Dodaj do ulubionych

Jeden F-16 wart 5000 nowych samochodów !!!!!!!

29.12.02, 05:09
Cytat:
"3 478 945 936 dolarów zapłaci Polska za 48 samolotów amerykańskich F-16.
Licząc z odsetkami 4 700 000 000 za 48 f-16."

Każdy wie że samoloty to drogie zabawki, ale chyba nie każdy sobie zdje
sprawe jak sa absurdalnie drogie :)
Policzmy.

(3 478 945 936 // 48 = 72 478 040 dolarów)
Jeden F-16 kosztuje 72 478 040 dolarów czyli około 289 912 160 zł.

Przeciętny nowy samochód kosztuje około 40 000 zł, natomiast samochód
luksuowy ze wszystkimi dodatkaki (abs, ebs, 6 poduszek, klima, tytan,
komputer pokładowy itp bajery) jest często 3 razy droższy, czyli około 120
000 zł.

Czyli 1 F-16 jest wart :

- 7248 przeciętnych nowych samochodów
lub
- 2416 luksusowych limuzyn z bajerami techniki.

SZOK prawda ?!
Zawsze wiedziałem że to drogie ale w swojej naiwności liczyłem że koszt
samolotu wynosi około 30 luksusowych samochodów lub jak kto woli około 90
przecietnych nowych samochodów.
Przecież te samoloty nie sa wcale wielkie (maja często około 12 m długosci).
Wiedziałem że sa drogie, tak że nigdy nie chciało mi sie tego przeliczać, aż
do dziś....
no i jestem w szoki, a Wy ?

jeden samolot wart około 5 000 samochodów które i tak mają nowinki
techniczne, komputery,drogie stopy metali itp.
:)

-----
Polecam:
www.start5.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Aviator F-16 NIE jest wart centa! IP: proxy / *.gennet.ee 29.12.02, 07:19
      wortal napisał:
      Cytat:
      "3 478 945 936 dolarów zapłaci Polska za 48 samolotów amerykańskich F-16.
      Licząc z odsetkami 4 700 000 000 za 48 f-16."
      Każdy wie że samoloty to drogie zabawki, ale chyba nie każdy sobie zdaje
      sprawe jak sa absurdalnie drogie :)
      Policzmy.
      (3 478 945 936 // 48 = 72 478 040 dolarów)
      Jeden F-16 kosztuje 72 478 040 dolarów czyli około 289 912 160 zł.
      Przeciętny nowy samochód kosztuje około 40 000 zł, natomiast samochód
      luksuowy ze wszystkimi dodatkaki (abs, ebs, 6 poduszek, klima, tytan,
      komputer pokładowy itp bajery) jest często 3 razy droższy, czyli około
      120 000 zł.
      Czyli 1 F-16 jest wart:
      - 7248 przeciętnych nowych samochodów
      lub
      - 2416 luksusowych limuzyn z bajerami techniki.
      A: F-16 to konstrukcja z lat 197o-tych, ustepujaca Gripenowi, Mirage-owi czy
      najnowszym konstrukcjom sowieckim, a nawet polskim MIG-29. F-16 jest wiec wart
      tyle, ile mozna dostac za niego w skladnicy zlomu, powiedzny tysiac-dwa tysiace
      USD. Niemniej USA liczy nam z kazdego takiego latajacego (albo i nie) trupa
      tyle co za 7248 przeciętnych nowych samochodów, lub 2416 luksusowych limuzyn z
      bajerami techniki.

SZOK prawda ?!
      Zawsze wiedziałem że to drogie ale w swojej naiwności liczyłem że koszt
      samolotu wynosi około 30 luksusowych samochodów lub jak kto woli około 90
      przecietnych nowych samochodów.
      A: Myslales o awionetkach (samolotach dla lotnikow-amatorew)...

Przecież te samoloty nie sa wcale wielkie (maja często około 12 m długosci).
      Wiedziałem że sa drogie, tak że nigdy nie chciało mi sie tego przeliczać, aż
      do dziś.... No i jestem w szoku, a Wy ?
      Jeden samolot wart około 5 000 samochodów które i tak mają nowinki
      techniczne, komputery,drogie stopy metali itp. :)
      A: Sa tak drogie, bowiem coraz mniej wytworni stac jest na ich produkcje, stad
      mamy semi-monopol na ich produkcje. Ponadto USA licza sobie wiecej, bo moga
      wywierac polityczna i militarna presje na rzady innych krajow. Szwecja czy
      Francja na pewno sprzedaly by nam Gripena czy Mirage'a znacznie taniej, i na
      znacznie lepszych warunkach, a Rosjanie jeszcze taniej i to wcale nie gorsze
      mysliwce... Ale coz, nasi "pszywutcy" wystraszyli sie Wujka Sama (twego samego
      co Polske wyruchal tak haniebnie w Jalcie) , albo dostali od niego niezle
      lapowki... :(
      • Gość: michal_pilot Re: F-16 NIE jest wart centa! IP: *.rev.o1.com 29.12.02, 07:35
        > Francja na pewno sprzedaly by nam Gripena czy Mirage'a znacznie taniej, i na
        > znacznie lepszych warunkach,

Mirage jest DROZSZY od F-16 i Francuzi chcieli w sumie WIECEJ pieniedzy.
        Warunki offsetowe na zakup F-16 byly duzo LEPSZE.
        Sprawdz liczby zanim zaczniesz pisac bzdury.

Co do ruskich maszyn - te rzeczywiscie sa duzo tansze ale to technologiczna
        chala. Nie mowiac o ich no-stop zmieniajacych sie chimerach - raz sprzedaja
        czescie zamienne raz nie.
        • Gość: Aviator Re: F-16 NIE jest wart centa! IP: proxy / *.gennet.ee 29.12.02, 07:57
          Gość portalu: michal_pilot napisał(a):
          Mirage jest DROZSZY od F-16 i Francuzi chcieli w sumie WIECEJ pieniedzy.
          Warunki offsetowe na zakup F-16 byly duzo LEPSZE.
          Sprawdz liczby zanim zaczniesz pisac bzdury.
          A: To ty sprawdz! Moze jestes pilotem, ale nie masz pojecia o komputerach i
          elektronice. Francuzi np. chcieli nam sprzedac CALE oprogramowanie, RAZEM z
          kodami zrodlowymi, stad liczyli sobie nieco wiecej, ale dawali tez o WIELE
          wiecej niz USA!

M: Co do ruskich maszyn - te rzeczywiscie sa duzo tansze ale to technologiczna
          chala. Nie mowiac o ich no-stop zmieniajacych sie chimerach - raz sprzedaja
          czescie zamienne raz nie.
          A: Czyzby? Osiagi maja lepsze niz F-16. A czesci? Mozemy sami produkowac.
          Byloby wiecej miejsc pracy w Polsce!
          • Gość: michal_pilot Re: F-16 NIE jest wart centa! IP: *.rev.o1.com 29.12.02, 08:05
            > A: To ty sprawdz! Moze jestes pilotem, ale nie masz pojecia o komputerach i
            > elektronice.

Cha, cha - komputery to moj zawod palancie - pisz dalej swoje bzdury - innych
            moze nabierzesz.
            • Gość: Aviator Re: F-16 NIE jest wart centa! IP: proxy / *.gennet.ee 29.12.02, 08:17
              Gość portalu: michal_pilot napisał(a):
              A: To ty sprawdz! Moze jestes pilotem, ale nie masz pojecia o komputerach
              i elektronice.
              M: Cha, cha - komputery to moj zawod palancie - pisz dalej swoje bzdury -
              innych moze nabierzesz.
              A: Czyscisz klawiatury czy ekrany monitorow? Bo o programowaniu nie masz
              najmniejszego pojecia. Zapytaj sie Billa Gatesa ile chce za skompilowany kod
              (object code) Windows 2000, a ile chce za kod zrodlowy (source code) tegoz
              Windows.
              Object code moze kupic prawie kazdy (na bazarze za pol darmo, praktycznie za
              cene nosnika danych), source code jest zas nie do nabycia, a na czarnym rynku
              kosztowalby setki mln USD... I tu jest ow "pies pochowany"...:(
      • Gość: net Re: F-16 NIE jest wart centa! IP: *.witkowo.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 11:22
        Gość portalu: Aviator napisał(a):

>> Zawsze wiedziałem że to drogie ale w swojej naiwności liczyłem że koszt
        >> samolotu wynosi około 30 luksusowych samochodów lub jak kto woli około 90
        >> przecietnych nowych samochodów.

> A: Myslales o awionetkach (samolotach dla lotnikow-amatorew)...

Myśle że nie jest w tym nic dziwnego że ktoś myśli że malutki myśliwiec jest
        wart 90 nowych samochodów. Jeśli by się Tobie wcześniej spytac na ile ty
        wyceniasz i gdybyś miał odpowiedzieć w ciągu 3 sek. to też byś podał podobne
        proporcje. No chyba że już kiedyś sobie to przeliczałeś. Mysle że nikt przy
        zdrowych myślach nie sądził że samolot mozesz kosztować równowartość 5 000 -
        7000 nowych samochodów.
        Poza tym awionetki są tylko kilkanaście razy droższe od samochodów. Wiem bo
        sprawdzałem dziś. (Są co prawda i też dużo droższe)
      • Gość: Prawdziwy Oszolom. Re: F-16 NIE jest wart centa! IP: ncroes* / *.kabel.telenet.be 29.12.02, 16:14
        Jaki szok! Przeciez mogliscie kupic cos drozszego!
        Bylyby wieksze bonusy!
    • jaceq Re: Jeden F-16 wart 5000 nowych samochodów !!!!!! 29.12.02, 16:12
      No i co? Jeden M16 też jest wart z 5000 nowych, wysokiej celności proc.
      Jestem w stanie z takiej procy wybić szybę na 20 piętrze, ale nie przebiję hełmu stalowego.
      Podobnie - nie potrafię ze swej alfy - zbombardować podwórka sąsiadowi, nie mówiąc o tankowaniu w powietrzu.
      • wortal no tak, tylko że.... 29.12.02, 17:05
        jaceq napisał:

> No i co? Jeden M16 też jest wart z 5000 nowych, wysokiej celności proc.
        > Jestem w stanie z takiej procy wybić szybę na 20 piętrze, ale nie przebiję
        hełm
        > u stalowego.
        > Podobnie - nie potrafię ze swej alfy - zbombardować podwórka sąsiadowi, nie
        mów
        > iąc o tankowaniu w powietrzu.

No tak, tylko że wartośc samolotu to około 10%. Pozostałe około 90 % to
        elektronika i broń. a niezawodną i najnowocześniejszą elektroniką dysponuje
        Grippen.
        Faktem też jest że Grippena mozna unowoczesniać a f-16 powoli odchodzi w
        niepamięć. To prawdopodobne ostatnie wesje rozwojowe f-16.
        A elektronika starzeje się szybko, bardzo szybko.
        Co więcej w nowocześniej wojnie zaczyna sie od niszczenia lotnisk.
        Tymczasem tylko Grippen może startowac z prowizorycznych lotnisk, krótki
        rozbieg, oraz krótki czas między londowaniem a kolejnym startem. A z f-16
        trzbea sie cackac i cackać.
        Jednym słowem dlaiśmy 90% kasy za elektronike która sie szybko zestarzeje a f-
        16 nie bedzie juz raczej (na 95%) modernizowany. Ehh

---
        www.start5.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka