Dodaj do ulubionych

subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatyków PO

01.12.05, 06:33
premier - Zdrojewski,

MSWiA - Jan Rokita (zdaje sie że o tą rafę rozbiła się koalicja POPIS) sądzę,
że Rokita stworzyłby nam zbliżoną do ideału administrację publiczną.

MON - Dobry jest Sikorski (chociaż nie podoba mi się jego podwójne
obywatelstwo) nie widzę w PO cienia na jego miarę.

minister finansów - Zyta Gilowska (nie, nie zapomniałam że opuściła PO)

mnister infrastruktury - Waldy Dzikowski

skarbu i gospodarki - Wojciech Szczurek (prezydent Gdyni). Mógłby też być
dobrym premierem.

zdrowie - nie ma nikogo lepszego od Religi. Jego cieniem może zostać Ewa
Kopacz.

Kultura - nie wiem.

Sprawiedliwość -

Edukacja -

Proszę o uzupełnienie składu Rady Ministrów.
Obserwuj wątek
    • kropek_oxford Tak sie nie tworzy "gabinetu cieni", sawa:((( 01.12.05, 06:40
      At tu, Brute? Ucze, ucze i nie moge nauczyc - moze w koncu GW przychyli sie do
      mojej prosby i ktos skrobnie tekst na ten temat.
      • sawa.com Re: Tak sie nie tworzy "gabinetu cieni", sawa:((( 01.12.05, 07:08
        kropek_oxford napisał:

> At tu, Brute? Ucze, ucze i nie moge nauczyc - moze w koncu GW przychyli sie
        do
        > mojej prosby i ktos skrobnie tekst na ten temat.

No dobrze! Posypię głowę popiołem. Bo jako żywo nie mam w tym temacie
        doświadczenia. Przezornie wprawdzie napisałam, że jest to subiektywny gabinet.
        A więc taki jakim bym ja go dobierała. Ale na nauki jestem zawsze otwarta.
        Szczególnie kiedy one płyną z UK gdzie wymyslona (zdaje się) została ta
        dyscyplina.
        • sawa.com Re: Tak sie nie tworzy "gabinetu cieni", sawa:((( 01.12.05, 07:41
          Przeczytałam kropku_oxfordzie Twój wykład na temat jak to robią Brytyjczycy.
          Nie zobaczyłam tam nic więcej o czym bym nie wiedziała.
          Ja tylko nie mogłam dobrać obsady na wszystkie ministerialne stanowiska z klubu
          PO. Zajrzałam na stronę internetową PO i przestudiowałam listę posłów.
          Sama byłam zaskoczona, ze ten klub jest tak bardzo pozbawiony osobowości
          politycznych. W PO najlepsi są chyba ci którzy są poza klubem.
          Bardzo bezbarwny jest Schetyna. Słuchałam go wczoraj w kawałku "Debaty" u
          Durczoka.
          Teraz rozumiem dlaczego PO przegrało. Fatalne listy - a za nie odpowiadał
          Schetyna. To nie on powinien być selekcjonerem. Nie wiem, kto powinien
          być "kadrowym" w PO, ale napewno nie Schetyna.

Ja mam pytanie. Dlaczego człowiek o takiej osobowości i dorobku jak W. Szczurek
          prezydent Gdyni został za burtą? Nie chciał?
          • kropek_oxford Nie wiem; fakt, ze PiSuar irytuje mnie jak wrzod 01.12.05, 09:10
            na siedzeniu wcale nie znaczy, ze kocham PO - to nie to, co
            wymyslil...Plazynski. Wiem natomiast, ze - metoda brytyjska - premierem cieniem
            powinien byc Rokita. I ze PO wyraznie tym sladem idzie.
            • sawa.com Re: Nie wiem; fakt, ze PiSuar irytuje mnie jak wr 01.12.05, 09:35
              kropek_oxford napisał:

> na siedzeniu wcale nie znaczy, ze kocham PO - to nie to, co
              > wymyslil...Plazynski. Wiem natomiast, ze - metoda brytyjska - premierem
              cieniem
              >
              > powinien byc Rokita. I ze PO wyraznie tym sladem idzie.

Po prostu nazwisko Zdrojewskiego czy Szczurka nic ci nie mówi. Obaj: Szczurek
              jest, a Zdrojewski był, świetnymi prezydentami miast; odpowiednio - Gdyni i
              Wrocławia. Zdrojewski ma jeszcze w życiorysie akcję ratowania miasta przed
              powodzią, tą słynną z 1997 r. w której to z koleii tak się nie popisał
              Cimoszewicz.

Za dobrych specjalistów od zdrowia w PO uważam prócz Kopacz Ewy, Radziszewską i
              Sośniorza. Pod skrzydłami PO nasze "zdrowie" wykaraskałoby sie z tego
              strasznego ambarasu w jakim jest pogrązone. Na określenie tego co dzieje się w
              naszym zdrowiu, powiedzenie,ze jest to krajobraz po bitwie (Łapińskiego). To
              mało. Na dodatek jest pomór etyczny. Istna katastrofa deontologii.
              • malaszaramysz Re: Nie wiem; fakt, ze PiSuar irytuje mnie jak wr 01.12.05, 11:16
                Zdrojewski premierem? Za mądry na to:-))
              • ayran Re: Nie wiem; fakt, ze PiSuar irytuje mnie jak wr 01.12.05, 11:34
                sawa.com napisała:

>> Za dobrych specjalistów od zdrowia w PO uważam prócz Kopacz Ewy,
                Radziszewską i
                >
                > Sośniorza. Pod skrzydłami PO nasze "zdrowie" wykaraskałoby sie z tego
                > strasznego ambarasu w jakim jest pogrązone. Na określenie tego co dzieje się
                w
                > naszym zdrowiu, powiedzenie,ze jest to krajobraz po bitwie (Łapińskiego). To
                > mało. Na dodatek jest pomór etyczny. Istna katastrofa deontologii.

Najlepiej jakby ekipa PO realizowała pomysł Religi, który przez niego samego,
                na poziomie ustawowym i organizacyjnym nigdy zrealizowany nie zostanie.
                • kropek_oxford Myslisz, ze jego prywatny problem wplynie na ten 01.12.05, 14:56
                  brak realizacji? Innymi slowy: jego picie czy byle picie?
                  • ayran Re: Myslisz, ze jego prywatny problem wplynie na 01.12.05, 15:12
                    kropek_oxford napisał:

> brak realizacji? Innymi slowy: jego picie czy byle picie?

Picie mnie nie zajmuje. Jego problemem jest brak kompetencji organizacyjno-
                    menedżerskich i brak zaplecza fachowego z ludźmi, którzy takie kompetencje
                    mają. Plan Religi jest taki, żeby przez dwa lata zajmować się wyłącznie
                    opisywaniem i wartościowaniem procedur a dopiero po zamknięciu tego
                    przekształcić system organizacji. Brzmi to być może rozsądnie, tyle ze za dwa
                    lata to nie Religa będzie kierował służbą zdrowia i nie jego pomysł
                    organizacyjny (na pewno lepszy niż powrót do wojewódzkich Kas Chorych i o niebo
                    lepszy od scentralizowanego NFZ-u a tym bardziej finansowania budżetowego)
                    będzie realizowany.
          • zambro Schetyna to nieszczęscie PO 01.12.05, 16:16
            Ze schetyna układał listy to było widać, tylko kto mu na to pozwolił?
            • sawa.com Re: Schetyna to nieszczęscie PO 01.12.05, 19:28
              Też tak uważam. Że nieszczęście. Tusk ma wobec niego jakieś zobowiązania. I
              wyszło mu to bokiem. Myślę, ze prędzej czy później przegrupowanie w PO musi
              nastąpić.
              Jeśli PO przegra wybory samorządowe to zasiądzie na kanapie. I podzieli los UW.
              Ale tak nie musi być. Tak nie powinno być. Sami wymieniamy tu bardzo dobrych
              polityków, którzy mam nadzieję nie zaprzepaszczą tego co mimo wszystko zostało
              osiągnięte i zbudowane.
    • ayran Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 08:43
      sawa.com napisała:

> zdrowie - nie ma nikogo lepszego od Religi.

Religa nie będzie dobrym ministrem. Jego ogólny pomysł na reformę służby
      zdrowia jest wprawdzie dobry (lepszy od tego, co proponował Sośnierz), ale jego
      umiejętności kierowania projektem zmian wydają się być żadne. Prawdę
      powiedziawszy jestem zbulwersowany tym, jak słabo Religa jest przygotowany w
      szczegółach.
      • sawa.com Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 09:05
        Umiejętności menadżerskich Religi nie znam. Natomiast jego pomysły wydają mi
        się sensowne. Ale monitorować całe przedsięwzięcie trzeba. PO ma jeszcze jedną
        specjalistkę od zdrowia p. Radziszewską. Postawiła na Ewę Kopacz bo wiem, ze
        sobie radzi w realnej rzeczywistości. Jest praktykiem cenionym przez swoich
        pacjentów.
        • panidalloway Do Sawy z prośbą o wyjaśnieie 01.12.05, 12:19
          w sprawie związanej luźno, ale zwiazanej. Czytałam twoją wypowiedź w sprawie
          emerytur górniczych. Zdecydowaną. Ty masz raczej ogląd świata pracodawcy, ja
          pracobiorcy. I mam wątpliwości, czy rzeczywiscie istnieje jakiś pomysł na to,
          by górnicy nie musieli tyrać pod ziemią do lat starczych. Zmiana rodzaju pracy
          po pewnym czasie, w dzisiejszych warunkach oznaczałaby chyba dla większości
          bezrobocie.
          Pytam w tym wątku, bo w debacie u Durczoka przedstawicielem PO był Pan Shetyna,
          ktory nie powiedział wiele ponad to, że nikt nie wie ile będzie kosztować
          realizacja ustawy wycofanej z trybunału. Jak na przedstawiciela partii
          specjalistów od gospodarki wypadł blado.
          • borbali Re: Do Sawy z prośbą o wyjaśnieie 01.12.05, 12:41
            Powiedział jeszcze jedną ważną i prawdziwą kwestię,że emerytury górnicze
            wynikają z kiełbasy wyborczej.Tak było poprzednio w przypadku Kwaśniewski-
            Cimoszewicz jak obecnie w układzie Kurduple-Kazio Krzywousty.
            • panidalloway Moze i wynikają z kielbasy :) 01.12.05, 12:45
              Ale, jak nie tak, to jak? Tylko pytam.
          • idiotyzmy-kacze Re: Do Sawy z prośbą o wyjaśnieie 01.12.05, 13:19
            Ustawa o emeryturach górniczych to nic innego jak okradanie jednej grupy podatników (tzw. zwykłych ludzi czyli wszystkich) a następnie przekazanie ukradzianych pieniędzy innej grupie podatników czyli górnikom. Co ciekawe zwykłych ludzi jest kilkanaście milionów a górników kilkadziesiąt tysięcy. Różnica jest jednak taka że zwykli ludzie nie przyjadą z łomami i kamieniami do Warszawy. Marcinkiewicz to po prostu tchórzliwy gnojek.
            • panidalloway Nie idzie pogadać. 01.12.05, 14:43
              Nie jestem zwolenniczką PiSu
              Nie jestem zwolenniczka populizmu
              Nie lubie kiełbasy, a szczegolnie takiej, z której coś wynika (brr)
              Nie akceptuję demonstracji siłowych
              Nie jestem górnikiem
              Ale jakby ktoś do nnie przyszedł i powiedział: "Paniusiu, od jutra albo
              będziesz okradana jako zwykły obywatel, albo uzyskasz przywilej okradania
              społeczeństwa fedrując pod ziemią", to chociaż nie bardzo wiem, co
              to "fedrować" znaczy, wybieram propozycje nr.1
          • bush_w_wodzie Re: Do Sawy z prośbą o wyjaśnieie 01.12.05, 14:40
            panidalloway napisała:

> I mam wątpliwości, czy rzeczywiscie istnieje jakiś pomysł na to,
            > by górnicy nie musieli tyrać pod ziemią do lat starczych.

oczywiscie.

1) nikt nie musi pracowac pod ziemia - ani kiedy jest mlody ani kiedy jest
            stary. to dobrowolny wybor. dobrowqolnie wybiera sie tez warunki pracy jakie
            oferuje kopalnia

2) mozna zorganizowac to tak ze to _kopalnie_ placa gornikom za uszczerbek na
            zdrowiu. ze ich nie stac? to moze trzeba obnizyc place... nawet niekoniecznie
            gornikom ale administracji...

3) mozna zastapic pelne emerytury emeryturami pomostowymi na poziomie troche
            wyzszymi niz renta socjalna... bo tak jest tratowany kazdy kto straci zdrowie
            przed nadejsciem wieku emerytalnego

> ktory nie powiedział wiele ponad to, że nikt nie wie ile będzie kosztować
            > realizacja ustawy wycofanej z trybunału. Jak na przedstawiciela partii
            > specjalistów od gospodarki wypadł blado.

to jest akurat najwazniejsza sprawa. oblicza sie ze wyplaty na emerytury
            gornicze wg obecnie obowiazujacej ustayw pokrylyby za 10 lat budowe kilkuset km
            autostrady rocznie. to moze po prostu zatrudnic gornikow przy budowie autostrad?
            • panidalloway Jednak sie da 01.12.05, 14:55
              Za wyjatkiem pkt.1 , który brzmi dla mnie nieco cynicznie, za resztę dziękuję.
              Wydaje mi się, że budowanie gabinetu cieni jest działalnością ściśle związaną
              z przygotowywaniem programu w wersji już dosyć szczegółowej. A pozyskiwanie
              poparcia w dużej mierze powinno opierać sie na prezentowaniu tego programu
              społeczeństwu i przekonywaniu do proponowanych rozwiązań. Wczorajsza debata
              była chyba pod tym względem stracona
              • bush_w_wodzie Re: Jednak sie da 01.12.05, 15:20
                panidalloway napisała:

> Za wyjatkiem pkt.1 , który brzmi dla mnie nieco cynicznie, za resztę dziękuję.

to prawda ze brzmi cynicznie. czy naprawde jest cyniczny to mozna by ustalic
                analizujac czy naprawde nie ma w polsce zajec bardziej
                szkodliwych/nieprzyjemnych/degradujacych niz praca gornika

czy wyzsze skladki i podatki zwiazane z doplatami do wynagrodzen i emerytow
                gornikow nie podwyzszaja podatkow i kosztow kapitalu zabierajac prace (lub
                pieniadze na leki) innym

warto zapoznac sie z tym jaki w polsce jest poziom rent pracowniczych

warto pomyslec o tym ze mlody czlowiek rozpoczynajacy prace na kopalni dosstaje
                od razu calkiem spore wynagrodzenie mimo slabych zazwyczaj umiejetnosci podczas
                gdy wielu innych uczy sie (czesto pracuja w dodatku) albo rozpoczyna np
                odpowiedzialna prace w szpitalu (po dlugich i trudnych studiach) za bardzo male
                pieniadze

podsumowujac: praca gornika jest ciezka ale jednak wybierana jest przez ludzi z
                pelna swiadomoscia wskutek korzystnej relacji placy do potrzebnych umiejetnosci.
                nie ma w tej pracy nic wyjatkowego co by tlumaczylo specjalne traktowanie gornikow
            • sawa.com Re: Do Sawy z prośbą o wyjaśnieie 01.12.05, 15:43
              bush_w_wodzie napisał:

> to jest akurat najwazniejsza sprawa. oblicza sie ze wyplaty na emerytury
              > gornicze wg obecnie obowiazujacej ustayw pokrylyby za 10 lat budowe kilkuset
              km
              > autostrady rocznie. to moze po prostu zatrudnic gornikow przy budowie
              autostrad
              > ?

Zupełnie serio. Uważam, że masz dobry pomysł.
              Konserwatyzm jest dobry, ale w umiarkowanych dawkach. Jego nadmiar powoduje
              galopujące zacofanie cywilizacyjne.
              Nasi polityce powinni tą prostą prawdę mieć w "tyle głowy". Nasza energetyka
              ciągle jest w "epoce Gierka" i "czarnego złota".
          • kropek_oxford A moze tradycyjnie: przesuniecia z pracy na dole 01.12.05, 14:57
            do pracy na gorze? Z zachowaniem ostatniej placy?
            • panidalloway Re: A moze tradycyjnie: przesuniecia z pracy na d 01.12.05, 15:01
              Nie znam się, ale podejrzewam, że tej pracy na górze nie starczy dla wszystkich
              przesuwanych. Gdyby była, nie mogłaby jednak być nadpłacana.
          • sawa.com Re: Do Sawy z prośbą o wyjaśnieie 01.12.05, 15:25
            panidalloway napisała:

> w sprawie związanej luźno, ale zwiazanej. Czytałam twoją wypowiedź w sprawie
            > emerytur górniczych. Zdecydowaną. Ty masz raczej ogląd świata pracodawcy, ja
            > pracobiorcy. I mam wątpliwości, czy rzeczywiscie istnieje jakiś pomysł na to,
            > by górnicy nie musieli tyrać pod ziemią do lat starczych. Zmiana rodzaju
            pracy
            > po pewnym czasie, w dzisiejszych warunkach oznaczałaby chyba dla większości
            > bezrobocie.

Myślę, że tak. W tejże debacie jednym z argumentów przedstawionych przez
            górników,było stwierdzenia, że należy się liczyć z pogorszeniem warunków
            pracy, gdyż złoża węgla który pozostał jeszcze niewyeksploatowany zalegają
            coraz głębiej.
            Węgiel staje się coraz droższym źródłem energii. Rosną jego koszty bezpośrednie
            takie jak wydobycie. Ale i wzrasatją koszty pośrednie. Właśnie w zdrowiu,
            właśnie w kosztach emerytalnych. W infrastrukturze, która ulega dewastacji w
            wyniku ruchów podziemnych i tąpnięć.

Nasza polityka energetyczna jest w podobnie oplakanym stanie jaK służba zdrowia.
            "System się zawiesił". Pracownicy tego sektora (szeroko pojętego), terroryzują
            resztę społeczeństwa. A rząd sobie z tym nie radzi. I można powiedzieć, że to
            kolejny rząd sobie z tym nie radzi. Energetycy sami ustawiają sobie zasady
            zwolnienia. Zapewniają sobie pracę na dziesięć lat bez względu na jakość
            świadczonej pracy. Sektor paliwowy czerpie pełnymi garściami z przywilejów
            monopolisty. A teraz emerytury górnicze finansowane z budżetu.

A jakie są rozwiązania? Myśle, ze biopaliwa. I myslę, że gdyby zrobić rzetelną
            analizę opłacalności tego źródła energii wyszłoby, że jest ono najtańsze.
            • panidalloway Re: Do Sawy z prośbą o wyjaśnieie 02.12.05, 11:44
              Ogólnie jestem za odterroryzowaniem społeczeństwa. Czyli jestem przeciw
              terrorowi branż, sektorów, regionów, pracodawców, pracobiorców,
              bezrobotnych, a także rodzin dzietnych i bezdzietnych, wierzacych i
              niewierzących i wszelkich innych. Ale sprzecznych interesów, krzyżujących
              się i pętlących problemów nie da się rozwiązać poprzez ich przezywanie. Rząd
              moich marzeń i snów powinien bardzo jasno powiedzieć, które problemy uważa
              za „rządowe”, a które nie i dlaczego i według jakich zasad ogólnych, ale nie
              zbyt ogólnych, będzie je rozwiązywał. Tego rządowi Platformy życzę jako
              ewentualna kandydatka na umiarkowaną sympatyczkę.
              Niech żyją biopaliwa. !?
      • piaf.e Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 19:11
        cokolwiek zrobi religa w słuzabie zdrowia to i tak bedzie to wiecej niz
        zrobiono przez ostatnich nascie lat.
    • szatek100 Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 13:00
      > MON - Dobry jest Sikorski (chociaż nie podoba mi się jego podwójne
      > obywatelstwo) nie widzę w PO cienia na jego miarę.

Moze Bronek Komorowski ? :) On juz raz był na tym stołku...

pzdr
      • borbali Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 13:23
        Komorowski to jeden z najzdolniejszych i najrozsądniejszych polityków w
        Polsce.To przyszły prezydent RP.
        • sawa.com Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 15:50
          borbali napisał:

> Komorowski to jeden z najzdolniejszych i najrozsądniejszych polityków w
          > Polsce.To przyszły prezydent RP.

Znam ludzi, którzy tak myślą. Może i tak. Wg mnie jako polityk jest mało
          ekspresyjny. Ale mogę sie mylić. Jeśli tak bardzo "zalał sadła za skórę"
          Kaczyńskim, to znaczy że w nim cos jest co pali się jasnym płomieniem.
          • sawa.com zalać sadła za skórę 01.12.05, 15:56
            sawa.com napisała:

> borbali napisał:
            >
            > > Komorowski to jeden z najzdolniejszych i najrozsądniejszych polityków w
            > > Polsce.To przyszły prezydent RP.
            >
            > Znam ludzi, którzy tak myślą. Może i tak. Wg mnie jako polityk jest mało
            > ekspresyjny. Ale mogę sie mylić. Jeśli tak bardzo "zalał sadła za skórę"
            > Kaczyńskim, to znaczy że w nim cos jest co pali się jasnym płomieniem.

Lubię takie powiedzonka jak to "zalać sadła za skórę".
            Wyjaśnię za Kopalińskim skąd wzięło się to powiedzenie.
            A więc jest to od średniowiecznego sposobu torturowania wrzącym sadłem dla
            wymuszenia zeznań. Zdaje się, ze stosowała to Inkwizycja.
      • xxx131 Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 14:26

Jak bedzie rzadzic PO, to on jest tym "pewniakiem".
      • cie778 Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 23:18
        > Moze Bronek Komorowski ? :) On juz raz był na tym stołku...

I się niestety nie sprawdził. Żadnych istotnych spraw nie rozwiązał. Wstyd
        przyznać, ale Zemke ma znacznie większe osiągnięcia.
    • idiotyzmy-kacze Rokita powinien być premierem 01.12.05, 13:05
      To najlepiej przygotowany do tej funkcji polityk w Polsce. Jeżeli chodzi o Zytę Gilowską - była to moja ulubiona postać nie tylko w PO ale w całej polityce. Niestety popełniła kilka błędów a za błedy się płaci. Religa mógłby być ministrem ale pod warunkiem, że wiceministrem byłby Sośnierz. Sośnierz to jedyny facet w Polsce któremu coś się udało w służbie zdrowia.
    • margala rzecznik rządu - S. Niesiołowski 01.12.05, 14:04
      Stefan Niesiołowski - rzecznik prasowy rządu

jego medialne talenty muszą być wykorzystane

to prawdziwy show-man

• cheetah51 Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 17:25
      sawa.com napisała:

> premier - Zdrojewski,
      >
      > MSWiA - Jan Rokita (zdaje sie że o tą rafę rozbiła się koalicja POPIS) sądzę,
      > że Rokita stworzyłby nam zbliżoną do ideału administrację publiczną.
      >
      >
      > minister finansów - Zyta Gilowska (nie, nie zapomniałam że opuściła PO)
      >
      > mnister infrastruktury - Waldy Dzikowski
      >
      > skarbu i gospodarki - Wojciech Szczurek (prezydent Gdyni). Mógłby też być
      > dobrym premierem.
      >
      > zdrowie - nie ma nikogo lepszego od Religi. Jego cieniem może zostać Ewa
      > Kopacz.
      >
      > Kultura - nie wiem.
      >
      > Sprawiedliwość -
      >
      > Edukacja -
      >
      > Proszę o uzupełnienie składu Rady Ministrów.
      >

Moje uwagi "na szybko" n/t:

W MON wolę Komorowskiego, bo chce zdecydowanie zawodowej armii.

Ministerstwo Kultury - nie wiem, kto, wiem kto nie: nie Śledzińska-Katarasińska!

Ministerstwo Sprawiedliwości - może Marian Filar?

Ministerstwo Edukacji - Włodzimierz Paszyński.

Nie wiem, czy dwaj ostatni są "sympatykami" PO, sorry.
    • mariner4 Na przykład Religa 01.12.05, 17:56
      Mam poważne wątpliwości, czy lekarz powinien być ministrem zdrowia. To jest
      zresztą fragment większej całości. Ministrem Oświaty musi być w Polsce
      nauczyciel, Sprawiedliwości prawnik itd. Tymczasem ministrem zdrowia powinien
      być reprezentant pacjentów, a nie rzecznik interesów lekarzy.
      Od spraw merytorycznych minister powinien mieć po prostu zastępców. Nieudane
      próby zmiany tego stanu rzecy nie przeczą zasadzie.
      M.
      • sawa.com Re: Na przykład Religa 01.12.05, 18:08
        mariner4 napisał:

> Mam poważne wątpliwości, czy lekarz powinien być ministrem zdrowia. To jest
        > zresztą fragment większej całości. Ministrem Oświaty musi być w Polsce
        > nauczyciel, Sprawiedliwości prawnik itd. Tymczasem ministrem zdrowia powinien
        > być reprezentant pacjentów, a nie rzecznik interesów lekarzy.
        > Od spraw merytorycznych minister powinien mieć po prostu zastępców. Nieudane
        > próby zmiany tego stanu rzecy nie przeczą zasadzie.
        > M.

Myslę, ze były juz takie próby. W rządzie AWS ministrem zdrowia została świetna
        Franciszka Cegielska bodajże inżynier z wykształcenia i to w kategoriach
        morskich.
        Niewiele to pomogło a stres związany z pełnioną funkcją przyspieszył zapewne u
        pani Cegielskiej postęp choroby nowotworowej.
        A więc do naszej słuzby zdrowia rózne już podejścia były próbowane. Ja bym tu
        jednak zaufała wybitnemu chirurgowi i dała mu do pomocy tak jak tu już było
        powiedziane w dyskusji Sośniorza. Więc w gabinecie cieni ministrem zdrowia albo
        Kopacz albo Sośniorz.

Nie widzę żadnych propozycji dla obsady ministerstwa spraw zagranicznych. Chyba
        tu jedynym kandydatem może być S. Wolski.
        • elfhelm MSZ niech bierze polityk 01.12.05, 18:16
          obyty w polityce - Buzek, Tusk, Komorowski. A dyplomację ułoży zespół
          wiceministrów (Grudziński, Meller, Erecińska i inni).
        • mariner4 Re: Na przykład Religa 02.12.05, 04:19
          Relidze bliżsi są lekarze niż pacjenci. To człowiek branzy. Ministrem powinien
          być polityk. W Akademiach Medycznych nie uczą zarządzania.
          M.
    • elfhelm moje uzupełnienie rządu :) 01.12.05, 18:07
      sawa.com napisała:

> premier - Zdrojewski,

zgadzam się - Zdrojewski albo Szczurek

>
      > MSWiA - Jan Rokita (zdaje sie że o tą rafę rozbiła się koalicja POPIS) sądzę,
      > że Rokita stworzyłby nam zbliżoną do ideału administrację publiczną.

dobra kandydatura, ewentualnie Tomasz Szczypiński

>
      >

Bogdan Klich - europoseł.

> minister finansów - Zyta Gilowska (nie, nie zapomniałam że opuściła PO)
      >

Zyta, może też Chlebowski

> mnister infrastruktury - Waldy Dzikowski
      >

zgadzam się

> skarbu i gospodarki - Wojciech Szczurek (prezydent Gdyni). Mógłby też być
      > dobrym premierem.
      >

zgadzam się, ewentualnie Adam Szejnfeld

> zdrowie - nie ma nikogo lepszego od Religi.

Andrzej Sośnierz bez dwóch zdań

>
      > Kultura - nie wiem.
      >

Senator Krzysztof Piesiewicz

> Sprawiedliwość -
      >

Marek Safjan - kończy mu się kadencja w TK w 2006 r. Ewentualnie Zoll. Do tego
      oddzielona Prokuratura Generalna na czele z Januszem Kaczmarkiem lub
      Kazimierzem Olejnikiem.

> Edukacja -

Nie znam posłanki, która w PO zajmuje się edukacją. Ale można wybierać spośród
      profesury (Ziółkowski, Głębocka, Rocki)
      • elfhelm no i kolejne resorty 01.12.05, 18:15
        Sprawy zagraniczne - niech będzie polityk z obyciem Komorowski, ewentualnie sam
        Tusk lub Buzek. "Techniczną" stroną zajmą się wiceministrowie.

Służby specjalne - koordynator nie wchodzi w skład rady ministrów jak obecnie.
        Najlepiej Marek Biernacki. Na czele AW Ananicz, na czele ABW oczywiście twórca
        CBŚ Rapacki.

Rolnictwo - Zbigniew Rynasiewicz (poseł PO z Podkarpacia) lub Jerzy Plewa b.
        wiceminister

Rozwój regionalny - może tu lepiej Szczurek lub Dzikowski, a na infrastrukturę
        np. Jarmuziewicz lub Tadeusz Aziewicz

Środowisko - Stanisław Gorczyca lub ktoś spoza partii
        • ayran Re: no i kolejne resorty 01.12.05, 21:05
          elfhelm napisał:

> Rolnictwo - Zbigniew Rynasiewicz (poseł PO z Podkarpacia) lub Jerzy Plewa b.
          > wiceminister

Ex-starosta leżajski to mądry, ucziciwy i pracowity człowiek (a wiem co mówię),
          tyle że z wykształcenia (i w sumie zamiłowania) jest historykiem.
      • sawa.com Re: moje uzupełnienie rządu :) 01.12.05, 18:19
        elfhelm napisał:

> >
        > > MSWiA - Jan Rokita (zdaje sie że o tą rafę rozbiła się koalicja POPIS) są
        > dzę,
        > > że Rokita stworzyłby nam zbliżoną do ideału administrację publiczną.
        >
        > dobra kandydatura, ewentualnie Tomasz > > Kultura - nie wiem.
        > >
        >
        > Senator Krzysztof Piesiewicz
        >
        > > Sprawiedliwość -
        > >
        >
        > Marek Safjan - kończy mu się kadencja w TK w 2006 r. Ewentualnie Zoll. Do
        tego
        > oddzielona Prokuratura Generalna na czele z Januszem Kaczmarkiem lub
        > Kazimierzem Olejnikiem.
        >
        > > Edukacja -
        >
        > Nie znam posłanki, która w PO zajmuje się edukacją. Ale można wybierać
        spośród
        > profesury (Ziółkowski, Głębocka, Rocki)

Jasne. Jasne, że Piesiewicz. O ile się zgodzi. Zapomniałam o senacie.

Jako ministra sprawiedliwości wolę Safjana niż Zolla. Zoll jest zbyt
        socjalistyczny. Ja mam uraz - z tej rodziny prawniczej wyszedł projekt bardzo
        złej ustawy o ochronie lokatorów - zdaje się, że popełnił to syn p. Zolla.
        Obecny RPO jest bez dwóch zdań socjalizujący bliski lewemu skrzydłu dawnej UW
        obecnie demokratom w rozsypce. Nie nie.
        Safjan zdecydowanie tak. Ma prawicowe poglądy a nie jest obskurantem.

No, jak tak dalej pójdzie, to niedługo będziemy mieli gabinet.
    • loppe Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 18:50
      rzeczywiście, Rokita chyba tylko do MSWiA (ew. MONu)pasuje ze swoimi talentami
      obsadzenie go w MSZ byłoby odpałem wczechaczasów
    • manny_ramirez Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 20:26
      premier Tusk
      MSZ Saryusz-Wolski
      MSW Rokita
      sluzby specjalne Miodowicz
      finanse Gronkiewicz-Waltz
      gospodarka Szomburg
      infrastruktura Drzewiecki
      polityka spoelczna Bielecki
      rolnictwo Dzierzawski
      srodowisko Byrcyn Gasienica
      zdrowie Sosnierz
      sprawiedliwosc ??
      MON Komorowski
      Oswiata Radzwill
      nauka Kleber
      kultura Katarasinska
      • sawa.com Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 21:52
        manny_ramirez,

Bardzo zachowawczy jest ten twój skład gabinetu. Pozwolisz, że go zrecenzuję.

> premier Tusk - nie. Wiadomo dlaczego.

MSZ Saryusz-Wolski - Tak. Mocne tak.

> MSW Rokita - Tak, Mocne tak ale dla całego dużego MSWiA.

> sluzby specjalne Miodowicz - tu daje znak zapytania. Lubię Miodowicza ale w
        komisji Orlenowskiej bełkotał. Nie wiem na ile jest prawdziwa plotka, że nie
        wylewa za kołnierz. A to jest więcej niż przypadłość na takim stanowisku.
        Widziałabym tu Brochwicza.

> finanse Gronkiewicz-Waltz - Wiem, że Gilowska na to stanowisko nie przyjdzie.
        Więc jeśli nie Gilowska... Jednak nie widzę tu Waltz.
        Zawsze odnosiłam wrażenie, że NBP zarządza jednak jej zastępca bodajże Koziński
        a ona to wszystko firmuje. Jej występy publiczne w czasie kampanii jakby mnie w
        tym utwierdziły w tych wątpliwościach. A tak w ogóle to symaptyczne kobieta.
        > gospodarka Szomburg - nie znam. Wierzę na słowo, że jest dobry.

> infrastruktura Drzewiecki - też nie znam.

> polityka spoelczna Bielecki - który Bielecki?

> rolnictwo Dzierzawski - nie znam.

> srodowisko Byrcyn Gasienica - wolne żarty. Zrobi nam z Polski Tatrzański Park
        Narodowy a po ulicach naszych miast będą przechadzać się kozice i świstaki. I
        to one na wszystkich skrzyżowaniach ulic będą miały pierszeństwo.

> zdrowie Sosnierz - Tak

> sprawiedliwosc ??

> MON Komorowski Tak.

> Oswiata Radzwill - Pani Anna Radziwiłł? Wspaniała kobieta, ale czy ma jeszcze
        siły na taką robotę?

> nauka Kleber - kandydatura poprawna. Al;e możnaby wyszukać kogoś lepszego.
        Zresztą był w rządzie sld, a to nie po drodze. I mogą być jakieś skojarzenia z
        cichą koalicją etc etc.

> kultura Katarasinska - Zdecydowanie nie.

pozdrawiam
    • elfhelm Komplecik - minister/sekretarz stanu :) 01.12.05, 22:16
      Premier - Tusk.
      Donald jest liderem partii i winien objąć to stanowisko.

MSWiA - Rokita. Wiceministrem Marek Biernacki.
      W agencjach Rapacki i Ananicz. KGP Bieńkowski jak obecnie.

Sprawy Zagraniczne - Irena Lipowicz. Była poseł UW, była ambasador w Austrii,
      ma świetne kontakty w Niemczech. Wiceministrem Przemysław Grudziński, b.
      ambasador w USA.

Sprawy europejskie - Jerzy Buzek. Wydaje się zasadnym wydzielenie tego resortu,
      a Buzek okazał się sprawnym negocjatorem i dobrym europosłem (np. w zw. z
      Ukrainą).

Obrona Narodowa - Bronisław Komorowski. Wiceministrem Bolesław Balcerowicz,
      były rektor Akademii Obrony Narodowej.

Sprawiedliwość - Marek Safjan. Wiceministrem Julia Pitera.

Oddzielony Prok. Generalny - np. Janusz Kaczmarek.

Gospodarka - Zdrojewski lub Szejnfeld.

Skarb - Lena Kolarska-Bobińska. Wiceministrem Antczak.

Finanse - Stefan Kawalec. Wiceministrem Zbigniew Chlebowski.

Infrastruktura - Waldy Dzikowski. Wiceministrem Jarmuziewicz.

Rozwój Regionalny - Wojciech Szczurek obowiązkowo :)

Zdrowie - Andrzej Sośnierz. Wiceministrem Elżbieta Radziszewska.

Kultura - Krzysztof Piesiewicz.

Sport - Jan Kozłowski, marszałek pomorski lub poseł Mirosław Drzewiecki.

Rolnictwo - Czesław Siekierski. Europoseł PSLu, były wiceminister w czasie
      negocjacji. Chyba najrozsądniejszy działacz ludowców. Przydałby się w PO.

Edukacja - Grażyna Staniszewska, europoseł z listy UW. Lub Krzysztof Pawłowski,
      rektor szkoły nowosądeckiej.

Nauka i informatyzacja - Marek Rocki. Resort nauki warto wydzielić z edukacji.

Środowisko - Jan Rzymełka, poseł.

Sprawy społeczne/praca - Piotr Kołodziejczyk, wiceminister w rządzie Buzka.
      Wiceministrem, pełn. do spraw osób niepełnosprawnych poseł Piechota.

• henryk.log Re:subiektywny gabinet cieni wg. h.l., jak mógłby 01.12.05, 23:41
      wyglądać Pani zdaniem ??
      ..tak pytam..:-)
      i
      Pozdrawiam
    • freemason Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 01.12.05, 23:42
      sawa.com napisała:

> obywatelstwo)

Prezydent Mościcki też miał podwójne obywatelstwo... :)
    • t1s Re: subiektywny gabinet cieni z klubu i sympatykó 02.12.05, 11:17
      Ministerstwo zdrowia dla Gronkiewicz, Hanka chyba lubi kroplówki i hospicja.
    • skin.pl ministrowie PO to aferzyści 02.12.05, 11:55
      min Skarbu Lech Grobelny
      min infrastruktury Jan Kulczyk
      min gospodarki Mariusz Świtalski
      min finansów Boguslaw Bagsik
      min kultury Andrzej Zieliński "Slowik" z Pruszkowa
      min Zdrowia Ginter von Hagens (ten od preparowania zwlok ludzkich)
      MSWiA Aleksander Gawronik
      MON Zbigniew Farmus (to ten którego keidyś policja aresztowala na promie do
      Szwecji i odtransportowala go do kraju helikopterem)
      MSZ Aaron Szechter

• skin.pl aha! jeszcze Monika Olejnik na rzecznika rządu 02.12.05, 11:56
        ewentualnie Irena Dziedzic...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka