Dodaj do ulubionych

do tych,którzy mogą się poruszać i chcą.... mysleć

26.02.06, 11:58
Uwaga Krakowianie!

Rocznik filozoficzny "Teologia polityczna" ( Ośrodek Myśli Politycznej )
Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera, zapraszają na
dyskusję "Rzeczpospolita CZWARTA czy TRZECIA i Pół?"
Udział wezmą: Marek A. Cichocki, Dariusz Gawin, Jarosław Gowin, Dariusz
Karłowicz, Ryszard Legutko

2 marca (czwartek), godzina 17.30, Dom Polonii, Rynek Główny 14 w Krakowie

Uwaga Warszawiacy!

Ten sam temat zostanie poruszony na spotkaniu w Warszawie, który odbędzie się
1 marca (Środa), o 18.00, w Instytucie Socjologii UW, przy ulicy Karowej 18
(sala 18), z udziałem Marka A. Cichockiego, Dariusza Gawina, Dariusza
Karłowicza i Jana Pospieszalskiego.

Serdecznie zapraszamy!
Obserwuj wątek
    • humbak Re: do tych,którzy mogą się poruszać i chcą.... m 26.02.06, 12:53
      Niezłe... ciekawe czy będzie dało się wejść:)
    • colas.breugnon sami niedopici albo skacowani 26.02.06, 12:56
      to im się chce gadać,
      ale z tego nic dobrego
      nie może wyniknąć
    • elfhelm Rzeczpospolita Trzecia Minus 26.02.06, 12:59
      • mlot.na.lewactwo Trzecia minus wlasnie sie konczy 26.02.06, 13:06
        a wlasciwie PRL plus
    • gorby klecho,mysl ty o rozancach, nie o polityce 26.02.06, 13:12
      • homosovieticus witam serdecznie forumowego, aktywnego ignorata 26.02.06, 14:54
        i wybaczam Mu Jego intelektualną śmiałość, chociaż własciwie inny wyraz cisnie
        się mi na usta.
    • w_v_w Re: do tych,którzy mogą się poruszać i chcą.... m 26.02.06, 13:12
      szkoda,że w Wawie, nie będzie prof. Legutko, jakos więcej ma dopowiedzenia niż
      Pospieszalski :(
      Pozdrawiam
      Wawerka
      • asso1 Re: do tych,którzy mogą się poruszać i chcą.... m 26.02.06, 13:20
        Ks Tischner w grobie się przewróci, gdy się dowie, że w ośrodku jego
        imienia "dyskutuje" niejaki Pospieszalski! Jego "dyskusje" telewizyjne (pt.
        warto porozmawiać ) są dokładnym zaprzeczeniem tego co głosił Ksiądz Profesor.
        Homosiu, przyzwyczaiłem się do Twoich wygłupów ale o cos takiego bym Cię nie
        posądzał!
        • homosovieticus odnoszę wrazenie, nieodparte wrazenie, żes, "tani 26.02.06, 13:36
          draniu" -asso1, że nie znasz prac i opinii, na temat etyki solidarności,
          autorstwa Ks.Tischnera, ani też nie rozumiesz celów jakie stawia sobie
          Pośpieszalski w swoich programach "warto rozmawiać".
          Mogę to z łatwoscia wykazać,pod warunkiem ,że zechcesz odpowiedzieć mi na kilka
          pytań dotyczacych znajomości obu zagadnień.
          • ala.ali.ala Re: odnoszę wrazenie, nieodparte wrazenie, żes, " 26.02.06, 13:48
            Program Pospieszalskiego to chyba najbardziej "pluarlistyczny" program
            publicystyczny w TV. Rozmówcy dobierani są pod kątem biegunowo różnych poglądów,
            nie brakuje osób kontrowersyjnych, a dyskusje są bardzo ciekawe.
            Niestety, nawet jak ktoś bardzo chce, nie może się przyczepić, że program
            dyskryminuje jakieś racje czy blokuje dostęp do niego jakichś środowisk.
            Tak zupełnie szczerze, to są osoby, których opinie można poznać tylko dzięki
            temu programowi - np. feministki.;)Do innych, nie wiem dlaczego, zapraszane nie
            są. ;)

A to, że niektórzy wychodzą czasem na idiotów, to nie wina ani programu, ani
            Pospieszalskiego, tylko może fałszu poglądów lub nieumiejętnego ich bronienia? ;)
            • asso1 ala. ali ala! 26.02.06, 14:30
              Program Pospieszalskiego to chyba najbardziej "pluarlistyczny" program
              publicystyczny w TV. Rozmówcy dobierani są pod kątem biegunowo różnych poglądów,
              nie brakuje osób kontrowersyjnych, a dyskusje są bardzo ciekawe.

To bardzo "ciekawy" pogląd, jaskrawo odbiegający od dość powszechnej opini o
              tym programie. Sam Pospieszalski nie ukrywa, że jest człowiekiem Kościoła i
              spełnia pewną misję. Dla mnie jest jednostronnym, narodowo - katolickim
              propagandystą a mówienie o "pluraliźmie" w jego programie zakrawa na żart. I to
              dość ponury żart. Jeżeli tak ma wyglądać pluralizm poglądów w IV RP to
              najwyższa pora się pakować.
              • homosovieticus Pluralizm to TEORIA i Pośpieszlaki , własnie ją 26.02.06, 14:47
                stosując, przedstawia w programach różne , czesto przeciwstawne opinie i
                WŁASNIE W TEN SPOSÓB URZECZYWISTNIA PLURALIZM.
                ps
                Pluralizm jest teorią o róznorodności bytów wystepujacych w rzeczywistosci i
                NIEDAJĄCYCH się sprowadzić do JEDNEJ REALNOŚCI.
                Trzeba to wiedzieć "tani draniu" zanim otworzy się dziobek.
                • asso1 Re: Pluralizm to TEORIA i Pośpieszlaki , własnie 26.02.06, 15:15
                  Homosiu! Wyczytałeś to w encyklopedi. No dobrze. Tylko nie mnie pouczaj, do
                  cholery! Przeczytaj to swojemu kumplowi Pospieszalskiemu, bo to co on wyprawia
                  w telewizji nie ma z tą definicją NIC WSPÓLNEGO!!!! Propagandysta Pospieszalski
                  zaprasza do studia przedstawicieli innych opcji nie po to, zeby z nimi
                  rozmawiać, tylko po to aby udowodnić, że nie mają racji a najlepiej ich
                  skompromitować! I poglądy nie mają tu zadnego znaczenia! Jest jeden pogląd,
                  jedynie słuszny, jemu służy Pospieszalski i ma udowodnić, ze tylko on ma rację!
                  To jak u Kargula - sąd sądem a nasze musi być na wierzchu! I co, nie widzisz
                  tego?
                  Jeżeli odpowiesz, że to nieprawda, to będzie oznaczało, ze jesteś dodatkowo
                  hipokrytą. Aha! Zajrzyj do encyklopedi co to znaczy hipokryzja. Ja nie będę Ci
                  tego tlomaczył.
                  • homosovieticus Oj esso, esso! W osseska się niedługo zmienisz 26.02.06, 15:37
                    asso1 napisał:
                    Tylko nie mnie pouczaj, do
                    > cholery! Przeczytaj to swojemu kumplowi Pospieszalskiemu, bo to co on
                    wyprawia
                    > w telewizji nie ma z tą definicją NIC WSPÓLNEGO!!!!

Nie sądzisz,że możesz się mylić w swoim osądzie?
                    Nie rozumiesz, tak sądzę, istoty pluralizmu w publicystyce, która w takich
                    telewizyjnych debatach, ma głównie na celu ZACHĘCIĆ telewidzów do poznania
                    róznych opinii, a następnie, po pogłębieniu wiedzy na ich temat, do przyjecia
                    niektórych z nich za najbardziej słuszne, czyli do ich PODZIELANIA.
                    Sposób argumentacji a raczej "uczonośc" ludzi ,którzy te opinie przedstawiają
                    ma drugorzędny wpływ, moim zdaniem, na to "podzielanie opinii przez
                    telewidzów".
                    Mówiąc najprościej,żebyś mógł zrozumieć,Pośpieszlaski pragnie telewidza
                    przerabiać na myślącego anioła. I chwała Mu za to.
              • echo_o Re: ala. ali ala! 26.02.06, 14:51
                asso1 napisał:

> To bardzo "ciekawy" pogląd, jaskrawo odbiegający od dość powszechnej opini o
                > tym programie.

A możesz czymś 'podeprzeć' (jakieś badania, sondaże lub inne takie
                weryfikatory) powszchność złej opinii o programach Pospieszalskiego ?

> Sam Pospieszalski nie ukrywa, że jest człowiekiem Kościoła i
                > spełnia pewną misję.

A w jakiż to sposób Pospieszalski eksponuje, że jest 'człowiekiem Kościoła' (co
                to w ogóle znaczy ?) i 'spełnia pewną misję' (jaką misję ?).
                Stosujesz straszliwe uproszczenia...

Zgadzam się z ala.ali.ala, że w porównaniu z innymi programami publicystycznymi
                i wbrew etykiecie, którą mu się przyprawia, program Pospieszalskiego jest
                najbardziej retrospektywny poglądowo. Pospieszalski ZAWSZE zaprasza postacie
                wyraziste i reprezentujące skrajne poglądy w zadanym temacie. Nie ma uników,
                nie ma narzucania interpretacji. Poza tym, to jeden z nielicznych programów, w
                które można się wsłuchać, wniknąć w temat - bez nerwowego podskakiwania w
                fotelu od efekciarskiej wymiany słownych ciosów na ekranie. I co ważne,
                Pospieszalski nie ma tej nieznośnej, a dość powszechnej już maniery ustawiania
                programu pod siebie. A takich 'wampirów' energetycznych wśród gospodarzy
                różnych audycji osobiście mam dość...
    • b.krakus a czy wstęp... 26.02.06, 14:04
      wolnym będzie?
      • asso1 Re: a czy wstęp... 26.02.06, 14:08
        Wstęp jak wstęp, nie wiadomo jak będzie z wyjściem.
        • humbak Re: a czy wstęp... 26.02.06, 14:10
          Wyjście będzie wyglądać jak promocja w mediamarkt:)
    • homosovieticus Antykomunizm w polskiej myśli politycznej-polecam 26.02.06, 15:15
      www.omp.org.pl/index.php?module=subjects&func=listpages&subid=25&orderby=&page=2

ps
      nie moge się powstrzymać od uwagi,że wsród przedstawionych do czytania w tym
      linku prac , nie potrafiłem znaleźć żadnej pracy autorstwa Adama Michnika.Może
      ktoś z forumowiczów potrafi i jednak odnajdzie taką pracę.
      Życzę powodzenia.
      • w11mil rózne już rzeczy imutowano p. Michnika ale 26.02.06, 16:39
        Michnik i antykomunizm - tu przesadziles!

homosovieticus napisał:
        > nie potrafiłem znaleźć żadnej pracy autorstwa Adama Michnika
        • homosovieticus No to, z kim, z czym i o co walczył Michnik? 26.02.06, 16:54
          w11mil napisała:

> Michnik i antykomunizm - tu przesadziles!
          >
          >
          • po_godzinach z idiotami 26.02.06, 16:56
            • homosovieticus ależ do Jego przeciwników nalezał Jaruzelski, 26.02.06, 17:03
              Kiszczak, Urban, Passent,Reykowski, Rakowski no i ...reszta aparatczyków
              partyjnych. Jak to sie stało ze Ci idioci dalej sa jego przyjaciółmi a Ty np.
              nie?
              moze jednak nie oni sa idiotami i nie Michnik?
              Tak pisał siedzac w "gdańskiej ciupie" w 1985-tym roku.
          • w11mil Re: No to, z kim, z czym i o co walczył Michnik? 26.02.06, 17:26
            ostatnio walczy z antykomunistami (jak ich określał - "zoologicznymi");
            a całe życie walczył o socjalizm
            • homosovieticus ale z prywatnymi srodkami produkcji, czy tak? 26.02.06, 17:37
              No i z politycznym monopolem medialnym wyrosłym ze słynnego pytania
              Majakowskiego kto " tam szagajet prawoj"?
              • w11mil teraz niezupełnie 26.02.06, 17:42
                koncern Agora itp;
                ale to sie jakos da pogodzic z idealami socjalizmu (rewizjonizm to jego
                specjalność): teraz porzadny socjalista walczy z "globalizmem"
                • homosovieticus a moze jest On człowiekiem walki. Walczyc może 26.02.06, 17:47
                  prawie z kazdym ale pod warunkiem,że kompromisy stoja w zasiegu reki, jak
                  kieliszki w "Bristolu" a przeciwnikiem jest Urban albo jego przyjaciele.
      • rekontra jest znacznie gorzej 26.02.06, 16:54
        homosovieticus napisał:

> nie moge się powstrzymać od uwagi,że wsród przedstawionych do czytania w tym
        > linku prac , nie potrafiłem znaleźć żadnej pracy autorstwa Adama
        Michnika.Może
        > ktoś z forumowiczów potrafi i jednak odnajdzie taką pracę.

w książkach Ośrodka Myśli politycznej jest równie niedobrze
        Gawin w swej ostatniej pracy o związkach literatury i polityki w ogóle nie
        przywołuje Michnika, Legutko w raju - zeto Michnika, Cichocki dwukrotnie,
        natomiast Krasnodębski wileokrotnie - ale nic dziwmego skoro jeden rozdział
        nosi tytuł System Rywina ... a inny Lawina Rywina.

myśl Michnika upadłą, nachroniczną, dla historyków utopii lewackiej : )

• homosovieticus Nie ma politycznej myśli Michnika jest polityczna 26.02.06, 17:13
          naiwnosć wyrosła na nieposkromionej osobistej ambicji i fobiach narodowych.
          Kuronia to niepokoiło w Marcu 68.
          • asso1 Homosiu! 26.02.06, 20:36
            Toż to czysty bełkocik! Michnika nie rozumiesz tak jak i ci Twoi sojusznicy bo
            to "za wysokie progi"!!! Albo, mówiąc po żydowsku - nie ten kapelusz na ten
            łeb!!! Dajcie sobie chłopcy spokój! Możecie go szczypać po łydkach i warczeć po
            kątach ale nic i nikt nie zmieni faktu, ze to właśnie ON a nie wy, zasmarkańcy,
            doprowadził do upadku komuny w Polsce. I nie tylko. A wy podniecajcie się
            Pospieszalskim albo jakimś innym "bohaterem" czasu wolności i demokracji. Kiedy
            odwaga już nic nie kosztuje. Michnika kosztowała lata więzienia, cięzkiego
            więzienia! A Ty homosiu, gdzie wtedy byłeś? I jak Ci nie wstyd?
            • w11mil w tym wątku nie omawiamy martyrologii tylko 26.02.06, 20:50
              myśl polityczną p. Michnika

asso1 napisał:
              >Michnika kosztowała lata więzienia, cięzkiego
              > więzienia
            • homosovieticus ani Michnik, ani Wałesa nie obalili komunizmu, to 27.02.06, 09:37
              chyba oczywiste dla każdego poważnie myślacego człowieka. Podane, do
              powszechnej wiadomości, przyczyny upadku komunizmu opierają sie na
              przeswiadczeniu o NIEWYDOLNOŚCI EKONOMICZNEJ KOMUNIZMU, która nie mogła
              sprostać wydajniejszej gospodarce kapitalistycznej, co przy narastajacym
              wyścigu zbojeń bardzo negatywnie ( braki konsumpcyjne) odbijało się na naszym
              codziennym życiu ( Poznań 56, Wybrzeze 70 i 80, Radom itd). Czy sądzisz ,ze
              Adam Michnik lub Lech Wałęsa byli głównymi sprawcami tej NIEWYDOLNOŚCI ?
              Wyglada,że własnie w taki , bardzo dziecinny -bo naiwny- sposób patrzysz i
              oceniasz polityczną, powojenną rzeczywistosc w Polsce.
              Osobiście, wymienione wyżej przyczyny uważam za propagandowe i drugorzedne ale
              o tym, moze , przy innej okazji powiem.
              Znam polityczne, pisemne analizy,wystąpienia, publicystykę oraz dywagacje
              Michnika poczynione w przeciagu wielu lat jego politycznej działalności
              niezaleznie czy siedział w "ciupie" czy w kawiarni w Paryżu.
              Właśnie na tej podstawie i wiedzy zaczerpnietej od śp.Kuronia formułuję
              hipotezę , która wywołała u Ciebie jakiś dziwny stan emocjonalny
              charakterystyczny dla panienek z dobrych domów, które dały się uwieść
              stajennemu.
              Moim zdaniem, w polityce polskiej, Michnik pełni rolę stajennego, któremu
              marzy się jazda na "białym koniu" wsród oklasków inteligenckiej moderny
              postkomunistycznej.
              ps
              Pytasz mnie gdzie wtedy byłem, kiedy Michnik siedział w wiezieniu, cieżkim
              wiezieniu.
              Po drugie: Michnik NIGDY w ciężkim wiezieniu nie siedział a po pierwsze,
              najprawdopodobniej w tym czasie uczyłem się lub pracowałem. Możliwym też
              jest ,ze byłem zakochany w pięknej i mądrej kobiecie, która Ty mi, drogi asso,
              przypominasz.
              • asso1 Re: ani Michnik, ani Wałesa nie obalili komunizmu 27.02.06, 14:00
                Znów coś zabełkotałeś, homosiu. Że też nie stać Cię choćby na cień
                oryginalności. Boże co ja gadam! Ślepa nienawiść wyłącza jakiekolwiek myślenie
                a co tu mówić o oryginalności. I ten "stajenny"! Naprawdę, to wstyd!
                Ale przy okazji dowiedziałem się czegoś o Tobie, homosiu. Kiedy Michnik
                siedział w tym lekkim więzieniu lub w kawiarni w Paryżu (napewno był na
                przepustce, jak to kumpel Kiszczaka!) Ty pracowałeś lub się uczyłeś. Ale chyba
                na tajnych kompletach bo przecież nie w PRLowskich szkołach, gdzie uczono tylko
                marksizmu - leninizmu i indoktrynowano polską młodzież. Tylko nie pisz, że
                studiowałeś na "latających uniwersytetach" (jeżeli wiesz co to takiego) bo tam
                wykładali koledzy Michnika. Też byś mógł być zindoktrynowany, nie daj Boże!
                A ta kobieta, jeżeli rzeczywiście była piękna i mądra to napewno dała Ci kosza.
                Bo jeżeli opowiadałeś jej takie "rewelacje" jakie tu wypisujesz, to musiała Ci
                pogonić kota! I chyba wpędziła Cię w kompleks, nieprawdaż?
                • homosovieticus Re: ani Michnik, ani Wałesa nie obalili komunizmu 27.02.06, 18:18
                  Jak poznasz lepiej polityczny życiorys Michnika i Jego polityczne "dokonania",
                  to wtedy rozmowa z Tobą, stanie się dla Ciebie i dla wszystkich pożyteczniejszą.
                  ps
                  Podziwiam Twóją "żonglerkę" słowami,których znaczeń , tak przypuszczam, nie
                  rozumiesz.Gdybys rozumiał to co piszesz, pod dyktando memocji, to byś tak
                  niemądrego postu, po prostu, nie wysłał.
                  ps
                  Mam nadzieję ,że zrozumiałeś moje intencje.
                  • asso1 homosiu, dziubdziusiu.... 27.02.06, 21:50
                    ....nie staraj się mnie uwieść. Za późno! I nie przypominasz mi żadnego pana.
                    Nie mam takich skojarzeń.
                    Nie uprawiam zadnej żonglerki, piszę to co myślę, podejrzewam, ze masz problemy
                    ze zrozumieniem elementarnych pojęć. Ale to przez tą nienawiść albo po prostu
                    przez nieuctwo. To te szkoły w PRLU, biedaku.
                    A życiorysu Michnika nie muszę poznawać. Ja go znam! I szanuję i podziwiam. Na
                    imieniny, homosiu, kupię Ci szczotkę do butów, prawdziwą, z miękim włosiem. Po
                    to, zebyś mógł mu buty wyczyścić. To jedyne co możesz dla niego zrobić. A i tak
                    będzie za mało!
                    • homosovieticus za szczotkę, z góry, dziękuje. 27.02.06, 23:57
                      Ni odgadłeś jednak moich intencji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka