no-surprises 03.02.06, 17:35 Proszę mi powiedzieć, czy tylko ja dostrzegam różnicę między: a. wyrażeniami "równi i równiejsi" a "lepsi i gorsi" b. zwrotami: "wyciągnąć konsekwencje" a "ukarać dziennikarzy". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artenara Re: Problem lingwistyczny 03.02.06, 17:38 to jest to samo,tylko zarowno w a jak i w b pierwszego czlonu uzyl by ktos powsciagliwy a drugiego "walacy prawde prosto z mostu" Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: Problem lingwistyczny 03.02.06, 17:43 O to chodzi, że to nie jest to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Problem lingwistyczny 03.02.06, 17:41 To proste. Równi i równiejsi oznacza, że wszyscy są równi, ale niektórzy równiejsi, co wcale mie musi oznaczać lepsi. Wyciągnąć konsekwencje może mieć różne znacznie. Np. w odniesiniu do prasy można zaprzestać stosowania okreslonego tytuły prasowego w wychodku. A ukarać dziennikarzy, to np. przestać im dawać za darmo herbatę. Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: Problem lingwistyczny 03.02.06, 17:42 Przeczytaj mój post raz jeszcze, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Problem lingwistyczny 03.02.06, 17:58 Przeczytałem. I chyba ogólnie się zgadzamy, choć rzeczywiście z mojego listu mogłeś wywioskować, że mi się coś nie podoba. Ale przecież można by zapytać jaka jest różnica między parafowaniem a podpisaniem, jeśli te dwie czynności następują jedna po drugiej, oraz co oznaczają "naturalni sojusznicy" (jeśli w praktyce okazuje się, że to "naturalni wrogowie"). Odpowiedz Link Zgłoś
usmiech.nr5 To ne jest problem lingwistyczny tylko siedzeniowy 03.02.06, 17:45 Mozna tez nazwać GO dupowym lub stołkowym. Czyli po prostu od tego gzdie się siedzi. Za stołem konferencyjnym i ma władzę, czy stoi przed stołem z mikrofonem lub kamerą. Przytoczę tu stare polskie przysłowie; "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: To ne jest problem lingwistyczny tylko siedze 03.02.06, 17:48 > Mozna tez nazwać GO dupowym lub stołkowym. Ja także serdeczne Cię pozdrawiam. I pytam nie dlatego, że siedzę na fotelu przed komputerem, tylko dlatego, ze jedno powiedziano, a drugie cytują. Ma to swą nazwę, więc ciekawi mnie ucho i pamięć innych. Odpowiedz Link Zgłoś