Dodaj do ulubionych

Jednak POPiS?

11.01.06, 17:33
Wygląda na to, że Jarosław chciał doprowadzić do przedterminowych wyborów,
ale na wypadek niepowodzenia sprytnie przygotował też pole do zawarcia
koalicji z Platformą:

1. Gilowska wicepremierem i ministrem finansów
2. Wakat na stanowsiku ministra skarbu- zapewne szykowanym dla... np. Waltz
3. Po odwołaniu Jurka marszałkiem sejmu mógłby zostać Tusk lub Rokita

Taka jest teraz sytuacja chyba- wyborów wcześniejszych nie będzie; będzie:

POPiS
Obserwuj wątek
    • omamiony.wiedzmin Re: Radujmy sie Alleluja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.01.06, 17:36
    • 24x24 Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 17:37
      strajker napisał:

> Wygląda na to, że Jarosław chciał doprowadzić do przedterminowych wyborów,
      > ale na wypadek niepowodzenia sprytnie przygotował też pole do zawarcia
      > koalicji z Platformą:
      >
      > 1. Gilowska wicepremierem i ministrem finansów
      > 2. Wakat na stanowsiku ministra skarbu- zapewne szykowanym dla... np. Waltz
      > 3. Po odwołaniu Jurka marszałkiem sejmu mógłby zostać Tusk lub Rokita
      >
      > Taka jest teraz sytuacja chyba- wyborów wcześniejszych nie będzie; będzie:
      >
      > POPiS

No jak to? Kolejne widzenie pan miał? A co z premierem Rokitą który według pana
      przepowiedni rządzi ju od ponad dwóch miesięcy?
    • iza.bella.iza Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 17:48
      strajker napisał:

> Wygląda na to, że Jarosław chciał doprowadzić do przedterminowych wyborów,
      > ale na wypadek niepowodzenia sprytnie przygotował też pole do zawarcia
      > koalicji z Platformą:
      >
      > 1. Gilowska wicepremierem i ministrem finansów
      > 2. Wakat na stanowsiku ministra skarbu- zapewne szykowanym dla... np. Waltz
      > 3. Po odwołaniu Jurka marszałkiem sejmu mógłby zostać Tusk lub Rokita
      >
      > Taka jest teraz sytuacja chyba- wyborów wcześniejszych nie będzie; będzie:
      >
      > POPiS

Przypomnij sobie swoje proroctwa sprzed wyborów i zastanów się czy Twój
      optymizm ma jakiekolwiek uzasadnienie.
      • 24x24 Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 17:51
        iza.bella.iza napisała:
        > Przypomnij sobie swoje proroctwa sprzed wyborów i zastanów się czy Twój
        > optymizm ma jakiekolwiek uzasadnienie.

Amen:)
      • goniacy.pielegniarz Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 18:20
        iza.bella.iza napisała:

Z tego co pamiętam, to Strajker jeszcze po wyborach i w czasie kłótni POPiSowych
        liczył na to, że Jarek będzie miał gest i zaoferuje z dobrego serca Rokicie
        stołek premiera. Teraz sytuacja jest nieporównywalnie lepsza dla PiSu, który
        nabrał pewności. A w sprawie premierostwa dla Rokity to Jarek może co najwyżej
        zadziałać według pomysłu - rozbij, Jasieńsku, Platformę, a ja Cię ozłocę(i to co
        najwyżej stołkiem wice).

Ale pożyjemy, zobaczymy. Może coś się jeszcze wydarzy.
        • goniacy.pielegniarz Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 18:21
          Miało być "Jasieńku" rzecz jasna.
        • 24x24 Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 18:28

> > Przypomnij sobie swoje proroctwa sprzed wyborów i zastanów się czy Twój
          > > optymizm ma jakiekolwiek uzasadnienie.
          >
          >
          > Z tego co pamiętam, to Strajker jeszcze po wyborach i w czasie kłótni
          POPiSowyc
          > h
          > liczył na to, że Jarek będzie miał gest i zaoferuje z dobrego serca Rokicie
          > stołek premiera. Teraz sytuacja jest nieporównywalnie lepsza dla PiSu, który
          > nabrał pewności. A w sprawie premierostwa dla Rokity to Jarek może co najwyżej
          > zadziałać według pomysłu - rozbij, Jasieńsku, Platformę, a ja Cię ozłocę(i to
          c
          > o
          > najwyżej stołkiem wice).
          Rokita jest silny będąc w PO, i chyba nie chce być następną pacynką Jarka?
      • strajker Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 21:04
        iza.bella.iza napisała:

Dajcie spokój już z tym bezustannym wypominaniem mi "moich proroctw"
        bo Wy prorokujecie tu codziennie, czasami się sprawdza czasami nie
        i ja o tym przy każdej okazji nie smucę- to po pierwsze.
        Po drugie: mój optymizm nie ma żadnego uzasadnienia bo... go nie ma- optymizmu.
        Jestem zwolennikiem wcześniejszych wyborów bo tylko one dają szansę dokończenia
        rozpoczętej w 89r operacji ostatecznego odsuwania komunistów od władzy.
        Szybkie wybory byłyby konfrontacją PiSu z PO, a cała reszta byłaby
        zmarginalizowana! Wszystkie śmieci z sld, pslu najprawdopodobniej nie weszłyby
        do sejmu- to byłby dopiero koniec kilkunastoletniej bezkrwawej rewolucji!
        W sytuacji kiedy powstałaby koalicja POPiS naturalnym następnym układem
        rządzącym (bo POPiS wiecznie rządził nie będzie) jest znowu sld-psl, bądź sld-
        pede, bądź sld-Lepper itp.
        Ja rozumiem, że Wy chcecie żeby w Polsce było- jak jest:
        kilka lat postkomuchy, kilka postsolidaruchy; a ja nie!!!
        Chciałbym żeby było tak:
        kilka lat postsolidaruchy bardziej socjalne i konserwatywne, kilka lat
        postsolidaruchy bardziej liberalne! Do takiej sytuacji można doprowadzić tylko
        przyspieszonymi wyborami i wielką konfrontacją: PiS kontra PO. Reszta zniknie!
        I o to chodzi
        • goniacy.pielegniarz Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 21:27
          strajker napisał:

> Dajcie spokój już z tym bezustannym wypominaniem mi "moich proroctw"
          > bo Wy prorokujecie tu codziennie, czasami się sprawdza czasami nie
          > i ja o tym przy każdej okazji nie smucę- to po pierwsze.

Ok, ok, przecież żartowałem:)
          Poza tym, nikt tu nie smuci przy każdej okazji o Twoich proroctwach.

> Ja rozumiem, że Wy chcecie żeby w Polsce było- jak jest:
          > kilka lat postkomuchy, kilka postsolidaruchy; a ja nie!!!

Ja też nie, ale też jest inna od Twojej. Mnie by urządzało rządzenie rozsądnej
          koalicji prawicowej przez dwie kadencje(może nawet trzy) + dwie kadencje
          prawicowego prezydenta i wtedy może już się dziać cokolwiek, a komuchy po prostu
          już nie istnieją. Nawet gdyby lewica chciała po czymś takim dojść do władzy, to
          musiałoby to być już co innego niż te dinozaury typu Oleksy czy Dyduch i to nie
          tylko z powodu wieku, a raczej z powodu tego, że dwie, trzy wygrane kadnecje to
          spora zmiana świadomości, zarówno wśród elektoratu jak i wśród polityków. I
          dlatego właśnie nie bawią mnie przepychanki w polskim piekiełku i myślenie kto
          kogo chwyci za łeb.

> Chciałbym żeby było tak:
          > kilka lat postsolidaruchy bardziej socjalne i konserwatywne, kilka lat
          > postsolidaruchy bardziej liberalne! Do takiej sytuacji można doprowadzić tylko
          > przyspieszonymi wyborami i wielką konfrontacją: PiS kontra PO. Reszta zniknie!
          > I o to chodzi

Generalnie uważam, że w momencie gdy nadarza się okazja do prawdziwego przełomu
          i szansa na pójście mocno do przodu bardziej pożądana jest współpraca a nie walka.

• strajker Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 21:45
            goniacy.pielegniarz napisał:

> Ja też nie, ale też jest inna od Twojej. Mnie by urządzało rządzenie rozsądnej
            > koalicji prawicowej przez dwie kadencje(może nawet trzy) + dwie kadencje
            > prawicowego prezydenta i wtedy może już się dziać cokolwiek, a komuchy po
            prost
            > u
            > już nie istnieją.

W 89 też wszyscy myśleli, że już nie istnieją...

Nawet gdyby lewica chciała po czymś takim dojść do władzy, to
            > musiałoby to być już co innego niż te dinozaury typu Oleksy czy Dyduch i to
            nie
            > tylko z powodu wieku, a raczej z powodu tego, że dwie, trzy wygrane kadnecje
            to
            > spora zmiana świadomości, zarówno wśród elektoratu jak i wśród polityków. I
            > dlatego właśnie nie bawią mnie przepychanki w polskim piekiełku i myślenie kto
            > kogo chwyci za łeb.

Błochowiak, Tober, Olejniczak, Napieralski- jeśli uważasz, że to jest co innego
            to się nie zgadzamy i tyle

> Generalnie uważam, że w momencie gdy nadarza się okazja do prawdziwego
            przełomu
            > i szansa na pójście mocno do przodu bardziej pożądana jest współpraca a nie
            wal
            > ka.

To jest tylko banał i nic więcej; żeby nie wiem jak wspaniale POPiS
            współpracował, to i tak i tak się kiedyś... wyPOPiSze; wtedy wróci gnój
            z Kwaśniewskim na czele. Jeśli jest szansa, żeby do tego nie dopuścić to trzeba
            ją wykorzystać- potrzebne są szybkie wybory.
          • strajker Re: Jednak POPiS? 11.01.06, 21:59
            goniacy.pielegniarz napisał:

Mnie by urządzało rządzenie rozsądnej
            > koalicji prawicowej przez dwie kadencje(może nawet trzy) + dwie kadencje
            > prawicowego prezydenta i wtedy może już się dziać cokolwiek

No to się różnimy bo mnie by urządzało rządzenie prawicy przez jedną kadencję
            i dwie kadencje prawicowego prezydenta, a potem żeby się nie działo cokolwiek
            tylko żeby premierem został Rokita, a nie Kwaśniewski
    • wladyslaw.studnicki Oby. Przyśpieszone wybory bardzo wzmocnią SLD. 11.01.06, 18:29

• asienka32 Będzie koalicja, ale z rozbitym PO 11.01.06, 21:09
      Tusk nie odpuści w swoim uporze.
      • cimoszenka Będzie koalicja ? 11.01.06, 21:28
        Nie będzie rozbicia PO.
        • asienka32 Re: Będzie koalicja ? 11.01.06, 21:31
          To zalezy.
          Co zdecydują w ABW w tej sprawie.
          • niezapowiedziany Re: Będzie koalicja ? 11.01.06, 21:34
            aha.
      • niezapowiedziany Re: Będzie koalicja, ale z rozbitym PO 11.01.06, 21:30
        po dzisiejszym? to raczej w PiSie bedzie goraco. oj bedzie sie dzialo!!! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka