Dodaj do ulubionych

Dziennik - pierwsze wrażenie

18.04.06, 08:36
Jeden poważny plus (pewnie chwilowy): zupełny brak reklam. Nie wierzę jednak,
żeby wydawca był takim dobrodziejem i wydawał gazetę bez zarobku. To się będzie
zmieniać aż reklamy i ogłoszenia zajmą dużą (większą?) część objętości.

Minus - jak dla mnie - za dużo kolorowych zdjęć i obrazków, oraz zapowiedzi
tego, co na dalszych stronach lub w późniejszych numerach. To staczanie się w
stronę kolorowego damskiego śmiecia oraz tabloidów i najgorszych elementów
telewizji.
Mam nadzieję, że GW nie podejmie konkurencji w kierunku tego staczania się do
możliwie najniższego dna tabloidyzacji.

Inna wada- zresztą wspólna z GW i wszelką inną współczesną prasą - za duża
objętość, kto to wszystko ma czas przeczytać, a jeśli czyta tylko drobną część -
to marnotrawstwo papieru, druku i pracy ludzi.

Co do opinii politycznych, trzeba poczekać i zobaczyć, czy będą różnorodne,
czy z przechyłem i w którą stronę.

Obserwuj wątek
    • reakcjonista1 GW to juz w tresci niemal tabloid 18.04.06, 08:39
      brakuje tylko golych bab na okladce.
      • nonno1 Re: Podobno żołnierze tylko o doopie myślą 18.04.06, 08:41
        a Ty tylko o GW.

Przecież chodzi o opinie o Dzienniku, nie o GW.
      • cozano marzenia reakcjonisty 18.04.06, 08:44
        Jesli Ci brakuje reakcjonisto, to kup sobie sprigerowskiego Bilda. Tam bedziesz
        mial ich do oporu, takze na pierwszej stronie.
    • atomowy Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 09:14
      Mam, kupiłem i rzuciłem okiem.
      Przyznam się bez bicia, że drugiegi numeru nie kupię... jednak poważną gazetą
      opiniotwórczą dla mnie nadal będzie "Wyborcza".
      Co do "Dziennika" moja ocena organolpetyczna (wzrokowa) jest dobra. Zdjęcia
      ładne, dopracowane - ale nic dzinweg ludzie "Faktu" mają w tym wprawę. Niestety
      według mojej oecny "Dziennik" to taki tabloid ze stronami opiniotwórczymi.
      Niestety za kolorowy, lekki i przyjemny... i dużo o prawicy ;)
      • porte-parole Semper gazeta.Wlasnie tak 18.04.06, 09:14
      • atomowy Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 09:32
        Zapomnaiłem dodać, że ostatnia strona jak z "Faktu" tylko bez gołego ciała
        kobiety z opisem "Olek czekałam na Ciebie, a ty..." ;)
      • nowytor2 Opiniotwórcza "Wyborcza" - dobre 18.04.06, 09:37
        • kropek_oxford A czemu sugerujesz, ze GW opiniotworcza nie jest? 18.04.06, 09:46
          I - jesli nie jest - to czemu PiSuary tak sie jej baly i boja? Czemu oskarzajka
          jo od wiekow o "manipulacje" i "rzad dusz"? Co to jest wg. ciebie
          OPINIOTWORCZOSC? Bo tusze, ze wiesz, co mowisz:)))
          • nowytor2 GW jest już tylko pismem rozrywkowym 18.04.06, 10:31
            i to tylko dla tych, którzy gustują w plugawych dowcipach.
            Nie ma już nikogo, kto przyjmuje teksty gw bez przymrużenia oka..., oprócz kilku
            inteligentych inaczej
            • kropek_oxford Znow tylko etykietki - ty naprawde nie wiesz, co 18.04.06, 10:48
              mowisz - wiesz tylko, ze GW nie lubisz, bo twojej megalomanii narodowej (i
              slusznie!) nie chce sprzyjac:)
              Czlowieku! Od psychoterapii to sa psychoterapeuci, nie zas prasa codzienna.
            • antykagan Re: GW jest już tylko pismem rozrywkowym 18.04.06, 19:18
              nowytor2 napisał:

> i to tylko dla tych, którzy gustują w plugawych dowcipach.
              > Nie ma już nikogo, kto przyjmuje teksty gw bez przymrużenia oka..., oprócz
              kilk
              > u
              > inteligentych inaczej

Popatrz, a ty się ślinisz tu od rana do nocy, chociaż GW nienawidzisz. Idź do
              psychiatry, albo poproś pisuar, żeby cie rzucił na inny odcinek. Jesteś
              wyjątkowo płodny na tym forum swoją drogą.... nie widzisz, że to co wypisujesz
              jest żałosne?
          • gauche [...] 18.04.06, 11:27
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ave_duce Re: Dziennik - pierwsze wrażenie: zaczekam...;))) 18.04.06, 09:15
      nonno1 napisał:

> Jeden poważny plus (pewnie chwilowy): zupełny brak reklam. Nie wierzę jednak,
      > żeby wydawca był takim dobrodziejem i wydawał gazetę bez zarobku. To się będzie
      > zmieniać aż reklamy i ogłoszenia zajmą dużą (większą?) część objętości.
      >
      > Minus - jak dla mnie - za dużo kolorowych zdjęć i obrazków, oraz zapowiedzi
      > tego, co na dalszych stronach lub w późniejszych numerach. To staczanie się

> w stronę kolorowego damskiego śmiecia - >>>>>> śmieci męskie tyż są!

Po prostu nie nalezy tego dziadostwa czytać, niezależnie od tzw. targetu.

> oraz tabloidów i najgorszych elementów
      > telewizji.
      > Mam nadzieję, że GW nie podejmie konkurencji w kierunku tego staczania się do
      > możliwie najniższego dna tabloidyzacji.
      >
      > Inna wada- zresztą wspólna z GW i wszelką inną współczesną prasą - za duża
      > objętość, kto to wszystko ma czas przeczytać, a jeśli czyta tylko drobną część
      > -
      > to marnotrawstwo papieru, druku i pracy ludzi.
      >
      > Co do opinii politycznych, trzeba poczekać i zobaczyć, czy będą różnorodne,
      > czy z przechyłem i w którą stronę.
      >

;)
    • ayran Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 09:48
      Logo wzorowane na Die Welt, tyle że w tamtym przypadku globus daje się umieścić
      pomiędzy "Die" i "Welt", u nas trzeba go było nieco spuścić pomiędzy "DZIE"
      i "NNIK", przy okazji lekko obkręcając w dół tak by dało się wyeksponować
      biegun północny i jednocześnieśnie podwinąć południowa Afrykę.
      Podobnie jak w "Die Welt" nietypowe użycie szeryfowych krojów pisma do dużych
      tytułów a bezszeryfowych do tytułów mniejszych. Trochę to sprzeczne z zasadami
      typografii opracowanymi przez Niemców właśnie, ale wygląda dobrze i mocno
      przyciąga wzrok. Oryginalnym pomysłem typograficznym są ozdobne kroje pisma w
      wyróżnionych liczbach na drugiej stronie, tudzież rożnicowanie stopnia pisma w
      zależności od znaczenia wskazania: w prawym górnym rogu 31% jest wyeksponowane
      znacznie ponad 43%, ale o to redakcji chodziło.
      Kolejny pomysł prosto z "Die Welt" to otwierające tytuły wywiadów "górne"
      cudzysłowy - niby znowu wbrew żelaznym zasadom, a wygląda bardzo dobrze i
      skutecznie przyciąga wzrok.
      Ciekawy zestaw reklamodawców: PKO BP i BPH; Tepsa i operator internmetowo-
      kablowy multimedia sa, no i jedyny w tym gronie bez pary producent herbatek
      dietetycznych.
      • ayran PS. jest i wtopa 18.04.06, 10:04
        Podsumowanie sondażu na dole drugiej strony dałoby się zrobić dużo lepiej, a
        tak jak jest, wygląda na klęskę składacza w siedmiu nieudanych podejściach.
        Swoją drogą, ciekawe czy będą komentarze na temat niewiarygodnych
        telefonicznych sondaży niewiarygodnej firmy badawczej związanej z układem.
      • oszust1 Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 12:19
        > Logo wzorowane na Die Welt, tyle że w tamtym przypadku globus daje się umieścić
        > pomiędzy "Die" i "Welt", u nas trzeba go było nieco spuścić pomiędzy "DZIE"
        > i "NNIK", przy okazji lekko obkręcając w dół tak by dało się wyeksponować

Nie Die Welt, tylko Welt Kompakt, taki "Nowy Dzień" ze stajni Die Welt.
        Zawartość niestety podobna. Niestrawny koktajl.
        • oszust1 Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 12:21
          www.weltkompakt.de - co Ci przypomina widok znajomy ten?
          • ayran Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 12:31
            www.welt.de/
            żółty wiślany piach?
            • oszust1 Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 13:04
              Wioski słomiany dach...

Miałem oba "Welty" w ręce. Ten "dorosły" jest znacznie porządniej poskładany, a
              toto nasze pasuje mi do Kompakta.

Pozdrowienia i oby się Springer do polskich czytelników dostosował, a nie
              odwrotnie. Inaczej mogą skończyć jak w Polsce eBay w porównaniu z Allegro.
              • ayran Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 13:16
                Skląd gazety wielkoformatowej (jak Die Welt) daje większe możliwości niż format
                wyborczej czy "Dzeinnika", choć jest też trudniejszy i wymaga wiekszych
                umiejętności. Wchodzenie z wielkim formatem w Polsce nie miałoby zresztą sensu
                w sytuacji gdy ostatnia na polu boju Rzepa też od pewnego czasu zerka w kerunku
                zmniejszenia formatu. Tytuł "Dziennika", o ile mnie wzrok nie myli, jest
                zrobiony krojem Excelsior, czyli tym z logo papierowego "Die Welt".
    • maaax Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 09:49
      Gdyby na rynku były: z jednej strony lewicowo-liberalna wybiórcza a z drugiej,
      dobra konserwatywna(y)gazeta, której nie ma, to "Dziennik" byłby znakomitym
      przykładem "srodka".
      Ponieważ jednak ów balans nie istnieje, pewnie nadal czytywac bedziemy tych
      samych autorów, z tymi samymi komentarzami w obu ww.
      Redaktorzy (a pewnie i wydawca) "Dziennika" za punkt honoru przyjął
      'obiektywizm" i "beztronnosc" . Moze im to przeszkadzac w dobrym redagowaniu.
      Nie sama bezstronnosc oczywiscie, ale usilna chec pokazania (gł. gazowni),ze sie
      jest taką.
      Zaletą najwiekszą jest odejscie od stalinowskiej inzynierii dusz, która dominuje
      w publicystyce Gazu i lewackiego przechyłu tegoż.
      • sawa.com Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 10:17
        Moje pierwsze wrażenie jest pozytywne. Ale jestem tylko po przeglądzie i
        czytaniu glównie tytulów i nazwisk publicystów i opiniujących. Tu zaskoczeniem
        jest zobaczenie nazwisk które zostały pomówione o przynaleznośc do dziwnego
        gremium łżeelit.
        Wygląda na to, że Dziennik może naprawdę zagrozić GW... ale i też Rzepie, która
        pod ręką Gaudena stała się cieniem GW. Oba nasze zaciężne żaglowce po morzach
        opinii publicznej centrum zostawiły wolne a same skryły się w zatoce
        inteligenckiej i obyczajowe lewicy. Ale ta zatoka potrafi wyżywić tylko pisma
        niszowe.
        • ayran Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 10:39
          Nie żartuj. Siłą Rzepy są kolorowe dodatki (prawny i ekonomiczny) oraz to, że
          (m.in. dzięki dodatkom) duża część rozchodzi się w prenumeracie. Wyborcza
          i "Dziennik" to pod każdym względem gazety kioskowe.
      • ab_extra Ale brak propagandy to łyk czystego tlenu! 18.04.06, 10:18
        Nawet okołolepperowe badanie opinii to goła analiza. Wreszcie mamy informacyjną
        gazetę?
        • 9111951u Re: Ale brak propagandy to łyk czystego tlenu! 18.04.06, 10:33
          pranie bez brudów.
      • pandada a co wyborcza ma wspólnego z lewicą? 18.04.06, 10:59
        raczej jest liberalno-liberalna z elementami chadeckimi
        • hopp To co SLD n/t 18.04.06, 12:19
    • ab_extra I wreszcie nie wiem co jest napisane przed przeczy 18.04.06, 10:46
      taniem gazety. Po co mam kupować GW, skoro wiem o czym napisze bez zaglądania
      do niej?
      • ayran Re: I wreszcie nie wiem co jest napisane przed pr 18.04.06, 10:55
        Czyli - jak rozumiem - wyborczej nie kupujesz. A więc jeśli zaczniesz
        kupować "Dziennik", to wyborcza klienta i tak nie straci?
        • ab_extra Czytałem Wyborczą od 1. numeru do stycznia b.r. 18.04.06, 11:01
          Pamiętałem rózne przejścia, wpadki i przegięcia tej gazety, ale tego, co się z
          nią dzieje od jesieni nic nie usprawiedliwia.
          • kropek_oxford Nic? Zmiana Naczelnego z Michnika na Luczywo 18.04.06, 11:03
            I wy, kobity, smiecie sie klocic o rowne z meskimi zdolnosci...Eeeeee....
            • ave_duce Re: Nic? Zmiana Naczelnego z Michnika na Luczywo 18.04.06, 11:04
              kropek_oxford napisał:

> I wy, kobity, smiecie sie klocic o rowne z meskimi zdolnosci...Eeeeee....

Kropek, lepiej nie zaczynaj!

;)
              • haen1950 Re: Nic? Zmiana Naczelnego z Michnika na Luczywo 18.04.06, 11:18
                Pisiorkowy, bezpardonowy atak na Michnika i środowisko GW trwa od zawsze. GW
                nie jest opiniotwórcza i wredna, ale ciągle się z jej opiniami dyskutuje, złe
                słowo, podważa niemerytorycznie.
                Romans Faktu z PiS trwa od dawna, pomysł z Dziennikiem tam się wykluł i razem z
                PiSem upadnie. Springer zmarnuje paręset milionów i tyle. Beda uprawiac tzw
                krytyke konstruktywną, a zakończy się tak, jak zwykle. Nawiedzeni beda dyktować
                właścicielowi profil, nakład będzie spadał i sprawa się sama zamknie.
                • ab_extra Ach, ale ten Spriger głupi, nie? 18.04.06, 11:22
                  Nie to co Rapaczyńska! Czytałem dzisiejszy Dziennik, to zwykła ulotka
                  propagandowa PiSu :)))
                • echo_o Re: Nic? Zmiana Naczelnego z Michnika na Luczywo 18.04.06, 11:28
                  haen1950 napisał:

> Pisiorkowy, bezpardonowy atak na Michnika i środowisko GW trwa od zawsze.

'Od zawsze' ?
                  Czyli od kiedy ? :)
                  PiS powstało w 2001 roku, tak dla przypomnienia...

> Springer zmarnuje paręset milionów i tyle.

Podziwu godna troska o kasę Axel Springera :)

> a zakończy się tak, jak zwykle.
                  > Nawiedzeni beda dyktować
                  > właścicielowi profil, nakład będzie spadał i sprawa się sama zamknie.

Czyżbyś właśnie podsumował to, czego jesteśmy świadkami od kilku lat w GW ???
                  Chyba nie taka była intencja Twojej wupowiedzi :)
                • read1 Re: Nic? Zmiana Naczelnego z Michnika na Luczywo 18.04.06, 21:28
                  haen1950 napisał:

> PiSem upadnie. Springer zmarnuje paręset milionów i tyle. Beda uprawiac tzw
                  > krytyke konstruktywną, a zakończy się tak, jak zwykle. Nawiedzeni beda
                  > dyktować
                  > właścicielowi profil, nakład będzie spadał i sprawa się sama zamknie.

Od topienia milionów to specjalistką jest Agora...
                  Życzę dobrego samopoczucia przy lekturze 'dochodowej' Wybiórczej.
      • nonno1 Re: Będziesz miał to samo po 18.04.06, 12:48
        przeczytaniu powiedzmy 50 numerów Dziennika.
    • echo_o Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 12:01
      Kupiłam Dziennik i przejrzałam, wnikliwszą lekturę zostawiam sobie na wieczór...
      Zreszą debiutancki numer to jeszcze nie trend, nie styl, nie klimat, nie aura,
      choć oczywiście daje ogólne wrażenie. I to pierwsze, ogólne wrażenie jest, moim
      zdaniem, całkiem, całkiem ok.

Layout i szata graficzna: gustowne, czytelne, dobrze prowadzączytelnika...

Nazwiska: miły memu oku Rybiński ze swoją 'Żywą torpedą', kilka zdziwień (np
      niemiła memu oku Olejnik). Ale ogólnie to atut, że wbrew krytykantom, na łamach
      spotykają się różne spektra, poglądy, wizje.

Dobrze, że pojawił się nowy tytuł na rynku gazet codziennych, świeży powiew,
      konkurencja w tej branży jak w mało których jest pożądana.

Dziennik online:

dziennik.pl/index.html
      Można zapoznać się z zespołem redakcyjnym, dodatkami (ciekawie zapowiada się
      środowy 'Europa bez granic' i weekendowy 'Życie jest piękne'). Nie doszukałam
      się jeszcze żadnego dodatku ekonomicznego.
      To tyle, na gorąco...

• nurni Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 14:26
        echo_o napisała:

> Nazwiska: miły memu oku Rybiński ze swoją 'Żywą torpedą', kilka zdziwień (np
        > niemiła memu oku Olejnik).

W tym miejscu zgrzyt.
        Jakby nie mozna bylo wypelnic tego miejsca reklama Sprite czy Coca coli.
        Ze sa wszedzie?
        A Olejnik to niby nie?

Ale ogólnie to atut, że wbrew krytykantom, na łamach
        >
        > spotykają się różne spektra, poglądy, wizje.

Zloty piecdziesiat to niby malo zwazywszy na to ze mozna kupic za to inna
        makulature. Ale jako zywo - wolalbym w tym miejscu Sprite.

No dobra. Spite i innych takich nie pijam.
        Rybryka sportowa kosztem Monisi !!!!!!
        Wywiad z Andrew Golota albo jakie inne cus co zrownowazy brak Moniki.

W ramach poszerzania wizji of course.
    • rodzynka.sardynka Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 12:10
      Nie muszę wię go kupować.

Co do kolorowego damskiego śmiecia - to męskie śmiecie mniej mi odpowiada.
      • nonno1 Re: Bardzo przepraszam! 18.04.06, 12:46
        Oczywiście wszelkie śmiecie zasługują na wyrzucenie na śmietnik. Męskie również,
        a może nawet bardziej. Po prostu post pisze się krótko i trudno wymienić
        wszystko, a naprawdę tych damskich śmieci to widać (i słychać w reklamach) o
        wiele wiele więcej, niż męskich.
    • hopp złotypiątka w błoto 18.04.06, 12:14
      To ma być propozycja dla ludzi, którzy przestali czytać gazety?????????????

To ICH mają zainteresować opinie Staniszkis, Olejnik, Żakowskiego, Lisa,
      Krzemińskiego itd??????????????????????????

TO jest ta nowa jakość, czyli bezstronne INFORMACJE? : "Resort kierowany przez
      Zytę Glilowską ujawnia kolejne, niekorzystne dla podatników szczegóły reformy"

• gauche Z Norrisem w składzie- "Dziennik" gazwyb kładzie 18.04.06, 12:25
      www.dziennik.pl/images/fotorep/4.jpg
      • ave_duce Re: Z Norrisem w składzie- "Dziennik" gazwyb kł 18.04.06, 12:27
        gauche napisał:

> www.dziennik.pl/images/fotorep/4.jpg

GUD! ;)))
      • kropek_oxford Hehehe! Raz ci sie udalo! Tak trzymac:) 18.04.06, 13:56

• elfhelm Jak dla mnie nieszczególnie udany 18.04.06, 13:21
      kolorystycznie przypomina Dziennik Bałtycki, sympatyczną regionalną gazetę,
      której od lat już nie czytam.
      Zespół redakcyjny taki sobie - praca w szmatławcu Fakt pozostawia pewne urazy
      psychiczne. Część też dawni dziennikarze GW sprzed lat. No i pechowa ekipa
      Życia, które chyba z 3 razy startowało.
      Układ 1. strony kiepski - za dużo zapowiedzi, za mało informacji. Dodatki
      bogatsze w GW i Rzepie.
      Zobaczymy co dalej będzie. Może sobie znajdzie jakiś czytelników.
      • elfhelm i strona netowa biedna... 18.04.06, 13:24
        trochę mało jak na dziennik opinii
        • tribunus Re: i strona netowa biedna... 18.04.06, 13:49
          elfhelm napisał:

> trochę mało jak na dziennik opinii.

Pozwole sobie przypomniec malkontentom.

web.archive.org/web/19961226150239/https://www.gazeta.pl/
          Pierwsze wrazenia sa pozytywne.

www.press.pl/lewa_strona/pokaz.php?id=338&strona=1

• kropek_oxford O Jezu! Czlowieku! 10 lat w rozwoju netu to wieki 18.04.06, 13:59
            cale!!! Porownaj sobie dzisiejsza artylerie z ta z czasow wojen napoleonskich -
            wyjdzie na to samo:)))
          • ayran Re: i strona netowa biedna... 18.04.06, 14:26
            Opinie zróżnicowane, ale najbardziej krytycznych dostarczył miszczu typografii
            nieodróżniający szpalty od łamu.
            Jacek Utko, design director Bonnier Business Press jest "mocno rozczarowany".
            On by to na pewno lepiej zrobił, szkoda że we własnym wydawnictwie nie dali mu
            się wykazać.
          • xtrin Re: i strona netowa biedna... 18.04.06, 22:36
            > Pozwole sobie przypomniec malkontentom.
            > web.archive.org/web/19961226150239/www.gazeta.pl/

No to żeś pokazał... GW miała ponad dekadę temu stronę niewiele ustępującą
            aktualnej stronie Dziennika :).
            Co jak co, ale portal GW ma najlepszy w Polsce i pewnie długo jeszcze nic mu nie
            zagrozi.
        • po_godzinach to nie wygląda na dziennik opinii, tylko 18.04.06, 13:53
          na dośc infantylną gazetę dla zamożnych 35-latków z duzych miast.
          W oczy rzuca się bardzo prosty język ("Jest zodiakalną Wagą" przy notce o
          Cezarym Michalskim. Żenada)
          • echo_o Re: to nie wygląda na dziennik opinii, tylko 18.04.06, 14:28
            po_godzinach napisała:

> na dośc infantylną gazetę

Prowokujesz do samobójczych zestawień...
            Poziom infantylizacji własnego czytelnika przez GW dawno przekroczył tę cienką
            granicę, po której nie zauważają już oni nieznośnej maniery językowej, jaką
            (niestety) od pewnego czasu epatuje GW. Iście tabloidowe, łopatologiczno-
            zaczepne czołówki, choćby dzisiejsza na jedynce : 'Marcinkiewicz pobił
            Kaczyńskiego'.

Mam wrażenie, że zwyczajnie nie przeczytałaś Dziennika, przekartkowałaś go.

> dla zamożnych 35-latków z duzych miast.

To ma być zarzut ? W tą właśnie próbę celuje Dziennik, czego zresztą wcale nie
            ukrywa. Powołując się na badania rynkowe, że właśnie w tej grupie (jeśli w
            ogóle, w dobie internetu) możliwa jest jeszcze walka o rząd dusz (czytelnika).

Ja na pewno dam szansę Dziennikowi i na 100% kupię go jutro, pojutrze, potem -
            zobaczę.

• ayran Re: to nie wygląda na dziennik opinii, tylko 18.04.06, 14:49
              echo_o napisała:

> > dla zamożnych 35-latków z duzych miast.
              >
              >
              > To ma być zarzut ?

No - mnożąc udział 35-latków w pupulacji razy udział mieszkańców wielkich miast
              w populacji razy udział ludzi zamożnych w populacji nie wychodzimy na odsetek
              obiecujący sukces rynkowy. Tak że jeśli miałbym doradzać wydawcy, to cytując
              znajomego Niemca, radziłbym ten target "rozszerszyć".
              • nurni Re: to nie wygląda na dziennik opinii, tylko 18.04.06, 15:05
                ayran napisał:

> echo_o napisała:
                >
                > > > dla zamożnych 35-latków z duzych miast.
                > >
                > >
                > > To ma być zarzut ?
                >
                > No - mnożąc udział 35-latków w pupulacji razy udział mieszkańców wielkich
                miast
                >
                > w populacji razy udział ludzi zamożnych w populacji nie wychodzimy na odsetek
                > obiecujący sukces rynkowy. Tak że jeśli miałbym doradzać wydawcy, to cytując
                > znajomego Niemca, radziłbym ten target "rozszerszyć".

To prawda.
                Na pewno (wlasnie ugryzlem sie w palce wytukujace ponizsze) przeprowadzono
                jakies badania, tak czy siak usytuowana grupe docelowa a po kontakcie z tym co
                liczy kase odpowiednio ja poszerzono.

W sytuacji gdy oferta na rynku jest taaaaka szeroka i kazdy moze kupic dowolny
                samochod marki ford....

Dziennik wygra tylko w jednym wypadku. Jesli bedzie umial oddzielic informacje
                od komentarza.
                Oceniam ze na rynku najwiecej jest zmeczonych nachalna propaganda.

Dosc dobrze oceniam to ze w nowej gazecie nie ma wielkich nazwisk. Oby tzw
                linia nowej gazety ujawnila sie po naszym zejsciu z tego swiata.
                • goniacy.pielegniarz Re: to nie wygląda na dziennik opinii, tylko 18.04.06, 19:14
                  nurni napisał:

> Dosc dobrze oceniam to ze w nowej gazecie nie ma wielkich nazwisk.

Jeśli takie nazwiska jak Rybiński, Ziemkiewicz, Staniszkis czy Monika Olejnik:)
                  nie są dzisiaj wielkimi nazwiskami, to może wymień te wielkie?

• nurni Re: to nie wygląda na dziennik opinii, tylko 18.04.06, 19:16
                    goniacy.pielegniarz napisał:

> nurni napisał:
                    >
                    >
                    > > Dosc dobrze oceniam to ze w nowej gazecie nie ma wielkich nazwisk.
                    >
                    > Jeśli takie nazwiska jak Rybiński, Ziemkiewicz, Staniszkis czy Monika
                    Olejnik:)
                    > nie są dzisiaj wielkimi nazwiskami, to może wymień te wielkie?

Nie mam na mysli publicystow.
                  • elfhelm Komentarz Ziemkiewicza o więzieniach to dno 18.04.06, 21:22
                    mógłby się nie wypowiadać, gdy nie ma żadnego pojęcia w temacie, a nie pisać
                    parę słów na poziomie Faktu.
          • nurni Re: to nie wygląda na dziennik opinii, tylko 18.04.06, 14:42
            po_godzinach napisała:

> na dośc infantylną gazetę dla zamożnych 35-latków z duzych miast.

Znaczy (zakladajac zem tyci mlodszy i duzo bardziej zamozny) prozno mi czekac w
            Dzienniku enuncjacji o poslance Hujarskiej ?

Jeno w Gazecie mi o tym czytac?
            • ave_duce Re: Dla miłośnika "brakującego ogniwa"...;))) 18.04.06, 14:45
              nurni napisał:

> po_godzinach napisała:
              >
              > > na dośc infantylną gazetę dla zamożnych 35-latków z duzych miast.
              >
              > Znaczy (zakladajac zem tyci mlodszy i duzo bardziej zamozny) prozno mi czekac w
              >
              > Dzienniku enuncjacji o poslance Hujarskiej ?
              >
              > Jeno w Gazecie mi o tym czytac?

wiadomosci.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2175621
              ;)
          • michal00 a to wyglada na dziennik opinii: 18.04.06, 14:54
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3287788.html ?
            • po_godzinach Co to ma do rzeczy? Mówimy o Dzienniku. 18.04.06, 14:59
              Jakie opinie ma Dziennik tworzyc? Jakich wartości bronić i jakie promować?

To przeciez jest zadaniem gazety opiniotwórczej.
              • michal00 Re: Co to ma do rzeczy? Mówimy o Dzienniku. 18.04.06, 15:29
                Sadzac po zestawie autorow gazeta bedzie miala profil konserwatywno-liberalny,
                jednak trudno wyrokowac po pierwszym numerze. Mam nadzieje, ze nie bedzie
                uzywala nachalnej propagandy jak wyborcza i daruje sobie newsy dla przyglupow
                typu "rura Wassermana".
    • maaax Dziennik bedzie miał kłopot, poniewaz 18.04.06, 13:58
      czytelnicy przyzwyczaili sie do gazety, dzieki której dowiadywali sie co rano,
      jakie mają aktualnie poglądy.
      A tu- nic. Sam musisz sobie czytelniku je wyrabiac, A to niełatwe.Myslec trzeba.
      • nonno1 Re: Po pierwszym numerze nie widzę żeby 18.04.06, 14:00
        tak zmuszał do myslenia. Raczej ulizany, by się nikomu nie narazić. Ale może
        będzie inny.
        • echo_o Re: Po pierwszym numerze nie widzę żeby 18.04.06, 14:27
          Szczególnie Francis Fukuyama ulizany...
          Nie żartuj sobie :)
          Świetny zresztą Fukuama (w dziale Opinie)
          • kropek_oxford O. PiSuarowa "jentelegencja" odkrywa Fukuyame:))) 18.04.06, 14:35

• maaax Fukuyama odkrywa po kilkunastu latach, iz 18.04.06, 15:33
              tzw."neokonserwatyzm" (ideologia tworzona przez Zydow, b. trockistow) jest passe
              , demodee i uncool
              • kropek_oxford To mowi to samo, co ten Zyd i trockista Chomsky:) 18.04.06, 20:13

• pyt99 Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 14:24
      Dla mnie Dziennik to niebieski Nowy Dzień. Krótkie artykuły, duże zdjęcia, mikroskopijnej wielkości komentarze. Mało bierzących informacji z kraju (str. 2-5, gdzie strona 2 to bardzo nieczytelny sondaż dotyczący Leppera), dział świat równie mały (str. 6-9), później poza ekonomią (dział poświęcony tej tematyce jest zdecydownie najlepszy w całej gazecie), działy i tematyka artykułów jakby wzięta z nieżyjącego już dziecka Agory. Dodatek sportowy to nieporozumienie (gdzie bieżące, poza piłką nożna, wydarzenia sportowe?). Opinie całkiem rozbudowane i całkiem sporo tego i to właściwie druga i ostatnia (po ekonomii) różnica z Nowym Dniem. Szata graficzna niezła, choć jak dla mnie zbyt chaotycznie rozłożone poszczególne artykuły (wynika to z ich krótkiej treści). Duże zdjęcia mogą się podobać lub nie. Mi takie rozwiązanie nie podchodzi.

Podsumowując: sporo zapowiedzi i nadzieji, a całość marniutka. Może po kilku pierwszych numerach i pierwszych komentarzach czytelników całość pójdzie w trochę innym kierunku. Mniej "wydarzeń" proszę, a więcej "polityki" jeśli rzeczywiście ma to być konkurencja dla Wyborczej. Bo póki co, Dziennik to taki grzeczny Fakt. Czyli Nowy Dzień bis.
    • ave_duce Re: Dziennik - pierwsze PRZErażenie ;)))) b/t 18.04.06, 14:33

• mn7 Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 14:55
      Na razie marniutko. A szkoda, bo jednak GW przydałaby się poważna kioskowa
      konkurencja. Na razie to jeszcze nie ten kaliber. Czy wszystko musi się staczac
      w kierunku tabloidu? Czy standardy wyznacza dziś Fakt?
    • karlin Baumann - ałtorytet 18.04.06, 15:55
      Lewactwo w postaci krystalicznej.

Na razie zęby w gumowych osłonkach.
    • goniacy.pielegniarz pierwsze wrażenie: mieszane uczucia 18.04.06, 18:03
      Pierwsze wrażenia, bez wczytywania się w teksty:
      1)Pierwsza strona nawet w porządku.
      2)Druga strona to chyba jakieś nieporozumienie.
      3)Jak dla mnie zbyt wiele dużych zdjęć(jak to Dochnalowej czy tego angielskiego
      kibola, strasznie denerwujące swoją drogą) i tych w ogóle niepotrzebnych(przy
      kilkuzdaniowych tekstach). Ciekawe jak to wszystko będzie wyglądać, jeśli
      zwiększą ilość reklam...
      4)Mimo wszystko i tak jest nawet w miarę czytelnie - najlepiej wyglądają moim
      zdaniem strony z działu "ekonomia", a najgorzej "wydarzenia"(choć to może być
      tylko kwestia akurat tego wydania, zobaczymy później). Całkowicie poza
      konkurencją dział "opinie", który wygląda zdecydowanie najlepiej, co z drugiej
      strony nie jest chyba zaskoczeniem.
      5)Sama gazeta jest może trochę za gruba.

Mam mieszane uczucia, bo z jednej strony jest w miarę czytelnie jak na spore
      różnice w porównaniu na przykład z Rzepą(która jest świetna, pomimo swojego
      cholernie nieporęcznego formatu) i da się chyba wygodnie przerabiać kolejne
      numery, ale z drugiej strony elementy graficzne trochę za bardzo rzucają się w
      oczy jak dla mnie.

Zobaczymy, jak będzie dalej.
      • goniacy.pielegniarz Mieszane uczucia także, jeśli chodzi o publicystów 18.04.06, 18:07
        Lubię Macieja Rybińskiego, ale on już chyba trochę przesadza z tą ilością
        felietonów.
        Rybiński, Ziemkiewicz, Staniszkis... Tak trafnie i na czasie, że chyba aż za
        bardzo:)
        • goniacy.pielegniarz Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 18:16
          - Czy 1.5zł to cena właściwa dla takiej gazety, czy jest teraz zaniżona i
          będzie musiała wzrosnąć?
          - Do ilu gazet pisuje teraz Rybiński? Czterech?
          - Od kiedy Adrzej Samson przestał być Andrzejem S., bo w Dzienniku podali pełne
          nazwisko?
          • echo_o Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 18:41

> - Do ilu gazet pisuje teraz Rybiński? Czterech?

```````````````````````````````

Z tego, co mi wiadomo (mogę się mylić) obecnie Rybiński pisuje do dwóch:
            - tygodnika Wprost
            - dziennika Dziennik (właśnie) - tu 2 felietony tygodniowo, wtorki i soboty

Z Rzepą Rybiński się był pożegnał...
            • goniacy.pielegniarz Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 19:11
              echo_o napisała:

> Z tego, co mi wiadomo (mogę się mylić) obecnie Rybiński pisuje do dwóch:
              > - tygodnika Wprost
              > - dziennika Dziennik (właśnie) - tu 2 felietony tygodniowo, wtorki i soboty
              >
              > Z Rzepą Rybiński się był pożegnał...

Pytam, bo jeśli nic mi się nie pomieszało, to jakiś czas temu był wątek na
              forum, że Rybiński ma znowu pisać w Rzepie. Poza tym pisze w Fakcie, a
              przynajmniej takie reklamy widziałem w mieście.
              Dlatego wyszły mi cztery gazety.
              • echo_o Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 20:11
                Z Rzepą rozstał się, pożegnalnym felietonem, 30 marca.
                Że w Fakcie pisze nie wiedziałam, nie czytam Faktu :)
                • goniacy.pielegniarz Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 20:28
                  Też nie wiedziałem, ale widziałem reklamy na ulicy. Poza tym można zakończyć te
                  dociekania i spojrzeć choćby do Dziennika i notki na temat Rybińskiego przy jego
                  felietonie:
                  Komentator "Wprost", "Rzeczpospolitej", od kwietnia br.-"Faktu".
                  Chyba trochę przesadził:)

p.s.
                  Na plus dla gazety zapisuję jeszcze Cezarego Michalskiego jako szefa działu
                  "Opinie", licząc na ciekawą publicystykę, a na minus zapisuję niesmak po
                  zobaczeniu, że publicystą dodatku sportowego jest Paweł Zarzeczny.
                  • basia.basia Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 20:44

notki na temat Rybińskiego przy jeg
                    > o
                    > felietonie:
                    > Komentator "Wprost", "Rzeczpospolitej", od kwietnia br.-"Faktu".
                    > Chyba trochę przesadził:)

Ryba pisze też w piątkowym Dzienniku Polskim - i to od lat - dłuższe felietony
                    oraz w Niezależnej Gazecie Polskiej:)
                    Sądzę, że będzie pisał codzienne felietony na zmianę: raz z Fakcie i raz w
                    Dzienniku. Nawiaem mówiąc cieszę się, że w Rzepie zastąpi go RAZ.

>
                    > p.s.
                    > Na plus dla gazety zapisuję jeszcze Cezarego Michalskiego jako szefa działu
                    > "Opinie", licząc na ciekawą publicystykę, a na minus zapisuję niesmak po
                    > zobaczeniu, że publicystą dodatku sportowego jest Paweł Zarzeczny.

A ja za plus uważam to, że szefami są całkiem nowi/nieopatrzeni ludzie i do tego
                    młodzi. Może to oni będą nadwać ton tej gazecie? Poza tym trudno wyrokować po
                    jednym numerze.

pzdr:)
                    • goniacy.pielegniarz Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 21:09
                      basia.basia napisała:

> Ryba pisze też w piątkowym Dzienniku Polskim - i to od lat - dłuższe felietony
                      > oraz w Niezależnej Gazecie Polskiej:)
                      > Sądzę, że będzie pisał codzienne felietony na zmianę: raz z Fakcie i raz w
                      > Dzienniku. Nawiaem mówiąc cieszę się, że w Rzepie zastąpi go RAZ.

Lubię dobrych felietonistów i dlatego życzę im, żeby nie pisywali codziennie:)

> A ja za plus uważam to, że szefami są całkiem nowi/nieopatrzeni ludzie i do tego
                      > młodzi. Może to oni będą nadwać ton tej gazecie? Poza tym trudno wyrokować po
                      > jednym numerze.

Zobaczy się z czasem. Bardzo jestem ciekaw tych dodatków.

> pzdr:)

pzdr!
                      • basia.basia Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 21:30

>
                        > Lubię dobrych felietonistów i dlatego życzę im, żeby nie pisywali codziennie:)
                        >

Pisanie to specyficzne zajęcie:) Bywa, że pisarz narzuca sobie codzienny reżim
                        np. pisze od 9-tej do 16-tej. Możliwe, że Ryba mógłby pisać jeszcze więcej i na
                        różne tematy, bo widać że ma wielką łatwość pisania:)
                        Z drugiej strony ryba tu i tam i ówdzie może być nużący:) I chyba o to Ci
                        chodzi. Masz rację, jak zykle zresztą:)

>
                        > > A ja za plus uważam to, że szefami są całkiem nowi/nieopatrzeni ludzie i
                        > do tego
                        > > młodzi. Może to oni będą nadwać ton tej gazecie? Poza tym trudno wyrokowa
                        > ć po
                        > > jednym numerze.
                        >
                        > Zobaczy się z czasem. Bardzo jestem ciekaw tych dodatków.
                        >
                        > > pzdr:)
                        >
                        > pzdr!
                        • goniacy.pielegniarz Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 21:36
                          basia.basia napisała:

> Pisanie to specyficzne zajęcie:) Bywa, że pisarz narzuca sobie codzienny reżim
                          > np. pisze od 9-tej do 16-tej. Możliwe, że Ryba mógłby pisać jeszcze więcej i na
                          > różne tematy, bo widać że ma wielką łatwość pisania:)
                          > Z drugiej strony ryba tu i tam i ówdzie może być nużący:) I chyba o to Ci
                          > chodzi.

O siebie się nie martwię, bo myślę, że jestem w stanie znieść dużą ilość dobrych
                          felietonów, podobnie jak większość czytelników. Bardziej się martwię o
                          felietonistów i o to, że przy masówce nie da się utrzymać wysokiego poziomu i
                          świeżości.

> Masz rację, jak zykle zresztą:)

Tylko czasami:)
                      • camille_pissarro Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 23:08
                        Przeciez to nie sa nowi ludzie, sporo osób juz brało udział w przedsięwzieciu ,
                        które nazywało sie "Życie " ( z kropką lub inaczej Wołkowe ) - vide
                        R.Krasnodębski, Cezary Michalski .....
                        • camille_pissarro Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 23:16
                          Tak czułem, że mi sie cos pomerdało :))))
                          chodzilo mi o naczelnego Roberta Krasowskiego a Krasnodębski swoja droga tez
                          bedzie pisywal w OPINIACH .....
                  • echo_o Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 20:46

> Też nie wiedziałem, ale widziałem reklamy na ulicy. Poza tym można zakończyć
                    te
                    > dociekania i spojrzeć choćby do Dziennika i notki na temat Rybińskiego przy
                    jeg
                    > o
                    > felietonie:
                    > Komentator "Wprost", "Rzeczpospolitej", od kwietnia br.-"Faktu".
                    > Chyba trochę przesadził:)

Przesadził i dlatego )zapewne) postanowił 'przetasować' się wydawniczo/rynkowo
                    i 'ograniczyć'. Z Rzepy odszedł na 100%.

> p.s.
                    > Na plus dla gazety zapisuję jeszcze Cezarego Michalskiego jako szefa działu
                    > "Opinie", licząc na ciekawą publicystykę,

Oj tak, Michalski to rzadkiej próby umysł, lotny, wolny, świadomy, poszukujący.
                    Wolę jego pióro niż fonię (czasem bywa w TV). Lubię też jego prozę apolityczną,
                    przynajmniej tę nie-wprost, soclologiczną, nawet ocierającą się o psychologię.
                    Np Jezioro radykałów czy Ziłę odpychania.

a na minus zapisuję niesmak po
                    > zobaczeniu, że publicystą dodatku sportowego jest Paweł Zarzeczny.

Tu na mnie nie licz. Jestem naturszczykiem i total amatorką w tej (sportowej)
                    kategorii :)
                    • goniacy.pielegniarz Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 21:01
                      echo_o napisała:

> Przesadził i dlatego )zapewne) postanowił 'przetasować' się wydawniczo/rynkowo
                      > i 'ograniczyć'. Z Rzepy odszedł na 100%.

No jakoś nie wygląda mi na to, żeby się ograniczał, a wręcz przeciwnie.

> Oj tak, Michalski to rzadkiej próby umysł, lotny, wolny, świadomy, poszukujący.
                      >
                      > Wolę jego pióro niż fonię (czasem bywa w TV). Lubię też jego prozę apolityczną,
                      > przynajmniej tę nie-wprost, soclologiczną, nawet ocierającą się o psychologię.
                      > Np Jezioro radykałów czy Ziłę odpychania.

Na "Siłę odpychania" zbieram się już od ho,ho... Ale zawsze jakoś nic z tego nie
                      wychodzi.

> Tu na mnie nie licz. Jestem naturszczykiem i total amatorką w tej (sportowej)
                      > kategorii :)

Powiem tylko tyle, że on by się nadawał do pisania w jakimś szmatławcu. Jego
                      wypociny w "Przeglądzie sportowym", zwane felietonami, ze zgrabnymi tytułami(o
                      treści nie wspomnę) typu "Panowie, przestańcie się lizać po fiutach", czy jakoś
                      tak, tudzież pojawienie się jako gość w studio w czasie Mistrzostw Świata w
                      takim stanie ciała i umysłu, że zaraz po pierwszej połowie zniknął ze studia,
                      chyba wystarczająco świadczą o tym człowieku, żeby do poważnej gazety go nie brać.
                • abe.abe Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 20:49
                  echo_o napisała:

> Z Rzepą rozstał się, pożegnalnym felietonem, 30 marca.
                  > Że w Fakcie pisze nie wiedziałam, nie czytam Faktu :)

Jeśli przeczytałaś pierwszy numer Dziennika, to możesz powiedzieć,
                  że znasz dziennikarzy Faktu :)
                  Zespół Dziennika tworzą bowiem właśnie wybrani dziennikarze Faktu,
                  którzy zostali przesunięci do nowego projektu wydawnictwa.
                  Nawet naczelny jest byłym szefem graficznym tej gazety,
                  co chyba zresztą da się zauważyć w wewnętrznej szacie graficznej Dziennika.
                  • basia.basia Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 21:09
                    abe.abe napisała:

> echo_o napisała:
                    >
                    > > Z Rzepą rozstał się, pożegnalnym felietonem, 30 marca.
                    > > Że w Fakcie pisze nie wiedziałam, nie czytam Faktu :)
                    >
                    >
                    > Jeśli przeczytałaś pierwszy numer Dziennika, to możesz powiedzieć,
                    > że znasz dziennikarzy Faktu :)
                    > Zespół Dziennika tworzą bowiem właśnie wybrani dziennikarze Faktu,
                    > którzy zostali przesunięci do nowego projektu wydawnictwa.
                    > Nawet naczelny jest byłym szefem graficznym tej gazety,
                    > co chyba zresztą da się zauważyć w wewnętrznej szacie graficznej Dziennika.

Rzadko trafia mi się czytać Fakt ale ten ich dodatek "Europa" czytam
                    w internecie stale - jest super! A wiem, że teraz ma być stałym dodatkiem
                    w Dzienniku i na pewno będę kupowała Dziennik w odpowiednie dni. To i rzepowy
                    "plus minus" to moje ulubione czytadła choć muszę przyznać, że nader często mało
                    co rozumiem z tych europowych artykułów no ale się jakoś tam podciągam:)_
                    • abe.abe Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 21:26
                      A ja bardzo bym chciała znaleźć wreszcie dla siebie gazetę codzienną
                      i mam nadzieję, że będzie mógł nią być własnie Dziennik, który na razie
                      ma jedną główną zaletę - przyjemnie się go bierze do ręki z uwagi na layout.
                      Życzę mu jak najlepiej z wielu powodów :)
                      A w jaką stronę się rozwinie... zobaczymy po kilkudziesięciu numerach :)
                      • basia.basia Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 21:32
                        abe.abe napisała:

> Życzę mu jak najlepiej z wielu powodów :)

O! To ja też:)

> A w jaką stronę się rozwinie... zobaczymy po kilkudziesięciu numerach :)

Chciałabym bardzo, żeby mieli forum podobne do tego tu. Wielu z nas by się zaraz
                        przeniosło.
                  • echo_o Re: Kilka pytań do zorientowanych: 18.04.06, 21:47
                    abe.abe napisała:
                    >
                    >
                    > Jeśli przeczytałaś pierwszy numer Dziennika, to możesz powiedzieć,
                    > że znasz dziennikarzy Faktu :)
                    > Zespół Dziennika tworzą bowiem właśnie wybrani dziennikarze Faktu,
                    > którzy zostali przesunięci do nowego projektu wydawnictwa.
                    > Nawet naczelny jest byłym szefem graficznym tej gazety,
                    > co chyba zresztą da się zauważyć w wewnętrznej szacie graficznej Dziennika.

```````````````````````````````

Zdążyłam się zorientować (czytając dziś dopiero, przyznam się, o Axel Springer
                    Polska), że zespół Dziennika zmontowany na bazie tego z Faktu.
                    Mam tylko nadzieję, że formuła Dziennika pozwoli im rozwinąć skrzydła w
                    bardziej ambitnym kierunku. Szata mogłaby być nieco bardziej stonowana,
                    kolorystyka bardzo elegancka, ale fotki zbyt dominują, może layout i grafika
                    będą jeszcze dopieszczone. Będę czujnym okiem podążać, bo oczekiwania mam i
                    owszem, by się na stałe 'zakotwiczyć' przy jakimś dzienniki, bo póki co
                    (podobnie jak Basia) miewam swoje ulubione dodatki w kilku dotychczasowych
                    dziennikach. Np. zawsze czytuję Wysokie Obcasy dla felietonów - Joanny
                    Szczepkowskiej. Byłam ostatnio na spotkaniu autorskim z nią, z okazji wydania
                    książkowego tychże...Tak więc, poszukujący jesteśmy wszyscy i pewnie jakaś
                    magiczna, bliżej nieokreślona kompilacja spełniłaby nasze idywidualne
                    oczekiwania, a może i nie ? :)
    • sklerotycznylud Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 18:08
      Dla kazdego cos milego. Taki MC Donald, frytki coca i kurczak.
      • bawul Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 18:41
        rzeczywiscie w takim razie to gazeta Pisowska, tak samo mowiono o programie pisu
    • doopek-oxford Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 18:40
      W koncu niezależna gazeta która będzie tepiła Gazetę Wyborcza i jej antysemityzm.
    • hrabia.m.c Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 19:16
      Bezpłciowy>
    • frau_blada Takie sobie 18.04.06, 20:38

• n.krug Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 21:05
      życzymy nowemu dziennikowi stale zwiększającego się nakładu
      oraz rosnącego grona wiernych i zadowolonych z lektury czytelników
    • trouble_maker Forumowe oszołomstwo mocno zdezorientowane.... 18.04.06, 21:17
      ...nie wie czy ma wydać z siebie jęk zawodu czy zachwytu ;-)
      • elfhelm nie wiedzą czy PiSowy czy niePiSowy 18.04.06, 21:40
        niby niemiecki i z niekorzystnym sondażem na czele. No i Olejnikowa. A fe.
        Ale jest i Krasnodębski (czy jakoś tak), Ziemkiewicz, Rybiński. A ci mają dużo
        miłości dla PiSu. Jeszcze.
        • trouble_maker Nie wiem co się roiło w pustych łepetynach, ale... 18.04.06, 21:46
          ...jakoś nie zauważyłem, żeby ziemia zadrżała ;-)

P.S. Oczywiście jestem za tym, aby Krasnodębski miał gdzie pisać (ale - zdaje
          się - już wcześniej też miał gdzie ;-)
    • tad9 Re: Dziennik - pierwsze wrażenie 18.04.06, 22:59
      Co do gazety - wypada poczekać. Pierwszy numer, to tylko pierwszy numer. Tak czy
      owak nie jest "tabloidalny" bardziej niż Wyborcza. Ale co do strony internetowej
      - mogliby się postarać bardziej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka