galba 24.02.06, 12:10 Bardzo słusznie. Niech ci, na których donosił TW Bolek wystąpią o swoje akta i ujawnią jego personalia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiecien45 Rozliczenie 24.02.06, 12:13 Jeśli ktoś kogoś prześladował, ktoś inny zdradził koleżanki i kolegów z opozycji antykomunstycznej to prawem prześladowanych i zdradzonych jest się z prześlodwcami i zdrajcami rozliczyć. Ludzie tacy nie powinni mieć teraz prawa do ukrycia się pod płaszczem służ specjalnych jako ich aktualni współpracownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Rozliczenie 24.02.06, 14:07 kwiecien45 napisał: Jeśli ktoś kogoś prześladował, ktoś inny zdradził koleżanki i kolegów z opozycji antykomunistycznej to prawem prześladowanych i zdradzonych jest się z prześladwcami i zdrajcami rozliczyć. Jest prawem, ale nie obowiązkiem I jak to z takimi informacjami bywa jedni ujawnią a inni zrobią z tego prywatny użytek I tak się będziemy w to bawić do końca świata Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoludek524 Komu i czemu służy skakanie sobie do garedeł? 24.02.06, 14:15 i znowu po pewnym czasie wyjdzie - "Polak przed szkodą i po szkodzie GŁUPI" Ile z tego chleba przybędzie? Prawda jest w ludziach a nie w tych papierach. Czas to zrozumieć. Jak w 80 latach ktoś studiował to teraz ma ponad 45 lat ( stary tetryk nieprawdaż). Co o tamtym czasie mogą powiedzieć 30-to, 20-to latki? Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Klasyka -"komu to słuzy",idzmy do przodu itd itp 24.02.06, 14:18 To genetyczny przekaz dziadków "utrwalaczy" i babć "gwardzistek" kolejnym pokoleniowym czerwonym miotom!! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Służy to bandzie antypolskich 24.02.06, 15:40 sfrustrowanych gnid, które potrafią tylko nienawidzić. Odpowiedz Link Zgłoś
meylec SB-ecy nie mieliby takich wysokich emerytur 24.02.06, 16:26 gdyby postępowali nagannie. To chyba jest oczywiste. III-cia RP w pełni doceniła i nadal docenia ich działalność. (Trochę gorzej to wychodzi w przypadku ich ofiar.) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek_wronski DZIKA Blokada Lustracji Szkodzi !!!!!!!!!!!!!! 25.02.06, 02:21 GW dziko blokuje lustrację próbując ją osmieszać, a wypowiedzi na jej temat przedstawiać jako niekompetentne i nieodpowiedzialne esbecji i mafii i tak to nie pomoże ! Karawana Postepu idzie dalej !! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "sfrustrowany gnida" 24.02.06, 16:33 Jesli tego, kto chce wiedziec, komu podaje reke nazywasz sfrustrowanym gnida to kimze jest ten, kto bogacac sie na donosicielstwie w PRL-u dzisiaj korzysta z dawnej wladzy i tak zarobionych pieniedzy by wyscielic sobie "gniazdko" czesto wsrod tych na ktorych donosil, nierzadko ich kosztem. Licytownie sie "polskoscia" jest dzisiaj i tutaj zupelnie nie na temat i juz na pewno nie powinna przejawiac sie w poblazliwosci wobec tych, co w prl-u mieli odwage zarabiec donosicielstwem a przez 15 lat nie mieli ani odwagi ani potrzeby podzielic sie ta smutna dla nas wszystkich nowina ze swoim otoczniem Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: "sfrustrowany gnida" 24.02.06, 22:15 > Jesli tego, kto chce wiedziec, komu podaje reke nazywasz sfrustrowanym gnida Ja może za to nie chciałbym podać ręki wszechpolakowi. Ale to już mój osobisty problem, a nie państwa. > to kimze jest ten, kto bogacac sie na donosicielstwie w PRL-u dzisiaj korzysta Agentów nie znam - tzn nic o tym nie wiem. Znam byłego wieloletniego oficera SB (sąsiad z klatki). Jakoś u niego bogactwa nie zauważam, to chyba TW lepiej nie mają. > Licytownie sie "polskoscia" jest dzisiaj i tutaj zupelnie nie na temat i juz na > > pewno nie powinna przejawiac sie w poblazliwosci wobec tych, co w prl-u mieli > odwage zarabiec donosicielstwem a przez 15 lat nie mieli ani odwagi ani > potrzeby podzielic sie ta smutna dla nas wszystkich nowina ze swoim otoczniem Znałem jeszcze jednego esbeka - zachlał się na śmierć. Działania antypolskie, czyli antypaństwowe, które nie przyniosą niczego poza kolejnym antagonizowaniem i folgowaniem mściwości pewnych frustratów. Skoroi przedawniają się przestępstwa, to dlaczego czepiać się teraz ludzi, którzy mieli długi język, byli pazerni, albo pielęgnowali cnotę respektu przed władzą? To tak jakby komuś (osobie niepublicznej) po 30 latach wyciągać i upubliczniać, że wyniosła coś z zakładu pracy. Oczywiście ci, którzy idą do polityki, powinni podlegać innym standardom. przez 15 lat nie mieli ani odwagi ani > potrzeby podzielic sie ta smutna dla nas wszystkich nowina ze swoim otoczniem No tak, bo trzeba się dowartościować, pluć na tych miękkich i małych. Stawiać się wyżej od nich pod względem moralnym. Oczywiście oceniać ich z pozycji dzisiejszych mód i wiedzy o SB. Ja w tamtych czasach nie żyłem, więc trudno mi z góry wydać opinię o agencie. Byli wśród nich z pewnością i ludzie podli i przyparci do muru i nieświadomi. Byli gorliwi współpracownicy i tacy, którzy pozorowali. W końcu - byli oficerowie SB, którzy wpisywali bzdury do dokumentów, aby dobrze wypaść w oczach przełożonych. Ja esbekom za mało wierzę, aby na podstawie ich dokumentów wydawać sąd o ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
etykieta_zastepcza Re: Komu i czemu służy skakanie sobie do garedeł? 24.02.06, 15:28 > > Co o tamtym czasie mogą powiedzieć 30-to, 20-to latki? > A o czasach zaborów to już nikt nie może się wypowiadać, prawda? Przecież wtedy nie żył i niczego nie rozumie :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 to podstawa egzystencji dzisiejszej wladzy 24.02.06, 16:21 teczki i krytyka PRL to podstawa egzystencji dzisiejszej wladzy.Bez tego dzisiejsza wladza nie mialaby zadnych argumentow zeby trwac i usprawiedliwiac swoje chamstwo i zlodziejstwo jeszcze wieksze niz za PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "to podstawa egzystencji dzisiejszej wladzy" 24.02.06, 17:22 Jest to wladza za ktora dwukrotnie w krotkim odstepie czasu opowiedziala sie wiekszosc. To wlasnie ta zasada demokracji jest argumentem trwania tej wladzy szczegolnie ze, jak wskazuja wszystkie sondaze z wrogimi wlacznie, swoim dzialaniem zdobywa sobie coraz wieksza popularnosc. "chamstwo i zlodziejstwo jeszcze wieksze niz za PRL" moze jakies argumenty na potwierdzenie tej hipotezy ? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: "to podstawa egzystencji dzisiejszej wladzy" 24.02.06, 17:42 1europejczyk napisał: > "chamstwo i zlodziejstwo jeszcze wieksze niz za PRL" > > moze jakies argumenty na potwierdzenie tej hipotezy ? Nie sadze, zeby tu chodzilo o potwierdzenie tej tezy! Tu chodzi o KRZYK, robienie szumu ... i odracanie uwagi od rzeczy waznych! Najlepiej w bagienku ... czuja sie bagienni! Ho ho! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Komu i czemu służy skakanie sobie do garedeł " 24.02.06, 16:20 Skakanie sobie do gardel nikomu i niczemu nie sluzy ale wiedza komu podaje sie reke i z kim rozmawia w konfesjonale jest jeszcze dla niektorych sprawa wazna. Szczegolnie, ze ostatnich 15 lat potwierdzilo, przez fakt, ze wsrod wspolpracownikow SB i donosicieli nie bylo nikogo, w sutannie czy bez, kto mialby potrzebe i odwage spontanicznie powiadomic o tym swoje blizsze i dalsze otoczenie, ze osoby te nie zawsze zasluguja na dalsze podawnie reki a juz na pewno nie, na rozmowy w konfesjonale. I nie jest to sprawa wieku ale reprezentowanych wartosci! Dysproporcja (smutna) miedzy liczebnoscia bylej tajnej armi donosicieli i wspolpracownikow SB a obecnym powszechnie demonstrowanym poparciem dla demokracji swiadczy tylko jak wielu z nas nie wie z kim mialo i ma do czynienia. Udostepnienie akt IPN ma sluzyc smutnej dla nas wszystkich (nie tylko donosicieli) uwiarygodnieniu naszej rzeczywistosci nawet jesli odbedzie sie to niejednokrotnie kosztem naszego dobrego mniemania o sobie. Taki jest glowny cel otwarcia archiwow IPN! PS. Przywroci nam rowniez, chociaz w czesci, znaczenie slowa odpowiedzialnosc za wlasne wybory i wynikajace z nich NIEUNIKNIONE konsekwencje. Nie jest to zupelnie bez znaczenia w kraju, ktory w ktorym bezkarnosc i nieodpowiedzialnosc spowodowala i nadal jest przyczyna wielu niepotrzebnych trudnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
meylec Dajcie spokój SB-ekom.Najgorsi w PRL byli księża! 24.02.06, 16:42 Przecież wszystkie media o tym wyraźnie mówią. Wystarczy tylko posłuchać i od razu się będzie wiedzieć. A media mamy przecież obiektywne i wiarygodne. No i w pełni wolne oraz niezależne.... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Rozliczenie 25.02.06, 01:43 koniecdemokracji napisał: > kwiecien45 napisał: > Jeśli ktoś kogoś prześladował, ktoś inny zdradził koleżanki i kolegów z > opozycji antykomunistycznej to prawem prześladowanych i zdradzonych jest się z > prześladwcami i zdrajcami rozliczyć. > > Jest prawem, ale nie obowiązkiem > I jak to z takimi informacjami bywa jedni ujawnią a inni zrobią z tego prywatny > > użytek > I tak się będziemy w to bawić do końca świata Nie rozumiesz. Nie bedziemy sie bawic do konca swiata (chyba, ze boisz sie czegos). Uwazam podanie nazwisk za konieczne. Jednak nie powinno byc publiczne w imie interesu lustracji. Dlaczego? - Bo bardzo utrudni dojscie do prawdy i ulatwi oskarzonym manipulowanie, proby przekupstwa i tym podobne rzeczy (do jakichs zabojstw i tym podobnych rzeczy wlacznie). Tylko IPN powinien znac nazwiska oskarzycieli! Jesli "oskarzyciele" nie mowia prawdy - to i tak predzej czy pozniej wpadna! - I powinni poniesc zasluzona kare. W tym wypadku Kurtyka nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster [...] 24.02.06, 12:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ansad3 Re: wiesz,ze jestes najbardziej znienawidzona kre 24.02.06, 12:41 Polecam kapitalny tekst na stronie galby o "wybitnych". Podziwiam faceta, jego (galby) teksty są kapitalne. czego dowodem wściekłośc najemnych aktywistów lewej strony typu blockbustera. Brawo galba, tak trzymaj! Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: galba, ten dużurny komsomolec? 24.02.06, 14:15 który śmie nazywać siebie "prawicowcem"? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 12:18 Kurtyka coraz bardziej mi się podoba. Właściwy człowiek na właściwym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Też nabieram do niego sympatii 24.02.06, 12:19 Bałem się, że jako nominat PO będzie UWolskim "udupiaczem" jawności ale okazuje się, że jest OK. > Kurtyka coraz bardziej mi się podoba. Właściwy człowiek na właściwym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: Też nabieram do niego sympatii 24.02.06, 17:57 podejrzewam ze wszystkie najgorsze esbeckie sk...syny zadbaly o to zeby ich teczki nie ulegly, JAK WIEKSZOSC akt zniszczeniu, tylko grzecznie czekaly na to az ktos je przebada i ujawni... no, i cale szczescie ze sluzby specjalne prowadzily swoje archiwa rzetelnie i nigdy nie posuwaly sie do fabrykowania akt! zaiste, z takim materialem dowodowym mozna udowodnic ze Kopernik byla kobieta, wystarczy ze to ubek napisze :> tacy duzi, a tacy bezmyslni :( Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm ujawnienie - wyłącznie w gestii pokrzywdzonych 24.02.06, 12:23 tylko oni mają do tego prawo Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Dlaczego "prześladujących" w cudzysłowiu !!!! 24.02.06, 12:31 To dalszy cią serialu którym GW chce nam wmówić ze prawdziwe ofiary to kapusie??? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Dlaczego "prześladujących" w cudzysłowiu !!!! 24.02.06, 15:43 A jak ktoś zakapował na kolegę z pracy, że ten kradnie z magazynu, to gdzie szukać "pokrzywdzonego"? Odpowiedz Link Zgłoś
avin Re: Dlaczego "prześladujących" w cudzysłowiu !!!! 24.02.06, 15:58 pandada napisał: > A jak ktoś zakapował na kolegę z pracy, że ten kradnie z magazynu, to gdzie szu > kać "pokrzywdzonego"? > Nie komplikuj prostych rzeczy. Nikt nie postawi komukolwiek zarzutu za doniesienie na zlodzieja lecz faktem jest za w przekonaniu wielu obywateli PRL , targniecie sie na panstwowe mienie bylo jedynie wyrownaniem krzywd jakie obywatel doznawal ze strony panstwa i jest w tym jakies ziarno racji. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Dlaczego "prześladujących" w cudzysłowiu !!!! 24.02.06, 16:32 > targniecie sie na panstwowe mienie bylo jedynie wyrownaniem krzywd jakie > obywatel doznawal ze strony panstwa i jest w tym jakies ziarno racji. Przebiłeś pewną dziennikarkę z GW, która napisała, że za "komuny" to ona nie płaciła za bilet w tramwaju, w ramach walki z tą komuną. A myślałem, że pozostanie liderką po wsze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Władza się wyżywi 24.02.06, 22:22 okradając państwowe przedsiębiorstwa okradało się rodaków i nikogo innego. Teraz będzie tak, że ten który wydał złodzieja będzie współpracownikiem PRL, a z drobnego przestępcy można zrobić wielkiego opozycjonistę. Prawica śmierdzi relatywizmem plemiennym, bo ludzie są wporzo jak są nasi, a jak nie nasi - to z definicji źli. Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Galba-zdobądź Nobla a potem flekuj Szymborską, 24.02.06, 12:31 Miłosza i innych. Za głupi jesteś Galba aby oceniać twórczość poetów, flizofów i pisarzy. Widać to po twoim blogu i postach. Tak jak wielkość tych ktorych kopiesz widac po ich twórczości. Aby dostrzec czyjąś wielkość trzeba być przynajmniej mądrym człowiekiem. Dla głupca wszystko jest głupie i wszyscy są głupi ponieważ nikogo i nic nie rozumie. Stąd postrzeganie wszystkiego jako "niezrozumiałe czyli głupie" Galba. I taki jest twój świat. Ekstremizm polityczny znajduje zawsze zwolenników wśrod takich zakutych pał. Stanisław Lem opisał taką sytuację zadając pyytanie: -Czy kura, mając kurzy rozum i kurze możliwości poznawcze zobaczy kiedykolwiek człowieka takim jakim on jest? To znaczy czy ona kiedyś spojrzy na człowieka po ludzku? Nie Galba, kura zobaczy w człowieku tylko tyle ile w nim jest kury. Ucz się Galba. Bo na razie jesteś tylko "pisatiel'" a za mało "czytatiel'". Jak ten Czukcza z ruskiego kawału zapisywany do związku radzieckich literatów. Co do Szczypiorskiego: to że on był według ciebie agentem nie wyklucza, że mógł być znakomitem pisarzem. Istwan Szabo był agentem bezpieki a jest także wielkim reżyserem. Szymborska pisała wierszyki na część Stalina ale to nie zabrało jej talentu i w efekcie otrzymała Nagrodę Literacką Nobla. Zły, cyniczny człowiek też może być gemiuszem Galba a uczciwy nawiedzony czarny bolszewik nie dostrzegający swej nędzy intelektualnej głupcem. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Znaczenie słów 24.02.06, 12:36 Zauwazyłem, że lewacy dosyć lekko podchodzą do tego co mówią i do sensu słów: > Co do Szczypiorskiego: > to że on był według ciebie agentem Agentem nie jest się "wg kogoś" tylko jest to stan podlegający obiektywnemu zbadaniu. Pan Szczypiorski agentem był o czym wiadomo od paru lat. > a uczciwy nawiedzony czarny > bolszewik Słowa "bloszewik" i "uczciwy" się wykluczają. Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Re: Znaczenie słów 24.02.06, 12:43 Uczciwi bolszewicy też byli na początku bolszwizmu u władzy. Ale zostali wybici przez cynicznych karierowiczów na czele ze Stalinem a tacy mali "pisatieli" jak ty nawet o nich nie słyszeli. "Uczciwy czarny bolszewik" napisałem. Bolszewizm to jest również sposób myślenia i działania Galba. Wyrywasz słowa z tekstu ponieważ całych zdań nie rozmiesz. Rada dla ciebie Galba: - uważniej czytaj cudze teksty i staraj się zrozumieć co w nich jest napisane a nie co ty w nich zobaczyleś, - ucz się i mniej pisz, - nie ma jednej prawdy i jednej racji w każdej sprawie a jeden problem można rozwiązać na wiele sposób. Skąd wiadomo że Szczypiorski był agentem? Takie fakt to tylko niezawisły sąd może orzec. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Jest gorzej niż myślałem... 24.02.06, 12:48 hirsh1 napisał: > Uczciwi bolszewicy też byli na początku bolszwizmu u władzy. Bolszewizm zakłada złodziejstwo, złodziej uczciwy być nie może. > - nie ma jednej prawdy Genialne! Owszem, jest jeszcze g-no prawda... > Skąd wiadomo że Szczypiorski był agentem? > Takie fakt to tylko niezawisły sąd może orzec. A skąd wiadomo, że krowa daje mleko a Słońce nie krąży wokół Ziemi? Jaki sąd wydał wyrok w tych sprawch? No i kto ma się do sądu zwrócić w sprawie Szczypiorskiego? Denat czy IPN, który ujawnił jego dane i bez trudzenia sądu wie co w nich jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Jest gorzej niż myślałem... 24.02.06, 12:51 Beznadziejny jesteś Galba. Z tobą faktycznie nie sposób rozmawiać. Pocz się gdzieś i zgłos do mnie za parę lat to może podyskutujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Jest gorzej niż myślałem... 24.02.06, 12:53 Cześc, galba, to nie plagiat, tylko pisaliśmy jednocześnie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Jest gorzej niż myślałem... 24.02.06, 14:21 stworzona przez W.I. Lenina filozofia działania politycznego oraz przejmowania i sprawowania władzy, wyróżniająca bolszewicką frakcję Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej Rosji (od 1903 r.), a potem Wszechzwiązkową Komunistyczną Partię (bolszewików), opierająca się m.in. na zasadzie centralizmu demokratycznego, negacji parlamentaryzmu i demokracji, na przejęciu władzy w imieniu proletariatu przez zawodowych rewolucjonistów w drodze zamachu zbrojnego <ros. bolszewík, od bolsze więcej> zostawię to bez komentarza niestety analogie same się nasuwają cała władza w ręce rad parafialnych Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Znaczenie słów 24.02.06, 12:51 "Skąd wiadomo że Szczypiorski był agentem? > Takie fakt to tylko niezawisły sąd może orzec." Skąd wiadomo, że jest zima? Taki fakt tylko niezawisły sad może orzec. Ciekawostka o Szczypiorskim- oczywiście jego długoletnia współpraca z SB jest niepodważalnym faktem. Jesteś, panie hirsz1 pierwszym (stąd ta jedynka? ;-)), który to usiłuje podważać. Nie wsyscy wiedzą że donosiła cała rodzina. Znany jest raport , w którym Szczypiorski przeprasza, że długo nie pisał, bo maja w domu tylko jedno biurko i nie mogą z synem pisać jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Re: Znaczenie słów 24.02.06, 13:00 Możliwe, że Szczypiorski był agentem ale w "dyskusji" z Galbą rzecz szła o całkiem coś inego. Co do orzekania kto był agentem a kto nie być ja upieram się że tylko niezawisły sąd może to orzec. Przeżylkem sporo lat i oglądałem już nawet filmy i "dokumenty" w których "amerykański agent Marian Spychalski" przekazuje tajne materiały amerykańskiemu atasze oraz takie gdzie nizbicie dowodzono, że działcze opozycji demokratycznej to agenci obcych wywiadów. Stary jestem i nie mam za grosz zaufania do żadnej władzy a szczególnie do dokumentów bezpieki. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Znaczenie słów 24.02.06, 13:21 Co do orzekania kto był agentem a kto nie być ja upieram się że tylko > niezawisły sąd może to orzec" Tak, po wielu latach, a i wtedy można stwierdzić "To jest farsa!". Albo prezio może ułaskawić kolegę. Według mnie, jeśli ktos jest , np złodziejem, to jest, nawet, gdy szybko biega i go nie złapią. Stwierdzenie "urzędowe" i potoczne, to dwie różne sprawy. A , zeby już skończyc temat tego nieszczęsnego Szczypiorskiego, (którego osobiście uważam za wyjątkową gnidę) to bardzo ciekawy był mechanizm wykreowania tego zasłużonego towarzysza na wielkiego literata, a zwłaszcza rola rezydenta wywiadu sowieckiego Reicha- Ranickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do "hirsh1" 25.02.06, 02:01 hirsh1 napisał: > Możliwe, że Szczypiorski był agentem ale w "dyskusji" z Galbą rzecz szła o > całkiem coś inego. > Co do orzekania kto był agentem a kto nie być ja upieram się że tylko > niezawisły sąd może to orzec. > Przeżylkem sporo lat i oglądałem już nawet filmy i "dokumenty" w > których "amerykański agent Marian Spychalski" przekazuje tajne materiały > amerykańskiemu atasze oraz takie gdzie nizbicie dowodzono, że działcze > opozycji demokratycznej to agenci obcych wywiadów. > Stary jestem i nie mam za grosz zaufania do żadnej władzy a szczególnie do > dokumentów bezpieki. Piszesz, ze jestes stary. Przypomne ci spokojnie, iz madrosc NIE ZAWSZE IDZIE W PARZE Z WIEKIEM! Twoja wypowiedz najlepiej o tym swiadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Re: Znaczenie słów 24.02.06, 13:21 Jedynka stąd że jakiś Hirsh zalogował ju ż się wcześniej na forum GW i mi pozostało dodać tę jedynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Znaczenie słów 24.02.06, 13:25 Wiem, oczywiście, tak sobie zażartowałem, ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
galba Błąd! 24.02.06, 13:27 seawolfie napisał: > Wiem, oczywiście, tak sobie zażartowałem, ;-) Lewicowcy nie mają poczucia humoru... Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Chcesz pobić rekord forum? 24.02.06, 15:48 w głupocie i zacietrzewieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
bigos1x Re: Pandada re: Galba 25.02.06, 03:23 Pandada olej go. dosłownie: możesz go czasem obsikać, czy puścić mu wiachę na tym F. ale nie dysktuj z debilem, bo to mu pozwala uwierzyć, że faktycznie ma coś do powiedzenia (skoro ludzie reagują itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh "Uczciwy bolszewik" A to zupełnie nieznany gatunek 24.02.06, 12:52 od czasów gdy pijany Owsiejenko wszedł do Pałacu Zimowego szukając damskiego personelu ( bo szturmu nie było !!!)a Lenin rozkazał zabić dzieci cara.W tej egzekucji brał udział kolejny "uczciwy bolszewik" póżniejszy "idol" Wegier - Imre Nagy!! Orodzimych "uczciwych" nie ma nawet sensu pisać-wspomne tylko "marszałka "Spychalskiego który na gestapo sypnał przez pomyłke drukarnie GL (W-wa pl Grzybowski 12) myslac ze jest AK !(Archiwum Akt Nowych -prot przesłuchania "marszałak n a UB). Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Re: "Uczciwy bolszewik" A to zupełnie nieznany ga 24.02.06, 13:08 rsrh napisał: > od czasów gdy pijany Owsiejenko wszedł do Pałacu Zimowego szukając damskiego > personelu ( bo szturmu nie było !!!)a Lenin rozkazał zabić dzieci cara.W tej > egzekucji brał udział kolejny "uczciwy bolszewik" póżniejszy "idol" Wegier - > Imre Nagy!! Orodzimych "uczciwych" nie ma nawet sensu pisać-wspomne tylko > "marszałka "Spychalskiego który na gestapo sypnał przez pomyłke drukarnie GL > (W-wa pl Grzybowski 12) myslac ze jest AK !(Archiwum Akt Nowych -prot > przesłuchania "marszałak n a UB). Antonow Owsiejenko został rozstrzelany w 1937 roku oskarżony o egeturalność. Imre Nagy rozsrzeliwujący w Jeaketerynburgu pod wodzą Zyda Jurowskiego rodzine carską wraz z dziećmi to nie przywódca powstania węgierskiego w 1956, to zupełnie inny człowiek. Podajesz dobre przykłady "bolszwieków" drani. Ich "uczciowść" polegała na działaniu nie motywowanym chęcią zysku czy władzy a "misją dla dobra ludzkości". Zaślepeini tą "misją" wymordowali miliony ludzi. "Dla dobra sprawy" jak mówili i pisali. Czyż nie byli więc "uczciwi i ideowi" w modnym aktualnie w Polsce mniemaniu? Bolszwiezm to, moim zdaniem pewniem sposób myślenia i działania. I można być również "czarnym uczciwym bolszewikiem" niszczącym ludzi w imię "misji, naszych - czyli uniwersalnych wartości i słusznej sprawy". Łapiesz w czym rzecz? Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Typowe dla czerwonych zaprzeczanie faktom!! 24.02.06, 13:30 Imre Nagy co bezsprzecznie ustalili historycy jako młody czekista strzelał w domu kupca Ipatiewa do dzieci cara - TO TEN SAM !!!! Lapie ,łapie w czym "rzecz"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Re: Typowe dla czerwonych zaprzeczanie faktom!! 24.02.06, 14:23 A jednak Imre Nagy mordujący pod komendą Jurowskiego cara i jego dzieci a przyszły przywódca narodowego powstania Węgrów przeciwko ZSRR i komunizmowi to dwie różne osoby. Nazwisko Nagy i imię Imre są na Węgrzech bardzo popularne. Pierwszy Imre Nagy zginął, dzieki bogu, w czasie wojny domowej w Rosji a przyszły bohater narodowy Wędrów też brał udział w rewolucji blolszwickiej w Rosji, rżnął i zabijał, ale szczęśliwie wrócił w ruskim czołgu do Ojczyzny. Losy Imre Nagy straconego w końcu przez Czhruszczowa i Kadara również nie są jednoznaczne. Ale to już całkiem inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Kliknij sobie w Google "Imre Nagy w Rosji" a 24.02.06, 14:30 dowiesz sie prawdy!I nie wmawiaj nam kolejnego "idola" - bo nim nie był!!Imre Nagy w ekipie Jurowskiego to ta sama osoba co pożniejszy premier Węgier!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Re: Kliknij sobie w Google "Imre Nagy w Rosji" a 24.02.06, 20:04 rsrh napisał: > dowiesz sie prawdy!I nie wmawiaj nam kolejnego "idola" - bo nim nie był!!Imre > Nagy w ekipie Jurowskiego to ta sama osoba co pożniejszy premier Węgier!!! Internet nie jest dla poważnego badacza historii żadnym miarodajnym źródłem danych historycznych. W internecie ludzie potrafią zamieszczać rózne kłamstwa i inne bzdety. Jak np. ostatnio zmyślony życiorys Żyda-komunisty na który nabrała się masa historyków i dziennikarzy. Fałszywą biografię autorzy zdemaskowali a ona nadal żyje w sieci powielana wciąż na setki możliwych sposobów. To jest wielka wada a jednocześnie zaleta netu. Jego nieograniczona wolność i brak cenzury. Prawdziwy historyk aby mieć czegoś pewność czyta się poważne naukowe opracowania przed opubliowaniem zrecenzowane przez rzetelnych naukowców i sięga do dokumentów z badanej epoki. Według rosyjskich i węgierskich historyków premier Węgier Imre Nagy nie jest tym Imre Nagy który zamordował wraz z Jurowskim carską rodzinę. Ale sam premier Imre Nagy nie jest postacią krystaliczną. On też brał aktywny udział w zbrodniach bolszewickich. Mordował jako krasnoarmiejec przeciwników rewolucji a w latach 30-tych pracował dla NKWD wydając Stalinowi na śmierć swych kolegów - węgierskich komunistów. Nigdy nie twierdziłem, że był on bohaterem za jakiego uważa go dziś znaczna część Węgrów. Moim zdaniem zaistniał i stał się mimowolnym symbolem rewolucji bowiem poniósł go przypadkowo wiatr historii i tyle. Tak samo jak Dupczeka i wielu innych "bohaterów mimo woli". Odpowiedz Link Zgłoś
123zly Re: Znaczenie słów 24.02.06, 13:14 lba napisał: > Zauwazyłem, że lewacy dosyć lekko podchodzą do tego co mówią i do sensu słów: Słowa "bloszewik" i "uczciwy" się wykluczają. chyba myślałeś o PiSbo to bardzo do nich pasyje. Odpowiedz Link Zgłoś
klon_joli_z_dywit Galba nie ucz sensu slow. 24.02.06, 13:23 Twoja logika to brak jakiejkolwiek logiki. Bo jak pogodzic 'Wolnosc i Kapitalizm' z pianiem na czesc socjalnej polityki PiS, ktore dotatkowo chce umoznic role panstwa w zyciu spoleczenstwa? Tylko taki schizofrenik jak ty moze w kolko twierdzic ze czarne jest biale. Twoj mozg jest wykonany z tandetnej gumy. p. Michta jest pan smieszny! Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil słabe! 24.02.06, 13:28 klon_joli_z_dywit napisał: > Tylko taki schizofrenik jak ty moze > w kolko twierdzic ze czarne jest biale. Twoj mozg jest wykonany z tandetnej > gumy. p. Michta jest pan smieszny! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Znaczenie słów 24.02.06, 18:08 galba napisał: > Zauwazyłem, że lewacy dosyć lekko podchodzą do tego co mówią i do sensu słów: > > > Co do Szczypiorskiego: > > to że on był według ciebie agentem > > Agentem nie jest się "wg kogoś" tylko jest to stan podlegający obiektywnemu > zbadaniu. Pan Szczypiorski agentem był o czym wiadomo od paru lat. > > > a uczciwy nawiedzony czarny > > bolszewik > > Słowa "bloszewik" i "uczciwy" się wykluczają. > Gó..arze natomiast, podchodzą do "tego" z całą "gó..arską" powagą... taką jak twoja... Cóż ty z twoimi 30-toma latami możesz powiedzieć o "tamtych czasach skoro nawet w 89 jeszcze przypinałes sie do cycka albo chowałeś pod kieckę mamusi... A może przewielebnego??? I to od niego masz te "swoje" wiadomości.... Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Znaczenie słów 24.02.06, 18:14 sclavus napisał: > Gó..arze natomiast, podchodzą do "tego" z całą "gó..arską" powagą... taką jak > twoja... > Cóż ty z twoimi 30-toma latami możesz powiedzieć o "tamtych czasach skoro nawet > > w 89 jeszcze przypinałes sie do cycka albo chowałeś pod kieckę mamusi... > A może przewielebnego??? I to od niego masz te "swoje" wiadomości.... Nie usiluj dyskredytowac czyjejs wiedzy, czy przekonan ~ wiekiem czlowieka! To po prostu NIEPOWAZNE jest! Ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Znaczenie słów 24.02.06, 18:17 mysz_polna5 napisała: > sclavus napisał: > > > > Gó..arze natomiast, podchodzą do "tego" z całą "gó..arską" powagą... taką > jak > > twoja... > > Cóż ty z twoimi 30-toma latami możesz powiedzieć o "tamtych czasach skoro > > nawet > > > > w 89 jeszcze przypinałes sie do cycka albo chowałeś pod kieckę mamusi... > > A może przewielebnego??? I to od niego masz te "swoje" wiadomości.... > > > > Nie usiluj dyskredytowac czyjejs wiedzy, czy przekonan ~ wiekiem czlowieka! > To po prostu NIEPOWAZNE jest! Ot co! W przypadku galby jak najbardziej adekwatne do jego płodów... Że też, qrna, cała aborcja jest zakazana... Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Zły i cyniczny może byc geniuszem! To jedyny 24.02.06, 12:43 sensowny przekaz w twoim poście.Reszta to klasyka psudodysputy "przeczaca higienie osobistej" jak mawiał prof Kępiński! Złych i cyników -tylko w polityce- można wymieniać w nieskończoność! Na rodzimym jarmarku na szczycie skali ujemnej umieszczam głównie "polityków" okresu prlu (wymawiać jak spluniecie - Herbert) z okresu "dyktatury ciemniaków"(Kisielewski). Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Zły i cyniczny może byc geniuszem! To jedyny 24.02.06, 18:20 rsrh napisał: > sensowny przekaz w twoim poście.Reszta to klasyka psudodysputy "przeczaca > higienie osobistej" jak mawiał prof Kępiński! > Złych i cyników -tylko w polityce- można wymieniać w nieskończoność! Na rodzimy > m > jarmarku na szczycie skali ujemnej umieszczam głównie "polityków" okresu prlu > (wymawiać jak spluniecie - Herbert) z okresu "dyktatury ciemniaków"(Kisielewski > ). Brawo!!! Uczeń przeszedł mistrza!!! Dobra rada: nie wychylaj sie zanadto... Przypomnij sobie ilu "przewyższających" go, posyawił Stalin przed peleton egzekucyjny... Źle ci nie życzę - może jednak społeczeństwo coś by na tym zyskało... :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil to nie jest takie proste 24.02.06, 13:04 hirsh1 napisał: > Za głupi jesteś Galba aby oceniać twórczość poetów, flizofów i pisarzy. Kazdy czytelnik ma prawo oceniac twórczośc pisarza którego przeczytał > Co do Szczypiorskiego: to że on był według ciebie agentem nie wyklucza, że >mógł być znakomitem pisarzem. Tak się składa że Szczypiorski tak naprawdę był grafomanem; jego jedyna dobra ksiązka jest "Msza za miasto Arras" > Istwan Szabo był agentem bezpieki a jest także wielkim reżyserem. Co do wielkości Szabo mozna mieć różne zdania - w kwestii donoszenia chyba nie > Szymborska pisała wierszyki na część Stalina ale to nie zabrało jej talentu i >w efekcie otrzymała Nagrodę Literacką Nobla. W efekcie czego Szymborska dostała Nobla a nie Herbert to było już wałkowane wiele razy. Przy okazji: nagroda Nobla nie świadczy o wielkości pisarza Odpowiedz Link Zgłoś
hirsh1 Re: to nie jest takie proste 24.02.06, 13:12 w11mil napisała: > hirsh1 napisał: > > Za głupi jesteś Galba aby oceniać twórczość poetów, flizofów i pisarzy. > Kazdy czytelnik ma prawo oceniac twórczośc pisarza którego przeczytał > > > > Co do Szczypiorskiego: to że on był według ciebie agentem nie wyklucza, ż > e > >mógł być znakomitem pisarzem. > > Tak się składa że Szczypiorski tak naprawdę był grafomanem; jego jedyna dobra > ksiązka jest "Msza za miasto Arras" > > > Istwan Szabo był agentem bezpieki a jest także wielkim reżyserem. > Co do wielkości Szabo mozna mieć różne zdania - w kwestii donoszenia chyba nie > > > Szymborska pisała wierszyki na część Stalina ale to nie zabrało jej talen > tu i > >w efekcie otrzymała Nagrodę Literacką Nobla. > > W efekcie czego Szymborska dostała Nobla a nie Herbert to było już wałkowane > wiele razy. Przy okazji: nagroda Nobla nie świadczy o wielkości pisarza Czasem jedna książka przesądza o wielkości pisarza w reszcie twórczości grafomana. Na przykład Roman Bratny napisał przecież Kolumbów... i całą resztę. Sam Szczypiorski był według mnie kiepskim pisarzem ale Niemcy wznawiali i publikowali go namiętnie czego do dziś nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
galba To akurat jest proste 24.02.06, 13:15 > Sam Szczypiorski był według mnie kiepskim pisarzem ale Niemcy wznawiali i > publikowali go namiętnie czego do dziś nie rozumiem... Dobrzy Niemcy, źli Polacy - takie coś po II wojnie światowej musiało się świetnie sprzedawać w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Pamietasz powstanie partii neonazistów von Thadena 24.02.06, 13:38 Ta partia powstała z inicjatywy UB za polskie pieniądze bo konieczny był wrówg!! Mamusia von Thadena nie zdązyła uciec przed czerwonymi z Pomorza a syn przedostał sie d Polski aby ja zabrać.Złapany przez UB zgodził sie za cene wolności matki założyc taka "neonazistowska" partie!! UB nie przeszkadzało że to jego ojciec został zgładzony po zamachu na Adolfa!! Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: To akurat jest proste 24.02.06, 15:18 CIORT SWOJE I POP SWOJE I NIKT JAK WIDZE NIKOGO NIE PRZEKONA Wieczna aktualność najwyższym prawem sztuki Odpowiedz Link Zgłoś
dochtor4 chrzanisz hirsh1 od rzeczy 24.02.06, 15:20 A co to za wywody gloryfikujace cynikow i konformistow jako geniuszy? Co Ty? Uprawiasz balwochwalstwo? Smiesz nazywac galbe glupcem a sam madroscia nie grzeszysz. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Niech ci, którzy donosili przepraszają ofiary 24.02.06, 12:36 Niech szpicle przepraszają ofiary donosów i prześladowań. To najlepsze dla nich i poszkodowanych wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś
4man4 Re: Niech ci, którzy donosili przepraszają ofiary 24.02.06, 13:03 jako były oepracyjny esbek mam propozycję: byli oficerowie pionów operacyjnych - załóżcie witrynę i na wzór wikipedii piszcie - wszystko co jest prawdą i co pamiętacie o swoich podopiecznych, bez konfabulacji i tanich łgarstw: o ich szlachetności i o łajdactwach, o ułomnościach . Napiszcie szczególnie o tych wszystkich przypadkach, w których cyrograf o wspólpracy uratował przed długoletnim więżieniem (np. trup na drodze wskutek jazdy " na dwóch gazach", samobójstwo nieletniego molestowanego seksualnie przez duchownego lub osobę powszzechnie znaną z mediów. T o będzie dopiero puszka Pandory!!! zbledną najlepsze literackie scenariusze.Obudźcie się i do piór. Pokażcie ty wszystkim dzisiejszym nadętym krzykaczom jak wyglądała ta ciemniejsza strona dzisiejszych męczenników i wątłych bohaterów Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Niech ci, którzy donosili przepraszają ofiary 24.02.06, 13:43 Oczywiście, że tak. Prawda jest najważniejsza. Poza tym odbierze to wam argument w postaci możliwości dalszego szantażowania tych osób dowodami ich dawnych występków. Tego boicie się najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_inaczej Re: Niech ci, którzy donosili przepraszają ofiary 24.02.06, 17:52 Słusznie. Ujawniajcie. Wikipedia Lustracji Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Kaczyński posłucha wezwaniua Kurtyki? 24.02.06, 12:38 Kto donosił na Kaczyńskiego, Gosiewskiego, Romaszewskiego, Dorna, czy te informacja jest dla opinii publicznej bezcenna? Jeśli tak, to dlaczego nie ujawnili? Lustrator Niesiołowski, że "swoich" agentów nie ujawni bo to nie ma sensu, czy tak samo myślą prominentni politycy z PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: Kaczyński posłucha wezwaniua Kurtyki? 24.02.06, 21:46 Przypuszczam ze jako prawdziwy patriota JK odpowie na apel Kurtyki i wyjawi rodakom te gnidy. Najpewniej na antenie radyja i po wyluszczeniu dokladnego harmonogramu budowy 3 mln. mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Ci, na których donosił "Bolek" byli na procesie 24.02.06, 12:40 Ci, na których donosił "Bolek" byli na procesie Wyszkowskiego. Zarówno im, jaki i Wyszkowskiemu sąd nie zezwolił na przedstawienie dowodów na agenturalność Wałęsy. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Re: Ci, na których donosił "Bolek" byli na proces 24.02.06, 13:04 Ale to sie zmieni. NIe bedzie juz swietych za przeproszeniem krow. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Ci, na których donosił "Bolek" byli na proces 24.02.06, 13:55 Ja współczuję Wałęsie. Mogł jak facet przyznać się (kiedyś to częściowo zrobił) np. "współpracowałem, a potem zerwałem współpracę" i przeprosić pokrzywdzonych. A teraz zostanie okryty hańbą. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 12:54 Tak zrobił Rokita: obwieścił nazwiska tajnych współpracowników (nie podał wszelako nazwisk funkcjonariuszy) Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Funkcjonariusze nie byli tajni 24.02.06, 15:57 a powiedział może o czym donosili? Może o tym, że Jasiu Marysia nie lubił spać na styropianie? Odpowiedz Link Zgłoś
voxipop1 Nareszcie się dzieje 24.02.06, 13:04 Skończyło się deliberowanie nad teczkami, a zaczęło ujawnianie agentów. Teraz potrzeba dekomunizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 cala postkomuna da majatek na skarb panstwa 24.02.06, 13:19 co ukradla. Agenci nie oddadza swe zasoby dla ich ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: cala postkomuna da majatek na skarb panstwa 24.02.06, 15:58 a Kościół rozda wszystko ateistom i heretykom Odpowiedz Link Zgłoś
semiconductor Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 13:07 jasssne...tylko żeby nie dzika lustracja :) czyli: strzelajcie w tłum, ale tak żeby nikogo nie zabić...to ci dowcipniś dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 13:38 Jedni ujawniają,drudzy zaprzeczają i zabawa trwa.Gdy nie ma się co zaoferować społeczeństwu ,to wznieca się igrzyska.Zlikwidowano urzędy jednych macicieli i tworzy się nowe ośrodki podniecające nienawiść,w tym i do księży.Chyba wiadomo,że w każdym środowisku w tamtych czasach pełno było szubrawców i ludziom,którym przyszło w nich żyć było ciężko i co upoważnia tych,którzy w tym samym czasie żyli sobie dostatnio w Paryżu,Londynie do oceniania kogokolwiek.Teraz kiedy prawda staniała,to sie wymądrzają jak Wildstein,ks. Zaleski itp. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil co wiesz o księdzu Zalewskim? 24.02.06, 13:40 opt napisał: > kogokolwiek.Teraz kiedy prawda staniała,to sie wymądrzają jak Wildstein,ks. > Zaleski itp. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: co wiesz o księdzu Zalewskim? 24.02.06, 14:32 Tyle wiem ile ksiądz sam mówi o sobie i innych w licznych wypowiedziach.Wiem również jak daleko jest od prawdy,ale zabawa trwa dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil zarzucasz kłamstwa księdzu Zalewskiemu 24.02.06, 14:36 opt napisał: >Wiem również jak daleko jest od prawdy, Wypadaloby to udowodnić Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: zarzucasz kłamstwa księdzu Zalewskiemu 24.02.06, 14:54 Nie kłamstwo,tylko zdolnóść wybiórczą. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil no to uzupełnij prosze, to czego nie powiedziano 24.02.06, 14:58 np. we Wprost i Ozonie opt napisał: > Nie kłamstwo,tylko zdolnóść wybiórczą. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: no to uzupełnij prosze, to czego nie powiedzi 24.02.06, 15:29 Poprawność polityczna nakazuje pomniejszać zło czynione przez księży a wręcz przypisuje się im znamiona pokrzywdzonych,łamanych itp.Dla przykładu: w ramach obowiązującego w tamtych czasach prawa tysiące księży z własnej woli podpisywało umowy o prowadzenie katechetyzacji (często w konspiracji przed swoimi przełożonymi)łakomiąc się na nędzne comiesięczne wynagrodzenie ryczałtowe i legitymację upowazniającą do zniżki 50% na PKP i PKS,władza zaś w zamian miała dostęp do dokumentacji,a głównie list uczestników katechezy i rodziców dzieci przystępujących do pierwszej komunii,które wykorzystywała w szeroko pojętej polityce kadrowej. Tu nie było łamania,tu była dobrowolna i świadoma współpraca i śmiem twierdzić,że tak było najczęsciej,więc wybielanie niektórych osób jest obrzydliwe,a do poczynań wszelkich komisji prawdy i Bóg wie czego należy odnosić się z ograniczonym zaufaniem - tak nakazuje doświadczenie i zdrowy rozsądek,którego Polakom chyba nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: jaki to ma związek z ksiedzem Zalewskim? 24.02.06, 16:02 Jaki związek,chyba nie trudno zauważyć.Jesze trochę pożyjemy ,a okaże się ,że wszyscy współpracownicy są pokrzywdzonymi ,łamanymi,nieświadomymi,bo ta rzekomo odkrywana prawda różne ma oblicza w różnych środowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil to chyba jakies nieporozumienie 24.02.06, 21:05 opt napisał: > okaże się ,że wszyscy współpracownicy są >pokrzywdzonymi ,łamanymi,nieświadomymi, Chodziło mi o ksiedza, ktorego komunisci chcieli zabic Odpowiedz Link Zgłoś
poglodek Zgadzam się z wezwaniem pana Janusza Kurtyki w 24.02.06, 13:39 ten sposób można przyspieszyć znacząco lustracje, a wszystko co ją przyspieszy jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 13:54 Czy droga jaką przeszedł p. Kurtyka aby zostać szefem IPN, daje mu prawo do ogłaszania takich apeli? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 14:00 jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 14:10 Dzięki za odpowiedź. Chociaż w mojej ocenie jest przykładem relatywizmu moralnego. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Nie trac czasu m 15 ! To forumowicz "funkcyjny" 24.02.06, 14:15 z gatunku plujek internetowych zastepujący dyskurs merytoryczny własnie pluciem! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Nie trac czasu m 15 ! To forumowicz "funkcyjn 24.02.06, 14:18 rsrh (wymawiać jak pierdnięcie) napisał: > z gatunku plujek internetowych zastepujący dyskurs merytoryczny własnie pluciem Ostatnią rzeczą o której możesz pisać jest pojęcie dyskusji. A przy okazji - wiesz dlaczego nie masz zdolności honorowej? Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh "zdolność honorowa" ? Coś takiego figuruje 24.02.06, 14:36 w czerwonym słowniczku !?? Dyć wicie rozumicie jest to pojecie "klasowe" zupełnie niestosowne w dyspucie z "wrogami ludu".Prawdziwym "argumentem" o którym pewnie wspominał ci dziadek "utrwalacz" lub babcia "gwardzistka" - to był kaliber 7.65 mm I nie upieraj sie że 7.62 - bo to już kiedyś wyjaśniałem!! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: "zdolność honorowa" ? Coś takiego figuruje 24.02.06, 14:41 Demencja starcza to przykra przypadłość. Jak dochodzi do tego brak kultury, robi się mało ciekawie. Ale taka zbitka tworzy neobolszewika, czego jesteś niechlubnym przykładem. NMC - NR. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Piszacy o pierdnieciu coś bredzi o kulturze???? 24.02.06, 14:55 Ukłony dla rodziny!!! No opisz ta "zdolność honorową"!! Do kolacji poczytaj :Warłam Szałamow "Wierny Rusłan" Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Pozdrowienia 24.02.06, 15:00 Demencja starcza to przykra przypadłość. Jak dochodzi do tego brak kultury, robi się mało ciekawie. Ale taka zbitka tworzy neobolszewika, czego jesteś niechlubnym przykładem. Bywaj, fajansiarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Tak u1.Demencja to sprawa przykra dla ludzi 24.02.06, 15:09 starszych.Jej odpowiednikiem jest u młodszych wodogłowie!! Zaciekawił mnie wyraz "fajansiarzu" .Sprawdziłem że był on popularny wśród "utrwalaczy" na tzw Ziemiach Zachodnich trudniących sie szabrem ( zapytaj starszych w rodzinie co to słowo znaczy). Pozdrów Rodzinke!! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Pozdrowienia 24.02.06, 15:27 Demencja starcza to przykra przypadłość. Jak dochodzi do tego brak kultury, robi się mało ciekawie. Ale taka zbitka tworzy neobolszewika, czego jesteś niechlubnym przykładem. Trzymaj się, fajansiarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Zabrakło "konceptu"?czas na obiadek na fajansowym 24.02.06, 15:30 talerzyku? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Pozdrowienia. 24.02.06, 15:34 Z demencją i nie kumaty. Coraz gorzej. Fajansiarz rzeczywiście pochodzi od słowa fajans. Tak jak fajans usiłuje udawać porcelanę, tak fajansiarz człowieka na poziomie. Zapamiętasz? Czy napisać Ci kilka razy, neobolszewiku? Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 wraca jak bumerang 24.02.06, 14:14 To takze apel do środowisk akademickich. Problem lustracji tego srodowiska ciagle wraca jak bumerang. www.nfa.pl/articles.php?id=197 Odpowiedz Link Zgłoś
aja195 Prezes IPN zaapelował o ujawnianie danych agentow 24.02.06, 14:16 Skoro tak, to powinien sobie zadać teraz pytanie do czego on jest potrzebny? Wystarczyłoby zatrudnić biblotekarza, który udostępniałby akta wszystkim chętnym, Ci by je upubliczniali i po jakimś czasie wszyscy zostaliby "zlustrowani"... Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Prezes IPN zaapelował o ujawnianie danych age 24.02.06, 14:30 Bibliotekarze-bardzo dobre rozwiązanie,bo tylu ich z wyższym wykształceniem szuka pracy.Jednak do tych biblotek powinny wrócić te teczki,które przy różnych okazjach zostały przekazane kuriom , episkopatowi i innym wpływowym uczestnikom życia,bo w przeciwnym razie będziemy ciągle daleko od prawdy.Zabawa trwa dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Juz się kończy zabawa! To Białe Tango !! 24.02.06, 15:28 Nie zapomniec podawać pełnego ADRESU tych szmaciarzy z UB i SB ! Trzeba wiedzieć koło kogo sie mieszka! TW sie przeprowadza sami!! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Ja bym może nie chciał mieszkać obok ciebie 25.02.06, 11:51 oznaczasz jakoś mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
turb Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 14:26 Nie wiem pajacu czy umiesz czytac dokladnie ale okazalo sie ze Bolek byl kryptonimem akcji przeciwko pewnemu znanemu dzialaczowio, a nie pseudonimem TW. Ale zyj w nieswiadomosci powtarzaj brednie czerwonych nacjonalistow prowokowane przez tow. Kiszczaka, bo przeciez jemu wierzysz. Wiem ze to co napisalem nie ma dla ciebie zadnego znaczenia i dalej bedziesz tkwil w swoim przekonaniu, ale niech inni przynajmniej bezkkrytycznie nie rozpowszechnija bredni podobnych do twoich. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Lustracja nie lubi półśrodków, 24.02.06, 15:05 ale politycy lubią :( Dlatego niestety nie mamy szans na żadne ze skrajnych, najbardziej sensownych, rozwiązań: powszechnie udostępnić lub "spalić". Każda z tych opcji, uczciwie przeprowadzona likwiduje IPN. Chociaż ... może to co robi Kurtyka ma jakiś sens? Nie można otworzyć wszystkiego dla wszystkich. Ale jeżeli otworzmy wszystko dla pokrzywdzonych - to oni mogą dalej przekać informacje o krzywdzicielach. Teoretycznie może do ograniczyć dostęp polityków do teczek (nie za tego rządu, ale w przyszłości) i raczej ograniczy dostęp do materiałów wywiadu gospodarczego i wojskowego. Może, bo na razie czego się ta ekipa nie dotknie - to spieprzy (za wyjątkiem PR premiera) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Nareszcie!!! 24.02.06, 15:09 Moze wreszcie pozbedziemy sie parchu swiezbu i raka z orgamizmu naszego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: #3miliony agentow, zamiast 3 mln mieszkan! 24.02.06, 15:11 Agencie - a po co dla ciebie mieszkanie! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Jakto po co?Chodzi kaczce o lokal "kontaktowy"! 24.02.06, 15:18 do rozmów z reszta drobiu!! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Zbudujemy nowy dom,jeszcze jeden nowy dom ''itd 24.02.06, 15:15 Pamietasz widze te piosenki minionej na szczescie epoki!!Ty pewnie te domy budowałas a inni w nich "siedzieli" ?? Buduj dalej albo przynajmniej spiewaj!! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Zbudujemy nowy dom,jeszcze jeden nowy dom ''i 24.02.06, 16:03 Kwestionujesz kaczy zapał budowlany?? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Jeśli siedziałeś 24.02.06, 16:04 to się ujawnij i przedstaw ekipę, która na ciebie donosiła - co donosiła i ile w tym prawdy. Jak jawność, to jawność. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 15:15 Proponuję, aby wszyscy wypowiadający się w sprawach teczek, agentów etc. podawali swój wiek. Będzie to swoisty komentarz do tych gniewnych wypowiedzi i mądrości wielce odważnych zwolenników dopieprzenia wszystkim TW. Po wtóre zastanawiającym jest, że owi zwolennicy chcą potopić w g...nie ludzi, którzy znajdują się na liście TW , natomiast zupełnie zapominają autorach zeszmacania ludzi (czyli UBekach.) Nie oceniam w tym momencie ani rzetelności ubeckich akt, ani postępowania tajnych współpracowników. Bird l. 34 Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Oczywiście że jest to także wezwanie do podawania 24.02.06, 15:21 danych Uboli i Sbeków .A jak dane to oczywiście pełne Z ADRESEM szmaciarza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Oczywiście że jest to także wezwanie do poda 24.02.06, 22:26 i adresem "pokrzywdzonego", a także treścią donosów. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do "marcinbird" 24.02.06, 15:33 Masz sporo racji. Wypowiadac powinni sie ci, ktorzy w czasie wprowadzenia stanu wojennego mieli conajmniej 16 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 15:35 marcinbird napisał: > Proponuję, aby wszyscy wypowiadający się w sprawach teczek, agentów etc. > podawali swój wiek. Będzie to swoisty komentarz do tych gniewnych wypowiedzi i > mądrości wielce odważnych zwolenników dopieprzenia wszystkim TW. > Po wtóre zastanawiającym jest, że owi zwolennicy chcą potopić w g...nie ludzi, > którzy znajdują się na liście TW , natomiast zupełnie zapominają autorach > zeszmacania ludzi (czyli UBekach.) Nie oceniam w tym momencie ani rzetelności > ubeckich akt, ani postępowania tajnych współpracowników. > Bird l. 34 Ja zas uwazam, ze WAZNI sa: 1. ci co donosili, 2. ci co zmuszali lub naklaniali ich do tego, 3. poszkodowani w wyniku dzialn w/w. Niektorzy spod trojki, moga nie czuc sie poszkodowanymi, wiec nieczego nie beda ujawniac! Natomiast, gdy beda dochodzili swych praw na drodze sadowej, to ujawnienie tych spod pkt. 1 i 2 ulatwi postepowanie sadowe. Taki jest sens wypowiedzi Kurtyki... przynajmniej dla mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_inaczej Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 17:49 Wikipedia Lustracji - zdradzający i zdradzeni ------- Bies. Gorące wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
czarny351 Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 19:17 Ludzie ! Opamietajcie sie chioc troche.Widać,że niewiele wiecie o pracy tajnych służb. Byc może wśród wypowiadających sie na tym forum znajduja sie obecni agenci.Spójrzcie wokół siebie,bo nie wiecie z kim codziennie przestajecie i czy czasem Wasze opinie nie dotrą do tych służb. Tak działaja służby na całym świecie,pomimo rozwoju technologii, nie zawsze da sie zastąpic człowieka i tak jest w tym prypadku.My wzrzącamu tylko krzywdę dzisiejszym pracownikom tych śłużb,gdyz o wiele trrudniej dziś zwerbować dobrego agenta.Agent musi mieć pewność ,że jego działalność nie zostanie nigdy ujawniona.A co do pracowników służb to dzisiejsi nie różnia sie niczym od wczorajszych,czy to sie komuś podoba czy n8e. I tamci i ci działaja na rzecz państwa, więc czas zakończyc te szopkę.Czemu ma ona służyć? Tylko w chorych umysłach prawicowców może sie urodzić taki pomysł. Nie potraficie rozróżnic dobra,od zła.A tak wogóle to trzeba mieć wiedzę o działalności służb,a by tak bezkrytycznie wydawać opinie.Niedługo moze sie okazac,ze Wy także bedziecie ciekawym kąskiem dla służb i co wtedy? POozyskaja Was na ,atreriałach kompromitujących lub obciążających i jakie bedziecie mieć wyjście. Faktycznie ktoś tu napisał,że odwaga staniała i to bardzo.Jak sie nie podobato proponuję wyjazd do Waszego idola tropem M.Jurka I Kamńskiego do Chile i Pinocheta. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 19:22 My nie jestesmy za likwidacja tych sluzb! A za ich odpatologizowaniem. Zreszta wyrosl juz nowy narybek ... ludzi urodzonych w latach 80/ub.wieku Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Kurtyka: ujawniajcie dane agentów i oficerów 24.02.06, 15:20 Pamiętajcie, jak się do Was zgłosi jakiś tajniak z policji albo ABW to go od razu ujawnijcie! Wróg nie śpi! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka7112 Szpiclowanie: wieczna polska specjalnosc? 24.02.06, 15:30 Wyleczymy sie ze szpiclowania komunistycznego, szpiclujac na KOMUNISTOW? Ten rzad jest taki dobry i patriotyczny, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil jakie szpiclowanie na komunistów? 24.02.06, 15:49 kaczka7112 napisała: >Wyleczymy sie ze szpiclowania komunistycznego, szpiclujac na KOMUNISTOW? Jakie szpiclowanie? Powiedzenie głosno, że ktos jest komunistą (albo złodziejem, oszustem) nie jest szpiclowaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Ja jestem komunistą. 24.02.06, 22:30 Znajdź mnie i zakapuj Wassermannowi z nowych słusznych służb. Może da ci medal, albo obieca jedno z 3 milionów mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś