Dodaj do ulubionych

'Podwórko Donalda Tuska'

31.01.06, 09:47
'Jeśli się ktoś wychował na podwórku, dobrze wie, że kluczowe znaczenie ma
to, kto pierwszy uderzy - wyznał Agnieszce Kublik i Monice Olejnik szef
Platformy Donald Tusk w wywiadzie opublikowanym w sobotniej "Gazecie
Wyborczej". Podwórkiem Tuska jest teraz Polska, a my - obywatele - nie mamy
możliwości zabrania swoich zabawek i pójścia na sąsiednie podwórko.'
[...]
Mężowie stanu z podwórka, niszczycie nie Trzecią, ani Czwartą, tylko po
prostu Rzeczpospolitą. Naszą. Jedyną, jaką mamy.'

Maciej Rybiński

Całość:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060131/publicystyka/publicystyka_a_5.html

Panie Macieju ! itd...

'www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060131/publicystyka/publicystyka_
a_5.html
Obserwuj wątek
    • rekontra gdy czytałem tre słowa Tuska to przepraszam autork 31.01.06, 09:49
      echo_o napisała:

> 'Jeśli się ktoś wychował na podwórku, dobrze wie, że kluczowe znaczenie ma
      > to, kto pierwszy uderzy

to moją pierwszą myślą było, że Tuskowi należy się solidny kop w dupę.

Napiszłę całe słowo ale pewnie zostanie wykropkowane.

przeporaszam autorkę wątku za dosadność :))
      • rekontra nie wykropkowało :)))))))))) 31.01.06, 09:49
        rekontra napisał:

> to moją pierwszą myślą było, że Tuskowi należy się solidny kop w dupę.
        >
        > Napiszłę całe słowo ale pewnie zostanie wykropkowane.
        >
        > przeporaszam autorkę wątku za dosadność :))
        • rekontra Re: nie wykropkowało - tym bardziej przepraszam 31.01.06, 09:50
          rekontra napisał:

> rekontra napisał:
          >
          > > to moją pierwszą myślą było, że Tuskowi należy się solidny kop w dupę.
          > >
          > > Napiszłę całe słowo ale pewnie zostanie wykropkowane.
          > >
          > > przeporaszam autorkę wątku za dosadność :))
        • hihiro Re: nie wykropkowało :)))))))))) 31.01.06, 09:57
          Na FK Nie ma automatu usuwającego niecenzuralne słowa.

Forumowicze sami wykropkowują brzydkie słowa.
          • rekontra Re: nie wykropkowało :)))))))))) 31.01.06, 10:00
            hihiro napisał:

> Na FK Nie ma automatu usuwającego niecenzuralne słowa.
            >
            > Forumowicze sami wykropkowują brzydkie słowa.

mylisz się, nawet wczotaj gó..arza mi wykropkowało - test
            • rekontra Re: nie wykropkowało :)))))))))) 31.01.06, 10:00
              rekontra napisał:

> hihiro napisał:
              >
              > > Na FK Nie ma automatu usuwającego niecenzuralne słowa.
              > >
              > > Forumowicze sami wykropkowują brzydkie słowa.
              >
              >
              > mylisz się, nawet wczotaj gó..arza mi wykropkowało - test

widzisz???
              • hihiro Widać jesteś na czarnej liście pieniaczy :) 31.01.06, 10:14
      • kataryna.kataryna Re: gdy czytałem tre słowa Tuska to przepraszam a 31.01.06, 10:18
        rekontra napisał:

> echo_o napisała:
        >
        > > 'Jeśli się ktoś wychował na podwórku, dobrze wie, że kluczowe znaczenie m
        > a
        > > to, kto pierwszy uderzy
        >
        > to moją pierwszą myślą było, że Tuskowi należy się solidny kop w dupę.

I chyba jest blisko kopa od własnych kolegów. Według relacji Zaremby przy
        okazji ostatniej awantury to Tusk był za przyjęciem koalicyjnych propozycji
        Kaczyńskiego, Komorowski był ostro przeciw. Każdy kto widział sejmową awanturę
        wie czyja opcja wygrała i w jakim stylu. Tusk słabnie we własnej partii,
        szkoda, że akurat teraz kiedy zaczął optować za rozwiązaniem dla Platformy
        optymalnym.
        • rekontra Re: gdy czytałem tre słowa Tuska to przepraszam a 31.01.06, 10:43
          kataryna.kataryna napisała:

> I chyba jest blisko kopa od własnych kolegów.

myślę, że przeważyły sprawy ambnicjonalne na linii Tusk - Rokita.

PO odczuwa dramatyczny brak polityków, polityków z życiorysami i koncepcjami.
          Rokita uczeń Geremka, i Tusk kręcacy się wokół RMP są jedynymi.
          A dalej? Spalony Niesiołowskiego, wielki życiorys, a tak łatwo się spala,
          nie dorósł. Komorowski? Schetyna? Gronkiewicz pozująca na kombatantkę?

Problem tkwi w PO. Czy PO da się wykorzystać w walce przeciw IV RP ?
          • elfhelm nie ma IV RP i długo nie będzie 31.01.06, 12:11
    • hihiro Powiedz to Kaczyńskim 31.01.06, 09:55
    • wladyslaw.studnicki A jeśli Tuskowi, odbije do reszty i ogłosi secesję 31.01.06, 10:00
      Kaszub? Wtedy by się spełniły marzenia o prezydenturze, byłby "Prezydentem
      Rzeczpospolitej Kaszubskiej".
      • hihiro To byłaby z jego strony nieodpowiedzialność 31.01.06, 10:16
        wladyslaw.studnicki napisał:

> Kaszub? Wtedy by się spełniły marzenia o prezydenturze, byłby "Prezydentem
        > Rzeczpospolitej Kaszubskiej".

Bo pół Polski wyniosłoby się na Kaszuby
        Jak już secesja to większego obszaru - może być cały były zabór pruski.
        A kongresówka i galicja pozostałaby dla "prawdziwych polaków w moherach" :)
    • karlin Jadwiga Kaczyńska w jednym z wywiadów 31.01.06, 10:13
      opowiadała o dzieciństwie swoich synów. Wspomniała także o tym, jak to w liceum
      Lech, mając jakiś zatarg, umówił się z kolegą na jego rozwiązanie. Poszli do
      tego kolegi domu i tam bili się przez kilka godzin.

Na miejscu Tuska tak bym go uporczywie nie wyzywał...

:)
    • iza.bella.iza Podwórko Jarosława Kaczyńskiego 31.01.06, 10:49
      Jak na razie to nie Tusk, a J. Kaczyński traktuje Polskę jak jak własne
      podwórko i robi na tym "podwórku" rzeczy jak najbardziej realne, które będą
      miały wpływ na życie wszystkich Polaków. A tu się rozstrząsa w nieskończoność
      jakieś hipotetyczne rozważania Tuska. A może by tak Rybiński i panie, które go
      tak ochoczo cytują skomentowali wczorajsze zachowanie senatorów PiS?

„Prezydent może skrócić kadencję, bo parlament nie zmieścił się w
      czteromiesięcznym terminie i nie przesłał mu ustawy budżetowej. Ostatnia szansa
      przepadła wczoraj w Senacie. PO chciało namówić senatorów LPR, PSL i Samoobrony
      oraz tych z PiS, którzy obawiają się przyspieszonych wyborów, żeby wspólnie
      przegłosować budżet bez poprawek. Ci z PiS mieli "zatrzasnąć się w toaletach",
      żeby nie przyjść na głosowanie i uniknąć kar za głosowanie z Platformą. Jak
      mówił nam senator Platformy, rano wydawało się to możliwe.

Ale PiS na to nie pozwolił. O 13.30 o przerwę poprosił wicemarszałek Krzysztof
      Putra (PiS). Dlatego, że "klub PiS musi podjąć ważne decyzje dotyczące
      bieżącego posiedzenia". - Kończymy pracę nad budżetem, z drugiej strony jest
      tragedia w Katowicach. Chcemy wszystko spokojnie przemyśleć - tłumaczył.
      Zdaniem PO przerwa była "kolejnym elementem torpedowania prac nad budżetem"
      przez PiS, by ustawa budżetowa nie trafiła do prezydenta do 30 stycznia. O tym
      terminie - jako ostatecznym - mówi ekspertyza Biura Legislacyjnego Kancelarii
      Senatu.”

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3138851.html
      • iza.bella.iza Nie ma chętnych do komentarza? n/t 31.01.06, 11:31
        • karlin Chodzi ci o komentarz 31.01.06, 11:36
          do "zatrzaskiwania się w toaletach"?

Może ktoś skomentuje. Miej wiarę.
          • iza.bella.iza Re: Chodzi ci o komentarz 31.01.06, 11:40
            karlin napisał:

> do "zatrzaskiwania się w toaletach"?

Tylko tyle zauważyłeś w zalinkowanym artykule? A tego, że PiS chce uwalić
            budżet własnego rządu juz nie zauważyłeś? Swoim głupawym wpisem tylko
            potwierdzasz, że PiS przyciąga do siebie najgorsze intelektualne miernoty.

> Może ktoś skomentuje. Miej wiarę.

Wiarę w rozsądek i zdolność do obiektywnej oceny sytuacji wsród forumowych pis-
            maków straciłam już dawno.
          • kataryna.kataryna Re: Chodzi ci o komentarz 31.01.06, 11:41
            karlin napisał:

> do "zatrzaskiwania się w toaletach"?

Senatorowie PiSu skandalicznie wprost nie zgodzili się ponawydurniać tak jak
            sobie tego życzyła Platforma. Nie zechcieli się zaciąć w toaletach i
            przegłosować budżet zepsuty w sejmie bez poprawek, czyli działać wbrew własnemu
            rządowi. Niewyobrażalna bezczelność. Do tego chcą czasu na przemyślenie w
            związku z Katowicami bo oczywiście nie mają prawa chcieć wprowadzić jakichś
            poprawek w związku z pilną koniecznością uchwalenia ustawy o ratownictwie
            medycznym (a to są koszty) czy dodatkowymi dZiałaniami mającymi zapobiec
            katastrofom budowlanym. Podsumowując, PiS znowu zachował się skandalicznie
            niezatrzaskując się w toalecie.
            • karlin Re: Chodzi ci o komentarz 31.01.06, 12:17
              To trochę tak, jak w sprawie awantury o budżet w Sejmie.

Juz prawie wszyscy zapomnieli, ale zaczęło się od tego, ze rząd zgłosił
              autopoprawkę w celu uwzględnienia środków na realizację przegłosowanego przez PO
              i LPR "becikowego". I w związku z tym marszałek zaproponował przesunięcie
              terminu głosowania, aby komisje miały czas z auropoprawka się zapoznać.

Chłopcy w Sejmie zawyli.

Teraz chcąc jak najszybciej doprowadzić do zmian w prawie, aby uniknąć na
              przyszłośc takich katastrof, jak w Katowicach, prosi o czas do namysłu skąd
              wziąć na to środki, a GW i "opozycja" znowu wyje i szydzi.

A filutki swoje trajkoczą.
            • niezapowiedziany Re: Chodzi ci o komentarz 31.01.06, 12:30
              "nie mają prawa chcieć wprowadzić jakichś poprawek w związku z pilną
              koniecznością uchwalenia ustawy o ratownictwie medycznym (a to są koszty)"

jak powiedzial Borusewicz Senat (w ogole parlament) nie ma do tego prawa.

"czy dodatkowymi dZiałaniami mającymi zapobiec katastrofom budowlanym."

do tego potrzebna jest zmiana ustaw ale nie koniecznie budzetowej.

naprawde zaskakujace, ze najgorsze w tym wszystkim jest to ze PO zaproponowalo
              by czesc, aby nie glosowala przeciw swojej partii nie brala udzialu w
              glosowaniu. doprawdy skandal. bo to, ze powolywanie sie na Katowice jako wymog
              spokoju i porba niedopuszczenia do ukonczenia procedowania nad budzetem w
              terminie przez PiS, jest kompletnie pomijana milczeniem jakby zupelnie nie
              miala miejsca albo byla bez znaczenia. coz za przenikiliwosc i analitycznosc
              obserwacji.
            • iza.bella.iza Re: Chodzi ci o komentarz 31.01.06, 13:34
              kataryna.kataryna napisała:

> Senatorowie PiSu skandalicznie wprost nie zgodzili się ponawydurniać tak jak
              > sobie tego życzyła Platforma. Nie zechcieli się zaciąć w toaletach i
              > przegłosować budżet zepsuty w sejmie bez poprawek, czyli działać wbrew
              własnemu
              >
              > rządowi. Niewyobrażalna bezczelność. Do tego chcą czasu na przemyślenie w
              > związku z Katowicami bo oczywiście nie mają prawa chcieć wprowadzić jakichś
              > poprawek w związku z pilną koniecznością uchwalenia ustawy o ratownictwie
              > medycznym (a to są koszty) czy dodatkowymi dZiałaniami mającymi zapobiec
              > katastrofom budowlanym. Podsumowując, PiS znowu zachował się skandalicznie
              > niezatrzaskując się w toalecie.

dowcipna jesteś jak babcia klozetowa:(
        • zwykly2 Re: Nie ma własnego podwórka. 31.01.06, 11:42
          Podwórko jest nasze, wspołnie się na nim bawimy. I jeżeli dochodzi do sprzeczki
          co do formy i rodzaju zabawy różnie reagujemy. Częś zazwyczj większa dalej się
          bawi, inni biąrą swoje zabawki i idą do domu, inni jeszcze przeszkadzają jak
          mogą tej części która dalej się bawi. Dopasujesz tu zabawowiczów? I czy nie
          znamy tego z własnego, dziecinnego podwórka? Nie mieliśmy takich kolegów?
          Ale oni wyrośli, lecz bawią się dalej tak samo?
        • echo_o Re: Nie ma chętnych do komentarza? n/t 31.01.06, 12:28
          Dlaczego Koleżanka taka nerwowa ?
          Nie wiem jak Koleżanka, ale ja czasami oddalam się od monitora...

Co do komentarza...
          Moi szanowni przedmówcy już to uczynili, nie będę ich dublować.
          Dodam tylko, że budżet i tak musi wrócić jeszcze do sejmu, a dopiero potem
          trafi do prezydenta i skoro (jeśli faktycznie) mialo to nastąpić do 30 stycznia,
          to ten termin upłynął właśnie wczoraj.
          • iza.bella.iza Re: Nie ma chętnych do komentarza? n/t 31.01.06, 13:38
            echo_o napisała:

> Dlaczego Koleżanka taka nerwowa ?
            > Nie wiem jak Koleżanka, ale ja czasami oddalam się od monitora...
            >

A czy ja dopraszałam się konkretnie o ciebie? Nie bądź taka zarozumiała:)
            • echo_o Re: Nie ma chętnych do komentarza? n/t 31.01.06, 13:47
              iza.bella.iza napisała:

> A czy ja dopraszałam się konkretnie o ciebie? Nie bądź taka zarozumiała:)

```````````````````````````````

Odniosłaś się do mojego wpisu otwierającego wątek i napisałaś :

'A może by tak Rybiński i panie, które go
              tak ochoczo cytują skomentowali wczorajsze zachowanie senatorów PiS?'

Ponieważ Rybińskim nie jestem, ale jedną z pań jak najbardziej,
              to NIESKROMNIE pomyślałam, że może Ci chodzić również o mnie :)

• ksiundz Ja nie komentuje wieści z toalet i Rybie też tego 31.01.06, 11:37
        nie polecam :)))
      • elfhelm To jest problem Jarosława Kaczyńskiego 31.01.06, 12:23
        który utożsamia PiS z Polską... A tak naprawdę czy jego koncepcja sprawowania
        władzy różni się istotnie od stylu Millera i SLD?
    • loppe niech żyje marszałek Tusk! 31.01.06, 11:36
      wodzu prowadź!
      • ksiundz Niech żyje marszałek Tito ! 31.01.06, 11:38

• karlin Znaczy, marszałkiem to on nie jest 31.01.06, 11:38
        Na razie.

Ale i tak nad wszystkimi GURUje.
        • loppe Re: Znaczy, marszałkiem to on 31.01.06, 12:19
          najwyższy urząd jaki piastował w karierze to wice-marszałek czyli zwracano się
          doń panie marszałku i tak grzecznościowo do dziś się niektórzy zwracają (jak do
          Oleksego panie premierze, a do Wałęsy panie prezydencie)
    • mikosp kabarecik Rybinskiego 31.01.06, 12:20
      Rybinski pisze - jak to ma w zwyczaju - tylez merytorycznie, co efekciarsko.
      Chyba nigdy nie potraktuje go powaznie.
    • nurni Re: 'Podwórko Donalda Tuska' 31.01.06, 22:08
      "Ale nie wiadomo dokładnie, na czym ma polegać nieposłuszeństwo, bo Tusk na
      prośbę o wyjaśnienie zalecił postawienie trzech kropek."

Donkowi chodzi o to ze jest zle a on chce dobrze.
      Kropki kazal postawic bo nie chcial wchodzic w szczegoly swej dobroci.

Odmowa podania konkretow jest tak naprawde chwalebna. Po co robic sobie jakas
      tania publicity ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka