Dodaj do ulubionych

Polska - Wrocław - Patriotyzm Lokalny - i Globalny

23.02.06, 09:21
W najnowszej Polityce w dziale gospodarka jest artykuł o dobrym zarządzaniu nie tylko Wrocławiem ale i innymi regionami:
Skrócony URL tiny.pl/mfh8
"Jak podzielić, żeby pomnożyć

Zdarza się, że na co dzień skłóceni politycy walczą wspólnie pod jednym sztandarem. Kluczem do zgody jest interes miasta lub regionu, z którego startowali w wyborach.
Paweł Wrabec

Mam dla państwa prezenty ? Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia, tak przywitał dolnośląskich posłów PO i PIS, którzy tuż po wyborach przyszli do ratusza. W świetle telewizyjnych lamp i błysków fleszy wręczył im kolorowe pudełka. Wewnątrz był spis najpilniejszych potrzeb Wrocławia, których realizacja jest uzależniona od rządu i parlamentu. Wśród nich był kluczowy projekt ? budowa autostradowej obwodnicy Wrocławia, na którą w projekcie budżetu państwa na 2006 r. zabrakło obiecanych 190 mln zł.

To jeden z wielu przykładów umiejętności marketingowych prezydenta Wrocławia. Ten to potrafi zabiegać o interesy własnego miasta. Prezydent przyznaje, że spektakl z prezentami miał przede wszystkim przyciągnąć uwagę dziennikarzy, którzy potem chętnie sprawdzają, jak deputowani spełniają publicznie złożone obietnice."

Dlaczego jedni prezydenci są w stanie spełniać swoją funkcję wzorowo, a inni ją upartyjniają? Czy taka postawa nie powinna być wzorem? CZy wzór nie powinien płynąć w odwrotnym kierunku od Głowy Państwa w dół, nie odwrotnie?

Kiedy Polacy zaczną wybierać polityków, menagerów, którzy będą działać dla ich dobra a nie tylko dla wąskiej grupy członków partii?
Obserwuj wątek
    • malaszaramysz Obawiam się,że to pobożne życzenie 23.02.06, 09:47
      Polacy wybrali tę partię, która najlepiej dokopie sąsiadowi.
      • hummer A ja tak bym chciał żyć w normalnym kraju. 23.02.06, 10:05
        Gdzie takie zachowania jak te we wcześniejszym poście są normą, a nie wyjątkiem.
    • lortea Głupiś. Jeśli jedno misto wyszarpnie ileś 23.02.06, 09:56
      milionów, nie bacząc na szkody powstałe w innych sektorach, to są pewne korzyści dla jednego mista, i straty dla innych miast. Gdyby każde miasto postawiło na taki bezwzględny lobbing, budźet rozpadłby się jak domek z kart. Takie "regionalne" poprawki są zawsze przyjmowane na zasadzie urywania pieniędzy tym, którzy są słabsi. Jeden zyskuje, drugi traci. Ot taki to "patriotyzm lokalny". Wrocław to POLSKIE miasto, szkoda że forumowi reprezentanci Wrocławia, hummer i mysza, wstydzą się tego i na siłę udowadniają że jest inaczej.
      • niezapowiedziany czy Wroclaw wzial pieniadze zeby je przejesc?? 23.02.06, 10:03
        to sa pieniadze potrzebne dla ROZWOJU calego REGIONU. a z czego buduje sie
        dobrobyt i rozowj kraju w calosci jesli nie z rozwoju poszczegolnych regionow??
        chodzi o to, ze wladze regionalne lepiej niz centrala wiedza na co przeznaczac
        srodki. cenrala jest tylko po to, zeby koordynowac i doprowadzac do
        minimalizowania roznic. ale inicjatywa musi wyjsc z regionu.
        gdyby kazdy przedstawial skutecznie co mu jest potrzebne wtedy mozna wazyc
        interesy poszczegolnych czesci kraju. o to chodzi. i brawo dla prezydenta
        Dutkiewicza. jestem dumny, ze mam takiego prezydenta. jako dumny Wroclawianin.
        • lortea Zabrano pieniądze na rozwój innym regionom. 23.02.06, 10:05

• malaszaramysz I dobrze. U nas nikt ich nie wyda na głupoty: 23.02.06, 10:11
            zasiłki, wychowanie patriotyczne i inne brednie. Region się rozwija i o to
            chodzi.
          • niezapowiedziany najlepiej jakby nikt o nic sie nie staral :) 23.02.06, 10:12
            taki jest wynik twojego toku rozumowania. czywiscie, ze chodzi o podzial
            ograniczonej ilosci dobr. na tym polega konkurencja. nie wydaje mi sie zeby na
            rynku dobr, ktore kupujemy w sklepach komus to szkodzilo. z twojego stanowiska
            wynikaloby, ze nalezy zakazac mozliwosci licytowania ceny przez konsumentow
            (taka licytacja jest tez ksztaltowanie sie ceny rynkowej dla kazdego dobra - po
            prostu jest niesformalizowana i nie odbywa sie w domu aukcyjnym, ale mechanizm
            jest ten sam).

skad lortea jestes?
            • lortea Niech się starają. Tylko niech nie gloryfikują 23.02.06, 10:14
              tego i nie nazywają "partiotyzmem".

Skąd jestem? Z Polski. I na rozwoju Polski mi zależy.
              • niezapowiedziany Re: Niech się starają. Tylko niech nie gloryfikuj 23.02.06, 10:16
                na czym polega rozwoj Polski? czy Polska to nie sa poszczegolne wojewodztwa /
                regiony?
                • lortea Polska to Polska, za du żo jest "patriotyzmu 23.02.06, 10:18
                  lokalnego". Unia go pobudza dając pieniądze na najgłupsze lokalne inicjatywy, a efekty są potem opłakane. Hiszpania najlepszym i n ajbardziej odstraszającym przykładem.
                  • malaszaramysz We Wrocławiu mogę nawet płakać 23.02.06, 10:20
                    Opłaczemy tę obwodnicę, łzy się będą lały strumieniami:-))))))

Mam nadzieję,że na drogę do Warszawy pieniędzy nie będzie.:-))))))))
                    • niezapowiedziany Re: We Wrocławiu mogę nawet płakać 23.02.06, 10:25
                      lacze sie z toba w bolu i zanosze lzami.

(nie bylbym takim ekstremista jesli chodzi o droge do Warszawy, ale rozumiem
                      potrzebe chwili :D)
                      • malaszaramysz Re: We Wrocławiu mogę nawet płakać 23.02.06, 10:28
                        Muszę iść po chusteczki. Cały karton już poszedł. Tyle łez wylanych:-)
                  • ave_duce Re: Może tak konkretnie o tej Hiszpanii??? 23.02.06, 10:24
                    lortea napisał:

> lokalnego". Unia go pobudza dając pieniądze na najgłupsze lokalne inicjatywy,
                    a
                    > efekty są potem opłakane. Hiszpania najlepszym i n ajbardziej odstraszającym
                    p
                    > rzykładem.
                    >
                    • lortea Grozi jej faktyczny rozpad. Ogromny strumień 23.02.06, 10:34
                      dotacji z UE, nie tylko umożliwił rozwój regionów, ale też podsunął lokalnym elitom administracyjnym, politycznym i gospodarczym, że separatyzmem wywalczą jeszcze więcej. U nas też to się zaczyna.
                      • ave_duce Re: Grozi jej faktyczny rozpad. Ogromny strumień 23.02.06, 10:46
                        lortea napisał:

> dotacji z UE, nie tylko umożliwił rozwój regionów, ale też podsunął lokalnym
                        el
                        > itom administracyjnym, politycznym i gospodarczym, że separatyzmem wywalczą
                        je
                        > szcze więcej. U nas też to się zaczyna.
                        >

To są te konkrety? Jakieś linki do źródeł tej wiedzy, może...

;)
                        • lortea Może czytaj co się dzieje, ileś artykułów było 23.02.06, 10:48
                          na portalu, nie moja wina że pamiętasz co ci pasuje.
                          • ave_duce Re: Może czytaj co się dzieje, ileś artykułów był 23.02.06, 10:50
                            lortea napisał:

> na portalu, nie moja wina że pamiętasz co ci pasuje.
                            >

No, tak. Jak zwykle argument w kiepskim stylu.

Bye!
                        • hummer Pewnie o ten link chodzi:-) 23.02.06, 11:16
                          ave_duce napisała:

> lortea napisał:
                          >
                          > > dotacji z UE, nie tylko umożliwił rozwój regionów, ale też podsunął lokal
                          > nym
                          > el
                          > > itom administracyjnym, politycznym i gospodarczym, że separatyzmem wywal
                          > czą
                          > je
                          > > szcze więcej. U nas też to się zaczyna.
                          > >
                          >
                          > To są te konkrety? Jakieś linki do źródeł tej wiedzy, może...
                          >
                          > ;)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3179526.html
                          Oraz słowa autora nieznanego:
                          Służalcy i Unia

Unia brukselska, Śmiercionośna! Wielka!
                          Nierządnica europejska!
                          Niby sfora wilków, szczeka... Wyszczerzając kły!
                          Omamiając błyskotkami
                          Złotym cielcem! Monetami!
                          Nie ujawni planów ciemnych,
                          jak zabije Polskę, ludzi biednych!
                          Oszukując, zagrabiając, niszcząc dobre obyczaje.
                          Zdegraduje cały naród.
                          I położy ciężką łapę w samym sercu Europy
                          Unia Polskę rada zgnieść!
                          By zaśpiewać znaną pieśń:
                          Nur fur Deutsch! Nur fur Geld!
                          Nur fu Mason! Boga wróg!
                          Zniszczyć chce maryjny lud.
                          Tak by Polska nie istniala,
                          by się sama zatracała,
                          z mapy świata wymazała.
                          Otwórz Polsko oczy! Dziś!
                          Na szatański Unii zmysł!

"Osoba z południa": Dziękuję

Ojciec prowadzący: Szczęść Boże
                  • hummer Bredzisz waść Pan. 23.02.06, 11:13
                    lortea napisał:

> lokalnego". Unia go pobudza dając pieniądze na najgłupsze lokalne inicjatywy, a
                    > efekty są potem opłakane. Hiszpania najlepszym i n ajbardziej odstraszającym p
                    > rzykładem.

Polityka jest tygodnikiem poruszającym sprawy ogólne. Nie ma w tym nic co zagrażałoby Polsce. Poruszony zaś został temat AOW, gdyż cały region bez niej się dusi. Nie wiem czy wiesz ale Wrocław jest miastem tranzytowym. O ile wschód-zachód został jako tako rozwiązany o tyle połnoc-południe to palący problem nie tylko dla regionu ale i rozwoju całej Polski. Problemem jest rzeka. Najbliższe mosty są w Lubiążu i chyba Oławie lub Brzegu. Czyli cały ruch musi iść przez centrum miasta razem z tirami. Miasto za własne pieniądze wybudowało nowoczesną przeprawę na uboczu Wrocławia przez Odrę. Brakuje własnie tego fragmentu łączącego obwodnicy, który to fragment leży w gestii Państwa. Chyba Państwo może się zajmować czymś użytecznym. Tym bardziej, że inwestycja w AOW to wielka fala wpływów do budżetu Państwa. Ale by mieć zysk trzeba wpierw włożyć.
              • ave_duce Re: Na Polskę coś się "składa". I bardzo dobrze, 23.02.06, 10:21
                że Wrocław jest chlubnym przykładem!
                Gdybyż w tej "skladance" były same takie Wrocławie!
                Ale Warszawa, choć bogata i tym bogactwem się dzieląca z resztą kraju,
                nie miała i nie ma szczęścia do władz.
                Prawdziwym kataklizmem dla stolicy była prezydentura Lesia...

lortea napisał:

> tego i nie nazywają "partiotyzmem".
                >
                > Skąd jestem? Z Polski. I na rozwoju Polski mi zależy.
                >
          • lika78 Re: Zabrano pieniądze na rozwój innym regionom. 23.02.06, 10:56
            Tak Władysławie, to jest bardzo polskie: ja nie mam nic, to niech i sąsiad nic
            nie ma. Nasza narodowa cnota: zawiść.
            • ave_duce Re: Zabrano pieniądze na rozwój innym regionom. 23.02.06, 10:58
              lika78 napisała:

> Tak Władysławie, to jest bardzo polskie: ja nie mam nic, to niech i sąsiad
              nic
              > nie ma. Nasza narodowa cnota: zawiść.

BEZINTERESOWNA zawiść...

;)
          • hummer Nie zabrano... 23.02.06, 10:59
            lortea napisał:

Podałem dokładne namiary na artykuł. Pełna wersja znajduje się w wydaniu papierowym za 4.50 zł. Wiem, że jesteś centusiem, ale lepiej chyba wydać tyle niż robić z siebie za 4.50 pośmiewisko na forum. Jeśli chodzi o Dutkiewicza, to jest jeszcze inna wzmianka o nim, w tym artykule. Facet jest do dyspozycji inwestorów 24 godziny na dobę. To jest człowiek, który służy wyborcom. Czy za to należy go zabić?
          • hummer Re: Zabrano pieniądze na rozwój innym regionom. 23.02.06, 11:08
            lortea napisał:

Podałem dokładne namiary na artykuł. Pełna wersja znajduje się w wydaniu papierowym za 4.50 zł. Wiem, że jesteś centusiem, ale lepiej chyba wydać tyle niż robić z siebie za 4.50 pośmiewisko na forum. Jeśli chodzi o Dutkiewicza, to jest jeszcze inna wzmianka o nim, w tym artykule. Facet jest do dyspozycji inwestorów 24 godziny na dobę. To jest człowiek, który służy wyborcom. Czy za to należy go zabić?
      • ave_duce Re: Głupiś. To co ma powiedzieć Warszawa??? 23.02.06, 10:15
        Daje najwięcej środków do budżetu...

;)
        • lortea Właśnie, a Warszawiacy nie pieprzą jakie to 23.02.06, 10:22
          "wielokulturowe" jest ich miasto, i co to się im nie należy. Dutkiewicz jest bardzo złym ewenementem. Jego obowiązkiem jest rozwój miasta, ale robi tworzenie opozycji pomiędzy regionem a resztą kraju. Posty jego zwolenników są zresztą tego najlepszym przykładem, oto wspaniały Wrocław się rozwija, bo zabrał pieniądze, które gdzie indziuej przeznaczono by na promowanie patriotyzmu, jak napisała mysza.
          • malaszaramysz Zazdrościsz nam? 23.02.06, 10:25
            Będziemy mieli obwodnicę, rozwija się przemysł, powstają nowe miejsca pracy.
            Mamy być biednymi patriotami? Dziękuję.
            • lortea Nikt wam nie zabrania rozwoju, ale sama piszesz 23.02.06, 10:32
              o tym że patriotyzm lokalny jest cacy, a na poziomie narodu, fuj. To musi niepokoić.
              • malaszaramysz Re: Nikt wam nie zabrania rozwoju, ale sama pisze 23.02.06, 10:37
                Płacę podatki, przestrzegam prawa, chodzę na wybory. Państwu powinno to
                wystarczyć. Nawet wielki PiSuar Ujazdowski napisał do mnie osobiście,że jestem
                patriotką i ,że za to mi dziękuje :-)))))))))))))
              • ave_duce Re: Nikt wam nie zabrania rozwoju, ale sama pisze 23.02.06, 10:38
                lortea napisał:

> o tym że patriotyzm lokalny jest cacy, a na poziomie narodu, fuj. To musi
                niepo
                > koić.
                >

Jak wszyscy będą patriotami lokalnymi, to o patriotyzm ponadlokalny się nie
                martw...

;)
                • lortea Właśnie się mazrtwię, najpierw musi być 23.02.06, 10:47
                  pastriotyzm państwtowy, potem lokalny.
                  • ave_duce Re: Właśnie się mazrtwię, najpierw musi być 23.02.06, 10:51
                    lortea napisał:

> pastriotyzm państwtowy, potem lokalny.
                    >

Człowieku, uspokój się, bo już w klawisze nie trafiasz!

;)
                    • mathias_sammer Re: Właśnie się mazrtwię, najpierw musi być 23.02.06, 10:55
                      O kurcze taki temat ze szpilka a jam slepy.

Ja jestem patriota! Ja jestem patriota!

M.S.
                      • ave_duce Re: Właśnie się mazrtwię, najpierw musi być 23.02.06, 10:57
                        mathias_sammer napisał:

> O kurcze taki temat ze szpilka a jam slepy.
                        >
                        > Ja jestem patriota! Ja jestem patriota!
                        >
                        > M.S.

Ciiichooo!

;)
          • ave_duce Re: Pieniądze na promowanie patriotyzmu, to 23.02.06, 10:25
            pieniądze wyrzucone w kacze bagno.

;)

lortea napisał:

> "wielokulturowe" jest ich miasto, i co to się im nie należy. Dutkiewicz jest
            b
            > ardzo złym ewenementem. Jego obowiązkiem jest rozwój miasta, ale robi
            tworzenie
            > opozycji pomiędzy regionem a resztą kraju. Posty jego zwolenników są
            zresztą
            > tego najlepszym przykładem, oto wspaniały Wrocław się rozwija, bo zabrał
            pienią
            > dze, które gdzie indziuej przeznaczono by na promowanie patriotyzmu, jak
            napisa
            > ła mysza.
            >
            • owsienko Zbliżają się wybory. Miejmy oczy szeroko otwarte. 23.02.06, 11:14
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35893173&a=35929507
              Przypomnijmy sobie bomby przed wyborami w Warszawie i będzie jasne. Zbliżają
              się nowe wybory. Może w jakiś celowy sposób
              doprowadzono do zawalania tej hali. "Naród jest ciemny, wszystko kupi". Niemcy
              mogli znaleźć to coś. A tak poszła w Polskę
              informacja w mediach Państwowych o nieugiętości naszego rządu i o tym jaki to
              PiS jest prawy i sprawiedliwy. Przy okazji Panie
              Dorn co z 112? Wiem, że Śląsk historycznie jest jeden. Ale przekierowania do
              centrum kryzysowego odległego o dwa województwa od
              miejsca tragedii to paranoja. Całe szczęście, że we Wrocławiu są ludzie
              odpowiedzialni i doświadczeni przez los (powódź). Inaczej
              potrzebujący pomocy mogłby jej nieotrzymać.
              • hummer Przypomnijmy sobie ostatnie Orędzie Prezydenta 23.02.06, 11:22

Kaczki lubią takie zamieszania. Kolejny na to przykład :-) Może byś choć coś wymyślił)a) od siebie nie jak małpa CTRL+C CTRL+V :-)

Tylko potwierdzasz moje zdanie.
                • owsienko Re: Przypomnijmy sobie ostatnie Orędzie Prezydent 23.02.06, 11:27
                  hummer napisał:

>
                  > Kaczki lubią takie zamieszania. Kolejny na to przykład :-) Może byś choć coś
                  wy
                  > myślił)a) od siebie nie jak małpa CTRL+C CTRL+V :-)
                  >
                  > Tylko potwierdzasz moje zdanie.
                  >
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35893173&a=35929507
                  Przypomnijmy sobie bomby przed wyborami w Warszawie i będzie jasne. Zbliżają
                  się nowe wybory. Może w jakiś celowy sposób
                  doprowadzono do zawalania tej hali. "Naród jest ciemny, wszystko kupi". Niemcy
                  mogli znaleźć to coś. A tak poszła w Polskę
                  informacja w mediach Państwowych o nieugiętości naszego rządu i o tym jaki to
                  PiS jest prawy i sprawiedliwy. Przy okazji Panie
                  Dorn co z 112? Wiem, że Śląsk historycznie jest jeden. Ale przekierowania do
                  centrum kryzysowego odległego o dwa województwa od
                  miejsca tragedii to paranoja. Całe szczęście, że we Wrocławiu są ludzie
                  odpowiedzialni i doświadczeni przez los (powódź). Inaczej
                  potrzebujący pomocy mogłby jej nieotrzymać.
                  • hummer Potwierdzasz tylko to co napisałem wcześniej :-) 23.02.06, 11:28
                    owsienko napisał:

> hummer napisał:
                    >
                    > >
                    > > Kaczki lubią takie zamieszania. Kolejny na to przykład :-) Może byś choć
                    > coś
                    > wy
                    > > myślił)a) od siebie nie jak małpa CTRL+C CTRL+V :-)
                    > >
                    > > Tylko potwierdzasz moje zdanie.
      • hummer Re: Głupiś. Jeśli jedno misto wyszarpnie ileś 23.02.06, 11:32
        lortea napisał:

> milionów, nie bacząc na szkody powstałe w innych sektorach, to są pewne korzyśc
        > i dla jednego mista, i straty dla innych miast. Gdyby każde miasto postawiło na
        > taki bezwzględny lobbing, budźet rozpadłby się jak domek z kart.

Proszę cię jeszcze raz nie żałuj tych 4.50 zł. Przeczytaj i potem się ośmieszaj.
        Państwo to społeczność. Jeśli jednostki się bogacą to bogaci się cała społeczność.
      • trevik Re: Głupiś. Jeśli jedno misto wyszarpnie ileś 23.02.06, 12:13
        Przede wszystkim budzet centralny powinien byc odchudzony jak sie tylko da a w
        regionach powinno zostawac jak najwiecej pieniedzy: wtedy Wroclaw nie tylko nie
        musialby nic szarpac, ale jeszcze bylby na plusie w stosunku do tego, co jest
        dzisiaj i moze tacy jak Ty nie twierdziliby przynajmniej, ze Wroclaw komus cos
        zabiera. Ta sama sytuacja ma miejsce w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, na Gornym
        Slasku - gdy te regiony, czy miasta chca na cos pieniadze (duze inwestycje, bo
        autostrad na wsi sie nigdzie nie buduje) to okazuje sie, ze szarpia pieniadze z
        budzetu, tyle, ze wszyscy ci oburzeni nic nie chca pisac, ile te miasta
        pieniedzy wkladaja. Jak slysze, ze np. taki Bytom placi podatki janosikowe majac
        u siebie 25% bezrobocia i coraz wieksza ruine w miescie to szlag ma mnie trafic,

T.
    • kahlil Re:wrocławski POpulista pachnący szowinizmem 23.02.06, 11:35
      tak Mości hummer, inaczej tego nazwać nie można,jesteś Wacpan sprytny
      ale nie dla tego co wychował się na przęsłach gruwaldzkiego.
      Wrocław dla ciebie to osłona a za nią kryje się PO i władza,jako wrocławianin
      to Panu mówię i basta!
      • hummer Re:wrocławski POpulista pachnący szowinizmem 23.02.06, 11:47
        kahlil napisał:

> tak Mości hummer, inaczej tego nazwać nie można,jesteś Wacpan sprytny
        > ale nie dla tego co wychował się na przęsłach gruwaldzkiego.
        > Wrocław dla ciebie to osłona a za nią kryje się PO i władza,jako wrocławianin
        > to Panu mówię i basta!

Masz tyle wspólnego z Wrocławiem co sójka z Ciepłymi krajami.
        • kahlil Re:wrocławski POpulista pachnący szowinizmem 23.02.06, 12:01
          to tylko twoje przypuszczenia,mieszkałem przy samym dworcu przy hotelu
          Polonia,n/t
          • hummer Dodam, że jesteś nierobem również 23.02.06, 12:02
            kahlil napisał:

> to tylko twoje przypuszczenia,mieszkałem przy samym dworcu przy hotelu
            > Polonia,n/t

Bo jeśli prawdą jest to, że jesteś urzędnikiem w Urzędzie Wojewódzkim to w czasie pracy okradasz podatników. Ale dzięki za wpis do wątku.
            • kahlil Re: Dodam, że jesteś nierobem również 23.02.06, 12:07
              no coment!
              • ave_duce Re: Dodam, że jesteś nierobem również 23.02.06, 13:17
                kahlil napisał:

> no coment!

I niedoukiem.

;)
      • malaszaramysz Rozumiem,że wolisz,żeby było 23.02.06, 12:46
        głodno, chłodno ale patriotycznie i pisujsko?
    • hummer Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 13:45
      Każde pokazanie przykładu dobrych rządów spotyka się z natychmiastowym atakiem PiSowców. Miast stwierdzić my też chcemy dobrze rządzić atakują na ślepo jak byk czerwoną płachtę.
      • wiewiorzasta Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 14:47
        hummer napisał:

> Każde pokazanie przykładu dobrych rządów spotyka się z natychmiastowym atakiem
        > PiSowców. Miast stwierdzić my też chcemy dobrze rządzić atakują na ślepo jak by
        > k czerwoną płachtę.
        >

Bo PiSowcy wierzą w _centralizację_ władzy. To Warszawa wg nich powinna
        decydować, na co zostaną wydane pieniądze we Wrocławiu czy Koziej Wólce. I
        przestaje być ważne, że Wocław np. potrzebuje obwodnicy, a Kozia Wólka
        nowoczesnej szkoły - w Warszawie się urzędasowi spodoba (albo się omsknie) i da
        pieniądze na obwodnicę w Koziej, a Wrocławowi na szkołę. A dalej niech sie
        zainteresowani martwią.
        • hummer Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 15:09
          wiewiorzasta napisała:
          > Bo PiSowcy wierzą w _centralizację_ władzy. To Warszawa wg nich powinna
          > decydować, na co zostaną wydane pieniądze we Wrocławiu czy Koziej Wólce. I
          > przestaje być ważne, że Wocław np. potrzebuje obwodnicy, a Kozia Wólka
          > nowoczesnej szkoły - w Warszawie się urzędasowi spodoba (albo się omsknie) i da
          > pieniądze na obwodnicę w Koziej, a Wrocławowi na szkołę. A dalej niech sie
          > zainteresowani martwią.

To jest chore.
          • wiewiorzasta Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 15:19
            hummer napisał:

> To jest chore.

Ano jest.
            Ale najgorsze jest to, że jest całkiem dobre lekarstwo na to pod tytułem
            SAMOrządność, tylko że najwyraźniej państwu PiSiostwu to nie pasuje, bo chcą
            mieć w skrzydełkach jak największą część władzy.
            • michal00 Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 15:23
              A skad samorzady maja brac pieniadze na inwestycje, jezeli nawet duze miasta
              maja problemy ze zgromadzeniem wiekszych srodkow? Samorzadnosc bez pieniedzy
              niczego nie zalatwi.
              • wiewiorzasta Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 15:31
                michal00 napisał:

> A skad samorzady maja brac pieniadze na inwestycje, jezeli nawet duze miasta
                > maja problemy ze zgromadzeniem wiekszych srodkow? Samorzadnosc bez pieniedzy
                > niczego nie zalatwi.

Pieniądze z samorządów idą do budżetu centralnego, potem samorządy muszą
                _wyrywać_ część tej kasy niejako z powrotem.
                Zresztą Trevik rozwinął myśl, nie będę go papugować, bo zrobił to IMO lepiej niż
                ja bym zrobiła:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=37342622&a=37356047
                • michal00 Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 15:39
                  > Pieniądze z samorządów idą do budżetu centralnego, potem samorządy muszą
                  > _wyrywać_ część tej kasy niejako z powrotem.

Pieniedze z samorzadow nie ida do budzetu centralnego, przeciwnie - z budzetu
                  ida pieniadze do samorzadow. Oprocz tego samorzady maja dochody wlasne.

Pieniądze z samorządów idą do budżetu centralnego, potem samorządy muszą
                  > _wyrywać_ część tej kasy niejako z powrotem.
                  > Zresztą Trevik rozwinął myśl, nie będę go papugować, bo zrobił to IMO lepiej
                  ni
                  > ż
                  > ja bym zrobiła:
                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=37342622&a=37356047

Nie bierzecie pod uwage, ze na niektore inwestycje pieniedzy nie wystarczy.
                  Wyobraz sobie, ze od jutra oddajemy np. kopalnie samorzadom, a panstwo sie nie
                  wtraca. Czy sadzisz, ze podatki zbierane na Gornym Slasku wystarcza na ich
                  utrzymanie zapewniajac zarazem realizacje innych celow? A co z rejonami o
                  wysokim bezrobociu, slabo rozwinietymi - skad oni maja brac pieniadze?
                  Przekonanie, ze samorzady sobie poradza z takimi sprawami jest mitem i nikt na
                  powaznie o tym nie mysli.
                  • wiewiorzasta Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 15:55
                    michal00 napisał:

> Pieniedze z samorzadow nie ida do budzetu centralnego, przeciwnie - z budzetu
                    > ida pieniadze do samorzadow. Oprocz tego samorzady maja dochody wlasne.

A skąd się biorą pieniądze w budżecie centralnym? Nie m.in. z samorządów?
                    Przecież ludzie gdzieś mieszkają i w konkretnym miejscu płacą podatki.

> Nie bierzecie pod uwage, ze na niektore inwestycje pieniedzy nie wystarczy.
                    > Wyobraz sobie, ze od jutra oddajemy np. kopalnie samorzadom, a panstwo sie nie
                    > wtraca.

Nie twierdziłam, że samorządy są w stanie same finansować swoje potrzeby, i że
                    tak powinno być, ale gdyby pozbyć się dla części kasy pośrednika w postaci
                    centrali, więcej by jej zostało na miejscu. Bo na razie jest tak, jak opisałam
                    wcześniej - pieniądze idą do budżetu, a potem okrężną drogą wracają, a to też
                    kosztuje.

A to, że prezydent Wrocławia potrafi walczyć o pieniądze dla swojego miasta i
                    swojego regionu, to powinno się go jako przykład pokazywać, a nie opluwać, jak
                    to czyni Lortea.

> Czy sadzisz, ze podatki zbierane na Gornym Slasku wystarcza na ich
                    > utrzymanie zapewniajac zarazem realizacje innych celow? A co z rejonami o
                    > wysokim bezrobociu, slabo rozwinietymi - skad oni maja brac pieniadze?
                    > Przekonanie, ze samorzady sobie poradza z takimi sprawami jest mitem i nikt na
                    > powaznie o tym nie mysli.

Są jeszcze dodatkowe pieniądze przeznaczone z UE na rozwój najsłabiej
                    rozwiniętych regionów, które w pewnym sensie mamy dzięki Merkel (to ta kasa, z
                    której się tak cieszył Marcinkiewicz) - wystarczy, że samorządowcy z tych
                    najbiedniejszych regionów UE nauczą się od np. Dutkiewicza, jak należy walczyć o
                    pieniądze na to, co uważają za najważniejsze na własnym podwórku (a nie na to,
                    co centrala wyznaczy) - i budżet centralny nie zostanie maksymalnie obciążony i
                    regiony się zaczną rozwijać.
                    • hummer Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 16:07
                      wiewiorzasta napisała:
                      > Są jeszcze dodatkowe pieniądze przeznaczone z UE na rozwój najsłabiej
                      > rozwiniętych regionów, które w pewnym sensie mamy dzięki Merkel (to ta kasa, z
                      > której się tak cieszył Marcinkiewicz) - wystarczy, że samorządowcy z tych
                      > najbiedniejszych regionów UE nauczą się od np. Dutkiewicza, jak należy walczyć
                      > o
                      > pieniądze na to, co uważają za najważniejsze na własnym podwórku (a nie na to,
                      > co centrala wyznaczy) - i budżet centralny nie zostanie maksymalnie obciążony i
                      > regiony się zaczną rozwijać.

Tylko jeśli kasa centralna zostanie ograniczona to co zostanie dla "grupy trzymającej władzę"? Warszawa przy swoich dochodach też jest łakomym kąskiem i co mamy komisarza z nadania PiS.
                      • michal00 Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 16:10
                        Tylko jeśli kasa centralna zostanie ograniczona to co zostanie dla "grupy trzym
                        > ającej władzę"?

GTW przeniosa sie do samorzadow. Juz teraz tak sie dzieje. Ostatnio mielismy
                        wyrok w sprawie prezydenta Gorzowa - to dosc dobra ilustracja.
                      • wiewiorzasta Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 16:34
                        hummer napisał:

> Tylko jeśli kasa centralna zostanie ograniczona to co zostanie dla "grupy trzym
                        > ającej władzę"? Warszawa przy swoich dochodach też jest łakomym kąskiem i co ma
                        > my komisarza z nadania PiS.

"Rząd się sam wyżywi" :))
                    • michal00 Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 16:08
                      A skąd się biorą pieniądze w budżecie centralnym? Nie m.in. z samorządów?
                      > Przecież ludzie gdzieś mieszkają i w konkretnym miejscu płacą podatki.
                      >

Zrozumialem twa wczesniejsza wypowiedz w ten sposob, ze samorzady wplacaja
                      jakies "podatki" do budzetu centralnego, co nie jest prawda. Oczywiscie ludzie
                      gdzies mieszkaja i placa podatki, ale mowieni, ze to samorzady placa, jest dosc
                      naciagane.

Nie twierdziłam, że samorządy są w stanie same finansować swoje potrzeby, i że
                      > tak powinno być, ale gdyby pozbyć się dla części kasy pośrednika w postaci
                      > centrali, więcej by jej zostało na miejscu. Bo na razie jest tak, jak opisałam
                      > wcześniej - pieniądze idą do budżetu, a potem okrężną drogą wracają, a to też
                      > kosztuje

To prawda, w niektorych przypadkach "posrednik" jest niepotrzebny.

to, że prezydent Wrocławia potrafi walczyć o pieniądze dla swojego miasta i
                      > swojego regionu, to powinno się go jako przykład pokazywać, a nie opluwać, jak
                      > to czyni Lortea.

Zgadzam sie. Sam mieszkam we Wroclawiu i z Dutkiewicza jestem dosc zadowolony.
                      Oprocz skutecznej walki o pieniadze z budzetu potrafil zachecic paru inwestorow
                      i udalo mu sie znaczaco poprawic obsluge petentow w podleglych gminie urzedach.

Są jeszcze dodatkowe pieniądze przeznaczone z UE na rozwój najsłabiej
                      > rozwiniętych regionów, które w pewnym sensie mamy dzięki Merkel (to ta kasa, z
                      > której się tak cieszył Marcinkiewicz) - wystarczy, że samorządowcy z tych
                      > najbiedniejszych regionów UE nauczą się od np. Dutkiewicza, jak należy
                      walczyć
                      > o
                      > pieniądze na to, co uważają za najważniejsze na własnym podwórku (a nie na to,
                      > co centrala wyznaczy) - i budżet centralny nie zostanie maksymalnie obciążony
                      i
                      > regiony się zaczną rozwijać.
                      >

Z tymi pieniedzmi z UE jest pewien problem - wymagany jest wklad wlasny, a na
                      to nie kazdego stac.
                      • wiewiorzasta Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 16:32
                        michal00 napisał:

> Zrozumialem twa wczesniejsza wypowiedz w ten sposob, ze samorzady wplacaja
                        > jakies "podatki" do budzetu centralnego, co nie jest prawda. Oczywiscie ludzie
                        > gdzies mieszkaja i placa podatki, ale mowieni, ze to samorzady placa, jest dosc
                        >
                        > naciagane.

To był skrót myślowy :)

I cieszę się, że choć raz się zgadzamy :)

Ja tam akurat z Warszawy i w Warszawie - może stąd moja awersja do Kaczyńskich i
                        PiS, bo akurat pokazali jak _nie_ należy rządzić miastem.

> Z tymi pieniedzmi z UE jest pewien problem - wymagany jest wklad wlasny, a na
                        > to nie kazdego stac.

No i _tu_ powinna być rola państwa - raz, zeby wspomagać biedne regiony
                        pieniężnie na 'wkład własny', dwa - żeby maksymalnie upraszczać procedury
                        wewnętrzne, bo biurokracja UE to jedno, a biurokracja polska to drugie, a jak
                        się te dwi połaczy, to wychodzą procedury nie do przejścia czasami.
                      • ave_duce Re: Tak się zastanawiam dlaczego? 23.02.06, 20:08
                        michal00 napisał:

>
                        > Z tymi pieniedzmi z UE jest pewien problem - wymagany jest wklad wlasny, a na
                        > to nie kazdego stac.

I tutaj powinno pomagać Państwo właśnie...

;)
    • andrzejg różnice pomiędzy Wrocławiem i Warszawą 23.02.06, 14:53
      Warszawa opiera sięna histori, a najnowszą jest Powstanie Warszawskie
      Pominmy różnorakie oceny.Buduje sie muzea ku pamięci...no i się pamięta

Wrocław w zasadzie to nie ma co pamietać
      Szansą Wrocławia jest uznanie histori taka jaka była
      czyli przeszłośc nie tylko piastowska, ale i niemiecka i w mniejszym stopniu czeska

Jest jak jest.Teraz Wrocław jest polski, a położenie daje mu szansę dynamicznego rozwoju
      W tym kierunku idą władze Wrocławia (dotyczhczasoowe)
      Historia historia , ale liczy się przyszłość,związki gospodarcze,kulturalne....
      W Warszawie chyba liczy się tylko przeszzłość i gorzkie żale jedych do drugich

Jak najwięcej samodzielności dla Dolnego Śląska

A.
      • hummer Re: różnice pomiędzy Wrocławiem i Warszawą 23.02.06, 15:17
        andrzejg napisał:

> Warszawa opiera sięna histori, a najnowszą jest Powstanie Warszawskie
        > Pominmy różnorakie oceny.Buduje sie muzea ku pamięci...no i się pamięta

W Opowieściach z Narni Aslan rzecze "Nie można budować przyszłości patrząc w przeszłość". Czy jakoś tak cytat z pamięci. To co było tego już nie ma. Trzeba się troszczyć o to co będzie.

Dlatego tak bardzo boli potraktowanie ks. Twardowskiego jak zwierzęcia i pochowanie go tam gdzie nie chciał na siłę.
        • kahlil Re: różnice pomiędzy nami 23.02.06, 15:24
          gie prawda,naród bez historii?
          Ludzie co wy wypisujecie za bzdury?
          • ave_duce Re: różnice pomiędzy nami 23.02.06, 15:26
            kahlil napisał:

> gie prawda,naród bez historii?
            > Ludzie co wy wypisujecie za bzdury?

Chyba nie zrozumiałeś, o co chodzi...

;)
            • kahlil Re: różnice pomiędzy nami 23.02.06, 15:42
              chyba tak, nie zrozumieniu....a co chodzi?
              • andrzejg Re: różnice pomiędzy nami 23.02.06, 15:48
                kahlil napisał:

> chyba tak, nie zrozumieniu....a co chodzi?

proste
                historia jest tak skomplikowana (patrz Wrocław)
                że jej rozpamietywanie nie prowadzi do niczego

Tak.Nasza historia jest skomplikowana
                trochę niemicka,trochę polska,trochę czeska....

i co?

Mamy budowwać pomniki ja w Warszawie?

a módlcie sie i dajcie nam spokój
                Dość cegieł wywieźliście z Wrocławia

A.
                • hummer Zostawmy sprawę cegieł. Bylo minęło 23.02.06, 16:13
                  andrzejg napisał:

> Mamy budowwać pomniki ja w Warszawie?
                  >
                  > a módlcie sie i dajcie nam spokój
                  > Dość cegieł wywieźliście z Wrocławia

Cegieł a nawet lwów przed Belwederem mi nie żal. Poszły do zbożny cel. Jak się lwom tam podoba to niech już zostaną. Ale poruszyłeś jeden temat. Muzea Warszawskie pełne są eksponatów z Wrocławia i z Dolnego Śląska. I albo je wystawią do widok z informacją skąd pochodzą i z opisem, albo niech je oddają. Piwnice nie są dobrym miejscem dla eksponatów muzealnych.
                  • sawa.com lwów przed Belwederem mi nie żal. 23.02.06, 17:46
                    hummer napisał:
                    Muzea Warszaw
                    > skie pełne są eksponatów z Wrocławia i z Dolnego Śląska. I albo je wystawią
                    do
                    > widok z informacją skąd pochodzą i z opisem, albo niech je oddają. Piwnice
                    nie
                    > są dobrym miejscem dla eksponatów muzealnych.

Wiesz? Prawie nic o tym nie wiem. Lwy? Coś tam daleko dzwoni... ale nie jestem
                    pewna.
                    • hummer Re: lwów przed Belwederem mi nie żal. 24.02.06, 10:06
                      sawa.com napisała:

> Wiesz? Prawie nic o tym nie wiem. Lwy? Coś tam daleko dzwoni... ale nie jestem
                      > pewna.

Akurat nie o lwach ale o innych sprawach można poczytać na miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929347.html
                      i wątki po prawej stronie między innymi
                      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929369.html
                      prof. Leona Kieresa chyba każdy w Polsce zna.
                      Zresztą jak widać z Gdańskiem było podobnie.
                • sawa.com Przyjaciołom z Wrocławia przesyłam pozdrowienia 23.02.06, 16:30
                  i wyrażam żal, że nie dostaliście na tą obwodnicę. Wspólnie się posmucimy bo
                  Warszawa też nie ma obwodnicy. Mnie cieszy każdy kawałeczek autostrady czy
                  dobrej drogi ekspresowej w każdym kącie Polski. Bo on ma wpływ na rozwój
                  naszego kraju, na wyższy PKB. To jest nasz wspólny dostatek. Podstawą rozwoju
                  gospodarczego jest rozwój lokalny. Ci którzy tego nie rozumią nie powinni się
                  zajmować polityką. Wszystko inne to czcze gadanie. Takie gadu gadu nocą (w
                  sejmie w oczekiwaniu na wodza Jarosława). Może to i rajcuje i jest barwne...
                  ale zobaczymy co za owoce to przyniesie - mam oczywiście na mysli polityke pisu.

Podobają mi sie zabiegi Prezydenta Wrocławia. Tak powinno być. Od tego są
                  prezydenci, burmistrzy, wójtowie.

Zapytam jeszcze tylko (bo to mój konik) a plan zagospodarowania przestrzennego
                  to Wrocław ma?
                  • hummer Re: Przyjaciołom z Wrocławia przesyłam pozdrowien 23.02.06, 16:33
                    sawa.com napisała:

> Zapytam jeszcze tylko (bo to mój konik) a plan zagospodarowania przestrzennego
                    > to Wrocław ma?

Ponoć na 15 lat naprzód. Ale w tej materii nie jestem expertem :-)
                  • hummer O obwodnicy jeszcze raz 23.02.06, 16:44
                    sawa.com napisała:

> i wyrażam żal, że nie dostaliście na tą obwodnicę. Wspólnie się posmucimy bo
                    > Warszawa też nie ma obwodnicy. Mnie cieszy każdy kawałeczek autostrady czy
                    > dobrej drogi ekspresowej w każdym kącie Polski.

Mnie też cieszą te same rzeczy co Ciebie. Wracając jednak do wrocławskiej obwodnicy. Rząd samemu wbił sobie nóż w plecy. Wrocław jest jednym z okien Polski na południe. Zatkanie tego okna tak jak ma to miejsce teraz wiąże się z hamowaniem rozwoju całej Polski i zmniejszeniem wzrostu PKB. Co z tego, że w Wielkopolska, czy Mazowieckie się prężnie rozwijają. Jeśli nie można dóbr tam produkowanych wydajnie transportować na południe Europy. Wiemy czym się kończy zatkanie naczyń krwionośnych. Udarem mózgu lub zawałem serca. Ginie wtedy cały organizm. Jak przeżyje to jest inwalidą. Ze sprawną komunikacją samochodową jest podobnie. To podstawowa rzeczy by kraj mógł się rozwijać i nie dostawać zadyszki.
                    • michal00 Re: O obwodnicy jeszcze raz 23.02.06, 18:33
                      Ale o czym mowicie? Sejm przeznaczyl na obwodnice 293 mln zl, wiec o co chodzi?
                      • sawa.com O jakiej obwodnicy mówisz? 23.02.06, 19:22
                        michal00 napisał:

> Ale o czym mowicie? Sejm przeznaczyl na obwodnice 293 mln zl, wiec o co
                        chodzi?

Bo jeżeli to jest na całą Polskę. To jest to mało. (nie chce napisać kropla w
                        morzu, bo to całkiem spora kropla)
                        • michal00 Re: O jakiej obwodnicy mówisz? 23.02.06, 19:28
                          Ja mowie o autostradowej obwodnicy Wrocławia.

Sawa:
                          "Przyjaciołom z Wrocławia przesyłam pozdrowienia i wyrażam żal, że nie
                          dostaliście na tą obwodnicę."

Jaka obwodnice mialas na mysli?
                          • sawa.com Re: O jakiej obwodnicy mówisz? 23.02.06, 19:48
                            michal00 napisał:

> Ja mowie o autostradowej obwodnicy Wrocławia.

Aha. No to o co chodzi Wrocławianom?
                            • michal00 Re: O jakiej obwodnicy mówisz? 23.02.06, 20:04
                              > Aha. No to o co chodzi Wrocławianom?

Tez chcialbym wiedziec. Dostalismy pieniadze, wiec wszystko jest OK. W
                              przyszlym roku mamy dostac 513 mln, a w 2008 - 626 mln. Podobno PSL chcialo
                              urwac z tego 70 mln na jakies swoje fanaberie, ale zostali przeglosowani.
                              • sawa.com Re: O jakiej obwodnicy mówisz? 23.02.06, 20:20
                                michal00 napisał:

> > Aha. No to o co chodzi Wrocławianom?
                                >
                                > Tez chcialbym wiedziec. Dostalismy pieniadze, wiec wszystko jest OK. W
                                > przyszlym roku mamy dostac 513 mln, a w 2008 - 626 mln. Podobno PSL chcialo
                                > urwac z tego 70 mln na jakies swoje fanaberie, ale zostali przeglosowani.

Fakt faktem, za autostradę A2 też się biorą. I nie jest to takie gadu gadu, ale
                                sa autentyczne ruchy w terenie... budowa rusza z kopyta.

Jestem jednak ostrożna i odtrąbie zwycięstwo, kiedy nią pojadę.
                                Bo na naszym pięknym Mazowszu widziałam parę budowli takich jak most nad rzeką
                                a z obu jego stron jest szczere i szerokie jak step pole. Widziałam też wiadukt
                                także w szczerym polu. A pod Warszawą w Mosznie jest cała elektrociepłownia z
                                wysokim kominem, która nigdy nie była uruchomiona.
                                Ciekawy byłby taki album zatytułowany:Budowle widma w które utopiono nasze
                                pieniądze.

albo krótko węzłowato: Pieniądze wyrzucone w błoto.
                                • hummer Re: O jakiej obwodnicy mówisz? 24.02.06, 10:16
                                  sawa.com napisała:

> michal00 napisał:
                                  >
                                  > > > Aha. No to o co chodzi Wrocławianom?
                                  > >
                                  > > Tez chcialbym wiedziec. Dostalismy pieniadze, wiec wszystko jest OK. W
                                  > > przyszlym roku mamy dostac 513 mln, a w 2008 - 626 mln. Podobno PSL chcia
                                  > lo
                                  > > urwac z tego 70 mln na jakies swoje fanaberie, ale zostali przeglosowani.
                                  >
                                  > Fakt faktem, za autostradę A2 też się biorą. I nie jest to takie gadu gadu, ale
                                  >
                                  > sa autentyczne ruchy w terenie... budowa rusza z kopyta.
                                  >
                                  > Jestem jednak ostrożna i odtrąbie zwycięstwo, kiedy nią pojadę.

A ja się uspokoję jak faktycznie to co uchwala sejm się sprawdzi. Dlatego wracając do pierwszego postu w tym wątku. Dutkiewicz zrobił genialnie. Wystawił samorządowców i posłów pod media. Media przekażą to co zrobili ludziom, a ludzie ocenią ich w najbliższych wyborach.
                      • hummer Re: O obwodnicy jeszcze raz 24.02.06, 10:11
                        michal00 napisał:

> Ale o czym mowicie? Sejm przeznaczyl na obwodnice 293 mln zl, wiec o co chodzi?

A czy Prezydent potwierdził swoim autorytetem i podpisem to co sejm niby przeznaczył? Jeśli mnie pamięć nie myli to w 8 lat miało być 3 mln mieszkań i co?
                        • andrzejg Re: O obwodnicy jeszcze raz 24.02.06, 10:30
                          Też słyszałem ,że obiecane pieniądze na AOW są
                          W tym roku ma sie rozpocząć wykupywanie gruntów pod obwodnicę
                          a potem z funduszami unijnymi powinno pójść szybko (w miare, jeżeli nie sknocą czegoś)

A.
                          • hummer Re: O obwodnicy jeszcze raz 24.02.06, 10:43
                            andrzejg napisał:

> Też słyszałem ,że obiecane pieniądze na AOW są
                            > W tym roku ma sie rozpocząć wykupywanie gruntów pod obwodnicę
                            > a potem z funduszami unijnymi powinno pójść szybko (w miare, jeżeli nie sknocą
                            > czegoś)

Czyli metoda Dutkiewicza z prezentami okazała się dobrą. Tak trzymać.
                        • michal00 Re: O obwodnicy jeszcze raz 24.02.06, 14:48
                          Prezydent podpisal budzet. W budzecie sa zapisane srodki na obwodnice. Mozna to
                          sprawdzic na stronach sejmowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka