Dodaj do ulubionych

Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić?

14.02.06, 15:43
Niestety nie śledziłem wczorajszych wydarzeń zwązanych z zamieszaniem wokół
ogłoszenia przez LK, że nie będzie wyborów. Czy ktoś mógłby mi w związku z tym
wyjaśnić w krótkich i prostych słowach, jaki cel miało urządzenie całej tej
szopki? Pytam poważnie, bez żadnych złośliwości, bo naprawdę nie wiem.
Obserwuj wątek
    • basia.basia Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:44
      goniacy.pielegniarz napisał:

> Niestety nie śledziłem wczorajszych wydarzeń zwązanych z zamieszaniem wokół
      > ogłoszenia przez LK, że nie będzie wyborów. Czy ktoś mógłby mi w związku z tym
      > wyjaśnić w krótkich i prostych słowach, jaki cel miało urządzenie całej tej
      > szopki? Pytam poważnie, bez żadnych złośliwości, bo naprawdę nie wiem.

Uważam, że całą sytuację wiernie przedstaił DP (obserwowałam to wszystko i
      dlatego tak uważam).

www.dziennik.krakow.pl/public/?Kraj/01/01.html
      • b.krakus niech basia troche uważa, bo diabli wiedzą... 14.02.06, 15:50
        dokąd jutro ten link będzie prowadził
    • artsg Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:46
      Żeby platforma znowu mogła się poczuć oszukana.
      • kreska78 Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:50
        Platforma nie miala nic wspolnego z wczorajsza szopka, PIS probowal oszukac, to
        prawda, ale Giertycha i Leppera, no i oczywiscie swoich wyborcow, ktorym
        wmawial, ze pakt stabilizacyjny jest jedyna nadzieja na stabilizacje w kraju.
      • goniacy.pielegniarz Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:50
        artsg napisał:

> Żeby platforma znowu mogła się poczuć oszukana.

Liczyłem na poważną odpowiedź, bo naprawdę nie śledziłem wczorajszych wydarzeń.
        Czy mógłbyś to krótko wyjaśnić?
        • artsg Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:54

> Czy mógłbyś to krótko wyjaśnić?

Jarek chciał postraszyć Giertycha i Leppera. Wcześniej podpisali jakieś aneksy
          do porozumienia. Giertych nawet w telewizorze mówił że będzie popierał Jarka
          nawet dłużej niż to jest w pakcie stabilizacyjnym.
          • scoutek Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:56
            artsg napisał:
            > Jarek chciał postraszyć Giertycha i Leppera. Wcześniej podpisali jakieś
            aneksy
            > do porozumienia. Giertych nawet w telewizorze mówił że będzie popierał Jarka
            > nawet dłużej niż to jest w pakcie stabilizacyjnym.

zamiast postraszyc uzylabym slowa przeczolgac
            reszta sie zgadza
          • trouble_maker Sugerujesz, że Pan Prezydent Najjaśniejszej... 14.02.06, 15:57
            ...Rzeczypospolitej dał się użyć jako instrument w jakichś małych politycznych
            rozgrywkach?...;->
          • goniacy.pielegniarz Dzięki. O to mi chodziło. n/t 14.02.06, 16:00
            • www.nasznocnik.pl Ciesiołkiewicz powinien urządzić chyba jakieś... 14.02.06, 16:22
              ...szkolenie dla forumowych pisuarów (no, przynajmniej tych mniej
              rozgarniętych ;-) ?...
        • basia.basia Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 16:04

> Liczyłem na poważną odpowiedź, bo naprawdę nie śledziłem wczorajszych wydarzeń.
          > Czy mógłbyś to krótko wyjaśnić?

Artsg Ci wyjaśni co miał na myśli a ja Ci coś opowiem. WIeść o tym, że Lech ma o
          20. wystąpić i skócić kadencję rozeszła się lotem błyskawicy. Obserwowałam
          wszystko we wsszystkich programach. W "Faktach" Kolenda-Zaleska stała na warcie
          przed pałacem prezydenckim i czekała na zapowiedziany przyjazd Jarosława, rózni
          ludzie wypowiadali się w międzyczasie w róznych telewizjach. Usłyszałam, że Lech
          już o 18. nagrał swoje wystąpienie ale w "Wiadomościach" nie puścili pary tylko
          potwierdzali, że o 20. będzie orędzie i zapowiedzieli też, że "Prosto w oczy"
          będzie zaraz po orędziu i z udziałem licznej grupy polityków. O 20. tej
          poinformowano telewidzów, że orędzie jest przesunięte na 21:10 i puścili Olejnik
          na wizję. W trakcie programu doszli Giertych i Dorn (wcześniej byli: Cymański,
          prof. Rzepliński i Filipek). Zastanawiali się co się stało, skąd przesunięcie,
          Olejnik indagowała Dorna a ten nie chciał pary puścić. Widomo było, że poza
          Jarosławem w palacu pojawili się także marszałkowie Sejmu i Senatu. W trakcie
          programu Borusewicz wysłał Olejnik smsa, że on się nie zgadza na rozwiązanie
          Sejmu. Towarzystwo obawiało się, że orędzie będzie przekładane jeszcze kilka
          razy ale o 21.15 Lech je wygłosił. Możesz je sobie przeczytać. Z lektury tekstu
          wynika, że składa się z dwóch części: w pierwszej mówi, że rząd Marcinkiewicza
          BYŁ dobrym rządem a na koniec drugiej części padło, że rząd dobrze rządzi a
          będzie jeszcze lepiej, bo jest pakt. Zmiksowano nagrane wcześniej orędzie
          z poprawką dużo późniejszą.

Lech ugiął się:( Nie wyglądał najlepiej wygłaszając to durnowate orędzie.
          Durnowate, bo nazwano orędziem wystąpienie prezydenta, który powiedział,
          że nie rozwiąże Sejmu. Gdyby przynajmniej wyjaśnił, że miał taki zamiar ale
          go przekonano i opowiedział jak!
          • goniacy.pielegniarz Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 16:39
            Dzięki za realcję. Choć z tego, czego się dowiaduję, to najbardziej wartościową
            rzeczą, jaką uzyskał Kaczyński, jest wymuszenie praktycznie całkowitej uległości
            LPRu i SO. Tak więc pewnie to był główny cel.

p.s.
            Czytałaś może aktualny Newsweek i artykuł Luizy Zalewskiej na temat odejścia
            Durczoka do TVNu i w ogóle sytuacji w mediach w związku sytuacją powyborczą?
            Jest na przykład o tym, że Łopiński ma swoją koncepcję wielkiego koncernu
            medialnego, składającego się z PAPu, przejętej Rzepy i Ruchu. Słyszałaś coś
            wcześniej o tym?

No i bardzo trafny felieton Ziemkiewicza na ostatniej stronie o rżnięciu głupa.
            Chciałem go nawet tutaj wrzucić, ale niestety nie ma go w necie.
            • basia.basia Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 18:51

> Dzięki za realcję. Choć z tego, czego się dowiaduję, to najbardziej wartościową
              > rzeczą, jaką uzyskał Kaczyński, jest wymuszenie praktycznie całkowitej uległośc
              > i
              > LPRu i SO. Tak więc pewnie to był główny cel.
              >
              > p.s.
              > Czytałaś może aktualny Newsweek i artykuł Luizy Zalewskiej na temat odejścia
              > Durczoka do TVNu i w ogóle sytuacji w mediach w związku sytuacją powyborczą?
              > Jest na przykład o tym, że Łopiński ma swoją koncepcję wielkiego koncernu
              > medialnego, składającego się z PAPu, przejętej Rzepy i Ruchu. Słyszałaś coś
              > wcześniej o tym?
              >
              > No i bardzo trafny felieton Ziemkiewicza na ostatniej stronie o rżnięciu głupa.
              > Chciałem go nawet tutaj wrzucić, ale niestety nie ma go w necie.

Nie czytałam ale jutro kupię:)
              • goniacy.pielegniarz Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 19:15
                SMS puszczany pomiędzy pracownikami TVP:
                "Spieszmy się lustrować ludzi w TVP, tak szybko odchodzą do TVN"
    • haen1950 Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:48

> ogłoszenia przez LK, że nie będzie wyborów. Czy ktoś mógłby mi w związku z tym

Lepiej dla ciebie. Tego najmadrzejsi ludzie w tym kraju nie wiedzą. Wygląda to
      na potrzebę adrenaliny Jarusia, lepiej by sobie kielicha walnął. Nudzi się.
    • kreska78 Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:52
      Tego nie wie wiekszosc Polakow, komentatorzy twierdza, ze chodzilo o
      sprawdzenie reakcji Leppera i Giertycha, czyli po prostu postraszenie ich po
      to, zeby byli bardziej ulegli i chyba PISowi sie to udalo.
    • idiotyzmy-kacze Moja teoria jest taka: 14.02.06, 15:53
      pewien wredny kurdupel potrzebował kasy na prezent walentynkowy dla swojego chłopaka. Rano kupił dolary, w południe puścił plotkę o tym, że prezio chce rozwiązać sejm, potem pojechał do brata na sernik, wieczorem opchnął dolary po sporo wyższym kursie, dzisiaj rano pojechał ze swoim chłopakiem do dilera po prezent
      • haen1950 Re: Moja teoria jest taka: 14.02.06, 15:57
        idiotyzmy-kacze napisał:

> pewien wredny kurdupel potrzebował kasy na prezent walentynkowy dla swojego
        chł
        > opaka. Rano kupił dolary, w południe puścił plotkę o tym, że prezio chce
        rozwią
        > zać sejm, potem pojechał do brata na sernik, wieczorem opchnął dolary po
        sporo
        > wyższym kursie, dzisiaj rano pojechał ze swoim chłopakiem do dilera po prezent

To jedyne logiczne wytłumaczenie, warto by się przyjrzeć transakcjom na
        giełdzie.
        • olany_klient Re: Moja teoria jest taka: 14.02.06, 16:00
          haen1950 napisał:

> idiotyzmy-kacze napisał:
          >
          > > pewien wredny kurdupel potrzebował kasy na prezent walentynkowy dla swoje
          > go
          > chł
          > > opaka. Rano kupił dolary, w południe puścił plotkę o tym, że prezio chce
          > rozwią
          > > zać sejm, potem pojechał do brata na sernik, wieczorem opchnął dolary po
          > sporo
          > > wyższym kursie, dzisiaj rano pojechał ze swoim chłopakiem do dilera po pr
          > ezent
          >
          > To jedyne logiczne wytłumaczenie, warto by się przyjrzeć transakcjom na
          > giełdzie.

Obawiam się, że akurat TEN kurdupel nie bardzo wie do czego służy giełda.
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 15:57

Prezydent chcial dobrze, a wyszlo jak zawsze :)
      Jarek przywolal go do porzadku i zakazal rozwiazania parlamentu. W miedzyczasie
      wycioral Giertycha z Lepperem, jak zoldakow w blocie i dopial swego.
      • scoutek Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 16:00
        efekty:
        strata ok. 1,6 mld
        chlopaki na poziomie chodnika
        podpisany aneks do paktu
        brak szacunku dla kserokopii wielce nam panujacej
        olewanie calego Narodu - odwlekanie z wygloszeniem "oredzia", ktore zreszta
        bylo tylko przemowionkiem malego Lesia....
        • michal00 Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 16:03
          efekty:
          > strata ok. 1,6 mld

brednie dyletantow
          • karlin Uwaga 14.02.06, 16:08
            To jest teoria "ministra" Chlebowskiego z "gabinetu cieni"

O tych stratach.

:)
            • michal00 Re: Uwaga 14.02.06, 16:34
              Naprawde? Mialem go za powaznego czlowieka, ale towarzystwo Jasia Rokity jest
              widocznie zarazliwe.
              • karlin Re: Uwaga 14.02.06, 16:40
                "Z kolei poseł PO Zbigniew Chlebowski pytany przez dziennikarzy o reakcję giełdy
                na poniedziałkowe zamieszanie na scenie politycznej odpowiedział, że w związku z
                osłabieniem złotego i przyrostem długu publicznego jest wielce prawdopodobne, że
                "zafundowane przez polityków rozróby kosztowały budżet państwa" ok. 1 mld zł."
                ---------------------------------------------------------------------------------
                • kataryna.kataryna Re: Uwaga 14.02.06, 16:47
                  karlin napisał:

> "Z kolei poseł PO Zbigniew Chlebowski pytany przez dziennikarzy o reakcję
                  giełd
                  > y
                  > na poniedziałkowe zamieszanie na scenie politycznej odpowiedział, że w
                  związku
                  > z
                  > osłabieniem złotego i przyrostem długu publicznego jest wielce prawdopodobne,
                  ż
                  > e
                  > "zafundowane przez polityków rozróby kosztowały budżet państwa" ok. 1 mld zł."

To ciekawe, że dziennikarze nawet o to co jest sprawdzalne muszą pytać
                  polityków, którzy siłą rzeczy są bezpośrednio zainteresowani a przez to
                  nieobiektywni. Czy o reakcję giełdy nie można spytać niezależnych ekonomistów
                  albo samemu ją sprawdzić? U nas dosłownie wszystko komentują bezpośrednio
                  zaangazowani a dziennikarze robią za stojaki pod mikrofon zamiast zbierać,
                  sprawdzać i podawać informacje.
                  • karlin Re: Uwaga 14.02.06, 16:54
                    kataryna.kataryna napisała:

> To ciekawe, że dziennikarze nawet o to co jest sprawdzalne muszą pytać
                    > polityków, którzy siłą rzeczy są bezpośrednio zainteresowani a przez to
                    > nieobiektywni. Czy o reakcję giełdy nie można spytać niezależnych ekonomistów
                    > albo samemu ją sprawdzić? U nas dosłownie wszystko komentują bezpośrednio
                    > zaangazowani a dziennikarze robią za stojaki pod mikrofon zamiast zbierać,
                    > sprawdzać i podawać informacje.
                    ------------------------------------------------------------

Hmmm.

:)

Powiem tak. Czasem lepszy dobry stojak na mikrofon, niż udający "niezależnego"
                    ekspert.

W tym pierwszym wypadku przynajmniej możemy cyfry z góry olać.
                  • goniacy.pielegniarz Re: Uwaga 14.02.06, 17:09

> To ciekawe, że dziennikarze nawet o to co jest sprawdzalne muszą pytać
                    > polityków, którzy siłą rzeczy są bezpośrednio zainteresowani a przez to
                    > nieobiektywni. Czy o reakcję giełdy nie można spytać niezależnych ekonomistów
                    > albo samemu ją sprawdzić?

Gdybyśmy mieli link do całego tekstu, to moglibyśmy stwierdzić, czy wystąpił tam
                    w jakiejś innej roli niż jako poseł opozycji, specjalizujący się w sprawach
                    gospodarczych i wypowiadający swoje zdanie z takiej właśnie pozycji.
    • michal00 Wersji jest kilka: 14.02.06, 15:58
      1. Zeby zmusic Konia i Mulata do podpisania zobowiazania do niepopierania
      poprawek opozycji.
      2. Byly roznice zdan miedzy Lechem a Jarkiem.
      3. Zeby zmusic Konia i Mulata do podpisania/zrobienia czegos, o czym jeszcze
      nie wiemy.
      4. Zeby napawac sie widokiem kleczacego Konia i Mulata.

Obstawiam wersje nr 3.
      • ppppp7 Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:05
        Wersja 3 wydaje się prawdopodobna, zważywszy na "kaliber" użytej broni
      • goniacy.pielegniarz Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:13
        michal00 napisał:

> 1. Zeby zmusic Konia i Mulata do podpisania zobowiazania do niepopierania
        > poprawek opozycji.

Teraz dopiero przeczytałem ten link od Basi, a wcześniej w ogóle nie
        przeglądałem relacji z wczorajszego dnia.

> 2. Byly roznice zdan miedzy Lechem a Jarkiem.

W to mi jakoś trudno uwierzyć. Nawet gdyby były różnice, to raczej nie
        dopuściliby do tego, żeby stało się to powodem takiego zamieszania. W końcu to
        strategiczna decyzja.

> 3. Zeby zmusic Konia i Mulata do podpisania/zrobienia czegos, o czym jeszcze
        > nie wiemy.

Myślę, że wystarczy to co wiemy. Przecież on sobie zagwarantował, że wszystko,
        co jest w pakcie, musi być przegłosowane, a ewentualne zmiany mogą być
        wprowadzane tylko za zgodą PiSu.

> 4. Zeby napawac sie widokiem kleczacego Konia i Mulata.
        >
        > Obstawiam wersje nr 3.

Całe szczęście, że nie nr 4. Wtedy zacząłbym się poważnie niepokoić. Szczególnie
        gdybym połączył to sobie z widokiem Jarka występującego w kolejnych programach
        telewizyjnych i ściskającego pod pachą, niczym największy skarb, teczkę z
        cytatami innych polityków na jego temat.

Pozostaje tylko jeden problem. Nie jest mi w ogóle szkoda ani Leppera ani
        Giertycha, ale logiczną rzeczą jest to, że jak się traktuje partnera jak szmatę,
        to ten partner będzie chciał się prędzej czy później odegrać. A tym bardziej
        będzie chciał się odegrać, im bardziej dzisiaj nie ma możliwości żadnego ruchu.

• kataryna.kataryna Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:18

> Pozostaje tylko jeden problem. Nie jest mi w ogóle szkoda ani Leppera ani
          > Giertycha, ale logiczną rzeczą jest to, że jak się traktuje partnera jak
          szmatę
          > ,
          > to ten partner będzie chciał się prędzej czy później odegrać. A tym bardziej
          > będzie chciał się odegrać, im bardziej dzisiaj nie ma możliwości żadnego
          ruchu.

Ale odegrać się może próbować tylko w sprzyjających okolicznościach, które nie
          wiadomo czy nadejdą. I może o to chodziło, żeby pokazać determinację PiSu, aby
          o niej pamiętali na wypadek gdyby chcieli zrywać pakt.
          • goniacy.pielegniarz Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:42

> Ale odegrać się może próbować tylko w sprzyjających okolicznościach, które nie
            > wiadomo czy nadejdą. I może o to chodziło, żeby pokazać determinację PiSu, aby
            > o niej pamiętali na wypadek gdyby chcieli zrywać pakt.

Myślę że nie bierzesz pod uwagę jednego - możliwości spadku poparcia dla PiSu.
            Wtedy absolutnie wszyscy rzucą się na PiS. Mi chodzi o okres nieco dalszy niż
            kilka miesięcy. Myślę, że wcześniejsze wybory byłyby lepsze, choć z drugiej
            strony tak męczące, że trudno to sobie wyobrazić.
            • kataryna.kataryna Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:49

> kataryna.kataryna napisała:
              >
              >
              > > Ale odegrać się może próbować tylko w sprzyjających okolicznościach, któr
              > e nie
              > > wiadomo czy nadejdą. I może o to chodziło, żeby pokazać determinację PiSu
              > , aby
              > > o niej pamiętali na wypadek gdyby chcieli zrywać pakt.
              >
              >
              > Myślę że nie bierzesz pod uwagę jednego - możliwości spadku poparcia dla PiSu.

Biorę ale niekoniecznie musi to oznaczać puchnięcie SO i LPR.

> Wtedy absolutnie wszyscy rzucą się na PiS. Mi chodzi o okres nieco dalszy niż
              > kilka miesięcy. Myślę, że wcześniejsze wybory byłyby lepsze, choć z drugiej
              > strony tak męczące, że trudno to sobie wyobrazić.

Ja też uważam, że byłyby może lepsze, choć perspektywa rządu PO-SLD mnie
              przeraża.
        • michal00 Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:19
          jak się traktuje partnera jak szmatę
          > ,
          ruchu.

Zgadza sie. Mysle, ze Jarek tez o tym doskonale wie. Dlatego obstawiam wersje
          nr 3, tj. ze Mulat i Kon zostali zmuszeni do dania gwarancji tego rodzaju, ze
          nie bardzo beda mogli sie wycofac z nich przez dluzszy czas.
          • kataryna.kataryna Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:25
            michal00 napisał:

> Zgadza sie. Mysle, ze Jarek tez o tym doskonale wie. Dlatego obstawiam wersje
            > nr 3, tj. ze Mulat i Kon zostali zmuszeni do dania gwarancji tego rodzaju, ze
            > nie bardzo beda mogli sie wycofac z nich przez dluzszy czas.

Ale jakie to mogłyby być gwarancje? Ja obstawiam raczej, że Kaczor liczy, że
            sobie Mulat i Koń dobrze zapamiętają te kilka godzin strachu i już im nie
            przyjdzie do głowy fikać. Bo przecież odegrać się mogą jedynie w jednym z dwóch
            przypadków:
            1) zniknie ryzyko, że wybory ich zmiotą lub przetrzebią
            2) nie będą się bać, że Kaczor poda rząd do dymisji

Myślę, że JarKacz liczy, że sytuacja nr 1 nigdy nie zaistnieje a wczorajsza
            akcja mogła mieć na celu wyeliminowanie sytuacji nr 2 poprzez pokazanie
            Mulatowi i Koniowi, że Kaczor nie żartuje.
            • michal00 Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:46
              > Ale jakie to mogłyby być gwarancje?

Wyobrazic sobie mozna bardzo wiele, ale nie podejmuje sie typowac.

Myślę, że JarKacz liczy, że sytuacja nr 1 nigdy nie zaistnieje a wczorajsza
              > akcja mogła mieć na celu wyeliminowanie sytuacji nr 2 poprzez pokazanie
              > Mulatowi i Koniowi, że Kaczor nie żartuje.

Tak tez moze byc, ale to dosc ryzykowne zalozenie i na miejscu Jarka bym go nie
              czynil. On jest niezlym psychologiem i musi sobie zdawac sprawe, ze pozostali
              sygnatariusze paktu po takim zagraniu marza przede wszystkim o tym, zeby
              wpakowac mu kose miedzy zebra. Po ewentualnej dymisji rzadu moga poprzec jako
              kandydata na premiera przyslowiowego "pana Waldka", byle nie dopuscic do
              wyborow.
              • goniacy.pielegniarz Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:54
                michal00 napisał:

> > Ale jakie to mogłyby być gwarancje?
                >
                > Wyobrazic sobie mozna bardzo wiele, ale nie podejmuje sie typowac.

A podpisywanie weksli jesteś sobie w stanie wyobrazić?
                • michal00 Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:58
                  > A podpisywanie weksli jesteś sobie w stanie wyobrazić?

Jestem w stanie. Moge sobie tez wyobrazic np. sesje zdjeciowa z Mulatem na
                  Koniu itp. :-)
            • goniacy.pielegniarz Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 16:51

>Bo przecież odegrać się mogą jedynie w jednym z dwóch
              >
              > przypadków:
              > 1) zniknie ryzyko, że wybory ich zmiotą lub przetrzebią
              > 2) nie będą się bać, że Kaczor poda rząd do dymisji
              >
              > Myślę, że JarKacz liczy, że sytuacja nr 1 nigdy nie zaistnieje

Sytuację, w której zawsze jest opcja szybkich wyborów i to bardzo prawdopodobna,
              będzie na rękę PiSowi i to nie tylko ze względu na straszenie Leppera i
              Giertycha. W takiej sytuacji trudno jest też prowadzić politykę na przykład
              Platformie, bo musi się ciągle miotać, nie mając pewności, jaką strategię obrać.

> a wczorajsza
              > akcja mogła mieć na celu wyeliminowanie sytuacji nr 2 poprzez pokazanie
              > Mulatowi i Koniowi, że Kaczor nie żartuje.

Ale taka sytuacja jest pewna w momencie gdy PiS jest silny, PO jest silne, a
              reszta słaba. W sytuacji gdyby PiSowi zaczęło spadać poparcie, już ta pewność
              siebie Kaczora wcale taka przekonywująca nie musi być.
        • humbak Re: Wersji jest kilka: 14.02.06, 17:51

ale logiczną rzeczą jest to, że jak się traktuje partnera jak szmatę
          > ,
          ruchu.

Właśnie. I ja myślę że JK doskonale to wie, dlatego podejrzewam, że LK
          faktycznie chciał coś zrobić, ale brat go nawrócił i wyszło to, co wyszło.
    • przyladek.dobrej.nadziei Mala refleksja 14.02.06, 16:01
      Podroze ksztalca. Kaczynski pojechal do Stanow i zobaczyl inny swiat. Kraj bez
      Lepperow, Giertychow, kraj gdzie dla Samoobory nie ma miejsca i od razu chcial
      zrobic porzadek. Nie udalo sie. Polski bajzel okazal sie niezniszczalny.
      Nadprezydenta Kaczynskiego tez nalezaloby wyslac do Ameryki. Moze by sie czegos
      nauczyl.
    • gilbertt Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 16:06
      Jarosław chciał wyszarpać Giertychowi i Lepperowi to co naobiecywał im przy
      podpisywaniu paktu – pewnie jakieś stanowiska i itp. Biedni populiści
      postraszeni widmem wyborów zrzekli się pewnie wielu lukratywnych posadek i
      ratowali swoje mandaty. Giertych już raz poczuł smak grozy, kiedy to ułamkami
      procent dostał się na Wiejską. Przy okazji zrzucono wino na platformę
      i „umocniono” wizerunek prezydenta jako mocnego wodza, który ratuję Polskę
      przed widmem wyborów.
      • a.adas Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 17:05
        Jeśli (z góry) było zaplanowane postraszenie Giertycha i Leppera to ma to sens.

Tylko ja się zastanawiam,czy rzeczywiście ktoś to zaplanował, czy wyszło trochę
        samo z siebie. Ot, tu słówko, tam plotka i zrobił się burdel niesamowity. No i
        trochę to jednak przypominałoby strzelanie z dubeltówki na słonie do much.

Istnieje też mozliwosć, ze rzeczywiście Sejm miał zostać rozwiązany. Tylko co by
        wtedy mogło powstrzymać Prezydenta? Chyba tylko lęk przed "smrodem" na samym
        początku kadencji - wystarczyłaby groźba Trybunału Stanu (a zdesperowani G. i L.
        by pewnie na tym jechali), a Kaczynski mógłby stać się polskim Nixonem i nici z
        czterech kadencji dla Kaczynskich;) W zadne dodatkowe gwarancje paktu nie wierzę
        - bo jak je wyegzekwować?

Nie ma na to zadnych dowodów (jedynie poszlaki: telefony do dziennikarzy,
        wypowiedź Dorna o Gilowskiej, kolejne zniknięcie Marcinkiewicza) ale chyba
        działo się coś wewnątrz samego PiS. Tylko czy przyczyna czy skutek?
    • alara5 Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 16:29
      Tego nie wie nikt, bowiem strategie Jareczka są tak zagmatwane ze sam chyba
      zaczyna się w nich gubić.
      Na pewno osiągnął jedno - uśmiałam się do łez słuchając naszego niedużego
      prezydenta* jak wygłasza mętne przemówienie.
      No a drugie - pokazał kto tak naprawdę rządzi - nie prezydent, nie rząd,
      Parlament to też jakaś kpina - tylko że tak naprawdę to Jarek trzyma władzę....
      smutne.

---
      * celowo z małej litery, na wielką nie zasłużył
      • przyladek.dobrej.nadziei Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 16:31
        alara5 napisała:

> Tego nie wie nikt, bowiem strategie Jareczka są tak zagmatwane ze sam chyba
        > zaczyna się w nich gubić.
        > Na pewno osiągnął jedno - uśmiałam się do łez słuchając naszego niedużego
        > prezydenta* jak wygłasza mętne przemówienie.
        > No a drugie - pokazał kto tak naprawdę rządzi - nie prezydent, nie rząd,
        > Parlament to też jakaś kpina - tylko że tak naprawdę to Jarek trzyma
        władzę....
        > smutne.

Jak to jest mozliwe, ze gosc, ktory formalnie ma gowno do powiedzenia, trzesie
        Polska?
        • alara5 Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 17:04
          Nie wiem. Kto wie?

• przyladek.dobrej.nadziei Re: Czy ktoś mógłby to krótko wyjaśnić? 14.02.06, 17:46
            alara5 napisała:

> Nie wiem. Kto wie?

Demokracja ciemniakow?
    • goniacy.pielegniarz Staniszkis w TVN24 po godz. 18.00 14.02.06, 17:59
      Będzie też Sakiewicz, ale to już mniej interesujące.
      • zalogowany.franek Re: Staniszkis w TVN24 po godz. 18.00 14.02.06, 18:13
        Ale żałosny ten Sakiewicz :))
        • goniacy.pielegniarz Re: Staniszkis w TVN24 po godz. 18.00 14.02.06, 18:36
          zalogowany.franek napisał:

> Ale żałosny ten Sakiewicz :))

On już się zbłaźnił, gdy zaczął inaczej mówić o Samoobronie i to dziwnym trafem
          zbiegło się z tym, że SO stała się potencjalnym partnerem dla PiSu. A przecież
          przy tym co Gazeta Polska pisała o Lepperze i jego partii, to ziejąca niechęcią
          do Samoobrony Wyborcza, wygląda całkiem niewinnie.
          To jest dopiero żałosne.
          • zalogowany.franek Re: Staniszkis w TVN24 po godz. 18.00 14.02.06, 18:41

> On już się zbłaźnił, gdy zaczął inaczej mówić o Samoobronie i to dziwnym trafem
            > zbiegło się z tym, że SO stała się potencjalnym partnerem dla PiSu. A przecież
            > przy tym co Gazeta Polska pisała o Lepperze i jego partii, to ziejąca niechęcią
            > do Samoobrony Wyborcza, wygląda całkiem niewinnie.
            > To jest dopiero żałosne.

Nie czytam Gazety Polskiej, więc nie widziałem, co pisali o Lepperze. Ale dość dobrze pamiętam, jak
            ten Sakiewicz w TVN24 bronił Kaczora za podpisanie paktu przed kamerami TV Trwam. A potem
            okazało się, że oprócz mediów Rydzyka Kaczor zaprosił na o podpisywanie jeszcze kogoś. Taką jedną
            gazetę :)
      • andrzejg właśnie mówi - zobaczycie - PiS się podzieli/nt 14.02.06, 18:16
    • bush_w_wodzie mysle ze... 14.02.06, 18:38

oni to lubia.

pogloski o jakichs super gwarancjach uwazam za malo prawdopodobne.
      pogloski ze lech chcial rozwiazac a jarek go przekazal uwazam za nieprawdopodobne.

realnych przyczyn wczorajszego spektaklu doszukiwalbym sie nie w sferze rozumu
      tylko w sferze emocji. moze przy okazji zalatwiono jakies drobne kwestie
      praktyczne ale to nie byla pierwszoplanowa sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka