Dodaj do ulubionych

nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI

18.01.06, 13:06
Kto ogłądał wczoraj w POLSACIE program o śmierci Popiełuszki.

Okazuje się, ze to czym karmiono nas dotąd to były bajki dla naiwniaków.
Fakty są zupelnie inne. Popiełuszko żył jeszcze kiedy media informowały o
jego śmierci. Zwłoki jego były dwukrotnie wyrzucane do rzeki. Są nowi
świadkowie, którzy dotąd bali się zeznawać. A nowe fakty skutecznie ukrywano
przed opinią publiczną. Ówczesne władze PRL-u dogadywały się z tzw.
konstruktywną opozycją (Mazowiecki, Geremek) w sprawie "przemian". A więc to
nie przypadek, ze Mazowiecki został pierwszym premierem . Nawet Wałęsa nie
był zainteresowany całkowitym wyjaśnieniem śmierci Popiełuszki i znalezieniem
rzeczywistych decydentów tego zajscia.

Niestety nie ogladałam całego programu ale mam nadzieję, ze będzie powtórka.

Może naiwna jestem ale sądziłam, ze kłamstwa w sprawie Katynia to ostatnie z
jakimi my Polacy mieliśmy nieprzyjemnośc. W jakim świecie my żyjemy. Doprawdy
macki komuchów są większe i mocniejsze niż myślałam.

"Obrońcy" prawdy, wolności i równości narobili wrzasku na ostatnich paradach
równości bo odbiera się nam Polakom niby te wartości. W paradach górowala SLD
z posłanką Senyszyn i innymi dzialaczami lewicy z górnej półki. Ciekawe, po
co robi się takie zadymy w sprawach urojonych zagrożeń a istotne kwestie są
zatajane. MY POLACY mamy prawo do rzetelnej informacji o tamtych zdarzeniach.

Choć winni i tak nie poniosą już zadnych kar. Byli na tyle silni i wpływowi,
ze przez kilkanaście lat skrywali prawdę przed społeczeństwem. Teraz jasne
jest dla mnie dlaczego PiS jest tak mocno krytykowany bo nie chce iść na
kompromisy i być konstuktywną opozycją.

-----
Obserwuj wątek
    • axx61 Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 18.01.06, 13:12
      Prawdopodobnie byl "podtapiany". Polacy bardzo dobrze opanowali te technologie
      do tego stopnia ze sama CIA powierzyla im organizacje tego typu tortur.
      Perfekcyjna robota znana w Moskwie a udoskonalona w Warszawie.
      • l_a_r_a Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 18.01.06, 13:17
        Raczej porządnie torturowany. Miał zmiarzdzony język itd. To z zeznań księdza,
        który był przy identyfikacji ciała.

Kiedy my sądziliśmy, ze Popiełuszko nie żyje jego poddawano torturom
        SZOK
      • gorby [...] 18.01.06, 13:20
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bratek4 Re: szkoda,ze zamiast Rycyka zlikwidowali Popielu 18.01.06, 13:50
          éPpo co mieliby likwidowac rycyka? Mordowali tylko wrogow.
        • jarecky.jarecky no comments 18.01.06, 14:52
        • aron2004 Re: szkoda,ze zamiast Rycyka zlikwidowali Popielu 18.01.06, 19:05
          a skąd gorby wiesz, że Popiełuszko nie założyłby swojego radia?
    • wigor22 Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 18.01.06, 13:17
      > te pogloski krązyły od dawna.Bardzo dobrze,że wreszcie coś się ruszy.
      > Ktoś na forum napisał "beton pomazowiecki" to prawda cos takiego istniej i
      > trzeba to rozwalić!
    • kosciol.mlodziezy.psychicznej [...] 18.01.06, 13:25
      • l_a_r_a Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 18.01.06, 13:30
        Wielu chciałoby zeby Polacy właśnie tak myśleli. Gratuluję uległeś propadandzie.

Idz na paradę równości i przytul pedała. Bo zdaje się te wartości są ci drogie.

Nie nadużywaj odbytu bo będziesz gubił kartofelki w całości
        • kosciol.mlodziezy.psychicznej [...] 18.01.06, 13:31
        • demokrata.antyfaszysta wychodzi z ciebie cala zbrodnicza obluda 18.01.06, 14:22
          pseudokatoliku wylewajacy falszywe lzy nad ksiedzem i poniewierajacy
          wszystkimi,ktorzy nie sa podobni do Ciebie. Dla takich jak ty diably
          podgrzewaja kotly w piekle.
          • l_a_r_a Re: wychodzi z ciebie cala zbrodnicza obluda 18.01.06, 14:27
            masz ciekawa wizje katolika - potulny baranek

Nawet Chrystus pogonił towarzystwo handlujące w kosciele
            • pandada Re: wychodzi z ciebie cala zbrodnicza obluda 18.01.06, 18:08
              > Nawet Chrystus pogonił towarzystwo handlujące w kosciele

w synagodze
      • pink.freud [...] 18.01.06, 14:51
        • kosciol.mlodziezy.psychicznej [...] 18.01.06, 15:08
          • pink.freud Dla wszystkich kurew, które świetnie się bawią, 18.01.06, 16:39
            przerzucając się żartami
            "Twarz ks. Popiełuszki była tak zmasakrowana tak, że trudno było Go rozpoznać. Relacja ks. Grzegorza Kalwarczyka odtwarza przerażające szczegóły. Między innymi ks. Kalwarczyk przytacza fragment wypowiedzi lekarza: "Stwierdził, że w swojej praktyce lekarskiej nigdy nie dokonywał sekcji zwłok, które wewnętrznie byłyby tak uszkodzone, jak było to w przypadku wnętrza ciała Księdza Jerzego".

Miał zmiażdżony język, oczy i wydarte pasy skóry. MSW po 4 latach wydało matce jego rzeczy, a w nich pas skóry z włosami. Taki ubecki żart, który napewno świetnie rozumieli panowie Urban i Michnik, popijający wódkę z ludźmi honoru Kiszczakiem i Jaruzelskim. Komuna i ubecja w tamtych czasach to było bydło najgorszego gatunku. Kiszczak był znany z tego, że osobiście torturował przesłuchiwanych. Michnik i cała reszta jemu podobnych dobrze o tym wiedziała, ale bawi ich to najwyraźniej do dziś jak parę innych forumowych śmieci.
            www.popieluszko.net.pl/xJerzy/meczenstwo.htm
            • kosciol.mlodziezy.psychicznej Aleś mnie gnido poruszył. 18.01.06, 18:20
              Chyba się rozpłaczę...
      • sawa.com Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 18.01.06, 14:51
        kosciol.mlodziezy.psychicznej napisał:

> Udławił sie opłatkiem?

Jak czytam takie posty, to wiem, że oprawcy żyją i cieszą się wolnością. Była
        zbrodnia, nie ma kary.
        • pandada Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 18.01.06, 18:10
          Przecież czterech esbeków poszło siedzieć.
    • l_a_r_a [...] 18.01.06, 13:40
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej A co mnie to obchodzi? 18.01.06, 13:42
        Morderstwo jakich wiele.
        • l_a_r_a Re: A co mnie to obchodzi? 18.01.06, 13:47
          Morderstwo polityczne, które miało na celu odebranie Polakom wolności.

Niedawno byliśmy świadkami histerii SLD-owskiej z powodu jakoby ograniczania
          wolności słowa w tzw. paradzie rowności. Brałes udzial w tej manifestacji?
          • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: A co mnie to obchodzi? 18.01.06, 13:55
            l_a_r_a napisała:

> Morderstwo polityczne, które miało na celu odebranie Polakom wolności.

Co za bzdury. Tzw. Polska nie powinna być wolna bo ma durny naród.

> Niedawno byliśmy świadkami histerii SLD-owskiej z powodu jakoby ograniczania
            > wolności słowa w tzw. paradzie rowności. Brałes udzial w tej manifestacji?

Nie, ale popieram. Myslisz że Popiełuszko też by w niej uczestniczył albo
            chociaż popierał? Mozliwe skoro należał do "grupy zawodowej najwiekszego ryzyka
            zaistnienia homoseksualizmu".
            • asienka32 Re: A co mnie to obchodzi? 18.01.06, 13:58
              Jak 90 procent uczniównie jest zainteresowanych nauką i nie lubi chodzic do
              szkoły to jeszcze nie powód, zeby szkoły zamykać.
              Tak samo jest z historią.
              • kosciol.mlodziezy.psychicznej Co jest tak niezwykłego w tej akurat historii? 18.01.06, 14:01
                • l_a_r_a [...] 18.01.06, 14:05
                  • pandada Re: Co jest tak niezwykłego w tej akurat historii 18.01.06, 14:15
                    Popiełuszko umarł za parady gejów?
                • asienka32 Re: Co jest tak niezwykłego w tej akurat historii 18.01.06, 14:09
                  Zupełnie nic.
                  Kilku wysokich rangą funkcjonariuszy w ramach wykonywanych obowiazkow
                  służbowych torturowało oraz zabiło człowieka. Normalna, codzienna praca.
                  Potem mieliśmy pokazowy proces "niezawisłego" sądu i media, które pokazywały
                  sprawę, tak jak wcześniej władze ustaliły, że ma być pokazana. Również nic w
                  tym przecież złego.
                  Poza tym może troche szkoda czlowieka, no ale w końcu to był ksiądz, w dodatku
                  nielubiany przez idola dzisiejszych zwolenników lewicy, Jerzego Urbana,
                  nieprawdaż????
                  • kosciol.mlodziezy.psychicznej I co? Mam rozpływać się w zachwytach? 18.01.06, 14:11
                    I robić jakieś wieczornice?
                    • asienka32 Re: I co? Mam rozpływać się w zachwytach? 18.01.06, 14:17
                      Nie. Wystarczy, że nie bedziesz tego komentował w prostacki sposób.
                      • kosciol.mlodziezy.psychicznej To zostawcie tego Popiełuszke w spokoju 18.01.06, 14:23
                        Jestescie wszyscy jak red. Ziętkiewicz co to z niebywałym przejęciem śledzi
                        w "Wydarzeniach" historię kleru i bombarduje widzów pseudonewsami.
                    • l_a_r_a Re: I co? Mam rozpływać się w zachwytach? 18.01.06, 14:18
                      Nie krytykuj i nie ośmieszaj ludzi dla których są to wazne sprawy. Lepiej nie
                      zabieraj głosu jeśli nie znasz ówczesnych realiów.

Nikt nie oczekuj od Ciebie, zebyś wielbił Popiełuszkę. Bo Ty do takich emocji
                      jestes niezdolny.
                      W tamtych czasach bylismy zmuszani do kochania róznych dziwnych gości.

Więc nie rozpływaj sie w zachwytach, bo to co masz dostales dzieki takim
                      ludziom jak Popieluszko i wydaje Ci sie to dane na zawsze i nie znasz ceny
                      wolności
                      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: I co? Mam rozpływać się w zachwytach? 18.01.06, 14:28
                        l_a_r_a napisała:

> Nie krytykuj i nie ośmieszaj ludzi dla których są to wazne sprawy. Lepiej nie
                        > zabieraj głosu jeśli nie znasz ówczesnych realiów.

A ci którym podoba się Popiełuszko a też nie znaja ówczesnych realiów mają
                        rację?
                        Albo ci z np. Ligi Republikańskiej albo młodzieżówki PiS co wystają zawsze pod
                        domem Jaruzela 13 grudnia.
                        >
                        > Nikt nie oczekuj od Ciebie, zebyś wielbił Popiełuszkę. Bo Ty do takich emocji
                        > jestes niezdolny.
                        > W tamtych czasach bylismy zmuszani do kochania róznych dziwnych gości.

Ja dziś jestem propagandą zmuszany do kochania Popiełuszki, górników,
                        stoczniowców itd.
                        >
                        > Więc nie rozpływaj sie w zachwytach, bo to co masz dostales dzieki takim
                        > ludziom jak Popieluszko i wydaje Ci sie to dane na zawsze i nie znasz ceny
                        > wolności

A taki Popiełuszko mógł wypłynąć dzięki Stalinowi bo to on zaszczepił nam
                        demokracje ludową.
                        • w11mil w kwestii osoby kosciol.mlodziezy.psychicznej 18.01.06, 14:34
                          Wygląda na to ze jest to jakiś kilunastolatek usiłujący zrobić coś takiego żeby
                          dorosłym oko zbielało;
                          Problem polega na tym, ze osoba ta obrzuca gównem sprawy ważne dla wielu
                          Polaków;
                          Nie wnikam w motywy (może to młodzieńcza przekora, może tradycje rodzinne)
                          - prosze o jedynie o odrobinę kultury ew. o zamilknięcie
                          • kosciol.mlodziezy.psychicznej Czyli jednak istnieje polityczna poprawność. 18.01.06, 15:06
                            Nie wolno nie podzielać zachwytów nad tzw. antykomunistami i "bojownikami o
                            wolność". Dlaczego miałbym zamilknąć?
                            • w11mil Re: Czyli jednak istnieje polityczna poprawność. 18.01.06, 15:11
                              Re: Czyli jednak istnieje polityczna poprawność.

Istnieje cos takiego jak przyzwoitość
                              • kosciol.mlodziezy.psychicznej W którym miejscu byłem nieprzyzwoity? 18.01.06, 15:13
                                Nieprzyzwoity bo nie wałkuję śmierci Popiełuszki na kolanach?
                                • w11mil Re: W którym miejscu byłem nieprzyzwoity? 18.01.06, 15:19
                                  > Nieprzyzwoity bo nie wałkuję śmierci Popiełuszki na kolanach?
                                  Ta sprawa jest bardzo ważna dla wielu Polaków.
                                  Mamy pluralizm pogladów, możesz mieć swoje zdanie, proszę tylko abyś
                                  powstrzymał sie od plugawych komentarzy
                                  • kosciol.mlodziezy.psychicznej Czyli od których? 18.01.06, 15:39
                                    • w11mil Re: Czyli od których? 18.01.06, 15:43
                                      Wiele osób za chamskie uzna Twoje posty o brandzlowaniu, słaby dowcip o opłatku
                                      i właściwie wszystkie Twoje komentarze na tym forum;
                                      Oczywiście to jest moja subiektywna opinia
                                      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Czyli od których? 18.01.06, 18:25
                                        Dowcip słaby bo i wątek niepotrzebny.
            • absurdello Nie skaczcie księdzu P. po grobie ! 18.01.06, 14:02
              Wystarczająco już po nim skakano za życia - dajcie mu już spokój !
              • kosciol.mlodziezy.psychicznej [...] 18.01.06, 14:04
    • bratek4 jeszcze o klamstwach 18.01.06, 13:47
      l_a_r_a napisała:

> Kto ogłądał wczoraj w POLSACIE program o śmierci Popiełuszki.
      >
      > Okazuje się, ze to czym karmiono nas dotąd to były bajki dla naiwniaków.
      > Fakty są zupelnie inne. Popiełuszko żył jeszcze kiedy media informowały o
      > jego śmierci. Zwłoki jego były dwukrotnie wyrzucane do rzeki. Są nowi
      > świadkowie, którzy dotąd bali się zeznawać. A nowe fakty skutecznie ukrywano
      > przed opinią publiczną. Ówczesne władze PRL-u dogadywały się z tzw.
      > konstruktywną opozycją (Mazowiecki, Geremek) w sprawie "przemian". A więc to
      > nie przypadek, ze Mazowiecki został pierwszym premierem . Nawet Wałęsa nie
      > był zainteresowany całkowitym wyjaśnieniem śmierci Popiełuszki i znalezieniem
      > rzeczywistych decydentów tego zajscia.
      >
      > Niestety nie ogladałam całego programu ale mam nadzieję, ze będzie powtórka.
      >
      > Może naiwna jestem ale sądziłam, ze kłamstwa w sprawie Katynia to ostatnie z
      > jakimi my Polacy mieliśmy nieprzyjemnośc.

Niestety, i tu sie zdziwisz. Ale gdybys uwazniej sluchala ojca rydzyka, to juz
      od dziesieciu lat bys wiedziala, ze to Jacek Kuron z tzw. konstruktywnej
      opozycji mordowal Polakow w katyniu.
      • asienka32 Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 13:52
        Proponuję artykuł o Popiełuszce autorstwa Twojego idola. Wydrukuj, opraw w
        ramki i czytaj codzien na dobranoc.
        Zamiast paciorka.
        www.polskaludowa.com/napisali/popieluszko.htm
        • bratek4 Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 13:56
          Sorry, ze nie otwieram, ale sam wybieram sobie lektury. Watpie, zebys
          wiedziala, kto jest moim idolem.
          • asienka32 Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:00
            A w jakich lekturach uczą, żeby niewygodne dla lewicy fakty od razu podciągnąć
            pod rydzyka?
            • pandada Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:18
              A jakie są niewygodne fakty dla lewicy?
        • pandada Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:17
          No i co, że Urban miał krytyczną opinię o Popiełuszce? Musi się wszystkim podobać politykujący ksiądz?
          • asienka32 Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:20
            Nie i skoro się taki nie podoba to można go porwać, powozić związanego w
            bagażniku, potorturować, a potem wrzucić do Wisły.
            • pandada Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:34
              Pisałem o Urbanie. A ty z czym wyskakujesz?
              • asienka32 Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:39
                Urban był rzecznikiem prasowym tych, którzy włąsnie tak uczynili z nielubianym
                księdzem.
                • pandada Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:57
                  Urban był rzecznikiem Piotrowskiego i Pietruszki?
                  • cie778 Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 16:40
                    > Urban był rzecznikiem Piotrowskiego i Pietruszki?

Zamiast pitolić i denerwować ludzi dowcipami na poziomie budki z piwem Mewa
                    (przeprasza wszystkich bywalców) przeczytaj choć parę jego wypowiedzi na ten
                    temat i za tamtego okresu. Odrobinę samodzielności. Będzie bolało ale może
                    czegoś się dowiesz - naprawdę a nie w postaci dziesiątej opinii zawodowego
                    propagandzisty.
                    • pandada Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 18:17
                      Następny feniks z konopii (i to indyjskiej)?

Pytam - co z tego, że Urban krytykował Popiełuszkę? Przecież to jawna manipulacja, gdy zestawia się tekst Urbana z późniejszym zabójstwem Popiełuszki.
                      • nielubiegazety2 Byłeś na świecie, gdy Urban prowadził cotygodniowe 18.01.06, 20:08
                        seanse nienawiści?
                        www.sws.org.pl/popieluszko.htm
                        Przeczytałeś choć jedną homilię ks. Jerzego?
                        To poczytaj w tym wątku jak szczekał ks. Jerzy i jaka nienawiść płynęła z jego
                        kazań:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=30646030&v=2&s=0
                        Konferencje Urbana byłu upublicznianiem efektów SBckich prowokacji.
                        Tak było np. w sprawie zatrzymania ks. Popiełuszki w związku z prowokacją
                        przeprowadzoną przez kpt. Piotrowskiego. Porzucił on do mieszkania ks. Jerzego
                        ulotki matryce oraz mat. wybuchowe i amunicję.
                        Tę prowokację zaplanowaną za zgodą i wiedzą gen. Kiszczaka, a wykonaną przez
                        poźniejszego kata ks. Jerzego Urban wykorzystywał w swoich konferencjach
                        prasowych. Urban doskonale zdawał sobie sprawę, że wykorzystuje materiały
                        sfingowane.
                        Zadaniem Urbana było wykorzystywanie w pracy propagandowej materiałów
                        zgromadzonych przez przestępców z SB, materiałó uzyskanych w drodze przestępstw
                        dokonywanych przez funkcjonariuszy SB.
                        • pandada Re: Byłeś na świecie, gdy Urban prowadził cotygod 19.01.06, 12:14
                          Urban zwalczał Kościół i dlatego wystąpił przeciwko Solidarności. Jeżeli posługiwał się cynicznie fabrykowanymi dowodami - z pełną świadomością fałszu - to postępował źle. No ale to nie ma związku z zabójstwem Popiełuszki! Manipulujecie tu próbując wrobić Urbana w planowanie morderstwa, więc nie udawajcie świętych!

Co do kazań Popiełuszki - były bardzo upolitycznione. A co do seansów nienawiści - znowu ten sam błąd co z "obrażaniem papieża" (czy świadoma manipulacja?) - przecież to określenie stosowało się raczej do "wiernych" czyli słuchaczy kazań (w dużej mierze i niekatolików - stąd drwina z Michnika).

"Uczucie nienawiści politycznej do komunistów, do władzy, do wszystkiego, co jest powojenną Polską, przynoszone na tę salę przez bywalców (...)"

Zdaniom Popiełuszki natomiast Urban przypisywał brak jakiegoklwiek sensu i siły perswazji. Zatem proponuję dokładniejsze czytanie, a nie rzucanie się bez sensu.
                          • nielubiegazety2 W czasach prlu (wymawiać jak splunięcie) każde 19.01.06, 12:50
                            publiczne mówienie o wolności człowieka i narodu było polityczne.
                            Kto powiedział to raz i upomniany przez czlowieka honoru, lub jego janczarów,
                            powtórzył to po raz drugi stawał się natchnionym politycznym fanatykiem,
                            Savonarolą antykomunizmu.
                            • pandada Re: W czasach prlu (wymawiać jak splunięcie) każd 19.01.06, 13:55
                              Agitował za ureligijnieniem zakładów pracy.

Wzywał do męstwa - jako przykład męstwa wskazywał strajki i siedzenie w pierdlu za ideały "nasze". Piętnował wszelką współpracę z władzami, m.in. udział w wyborach.

Czy to nie może być poczytanie jako wezwanie do oporu lub nawet przewrotu? Wzywał ludzi do pozbycia się lęku i cierpienia dla prawdy (ideały Solidarności). Trochę w tym rewolucjonizmu, a trochę filozofii Camusa - pozornie, brzmieniowo.

Wolność rozumiał bowiem jako głoszenie prawdy, ale tylko jednej jedynej prawdy. Jest ona bowiem niezmienna i dostęp do niej mają ludzie Sierpnia.
                              Zatem wolność to zrozumienie konieczności (prawdy koniecznej).

W praktyce wolność i męstwo to walka po stronie Solidarności. Bycie po stronie władz, lub nawet niesprzeciwiając się im, jest się po stronie kłamstwa, zła.

Savonarola to zakonnik, który dążył (skutecznie) do przejęcia władzy nad Florencją. Uczynił to dzięki porywającym kazaniom, którymi przekonał lud do swoich pomysłów politycznych i wzniecenia ludowego powstania przeciwko panującej władzy.
                      • cie778 Re: jeszcze o klamstwach 21.01.06, 01:53
                        > Następny feniks z konopii (i to indyjskiej)?
                        Możesz jaśniej?

> Pytam - co z tego, że Urban krytykował Popiełuszkę? Przecież to jawna manipulac
                        > ja, gdy zestawia się tekst Urbana z późniejszym zabójstwem Popiełuszki.

Logika i czytanie ze zrozumieniem też nie boli. Napisałem: "przeczytaj choć parę
                        jego wypowiedzi na ten temat i za tamtego okresu".
                        Towarzysz Urban pluł na Popiełuszkę również po jego śmierci. W jego wykonaniu
                        wyglądało to mniej więcej tak, że Popiełuszko swoim postępowaniem niemalże
                        zmusił dzielnych milicjantów do takiego a nie innego zachowania.
                        Jeszcze raz: więcej tektstów źródłowych, mniej witryn internetowych bo inaczej
                        bez końca androny pleść będziesz.
          • l_a_r_a Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:21
            ales zawalil

Obecnie nie musi, ale wtedy musial mi sie podobac np. Urban
            • pandada Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:35
              Nawet nie napisał tego tekstu pod swoim nazwiskiem. I nikomu to się nie musiało podobać.
              • asienka32 Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:41
                Bo jakby napisał pod swoim, głos wybrzeża stałby się ulubioną gazetą Polakow w
                toalecie /zorientowani wiedzą czego w PRL najbardziej spektakularnie brakowało/
                • pandada Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:58
                  To w końcu trzeba było lubić Urbana czy nie trzeba było?
              • verbaveritatis Re: jeszcze o klamstwach 19.01.06, 13:02
                Wy jestescie tak ciemni, ze strach. Pseudonim Urbana, REM ,był powszechnie
                znany. On go używał od czasów, gdy Gomulka zabronil mu publikacji prasowych, bo
                poglądy dzisiejszego szefa "NIE" kolidowały z linią PZPR. Póżniej mogł juz
                pisac pod własnym ,ale REM czasem wracało. A przeciez ów słynny "KIBIC",
                znakomity sprawozdawca, a raczej twórca krótkich kryminalnych historyjek, bodaj
                w "Kulisach", to tez on, znakomity dziennikarz, co widać zwłaszcza dzisiaj.
                Jesli chodzi o ks. Popiełuszkę, to Urban publicznie przyznal po 1989 r., ze
                jako rzecznik rządu zbytnio ufał materiałom z ówczesnej SB.
                • absurdello W ś.p. Szpilkach też pisywał jako Kibic 19.01.06, 13:25
                  ...
      • l_a_r_a Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:00
        Koles,
        Rydzyk gada swoje a pozostale media swoje.

W sprawie Rydzyka nikt nie gadał. Wszystkim trzymano mordy na kłodke. Kumasz
        różnicę czy jesteś tak "mądry" ze już nic nie kumasz
        • bratek4 Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:17
          Koles, nie kumam i wiecej juz nie bede probowal. Jestes madry inaczej, a ja nie
          jestem psychiatra, by leczyc twoje problemy.
          • l_a_r_a Re: jeszcze o klamstwach 18.01.06, 14:26
            mialo byc w sprawie Popieluszki trzymali mordy na kłodki
    • asienka32 O tym pisał już Ozon kilka tygodni temu. 18.01.06, 13:49
      Urban z Michnikiem przez ostatnie 16 lat dołożyli wszelich starań, aby
      komentarze w sprawie śmierci ksiedza Popiełuszki wyglądały właśnie tak jak
      czytam w tym wątku.

Mnie do Kaczyńskich przekonuje to /i w zasadzie jedynie to/, że oni o tym, co
      piszesz o naszych autorytetach moralnych mówili praktycznie od początku.
      Za co zreszta otrzymali od GW i tzw elit dozywotni tytuł oszolomów i pieniaczy.
      • bratek4 o niezlomnym bohaterstwie 18.01.06, 13:51
        asienka32 napisała:

> Urban z Michnikiem przez ostatnie 16 lat dołożyli wszelich starań, aby
        > komentarze w sprawie śmierci ksiedza Popiełuszki wyglądały właśnie tak jak
        > czytam w tym wątku.
        >
        > Mnie do Kaczyńskich przekonuje to /i w zasadzie jedynie to/, że oni o tym, co
        > piszesz o naszych autorytetach moralnych mówili praktycznie od początku.

Niezaleznie od zakazu Michnika i Urbana? Bohaterowie..
        • demokrata.antyfaszysta bedzie kim zapelnic programy PiSiackiej TV 18.01.06, 13:59
      • bush_w_wodzie Re: O tym pisał już Ozon kilka tygodni temu. 18.01.06, 14:26
        asienka32 napisała:

> Urban z Michnikiem przez ostatnie 16 lat dołożyli wszelich starań, aby
        > komentarze w sprawie śmierci ksiedza Popiełuszki wyglądały właśnie tak jak
        > czytam w tym wątku.
        >

sam temat watku jest wstrzasajacy i ze wzgledu na ten kontekst tym bardziej
        nalezaloby podac choc cien uzasadnienia na to ze `michnik dolozyl staran'. bo
        jesli sadzisz ze plucie na michnika (bo taka moda w tym sezoniwe) ujmuje
        cierpien ksiedzu popieluszce lub dodaje tobie chwaly to ja tej opinii nie podzielam

> Mnie do Kaczyńskich przekonuje to /i w zasadzie jedynie to/, że oni o tym, co
        > piszesz o naszych autorytetach moralnych mówili praktycznie od początku.
        > Za co zreszta otrzymali od GW i tzw elit dozywotni tytuł oszolomów i
        > pieniaczy.

kaczyscy byli przy okraglym stole byli w okp byli w palacu prezydenckim byli w
        aws w rzadzie aws i w nik. wielokrotnie otwierali postkmunistom droge do wladzy.
        w przeciwienstwie do wielu innych nie opublikowali swoich teczek a jeden z
        kaczynskich nawet uniknal internwania w dizwacznych okolicznosciach.
        a dzisiejsze elity sa w ogole niewatpliwie lepsze. np ich pretorianin wasserman
        porownuje swoje cierpienia w zwiazku z proba oszukania przedsiebiorcy do
        cierpien ksiedza popieluszki. i to niezle puentuje czym naprawde jest pis.
        • asienka32 Re: O tym pisał już Ozon kilka tygodni temu. 18.01.06, 14:37
          A chwalenie i wywyższanie do poziomu bohatera narodowego jednego z bohaterów
          wydarzeń z października 1984 roku - generała Kiszczaka?
          A konsekwentny antyklerykalizm i kompromitowanie kościoła katolickiego w oczach
          Polaków?
          A torpedowanie lustracji i walka z upublicznieniem akt IPNu?
          I na tym tle przyjaźń z Urbanem, zażyłość z Kwaśniewskim, wielbienie
          Jaruzelskiego.
          Kropla drąży skaly.

• bush_w_wodzie Re: O tym pisał już Ozon kilka tygodni temu. 18.01.06, 14:45
            asienka32 napisała:

> A chwalenie i wywyższanie do poziomu bohatera narodowego jednego z bohaterów
            > wydarzeń z października 1984 roku - generała Kiszczaka?

w zasadzie nic w tym zdaniu nie jest niczym wiecej niz polprawda lub spekulacja
            a cale zdanie jest falszywe

> A konsekwentny antyklerykalizm i kompromitowanie kościoła katolickiego
            > w oczach Polaków?

antyklerykalizm nie zaklada mordowania ksiezy. hierarchia kosciola katolickiego
            nie jest swieta krowa i czesto zasluguje na krytyke. nikt nie skompromitowal
            kosciola w polsce mocniej niz paet rydzyk i jankowski

> A torpedowanie lustracji i walka z upublicznieniem akt IPNu?

widze ze uwazasz ze jest bezposredni zwiazek miedzy `takimi komentarzami nt
            smierci ks popieluszki' a stosunkiem do lustracji. mozesz mi wyjasnic na jakiej
            podstawie?

> I na tym tle przyjaźń z Urbanem, zażyłość z Kwaśniewskim, wielbienie
            > Jaruzelskiego.

i to wszystko ma udowadniac ze stosunke michnika do smierci ks popieluszki jest
            taki jak sugerujesz?

> Kropla drąży skaly.
            • w11mil Re: O tym pisał już Ozon kilka tygodni temu. 18.01.06, 14:55
              bush_w_wodzie napisał:
              > w zasadzie nic w tym zdaniu nie jest niczym wiecej niz polprawda lub
              >spekulacja a cale zdanie jest falszywe

No to się zdecyduj na coś (Twoje stwierdzenie jest wewnętrznie sprzeczne)

> antyklerykalizm nie zaklada mordowania ksiezy.
              Nikt o tym nie powiedział Piotrowskiemu et co.

> widze ze uwazasz ze jest bezposredni zwiazek miedzy `takimi komentarzami nt
              > smierci ks popieluszki' a stosunkiem do lustracji. mozesz mi wyjasnic na
              >jakiej podstawie?

Jest możliwe ze w aktach są informacje mogące skompromitować przewodnika
              duchowego Inteligenta Polskiego (możliwe że mylę się w kwestii Inteligenta
              Polskiego)
              • pandada Re: O tym pisał już Ozon kilka tygodni temu. 19.01.06, 12:19
                w11mil napisała:

> bush_w_wodzie napisał:
                > > w zasadzie nic w tym zdaniu nie jest niczym wiecej niz polprawda lub
                > >spekulacja a cale zdanie jest falszywe
                >
                > No to się zdecyduj na coś (Twoje stwierdzenie jest wewnętrznie sprzeczne)

Nie jest wewnętrznie sprzeczne. Tak dla wyjaśnienia - z logiczneho punktu widzenia.
        • nielubiegazety2 Drogi Buszu. dwie półprawdy dają kłamstwo 18.01.06, 17:12
          Co do faktów nt Kaczek - nie będę ich prostował, bo to Twój problem czemu się
          posługujesz stylem Niesiołowskiego. Jak masz słabą pamięć kup sobie choćby wybór
          tekstów prasowych Śpiewaka "Spór o Polskę". Innych autorów nie polecam, żebyś
          mnie nie posądził o stronniczy dobór autorów.

Michnik. No cóż. 3 XI 1984 r. Wernychorę pogonili spod żoliborskiego kościoła.
          Jak się okazało trafnie przepowiedział przyszłość.
          • nielubiegazety2 Re: Drogi Buszu. dwie półprawdy dają kłamstwo 18.01.06, 17:13
            Uciekł mi link do Wernyhory:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=29151328&a=29206245
            • w11mil dzieki za link; niezłe 18.01.06, 17:19
              nielubiegazety2 napisał:

> Uciekł mi link do Wernyhory:
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=29151328&a=29206245
    • jarecky.jarecky PZPR rzadzila w PRL za pomoca SB. 18.01.06, 14:56
      SB chciala wiedziec o wszystkim co dzialo sie w PRL wiec lista TW osiagnela
      100tys po koniec lat 80. Wielu tzw opozycjonistow musialo pojsc na uklad z
      systemem do czego im sie teraz ciezko przyznac.

Polecam tekst historyka IPN S. Cenckiewicz 'Prawda Klamstw'
      www.wprost.pl/ar/?O=77104
      • demokrata.antyfaszysta a PiS bierze z niej przyklad 18.01.06, 15:06
        Skad Jarek ma tajne informacje na temat PO ? Dlaczego chce je wykorzystac jak
        PZPR informacje SB ?
        • w11mil skad te insynuacje 18.01.06, 15:09
          demokrata.antyfaszysta napisał:
          > Skad Jarek ma tajne informacje na temat PO ?

chodziło chyba o afery?
          • grom3 A jednak doskonale dziala 18.01.06, 15:15
            Wypuscili wasze namiary na Popieluszke zebyscie za bardzo nie interesowali
            polityka,a oni beda robic swoje bez skrepowania.
            • demokrata.antyfaszysta Popieluszki,becikowe,rocznice,lek cje patriotyzmu . 18.01.06, 15:24
              Tym beda raczyli obywateli nieudoolni zarzadcy tego kraju dla odwroocenia ich
              uwagi od oszustw wyborczych i nedzy.
              • jarecky.jarecky Re: Popieluszki,becikowe,rocznice,lek cje patriot 18.01.06, 16:35
                O czym ty czlowieku bredzisz, patriotyzm ci przeszkadza to wkrotce przestaniesz
                mowic po polsku i nawet nie bedziesz wiedzial dla czego.
        • jarecky.jarecky Re: a PiS bierze z niej przyklad 18.01.06, 16:32
          Jest jedna duza SB zdobywalo swoje informacje nielegalnie, sledzac ludzi bez
          nakazow itp. J. Kaczynski mowi zapewne o dowodach procesowych ktore najpierw
          powinnismy obejrzec a potem ocenic czy faktycznie byly tak wazne.
    • jakeww fakty?? 18.01.06, 15:14
      Gdyby to były fakty (czyli na pewno prawdziwe okoliczności) to by dziś lub
      wczoraj o tym wszystkie gazety trabiły na pierwszej stronie, a jakos nie
      zauważyłem. A ty rozbrajająco się przyznajesz że nawet programu w całości nie
      obejrzałeś a tu nas uświadamiasz na wielką skalę??
    • yaddo Jakie nowe fakty ? 18.01.06, 15:14
      L_a_r_a napisała:

> jego śmierci. Zwłoki jego były dwukrotnie wyrzucane do rzeki.

O tym już pisano, zaraz po śmierci księdza.
      Zamiast odkrywać Amerykę, poczytajcie sobie prasę z lat osiemdziesiątych,
      wydawaną poza cenzurą.

• joannabarska Re: Jakie nowe fakty ? 18.01.06, 15:23
        Wyskoczyla tu nagle jak Fenix z popiołów jakas dotąd nieznana l_a_r_a ("larum
        grają"?) i probuje robic za Kolumba odkrywając Ameryke. A nie wiesz, dziecino,
        ze teraz PiS-owi potrzebne sa własnie igrzyska? świadomie czy nie ,sama
        wpisujesz sie w ów zabójczy dla Polski nurt.
        • w11mil Fenix!? 18.01.06, 15:30
          joannabarska napisała:
          > Wyskoczyla tu nagle jak Fenix z popiołów jakas dotąd nieznana l_a_r_a

a Ty komu jesteś znana?
          PS . Sprawdz co znaczy określenie "Fenix z popiołów"
          Sugeruję "Filip z konopi" - w razie wątpliwości nie wstydź się zapytać

i probuje robic za Kolumba odkrywając Ameryke. A nie wiesz, dziecino,
          > ze teraz PiS-owi potrzebne sa własnie igrzyska? świadomie czy nie ,sama
          > wpisujesz sie w ów zabójczy dla Polski nurt.
          • pandada Re: Fenix!? 18.01.06, 15:41
            Trochę jednak polski znasz.
    • otawszczyk Nie chcemy "Popieluszki" - chcemy "Stolecznej" !!! 18.01.06, 15:26

• asso1 Nowe fakty czy nowe bzdury? 18.01.06, 15:45
        Parę miesięcy po tragicznej śmierci Anny Jantar w katastrofie samolotowej w
        Warszawie (marzec 1980 )- pojawiła się uporczywa plotka, że gwiazda polskiej
        piposenki wcale nie zginęła, tylko uciekła do Pd. Ameryki z jakimś milionerem.
        Nawet pisała o tym jakaś gazeta (Express?)
        Przypomniało mi się to, gdy czytam "sensacje" jakiegoś lary. I myślę sobie, że
        ludzka głupota jest głębsza niż cały kosmos - do dziś niezbadany. Ten, lub ta
        lara sam świetnie komentuje samego siebie:
        Nie ma tak mądrej głowy, która by głupstwa nie spłodziła. A im mędrasza tym
        głupstwa jej większe.
        Nie sądzę żeby ta lara była taka "mądrasza", raczej głuptasza, ale już trudno!
        Na ogół idioci mają najwięcej do p[owiedzenia.

• w11mil nie szkoda czasu? 18.01.06, 15:49
          Cała Twoja wypowiedź niczego nie wnosi poza tym że nie lubisz Lary

• wiewiorzasta Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 18.01.06, 15:29
      l_a_r_a napisała:

> Kto ogłądał wczoraj w POLSACIE program o śmierci Popiełuszki.
      >

To że ty jesteśteś naiwna, to nie znaczy, że wszyscy łykali. O tym, o czym
      piszesz, ja słyszałam już jako dziecko - w '85 roku. Na przykład o dwukrotnym
      znalezieniu ciała Popiełuszki...

> jego śmierci. Zwłoki jego były dwukrotnie wyrzucane do rzeki. Są nowi
      > świadkowie, którzy dotąd bali się zeznawać. A nowe fakty skutecznie ukrywano
      > przed opinią publiczną.

Kiepsko ukrywano, skoro ja nawet o tym pamiętam.

> Ówczesne władze PRL-u dogadywały się z tzw.
      > konstruktywną opozycją (Mazowiecki, Geremek) w sprawie "przemian". A więc to
      > nie przypadek, ze Mazowiecki został pierwszym premierem .

W '84 roku władze dogadywały się z kimkolwiek? Coś chyba ci się pomerdało.

> Nawet Wałęsa nie
      > był zainteresowany całkowitym wyjaśnieniem śmierci Popiełuszki i znalezieniem
      > rzeczywistych decydentów tego zajscia.

No, faktycznie...

> Niestety nie ogladałam całego programu ale mam nadzieję, ze będzie powtórka.

Postaraj się oglądać uważniej i podziel swoimi nowymi spostrzeżeniami.

> Może naiwna jestem ale sądziłam, ze kłamstwa w sprawie Katynia to ostatnie z
      > jakimi my Polacy mieliśmy nieprzyjemnośc. W jakim świecie my żyjemy. Doprawdy
      > macki komuchów są większe i mocniejsze niż myślałam.

No to chyba faktycznie naiwna jesteś...

> "Obrońcy" prawdy, wolności i równości narobili wrzasku na ostatnich paradach
      > równości bo odbiera się nam Polakom niby te wartości. W paradach górowala SLD
      > z posłanką Senyszyn i innymi dzialaczami lewicy z górnej półki. Ciekawe, po
      > co robi się takie zadymy w sprawach urojonych zagrożeń a istotne kwestie są
      > zatajane. MY POLACY mamy prawo do rzetelnej informacji o tamtych zdarzeniach.

Heh :) A mówią, że to "lewacy" maja obsesję na punkcie homoseksualizmu :)))

> Choć winni i tak nie poniosą już zadnych kar. Byli na tyle silni i wpływowi,
      > ze przez kilkanaście lat skrywali prawdę przed społeczeństwem. Teraz jasne
      > jest dla mnie dlaczego PiS jest tak mocno krytykowany bo nie chce iść na
      > kompromisy i być konstuktywną opozycją.

Ludzie na szczycie PiS, to nie są dziewice polityczne, a ich działalność liczy
      się już w dziesiątkach lat, mieli nawet dość znaczący wpływ na rzeczywistość
      polityczną w Polsce przez ostatnie kilkanaście lat.
      Ale to pewnie nie ma znaczenia, bo przecież mamy "odnowę moralną" :))))
      • l_a_r_a Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 19.01.06, 11:52
        Wiewiorzsta
        i co z tego ze ty slyszalas juz 15 lat temu co probujesz udowodnic taka
        informacja. Ze wszystko jest OK bo ty slyszalas. Ja chce usłyszec oficjalnie i
        chce zeby w ksiązkach do historii podawano PRAWDE. Kapujesz wiewiorzasty
        tlumoku.

Nie rozumiesz w czym tkwi istota. Ważne jak zachowywaly się oficjalnie wladze.
        Dopiero teraz publicznie zezwolono na publikacje faktów. A od kilkunastu lat
        mamy niby demokrację, wolność słowa i orientacji seksualnej. A ta ostatnia jest
        dla nas nawet ważniejsza. Bo przez te kilkanascie lat głownie o tym się gada w
        Sejmie i w mediach. I wokól takich zastępczych tematów robi wrzask.
        • l_a_r_a Panstwo prawa............................ ......... 19.01.06, 11:54

• wiewiorzasta lara, czy ty myślicz, że jak będziesz chamowata 19.01.06, 14:29
          to łatwiej ci będzie cokolwiek przekazać?
    • alex.4 Re: nowe fakty w sprawie śmierci POPIEŁUSZKI 18.01.06, 15:41
      panie/pani l_A_R_A proponuje panu/i zimna kapiel dla ochłody. Takie głupoty
      jakie pan/i pisze do dawno nie czytałem. Powinien pan/i zgłosić się do lekarza
      psychiatry i zbadać czy jest pan poczytalny
      • w11mil to jest Twoja opinia o dyskutancie 18.01.06, 15:47
        A może cos o dyskutowanym temacie?
    • nielubiegazety2 Dziś (w środę) w TVP II 22:35 nowe fakty o zbrodni 18.01.06, 15:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35135865&a=35135865
      • demokrata.antyfaszysta i znowu sie podniecisz niezdrowo 18.01.06, 15:52
        • asso1 Nowe fakty o zbrodni w TV? 18.01.06, 16:12
          Z ciekawością obejrzę! Ale dlaczego dotychczas nie wyjaśniono sprawy
          tajemniczej śmierci gen Zagórskiego z 1926r? Był oponentem Piłsudskiego,
          przyjechał do Warszawy na jego wezwanie i wszelki ślad po nim zaginął. I co?
          Zabójcy ks. Popiełuszki zostali osądzeni i skazani w jawnym, pokazywanym na
          całym świecie procesie, przy udziale przedstawicieli Kościoła i ludzi
          oczywiście przeciwnych ówczesnej władzy. Nikt nigdy ( poza paroma chorymi!) nie
          zgłaszał jakichkolwiek poważnych zastrzeżeń do tego procesu. Sprawa rzekomych
          mocodawców (Ciastoń, Płatek) została dwukrotnie umorzona z braku jakichkolwiek
          dowodów winy. No więc o co chodzi? Chyba tylko o zwykłą zadymę, powodowaną
          głupotą!
          • w11mil ale skąd takie emocjonalne zaangażowanie? 18.01.06, 16:15
            asso1 napisał:
            >No więc o co chodzi? Chyba tylko o zwykłą zadymę, powodowaną
            > głupotą!

Chodzi o to że sprawa "rzekomych mocodawców" została umorzona pochopnie
            • asso1 Re: ale skąd takie emocjonalne zaangażowanie? 18.01.06, 16:17
              A skąd to wiesz?
              • w11mil Re: ale skąd takie emocjonalne zaangażowanie? 18.01.06, 16:24
                Przeczytaj cos najpierw, a jak nie lubisz to obejrzyj program w TV
                Po co te teksty o czyjejś głupocie?
                • sawa.com czy Wernyhora na pogrzebie ks. Popiełuszki 18.01.06, 17:53
                  to fikcja literacka?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=29151328&a=29206245
                  • w11mil Re: czy Wernyhora na pogrzebie ks. Popiełuszki 18.01.06, 18:02
                    sawa.com napisała:

> to fikcja literacka?
                    >
                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=29151328&a=29206245

są rzeczy na niebie i na ziemi...
                    tak czy owak nieźle napisane
                    • pandada Re: czy Wernyhora na pogrzebie ks. Popiełuszki 18.01.06, 18:26
                      Tekst Urbana o Popiełuszce też nieźle napisany.
                      • w11mil a matter of taste 18.01.06, 20:40
                        pandada napisał:

> Tekst Urbana o Popiełuszce też nieźle napisany.
                        • pandada Re: a matter of taste 19.01.06, 12:21
                          w twoim wypadku raczej kwestia ideologii.
                          • w11mil Re: a matter of taste 19.01.06, 12:41
                            pandada napisał:

> w twoim wypadku raczej kwestia ideologii.
                            Nie sądzę.
                            Kto wie gdyby mnie lepiej i piękniej kuszono...
                            • verbaveritatis I g r z y s k a 19.01.06, 13:09
                              I g r z y s k a - jak tu ktos napisał. Nie chodzi wcale o zamordowanego
                              księdza. A z gen. Zagórskim też 100 proc. racji.
                              • asso1 Re: I g r z y s k a 20.01.06, 22:40
                                Obejrzełem tę "produkcję". Żal d..ę ściska! Nic, czyli woda, woda i głębokie
                                przeświadczenie o wlasnej misji historycznej. Zapał tego gnojka co tak atakował
                                Cioska przypomina mi zapał ZMPowców z lat 50tych. A tak na marginesie -
                                propaganda lat 80tych była przynajmniej jakoś logiczna! A to? A toto to nic!
                                Poza przekonaniem o własnej słuszności i mocnej przewadze. Wiadomo - prazydent,
                                premier, sejm i tak w ogóle - teraz MY! Gnojki! To też się kiedyś skończy!
                                Pamiętajcie o tym!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka