bryson Re: no a co w tym zlego....? 25.01.06, 09:27 zobacz_sam napisał: > hmmmm nie bardzo rozumiem po co ta afera... czemu niby zadanie dokumentow od > dzieci jest zle? taki sam czlowiek jak kazdy inny, kanarzy w ZTM od emerytow te > z > zadaja dowodou ze maja wiecej niz 70 lat! > > hmmm, moze dlatego, ze trudno ocenic czy ktos ma 65 czy 70 lat; ale jesli ktos ma problemy ze stwierdzeniem, ze obywatel lub obywatelka ma np. w okolicach latek 10, to ja przepraszam, ale sam nie powinien przebywac w miejscach publicznych bez czulego nadzoru. Pozdrawiam. > ••••• > 50 lat temu w warszawie... > śliczna prognoza pogody > lepszy rozkład ZTM > wybierz sobie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
antykaczka kolej to też drogi - drogi bilet dla dzieciaków 25.01.06, 09:31 POLAKOM GRATULUJEMY GŁUPOTY URZĘDNIKÓW PKP ITP. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lw_waw Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 09:38 Poje...PKP, czepiają się teraz przedszkolaków, szukają oszczędności nie tam gdzie trzeba. Poszukali by je wsród swoich "rodzin pracowniczych" z biletami bezpłatnymi. Tata pracuje na kolei a rodzina 8 osób z biletami bezpłatnymi !!!. Odpowiedz Link Zgłoś
unatik Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 09:50 Bezplatnych przejazdow dla rodzin juz dawno niema. W tej chwili legitymacja kolejowa rodzinna kosztuje 100 zl w skali roku i daje 80% znizke. wiec mi tu glupot niegadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 11:26 Du..y jesteś-pracownicy PKP i ich rodziny już dawno nie mają darmowych biletów.Mają za to najniższe wynagrodzenie i najniższe emerytury w całym sektorze przedsiębiorstw. Odpowiedz Link Zgłoś
lw_waw Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 09:39 A jak dziecki nie chodzi do przedszkola ? To nie ma zniżki ? Może tylko dzieci z przedszkoli PKP mają zniżki ? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 11:33 Jesteś w rozumie w tyle za murzynami.Jak solidarność wprowadziła demokrację to odrazu polikwidowano przedszkola PKP.tERAZ ZACZĘTO LIKWIDACJĘ TEŻ INNYCH PRZEDSZKOLI I NIE BĘDZIE PROBLEMU. Odpowiedz Link Zgłoś
sex_me_up Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 09:45 Oj, jak dobrze, że w końcu ktoś chce rozwiązać ten palący problem. Odkąd pamiętam, nie raz zdarzało mi się widzieć np. młodzież licealną podszywającą się pod 5-cio latków, tylko po to, żeby za darmo przejechać się pociągiem - te różowe ubranka i lizaki w rączkach !!! Pognać hołotę jak najdalej !! A z drugiej strony dobrze, że rząd próbuje nauczyć kilkulatków odpowiedzialności - niech sobie wyrobią książeczkę SKO albo legitymację Ligii Ochrony Przyrody - w końcu jak ma się 5 lat, to zostało tylko 13 do pełnoletności. Ja bym proponował jeszcze coś innego - wręczać noworodkom ich własny akt urodzenia !! I niech go pilnują !!! amen. Odpowiedz Link Zgłoś
fpuka Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 09:50 A jeśli pani w kasie każe udowodnić, że książeczka zdrowia dziecka (albo skrócony akt urodzenia) należy do dziecka przewożonego, to jak tego dokonać? hm? Ani w książeczce, ani w akcie nie ma fotografii. Odpowiedz Link Zgłoś
sebasr P. Gopold... 25.01.06, 09:59 chyba powinna zastanowic sie co mowi, bo kompletnie nie jest kompetentna... Do dowodow osobistych juz nic nie da sie wpisac, a do ksiazeczkowych tez od co najmniej 5 lat nie mozna... Skoro nie ma sprecyzowanych dokumentow, to ja sam moge sobie taki dokument wystawic... Odpowiedz Link Zgłoś
anty5 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 12:19 > A jeśli pani w kasie każe udowodnić, że książeczka zdrowia dziecka (albo skróco > ny akt urodzenia) należy do dziecka przewożonego, to jak tego dokonać? hm? > Ani w książeczce, ani w akcie nie ma fotografii. Pani w kasie powinna jeszcze sprawdzić czy masz książeczkę zdrowia z aktualną pieczątką........ Odpowiedz Link Zgłoś
hotrod404 a może zaświadczenia o stanie psychicznym dla 25.01.06, 10:01 pracowników PKP???? Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: a może zaświadczenia o stanie psychicznym dla 25.01.06, 10:12 a może bojkot tej cudnej firmy? mnie kiedyś nei wystarczyła legitymacja studencka dowód im był potrzebny a ja akurat nie miałam go przy sobie.. pozatym - czasem sie chec podjechac na krótką wycieczkę z dziećmi - nie tylko swoimi ale np. siostrzeńcami czy z koleżankami własnego dziecka - i co, mam wlec do lasu książeczki zdrowia lub akty urodzenia całej ekipy??!! ulgi nie sa dla przewozu legitymacji tylko dzieci - skoro jest obowiązek szkolny a ulga jest dla uczniów - to wystarczyc powinien JAKIKOLWIEK dokument poświadczający wiek lub nawet żaden dokument jeśłi widac że dziecko jest niemowlakiem (a nie głupie bilety 0zł) czy chodzi do podstawówki i ma bilet ulgowy.. ja z kolei staram sie nie korzystać brudne dworce smród w pociagach też nie najlepiej, bezpieczeństwo też pozostawia wiele do życzenia a traktowanie podróżnych przez pracowników PKP.. "jak korzystasz z naszych usług to sam sobie jestes winien" Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_b Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 10:08 Hehe rzeczywiscie przedszkolak musi miec legitymacje bo przeciez trudno zauwazyc roznice miedzy przedszkolakiem a dorosla osoba. Ile jeszcze takich idiotycznych praw zafunduje nam panstwo?? Odpowiedz Link Zgłoś
popitolmyrazem Re: no a co w tym zlego....? 25.01.06, 10:08 Co w tym złego? Ano wszystko! To z naszych podatkow płacimy na kretynow (?), ktorzy wydaja takie zarzadzenia. Co w tym zlego? To wyrzucone pieniadze! Przeciez jasnym jest, ze dziecko jest male i mu przysługuje ulga - to widac na pierwszy rzut oka. Ale, moze ktos chce, aby nikt nie jezdził koleją? Nie lubie LPR, ale niech sie tym zajmie. To kolejny przykład polityki antydziecinnej i antyrodzinnej w tym kraju! Kto nie lubi dzieci............... Moze by ustalic jakies przepisy na to, ze ludzie tego typu nie mogą podejmowac zadnych decycji w sprawach zwiazanych z dziecmi! To nie jest nieróuprawnienie dla tego typu grup. Ci, ktorzy maja dzieci musza miec wreszcie jakies prawy w tym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
pskrzyn Re: no a co w tym zlego....? 25.01.06, 12:36 > Moze by ustalic jakies przepisy na to, ze > ludzie tego typu nie mogą podejmowac zadnych decycji w sprawach zwiazanych z > dziecmi! a moze ustalic przepis szakazujący tobie skladania takich propozycji? weź sie człowieku zastanów. jedynym wyjściem jest PRYWATYZACJA! ci ludzie tworzą takie nonsensy bo nie czują na sobie bata konkurencji. I'm the best, so why try harder? Odpowiedz Link Zgłoś
ljab Re: no a co w tym zlego....? 25.01.06, 17:01 pskrzyn napisał: > > Moze by ustalic jakies przepisy na to, ze > > ludzie tego typu nie mogą podejmowac zadnych decycji w sprawach zwiazanyc > h z > > dziecmi! > > a moze ustalic przepis szakazujący tobie skladania takich propozycji? > weź sie człowieku zastanów. jedynym wyjściem jest PRYWATYZACJA! ci ludzie tworz > ą > takie nonsensy bo nie czują na sobie bata konkurencji. I'm the best, so why try > harder? Nie jestem dokładnie pewien ale instytucja taka jak PKP już chyba nie istnieje. Zostało to badziewie podzielone na Inter City, Przewozy Lokalne, Tabor i inne.Oczywiście to żadna konkurencja - bo siedzą tam ciągle ci sami gamonie. Ale na co stać decydentów spójrz na parlament. Odpowiedz Link Zgłoś
mal1950 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 10:09 CHORE PAŃSTWO - CHORZY OBYWATELE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
popitolmyrazem Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 10:14 Panstwo nie jest chore, tylko przyrost biurokracji (tworzenie nowych miejsc pracy w sektorze usług panstwowych) powoduje, ze znajduje sie tam coraz wiecej kretynow! Oto tego wyniki! Odpowiedz Link Zgłoś
piwenko Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 10:59 popitolmyrazem napisał: > Panstwo nie jest chore, tylko przyrost biurokracji (tworzenie nowych miejsc > pracy w sektorze usług panstwowych) powoduje, ze znajduje sie tam coraz wiecej > kretynow! Oto tego wyniki! to są wyniki realizacji hasła wyborczego "teraz PiSwa my !!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
lichttrager Wielikij Moguczij Sowieckij Sojuz 25.01.06, 10:25 Niedługo szyby w pociągu otworzyć nie będzie można bez legitymacji bo "budiet zakryta na zimu". Jak ja lubię taki totalitaryzm. Tęsknota za p...m socjalizmem u niektórych popaprańców występuje. Żeby udzielić zniżek za powiedzmy 1 mln zł rocznie trzeba rozbudować biurokrację za 10 mln ale za to będzie przepisowo. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Głupota, przepisy stworzone przez debilów 25.01.06, 10:34 aby utrudniać ludziom życie. Bo PO CO? Odpowiedz Link Zgłoś
smierc666 CARSKA ROSJA 25.01.06, 10:50 Papier musi być i basta!!:)) nawet choćby tylko do podtarcia ale zawsze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 10:34 masochista napisała: > Puuchatku, a miodek ci przypadkiem nie sfermentował? Nie, dzięuję, trzyma się świetnie :) > Przepisy od zawsze były jasne: do ulgi upoważnia dokument, a nie fakt bycia > dzieckiem, uczniem, niepełnosprawnym, czy studentem. (...) Ale, jak napisałem, poza sztywnymi ramami przepisów jest jeszcze miejsce na MYŚLENIE (choć ono oczywiście nie jest ustawowo nakazane...). Kiedy z ulgą jedzie uczeń (zwłaszcza nieco starszy...) czy student, to sprawa jest jasna - musi mieć możliwość udowodnienia, że jest studentem lub uczniem - bo ustawa mówi, że ulga przysługuje właśnie studentowi lub uczniowi. Natomiast jeśli chodzi o małe dziecko, to ustawa mówi wyraźnie, że ulga (100% do 4 roku zycia...) przysługuje ZE WZGLĘDU NA WIEK. Jeśłi zatem jadę z dwuletnim dzieckiem, to u licha WIDAĆ, że to jest dwuletnie dziecko i ulga mu ustawowo przysługuje. Oczywiście - odczytując prawo literalnie można się przyczepić i żadać "dowodów", że ten maluch w wózku nie ma lat dziesięciu. Pytanie tylko - po co? W "cywilizowanym" świecie pewne rzeczy są oczywiste. Trochę jeździłem po Europie (także pociągami) i nigdzie nie spotkaełem się z tym, żeby ktokolwiek żądał dokumentów potwoerdzających wiek dwulatka. To nie kwestia ustawy, ale właśnie głupoty i "urzędackiej mentalności". A, jeszcze jedno, szanowny Masochisto: mylisz się w bardzo istotnej sprawie (choć mam nadzieję, że panowie konduktorzy w PKP nigdy na to nie wpadną, bo miałbyś kłopoty). Otóż książeczka zdrowia dziecka w świetle prawa polskiego NIE JEST dokumentem potwierdzającym wiek dziecka. Jest jedynie dokumentacją medyczną - i niczym więcej. Przecież często w książeczkach zdrowia (tych wydawanych w szpitalach po urodzeniu dziecka) nie ma nawet wpisanego imienia malucha, a jedynie nazwisko i "syn" lub "córka". Gdybyś trafił na wyjątkowego służbistę-biurokratę, to mógłby zażądać innego dokumentu. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
piwenko Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 10:57 puuchatek napisał: > Ale, jak napisałem, poza sztywnymi ramami przepisów jest jeszcze miejsce na MYŚ > LENIE (choć ono oczywiście nie jest ustawowo nakazane...). gdyby ktoś to ustawowo nakazał byłby to kolejny martwy przepis.... Odpowiedz Link Zgłoś
stevexxx Re: no a co w tym zlego....? 25.01.06, 10:39 Autentyk z PRL "Inwalida starający się o przydział protezy jest obowiązany przedstawić zaświadczenie że nie ma nogi". Komuna ma się dobrze. Na PKP w szczególności. Odpowiedz Link Zgłoś
annatall Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 10:54 Apel o rozum: W Polsce jest bardzo wiele REALNYCH problemow do rozwiazania, po to abysmy staneli na nogi, jako panstwo, aby Polacy zyli godnie. Pomysl aby zadac dokumentow od przedszkolakow jest smutny. Ktos bedzie te legitymacji produkowal, rodzice beda mieli jeszcze o jeden problem wiecej. Rownie niemadre i zbedne jest wymaganie legitymacji szkolnych od malych dzieci - przeciez wiadomo, ze 12-14 latek jest uczniem. A nawet jesli nie?! Rozbiory i komuna przyzwyczaily nas do akceptowania bzdurnych niepotrzebnych przepisow, do tego, ze urzednik ma prawo sie nad nami znecac. Ten przepis nie wniesie nic dobrego. Nie dajmy sie! Nie akceptujmy glupich i bezcelowych przepisow tylko dla tego, ze do tej pory trzeba bylo. My jestesmy gospodarzami naszego kraju i mamy prawo tracic nasza energie na rzeczy ktore poprawiaja jakosc naszego zycia. Urzednicy w Polsce sa niedoksztalceni, kolej byc moze w wiekszym stopniu niz inne dziedziny zycia. Reasumujac: walczmy z wszystkimi przepisami, ktore na nic, ale to absolutnie na nic nikomu sie nie przydaja. Odpowiedz Link Zgłoś
piwenko legitymacje dla niepelnosprawnych umyslowo z PKP 25.01.06, 10:54 trzeba by zaczac wydawac legitymacje dla "umysłowo sprawnych inaczej" pracowników dysrekcji PKP tylko taka legitymacja uprawniała by do znizek 80% i bezpłatnych biletów.... Odpowiedz Link Zgłoś
apolinary.polek Taki pan kiedyś powiedział w pociągu... 25.01.06, 10:59 ...że PKP nadaje się tylko do tego, żeby wysadzić w powietrze wszystko i zbudować od nowa. Jest to pomysł. Czy ktoś jeszcze jeździ pociągiem kiedy indziej niż wtedy, gdy naprawdę musi? Odpowiedz Link Zgłoś
mirek-b Wpiszcie znane absurdy związane z PKP 25.01.06, 11:00 Mój jest taki: Kupuję bilet (w zeszłym roku) ze stacji S. do stacji G. na pociąg pospieszny. Kiedy pociąg mija w pędzie stację docelową, idę do kierownika interweniować i pokazuję mu bilet. Ten spokojnie mi wyjaśnia, ze od nowego rozkładu na stacji G. pociągi pospieszne się nie zatrzymują i żąda ode mnie dokumentów, BY WYPISAĆ MI KARĘ ZA JAZDĘ BEZ BILETU (w końcu przejechałem już stację G., do której miałem bilet). Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Wpiszcie znane absurdy związane z PKP 25.01.06, 11:21 > BY WYPISAĆ MI KARĘ ZA JAZDĘ BEZ BILETU Ja mysle, ze sie przeslyszales. To miala byc kara za jazde bez BERETU. Wiesz, takie czasy... f. Odpowiedz Link Zgłoś
galien Re: Wpiszcie znane absurdy związane z PKP 25.01.06, 14:02 hehe chyba cos krecisz kolego. zadna kasa nie sprzedalaby Ci biletu na pociag pospieszny do stacji przy ktorej ten pociag sie nie zatrzymuje. to fakt, mogles o tym nie wiedziec ale kasjerka poinformowalaby Cie o tym bo system komputerowy nie pozwolilby kasjerce na wystawienie biletu. kasjerka wklepujac w kompa stacje docelowa (stacja "g") i zaznaczajac ze to ma byc pospieszny otrzymalaby informacje ze wystawienie takiego biletu jest niemozliwe. system "zna" rozklad jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
amatul Re: Wpiszcie znane absurdy związane z PKP 25.01.06, 14:06 oj, wcale nie. Mnie sprzedano bilet na pociąg, który nie kursował w tym czasie. Wiara w to, że systemy komputerowe PKP są wiarygodne jest zwodnicza. Sprzedają bilety na miejsca już zajęte, pociągi, które nie jadą i do stacji, na których pociągi się nie zatrzymują... Odpowiedz Link Zgłoś
willemeijn Re: Wpiszcie znane absurdy związane z PKP 25.01.06, 15:55 Oj, moj drogi, zdzwilibys sie... 3 miesiace temu PKP sprzedalo mi bilet na pociag... KTORY NIE ISTNIEJE!!! I to w obie strony!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: Wpiszcie znane absurdy związane z PKP 25.01.06, 17:09 Pewnien czas temu kupiłem bilet na EC datą, godziną, rezerwacją miejsca (miejscówką) itd. na pociąg, który w danym dniu w ogóle nie kursował... Na Dworcu Centralnym w Wa-wie - coby nie było że w jakimś niepodłączonym do siecio PKP pipidówku. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Dowód dla każdego noworodka !!! 25.01.06, 17:11 Mam pomysł ... wszystkie noworodki otrzymują od państwa dowody osobiste :) Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny79 Dycht już im się pojebało na tej kolei 25.01.06, 18:08 Niedługo będzie trzeba ku.. nosić przy dupie zaświadczenie od genetyka, że jest się człowiekiem. Bo jak nie, to jazda towarowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sarhenziel Re: Dowód dla każdego noworodka !!! 25.01.06, 20:14 kalinowski11 napisał: > Mam pomysł ... wszystkie noworodki otrzymują od państwa dowody osobiste :) > Pozdrawiam . > razem z becikowym Odpowiedz Link Zgłoś
katarz1 Nocleg na dworcu 25.01.06, 15:19 Spędziłam noc na dworcu w Radomiu. Pociąg przyjechał, a jakże, nawet opóźnienie nie było za duże, tylko że nie wszycsy oczekujący na niego zmieścili sie w środku. Po prostu kupa ludzi z wykupionymi wcześniej biletami musiała zostać z braku miejsc! Było to ok. 30-40 osób. Po cholerę sprzedawać tyle biletów, czy nie ma możliwości jakiejś synchronizacji pomiędzy stacjami, kto ile sprzedał? Już nie mówię o tym ,że to był długi weekend majowy i można było przewidzieć, że podstawianie pociągu tak krótkiego jak w dzień powszedni (zamiast dodać 2-3 wagony) spowoduje taki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
willemeijn Re: Wpiszcie znane absurdy związane z PKP 25.01.06, 15:53 Ano, w te sobote PKP okradlo mnie na prawie 400 zl. Jechalam z mezem i mama do dziadka. Pociag z powodu awarii lokomotywy nie przyjechal, po ponad 2 godzinach stania na peronie (bo nikt nie informowal, co sie dzieje), zrezygnowalismy w wyjazdu z powodu przemarzniecia i poznej godziny, i poszlismy zadac zwrotu pieniedzy za bilet. W kasie zostalismy poinformowani, ze pieniedzy nie dostaniemy, poniewaz podroz zostala juz rozpoczeta i bilet nie podlega zwrotowi!!!!!! Napisalismy kilka skarg, ale co to da jak te pieniadze dostane (?) najwczesniej za kilka lat, i po czasochlonnym lataniu po sadach.... A gdy po 3 godzinach opuszczalismy Centralny, pociagu nadal njet! Ale my juz rozpoczelismy podroz..... :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Baaaaardzo słusznie,,jak w ZSRR 25.01.06, 11:04 dosyc tego kantowania naszych ukochanych kolejarzy.Powinno byc jak w Zwiazku Radzieckim:nie masz dokumentu ,do pociągu nie wsiadasz Odpowiedz Link Zgłoś
mock Re: Baaaaardzo słusznie,,jak w ZSRR 25.01.06, 14:28 W Rosji i na Ukrainie wciąż tak jest, nie wiem jak w innych republikach. Dzięki temu zawsze masz miejsce i jest bardzo bezpiecznie w pociągach. Odpowiedz Link Zgłoś
titta A po co? Zastanowil sie ktos? 25.01.06, 11:06 Coraz czesciej mam wrazenie ze cala masa urzednikow robi cokolwiek, zeby sie wydawalo, ze pracuja: ustala jakas bzdure, potem czeba to odkrecac - ale 8 godzin w pracy minelo... Odpowiedz Link Zgłoś
janrus Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 11:08 A jak wygląda jazda z dziećmi poczętymi? Jakie zaświadczenie jest wymagane? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Tatuować! 25.01.06, 11:10 PESEL i NIP. O grupie krwi nie piszę, ze względu na skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
salta1 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 11:13 Czemu się tu dziwić kolejarze już od dawien dawna zwolnieni są z jakiegokolwiek myślenia.Stąd ciągle jakieś absurdy.Jedyne co im wychodzi to zabieganie o własne trwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 bardzo proste rozwiazanie 25.01.06, 11:14 tatuowac dziecku wiek na czole z dokladnoscia do dnia wieczorek wypalac czolo kwasem itatuowac nowy wiek banalnie proste nie rozumiem w czym problem pilotazowo moj pomysl wprowadzic najpierw na dzieciach pracownikow PKP momentalnie problem zniknie Odpowiedz Link Zgłoś
smierc666 Re: bardzo proste rozwiazanie 25.01.06, 11:18 o90 napisał: > tatuowac dziecku wiek na czole > z dokladnoscia do dnia > wieczorek wypalac czolo kwasem itatuowac nowy wiek > banalnie proste nie rozumiem w czym problem > pilotazowo moj pomysl wprowadzic najpierw na dzieciach pracownikow PKP i ustawodawcom, że by szerszy zasięg był. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś