Dodaj do ulubionych

Chca zastapienia lekcji religi religioznawstwem

13.03.06, 13:21
W Krakowie przed siedzibą kuratorium oświaty protestowali licealiści z
Inicjatywy Uczniowskiej. Na drzwiach kuratorium przybili „9,5 tez nowej
reformacji” nawiązując do słynnego gestu Marcina Lutra. Młodzi idealiści
twierdzą, że szkoła powinna być świecka i nie chcą w niej żadnej religii:
katolickiej, prawosławnej, islamu. Uważają, że księża nie powinni przekraczać
progu szkoły. Domagają się zastąpienia religii nauką religioznawstwa
pokazującego różne światopoglądy. Niewiele zrozumiała z tego, czego domagali
się uczniowie, pani Danuta Noszka-Leśniewska, wicekurator oświaty w
Małopolsce. – Nikt nie zmusza do chodzenia na religię. Wystarczy pismo od
rodziców albo, w przypadku uczniów pełnoletnich, specjalne oświadczenie. I
kłopot z głowy – twierdzi pomroczna intelektualistka.

Dlaczego nikt nikogo nie pyta o zgode na nauke religii i finansowanie jej z
kieszeni podatnikow ? Dlaczego panstwo ma czelnosc wbrew konstytucji zezwalac
na religijna indoktrynacje Polakow ?
Obserwuj wątek
    • bajeranek Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:23
      Religioznawstwo jest elementem układu. Elementami układu są wszelkie przejawy
      obiektywizmu, pluralizmu i tolerancji.
      • bajeranek Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:34
        Kościół: religia w państwowej szkole, wychowanie seksualne w rodzinie. Widać
        religia za trudna dla rodziny Bogiem silnej.
    • obraza.uczuc.religijnych Dlaczego trzeba wysyłać oświadczenia 13.03.06, 13:23
      że nie chce się chodzić? Nie mozna zrobić odwrotnie? Jak ktoś chce chodzić
      niech wyśle oświadczenie i po kłopocie.
      • gorby1 wg oszolomow 12letnia dziewczynka moze juz rodzic 13.03.06, 13:40
        Nie moze natomiast sama decydowac czy bedzie chodzila na lekcje religii.
        Buahahaha
    • adam81w Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:40
      calkowicie popieram tych mlodych ludzi .
    • earthman A dlaczego zabierają stypendia na swoje kulty? 13.03.06, 13:44
      Od X lat nikt tego nie widział, żeby "na Zachodzie" jakiś rząd zabrał pieniądze
      przeznaczone na naukę (w tym wypadku - 20 mln na stypednia dla studentów) po
      to, żeby przeznaczyć je na... budowę świątyni dla jakiegoś tam wyznania
      religijnego. Oto, jak wygląda teokracja w praktyce. A dokładając do tego
      wybitnie nierówne traktowanie ludzi, można nasz obecny ustrój nazwać teokracją
      faszyzującą. Hitlerowcy też byli bardzo praktykujący. Got mit uns!
      • bajeranek Re: A dlaczego zabierają stypendia na swoje kulty 13.03.06, 13:46
        Temperatura tej dyskusji niebezpiecznie rośnie więc zawrzyjmy kompromis: Boga
        nie ma, księża są.
        • w11mil jakis dowód? 13.03.06, 14:28
          bajeranek napisała:

>Boga nie ma,
          • bajeranek Re: jakis dowód? 13.03.06, 14:30
            Istnienie księży.
            • bajeranek Re: jakis dowód? 13.03.06, 14:34
              Twierdzę że absolutem jest Umba-Bumba. Jakiś dowód że nie jest?
              • w11mil też to przechodziłem w Twoim wieku 13.03.06, 14:40
                bajeranek napisała:

> Twierdzę że absolutem jest Umba-Bumba. Jakiś dowód że nie jest?
                • bajeranek Re: też to przechodziłem w Twoim wieku 13.03.06, 14:48
                  Różnica między wierzącymi i ateistami jest taka że ci drudzy nie domagają się
                  lekcji ateizmu w szkole i nie obarczają wierzących winą za całe zło świata.
                  Religia lub jej brak powinna być prywatną sprawą każdego. Tam gdzie nie jest,
                  tam zaczyna się Belfast, Bałkany, Bliski Wschód.
                  No a hitlerowcy jednak wierzyli, w opatrzność. Nie wierzyli stalinowcy. Wielka
                  różnica, wielka tajemnica wiary. Może dojdziesz do tego jak dożyjesz mojego
                  wieku.
                  • w11mil socjalisci narodowi i miedzynarodowi to ateisci 13.03.06, 14:50
                    bajeranek napisała:
                    > No a hitlerowcy jednak wierzyli, w opatrzność. N
                    • bajeranek Re: socjalisci narodowi i miedzynarodowi to ateis 13.03.06, 14:57
                      Tym pierwszym błogosławił Pius XII. Papież rzymski. Święty. Nie tak dawno temu
                      kanonizowany przez świętej pamięci świętego Ojca Świętego Wielkiego.
                      • w11mil papiez blogoslawi NSDAP? jakis link? 13.03.06, 15:04
                        bajeranek napisała:

> Tym pierwszym błogosławił Pius XII.
                        • bajeranek Re: papiez blogoslawi NSDAP? jakis link? 13.03.06, 15:05
                          Jakiś link.
                          www.racjonalista.pl/kk.php/s,2753
                          • bajeranek Re: papiez blogoslawi NSDAP? jakis link? 13.03.06, 15:09
                            I jeszcze link mniej emocjonalny.
                            pl.wikipedia.org/wiki/Papie%C5%BC_Pius_XII
                          • w11mil nic nie ma o blogoslawieniu NSDAP 13.03.06, 15:15
                            co do reszty- mnostwo słusznych zarzutów (oportunizm i brak zdecydowanego
                            potepienia); warto zwrocic jednak ze czesc zarzutow obarczona jest bledem
                            ahistryzmu - my oceniamy majac teraz pelna wiedze o tamtych czasach
                            np. wiadomosci o eksterminacji Żydów bardzo długo nie byly przyjmowane do
                            wiadomosci przez rzady panstw Zachodu (podobnie wygladala reakcja spolecznosci
                            Żydowskiej w USA);
                            Oczywiscie byla to niechlbna karta wprzeszlosci mojego kosciola (byly równiez
                            jasne karty)
                            Jesli o mnie chodzi ocenilem za i przeciw i zdecydowalem w nim pozostac

bajeranek napisała:
                            www.racjonalista.pl/kk.php/s,2753
                            • bajeranek Re: nic nie ma o blogoslawieniu NSDAP 13.03.06, 15:18
                              Pozostań w swoim kościele, to Twoja sprawa. Ale niech Twój kościół wyniesie się
                              z naszej wspólnej szkoły, ma dość miejsca dla siebie.
                              • w11mil ale ja place podatki na te szkołe 13.03.06, 15:21
                                bajeranek napisała:

> Ale niech Twój kościół wyniesie się z naszej wspólnej szkoły,
                                • bajeranek Re: ale ja place podatki na te szkołe 13.03.06, 15:23
                                  No właśnie, ja też.
                                  • w11mil Re: ale ja place podatki na te szkołe 13.03.06, 15:25
                                    bajeranek napisała:

> No właśnie, ja też.
                                    niech demokracja decyduje
                                    • bajeranek Re: ale ja place podatki na te szkołe 13.03.06, 15:27
                                      Religia ma dość miejsca dla siebie. Religii w publicznej szkole mówię nie i na
                                      tym kończę.
                    • piaf.e Re: socjalisci narodowi i miedzynarodowi to ateis 13.03.06, 16:29
                      Wiekszośc ateistow to szlachetni i uczciwi ludzie , wiekszośc katolikow w
                      Polsce to szubrawcy i kretacze.Niech kler sie zajmie najpierw ewangelizacja
                      samych siebie i przestanie dzialac na szkode tego kraju i jego obywateli.
                      I nie narzuca ludziom tego czego nie chca.
                      Po co ta religia w szkolach na siłe , skoro Glemp nie widzi nic nie stosownego
                      w tym ze KK w Polsce i jego działalnośc nie ma nic współnego z ewangelia???
      • w11mil hitlerowcy wierzyli ze Boga nie ma 13.03.06, 14:21
        earthman napisał:
        >Hitlerowcy też byli bardzo praktykujący
        • gorby1 o Gott mit uns na paskach zoldakow nie mowia w RM 13.03.06, 17:31
          Nie mowia tez o poboznosci komendanta obozu w Majdanku ? Codzienne msza i
          komunia.
    • ab_extra Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:45
      Już parę rzeczy zastapili w szkole. Np. jasne zasady postępowania koniecznością
      zatrudniania uzbrojonych ochroniarzy.A nie lepiej religię zastąpić instrukcjami
      Biedronia o uzywaniu gumowych rękawic przy penetracji odbytu? Przyjemnie i
      pożytecznie będzie
      • bajeranek Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:48
        ab_extra napisał:

Np. jasne zasady postępowania koniecznością zatrudniania uzbrojonych
        ochroniarzy.

No właśnie, od 15 lat obowiązkowa religia w szkole a tu taka przestępczość
        wśród młodzieży.
        • ab_extra Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:53
          Bez przesady. To tylko u wielkomiejskiej wykształconej młodzieży otwartej na
          alternatywne autorytety z telewizora. Na wsi dalej jest normalnie i babcia
          woźna z mokrą ścierą wystarczy.
          • bajeranek Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:54
            ab_extra napisał:
            > Na wsi dalej jest normalnie

Zapraszamy na normalną wiejską dyskotekę.
          • bajeranek Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:56
            ab_extra napisał:
            > babcia woźna z mokrą ścierą wystarczy.

To jest myśl! Zamiast katechetki babcia woźna z mokrą ścierą.
          • x2468 Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 14:16
            Widac zgubny wplyw nauki religi w szkolach.Nie bylo religi,nie potrzebni byli
            ochroniarze.Ledwie wprowadzono nauke religi i konieczni satali sie ochroniarze.
            • bajeranek Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 14:18
              x2468 napisał:
              > Widac zgubny wplyw nauki religi w szkolach.Nie bylo religi,nie potrzebni byli
              ochroniarze.Ledwie wprowadzono nauke religi i konieczni satali sie ochroniarze.

Żeby aż tak to nie. Ale bez religii byłoby równie nieskutecznie za to taniej.
              • bajeranek Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 14:19
                PS. Religa zatrudnił ochroniarzy?
      • x2468 Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 14:18
        Z tymi rekawicami to dobry pomysl.Lekcji pogladowych moga udzielac klerycy z
        Wiednia lub od Poetza.
    • adam81w Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 13:51
      ja tez nie chce zadnej religi w szkole ale takze w zyciu .
      -----
      Patrzcie na informacje o jakich ciekawych zajeciach trafilem w sieci . zajeica
      sa niestety w usa . u nas jeszcze czegos takiego nie ma :(

exchristian.net/letters/2006/02/weekend-intensive-for-letting-go-of.html

• ab_extra He he... :))) Zamiast tacy :) 13.03.06, 13:55
        COST: $320 for the workshop, $120 for room and board Total: $440
        A deposit of $100 will secure a space, half of the remainder is due by Feb. 18
        ($170), and the balance due at the workshop ($170).
        Early registration discount: $20 (Full payment by Feb. 18) REBATE for completed
        written exercises: $40 (email or bring writings to workshop; rebates will be
        given at the workshop)

• adam81w Re: He he... :))) Zamiast tacy :) 13.03.06, 13:59
          co chcesz leczenie kosztuje .

mnie cieszy ze wogole gdziekolwiek robi sie takie terapie .
          • sierota.po.ud [...] 13.03.06, 14:21
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • gorby1 nie chcesz religii ale kradna na nia Twoje podatki 13.03.06, 14:33
    • ab_extra Dla tych którzy chcą i się domagają mam jedną radę 13.03.06, 14:26
      nieodmiennie: niech zakładają partie polityczne i wygrywają wybory
      • bajeranek Re: Dla tych którzy chcą i się domagają mam jedną 13.03.06, 14:27
        Wyborów już nie będzie. Wybory były elementem układu.
        • janbezziemi Re: Dla tych którzy chcą i się domagają mam jedną 13.03.06, 14:32
          Dzielni są i tym żądaniami, ale powodzenia na razie nie wróżę. Polacy po
          lekcjach jedynie religii katolickiej nic nie wiedzą o innych i są ciemni, że
          az strach. A n a l f a b e t y z m!
          • w11mil w PRL było zupełnie inaczej! 13.03.06, 14:35
            janbezziemi napisał:

> Polacy po lekcjach jedynie religii katolickiej nic nie wiedzą o innych i są
            >ciemni, że az strach.
            • po_godzinach Dlaczego? Było tak samo w tej kwestii. 13.03.06, 14:41
              • w11mil młodzi z ZMS byli światli 13.03.06, 14:43
                • po_godzinach być może, nie znałam ich tak dobrze, jak ty 13.03.06, 14:44
                • bajeranek Re: młodzi z ZMS byli światli 13.03.06, 14:50
                  Byli tak samo durni i wredni jak IV Liga Republikańska czy też Młodzież
                  Wczesnoporonna.
                  • w11mil przeciez nie chodzili na religię 13.03.06, 14:54
                    bajeranek napisała:

> Byli tak samo durni i wredni jak IV Liga Republikańska czy też Młodzież
                    > Wczesnoporonna.
                    • bajeranek Re: przeciez nie chodzili na religię 13.03.06, 14:59
                      Oczywiście że chodzili tylko że nie w szkole.
                      • w11mil w moim miescie ZMS byl ateistyczny 13.03.06, 15:05
                        bajeranek napisała:

> Oczywiście że chodzili tylko że nie w szkole.
                        • bajeranek Re: w moim miescie ZMS byl ateistyczny 13.03.06, 15:10
                          To kto tam chodził do kościoła?
                          • w11mil ZMS byl ateistyczny 13.03.06, 15:22
                            bajeranek napisała:

> To kto tam chodził do kościoła?
                            ci którzy sie nie zapisali do ZMS
            • gorby1 w PRLu chodzilo tyle samo na religie co w RP 13.03.06, 15:01
              Narodek otumaniano na dwa fronty. Skutki widac do dzisiaj. Teraz Narodek
              otumaniaja podwojnie bajeczkami o panu Bozi i okradaja zamiast dla Kremla dla
              czarnej mafii.
          • gorby1 produkowanie tepych oszolomow to cel tych lekcji 13.03.06, 14:50
      • gorby1 Poradz to tez manifestantom w zachodnich krajach 13.03.06, 14:48
        Chirac chetnie powie studentom - siedzcie cicho i zakladajcie partie.
    • obraza.uczuc.religijnych w11milu 13.03.06, 14:56
      Dlaczego żeby wypisać się z religii trzeba przedstawić oświadczenie swoje albo
      rodziców, a za to żeby chodzić na przygotowanie do życia w rodzinie trrzba się
      z kolei specjalnie zapisywać? Dlaczego nie ma równości w
      przedmiotach "nieobowiązkowych"?
      • w11mil masz racje 13.03.06, 15:02
        mimo iż w obu przypadkach uczestnictwo jest dobrowlne to prostsza procedura
        jest w przypadku religii; byc moze wpływ na to ma demokratycznie wybrany rząd;
        żeby to zmienic nalezy doprowadzic do rządów opcji która to zmieni

obraza.uczuc.religijnych napisał:
        > Dlaczego żeby wypisać się z religii trzeba przedstawić oświadczenie swoje
        >albo rodziców, a za to żeby chodzić na przygotowanie do życia w rodzinie
        >trzba się z kolei specjalnie zapisywać? Dlaczego nie ma równości w
        > przedmiotach "nieobowiązkowych"?
        • gorby1 komisja ds lamania przez klerykalow Konstytucji ? 13.03.06, 15:08
        • obraza.uczuc.religijnych Procedura powinna być jednolita: 13.03.06, 15:10
          skoro są to przedmioty nieobowiązkowe to powinno się na nie specjalnie
          zapisywać. Żadne automatyczne listy ani składanie specjalnych oświadczeń woli o
          wypisaniu się z automatycznego klucza nie wchodzą w grę.
          • bajeranek Re: Procedura powinna być jednolita: 13.03.06, 15:14
            Drodzy wierzący, naprawdę nie przeszkadza wam że sacrum stało się przedmiotem
            na ocenę? Jak matma i wf?
          • w11mil wole zeby było tak jak jest 13.03.06, 15:24
            zwolennicy Twojej opcji powinni przjac władze i to zmienic
            > skoro są to przedmioty nieobowiązkowe to powinno się na nie specjalnie
            > zapisywać.
            • po_godzinach a ja wolę, aby było inaczej 13.03.06, 15:28
              aby na wszystkie przedmioty nieobowiązkowe trzeba było się zapisywać
              • w11mil zaletą demokracji jest to że pozwala rozstrzygac 13.03.06, 15:30
                takie sprzecznosci w sposób optymalny
                • po_godzinach tak, teraz jest 13.03.06, 15:32
                  tak, jak chcesz ty, pewnie potem będzie tak, jak ja chcę

PS A powaznie - dlaczego jest ta nierówność?
                  • w11mil Re: tak, teraz jest 13.03.06, 15:36
                    po_godzinach napisała:
                    > PS A powaznie - dlaczego jest ta nierówność?
                    Jestem rodzicem, przyznaję niepostepowym; nie mam nic przeciwko temu aby moje
                    dzieci chodzily na religie; wole miec jednak pewna mozliwosc decydowania o tym
                    czy moje dzieci beda chodzic na ten przedmiot o rodzinie.
                    Wiem - czyste zacofanie ale wole zeby bylo tak jak jest -jesli wygra opcja
                    przeciwna podporzadkuje sie ale bede dązyl do jej zmiany
                    • po_godzinach Re: tak, teraz jest 13.03.06, 15:42
                      A broń Boże, abym miała na myśli twoje rzekome zacofanie :)

Nie chodzi mi o to, że sa lekcje nieobowiązkowe, w tym religia - nikomu nic do
                      tego, czyke dzieci na religię chodzą, czyje nie.

Chodzi mi o nierówne proceduralne traktowanie deklaracji uczestnictwa dzieci w
                      różnych zajęciach nieobowiązkowych. Czy przeszkadzałoby ci, gdybyś zapisywał
                      swoje dziei na religię? Tak, jak zapisujesz na kółko plastyczne np? Na
                      przedmiot "życie w rodzinie" po prostu byś nie zapisał, a na religię - tak.

Jest to drobiazg, który niepotrzebnie podgrzewa atmosferę.
                      • w11mil niechetnie ale przyznam Ci rację 13.03.06, 15:45
                        po_godzinach napisała:
                        > Jest to drobiazg, który niepotrzebnie podgrzewa atmosferę.

W zaufaniu dodam prywatnie ze religia w szkole to głupi pomysł (oczywiscie z
                        punktu widzenia sily mojego Kosciola)
                        • po_godzinach bardzo dziękuję, 13.03.06, 15:48
                          moje dzieci tez chodziły na religię w szkole.

> W zaufaniu dodam prywatnie ze religia w szkole to głupi pomysł (oczywiscie z
                          > punktu widzenia sily mojego Kosciola)

Dziekuję za zaufanie - powiem więc: w pełni się zgadzam, ten Kościół jest
                          równiez mój.

• obraza.uczuc.religijnych No właśnie. 13.03.06, 15:30
                Nieobowiązkowa religia ma łatwiejszą procedurę, nieobowiązkowe wychowanie do
                życia w rodzinie (idiotyczna nazwa) ma trudniejszą. To chyba nie w porządku.
            • obraza.uczuc.religijnych Ale jest nierówno. Władza, jakakolwiek by nie była 13.03.06, 15:28
              powinna dojść do wniosku że nie może być dyskryminacji jakiegoś przedmiotu
              (głównie co do formy zapisywania się i uczestnictwa).
              Dlaczego robi się specjalne trudności niewierzącym i chętnym edukacji
              seksualnej poprzez mnożenie wymaganych procedur, za to ułatwia się życie
              wierzącym i niepotrzebującym edukacji do życia w rodzinie (co za idiotyczna
              nazwa). Oni nie muszą wypełniać dodatkowych wniosków.
              • w11mil Ta władza taka jest; komu sie nie podoba 13.03.06, 15:32
                powinien dązyć do jej zmniny
                • obraza.uczuc.religijnych Oprócz zmiany władzy mozna też dążyć 13.03.06, 15:35
                  do wpłynięcia na obecną poprzez tak zwaną "opinię publiczną". I tak zrobili
                  uczniowie-zademonstrowali swój punkt widzenia. A urzędniczka kuratorium nie
                  dostrzega, że sytuacja z religią jest niedemokratyczna.
                  • w11mil i bardzo dobrze zrobili 13.03.06, 15:43
                    warto przed podjeciem decyzji zapytac jednak rodziców pozostalych uczniów
                    a najlepiej zniesc szkoly "panstwowe"

> do wpłynięcia na obecną poprzez tak zwaną "opinię publiczną".
                    • obraza.uczuc.religijnych Przy wprowadzaniu religii nikt się nikogo 13.03.06, 15:47
                      pytał. Szermowano za to katolickością społeczeństwa. Czyli pojęciem nieostrym,
                      ciężko weryfikowalnym.
                      • w11mil Przy usuwaniu religii nikt się nikogo 13.03.06, 15:52
                        pytał. Szermowano za to laickoscia społeczeństwa
                        przy wprowdzaniu religii pytanie bylo w postaci wyboru na liscie wyborczej
                        glosujesz na lewice - jestes przeciw
                        wybory byly demokratyczne

> pytał. Szermowano za to katolickością społeczeństwa.
                        • obraza.uczuc.religijnych Czyli te same prlowskie zasady. 13.03.06, 15:53
                          • w11mil nie, bo w PRL nie bylo demokratycznych wyborów 13.03.06, 15:57
                            • zwykly2 Re: Religii żydowskiej nie będzie? 13.03.06, 15:58

• w11mil ??? 13.03.06, 15:59
                                zwykly2 napisał:

>
                            • obraza.uczuc.religijnych Rząd wprowadzający religię do szkół 13.03.06, 16:15
                              też nie wywodził się z w pełni demokratycznych wyborów.
              • x2468 Re: Ale jest nierówno. Władza, jakakolwiek by nie 13.03.06, 15:39
                Kiedys losy zagnaly mnie do LWP.odmowilem zapisania sie do KMW czyli tamtejszego
                ZMS.Kiedy inni mieli zebranie ,je mialem wykonywac prace porzadkowe.Czyli
                sprzatanie toalety.Bylo to przyjemniejsze od wysluchiwania lektorow
                partyjnych.Nikt mnie nie sprawdzal.Z tej prostej przyczyny ze caly
                batalion(oprocz mnie) byl na zebraniu.Jak widac chistoria kolem sie
                toczy.Zmienila sie barwa,system wrocil.Nawet ludzie pozostali ci sami.Kiedys sie
                opieralem,dzisiaj rowniez a syn lektora zostal preziem.
            • obraza.uczuc.religijnych Tak pobocznie. 13.03.06, 15:40
              Czy kościół katolicki nie mógłby wprowadzić procedury, aby to wierzący składali
              oświadczenia woli co do trwania we wspólnocie? Skoro wierzą to chyba nie byłaby
              to zbyt duża cena za przywiązanie do wiary. Mozna byłoby pójść na rękę
              ochrzczonym przymusowo a nie chcącym uczestniczyć w kościele i jeśli np.
              rodzice (w przypadku niepełnoletnich) albo dorośli ludzie nie złożyliby 3 razy
              z rzędu (raz do roku) oświadczenia woli co do członkostwa w kościele to byliby
              wykreślani z list parafialnych. Tutaj demokracja nie wchodzi w grę bo kościół
              jest niedemokratyczny.
              • w11mil Re: Tak pobocznie. 13.03.06, 15:49

> Czy kościół katolicki nie mógłby wprowadzić procedury, aby to wierzący
                składali oświadczenia woli co do trwania we wspólnocie?
                Ale po co?

>Skoro wierzą to chyba nie byłaby> to zbyt duża cena za przywiązanie do wiary.
                >Mozna byłoby pójść na rękę ochrzczonym przymusowo a nie chcącym uczestniczyć w
                >kościele
                Nie ma przymusu. Mnostwo ochrzczonych nie jest czlonkiem kosciola i nie
                potrzebuje do tego zadnych procedur

>razy z rzędu (raz do roku) oświadczenia woli co do członkostwa w kościele to
                >byliby wykreślani z list parafialnych.
                Nienawidzę biurokracji i jestem przeciw
                • obraza.uczuc.religijnych No patrz. 13.03.06, 15:56
                  A wstrętna biurokracja wymaga od tych co nie chcą chodzić na religię
                  dodatkowych oświadczeń.
                  • w11mil roumiesz zatem moj wstret do biurokracji 13.03.06, 15:58
                    nalezy po prostu sprywatyzowac szkolnictwo- problem który dyskutujemyzniknie

> A wstrętna biurokracja wymaga od tych co nie chcą chodzić na religię
                    > dodatkowych oświadczeń.
    • bajeranek Próba podsumowania 13.03.06, 15:36
      Religioznawstwo w szkole - tak, religia w szkole - nie. Szkoła ma uczyć wiedzy,
      nie wiary. Takie proste a takie trudne.
      • w11mil wiesz co to jest teoria naukowa? 13.03.06, 15:40
        bajeranek napisała:

> Szkoła ma uczyć wiedzy, nie wiary.
        To nie jest takie proste - sporo przekazwanej "wiedzy" jest gruncie rzeczy
        oparta na wierze (brak jednoznacznych dowodów potwierdzających na przejście
        teorii naukowej w prawo naukowe)
        • bajeranek Re: wiesz co to jest teoria naukowa? 13.03.06, 15:47
          O tak, dlatego na biologii każą modlić się do Darwina, na fizyce klęczeć przed
          Newtonem a lekcje polskiego rozpoczynają się od W imię Adama, Juliusza i
          Zygmunta.
          Idę już, cześć.
          • w11mil nie powinni tego robić! co to za szkola? 13.03.06, 15:56
            bajeranek napisała:

> O tak, dlatego na biologii każą modlić się do Darwina,
            toeria doboru naturalnego pozostaje teoria

>na fizyce klęczeć przed Newtonem
            A to już skandal! teoria Newtona jest przydatna jedynie w opisie rzeczywistosci
            w makroskali. Masz sie modlic do świętych mechaniki kwantowej!
    • kropek_oxford I slusznie - tak jest w Wlk.Brytanii. Kto chce 13.03.06, 15:57
      lekcji jakiekolwiek religii w programie szkolnym moze za wlasny szmal wyslac
      sobie dzieciaka do prywatnej szkoly wyznaniowej:)))
      • w11mil Re: I slusznie - tak jest w Wlk.Brytanii. Kto chc 13.03.06, 15:59
        kropek_oxford napisał:

> lekcji jakiekolwiek religii w programie szkolnym moze za wlasny szmal wyslac
        > sobie dzieciaka do prywatnej szkoly wyznaniowej:)))

i do tego powinnismy dązyc w Polsce
        • kropek_oxford A kto ci broni wyslac dzieciaka do jakiejs szkoly 13.03.06, 16:01
          katolickiej? Przeciez takie od dawna sa - zarowno meskie jak i zenskie:)))
          Ale od szkol publicznych z religijna indoktrynacja wara!
          • w11mil a oddasz mi moje podatki wplacone na publiczna 13.03.06, 16:02
            oswiatę?

kropek_oxford napisał:

> katolickiej? Przeciez takie od dawna sa - zarowno meskie jak i zenskie:)))
            > Ale od szkol publicznych z religijna indoktrynacja wara!
            • kropek_oxford A czemu ja? Zwoc sie do swego posla:))) n/t 13.03.06, 16:32

• piaf.e Re: a oddasz mi moje podatki wplacone na publiczn 13.03.06, 17:53
              podatki na publiczna oswiate niech ci oddadza twoi idole , ktore bulą z oswiaty
              na prywatne przedszkola (równiez katolickie)prawie tyle samo co na pańsTWOWE.W
              CZYM ZATE3M PROBLEM??
              • piaf.e Re: a oddasz mi moje podatki wplacone na publiczn 13.03.06, 17:55
                a religi uczcie sobie dzieci w domu i od naszych dzieci sie odpieprzcie
                hipokryci.
          • po_godzinach to jest tak, jak z ZUS-em 13.03.06, 16:03
            trudno wymagać, żeby ludzie raz płacili za szkołę / słuzbę zdrowia -
            ubezpieczenie publiczne, a dwa - płacili powtórnie za prywatne.
            • piotr7777 Re: Sługa Bozy JPII nie kanonizował Piusa XII 13.03.06, 16:31
              Żądam publicznego odszczekania tej kłamliwej tezy.
              • po_godzinach ja mam to odszczekać? :) 13.03.06, 16:36
                • piotr7777 Re: ja mam to odszczekać? :) 13.03.06, 17:13
                  Nie - ten kto to napisał, chyba niejaki bajeranek.
                  Mógłbym napisać to pod jego postem ale wtedy nikt by na to nie zwrócił uwagi
                  (Zasada drzewka).
    • piaf.e Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 16:32
      Niech kler sie zajmie ewangelizacja kleru i zakonnic i nie narzuca ludziom
      swojej hipokryzji.
      • piaf.e Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 13.03.06, 16:34
        A pan Glemp juz pokazał kim jest .Nie przeszkadza mu nawet obchodzenie prawa
        byleby tylko zebrac kase na swoje bezsensowne ambitne pomysły.
        • gorby1 zdrajcy Polski daja Watykanczykomù co chca 13.03.06, 17:23
          Toi nie wina chciwych klechow. To wina tzw. polakow u wladzy,ktorzy za koryto
          puszcza Polakow z golymi tylkami.
      • gorby1 hipokryzje narzucily RP postkomunistyczne rzady 13.03.06, 17:21
        To czerwone kleczace przed biskupami i oszolomy dajacy d.. za poparcie z ambony
        ich zabiegow o koryto.
    • pkt4a link 13.03.06, 17:21
      www.lewica.pl/?dzial=polska&id=4545
      • gorby1 tylko 25 osob - ten narod jest tchorzliwy i glupi 13.03.06, 17:25
      • dox1 Re: link Cos sie rusza w tej biednej pl!!!!!!!!! 13.03.06, 17:41
        pkt4a napisał:

> www.lewica.pl/?dzial=polska&id=4545

Dalej tak mlodzi ludzie!!! Walczycie o wasza wolnosc! o ta Wolnosc co wasi
        rodzice oddali polskiemu kosciolowi.
        Zablokujcie caly kraj!!!
    • dox1 Re: Chca zastapienia... PL Fatalnie zacofany kraj! 13.03.06, 17:30
      gorby1 napisał:

> W Krakowie przed siedzibą kuratorium oświaty protestowali licealiści z
      > Inicjatywy Uczniowskiej. Na drzwiach kuratorium przybili „9,5 tez nowej
      > reformacji” nawiązując do słynnego gestu Marcina Lutra. Młodzi idealiści
      > twierdzą, że szkoła powinna być świecka i nie chcą w niej żadnej religii:
      > katolickiej, prawosławnej, islamu. Uważają, że księża nie powinni przekraczać
      > progu szkoły. Domagają się zastąpienia religii nauką religioznawstwa
      > pokazującego różne światopoglądy. Niewiele zrozumiała z tego, czego domagali
      > się uczniowie, pani Danuta Noszka-Leśniewska, wicekurator oświaty w
      > Małopolsce. – Nikt nie zmusza do chodzenia na religię. Wystarczy pismo od
      >
      > rodziców albo, w przypadku uczniów pełnoletnich, specjalne oświadczenie. I
      > kłopot z głowy – twierdzi pomroczna intelektualistka.
      >
      > Dlaczego nikt nikogo nie pyta o zgode na nauke religii i finansowanie jej z
      > kieszeni podatnikow ? Dlaczego panstwo ma czelnosc wbrew konstytucji zezwalac
      > na religijna indoktrynacje Polakow ?

Do tego take lekcje zaczynaja w przedszkolu i to tez z podatkow placone.
      polskie kk okrada obywatelow Polskich. Wstyd za ten zacofany kraj.
      • gorby1 otepianie od dziecka jedynie sluszna ideologia 13.03.06, 17:33
        jak za Stalina.
        • dox1 Re: otepianie od dziecka jedynie sluszna ideologi 13.03.06, 17:59
          gorby1 napisał:

> jak za Stalina.

Tylko ze kk dziala od wiekow.
          W pl rezultat dzialania kk jest fatalny, kraj jest chory na KOLEKTYWNA SCHIZOFRNIE.
    • pkt4a nauka religii od I klasy a jęz. ang od III -klasy 13.03.06, 18:17
      • dox1 Re: nauka religii od I klasy a jęz. ang od III -k 13.03.06, 18:20
        O religji zaczyna sie juz w przedszkolu, nie tak??? myle sie?
    • nowabiala1 Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 09.09.06, 13:30
      goscniedzielny.wiara.pl/index.php?
      grupa=6&cr=2&kolej=0&art=1157362010&dzi=1104785534&katg=
      • nelsonek Re: Chca zastapienia lekcji religi religioznawstw 10.09.06, 13:38
        Czego to ma dowodzic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka