Dodaj do ulubionych

Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie

15.01.06, 17:53
W pierwszym tegorocznym numerze tygodnika „Przegląd”ukazał się krótki fragment nowej pracy profesora Andrzeja Walickiego”Mesjanizm Adama Mickiewicza w perspektywie porównawczej”.Fragment poświęcony jest m.in.kwestii wrogiego stosunku Kościoła Katolickiego do polskich powstań z XIX wieku oraz fałszowi tożsamości : Polak =katolik. Przytoczę opinię Tadeusza Kościuszki : „Nie można być zarazem dobrym katolikiem i dobrym Polakiem”.Wtóruje mu Joachim Lelewel pisząc :”Kto sobie Ojczyznę z religii tworzy (która nie jest jego wyłączną),ten wyrzeka się obywatelstwa,narodowości,zasad politycznych rodu swojego,słowem : Ojczyzny własnej”.Po ostatnich wyborach parlamentarnych słowa te nabrały szczególnej wymowy.Wygrana zdewociałego Ciemnogrodu (przy bierności większości społeczeństwa)spowodowała kompletne zatrucie umysłów.Jakby tylko krok dzielił nas od ustanowienia V RP : Katolickiego Państwa Narodu Polskiego.Dwaj genialni propagandziści : Mickiewicz i Sienkiewicz zaczadzili umysły części inteligencji polskiej,ale wywołali także odpór przytomniejszej jej części,która nie godziła się na fałszowanie historii Polski i sianie bratobójczej nienawiści.Niestety,efektem II Wojny Światowej była eksterminacja polskiej inteligencji,której etos kształtował się wiekami.Na jej miejsce przyszli chłopscy synowie i córki,którym etos polskiej inteligencji był całkowicie obcy,gdyż nie było komu go przekazać.Tytuły naukowe nie czynią człowieka wolnym i myślącym,gdyż strach przed Kościołem zakodowany jest w chłopskich genach.Podejrzewam,że większość z nich głęboko wierzy w to ,że Jesus Chrystus był Polakiem,który urodził się w Częstochowie,która przed wiekami nazywała się Betlejem,a Gopło to przecież Genezaret.Na szczęście rozwój telekomunikacji oraz jednoczenie się Europy spowoduje,że zdewociały Ciemnogród poniesie klęskę i stanie się ciekawostką muzealną na skalę światową.Zapłacimy jednak za to straconymi latami rozwoju społecznego.Ale Kaczyńskim,Giertychom i Rokitom chodzi tylko o zaspokojenie chorobliwych ambicji.Dewocja jest tylko narzędziem w ich rękach.
Gdyby w XVI wieku Polacy stworzyli swój Kościół Narodowy to być może Rzeczpospolita Obojga Narodów przetrwałaby (choćby w innej formie) do dzisiaj...
Obserwuj wątek
    • skin.pl [...] 15.01.06, 18:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • homovaticanus papieska instrukcja dotyczaca sutannowych pedofiló 21.01.06, 17:11
        "sekret papieski" :(
        www.wprost.pl/ar/?O=64285
      • homovaticanus papieska instrukcja dotyczaca sutannowych pedofiló 21.01.06, 17:14
        "sekret papieski" :( .
        www.wprost.pl/ar/?O=64285
    • gorby a Juliusz Słowacki pisal 15.01.06, 18:45
      Ślimak, który kwiaty ślini,
      Tak ich nie brzydzi, jako ta zuchwała
      Fałszywa, dawna po cezarach wdowa,
      Kościół, - bez ducha bożego i słowa.
    • diabelek_x Czy Jezus byl nad Morskim Okiem? 15.01.06, 18:53
      >Na szczęście rozwój telekomunikacji oraz jednoczenie się Euro
      > py spowoduje,że zdewociały Ciemnogród poniesie klęskę i stanie się
      ciekawostką muzealną na skalę światową.
      ======================
      Dzieki rozwojowi telekomunikacji dotarly nawet do Ciemnogrodu wiesci z dalekiej
      Francji i Holandii, ze spoleczenstwa tych europejskich krajow nie zycza sobie
      dalszej politycznej integracji w ramach Unii Eurpejskiej. Tak wynika z
      referendum w tej sprawie.
      • kropek_oxford Wedlug Sabaly ani chybi byl;) 15.01.06, 18:57

• pandada Re: Czy Jezus byl nad Morskim Okiem? 16.01.06, 11:45
        Referendum dotyczyło komkretnego traktatu konstytucyjnego, a nie tego o czym piszesz. Francuzi bronili swego socjalizmu, Holendrzy liberalizmu.
    • hulaj_dusza Nie mam tego "dylematu" - jestem ateistą b/t b/o 15.01.06, 18:55

• skin.pl ja też tego problemu nie mam bo jestem wyznawcą 15.01.06, 18:57
        kultów słowiańskiech
        • ratatatam Re: ja też tego problemu nie mam bo jestem wyznaw 15.01.06, 19:39
          nawiazujesz jakis kontakt ze slowianskimi bogami?? jakies doswiadczenia
          mistyczne??? hmm?
        • homovaticanus Re: ja też tego problemu nie mam bo jestem wyznaw 15.01.06, 22:16
          skin.pl napisał:

> kultów słowiańskiech
          -------------------------------------
          rozumiem kulty słowiańskie a nawet popieram ale ten nick "skin.pl" cokolwiek
          paskudny.
          pozdrawiam.
      • cheetah51 Re: Nie mam tego "dylematu" - jestem ateistą b/t 16.01.06, 07:05
        Też.
    • ratatatam Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 15.01.06, 19:37
      to brzmi niemalze jak jakies pytanie w referendum akesyjnym, tyle ze z przed
      tysiaca lat ... polacy maja niestety sklonnosc do dokonywania nienajlepszych
      wyborow tego rodzaju - i za kare musza teraz codziennie ogladac albo czytac
      zycinskiego :[
      • gorby Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 15.01.06, 19:52
        Gdyby musieli sluchac codziennie Michalika, Rydzyka,Bajde,czy Bartnika Polska
        stalaby sie krajem masowych samobojstw.
    • citisus Polska albo Unia - wybór należy do Ciebie 15.01.06, 19:50
      To jest ważniejsze pytanie.
      Bo Kościół był najważniejszym czynnikiem jednączącym Polaków.
      I nie sprzedajnych elit a zwykłych prostych ludzi, tego ciemnogrodu.
      • venus99 Re: Polska albo Unia - wybór należy do Ciebie 16.01.06, 11:37
        jaki kościół?
        to zdajsie lud Warszawy chciał obwiesić PRYMASA POLSKI za zdradę i sprzedajność.
      • pandada Re: Polska albo Unia - wybór należy do Ciebie 16.01.06, 11:52
        Jednoczy nas państwo. Religia może jednoczyć swoich wyznawców. I tak katolicyzm łączy polskich, włoskich i nigeryjskich katolików.
    • dziewica.konsystorska Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 15.01.06, 19:57
      Kościół, tylko tak.
      • dox1 Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 22.01.06, 20:07
        dziewica.konsystorska napisała:

> Kościół, tylko tak.
        >
        -tylko tak, a wiec tak jak ?
        otwarty czy zamkniety à wiec wybieraj!
        • dziewica.konsystorska Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 22.01.06, 21:22
          dox1 napisał:

> dziewica.konsystorska napisała:
          >
          > > Kościół, tylko tak.
          > >
          > -tylko tak, a wiec tak jak ?
          > otwarty czy zamkniety à wiec wybieraj!

Wybór należy do ciebie?!
          • dox1 Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 22.01.06, 21:31

> dox1 napisał:
            >
            > > dziewica.konsystorska napisała:
            > >
            > > > Kościół, tylko tak.
            > > >
            > > -tylko tak, a wiec tak jak ?
            > > otwarty czy zamkniety à wiec wybieraj!
            >
            > Wybór należy do ciebie?!
            >

Tak! i ja juz wybralem, bardzo dawno temu. Juz od dawnych lat niemam problemu z
            wyborem.
            • dziewica.konsystorska Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 22.01.06, 22:05
              dox1 napisał:

>
              > > dox1 napisał:
              > >
              > > > dziewica.konsystorska napisała:
              > > >
              > > > > Kościół, tylko tak.
              > > > >
              > > > -tylko tak, a wiec tak jak ?
              > > > otwarty czy zamkniety à wiec wybieraj!
              > >
              > > Wybór należy do ciebie?!
              > >
              >
              > Tak! i ja juz wybralem, bardzo dawno temu. Juz od dawnych lat niemam problemu
              z
              > wyborem.

To się chwali!
              • dox1 Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 23.01.06, 19:39

> > Tak! i ja juz wybralem, bardzo dawno temu. Juz od dawnych lat niemam prob
                > lemu
                > z
                > > wyborem.
                >
                >
                > To się chwali!
                >

Ja sie chwale??? za co sie chwale ??? W tym ze ja wybralem to czy to.
                • dziewica.konsystorska Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 23.01.06, 20:18
                  dox1 napisał:

>
                  >
                  >
                  > > > Tak! i ja juz wybralem, bardzo dawno temu. Juz od dawnych lat niema
                  > m prob
                  > > lemu
                  > > z
                  > > > wyborem.
                  > >
                  > >
                  > > To się chwali!
                  > >
                  >
                  > Ja sie chwale??? za co sie chwale ??? W tym ze ja wybralem to czy to.

To CI się chwali, że wybrałeś!
                  • dox1 Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 23.01.06, 20:36

> dox1 napisał:
                    >
                    > > dziewica.konsystorska napisała:
                    > >

> > >
                    > > >
                    > > > To się chwali!
                    > > >
                    > >
                    > > Ja sie chwale??? za co sie chwale ??? W tym ze ja wybralem to czy to.
                    >
                    >
                    > To CI się chwali, że wybrałeś!
                    >
                    Koniec gadki.(nierozumie czego chcesz) bye bye
    • homovaticanus Czy tzw "wierzący" może być patriotą polskim ? Nie 15.01.06, 20:04
      Wg mnie nie. Dwom panom służyć jednocześnie nie sposób. Albo ,albo...
    • kostka.s Wybieram Polske i moralnego Polaka 16.01.06, 07:34
      Z tym Kosciolem Polak nie ma szans na stanie sie moralnym czlowiekiem, a co za
      tym idzie Polska zawsze bedzie wygladala tak jak teraz - grajdol rzadzony przez
      typy ciemne, podejrzane, ale za to sprytne dla korzysci wlasnych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=6736235&s=0&t=1137392978955
      • imagistyk Re: Wybieram Polske i moralnego Polaka 16.01.06, 11:32
        Wielką stratą był brak w polskim Kościele Katolickim nacjonalistów,którym bardziej zależałoby na Polsce,a mniej na napychaniu kabzy Watykanowi.Gdybyśmy mieli poskiego Richielieu,to być może,,,
      • homovaticanus Re: Wybieram Polske i moralnego Polaka 19.01.06, 20:03
        Polacy potrzebują mentalnego liftingu.
    • margala ręka albo noga - wybór należy do Ciebie 19.01.06, 20:05

uciąć Ci rękę czy nogę - wybór należy do ciebie.
      • homovaticanus Re: ręka albo noga - wybór należy do Ciebie 19.01.06, 21:21
        margala napisał:

>
        > uciąć Ci rękę czy nogę - wybór należy do ciebie.
        ---------------------------------

???
    • t-800 Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 19.01.06, 20:06
      To jest lepsze:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35172332&a=35172332

Jednak zagraniczna lewizna to jest to! Polska dopiero się uczy.
    • 1normalnyczlowiek Wybór należy do Ciebie 19.01.06, 22:15
      imagistyk napisał:
      >Wygrana zdewociałego Ciemnogrodu (przy bierności większości
      >społeczeństwa)spowodowała kompletne zatrucie umysłów.

1nc: Gardzisz Polakami. Zatrucie Waszych umysłów nastąpiło dużo wcześniej.
      Natomiast nieustępująca frustracja i głośny płacz dzieci z piaskownicy
      uzmysłowiły wszystkim jak słusznego wyboru dokonali Polacy.
      • racja70 wybrałem godnych pogardy 19.01.06, 22:43
        gardzę każdym godnym pogardy.
        w szczególności gardzę motłochem niezdolnym do wolnego pomyślunku
        podwójnie gardzę motłochem obnoszącym się ze swoją głuputą (grzech pychy)
        potrójnie gardzę motłochem narzucającym swoją durnotę otoczeniu

kocham bliźnich, którzy miłość bliźniego stawiają wyżej od misji krucjat.
        • humbak Re: wybrałem godnych pogardy 19.01.06, 23:07
          Gardzę motłochem i wcale nie grzeszę pychą... taaaa...
        • 1normalnyczlowiek Spełniasz wszystkie cztery warunki jednocześnie. 21.01.06, 23:19
          racja70 napisał:
          > gardzę każdym godnym pogardy.
          > w szczególności gardzę motłochem niezdolnym do wolnego pomyślunku
          > podwójnie gardzę motłochem obnoszącym się ze swoją głuputą (grzech pychy)
          > potrójnie gardzę motłochem narzucającym swoją durnotę otoczeniu

> kocham bliźnich, którzy miłość bliźniego stawiają wyżej od misji krucjat.

1nc: Najpierw wymyślacie krucjaty a potem wyimaginowanymi zwolennikami takich
          krucjat gardzicie? Jak to się nazywa?
    • gorby ten burdel powstal z winy polskiego KK 19.01.06, 22:18
      Chyba nawet slepy i gluchy o tym sie przekonal.
      • 1normalnyczlowiek Tylko ślepy i głuchy tak uważa 19.01.06, 22:42
        ten burdel powstal z winy polskiego KK
        gorby 19.01.06, 22:18 + odpowiedz
        Chyba nawet slepy i gluchy o tym sie przekonal.

1nc: Całe szczęście, że przynajmniej postkomuniści jako najuczciwsi obywatele i
        patrioci, zawsze w odpowiednim momencie są gotowi i wezmą na siebie ciężar
        odpowiedzialności za Polskę, zadbają o dobro Polaków.
        • kosciol.mlodziezy.psychicznej Nic dodać, nic ująć. 19.01.06, 22:58
        • dox1 Re: Tylko ślepy i głuchy tak uważa 22.01.06, 21:01
          1normalnyczlowiek napisał:

> ten burdel powstal z winy polskiego KK
          > gorby 19.01.06, 22:18 + odpowiedz
          > Chyba nawet slepy i gluchy o tym sie przekonal.
          >
          > 1nc: Całe szczęście, że przynajmniej postkomuniści jako najuczciwsi obywatele i
          > patrioci, zawsze w odpowiednim momencie są gotowi i wezmą na siebie ciężar
          > odpowiedzialności za Polskę, zadbają o dobro Polaków.

Postkomunisci czy komunisci wiemy co to jest.
          Ty poruwnojesz kk z komunistami! Jak jest mozliwe takie poruwnanie? Przeciez kk
          to sa przedstawiciele BOGA! Ucza was jak znalezc droge do zycia wiecznego.
          Oni wiedza ze bog istnieje i znaja jakies sekrety zeby bog was kochal i pozwolil
          wam wstapic do nieba (podobno trzeba sie modlic, i dziekowac za to ze ze sie
          zyje)(podobno, najlepiej to modlic sie bezprzerwy)(tak samo jak muzulmany)
          Tacy ludzie, kturzy znaja takie sekrety do wiecznego zycia niepotrzebuja $$$$$$
          Dlaczego wiec bija sie o $$$$$$$$$$$$$$$$$$, dlaczego atakuja komunistow i
          wszystko co sie odruznia od nich (jakas zwykla partia, komunisci) dlaczego tak
          sie jej boja? przeciez maja jakegos BOZKA z nimi, on im pomoze!
          A moze to cale kk to bajki! moze ci faceci w sukniach NIEDBAJA o dobro Polakow
          lecz tylko o ich dobro i zycie dbaja, jesli wam sie wydaje ze dbaja o was to
          wylacznie dlatego ze im jestescie potrzebni zeby mogli sobie zyc tak jak zyja.
          Co te pasozyty wam buduja??? STOCZNIE? HUTY? DROGI..... a moze dobre
          spoleczenstwo? Nawet o seksie chca uczyc ci faceci w sukniach!
          A wiec co wam WYBUDOWALI o prucz pomnikow??? jakes FILAMENTY w muzgu miedzy
          neuronami, na zachodzie nazywamy to zjawisko(chorobe): KOLEKTYWNA SCHIZFRENIA.
      • abc12323 Re: ten burdel powstal z winy polskiego KK 20.01.06, 19:27
        Im mętniej tym dla NICH lepiej :(

--
        www.rat.bzzz.net/
    • racja70 Polska albo Kościół - przykład dał Bolesław Śmiały 19.01.06, 22:38
      który wybrał Polskę i Stanisława ukarał
      • 1normalnyczlowiek Ukarał , bo uważał go za zdrajcę 19.01.06, 22:55
        racja70 napisał:
        >Przykład dał Bolesław Śmiały, który wybrał Polskę i Stanisława ukarał

"Bolesław dokończył odbudowę arcybiskupstwa gnieźnieńskiego, fundował kościoły i
        klasztory. Instytucjom kościelnym, a zapewne także możnym świeckim nadawał
        dobra, za co nazwano go Szczodrym."

1nc: Nie masz racji nawet w 70%. Jak większość z was naginasz fakty do własnych
        teorii.
        • racja70 Re: Ukarał , bo uważał go za zdrajcę 19.01.06, 23:54
          1- Dzięki za szczegóły
          2- ani chwili nie twierdziłem, że nie można kochać i Ojczyzny i Boga, ale ...
          w zestawieniu Polska albo Kościół (urząd) nie mam wątpliwości
          3- dzisiejsi zdrajcy też potrafią zasłaniać się świętościami

POLSKA
    • kaczka7111 Polska albo Kościół-kopnij obydowu. Wybierz siebie 19.01.06, 22:58
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Doskonałe hasło!!! 19.01.06, 23:05
      • 1normalnyczlowiek Żeby być sobą nie musisz nikogo kopać. 19.01.06, 23:14
        Polska albo Kościół-kopnij obydowu. Wybierz siebie
        kaczka7111 19.01.06, 22:58 + odpowiedz

Niech każdy żyje zgodnie z własnymi zasadami, z własnym sumieniem.
        Jeden warunek - musi mieć jakieś zasady.
    • abcdxyz1 Polski kk to organizacja wybitnie pasozytnicza 20.01.06, 04:58
      dbajaca glownie, jesli nie wylacznie, o wlasne interesy - kosztem zywiciela
      oczywiscie.
    • homovaticanus Prezio Olusegun Obasanjo też nie lubit homosiów 20.01.06, 15:00
      Wg niego homosie "niebiblijni" :)
      www.lewica.pl/?dzial=swiat&id=4634
      • dox1 KOLOR INNY ale wszystko podobne do pl!!!!!!!!!!!!! 22.01.06, 21:06
        homovaticanus napisał:

> Wg niego homosie "niebiblijni" :)
        > www.lewica.pl/?dzial=swiat&id=4634

• jola_iza Re: Taki? 20.01.06, 19:32
      blogol.hu/pikz/asdada/kacsa.GIF
      • hulaj_dusza Re: Taki? Czyżby sam Pan Prezunio go zbudował 20.01.06, 19:39
        z kolcków Lego?;)))

jola_iza napisała:

> blogol.hu/pikz/asdada/kacsa.GIF
    • abc12323 Re: Polska albo Kościół-wybór należy do Ciebie 20.01.06, 19:40
      szef policji na imieninach u prałata . degrengolada :(
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3121707.html
    • dox1 Dziekuje BARDZO !!! Lepiej mi teraz! 21.01.06, 20:35
      imagistyk napisał:

> W pierwszym tegorocznym numerze tygodnika „Przegląd”ukazał się krót
      > ki fragment nowej pracy profesora Andrzeja Walickiego”Mesjanizm Adama Mic
      > kiewicza w perspektywie porównawczej”.Fragment poświęcony jest m.in.kwest
      > ii wrogiego stosunku Kościoła Katolickiego do polskich powstań z XIX wieku oraz
      > fałszowi tożsamości : Polak =katolik. Przytoczę opinię Tadeusza Kościuszki : &
      > #8222;Nie można być zarazem dobrym katolikiem i dobrym Polakiem”.Wtóruje
      > mu Joachim Lelewel pisząc :”Kto sobie Ojczyznę z religii tworzy (która ni
      > e jest jego wyłączną),ten wyrzeka się obywatelstwa,narodowości,zasad polityczny
      > ch rodu swojego,słowem : Ojczyzny własnej”.Po ostatnich wyborach parlame
      > ntarnych słowa te nabrały szczególnej wymowy.Wygrana zdewociałego Ciemnogrodu (
      > przy bierności większości społeczeństwa)spowodowała kompletne zatrucie umysłów.
      > Jakby tylko krok dzielił nas od ustanowienia V RP : Katolickiego Państwa Narodu
      > Polskiego.Dwaj genialni propagandziści : Mickiewicz i Sienkiewicz zaczadzili u
      > mysły części inteligencji polskiej,ale wywołali także odpór przytomniejszej jej
      > części,która nie godziła się na fałszowanie historii Polski i sianie bratobójc
      > zej nienawiści.Niestety,efektem II Wojny Światowej była eksterminacja polskiej
      > inteligencji,której etos kształtował się wiekami.Na jej miejsce przyszli chłops
      > cy synowie i córki,którym etos polskiej inteligencji był całkowicie obcy,gdyż n
      > ie było komu go przekazać.Tytuły naukowe nie czynią człowieka wolnym i myślącym
      > ,gdyż strach przed Kościołem zakodowany jest w chłopskich genach.Podejrzewam,że
      > większość z nich głęboko wierzy w to ,że Jesus Chrystus był Polakiem,który uro
      > dził się w Częstochowie,która przed wiekami nazywała się Betlejem,a Gopło to p
      > rzecież Genezaret.Na szczęście rozwój telekomunikacji oraz jednoczenie się Euro
      > py spowoduje,że zdewociały Ciemnogród poniesie klęskę i stanie się ciekawostką
      > muzealną na skalę światową.Zapłacimy jednak za to straconymi latami rozwoju spo
      > łecznego.Ale Kaczyńskim,Giertychom i Rokitom chodzi tylko o zaspokojenie chorob
      > liwych ambicji.Dewocja jest tylko narzędziem w ich rękach.
      > Gdyby w XVI wieku Polacy stworzyli swój Kościół Narodowy to być może Rzeczposp
      > olita Obojga Narodów przetrwałaby (choćby w innej formie) do dzisiaj...

Wspanialy text, wspaniala anliza sytuacji Polski !!!!!!!!
      NIGDY! jeszcze niwpadlem na taki watek jak ten co Imagistyk napisal na tym forum.
      Wpadam tu od czasu do czasu (jest to jedyne forum kture odwiedzam w PL) Mnustwo
      choloty spotkalem, do tego stopnia ze wylacznie po chamsku im odpowiadalem, byl
      nawet przypadek ze jakemus "polaczkowi" (tak pisalem do dzisaj na tym forum)
      napisalem ze wstyd mi byc polskiego pochodzenia i ze zmienilem nazwisko
      (Nieprawda oczywiscie!!!). ;)

Po raz pierwszy napisze wam ze jest mi przyjemnie wiedziec ze w PL sie
      urodzilem, poniewaz widze dzieki Imagistykowi i reszcie formuowiczow(ek) co mu
      odpowiedzieli w tym watku idac w jego kierunku myslenia ze w PL sa jeszcze
      ludzie madrzy ,kturzy patrza na swiat i na zycie realnie.
      A wiec pozwole sobie powiedziec: JESZCZE POLSKA NIEZGINELA.

Wiem ze moj polski jest slaby, mnustwo krytyk otrzymalem na ten temat.
      Pewnym razem odpowiedzialem jakemus tam "malemu wasiatemu slowianowi" (to tez
      moja wypowiedz ale tylko dla chamow) ;-))) ze Polskiego jezyka niepoprawie,
      teraz zmienie moja opinnie. Warto sie poduczyc polskiego mi bedzie zeby moc z
      takimi ludzmi jak wy podyskutowac.

• abc12323 Re: Dziekuje BARDZO !!! Lepiej mi teraz! 21.01.06, 20:58
        Wpadnij od czsu do czasu na ten właśnie wątek. To prawda że oddaje on w 100 %
        problem który mamy w Polsce z tzw. obcym ,vatykańskim kapitałem :)
        Pozdrawiam.
        • 1normalnyczlowiek Lepiej zaczadzony nie wpadaj. 21.01.06, 23:24
          abc12323 napisała:
          > Wpadnij od czsu do czasu na ten właśnie wątek. To prawda że oddaje on w 100 %
          > problem który mamy w Polsce z tzw. obcym ,vatykańskim kapitałem :)
          > Pozdrawiam.

Mamy problem na 100% z obcym kapitałem - już obcym dla większości obywateli, bo
          jest w kieszeni czerwonych gnojków.
          • abc12323 Re: Lepiej zaczadzony nie wpadaj. 22.01.06, 16:24
            1normalnyczlowiek napisał:

> abc12323 napisała:
            > > Wpadnij od czsu do czasu na ten właśnie wątek. To prawda że oddaje on w 1
            > 00 %
            > > problem który mamy w Polsce z tzw. obcym ,vatykańskim kapitałem :)
            > > Pozdrawiam.
            >
            > Mamy problem na 100% z obcym kapitałem - już obcym dla większości obywateli, bo
            > jest w kieszeni czerwonych gnojków.

to prawda że jak nie moskiewskie to vatykańskie nas grabią.
          • edico Re: Normalnie po katolicku 25.01.06, 01:43
            Słowa Sufragana Wetmańskiego - "Pewnym ludziom starczy zobaczyć
            mitrę a natychmiast zatrzaskują się w nich szufladki mózgu i otwiera... gęba" -
            w sposób wystarczająco jasny formułują tę katolicką normalność ;((
    • henryk.log Re: Polska albo-"..córy niedokończonej rewolucji." 21.01.06, 23:30
      :-)
      Wybacz P. "imagistyk" - u :-)
      ..nie jestem poważny ta porą..
    • homovaticanus Księża po kolędzie niemile widziani 23.01.06, 16:45
      serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3111198.html
    • overshoe Polska 23.01.06, 21:25
      • dox1 Re: Polska 23.01.06, 22:42
        • wrobel_jeden PO&ska 23.01.06, 23:02
    • edico Re: Biskupia Polska 25.01.06, 01:38
      "Jeszcze bohaterska Warszawa broniła się, a już 13 września 1939 r., biskup
      śląski, Stanisław Adamski, wydaje do swoich parafian odezwę w języku
      niemieckim: "Mili chrześcijanie! Współpracujcie uczciwie z władzami
      niemieckimi. Dopilnujcie jak dobrzy chrześcijanie i obywatele wszystkich ustaw
      i rozporządzeń niemieckich władz wojskowych i cywilnych. Zajmijcie się
      spokojnie waszą pracą domową. Ufajcie bezwzględnie organom mianowanym w waszej
      gminie przez władze niemieckie." Aby Niemcy docenili jego gorliwość, Adamski
      znosi liturgię, kazania oraz śpiewy w języku polskim, i nawołuje do
      podpisywania volkslisty.

Biskup Stanisław Adamski - jak to na Śląsku często bywało - mimo polsko
      brzmiacego imienia i nazwiska był Niemcem, który mimo to zapisał sie znacznie
      korzystniej w historii Polski, niż Polak z krwi i kości bp Czesław Kaczmarek.

Podobną postawę przyjął biskup ordynariusz kielecki bp Czesław Kaczmarek:
      "Wzywam was, - nawoływał wiernych - abyście okazali się posłuszni względem władz
      administracyjnych we wszystkim, co się nie sprzeciwia sumieniu katolickiemu."

W liście z maja 1940 r. ostrzegał: "W społeczeństwie musi być ład i porządek.
      Nie wolno nam nakłaniać ucha na podszepty podejrzanych ludzi, gdyby usiłowali
      wciągnąć społeczeństwo nasze, zwłaszcza młodzież, do nieobliczalnej
      konspiracyjnej akcji."

Niedługo po ogłoszeniu tych "patriotycznych" listów, biskupi Kaczmarek, Lorek i
      Kubina, złożyli wizytę na Wawelu, Hansowi Frankowi.

Za swoje "zasługi" dla hitlerowców, Kaczmarek był sądzony po wojnie i skazany
      na kilkuletnią karę więzienia. W roku 1953 tak oto zeznał przed Sądem
      wojskowym: "...moje listy pasterskie, te z końca 1939 r., i następne (..)
      wzywały do pracy fizycznej, do uległości względem zarządzeń władz okupacyjnych.
      Wskazania te niewątpliwie pomagały Niemcom."

Z jego dalszych wyjaśnień wynika, że postępował zgodnie z zaleceniami Stolicy
      Apostolskiej sandomierski biskup, Jan Lorek nie tylko nawoływał do posłuszeństwa
      wobec okupanta, ale apelował do wiernych, aby zgłaszali się na roboty do Rzeszy:
      "Siedlecki hierarcha, bp Sokołowski zawieszał w czynnościach kapłańskich tych
      księży, którzy w jego ocenie mało z siebie dawali w służbie okupantowi."

Widać, że mówienie o polskich księżach jako o patriotach nie jest do końca tak
      uprawnione, jak sukienkowi chcieli by to wmówić swoim parafianom. W nawiązaniu
      do ogólnie stanowiska Piusa XII, ciekawe dla ilu procent ówczesnego kleru
      zniszczenie komunizmu było ważniejsze niż niepodległość Polski?

To jest również prstryczek w nos dla zapatrzonych w "księży narodowców" z
      Jankowskim na czele. Co wy na to panowie (i chyba panie)?

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka