Dodaj do ulubionych

Służba Cywilna ręcznie sterowana

02.12.05, 08:09
PiSowa uczciwosc. Mozliwe, ze wielu urzednikow "zalatwilo" lub "ulatwilo"
sobie znajomosc jezyka. I Panie Dorn, nie tylko rozyjskiego. Ja rozumiem
pijaczka w tramwaju majacego alergie na Ruskich czy Zydow ale minister? Ta
formacja to katastrofa. Ziobro poziom ze znajomosci prawa i uczciwosci.
Obserwuj wątek
    • braad 32 stanowiska wolne, czekające na PiS 02.12.05, 08:18
      Jeszcze się okaże, że budowa służby cywilnej zostanie opóźniona. PiSuar zrobi
      to samo co AWS po dojściu do władzy. Przecież trzeba sobie zaznaczyć teren.
      Zabezpieczyć stanowiska do rozdania. To jest jedyny towar jakim PiSuarowcy mogą
      płacić za poparcie rządu......
      • zbig72 bzdury... 02.12.05, 09:30
        bzdury piszesz - mianowanie nie wiąże sie z żadnym stanowiskiem, żeby je
        uzyskać musisz już od 2 lat pracować w jakimś urzędzie, jeśli ci ludzie nawet
        nie dostaną mianowania to pracować będą dalej tam gdzie pracowali i żadnych
        stanowisk nie zwolnią

żeby wstawić kogoś do pracy w urzędzie po zanjomosci nie trzeba robić aż takich
        siupów - po prostu "komisja konkursowa" wybiera tego, kto ma być wybrany i tyle
        • filo_de_putino Czyli ..SAMI SWOI 02.12.05, 09:37

• joannabarska Dr h.c. Andrzej Lepper 03.12.05, 18:54
            Przewodniczący Samoobrony, Wicemarszałek Sejmu Andrzej Lepper otrzymał w
            Kijowie tytuł doktora honoris causa Ukraińskiej Akademii Technologicznej
            za "działalność na rzecz zbliżenia polsko-ukraińskiego" oraz za "wkład w rozwój
            socjalny polskiego społeczeństwa".
    • cezaryga Jak zwykle Pan Pastwa chce przeczekac 02.12.05, 08:47
      Facet, ktory nie potrafi zajac stanowiska w sprawie jest od wielu lat Szefem SC.
      To wzorowy urzędnik. Od wielu lat jego dewiza jest nie narazac sie szefom, jak
      sadze. I dlatego tym razem rowniez nic sensownego nie powie a Pan Dorn zbiera
      punkty bo znowu dolozyl czerwonym. Przepisy ustawy sa dla maluczkich ale nie dla
      ministra. Nie ma uprawnien a wstrzymuje wreczenie dokumentu, chociaz to tylko
      formalnosc. To o co tu chodzi? O zwykla gre pod publiczke.
    • puuchatek Re: Służba Cywilna ręcznie sterowana 02.12.05, 09:11
      Pewnie po prostu trzeba było zachować miejsce dla paru "swoich"...
      • emilyb niech sie ucza 02.12.05, 09:21
        jezykow, jesli chca miec posade, o co chodzi w ogole, dla mnie wymagania sa
        zanizone, jaka srednia znajomosc? a niby dlaczego? wyslesz takiego do Brukseli
        z rosyjskim i do tego na srednim poziomie, to zenujace, z jezykami tez sie
        powinni zastanowic i opracowac liste, jesli ktos zna suahili, nawet doskonale,
        to co z tego za korzysc dla sluzby cywilnej? zastanowcie sie - narzekamy ze
        brak nam elit, to nie zanizajmy wymagan
        • dorrit Re: niech sie ucza 02.12.05, 09:28
          Wymagania to wyzsze wykszt. i TYLKO jeden jezyk, z dopuszczalna w dodatku
          znajomoscia na poziomie tylko srednio zaawansowanym??? I takich ma PL miec
          urzednikow na wysokich stanowiskach?
          Przeciez to smiech....

Nie szkodziloby im pouczyc sie troche wczesniej. Dwa jezyki europejskie to
          obecnie powinno byc MINIMUM! W przeciwnym razie w obecnej sytuacji zakrawa to
          na analfabetyzm.
          • zbig72 Re: niech sie ucza 02.12.05, 09:32
            fakt, tu się zgadzam, bo powinno być:
            1) nie dwa lata ale co najmniej pięć w służbie cywilnej (co to za doświadczenie
            2 lata)
            2) FCE (i równoważniki w innych językach) to powinno być absolutne minimum, a
            nie żadne TELKI i inne śmieszne egzaminy
            • absurdello Oczywiście i w ramach retorsji wprowadzić ... 02.12.05, 11:03
              obowiązkowy FCP(olish) we wszystkich urzędach za granicą ?

Po cholerę komu FCE w urzędzie powiatowym na stanowisku archiwistki ?

W Polsce językiem urzędowym jest jak na razie język polski a jeżeli ktoś
              potrzebuje to w urzędzie powinien być zatrudniony tłumacz, by nie było żadnych
              wątpliwości przy tłumaczeniach (FCE nie daje pewności, że nie będzie
              przekłamań).
              • zbig72 Re: Oczywiście i w ramach retorsji wprowadzić ... 02.12.05, 11:36
                a ja zapytam po co archiwistce status urzednika mianowanego? - poczytaj ustawę,
                skoro to ma być elita urzędnicza kraju, to chyba jednak trochę za wysokie progi
                dla archiwistek czy zwykłych referentów...

jak się podszkolą - proszę bardzo, a z takim mysleniem jak Ty prezentujesz, to
                dalej polacy będa postrzegani tylko jako ludzie nadający się do pracy na
                zmywaku...
          • solowjow Re: niech sie ucza 02.12.05, 10:49
            widać, że nie zdaje sobie Pan/Pani sprawy, jak trudno bycć urzędnikiem. I nie
            takim, pijącym kawę, tylko naprawdę pracującym- wydającym decyzje, prowadzącym
            postępowania w trybach nadzwyczajnych itp.
            Niech się Pani nie martwi o ich poziom wiedzy, a raczej zajmie się swoim.
    • depilator Racje ma Dorn! Wyjatkowo... 02.12.05, 09:30
      Ten egzamin to jeden wielki szwindel. Ci ludzie to ciemna masa, ktorzy sobie
      pokatnie zalatwili certufikaty z szemranej firemki. To kompromitacja idei
      korpusu SC i USC. Wstyd! A Pastwa udaje, ze wszystko jest cycus.

Akurat wyjatkowo musze pogratulowac PiSowi. Jezeli bylaby prawna mozliwosc,
      nalezy wszystkich tych ludzi powtornie przeegzaminowac. "Niesprawiedliwe"??? Co
      za bezczelnosc zlodzieja zalapanego na goracym uczynku,
      krzyczacego "niesprawiedliwie mnie szykanuja".

Korpus SC ma byc elita urzednikow, a nie klubem miernot i kanciarzy.
      • maciek9940 Re: Racje ma Dorn! Wyjatkowo... 02.12.05, 10:41
        Ja też gratuluję panu ministrowi Dornowi, podobnie jak "wzorowej postawy"
        policji w Poznaniu.

Czy doczekam tego, że którykolwiek minister PISu zrobi coś uczciwie, porządnie
        i zgodnie z prawem (ale tym prawdziwym prawem przez małe "p" a nie tym z "Prawa
        i Sprawiedliwości".

Wszystkim wyborcom, którzy nas wpuścili w to g....... życzę zdrowia bo na rozum
        za poźno.
        • solowjow cd. pisowskiego koszmaru! 02.12.05, 10:52
          najpierw byli adwokaci i radcowie i rozwalenie całej idei samorządów
          zawodowych, a teraz kolej na służbę cywilną
          psychoza strachu - niech już będzie 2009!!!!
          i bezprawie!!!!!!!!
          • zbig72 TAK TRZYMAĆ! 02.12.05, 10:56
            akurat rozwalenie idei "samorządu" czyli de facto bezprawia radców prawnych i
            adwokatów to najlepsze co zrobiono

dzięki temu jako absolwent prawa bez układów i koneksji rodzinnych mam szanse
            na skończenie aplikacji, o której kiedyś mogłem tylko pomarzyć bo nie miałem
            ani wujka sędziego ani 100 tys. na łapówę

każdy samorząd zawodowy ze swej natury prowadzi do hermetyzacji środowiska,
            broni się przed "nowymi", chroni swoich członków nawet jak popełniają rażące
            błędy i dąży do monopolu, za czym idzie nieuchronnie wzrost cen i spadek
            poziomu usług - wolna konkurencja TAK, samorząd zawodowy NIE
            • strom Zbig72, wyluzuj, nie tę taśmę włączyłeś... 02.12.05, 11:06
              • zbig72 Re: Zbig72, wyluzuj, nie tę taśmę włączyłeś... 02.12.05, 11:39
                a jakieś konkrety? gdzie miajm się z prawdą? jakbyś prawo skończył to byś
                wiedział o czym piszę, a tak to popisujesz się tylko ignorancją...
      • stan62 Re: Racje ma Dorn! Wyjatkowo... 02.12.05, 10:48
        depilator jak nazwa wskazuje nadajesz sie tylko do tych rzeczy. jeśli czytałeś
        artykuł to niedostała grupa 30 osób która najlepiej zdała postępowanie
        kwalifikacyjne spośród 4 tyś zdających. jeśli prawo jest złe to trzeba zmienić,
        ale nie karać osoby które tego prawa nie stanowiły.
        • zbig72 Re: Racje ma Dorn! Wyjatkowo... 02.12.05, 11:41
          nie dostała grupa jakichś 32 osób, nigdzie nie pisze że to akurat oni
          najlepiej!
          po prostu byli gdzieś w grupie tych co zdali postepowanie, wejdź na
          www.usc.gov.pl znajdziesz wyniki postępowania, zobaczysz z imienia i nazwiska
          kto zdał najlepiej, a kto nie zdał...
    • piotr7777 Re: Służba Cywilna ręcznie sterowana 02.12.05, 11:01
      Przynajmniej zmądrzeli i znajomość rosyjskiego stała się znowu cenna.
    • strom Stalin się kłania 02.12.05, 11:04
    • bz14 Re: Służba Cywilna ręcznie sterowana 02.12.05, 11:09
      Służba Cywilna miała być apolityczna. Właśnie mamy tego dowody. Każda ekipa dla
      swoich doraźnych interesów miota w służbie jak chce krzycząc jednocześnie o jej
      apolityczności. Pan Dorn wykazał się totalną ignorancją w zakresie znajomości
      ustawy o służbie cywilnej.
      Ja równiż zdałem TELC z rosyjskiego bez kursu - był on dla mnie prosty (lata
      nauki w szkołach). Angielski też nie był trudny i też bez problemu zdałbym go.
      Ale według Pana Premiera jestem komuchem - pomimo, że w tamtych latach bawiłem
      się samochodzikami...
    • ronlen2 Bardzo ciekawy wywiad na temat PL-Unia. Polecam! 02.12.05, 16:08
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20051202&id=my12.txt
    • mocnym Re: Służba Cywilna ręcznie sterowana 02.12.05, 20:53
      Cóż, totalna paranoja. Prywata Panie i już.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka