ossey 09.01.06, 09:24 Kto ile daje na kosciól a ile dla ksiedza , prosze podac region , miasto.To moze byc ciekawe tylko prosze o szczerosc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asienka32 Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 09:29 Daję kopertę, do której ksiądz przy mnie nie zagląda. Nigdy nie spotkalam się z komentarzem dotyczącym wysokości datki ani z szykaną z tego powodu. Daję 50 zł i to są jedyne pieniądze jakimi zasilam kościelną kasę. Region: obrzeża Trójmiasta Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 09:33 Łomza 35 zł dla ksiedza i 35 zł na Kosciół. Zawsze w kopercie, nigdy nie zaglada tylko pyta sie o kwote na Kosciół. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Karteczka w kopercie 09.01.06, 11:07 z napisem "Bóg zapłać za wizytę" ! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To, że przy tobie nie zgaląda nie oznacza 09.01.06, 10:31 asienka32 napisała: > Daję kopertę, do której ksiądz przy mnie nie zagląda. Nigdy nie spotkalam się z > > komentarzem dotyczącym wysokości datki ani z szykaną z tego powodu. > Daję 50 zł i to są jedyne pieniądze jakimi zasilam kościelną kasę. > Region: obrzeża Trójmiasta Że nie wie kto mu dał tą kopertę. Koperta trafia w jedno miejsce wraz z ankietą "duszpasterską". Poza tym skoro tak cię bolą datki na WOSP dlaczego Kościół nie finansuje się z panstwa tak jak w Niemczech? Odpowiedz Link Zgłoś
stpaul Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 10:13 Nie wpuszczam dziadów do domu. Ja ich nie odwiedzam i nie spodziewam się rewizyt. Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 10:28 istnieje jakieś państwo poza pomroczną, w której klechy żebrzą po domach? Odpowiedz Link Zgłoś
clynt Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 10:58 Oni nie żebrzą, oni zbierają dziesięcinę. I robią to z głębokim przeświadczeniem, że im się to należy. Jeszcze trochę, a dopiszą nam to do podatków. W temacie: moi sąsiedzi - wzorcowa katolicko rodzina - 3 dzieci, bieda aż piszczy, kości na obiad, ścinki z wędlin do "wiecznego" bigosu na okrągło - dla księdza jest 100 zł!!! Ząbki k/Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mulka Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 17:32 clynt napisał: > W temacie: moi sąsiedzi - wzorcowa katolicko rodzina - 3 dzieci, bieda aż > piszczy, kości na obiad, ścinki z wędlin do "wiecznego" bigosu na okrągło - dla > > księdza jest 100 zł!!! > Ząbki k/Warszawy. Ojej, clynt, to Ty swoim sąsiadom do garnka zaglądasz skoro wiesz z czego oni "wieczny" bigos gotują, i że kości na obiad jedzą? A czy to ładnie być takim wścibskim sąsiadem, clynt? Hmmm ??? A jeśli nawet oni tak jedzą marnie, a księdzu dają mimo stówę, to co Cię to obchodzi clynt? Twoja stówa czy co? :-) Pozdrawiam. m. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 11:05 Nigdy księdza w moim domu nie było. Co najwyżej przez próg kupowałem opłatek od franciszkanów-akwizytorów. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 11:16 Kiedys bylem uczestnikiem rozmowy w ktorej dwoch mlodych ksiezy opowiadalo o samochodach ktore kupili za pieniadz zebrane"po koledzie".Jeden z nich kupil terenowy samochod(oczywiscie niezbedny w centrum jednego z najwiekszych miast Polskich,do wykonywania poslugi duszpasterskiej)Samochod okazal sie podrasowanym zlomem,ktorego silnik rozlecial sie po paru dniach.Czekal z utesknieniem na nastepna,zblizajaca sie kolede aby zebrac na nowe auto.Rozmawiali o posludze jak szewc o reperacji butow.Czyli o dobrym interesie jakim jest koleda.Moze dlatego tak pluja na Owsiaka.Czas koled,a on zbiera pieniadze.Kase,ktora nalezy sie im,ksiezom. Odpowiedz Link Zgłoś
franciszekszwajcarski Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 11:07 Nie wpuściłem księdza do mieszkania odkąd nie mieszkam z rodzicami, czyli od 9 lat. Moje sponsorowanie kościoła wynosi więc 0 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
01082005ww Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 11:47 Wszystkie te wasze "wypowiedzi" dowodza jedynie waszej zerowej kultury. Nie macie zielonego pojęcia czym jest tzw. kolęda. Swoją wiedzę czerpiecie albo z "Nie" albo nie macie żadnego źródła poza waszymi frustracjami. Nigdy w zyciu nie spotkałem się z kolędą w czasie której ksiądz kazał mi cos płacić na kościół. Przed chwilą własnie pożegnałem księdza który był u mnie po kolędzie. Rozmawialiśmy bardzo sympatycznie a na koniec przypomniałem sobie o kopercie. Powiedział: "jezeli ma Pan taką potrzebę, to proszę i dziękuję". Wiem od znajomych , że tacu księża wcale nie są wyjątkami. Tylko po co o nich pisać? Przecież prościej jest księdza opluć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 12:20 'Daje noge z domu','Nie wpuszczam dziadow' itp. Swiadczy o braku pojecia o koledowaniu ~ czyli cos wy soltysie smietnie, a klamliwie ~ pitulicie! W mojej parafii, jest tak: to my parafianie zawiadamiamu Kosciol, ze zyczymy sobie keledy. Ksiadz wczesniej oglasza, kiedy bedzie koledowal /dzien i czas/. Zaden ksiadz nie pcha sie tam, gdzie go nie chca. A koledowanie juz sie konczy, a nie zaczyna! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 12:56 A ten kto nie zamowi kolendy jest wpisany do kartoteki i bedzie mu to do konca jego zywota zapamietane.Jak ni wierzysz,to zapytaj smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
teen69 Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 15:27 Na ta kartoteke nie mam mozliwosci ale chetnie bym nawalił duza kupe wydalajac dary pana spozyte na wigilie czy pózniej. I niech mnie wyczytuja z ambony przez 200 lat po 10 razy dziennie to mam to tam, do czego podtarcia używam papier toaletowy w stosownym do jego użycia momencie i miejscu. . Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Zrób tę kupę pod synagogą i meczetem 09.01.06, 15:31 zobaczymy która religia jest bardziej tolerancyja i kro ma większe poczucie humoru: czarny, rabin czy duchowny islamski. Odpowiedz Link Zgłoś
teen69 [...] 09.01.06, 15:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 [...] 09.01.06, 19:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 15:53 A ja, choć jestem szczęśliwym jawnogrzesznikiem (o czym ksiądz oczywiście doskonale wie, bo ma przed sobą moją kartę kartoteczną) przyjmuję go co roku. Rozmaawiamy sobie o tym i tamtym, ksiądz pokrapia mnie i moją jawnogrzesznicę oraz moje dzieciątko z nieprawego łoża. Wręczamy sobie: on obrazek dla dzieciątka ja kopertę (50 zł bez zaglądania), żegnamy się ciepło i do zobaczenia za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
skin.pl Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 16:34 u mnie była wczoraj...mnie na niej nie było, poszłem se do Pabu Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 20:06 czy zna ktoś inny, oprócz pomrocznej, kraj w którym klechy żebrzą po domach? ja żebraków nie wspomagam. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Na kościół: zero. dla księdza 2x tyle :-) 09.01.06, 20:16 o ile natenczas sam jestem w domu !! ps pomarzyć :-), jeszcze się nie zdarzyło! niestety 20 i zero. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_jasnogrodu Re: Zaczyna sie koleda... 09.01.06, 22:21 U mnie to bylo tak: przyszedl ksiadz Pralat ( nawet magistra nie ma ) , poblogoslawil nasz dom , rodzine , porozmawialismy o JP II i ...ZDECYDOWANIE odmowil przyjecia koperty. Nie wiedział , tam bylo 100 zł!!! Na wosp nie dam! Pojda na fundacje Matki Teresy z Kalkutty. Wrocław , parafia ... nie podam ze wzgledu na jego dobre imie. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re:Zaczyna sie koleda...książąt Radyjo Maryjnych! 09.01.06, 22:40 "Wszystkie nieszczęścia Polski są dowodem na istnienie Boga" >lindow1< Odpowiedz Link Zgłoś