Gość: AntyRom IP: 62.148.80.* 14.10.02, 08:51 Wygonić romów do Rumunii tam niech sobie żyją i nie płacą za usługi medyczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joachim z Hamburga Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.dialo.tiscali.de 14.10.02, 09:47 Nie wiem czy pan dyrektor szpitala szuka usprawiedliwienia dla swoich pracownikow albo "glupich" ktorzy jego "bajce dla doroslych" daja posluch. Arogancja ktora od pewnego czasu daje sie odczuc wsrod osob zajmujacych w demokratycznej Polsce odpowiedzialne stanowiska, nie odbiega od stereotypow ktore byly praktykowane przez osoby w Polsce Ludowej do 1989 roku. "Polskie piekielko" bylo, jest i bedzie dalej praktykowane i bronione w majestacie prawa wolnej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Do Joachima IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 11:40 Przepraszam, a u Ciebie w Hamburgu to za niezapłacenie opiekę medyczną pogłaskali by ją po głowie ?????? I ci to ma wspólnego z arogancją władzy ????? To jest KAPITALIZM a w tym ustroju należy płacić bezpośrednio za usługi jakiekolwiek, a "jak pacjent nie ma na lekarstwo, to umiera" Poza tym, jak ktoś oczekuje przestrzegania prawa, to niech je sam przestrzega. A zabranie paszportu było jedyną (jak widać marną) gwarancją egzekucji należności.A pewnie za opiekę medyczną dla kolejnego potomka tej pani powinniśmy zapłacić z podatków? Po oddaniu jej paszportu powinna wrócić do kraju pochodzenia (bo jak znam życie to jest tutaj NIELEGALNIE), i nie musiałaby się wtedy skarżyć na polskich rasistów co nie chcą utrzymywać jej i jej potomstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowany Re: Do Joachima IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 19:23 Ty czlowieku tkwisz w czasach okrutnego kapitalizmu lat 20-tych gdzie na ludzkie uczucia nie bylo miejsca. Ot tego czasu cywilizacja posunela sie troche do przodu. Tacy jak ty jednak tego nie zauwazyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca ha,ha,ha,ha,ha IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 09:55 Gość portalu: AntyRom napisał(a): > Wygonić romów do Rumunii > tam niech sobie żyją i nie płacą za usługi medyczne. Romowie/Cyganie pochodza z INDII,a nie z Rumunii. Z Rumunii pochodza RUMUNI ! Natomiast ci co nieraz zebraja na polskich ulicach to sa tkzw.Cyganie- rumunscy,ktorzy przyjechali z biedniejszej Rumunii na zebry do Polski..... ps. kiedys glupki z polskiej TV mowily ,ze Cyganie pochodza z Rumunii i glupi LUD sie nauczyl,ze chyba tak.....rece opadaja.....))))))) Nic dziwnego,ze w tym glupim kraju tacy jak Walesa albo Kwas zostaja prezydentami......)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rico Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.ey.com.pl / 195.187.20.* 14.10.02, 10:06 Ale swinstwo. To tacy sami ludzie jak my tylko biedni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olew Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.who.vectranet.pl 14.10.02, 10:47 Gość portalu: Rico napisał(a): > Ale swinstwo. To tacy sami ludzie jak my tylko biedni jak im tak wspolczujesz, to za nich zaplac. ja sobie nie zycze zeby moje podatki szly na nich. jest wielu biednych Polakow, ktorzy w pierwszej kolejnosci powinni otrzymac pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chlopka. Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: proxy / *.gsi.gov.uk 14.10.02, 10:54 Gość portalu: Rico napisał(a): > Ale swinstwo. To tacy sami ludzie jak my tylko biedni Prawda. Ale kto zaplaci? Rico zaplaci? A moze jaka instytucja charytatywna? Bo mam nadzieje, ze ta bidna Polska nie zacznie teraz pokrywac kosztow leczenia nielegalnych imigrantow. Bo dla swoich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.adamant.net / *.adamant.ua 14.10.02, 10:51 Napiszcie jeszcze, że dyskryminują także Polaków, np. w restauracjach - bez pieniędzy nie chcą nakarmić ani nawet marnym piwem spragnionego napoić, a mówią że są chsześcijanami i takimi katolikami - skandal! A bezdomnym nie chcą za darmo dawać mieszkań, a nie płacących wyrzucają na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 11:47 Co sie stalo z Cyganami w Polsce? Czy wyjechali za granice, bo od pewnego czasu mamy jakies nowe plemie: Romów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von_rosen Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.10.02, 12:28 A gdyby tak szanownym opiniopisom ktoś zabrał paszport w Deutschlnd albo w UK za brak środków na leczenie? To by było - dyskryminacja naszych obywateli, zła unia, itd... Romowie (czy Cyganie) też są ludźmi - żaden człowiek nie jest nielegalny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gwendal Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.chello.pl / *.chello.pl 14.10.02, 13:32 Plemię (a raczej naród) Romów wcale nie jest takie nowe - pierwsze wzmianki o nich na ziemiach polskich pochodzą z roku 1409 (co ciekawe, z Krakowa). Problem z nazwą Romów jest taki, że przez wieki to nie-Romowie nadawali im nazwę: Cyganie, której oni nie lubili. Sami od zawsze nazywali się Romami (rrom to po ichniemu człowiek) i ostatnio zaczęli się domagać aby tak ich nazywać. Nie widzę w tym nic dziwnego, gdyby ktoś chciał nazwać moją narodowość, to chciałbym, żeby wcześniej spytał mnie o zdanie. Nawiasem mówiąc, Romowie z Francji nie identyfikują się z nazwą Rom i nazywają siebie Sintami. Podobny problem mieli przez lata Inuici. Poprzednio nazywano ich Eskimosami, co pochodziło z języka algonkińskiego i oznaczało "ludzi jedzących surowe mięso" - na pewnym etapie zdecydowali, że nie chcą być tak określani przez innych i zaczęli stosować nazwę Inuici. Gwendal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowany Odpowiedz bandyckiego rasisty IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 12:37 twoja wypowiedz to wypowiedz kryminalisty. Chcialbym bardzo aby ciebie wygonili kiedys ze szpitala w Zachodnim panstwie, bo nie bedziesz mial pieniedzy. Ty idioto nie wiesz ilu Polakow korzysta bezplatnie, czasem bezwstydnie z pomocy zachodnich szpitali, ile Polek rodzi w nich za darmo, nawet jezeli przebywaja bez waznych wiz. Czy tez bys przegonil to towarzystwo? Wstyd mi kiedy czytam takie wypowiedzi niby Polakow, majacych sie moze rowniez za chrzescijan. Tacy ludzie to hanba dla Polski ! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamasia Re: Odpowiedz bandyckiego rasisty 14.10.02, 16:07 Kompletnie sie zgadzam z poprzednia wypowiedzia. Chamstwo polakow w kraju i za granica zenuje mnie. Bardzo czesto wstyd jest sie przyznac do takich wspolobywateli. Najpierw wygonmy romow, potem mazurow, kaszubow, gorali, slazakow, Niemcow ze Slaska........ Nie dosc, ze latami traktowano tych ludzi jak obywateli 2- i 3-ciej kategorii, to teraz nie "speprzaja", bo moze znalezli sie w sytuacji zyciowej, gdzie nie maja ubezpieczenia, pieniedzy na zaplacenie naleznosci....... Pozbadzmy sie ich, bo tacy to tylko zakaly psujace statystyki!!!!!! No i marnuja pieniadze podatnikow, Przeciez bedzie lepiej jezeli "prawdziwi" polacy rozkradna je lub podziela pomiedzy siebie........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: Odpowiedz bandyckiego rasisty IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 16:10 Gość portalu: Zaszokowany napisał(a): > twoja wypowiedz to wypowiedz kryminalisty. Chcialbym bardzo aby ciebie wygonili > > kiedys ze szpitala w Zachodnim panstwie, bo nie bedziesz mial pieniedzy. > Ty idioto nie wiesz ilu Polakow korzysta bezplatnie, czasem bezwstydnie z > pomocy zachodnich szpitali, ile Polek rodzi w nich za darmo, nawet jezeli > przebywaja bez waznych wiz. Czy tez bys przegonil to towarzystwo? > Wstyd mi kiedy czytam takie wypowiedzi niby Polakow, majacych sie moze rowniez > za chrzescijan. Tacy ludzie to hanba dla Polski ! To może przeczytaj wspomnienia ludzi, którzy nie mieli pieniędzy na leczenie czy na adwokata w kraju największej demokracji i sprawiedliwości społecznej jakim są Stany Zjednoczone a potem nazywaj kogokolwiek kryminalistą. Bo jak na razie to ja nie chcę płacić za leczenie nielegalnych imigrantów i to jest całe moje przestępstwo.A jak jesteś taki prawowierny chrześcijanin to zapłać za ich pobyt w szpitalu i będzie po kłopocie.A na Zachód wyjeżdzam UBEZPIECZONY.A na Twoje pytanie odpowiadam,że Polacy przebywający gdzieś nielegalnie bądź nie mający ubezpieczenia zdrowotnego to problem tych ludzi, bo to ich decyzja i Urzędu Imigracyjnego państwa w którym się znajdują,ewentualnie jeszcze fundacji dobroczynnych które mogą pokryć koszty ich leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
werw Cyganie to stonka 14.10.02, 16:18 Zgadza się. cyganie z założenia żerują na goszczących ich społeczeństwach. Wykiwanie gadzia w kulturze cygańskiej jest cnotą, o czym powinni wiedzieć nasi szlachetni humaniści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowaany Do camela IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 19:08 Pisanie do ciebie przychodzi mi z trudem, wierz mi, bo jestes mala kanalia niby racjonalna ale kanalia. tacy jak ty odmawiaja umierajacym z glodu kawalka chleba mowiac - mogli p^racowac jak ja i byloby ich stac. W ten sposob usprawiedliwiaja wlasna niecnosc.? Wyobraz sobie, ze ja mam pelne uprawnienia do leczenia nawet dobrej jakosci ale kiedy slysze takie rzeczy o moich podlych rodakach zrezygnuja z wszelkiej dla nich pomocy w przypadku nieszczesliwych nieszczesc. Nie zasluguja na to zwyczajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: Do camela IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 09:46 Gość portalu: Zaszokowaany napisał(a): > Pisanie do ciebie przychodzi mi z trudem, wierz mi, bo jestes mala kanalia niby > > racjonalna ale kanalia. tacy jak ty odmawiaja umierajacym z glodu kawalka > chleba mowiac - mogli p^racowac jak ja i byloby ich stac. W ten sposob > usprawiedliwiaja wlasna niecnosc.? Wyobraz sobie, ze ja mam pelne uprawnienia > do leczenia nawet dobrej jakosci ale kiedy slysze takie rzeczy o moich podlych > rodakach zrezygnuja z wszelkiej dla nich pomocy w przypadku nieszczesliwych > nieszczesc. Nie zasluguja na to zwyczajnie. Jeżeli patrzysz na przynależność narodową przy leczeniu to czym Twoje poglądy różnią się od moich ???????????? Pozazdrościć logiki.A jeśli chodzi o to czy odmawiam głodnemu kawałka chleba, czy innej pomocy to sorry, ale gówno o mnie wiesz i powsztrzymaj się z łaski swojej od takich epitetów bo się ośmieszasz.I mam nadzieję, że jeśli by mnie lub kogoś z moich bliskich spotkało"nieszczęśliwe nieszczęście" to mam cichą nadzieję, że nie będę musiał korzystać z pomocy Twojej lub tobie podobnych hipokrytów - dobroczyńców z cudzej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amek Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.mskcc.org 14.10.02, 16:13 Jestem zszkokowany. Takich rasistow jak Polacy to nie ma chyba na swiecie! Mam nadzieje ze "Wyborcza" bedzie pilotowac ta sprawe, tak zeby urzednicy, ktorzy sie dopuscili przestepstwa poniesli za to odpowiedzialnosc. Choc w tak beznadziejnym miescu jak Polska to malo prawdopodobne. Dodatkowo ze zdumieniem czytam te rasistowskie wypowiedzi na forum, polacy najbardziej rasistowski, nietolerancyjny narod jaki znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Odpowiedz IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 16:43 Gość portalu: Amek napisał(a): > . Dodatkowo ze zdumieniem czytam > te rasistowskie wypowiedzi na forum, polacy najbardziej > rasistowski, nietolerancyjny narod jaki znam. ZNAWCA : co to znaczy rasistowski ? To znaczy najbardziej lubiacy wlasna rase......lubic siebie nie wolno ?? ps. tolerancyjna byla w Polsce wyzsza szlachta i magneteria......ale odkad poszlismy na Demokracje.....to mamy co mamy.....)))))) WHITE POWER !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowany Przy okazji zgody na pzryjecie do UE IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 18:59 Przy okazji zgody na pzryjecie do UE jako jedna z podstawowych polskich dewiacji wytknieto obok korupcji (1sz miejsce w postkomunistycznym obozie), zwlego sadownictwa wytknieto wlasnie zly stosunek do mniejszosci narodowych. Inaczej mowiac ich dyskryminacje. Bandytyzm po chrzescijansku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.10.02, 16:33 noz mi sie w kieszeni otwiera kiedy slysze haslo:"prawdziwipolacxy, prawdziuwi katolicy itp" tu wypowiadali sie rozni gamonie ktorzy pretendują do miana"prawdziwi kapitalysci, moje popdatki, japlace za nielegalnych itp". wopbraz sobie zasrany gnoju, ze nia ma ludzi"nielegalnych". kaqzdy ma prawo do zycia. a wtym prawie jest podstawowewa opieka medyczna i kromka chleba.ci ludzie jadą tu za troche lepszym kawalkiem chleba, bo u siebie wogole nie mają. a tu rozne skurwysyny, powolując sią na piekne nauki wojtyly. mowią mu spierdalaj, jestes nielegalny.no coz taki katolicyzm, taka wiara. a zatrzymanie paszportu to faktycznie oprzestepstwo. tylko takiemu baranowi nikt nic za to nie zrobi. jak dobrze pojdzie to beda i pogromy. bylo cos takiego kilka lat temu w mławie. "spotkalem nawet szczęśliwych cyganów"pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca czyzunia ! IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 16:39 Gość portalu: czyzunia napisał(a): > noz mi sie w kieszeni otwiera kiedy slysze haslo:"prawdziwipolacxy, prawdziuwi > katolicy itp" tu wypowiadali sie rozni gamonie ktorzy pretendują do > miana"prawdziwi kapitalysci, moje popdatki, japlace za nielegalnych itp". > wopbraz sobie zasrany gnoju, ze nia ma ludzi"nielegalnych". kaqzdy ma prawo do > zycia. a wtym prawie jest podstawowewa opieka medyczna i kromka chleba.ci > ludzie jadą tu za troche lepszym kawalkiem chleba, bo u siebie wogole nie mają. > a tu rozne skurwysyny, powolując sią na piekne nauki wojtyly. mowią mu > spierdalaj, jestes nielegalny.no coz taki katolicyzm, taka wiara. > a zatrzymanie paszportu to faktycznie oprzestepstwo. tylko takiemu baranowi > nikt nic za to nie zrobi. > jak dobrze pojdzie to beda i pogromy. bylo cos takiego kilka lat temu w mławie. > "spotkalem nawet szczęśliwych cyganów"pa ZNAWCA : zobacz,ze jednak w Indiach i czarnej Afryce wyrzucaja wszedzie takich jak My czyli Bialych. I to nie kolonistow,tylko zwyklych bialych farnerow. Europa tez ma prawo do takich zachowan,ale w przeciwienstwie do Czarnych Ludow : BEZ ZABIJANIA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: czyzunia ! IP: proxy / *.zbmed.akh-wien.ac.at 14.10.02, 16:57 Jestem ciekaw, ilu z was, tych bialych Polakow jezdzilo sluchac P. Wojtyle, ilu biegnie co niedziela do kosciolka i wysluchuje, co ksiezulo o milosci do bliskich i karminiu biednych opowiada. A tak na marginesie, ilu jest tych Romow, czy innych kolorowych w Polsce? Bo ja caly kraj zjezdzilem i oprocz kilku drogich knajp w Warszawie, Krakowie (turysci z USA)albo wejsc do wiekszych kosciolow (Romowie) to ich zbyt wielu nie widzialem. W krajach zachodnich jest ich 10% albo i wiecej, sluzba zdrowia rowniez nazeka na braki, ale jakos tam zawsze te koszty zostana pokryte (a przykladu USA nie chce sluchac, bo mam nadzieje, ze nigdy w tym kierunku - jeszcze wiekszej obludy niz w Polsce- nie pojdzemy). Ach, co sie stanie, jak Polska naprawde otworzy sie na swiat. Strach pomyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tereska Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.control-risks.com 14.10.02, 17:33 To oczywiscie skandal, brak ludzkiej wyobrazni i wspolczucia. Przypomnijmy sobie co robili POlacy w latach 70-tych i 80-tych: jezdzili na tzw. "saksy" i tez zachodzili za skore Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowany tzw.prawdziwi Polacy, chrzescijanie to kanalie IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 19:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 09:53 Słabisz mnie, czy ja zabraniam ci ich utrzymywać ??????? Ale nie każ mi tego robić.Weź sobie kilku Romów,Czeczeńców czy innych emigratów do domu na utrzymanie, i wtedy będziesz osobą godną najwyższego szacunku. A zarzucanie mi katolicyzmu to największy dowcip jaki ostatnimi czasy usłyszałem na swój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Pytanie do -marcina- IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 17:04 Skoro Zachodnia-Europa jest tak "otwarta" na obcych ,to jak to sie stalo,ze w Austrii wygral Haider,a Le Pen we Francji omalo nie zostal prezydentem ? I dlaczego nacjonalisci w UE to zazwyczaj druga lub trzecia sila juz obecnie na tamtych arenach politycznych ? Cos kiepsko z tym otwieraniem sie na obcych na Zachodzie.....zreszta bylem tam i wiem swoje o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Pytanie do -marcina- IP: proxy / *.zbmed.akh-wien.ac.at 14.10.02, 17:23 Ja wlasnie "tam" jestem, Haidera nie wybieralem, ale wiem jaka kategoria ludzi daje sie populistom nabrac. Sa to ludzie nie wyksztalceni, bojacy sie wszystkiego co inne. Mnie Romowie ani murzyni nie przeszkadzaja, zyja obok mnie i jak dotad nie doznalem od nich wiecej nieprzyjemnosci niz od innych. A tak pozatym to na Le Pena NIE glosowalo 80%, a na Haidera 73% ludzi. I to o czyms swiadczy. Na a jezeli wiezysz bardziej Lepperowi, to twoja sprawa. Daj mu wladze i wtedy zobaczysz jak zadba o Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felinecaline Re: Pytanie do -marcina- IP: proxy / *.dial.proxad.net 16.10.02, 18:18 ja tez jestem "tam" tzn we Francji.Mimio, ze istotnie Le Pen niespodziewanie daleko zaszedl w ostatnich wyborach prezydenckich absolutnie nie mozna powiedziec, ze Francuzi glosowali "NA NIEGO". Glosowali raczej PRZECIWKO AKTUALNEMU STANOWI RZECZY, to znaczy w sytuacji "kohabitacji" prawiciwego prezydenta z lewiciwym rzadem przeciwko takiej koslawej, patowej sytuacji, w ktorej zadna ze stron, mimo potencjalnie najlepszych intencji nie miala szans na jakielokwiek skuteczne dzialanie. Stad w II turze wygral Chirac nie z milosci Francuzow do prawicy ale "w obronie" przed Le Penem wlasnie. Wybor Chiraca byl niejako wyborem "mniejszego zla", a ze wybierajac prawice rychlo sie przekonali, ze jednak wybrali zlo, nowy rzad jawnie lekcewazy potrzeby narodu, jest w odniesieniu do niego arogancki, ogolem zadufany w swoje burzuazyjno - kapitalistyczne prawiciwe "rodowe" nawet tradycje. A co do szpitali panstwowej sluzby zdrowia - istnieje tzw "couverture sociale généralisée" dajaca kazdemu obywatelowi nie objetemu systemem podstawowych ubezpieczen sdrowotnych prawo do IDENTYCZNEJ opieki zdrowotnej jak wszyscy inni czlonkowie spoleczenstwa przez aktualnie mera Paryza, w przyszlosci ewentualnie ministra po prezydenta republiki. Zapewniam Was, ze wszyscy ci oficjele w krytycznych sytuacjach zdrowotnych korzystaja wlasnie z PANSTWOWYCH szpitali. A szpital ze swojej definicji ("hôpital" wywodzi sie bowiem od "hospitalité", ktore to slowo oznacza rowniez goscinnosc) ma od wiekow obowiazek przyjmowania i udzielania pomocy KAZDEMU jej potrzebujacemu. I wiem o czym mowie, bowiem jestem lekarzem w jednym z francuskich CHU ( "uniwersyteckich centrow szpitalnych)i doskonale wiem, jakiego "pochodzenia" tlumy przewijaja sie przez nasze "urgences" i stamtad kierowane sa na odpowiednie oddzialy. Nie ma juz wielolozkowych sal chorych i tylko ten fakt jest przyczyna, dla ktorej nie leza "bok w bok" kloszard lub mniej czy bardziej legalny romski, turecki (czy polski) imigrant i francuski "PDG" (Président - Dirécteur Gégéral= prezes - naczelny Dyrektor). Zdrowia i ROZWAGI zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcokrajowiec Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.biblos.pk.edu.pl 14.10.02, 17:51 Moim zdaniem, rozwiazaniem moga byc fundacje dobroczynne, ktore moga pokryc koszty leczenia takich ludzi, ktorzy juz znalezli sie w Polsce, nie zostali wydaleni z tego kraju i rzeczywiscie potrzebuja pomocy. Oczywiscie, sa tez polacy, nie majacy pieniedzy na leczenie, na inne rzeczy, ale sa u siebie w domu, maja krewnych, sasiadow, znajomych, panstwowe instytucje. Od wielu lat mieszkam w Polsce i moze nie powodzi mi sie najlepiej, ale tez zyje w skrajnej nedzy. Czasami los bywa okrutny. Bogatsi powinni miec motywacje, zeby pomoc biedniejszym (poprzez zmniejszenie podatkow albo jakos inaczej), motywacja tez powinno byc to, ze w kraju, gdzie mniej skrajnej nedzy tez mniej przestepczosci. Oczywiscie, trzeba uwazac, zeby nie bylo naduzyc ze strony nie tyle biednych ile sprytnych. Ale sadze, ze ta dziewczyna, Rumunka, ktora nie miala czym zaplacic, nie zaszla w ciaze po to, zeby urodzic w polskim szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowany Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 19:20 W Polsce istnieja fundacje majace na celu okradanie panstwa, a wiec obywateli i wypelnianie kieszeni tym, ktorzy maja juz i tak duzo. Nad tym bagnem nie ma zadnej kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.10.02, 19:32 jesli zacheta do takich dzialan maja byc jakies ulgi podatkowe, to o kant dupy potluc taka pomoco, bo w konsekwencji sfinansuje to i tak budzet. a nie sa to az tak wielkie pieniadze zeby budzet sobie nie poradzil. w panstwach typu dawna rodezja, rpa, tak jakos dziwnie to jest ze nie ma tam tla rasowego. jesli 5 prtoc bialych obywateli ma latyfundia[ pozostalosc po aparthaidzie] a rdzenni mieszkancy łapę liżą to im sie nie dziwię.wyzwalanie w latach 60-tych panstw afrykanskich nie bylo daNiem niepodleglosci z dobreji nieprzymuszonej woli.interes przedewszystkim. spotkalem nawet szczesliwycg cyganow.pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: Kraków. Dyskryminacja Romów w szpitalach IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.10.02, 19:34 jesli zacheta do takich dzialan maja byc jakies ulgi podatkowe, to o kant dupy potluc taka pomoco, bo w konsekwencji sfinansuje to i tak budzet. a nie sa to az tak wielkie pieniadze zeby budzet sobie nie poradzil. w panstwach typu dawna rodezja, rpa, tak jakos dziwnie to jest ze nie ma tam tla rasowego. jesli 5 prtoc bialych obywateli ma latyfundia[ pozostalosc po aparthaidzie] a rdzenni mieszkancy łapę liżą to im sie nie dziwię.wyzwalanie w latach 60-tych panstw afrykanskich nie bylo daNiem niepodleglosci z dobreji nieprzymuszonej woli.interes przedewszystkim. spotkalem nawet szczesliwycg cyganow.pa Odpowiedz Link Zgłoś