla rasowego. jesli 5 prtoc bialych obywateli ma latyfundia[ pozostalosc po
          aparthaidzie] a rdzenni mieszkancy łapę liżą to im sie nie dziwię.wyzwalanie w
          latach 60-tych panstw afrykanskich nie bylo daNiem niepodleglosci z dobreji
          nieprzymuszonej woli.interes przedewszystkim.
          spotkalem nawet szczesliwycg cyganow.pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka