Dodaj do ulubionych

Jak powstrzymać PiS

05.01.06, 19:40
PIS nie da się powstrzymać.
Obserwuj wątek
    • agawebb Totalitaryzm 05.01.06, 19:55
      Przeraza mnie wizja totalitaryzmu podszytego ideami konserwatywnymi.A jeszcze
      bardziej to, ze spoleczenstwo na to przyzwala (sondaze).Nie uzdrowi sie
      panstwa zaczynajac od proby wyprostowania umyslow ludzkich i narzucenia
      wszytkim tego samego swiatopogladu. Nie tego Polska potrzebuje. Mam tylko
      nadzieje, ze Polacy maja wystarczajaca ilosc oleju w glowie,by sie temu
      przeciwstawic.
      A swoja droga mam serdecznie dosyc coraz to nowych pomyslow na obudzenie
      partiotyzmu w Polakach. Szczegolna niechec mam do ciaglego odwolywania sie do
      martyrologii. Wydaje mi sie, ze nie tedy droga. Podrozujac po Szwecji mozna
      zobaczyc w jak wielu domach powiewa szwedzka flaga, i to nie tylo od
      swieta.Nie wydaje mi sie jednak, aby szwedzki patriotyzm opieral sie np.na
      wydarzeniach z XVII wieku. Ci ludzie sa szczesliwi bedac Szwedami, bo maja
      powod. Czuja, ze panstwo dba o nich, gwarantujac jednoczesnie pelen katalog
      wolnosci.
      • timoszyk Re: Totalitaryzm 05.01.06, 20:26
        agawebb napisała:

> Przeraza mnie wizja totalitaryzmu podszytego ideami konserwatywnymi.

A mnie przeraza kazda wizja totalitaryzmu. Nie bardzo rozumiem dlaczego mamy sie bac
        tylko totalitaryzmu podszytego ideami konserwatywnymi.

A
        > A swoja droga mam serdecznie dosyc coraz to nowych pomyslow na obudzenie
        > partiotyzmu w Polakach. Szczegolna niechec mam do ciaglego odwolywania sie do
        > martyrologii. Wydaje mi sie, ze nie tedy droga. Podrozujac po Szwecji mozna
        > zobaczyc w jak wielu domach powiewa szwedzka flaga, i to nie tylo od
        > swieta.Nie wydaje mi sie jednak, aby szwedzki patriotyzm opieral sie np.na
        > wydarzeniach z XVII wieku. Ci ludzie sa szczesliwi bedac Szwedami, bo maja
        > powod. Czuja, ze panstwo dba o nich, gwarantujac jednoczesnie pelen katalog
        > wolnosci.

To kuszaca wizja, ze panstwo wreszcie o nas zadba i bedzie fajnie. Mysle
        jednak, ze to ludzie sami powinni zadbac o to, by panstwo moglo dbac.
        Samo sie bowiem nic nie chce zrobic. Wiec to wyborcy musza pomyslec
        o stworzeniu takiego systemu politycznego, by wybrani politycy sluzyli
        spoleczenstwu pod ciagla jego kontrola. Zapewne mozna sporo rozwiazan szwedzkich
        przeniesc i do Polski. Trzeba jednak przedtem zrozumiec na czym one polegaja.

Wac
        • centrolew Re: Totalitaryzm 05.01.06, 21:05
          Mój komentarz do tekstu może być tylko pozytywny, zresztą sam nick o tym
          świadczy... Wybrałem sobie właśnie nazwę "centrolew", ponieważ symbolizuje ona
          układ polityczny oparty na takich wartościach jak: poszanowanie dla odmienności
          drugiego człowieka, tolerancja, przywiązanie do zasad demokratycznego państwa
          prawa i neutralności światopoglądowej. Prawica nie jest adwokatem praw jednostki
          - w tym tych najważniejszych, jak prawa człowieka i obywatela, ale również spraw
          dotyczące równego statusu kobiet i mężczyzn.

Co do PO to trudno wyobrazić sobie wiarygodne połączenie zdecydowanego programu
          proeuropejskiego Centrolewu z hasłem "Nicea albo śmierć", albo przejście do
          porządku dziennego nad podejściem PO do praw obywatelskich, czego najlepszym
          przykładem były wydarzenia w Poznaniu.
          • nick3 Agresja PiS-owskiej gadki -propagit z lat 50-tych! 06.01.06, 02:30
            Polska prawica to obecnie najżywsza pozostałość peerelowskiego homo sovieticusa.

Wystarczy zamienić w ich jadowitym języku słowo "esbecki" wszędzie
            na "hitlerowski" i mamy dobry tekst z najlepszych lat stalinizmu.

Wróg i jego diabelskie intencje jasno widoczne w każdej próbie sprzeciwu wobec
            obowiązującej ideologicznej wykładni świata. Innej motywacji sprzeciwu niż
            powiązania z "hitleryzmem" być nie może.
            • mirmat1 Jak przyjemnie czytac belkot wystraszonych komunis 06.01.06, 07:32
              nick3 napisał:
              "Wróg i jego diabelskie intencje jasno widoczne w każdej próbie sprzeciwu wobec
              obowiązującej ideologicznej wykładni świata. Innej motywacji sprzeciwu niż
              powiązania z "hitleryzmem" być nie może."

Mirmat: siedzac w celi na Podwalu w 1968 roku nie marzylem, ze doczekam sie
              czasu kiedy moje serce uraduje czytanie jakiejs czerwonej gnidy w belkoczacej
              stylu "nicka". A czytanie wypocin wroga bylo przeciez obowiazkiem kazdego
              patriotycznego aktywisty. Kiedy pod atakiem Solidarnosci, Afganskich i innych
              powstancow wspieranych przez Prezydenta Reagan upadlo imperium zla moj wrog
              doznal kleski. Dzis takie "nicki" daja mi poczucie, ze wrog zostal pochopwany w
              glebokim grobie.
              PS. Jestem entuzjasta koncepcji Frasyniuka. Dzieki niemu pomioty tej bestii
              zostana dobite szybciej mniej bolesnie.
              • po-st-komuch HURA! ESBECKA MAFIA NIE WIE JAK POWSTRZYMAĆ PIS! 06.01.06, 14:06
                to dobrze wróży polskiej demokracji
                jeżeli esbecka mafia
                nie wie jak powstrzymać PIS
                w oczyszczaniu Polski
                z postkomunistycznego łajna !
                • nick3 TOTALITARYZM ZARAŻA WIELE SWOICH OFIAR! 06.01.06, 15:32
                  Odpowiedzi mirmata i po-st-komucha, utrzymane w duchu
                  niegdysiejszych "kwadransów nienawiści" dobrze ilustrują tezę z mojego
                  pierwszego postu.

To, że ktoś był antyfaszystowskim partyzantem i nienawidził Hitlera nie czyni
                  go automatycznie lepszym od tych, z którymi walczył (co pokazały lata 50-te).
                  Tak samo - z tego, że ktoś nienawidzi peerelu (i może nawet rzeczywiście z nim
                  walczył) nie gwarantuje, że sam nie jest homo sovieticusem, człowiekiem o
                  mentalności totalitarnej.

Jeśli mirmat siedziałeś gdzieś "marząc, by kiedyś usłyszeć bełkot czerwonej
                  gnidy, takiej jak nick3", to nadajesz swojemu siedzeniu na Podwalu sens
                  groteskowy i znamiennie żałosny!

NIE JESTEM "CZERWONĄ GNIDĄ". Za PRL-u byłem antytotalitarystą, TAK JAK JESTEM
                  NIM TERAZ. Brałem pałą od chłopców gen. Baryły, przytrafiło mi się i
                  zatrzymanie na 48h. Kombatanta z siebie nie robie, chodzi mi, mirmat, żebyś
                  zobaczył, jakim "triumfem" koronujesz swoją dawną działalność, która miała
                  wszelkie szanse na sens działalności wolnościowej.

NIENAWIDZIĆ TYRANA UMIE I DUCH NIEWOLNICZY
                  NIENAWIDZIĆ TYRANII - TYLKO SZLACHETNY
                  F. Schiller

Kneblując usta wszystkim przeciwnikom za pomocą w ciemno stawianego
                  zarzutu "esbecji" fanatycy tzw. "antykomunizmu" sami przywracają styl 'czasów
                  pogardy'. Kompletnego nieliczenia się z obowiązkiem rzetelności czy normami
                  elementarnej przyzwoitości wobec opozycji politycznej

Wcale nie jestem taki pewien, czy (gdyby nie UE:-) nie łamalibyście palców
                  szufladą!
                  Insynuacje i nagonkę, która do tego prowadzi, uprawiacie DOKŁADNIE TAK SAMO.
                  To zawsze w ten sposób do tego dochodziło!
                  • po-mazaniec Re: HURA! ESBECKA MAFIA NIE WIE JAK POWSTRZYMAĆ 06.01.06, 21:07
                    nick3 napisał:

> Odpowiedzi mirmata i po-st-komucha, utrzymane w duchu
                    > niegdysiejszych "kwadransów nienawiści" dobrze ilustrują tezę z mojego
                    > pierwszego postu.
                    >
                    ..........................

brawo nick3 !!!
                    twóje nieco przydługie
                    i nudnawe soc-moralizatorstwo

przypomina niegdysiejszy doskonały program tv
                    (bajki czytane sarkastycznie przez Kobuszewskiego)

o tym jak to tow. Lenin potrafił pieknie
                    opowiadać bajki dzieciom do snu :)
                  • mirmat1 TOTALITARYZM UODPARNIA SWOJE OFIARY 06.01.06, 23:07
                    > To, że ktoś był antyfaszystowskim partyzantem i nienawidził Hitlera nie czyni
                    go automatycznie lepszym od tych, z którymi walczył (co pokazały lata 50-te).
                    Tak samo - z tego, że ktoś nienawidzi peerelu (i może nawet rzeczywiście z nim
                    walczył) nie gwarantuje, że sam nie jest homo sovieticusem, człowiekiem o
                    mentalności totalitarnej.
                    Mirmat: W okupowanej Warszawie nazisci postawili bilbord przedstawiajacy
                    plonace ruiny stolicy z podpisem: "Anglio to twoje dzielo". Goebels wierzyl, ze
                    ze nawet najbardziej absurdalne klamstwo utwierdzi sie w umyslach przynajmniej
                    czesci jako "prawda". Nie spotkalem jednego prawdziwego kombatanta walki z
                    czerwona zaraza, ktory mialby choc troche totalitarne zapedy. Wiec nie damy sie
                    nabrac na okrzyki "lapaj zlodzieja" tych co chcieliby wprowadzic zamordyzm pod
                    pretekstem Eurokolchozowej walki z "ksenofobia". Niech wiezienia sluza w Polsce
                    dla kryminalistow a nie jak w Szwecji dla dysydentow.
                    > Jeśli mirmat siedziałeś gdzieś "marząc, by kiedyś usłyszeć bełkot czerwonej
                    gnidy, takiej jak nick3", to nadajesz swojemu siedzeniu na Podwalu sens
                    groteskowy i znamiennie żałosny!
                    M: Tak dlugo widziales smutnych Polskich Patriotow, ze nie wyobrazasz sobie ich
                    radosnych?
                    NIE JESTEM "CZERWONĄ GNIDĄ". Za PRL-u byłem antytotalitarystą, TAK JAK JESTEM
                    NIM TERAZ. Brałem pałą od chłopców gen. Baryły, przytrafiło mi się i
                    zatrzymanie na 48h. Kombatanta z siebie nie robie, chodzi mi, mirmat, żebyś
                    zobaczył, jakim "triumfem" koronujesz swoją dawną działalność, która miała
                    wszelkie szanse na sens działalności wolnościowej.
                    M: Jak to spiewano w ZSRR: pakazi mienia taku stranaju, chdie tak WOLNO dyszet
                    czelowiek. W twoim Eurokolchozie "działalnośc wolnościowa" to stosowanie teroru
                    sadowego wobec niepoprawnych intelektualistow (Michel Houellebecq,
                    Oriana Fallaci czy aktorka Brigitte Bardot) wyrzucanie ich z pracy mimo
                    ogromnej popularnosci (Robert Kilroy-Silk - BBC, Alain Hergothe- La Croix) czy
                    skazywanie przeciwnikow na wiezienia (pastor Ake Green)
                    NIENAWIDZIĆ TYRANA UMIE I DUCH NIEWOLNICZY
                    NIENAWIDZIĆ TYRANII - TYLKO SZLACHETNY
                    F. Schiller
                    M: Zapomniales o lewackich "Syndromie Sztokholmu" ?
                    > Wcale nie jestem taki pewien, czy (gdyby nie UE:-) nie łamalibyście palców
                    szufladą!
                    Insynuacje i nagonkę, która do tego prowadzi, uprawiacie DOKŁADNIE TAK SAMO.
                    To zawsze w ten sposób do tego dochodziło!
                    M: Jak na razie swobodzie wypowiedzi w Polsce zagraza Bruksela a nie PiS. Ale
                    na razie udalo nam sie z tym , ze stalinowska Eurokonstytucja upadla.
                    • nick3 Paranoiczna mentalność PiS-u - znamię totalitarne. 07.01.06, 01:57
                      Ja, jak dawniej, trzymam ze "zgniłym Zachodem":-). Tym razem mieszanym z błotem
                      przez kolejną nowomowę za pomocą innych, ale równie absurdalnych, zarzutów. Nie
                      straszna mi "stalinowska Szwecja" ani gułagi pod Brukselą.
                      A co do Houllebecka i Fallaci - niech Kaczyński zaproponuje im azyl polityczny:-
                      ) Jeśli się czują tak prześladowani, jak mówisz, to pewnie przyjadą:-)))

mirmat1 napisał:
                      > Nie spotkalem jednego prawdziwego kombatanta walki z
                      > czerwona zaraza, ktory mialby choc troche totalitarne zapedy.

Udawadnianie głębokich postaw indywiduów jest prawie niemożliwe, więc możesz
                      tak pisać. Ale jedno da się wykazać OBIEKTYWNIE. Język, który staje się obecnie
                      standartem polskiej prawicy, nosi wszelkie cechy NOWOMOWY. Zjawisko nowomowy
                      zostało dość dobrze zbadane przez językoznawców i opisane już w tekstach
                      wydanych w drugim obiegu. Przyłożyć te kryteria do obecnego języka polskiej
                      prawicy (choćby powszechnie funkcjonującego na tym forum) jest bardzo łatwo.
                      Polecam np. "Marcowe gadanie" prof. Głowińskiego.

Przykładem sztywnej czarnobiałej schematyzacji świata, właściwej językowi
                      totalitarnemu, jest to, że jestem na tym forum - zupełnie wszak bez
                      jakichkolwiek usprawiedliwiających te określenia poszlak - nazywany "czerwoną
                      gnidą", "towarzyszem", etc. etc. pomimo, że wyraźnie powiedziałem, że są to
                      określenia wobec mnie zupełnie nieadekwatne:-) Nie możecie przestać mnie lżyć,
                      choć w ogóle nie wiecie, czy macie prawo.

Ale język totalitarny nie wchodzi w żaden dialog z rozmówcą przypisanym do
                      strony "Wroga". Przecież wiadomo, że "Wróg" kłamie, a kto nie zachowuje wobec
                      kłamstw "Wroga" należytej "czujności", ten też należy do "Wroga".

Język totalitarny to język zamknięty. Sprawia to zawarta w nim paranoja.
                      • mirmat1 Czerwoni beda trzymac z czerwonymi do konca 07.01.06, 06:42
                        nick3 napisał:
                        > Ja, jak dawniej, trzymam ze "zgniłym Zachodem":-).
                        Mirmat: jestem pewien, ze czujesz wdziecznosc wobec na przyklad kanckerza
                        Schmidta za jego polajanki pod adresem Solidarniosci. Czy za szczodra pomoc
                        jaka kraje "jadra" Eurokolchozu przeznaczyly za Gierka na budowe komunizmu,
                        ktore to fundusze wyrywaja teraz Wolnej juz Polsce w postaci "splaty dlugu
                        Gierkowskiego".
                        > Tym razem mieszanym z błotem przez kolejną nowomowę za pomocą innych, ale
                        > równie absurdalnych, zarzutów.
                        M: Eurokolchozowe bagno nie trzeba mieszac by cuchlo. Na szczescie odrzucono
                        stalinowska Eurokonstytucje zanim komuch Kwasniewski zdarzyl ja wprowadzic w
                        Polsce.
                        > Nie straszna mi "stalinowska Szwecja" ani gułagi pod Brukselą.
                        > A co do Houllebecka i Fallaci - niech Kaczyński zaproponuje im azyl
                        > polityczny:
                        > ) Jeśli się czują tak prześladowani, jak mówisz, to pewnie przyjadą:-)))
                        M: Oriana wybrala wolnosc w drugim jak Polska kraju szanujacym swobode
                        wypowiedzi - Ameryce. Houllebecka o ile wiem eurogestapo uziemnilo wysoka
                        kaucja.
                        > mirmat1 napisał:
                        > > Nie spotkalem jednego prawdziwego kombatanta walki z
                        > > czerwona zaraza, ktory mialby choc troche totalitarne zapedy.
                        >
                        > Udawadnianie głębokich postaw indywiduów jest prawie niemożliwe, więc możesz
                        > tak pisać. Ale jedno da się wykazać OBIEKTYWNIE. Język, który staje się
                        > obecnie standartem polskiej prawicy, nosi wszelkie cechy NOWOMOWY.
                        Mirmat: Jezeli choc na moment wstrzymasz sie ze swoim belkotem to moze sie
                        zastanowisz w jakim to "jezyku" okresla sie "rasizmem" i "ksenofobia"
                        jakikolwiek wyraz krytyki wobec czerwonego zamordyzmu?
                        • oktawianc Re: Czerwoni beda trzymac z czerwonymi do konca 07.01.06, 10:11
                          Eurokołchoz, stalinowska Eurokonstytucja, Eurokołchozowe bagno, eurogestapo...
                          Tego nawet nie sposób skomentować. Może jednynie tak: zgroza.
                          • svensk1 Re: Czerwoni beda trzymac z czerwonymi do konca 07.01.06, 11:58
                            oktawianc napisa?:

> Euroko?choz, stalinowska Eurokonstytucja, Euroko?chozowe bagno, eurogestapo...
                            > Tego nawet nie sposób skomentowac´. Moz˙e jednynie tak: zgroza.
                            >

Gratuluje PiS-owi wyborcow i pochlebcow na wysokim poziomie intelektualnym.
                            • mirmat1 "Pisuary" i "kacze kupry" w slowniku jenteligentow 07.01.06, 19:25
                              svensk1 napisała:

> oktawianc napisal:
                              > > > Eurokolchoz, stalinowska Eurokonstytucja, Eurokolchozowe bagno, eurogesta
                              > po...
                              > > Tego nawet nie sposób skomentowac´. Moz˙e jednynie tak: zgroza.
                              > >
                              > Gratuluje PiS-owi wyborcow i pochlebcow na wysokim poziomie intelektualnym.
                              M: Eurokolchoz - to strzal w dziesiatke choc pochodzi od Korwina -Mikke ktorego
                              nie uwielbiam. Jak mozna inaczej okreslic centrane sterpwanie przy pomocy
                              satelity i chipa owieczkami biednego Pana Romana Kluski mial TRZY inspekcje z
                              Brukseli na swojej farmie).
                              stalinowska Eurokonstytucja - jestem dumnym ojcem tego terminu i jest to wynik
                              analizy porownawczej konstytucji PRL z 1952 roku jaka dal Bierutowi Stalin a
                              odpowiednimi paragrafami Eurobubla ograniczajacymi podstawowe swobody
                              obywatelskie, bubla ktory na szczescie przepadl. Analize ta (troche przydluga
                              przyznaje ale chcialem pokryc wszystkie watki tego zagadnienia) niktnie
                              kwestionowal na zasadach merytorycznych - oczywiscie padaly epitety pod moim
                              adresem ale to mnie tylko raduje.
                              eurogestapo- to dosadne ale jak moga potwierdzic ofiary dzialalnosci policji
                              politycznej scigajacej dysydentow w ramach walki z "ksenofobia" dokladne
                              okreslenie. Powoluje sie tu na eksperta jakim jest 12 letni wiezien lagrow
                              sowieckich i potomek powstanca styczniowego - Wlodzimierz Bukowski.
                • goodwork Re: HURA! ESBECKA MAFIA NIE WIE JAK POWSTRZYMAĆ 06.01.06, 20:23
                  po-st-komuch napisała:

> to dobrze wróży polskiej demokracji
                  > jeżeli esbecka mafia
                  > nie wie jak powstrzymać PIS
                  > w oczyszczaniu Polski
                  > z postkomunistycznego łajna !

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
                  trafnie bardzo trafnie to okresliles
                  • nowakowskaalbina Re: HURA! ESBECKA MAFIA NIE WIE JAK POWSTRZYMAĆ 06.01.06, 23:37
                    Najgorsze że głupota jest nieuleczalna
              • himhith Re: Jak przyjemnie czytac belkot wystraszonych ko 06.01.06, 19:27
                Wy skrajne prawiczki jesteście zabawne w swoim podobieństwie do komunistów.
                • mirmat1 A kto tu sie smieje ????????? 06.01.06, 22:36
                  himhith napisał:
                  > Wy skrajne prawiczki jesteście zabawne w swoim podobieństwie do komunistów.
                  M: Zabawe to my mamy i juz dawno nie mialem takiej radochy jak po klesce
                  POstKomuny. Tak, tak, brednie wasze sa zabawne no bo pewnie jak rozpocznie sie
                  program budowy autostrad to bedziecie przyrownywac Kaczynskiego do Hitlera !
                  • funia81 Re: A kto tu sie smieje ????????? 07.01.06, 01:22
                    > Tak, tak, brednie wasze sa zabawne no bo pewnie jak rozpocznie sie
                    > program budowy autostrad to bedziecie przyrownywac Kaczynskiego do Hitlera !

Nie ma obaw, nie rozpocznie sie. Jeden z braci K. pokazal juz jakim jest
                    mistrzem szybkich inwetsycji - w Warszawie. Poza tym pieniazki musza byc na
                    beciki, bereciki, swiatynie opacznosci etc. Wiec nie boj zaby: jezeli ktos
                    porowna LK do Hitlera, to nie przez autostrady.
                    f.
                    • nick3 PiS w szponach NOWOMOWY Nie możecie przestać lżyć. 07.01.06, 02:06
                      swoich przeciwników (na przykład mnie), choć ZUPEŁNIE nie wiecie, czy macie do
                      tego prawo.

Taka jest logika nowomowy - zamkniętego systemu nienawiści. Kto raz zaczął, nie
                      może przestać.
                    • mirmat1 Jak na razie budowie autostrad przeszkadzaja ekolo 07.01.06, 06:54
                      ....ekolonazisci
                      funia81 napisała:
                      > > Tak, tak, brednie wasze sa zabawne no bo pewnie jak rozpocznie sie
                      > > program budowy autostrad to bedziecie przyrownywac Kaczynskiego do Hitlera!
                      >
                      > Nie ma obaw, nie rozpocznie sie. Jeden z braci K. pokazal juz jakim jest
                      > mistrzem szybkich inwetsycji - w Warszawie. Poza tym pieniazki musza byc na
                      > beciki, bereciki, swiatynie opacznosci etc.
                      Mirmat: bo szmal na inwestycje zwinal "liberal" Piskorski zamim uciekl do
                      Brukseli.
                      > Wiec nie boj zaby: jezeli ktos porowna LK do Hitlera, to nie przez autostrady.
                      M: czerwoni zawsze cos wymysla ale POstKomunistyczne szczekaczki jak PO-lsat
                      czy PO-lityka, nie mowiac o Gadzinie Wybiorczej stracily monopol i dzis jak
                      partyjniacy w PRL nasluchiwali RWE ich pomioty dzis sluchaja z wypiekami radia
                      Maryja.
                      • mafjmafj Re: Jak na razie budowie autostrad przeszkadzaja 07.01.06, 12:40
                        No no.
                        Coraz lepiej się wyrabiasz.
                        Muszę powiedzieć, że mnóstwo ma twój język wspólnego z językiem RM. ( Niektóre
                        zwroty nawet ulepszone np. Gadzina Wybiórcza )
                        Dbasz o to by każde słowo nabrało odpowiedniej barwy pejoratywnej poprzez
                        połączenie go ze słowem które tą barwę ma. Niestety nie zdaża ci się to jakoś w
                        drugą stronę tj pozytywnych zestawień, co bardzo burzy równowagę.

W przeczkolu w tym podobnym celu wołało się:
                        Jurek-ogórek
                        Maciej-gaciej
                        Ewka-marchewka
                        Hania-bania

No ale to były sztuczki z piaskownicy. Nowomowa rulez.
                        A ci Kaczyńscy to też tak nadęcie przemawiają jak sekretarze partii.
                        Wierzmi mówiąc w taki sposób skreślaż się u każdego kto ma olej w głowie i
                        wyrósł z podstawówki.

Szkoda że nie ma dwóch osobnych parlamentów
                        jeden gospodarczy,
                        drugi ideologiczny

Może w tym pierwszym dałoby się coś z sensem przepchnąć gdyby główne spory były
                        na temat drugorzędnych spraw jak aborcja, eutanazja, wiara, moralność,
                        antykoncepcja,
                        Gospodarka głupcze!
                        --------------------------------
                        Patrzę w lewo, patrzę w prawo - wszędzie socjalizm

• mirmat1 Walczac z wrogiem czsami trzeba sie od niego uczyc 07.01.06, 21:51
                          mafjmafj napisał:
                          Coraz lepiej się wyrabiasz.
                          Muszę powiedzieć, że mnóstwo ma twój język wspólnego z językiem RM. ( Niektóre
                          zwroty nawet ulepszone np. Gadzina Wybiórcza )
                          Dbasz o to by każde słowo nabrało odpowiedniej barwy pejoratywnej poprzez
                          połączenie go ze słowem które tą barwę ma. Niestety nie zdaża ci się to jakoś w
                          drugą stronę tj pozytywnych zestawień, co bardzo burzy równowagę.
                          Mirmat: potraktuje to jako komplement bo w istocie w latach 80-tych zauwazylem
                          skutecznosc w debatach z czerwonymi uzywania przeciw min podobnych zwrotow
                          jakie oni narzucili mediowemu establiszmentowi. I tak okreslenie "rasizm"
                          bardziej odpowiada socjalistycznej polityce kwot dyskryminujacych obywateli ze
                          wzgledu na kolor ich skory.
                          Moim kryterium doboru jezyka opiera sie na PRAWDZIE i SKUTECZNOSCI.
                          Potwierdzenie tej pierwszej widze w obelgach pod moim adresem a drugie w bulu
                          jaki "widze" na twarzy przeciwnika.
              • oktawianc Re: Jak przyjemnie czytac belkot wystraszonych ko 07.01.06, 09:56
                mirmat1 napisał:

> nick3 napisał:
                > "Wróg i jego diabelskie intencje jasno widoczne w każdej próbie sprzeciwu wobec
                >
                > obowiązującej ideologicznej wykładni świata. Innej motywacji sprzeciwu niż
                > powiązania z "hitleryzmem" być nie może."
                >
                > Mirmat: siedzac w celi na Podwalu w 1968 roku nie marzylem, ze doczekam sie
                > czasu kiedy moje serce uraduje czytanie jakiejs czerwonej gnidy w belkoczacej
                > stylu "nicka". A czytanie wypocin wroga bylo przeciez obowiazkiem kazdego
                > patriotycznego aktywisty. Kiedy pod atakiem Solidarnosci, Afganskich i innych
                > powstancow wspieranych przez Prezydenta Reagan upadlo imperium zla moj wrog
                > doznal kleski. Dzis takie "nicki" daja mi poczucie, ze wrog zostal pochopwany w
                >
                > glebokim grobie.
                > PS. Jestem entuzjasta koncepcji Frasyniuka. Dzieki niemu pomioty tej bestii
                > zostana dobite szybciej mniej bolesnie.

Czasami ktoś tak się zapatrzy w swój sposób widzenia, że nie dostrzega już szerszej perspektywy... Teraz zostało już tylko jedno imperium zła, te współtworzone przez Reagana...
                • mirmat1 Allah Aghbar!!!! Wielki Szatan wiecznie zywy!!!! 09.01.06, 05:56
                  oktawianc napisał:
                  Czasami ktoś tak się zapatrzy w swój sposób widzenia, że nie dostrzega już
                  szerszej perspektywy... Teraz zostało już tylko jedno
                  imperium zła, te współtworzone przez Reagana...

Mirmat: No wlasnie. Tak nie moze byc! W Afganistanie dziewczeta zaczely chodzic
                  do szkol, na stadionach graja w pilke zamiast rostrzeliwac kobiety a w Kabulu
                  ku przerazeniu Chomsky'ego i jego spolki z NYT slychac nawet muzyke, w Iraku o
                  zgrozo, mimo bomb terorystow ludzie ustawiaja sie w kolejkach by oddac glos w
                  demokratycznych wyborach. A tu nie ma Obozu Pokoju by te niecne intrygi
                  imperialistow pokrzyzowac.
                  Smutny jest los czerwonych no bo w Polsce tez nareszcie dostali po kosciach.
          • wasermanplus Powstrzymmać PiS? Nie da się! 07.01.06, 03:06
      • nowakowskaalbina Re: Totalitaryzm 06.01.06, 23:35
        Nasi politycy robią wszystko aby osoby inteligentne wyjwchały z kraju bo nikt
        przy zdrowych zmysłach nie wytrzyma takiej porcji zdebilenia jaka prezentuje
        cały podkreślam cały nasz parlament.Na slowo sekm zaczyna mi sie robić
        niedobrze.Moherowe berety czyli nasze elity polityczne sa jak Bin Laden jak się
        nic z nimi nie zrobi to i na nas zaczną kledyś zrzucać bomby bo będziemy
        niebezpieczni dla świata.
      • oktawianc Re: Totalitaryzm 07.01.06, 09:31
        Masz całkowitą rację. Zresztą zawsze wolałem złodzieji od fanatyków.
        A w zdrowy rozsądek Polaków, jakoś nie wierzę, właśnie w jego wyniku mamy to co mamy...
      • svensk1 Totalitaryzm czy polskie piekielko a la Krol Ubu 07.01.06, 11:07
        agawebb napisa?a:

> Przeraza mnie wizja totalitaryzmu podszytego ideami konserwatywnymi.A jeszcze
        > bardziej to, ze spoleczenstwo na to przyzwala (sondaze).Nie uzdrowi sie
        > panstwa zaczynajac od proby wyprostowania umyslow ludzkich i narzucenia
        > wszytkim tego samego swiatopogladu. Nie tego Polska potrzebuje. Mam tylko
        > nadzieje, ze Polacy maja wystarczajaca ilosc oleju w glowie,by sie temu
        > przeciwstawic.
        > A swoja droga mam serdecznie dosyc coraz to nowych pomyslow na obudzenie
        > partiotyzmu w Polakach. Szczegolna niechec mam do ciaglego odwolywania sie do
        > martyrologii. Wydaje mi sie, ze nie tedy droga. Podrozujac po Szwecji mozna
        > zobaczyc w jak wielu domach powiewa szwedzka flaga, i to nie tylo od
        > swieta.Nie wydaje mi sie jednak, aby szwedzki patriotyzm opieral sie np.na
        > wydarzeniach z XVII wieku. Ci ludzie sa szczesliwi bedac Szwedami, bo maja
        > powod. Czuja, ze panstwo dba o nich, gwarantujac jednoczesnie pelen katalog
        > wolnosci.

www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/puls/puls/2003.10/2
      • jmcfee Jaki totalitaryzm? 07.01.06, 12:06
        Coś ci się zdrowo pokręciło ;)
        Wreszcie mamy NORMALNY RZĄD z jajami, a ty kwiczysz?
        Teraz kraj ma szansę stać się normalnym, nowoczesnym i europejskim państwem - a
        nie zaściankiem dla post-robotniczo-chłopskiej-i-yntelygenckiej "szlachty".
        Centrolew - na drzewo!!
    • smok5 PiS sie dopiero rozgrzewa 05.01.06, 19:57
      czekam na trenowanie takiego elementu gry jak strzały.
      • kontaktowiec A PO skacze na rozgrzanej Platformie 09.01.06, 07:50
        smok5 napisał:
        > czekam na trenowanie takiego elementu gry jak strzały.
        Mina Tuska pokazuje, ze woli grac w warcaby a nie w szachy.
    • t-800 Re: Jak powstrzymać PiS 05.01.06, 19:58
      Autor i p. Sierakowski przeceniają swoje możliwości.
    • marek10004 nieutulone zale pana Sysko 05.01.06, 19:59
      Michal Syska ostrzega Polakow, iz PIS przygotowuje sie bardzo skrupulatnie do
      napisania nowej historii Polski. Obawia sie, iz bedzie to historia
      polocentryczna i naszpikowana narodowymi mitami. Nabardziej jednak
      interesujace jest, iz autor, notabene lider socjaldemokracji, obawia sie ze
      bedzie to polityka radykalnie anykomunistyczna.
      No coz, nalezy tylko miec nadzieje, ze autor nie bedzie mial nic przeciwko
      temu, jesli polityka PIS-u bedzie skrajnie antyfaszystowska. Moze byc to
      jednak nadzieja zludna. Jesli Michal Sysko gani PIS za prawdobodobny
      antykomunizm, to najprawdopodobniej rowniez bedzie chcial stanac w obronie
      faszyzmu. Przypominam jednak panu Sysko, ze wedlug dzisiejszych badan
      komunizm i faszyzm zostaly uznane za jednakowo krwiozercze ideologie,
      wlasciwie ze wskazaniem na komunizm, jako bardziej morderczy.
      Bardzo sie ciesze, iz PIS przygotowuje sie do naprawy w tak gruntowny i
      przemyslany sposob, jak to nawet pan Syska niechetnie przyznaje.
      60-lat klamstwa, obludy i terroru dokonaly tyle spustoszenia, ze taka wlasnie
      dokladna akcja jest niezbedna.
      To sie wszystko dzieje na naszych oczach, wbrew kwileniu pana Syski i jemu
      podobnych pogrobowcow komunizmu.
      • smok5 Mądre słowa Pana panie Marku 1zerozero4 05.01.06, 20:02
        Oni próbują zawrócic Wisłe kijem. POstkomuna juz se ne vrati.
        • nick3 PiS-owscy hunwejbini już się zebrali. 06.01.06, 02:09
          Trzeba bronić władzę przed wrogiem.
      • koloratura1 Re: nieutulone zale pana Sysko 05.01.06, 21:59
        Ależ Marku, toż PiS jest modelowym połączeniem komunizmu z faszyzmem, tyle, że
        jakby "w drugą stronę", ale - pasuje idealnie:
        - nieomylny iwszystkim kierujący wódz,
        - jedynie słuszna ideologia, egzekwowana przez aparat państwowy.
        - nietolerancja dla myślących inaczej,
        - robienie "wody z mózgu" od kolebki ("nauka patriotyzmu"),
        - jedynie słuszna historia,
        - jedynie słuszna kultura...
        Chyba wystarczy, choć na pewno nie wyczerpałam tematu.

Jedyna nadzieja, że Kaczorom się to uda w tym samym stopniu, co wszystko do tej
        pory.
        • slbm Re: nieutulone zale pana Sysko 05.01.06, 22:09
          Ja bym się nie zgodził do końca. Ich propaganda jest takim modelowym
          połączeniem. Niemniej jak pokazuje sam początek, to o ich sztandarowych
          pomysłach póki co cicho. Komisji póki co ani widu ani słychu, trybunał stanu
          się nudzi... Może najbardziej radykalne hasła były tylko elementem gry
          wyborczej obliczonej na podcięcie skrzydeł LPR? Mam taką nadzieję, chociaż z
          drugiej strony ustawa medialna nie napawa optymizmem...
          • nowakowskaalbina Re: nieutulone zale pana Sysko 06.01.06, 23:40
            Jaki optymizm nie maja na tyle siły aby rzadzić to w imię utrzymania sie przy
            korycie zgodza sie na wszystkie kretyństwa Romana.Dziwiło mnie kiedys że Hitler
            czy Stalin mimo swojej choroby umyslowej doszli do władzy.Nasz Roman ma nie
            mniejszego pirdolca i zamiast u czubków siedzi w sejmie.
        • marek10004 Re: nieutulone zale pana Sysko 05.01.06, 22:15
          Z tego co widze do tej pory to wynika wyraznie, iz PIS jest modelowym
          polaczeniem komunizmu z faszyzmem, ale tylko w Twoim mniemaniu, no i jeszcze
          traumatycznego Tuska.
          Przytoczone przez Ciebie przyklady sa typowym demagogicznym chwytem, jakze
          czesto wysuwanym przez sfrustrowanych przegranych, przeciwko zwyciezcom.
          Z jednym musze sie z Toba zgodzic. PIS ma doskonalego przywodce. Ulamek mozgu
          J. Kaczynskiego wazy wiecej niz Tuska, Schetyny i Komorowskiego razem wzietych.
          To wspaniale, iz Polska doczekala sie w polityce tak wspanialego czlowieka.
          Bo tez zadanie jest wielkie. Zniszczenia osmiornicy komunistycznej, troskliwie
          karmionej przez ostatnie 60-lat, moze dokonac tylko wielki czlowiek.
          • slbm Re: nieutulone zale pana Sysko 05.01.06, 22:45
            Zgodzę się, że Jarosław Kaczyński jest świetnym przywódcą partii (lepszym niż
            Tusk, przyznaję to szczerze, chociaż uważam się jak najbardziej za liberała) i
            niezwykle skutecznym politykiem. Natomiast ocenianie czy był wielkim
            człowiekiem i politykiem, to pozostawiłbym historykom oceniającym działalność
            obecnych władz. Póki co uważałbym z określaniem mianem wielkiego człowieka,
            którego partia świadomie kłamie (3 mln mieszkań) lub nie dotrzymuje danego
            słowa (J. Kaczyński Prezesem Rady Ministrów). Nie przeczę, że Jarosław
            Kaczyński jest politykiem zdolnym i nietuzinkowym. Ale sformułowanie "wielki"
            jest chyba nieco na wyrost.
          • sobekx Re: nieutulone zale pana Sysko 06.01.06, 09:06
            no no?! mamy też i kult jednostki! wszystko powoli sie układa w całość
          • sclavus Re: nieutulone zale pana Sysko 06.01.06, 22:18
            marek10004 napisał:

> Z tego co widze do tej pory to wynika wyraznie, iz PIS jest modelowym
            > polaczeniem komunizmu z faszyzmem, ale tylko w Twoim mniemaniu, no i jeszcze
            > traumatycznego Tuska.
            > Przytoczone przez Ciebie przyklady sa typowym demagogicznym chwytem, jakze
            > czesto wysuwanym przez sfrustrowanych przegranych, przeciwko zwyciezcom.
            > Z jednym musze sie z Toba zgodzic. PIS ma doskonalego przywodce. Ulamek mozgu
            > J. Kaczynskiego wazy wiecej niz Tuska, Schetyny i Komorowskiego razem
            wzietych.
            > To wspaniale, iz Polska doczekala sie w polityce tak wspanialego czlowieka.
            > Bo tez zadanie jest wielkie. Zniszczenia osmiornicy komunistycznej,
            troskliwie
            > karmionej przez ostatnie 60-lat, moze dokonac tylko wielki czlowiek.

Twój mohairowy berecik jest tak szczelny, ze oprócz partyjnej strawy, nic już
            do twojej łepetyny nie wchodzi.... najczarniejsze, dla ciebie będzie juz tylko
            i ciągle białe....
            Nocnik czeka... przebudzenie będziesz miał paskudne....
          • acid.jazz Re: nieutulone zale pana Sysko 06.01.06, 22:21
            > Z jednym musze sie z Toba zgodzic. PIS ma doskonalego przywodce. Ulamek mozgu
            > J. Kaczynskiego wazy wiecej niz Tuska, Schetyny i Komorowskiego razem wzietych.
            Ułamek mózgu Hitlera czy Stalina waży więcej niż Kaczyńscy i Dorn razem wzięci,
            ci wielcy ludzie dokonali zniszczeń ośmiornic znacznie dłużej hodowanych.
      • malpa-z-paryza do marka 10004 06.01.06, 14:41
        60-lat klamstwa, obludy i terroru dokonaly tyle spustoszenia, ze taka wlasnie
        > dokladna akcja jest niezbedna.
        > To sie wszystko dzieje na naszych oczach, wbrew kwileniu pana Syski i jemu
        > podobnych pogrobowcow komunizmu.

co ty wypisujesz!! gdzie byl u nas ten terror?.. najgorszy okres to 48 do 53 roku. U nas ten komunizm,
        zreszta nazwany przez historykow realny socliazm ( Andrzej Paczkowski Pol wieku dziejow Polski) kulal
        strasznie, jak wszytko zreszta. jaka obluda, klamstwo a co teraz masz aniolkow i swietych w sterach
        wladzy. PIS to klan ludzi chorych, psychopatow, ktorzy dorawli sie do wladzy, to ze spoleczenswto na
        to sie godzi, bo niedoroslismy jescze do rzadow demokratycznych, liberalnych. I straszenie nas mitami,
        kosciolem, historia to tylko dowod jacy jestesmy malucy.
        Czy lewica , inteligencja ( bo ona jest zawsze lewicujaca!) zmobilizuje sie i stawi czola PiS... mam
        nadzieje.
      • oktawianc Re: nieutulone zale pana Sysko 07.01.06, 10:24
        Ja tam bym jeszcze dorzucił do tego katolicyzm, też morderczy, a jaka tradycja...
      • svensk1 Re: nieutulone zale pana Sysko 07.01.06, 10:55
        "Nabardziej jednak interesujace jest, iz autor, notabene lider socjaldemokracji, obawia sie ze
        bedzie to polityka radykalnie anykomunistyczna...", piszesz. W sposob typowy dla skrajnej
        prawicy stawiasz znak rownosci miedzy socjaldemokracja a komunizmem.
        Istnienie preznej opozycji jest oznaka zdrowego panstwa. O to chodzi w tym artykule.
    • rudadziwka pożyjemy,zobaczymyi to juz niedługo chyba 05.01.06, 20:10
      Ja myślę,ze Pis powstrzyamają koalicjanci, czyli Lepper i Giertych.Oni chcą do
      żloba i jesli nie dostana współrządzenia, to wcześniej ,czy póżniej
      dokopią "człowiekowi roku" w ...tylną część ciała.(dla niektórych to podobno
      pzryjemność)
    • zdrowy_dystans Przeciez Komuna tez byla narodowo-konserwatywna. 05.01.06, 20:16
      Przeciez Komuna tez byla narodowo-konserwatywna.

Ile bylo gadki o Wiecznie Piastowskich Ziemiach Odzyskanych !

A wieczne gadki o "zgnilym Zachodzie" !

A plucie na anarchistyczny "anty-spoleczny" element !

A antysemickie czystki w 1968 roku ?!

To co ?!

Czarna Komuna, czy czerwona. Nie wazne.

Wrog jest ten sam:
      "liberalizm", "indywidualizm", "socjaldemokracja", "poprawnosc polityczna".

P. S.
      Nie zapominajmy, ze okreslenie: "uzyteczni idioci" - to slowa Lenina cytowane
      przez Kaczynskiego.
      • kropek_oxford Byla. Ale juz przeszla do LPR i PiSuaru. I zamiast 05.01.06, 21:14
        ze sturmowka lata dzis jak rezyser Poreba z krzyzem i kropidlem:)))
        • zdrowy_dystans ...komuna widocznie wiecznie zywa ?! 05.01.06, 21:30
          ...komuna widocznie wiecznie zywa ?!

Wrog Systemu ten sam co za Stalina.

Partyjny Beton. Autorytarne struktury.

Anty-Zachodnie fobie i urojenia.

Nic dodac, nic ujac...
      • crusader_44 Głupoty wypisujesz. 05.01.06, 21:56
        zdrowy_dystans napisała:

> Przeciez Komuna tez byla narodowo-konserwatywna.

Komuna z definicji jest anty(ponad)narodowa i wroga wartościom konserwatywnym.

>
        > Ile bylo gadki o Wiecznie Piastowskich Ziemiach Odzyskanych !

Uzyskanych kosztem zrabowanych rubieży. Moskiewska propaganda i nic więcej.

>
        > A wieczne gadki o "zgnilym Zachodzie" !

A to a propos czego?

>
        > A plucie na anarchistyczny "anty-spoleczny" element !

Czyli wsteczników i karłów reakcji.

>
        > A antysemickie czystki w 1968 roku ?!

Zainicjowana przez Kreml awantura między Chamami i Żydami. Jedni czerwoni
        wycięli drugich. Co do tego wszystkiego ma konserwatyzm?

>
        > To co ?!
        >
        > Czarna Komuna, czy czerwona. Nie wazne.
        >
        > Wrog jest ten sam:
        > "liberalizm", "indywidualizm", "socjaldemokracja", "poprawnosc polityczna".

Nie pakuj do jednego wora liberalizmu i indywidualizmu z tymi marksistowskimi
        wytworami, bo to dwie różne bajki.

>
        > P. S.
        > Nie zapominajmy, ze okreslenie: "uzyteczni idioci" - to slowa Lenina cytowane
        > przez Kaczynskiego.
        • nick3 Brawo zdrowy_dystans! DOBRZE ROZGRYZŁEŚ PiS!!! 06.01.06, 02:05
          Crusader rozpaczliwie próbuje mydlić oczy, wciskając nam rutynowe prawicowe
          gadki, ale chwila zastanowienia pokazuje ich ideologiczny (zagadujący
          rzeczywistość obowiązkowymi sloganami) charakter.

No bo co to za argument:
          > Komuna z definicji jest anty(ponad)narodowa i wroga wartościom konserwatywnym.

Z czyjej definicji? Pisowskiej? Wy sobie możecie definiować Wroga dowolnie. To
          jest właśnie ideologia. Komunizm, tak jak go rozumiał Marks, owszem, jest w
          opozycji do nacjonalizmów i autorytetu tradycji. Ale odwoływanie się do takiego
          rozumienia "komuny" przy rozważaniu czym była realna komuna czyli ZSSR, NRD i
          PRL to rozmyślne chowanie głowy w piasek.

A była ona właśnie tym, o czym pisze zdrowy_dystans.

Nie przypadkiem ZSSR to po prostu stary ruski nacjonal-imperializm pod nowym
          szyldem "internacjonalizmu". Nie przypadkiem twardy aparatczyk, Miloszević, był
          właściwie faszystą. Nie przypadkiem zbrodnie Pol Pota wynikały nie z jego
          przekonań marksistowskich, lecz z jego antywietnamskiego rasizmu (szło o kolor
          skóry!).

Ad.2 "Moskiewska propaganda". Oczywiście! Ale propaganda ewidentnie odwołująca
          się do retoryki nacjonalizmu, jak najdalszej od "lewicy z definicji".

> > A wieczne gadki o "zgnilym Zachodzie" !
          >
          > A to a propos czego?

A to sam pomyśl! Może to być niezwykle cenne dla ciebie. Pomyśl do jakich
          wartościwań trzeba się odwołać, by ujrzeć świat "demoliberalny" jako "zgniły"?
          I w ogóle z punktu widzenia jakich wartości można zarzucać jakiejś kulturze, że
          jest "zgniła".
          Dla ułatwienia: mówili tak o europejskiej demokracji: Franco, Salazar i
          Pinochet (o brzydszych panach z tej paczki nie wspomnę), islamiści, propaganda
          Łukaszenki, neokonserwatywni ultrasi w USA oraz sympatycy Radyja w dzisiejszej
          Polsce.

> > A plucie na anarchistyczny "anty-spoleczny" element !
          >
          > Czyli wsteczników i karłów reakcji.

E, nie! Nie pamiętasz, czy naciągasz rozmyślnie? "Karłami reakcji" były
          właśnie "karły reakcji i wstecznicy" (to lata 40-te).
          <anarchistyczny "anty-spoleczny" element> to Kuroń-Michnik-Modzelewski. Tak DTV
          trąbił na okrągło. Ale zapomnieć wygodnie.

> > A antysemickie czystki w 1968 roku ?!
          >
          > Zainicjowana przez Kreml awantura między Chamami i Żydami. Jedni czerwoni
          > wycięli drugich.

Skąd to "zainicjowanie przez Kreml"? Wiesz coś, czy tak sobie plasnąłeś w
          prawicowo-gadzinówkowym stylu. (Wszak w prawicowej "mitologicznej definicji
          prawdy" jest to prawda. A kłamie - to "esbecka GW". też z definicji)
          Otóż niezależnie kto zainicjował, była to duża akcja odwołująca się do haseł z
          gruntu obcych lewicy (za to na prawicy jakoś zwyczajowo obecnych)

> > Wrog jest ten sam:
          > > "liberalizm", "indywidualizm", "socjaldemokracja", "poprawnosc polityczna
          > ".
          >
          > Nie pakuj do jednego wora liberalizmu i indywidualizmu z tymi marksistowskimi
          > wytworami, bo to dwie różne bajki.

To nie są dwie różne bajki. Gdzie giną te drugie, te "wytwory", tam pierwsze
          zostają zredukowane do sensu głównie ekonomicznego. A to ogromna redukcja!
          Takim "liberalizmem i indywidualizmem" może się pochwalić nawet i Singapur, a
          niedługo może i Chiny.

Reasumując: demoludom o wiele bliżej było do nacjonalizmu, militaryzmu i yego,
          co zawsze robiła i dziś robi prawica, niż do serio branej lewicowości (z której
          miały niewiele więcej niż sztandary)
          • kssen Re: Brawo zdrowy_dystans! DOBRZE ROZGRYZŁEŚ PiS!! 06.01.06, 11:23
            nick 3 napisał:
            > Nie przypadkiem zbrodnie Pol Pota wynikały nie z jego
            > przekonań marksistowskich, lecz z jego antywietnamskiego rasizmu (szło o kolor
            > skóry!).
            Nie bardzo wiem, co wynikało z antywietnamskiego rasizmu PolPota. Wyciął przecież niepotrzebne elementy swojego narodu, natomiast co do Wietnamu, to w pewnym momencie, kiedy Kambodża stała się juz bardzo słaba, Wietnam dokonał interwnecji zajmując kraj. W sumie zresztą ten cios łaski, uratował ludzi przed ostateczna zagładą. Ale wracając do PolPota, to zrealizował on dokładnie założenia ideologii marksistowsko-leninowskiej, usuwając na drodze rewolucyjnego terroru elementy pasożytnicze i obce klasowo - duchowieństwo, burżuazję, czy zupełnie zbyteczną w społeczeństwie rolniczym, inteligencję. Zostało to wypełnione co do joty, przy czym, w przeciwieństwie do swoich poprzedników - Lenina i Stalina, czy nawet MaoTseTunga [pozostanę przy starej pisowni, dobrze?], PolPot nie dał się uwieść liberalnemu sentymentalizmowi i założenia swojego programu wykonał dokładnie, redukując bodajże o 1/3 liczbę ludności kraju, co stanowiło podstawę samowystarczalności pod względem wyżywienia i pozwalało uniezależnić sie od obcego kapitału. Polecam "Bambusową Klepsydrę" Górnickiego - tam naprawde przejrzyście zostały wyłożone założenia programowe i kalendarium ich realizacji. Jeżeli to co opisałem nie jest dostatecznie lewicowe, to przepraszam, ja już trochę się od tego stylu odzwyczaiłem.
            >
            > > > A antysemickie czystki w 1968 roku ?!
            > > Zainicjowana przez Kreml awantura między Chamami i Żydami.
            > Skąd to "zainicjowanie przez Kreml"? Wiesz coś, czy tak sobie plasnąłeś w
            > prawicowo-gadzinówkowym stylu.
            No w 1968 roku wspólnota państw socjalistycznych jednak w znacznym stopniu koordynowała swoje działania, tak, że trudno sobie wyobrazić prowadzenie partyzantki ideologicznej, bez uzgodnienia tak poważnej akcji z władzami najwyższymi
            A tak już na poważnie. Lewica przechodzi historyczny proces typowy dla każdej formacji, ideologicznej. Z początku uwodzi ludzi hasłami raju na ziemi, po czym po dojściu do władzy zapewnia ten raj tylko dla wybranej grupy, ubezwłasnowalniająć w większym, czy mniejszym stopniu pozostałą część społeczeństwa. Po jakimś czasie, kiedy rodzi się ruch, który potrafi te władzę ograniczyć, czy wręcz odebrać, wraca do korzeni krzycząc głośno o przesladowaniach i wskazując na groźby związane z dojściem do władzy formacji o ideologii przeciwstawnej, starannie tuszując własne grzechy, czy wręcz zbrodnie.
            Czytając ten artykuł i posty od zaangażowanej lewicy ogarnia mnie rozbawienie, kiedy wskazujecie państwo na niebezpieczeństwa totalitaryzmu, jedynej słusznej ideologii itd itp. Ja należę do starszego pokolenia - pamietam cenzurę, pamiętam indoktrynację socjalistyczną. I te czasy nie wrócą - nie bój się. Nie będziesz głosić swoich poglądów przerażony, że zrewidują Ci mieszkanie, wybiją zęby, czy wyrwa paznokcie - a to naprawde były metody działania formacji lewicowej, przyznaję, że w czasach dość odległych.
            • nick3 Re: Brawo zdrowy_dystans! DOBRZE ROZGRYZŁEŚ PiS!! 06.01.06, 15:59
              kssen, wybrałeś sobie mniej istotne fragmenty mojego postu do polemiki (i tak
              moim zdaniem nietrafnej).

Wydaje mi się, że w swoim poscie pokazałem, że formacja "demokracji ludowej"
              (bez wątpienia paskudna! od początku tak uważałem!) ma dużo wspólnego
              z "wartościami" prawicowymi (imperializm, nacjonalizm, autorytaryzm,
              wszechobecność mundurowych, kult wojska i policji, a nawet tu i ówdzie
              antysemityzm).

> Czytając ten artykuł i posty od zaangażowanej lewicy ogarnia mnie
              rozbawienie,
              > kiedy wskazujecie państwo na niebezpieczeństwa totalitaryzmu, jedynej
              słusznej
              > ideologii itd itp. Ja należę do starszego pokolenia - pamietam cenzurę,
              pamięta
              > m indoktrynację socjalistyczną. I te czasy nie wrócą - nie bój się. Nie będzie
              > sz głosić swoich poglądów przerażony, że zrewidują Ci mieszkanie, wybiją
              zęby,
              > czy wyrwa paznokcie - a to naprawde były metody działania formacji lewicowej

Może i jestem "zaangażowaną lewicą":-))) Na to zaczyna mi wyglądać. Choć w roku
              1989 brzmiałoby to dla mnie nieco dziwnie;-) Wtedy po prostu byłem w
              Solidarności. Którą dziś po latach rozpoznaję jako ruch w swoich intencjach -
              lewicowy (przeciwko państwu militarno- policyjno- nacjonalistycznemu - po
              endecku, w podległości Rosji).

>I te czasy nie wrócą.

Też w to wierzę (Mamy UE, Strassburg, Nowa władza, mimo antydemokratycznych
              zamiarów, ma możliwości ograniczone przez Prawa Człowieka). Trzeba jednak
              walczyć o to, byśmy się jak najmniej posunęli w stronę "tamtych czasów".
              A prawica PiS-owska i LPR-owska wcale nie jest tak daleka od PRL-u, jak to
              próbuje nas przekonać, mówiąc że PRL był "lewicą".

Gomułka i Salazar naprawdę niewiele się różnili (tylko Gomułka nie umiał
              dogadać się z kościołem).
              • kssen Re: Brawo zdrowy_dystans! DOBRZE ROZGRYZŁEŚ PiS!! 06.01.06, 19:18
                nick3 napisał:
                > kssen, wybrałeś sobie mniej istotne fragmenty mojego postu do polemiki (i tak
                > moim zdaniem nietrafnej).
                One nie były najmniej istotne, a polemika uważam za trafną. Zgarniając zbyt duzo władzy, każda oparta na ideologii formacja degeneruje się. Jak nie chcesz historii najnowszej, to może przypomnisz sobie historię koscioła katolickiego. Chodzi mi o to, że nie należy żałować odchodzącej formacji lewicowej, bo lista jej grzechów pierwowrodnych jest tak gruba jak "Czarna księga komunizmu", łącznie z marskowskim aksjomatem o wywrówniu różnic na drodze rewolucyjnej, gdzie zbrodnie PolPota sa logiczną konsekwencja tejże tezy. Prawicowa formacja, która próbuja utworzyć Kaczynscy jest oczywiście przegięciem w drugą stronę, ale nie wydaje mi się az tak grozna i trudna do odkręcenia, a mam wielką nadzieję, że usunie w niebyt poprzednią lewicę i trochę przyhamuję te nowsza z kolejnymi znacznymi ograniczeniami wolności, które w sumie można sprowadzić do ideologii 'political correct". Przypominam słynna tezę Pisłsudzkiego o "narodzie idiotów", która traktuję jako komplement pod naszym adresem. Nasz kraj jest bardzo mało podatny na totalitarne idee.
              • w11mil Re: Brawo zdrowy_dystans! DOBRZE ROZGRYZŁEŚ PiS!! 06.01.06, 20:14
                nick3 napisał:
                > imperializm, nacjonalizm, autorytaryzm, wszechobecność mundurowych, kult
                wojska i policji, a nawet tu i ówdzie antysemityzm).

Wypisz wymaluj to co pamiętam z PRL (za wyjatkiem nacjonalizmu "komunista nie
                ma ojczyzny"); co do reżimów prawicowych, to nie moge sie wypowiedzieć bo nie
                nie miałem okazji byc uciskanym przez nie

> Nowa władza mimo antydemokratycznych zamiarów,
                > A prawica PiS-owska i LPR-owska wcale nie jest tak daleka od PRL-u,

Takie tekstu, w wykonaniu lewicowców najbardziej irytują. Naprawdę trzeba mieć
                tupet!

• nick3 DZIĘKUJĘ CI ZA TE SŁOWA! 07.01.06, 02:23
                  w11mil napisała:
                  > Wypisz wymaluj to co pamiętam z PRL

odniósł to do moich słów określających rysy prawicy:
                  > > imperializm, nacjonalizm, autorytaryzm, wszechobecność mundurowych, kult
                  >
                  > wojska i policji, a nawet tu i ówdzie antysemityzm).

DZIĘKUJĘ CI ZA TE SŁOWA! Pomoc ze strony oponenta jest najcenniejsza. A że mnie
                  wspierasz tym "Wypisz wymaluj to co pamiętam z PRL", stanie się i dla Ciebie
                  jasne, jak jeszcze raz przeczytasz mój post.

Dowodziłem w nim, że PRL (którego nie lubię:-) był prawicą (której też nie
                  lubię). A w każdym razie bardziej był prawicowy niż lewicowy.

Co do tupetu. Cóż ja tak naprawdę myślę o PiSie (a o LPRze zwłaszcza!) Wszak
                  papa Giertych robił stan wojenny wraz z Jaruzelem!

Zamiast się oburzać, spróbuj spojrzeć na to w ten sposób:

PiS I LPR TO PARTIE Z DUCHA PEERELOWSKIE (a PRL był państwem prawicowym pod
                  spłowiałymi sztandarami dawnej lewicy)
                  • w11mil Re: DZIĘKUJĘ CI ZA TE SŁOWA! 07.01.06, 20:05
                    nick3 napisał:
                    >a PRL był państwem prawicowym pod spłowiałymi sztandarami dawnej lewicy)

To by wyjaśniało sens walki p. Michnika.
                    Mimo wszystko Edward Gierek by się zdziwił, że nie wspomnę już o Jaruzelskim i
                    towarzyszach z ZSRR!
                    Ja, z zamiłowania polemizujący z lewicowcami, nie jestem
                    szczególnie zaskoczony - wiele razy udowadniano mi, że czarne jest białe
    • janek-007 Centrolew jakos mi sie kojarzy ze zlewozmywakiem. 05.01.06, 20:33
      • bloody_rabbit Re: Centrolew jakos mi sie kojarzy ze zlewozmywak 06.01.06, 21:58
        To tak jak mi PiS kojarzy mi się z pisuarem.
    • hummer Jak lemingi 05.01.06, 20:35
      antinowhere napisał:

> PIS nie da się powstrzymać.

Podobnie jak lemingi. :-)
      • marek10004 Re: Jak lemingi 05.01.06, 20:53
        Nieprawda, przeciez dalo sie postkomunistyczne lemingi powstrzymac. Wide-
        ostatnie wybory parlamentarne i prezydenckie. Pewnie bylo Tobie bardzo przykro.
        Dodatkowo, mam jeszcze jedna zla wiadomosc dla Ciebie. Na lemingowe szczury
        wynaleziono ostatnio bardzo silna odtrutke.
        • hummer Re: Jak lemingi 06.01.06, 11:51
          marek10004 napisał:

> Nieprawda, przeciez dalo sie postkomunistyczne lemingi powstrzymac. Wide-
          > ostatnie wybory parlamentarne i prezydenckie. Pewnie bylo Tobie bardzo przykro.
          > Dodatkowo, mam jeszcze jedna zla wiadomosc dla Ciebie. Na lemingowe szczury
          > wynaleziono ostatnio bardzo silna odtrutke.

Jesteście chyba chorzy. O ile Tusk jest młodym człowiekiem, trudno powiedzieć, że to komunista, to poczynania Kaczyńskich potwierdzają, że przez ojca dobrze w domu byli wychowani w słusznym duchu.
        • sclavus Re: Jak lemingi 06.01.06, 22:57
          marek10004 napisał:

> Nieprawda, przeciez dalo sie postkomunistyczne lemingi powstrzymac. Wide-
          > ostatnie wybory parlamentarne i prezydenckie. Pewnie bylo Tobie bardzo
          przykro.
          > Dodatkowo, mam jeszcze jedna zla wiadomosc dla Ciebie. Na lemingowe szczury
          > wynaleziono ostatnio bardzo silna odtrutke.

No to się PiSiory doczekały....
          Nie będzie problemu z powstrzymaniem...
    • krzy9sztof Re: Jak powstrzymać PiS 05.01.06, 20:53
      O Szczypiorskim można podyskutować, za to Tekieli to BURAK bezsporny.
      • w11mil coż za wyrafinownie 05.01.06, 21:41
        krzy9sztof napisał:
        > O Szczypiorskim można podyskutować,
        I o Mniszkównie!
    • hrabia.m.c Re: Jak powstrzymać PiS a Po Co?? 05.01.06, 20:56
      Sami w bagno "lezą" :))0
      • kropek_oxford Sam bym im jeszcze wladzy dolozyl... 05.01.06, 21:09
        Jak juz tonac, to na calego!
        • marek10004 Re: Sam bym im jeszcze wladzy dolozyl... 05.01.06, 21:17
          Co za glupek wyciagnal takiego topielca jak Ty.
          • kropek_oxford Co za wspanialy "argument merytoryczny" z PiSuaru 05.01.06, 21:32
            Masz wiecej? I rownie na temat?
            • marek10004 Re: Co za wspanialy "argument merytoryczny" z PiS 05.01.06, 21:38
              Oczywiscie Kropekuk ze mam. Czy wziales juz dzisiaj zastrzyki na wscieklizne?
              • alcane Re: Co za wspanialy "argument merytoryczny" z PiS 06.01.06, 10:39
                Prosze nie obrazac mojego psa.Moj pies a ojciec Gabi byl regularnie szczepiony
                przeciw wsciekliznie.
                Gabi i tak ma ma szczescie,ze nie szczeka.-)))A zreszta kto wie???
              • bandeirante Kropekuk nie bierze zadnych zastrzykow... 07.01.06, 07:37
                ... on namietnie zre czosnek.

Niesamowity smrod niesie az za ocean...
    • lej_czerwonego A SdPl rozliczyla sie z kasy w koncu? 05.01.06, 20:58
      Bo mieli bankrutowac.
    • haen1950 Re: Jak powstrzymać PiS 05.01.06, 21:09
      BLE, ble, ble.
      Takie ideologiczne analizy to były dobre w ubiegłym stuleciu. PiS powstrzyma
      się sam, bo tam jest tylko jedna ideologia - ideologia władzy. Reszta jest
      milczeniem. Nowa władza ma magnes przyciągania wszelkiej hołoty i tacy jak
      Lepper, Giertych czy Rydzyk czerpią z tego pełnymi garściami. Jest to napewno
      bardzo pożyteczny skutek uboczny - PiS skanalizował oddziaływanie tych
      skrajnych haseł i pozbawił ich elektoratu.
      Zwyczajnie potrzebny jest czas. Ludzie popatrzą sobie na przedstawicieli nowej
      władzy, czy kradną, czy są szanse na zarobienie pieniędzy i czy w ogóle jest
      lepiej. Warszawa już wie, reszta kraju dopiero musi poznać zalety i wady
      pomysłu na władzę by PiS.
      A te niby ideologiczne oddziaływanie na umysły też między bajki włożyć. Kazania
      głupiego klechy mogą inspirować stare stojące nad grobem babcie ale nie
      młodych, prężnych i wykształconych. Dopływu informacji o świecie też nie da się
      powstrzymać, kłopot raczej z nadmiarem.
      Jednym słowem, ble.
    • crusader_44 I czym się ów Centrolew będzie różnił od lewicy? 05.01.06, 21:12
      Tym, że docelowo zaproponuje dochodowy 59.8% a nie 60? A może kondomy będzie
      miast w sześciopakach refundować po pięć na łebka?

Nie dajmy się zwariować - lewica to lewica, niezależnie od tego jakimi członami
      będzie się posiłkowała. I jako twór wybitnie złodziejski, menelski i
      antywolnościowy należy ją zawsze i bezdyskusyjnie wypalać gorącym żelazem.
      • slbm Re: I czym się ów Centrolew będzie różnił od lewi 06.01.06, 00:05
        Jak to miło kiedy przeciwnik polityczny jest kulturalny i dysponuje rzeczowymi
        argumentami. Ciekawe kiedy w Polsce wszyscy zrozumieją, że w demokracji musi
        istnieć zarówno w miarę silna lewica jak i w miarę silna prawica, bo po prostu
        w każdym społeczeństwie są ludzie o takich i takich przekonaniach i jeśli
        któraś grupa nie będzie miała reprezentacji politycznej to to będzie g... a nie
        demokracja.
        • kaczysta [...] 06.01.06, 00:38
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • qznia Re: Jak powstrzymać PiS 05.01.06, 21:35
      straszne
      ten PiS ci straszni faszyści,nacjonaliści
      smią krytykować marsze równości i J.Owsiaka
      jak oni smią
      ale jest nadzieja...
    • w11mil autor to jakis homofob 05.01.06, 21:48
      "musi znaleźć się miejsce dla aktywistów mniejszych partii (Zieloni 2004),
      licznych organizacji pozarządowych (antydyskryminacyjnych, pracowniczych,
      ekologicznych, lokatorskich, studenckich, proeuropejskich)"
      Zwróccie uwagę kogo pominął!

A w kwestii PIS to trzeba się poradzić starszych towarzyszy. Oni mieli swoje
      sposoby.
    • karlin Zdrowy trzon autochtonicznej młodzieży 05.01.06, 22:12
      znowy zabrał głos.

Jak za dawnych, dobrych czasów.

Dziwne, że w takim anachronicznym języku....
    • frank_drebin Hihi widze jedno, ze GW patronuje temu 05.01.06, 23:06
      "histerycznemu porozumieniu ponad podzialami" z takim samym "zapalem" jak swego
      czasu powstaniu PeDecji. Wyniki PeDecji znamy wiec i wyniki tego laczenia beda
      zapewnie podobne ;)
    • wesoly33 [...] 05.01.06, 23:09
    • tajemniczy_don_pedro Biedne, sfrustrowane lewactwo... 05.01.06, 23:24
      • bloody_rabbit Re: Biedne, sfrustrowane lewactwo... 06.01.06, 21:57
        Trudno się nie frustrować kiedym naszym krajem rządzi banda skretyniałych
        prawiczków.
    • hwadu [...] 05.01.06, 23:48
    • kaczysta Lawina ruszyla 06.01.06, 00:22
      i nikt juz tego niepowstrzyma.
      A autor pieprzy dyrdymaly
      cos wstylu: Proletariusze wszystkich krajow laczcie sie.
      • 0rmowiec Jak powstrzymać? Tego nawet Urban z Michnikiem 06.01.06, 00:29
        nie wiedzą.
    • elfhelm Syska??? tak mocno promowany a wynik cieniutki 06.01.06, 01:20
      zresztą w Sdpl wiele jest eseldowskich lizyd..ków. Taka już mentalność.
    • krakszczur Re: Jak powstrzymać PiS 06.01.06, 07:50
      Cieszę się gdy czytam takie bzdury,widać z nich, że
      esbecko,gierkowsko,kwasnieski układ pada na glebę.

Dziwię się tym Olejniczakom itp. ("młodym"), że zamiast zabrać się do uczciwej
      pracy, próbują odbudowywać swoje szemrane kamaryle.
      Może nie potrafią pracować, może umieją tylko wyzyskiwać frajerów.

Caedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius
    • magdek Re: Jak powstrzymać PiS 06.01.06, 07:57
      Mi sie bardziej podobal artykul Frasyniuka. PD jest blizej do PO bo PD jest
      partia liberalna, PO w sferze gospodarki tez. SdPl pasuje mi do tego frontu,
      ale SLD juz nie bardzo bo to straszni koniunkturalisci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka