Dodaj do ulubionych

Nie wierzę własnym oczom i uszom - w Polsce nie ma prawicy

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.01, 13:18
Trwają negocjacje w sejmie pisze GW gdzie jakie miejsce ma zająć poszczególna
partia. I okazuje się, że nikt nie chce usiąść na prawej stronie sali sejmowej.
Liga Polskich Rodzin oraz Prawo i Sprawiedliwość to partie centrum. Dożyłem
ciekawych czasów, że pojęcie "prawica" ma bardzo zły odbiór społeczny. A mnie
pojęcie "prawy" człowiek kojarzy się z ludźmi szlachetnymi, uczciwymi i
rzetelnymi. Czyżby już w Polsce takich nie było? Co za czasy.
Obserwuj wątek
    • Gość: glorius Re: Nie wierzę własnym oczom i uszom - w Polsce nie ma prawicy IP: *.tychy.msk.pl 13.10.01, 16:11
      Jakoś po 4 latach rządów AWSu pojecie "prawica", "prawy" człowiek kojarzy się
      wręcz odwrotnie niż Tobie.
    • Gość: jolka Re: Nie wierzę własnym oczom i uszom - w Polsce nie ma prawicy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 17:55
      Gość portalu: Janek napisał(a):

> Trwają negocjacje w sejmie pisze GW gdzie jakie miejsce ma zająć poszczególna
      > partia. I okazuje się, że nikt nie chce usiąść na prawej stronie sali sejmowej.
      > Liga Polskich Rodzin oraz Prawo i Sprawiedliwość to partie centrum.

Śpieszę Ci wyjaśnić, iż spotkałam się z opinią, że jedyną partią prawicową w
      Sejmie jest SLD - nie analizując występujących definicji prawicy; jedną z
      przypisywanych jej cech jest konserwatyzm w przeprowadzaniu zmian (reform); i to
      z tego względu taka klasyfikacja SLD.

Dożyłem > ciekawych czasów, że pojęcie "prawica" ma bardzo zły odbiór społeczny.

Gdzie masz dowody na to stwierdzenie ?

A mnie pojęcie "prawy" człowiek kojarzy się z ludźmi szlachetnymi, uczciwymi i
      > rzetelnymi. Czyżby już w Polsce takich nie było? Co za czasy.

Zaprezentowana przez Ciebie generalizacja oraz przenoszenie sytuacji z Sejmu na
      całą Polskę to błąd logiczny.

Obserwuję twoje analizy ze współczuciem ale i wyrozumiałością.

Pozdrawiam
      • Gość: Janek Re: Nie wierzę własnym oczom i uszom - w Polsce nie ma prawicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.01, 19:00
        Dziękuję za współczucie. Jeżeli moje dwuzdaniowe wypowiedzi jako analizy
        traktujesz to tylko na to rzeczywiście zasługuję. Mam nadzieję, że doczekam
        czasów, w których wszystko będzie normalne. Być może i moje analizy nie będą
        postawione na głowie. Narazie pilnie czytam i pojąć nie mogę o co chodzi.
        Budżetu nie ma, reformy rozpirzone, a posłowie o miejsca w sali sejmowej spory
        toczą, zwłaszcza o te 18 i te za nimi. . Oświeć mnie o co w tym wszystkim
        chodzi. Pozdrawiam.
        • Gość: jolka Re:w Polsce jest prawica IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 19:39
          Gość portalu: Janek napisał(a):

> Dziękuję za współczucie. Jeżeli moje dwuzdaniowe wypowiedzi jako analizy
          > traktujesz to tylko na to rzeczywiście zasługuję. Mam nadzieję, że doczekam
          > czasów, w których wszystko będzie normalne. Być może i moje analizy nie będą
          > postawione na głowie. Narazie pilnie czytam i pojąć nie mogę o co chodzi.
          > Budżetu nie ma, reformy rozpirzone, a posłowie o miejsca w sali sejmowej spory
          > toczą, zwłaszcza o te 18 i te za nimi. . Oświeć mnie o co w tym wszystkim
          > chodzi. Pozdrawiam.

Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wieści - obecna sytuacja nie napawa mnie
          optymizmem ale byłabym najszczęsliwszym człowiekiem pod słońcem gdyby się
          okazało, że nie miałam racji.
          W Polsce jest prawica a przynajmniej ludzie, którzy się z nią utożsamiają - to
          m.in. ja .
          Czy zrozumiałeś nielogiczności swych wypowiedzi i tytułu postu ?

Pozdrawiam
          • Gość: Janek Re:w Polsce jest prawica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.01, 19:45
            Zrozumiałem i przepraszam. Ja wypowiadałem sie tylko o sejmie. Ale wyszło co
            innego i to jest z mojej strony nie fair. Pozdrawiam.
    • Gość: Indris O skojarzeniach IP: *.ibspan.waw.pl 13.10.01, 19:59
      Każdy kojarzy słowa wg własnych doświadczeń. W Polsce np słowo 'komunistyczny'
      kojarzy się z ZOMO i kartkami na mięso a we Francji - z wprowadzeniem płatnych
      urlopów.
      A po 4 latach rządów p. Buzka kojarzenie słów 'prawica' i 'prawość' jest
      rzadsze niż słów 'koń' i 'koniak'.
      • Gość: jolka Re: O skojarzeniach do Indrisa IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 20:22
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> Każdy kojarzy słowa wg własnych doświadczeń. W Polsce np słowo 'komunistyczny'
        > kojarzy się z ZOMO i kartkami na mięso a we Francji - z wprowadzeniem płatnych
        > urlopów.

Odnośnie komunizmu - to oprócz tego,że ustrój taki nigdy nie istniał zwłaszcza w
        Polsce - zostanie on nadal abstrakcją i utopią. Gdyby był to byłaby fajna bajka -
        każdemu według potrzeb - tak długo nam to wmawiano, że oczekiwaliśmy że po
        obaleniu tych, którzy wypaczyli tę ideę nastanie powszechna szczęśliwość - także
        w ostatniej czterolatce. Niestety nie udało się tych wypaczających nigdy odsunąć
        od władzy (samorządy,zoz,kasy chorych itd itp) i dlatego mamy to co mamy.

> A po 4 latach rządów p. Buzka kojarzenie słów 'prawica' i 'prawość' jest
        > rzadsze niż słów 'koń' i 'koniak'.

To na razie jako efekt negatywnej kampanii wyborczej ale powoli zaczniemy znowu
        kojarzyć prawidłowo. Wybierzmy przyszłość i dajmy sobie póki co z przeszłością.

Pozdrawiam
        • Gość: jajacek Re: O skojarzeniach IP: *.kabel.telenet.be 13.10.01, 20:58
          Oceniajac sytuacje w Polsce na przyklad na podstawie dostepnej prasy i
          TV satelitarnej w ostatnich czterech latach ,to wyglada to mniej wiecej
          tragicznie.
          Widze dwa wyjscia :
          1.Medja w Polsce nie sa niezalezne ,wszystkie sa w rekach SLD.
          2.Medja opisuja rzeczywistosc w miare uczciwie za to rzad byl do bani.
          Dziwne ze tak mozna upodlic wlasny narod?
          Widac to doskonale po wynikach wyborow na co glosowali zdesperowani Polacy.
          Kto pchnal w ramiona Samoobrony czy LPR miljony Polakow.
          • samsaranathanal o logice. 13.10.01, 21:11
            Witaj jajacku

napisałeś:

> Oceniajac sytuacje w Polsce na przyklad na podstawie dostepnej prasy i
            > TV satelitarnej w ostatnich czterech latach ,to wyglada to mniej wiecej
            > tragicznie.
            > Widze dwa wyjscia :
            > 1.Medja w Polsce nie sa niezalezne ,wszystkie sa w rekach SLD.
            > 2.Medja opisuja rzeczywistosc w miare uczciwie za to rzad byl do bani.

Nie wiem dlaczego, ale przychodzi mi do głowy jeszcze trzecie wyjście:

1. "Medja w Polsce nie sa niezalezne" i "rzad byl do bani"

Czy możesz mi napisać dlaczego miałoby się to wykluczać?

pozdrawiam Sam
            • Gość: jajacek Re: o logice. IP: *.kabel.telenet.be 13.10.01, 21:26
              I te trzecie wyjscie tez jest prawdopodobne .
              Ale patrzac na Polske przez pryzmat pieciu stacji TV to wszyskie byly raczej
              malo przyjemne dla rzadu Buzka.
              Pozdro :)
    • Gość: Luke LEWICA FOREVER!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 21:48
      Po prostu lewica jest opcją przyszłościową, otwartą na wyzwania nowoczesnego
      świata. Prawica=konserwatyzm=zacofanie=talibowie. A w Polsce prawica to jeszcze
      komptomitacja, nieudolność, stawianie ideologii (religii, tradycji) ponad
      sprawami normalnego człowieka.
      • Gość: debika Re: LEWICA FOREVER!!!! IP: 192.168.1.* / *.com.pl 13.10.01, 23:51
        Ja przezylem wiele lat gdy "przyszlosc" (Partia!) dbala o interesy zwyklego
        czlowieka, ...dziekuje bardzo za takie dbanie. Faktem jednak jest, ze obecnie
        prawica jako w miare zwarta formacja nie istnieje, malo generalow, malo armat,
        malo miesa armatniego... Czas wykreuje prawdziwa prawice, ale boje sie, ze to
        juz bedzie nie za mojego zycia.
        • Gość: niewazne Luke,gadasz glupio! IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 14.10.01, 00:16
          No dobrze,popieraj lewice,ale nie mow,ze "prawica rowna sie talibowie"
          Wiesz jak lewica chce rozwiazac problem z Talibami?
          - Dac talibom terroryzowac swiat,bo musimu byc "tolerancyjni",nie zmieniac
          polityki emigracyjnej (podobnie mysla liberalowie) i organizowac marsze pokoju
          oraz akcje humanitarne,najlepiej w ramach rownosci spolecznej uzbroic jeszcze
          Talibow w lepsza bron!
    • Gość: eres Re: Nie wierzę własnym oczom i uszom - w Polsce nie ma prawicy IP: 212.244.106.* 15.10.01, 11:49
      A już się wydawało, że taką szczątkową prawicą będzie w Sejmie LPR, a okazuje
      się, że są to albo pospolici oszuści (z szefem LPR Hatką na czele), albo
      czystej krwi naziści, tacy jak np. Wrzodak.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka