Dodaj do ulubionych

Antysemicka wypowiedz Rokity

21.05.06, 07:49

J.M.Rokita w wywiadzie udzielonym J.Kurskiemu (GW, 20-05-2006) deklarując
najbliższe ideowe plany PO powiada:

"- Platforma nigdy nie będzie wyrazicielem dwóch marginalnych, ale
opiniotwórczych grup społecznych stojących w zapleczu SLD: ludzi z
sentymentem do ancien régime, czyli kolokwialnie mówiąc: komuchów, ani
hałaśliwych grup mniejszościowych, które próbują uczynić swój polityczny
program z postulatu uprzywilejowania mniejszości seksualnych, choć uważam, że
obu tym grupom należy się szacunek, a nie pogarda. To są dwa fragmenty
społeczeństwa obywatelskiego, których PO wyrazicielem być nie może."

Cytowany fragment przeczytałem kilkakroć. Zafrasowałem się. Nie potrafiłem
bowiem rozszyfrować kogo Rokita ma na myśli mówiąc; o drugiej
po "komuchach", "mniejszościowej", "hałaśliwej", "marginalnej" stojącej na
zapleczu SLD "opiniotwórczej grupie społecznej" - której Porozumienie
Obywatelskie wyrazicielem absolutnie być nie zamierza.
Aby formację tę określić Rokita używa zagadkowych, aczkolwiek mocno
rozbudowanych freudowskich eufemizmów. Wielu z naszych polityków czyni tak,
gdy chcą nazwać tę z naszych lewicowo-liberalnych mniejszości, która
najczęściej artykułuje swe postualty za tubę używając Gazety Wyborczej.
Czyżby było tak i tym razem? Czyżby i Jan Maria Rokita tanim był populistę? I
w celu zdobycia popularności najtańszym posługiwał się antysemityzmem?

Po dłuższym namyśle stwierdziłem jednak, iż zapewne jestem w błędzie. Po
pierwsze: Rokita wywiadu udzielił Wyborczej a ta go opublikowała. Po drugie:
czyż nie jest zoologicznym zboczeniem abym wszędzie - i na siłę - doszukiwał
się antysemityzmu?

E
Obserwuj wątek
    • wobo1704 Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 07:59
      euromir napisał:

> w celu zdobycia popularności najtańszym posługiwał się antysemityzmem?

Przeczytałem trzy razy i nijak nie doczytałem się tego co Ty.
    • palnick Re: Antysemicka wypowiedz euromira 21.05.06, 08:18
      To twoja wypowiedź jest taka.
      Rokita, którego uważam za taniego demagoga, krętacza, nieudacznika i marnego
      felietonistę politycznego tym razem może liczyć na moją obronę.
      Cały twój post to prymitywna insynuacja wysnuta z własnych natręctw.
      • dr3xhab Re: Antysemicka wypowiedz euromira 21.05.06, 10:13
        Każdemu się zdażyć może głpkowate zabełkotanie mijające się z sensem.
        Rokicie nawet częściej,gdyż mówi za dużo i za dużo też chce w ten sposób
        osiągnąć.
        • euromir Re: Antysemicka wypowiedz euromira 21.05.06, 14:03
          O proszę,

Pan dr3xhab na humorze się poznał i mi wszystko (?) wybaczył!
      • euromir Poybawiona humoru wypowiedz Palnicka 21.05.06, 14:00
        Miły Panie Palnicku,

czy Pan nawet w niedzielę pozbawiony jest poczucia humoru?

Wydawało mi się,iż pościk, którego jestem autorem, tak bardzo nacechowany jest
        humorem i ironią, że wyjątkowo trudno będzie odczytać go inaczej.
        Czy wszystko w naszym życiu musi Pan komentować z pozycji doktrynalnych? Czy o
        kwestiach, które poruszylem żartobliwie [choćby po to, aby pozbyć się
        natręctw :)] mówić nie wolno :(?

Proszę się uśmiechnąć.

Zawsze życzliwy Panu:

Euromir
        • palnick Re: Poybawiona humoru wypowiedz Palnicka 21.05.06, 23:00
          # רה שרה שיר שמח, שיר שמח
          שרה שרה.
          # גנן גידל דגן בגן, דגן
          גדול גדל בגן.
          # נחש נשך נחש
          # בקבוק בלי פקק
          # שולה שולה שבלולים
          בשלולית. כל שבלול אשר
          שולה שולה הוא שלה.שלה
          כל שבלול אשר
          שולה שולה בשלולית שבה
          שולה שולה שבלולים.
          # סשה שיסה שיניו
          בסנדוויץ'
          # כמה חול חול יכול החול
          לאכול בכל ימות החול,
          אם בכלל יכול החול
          לאכול חול?
          • euromir Re: Poybawiona humoru wypowiedz Palnicka 21.05.06, 23:19
            Szanowny Panie Palnicku,

generalnie ma Pan oczywiście rację. Nie zgadzam się wszakże z Panem gdy idzie o
            pt.4a,7abc, jakoż cały paragraf 12.

Pozdrawiam Pana po polsku - hallo, skoro hebrajskiego nie opanowałem jeszcze w
            mowie i piśmie w sposób zezwalający na choćby podstawową komunikację:

E
            • palnick Re: Poybawiona humoru wypowiedz Palnicka 21.05.06, 23:24
              euromir napisał:

> Szanowny Panie Palnicku,

> Pozdrawiam Pana po polsku - hallo, skoro hebrajskiego nie opanowałem jeszcze
              w mowie i piśmie w sposób zezwalający na choćby podstawową komunikację:
              >
              > E
              ---------
              To się pan ucz a potem wypowiadaj :-)
    • kropek_oxford Sugerujesz panie euromirze, ze wszyscy Zydzi to 21.05.06, 10:17
      homoseksualisci? Bo, niestety, pominal Pan w swej analizie ten malutki
      fragmencik z wypowiedzi Rokity, ktory mowi o uprzywilejowaniu mniejszosci
      seksualnyc. Nie chcialbym nic sugerowac, ale przy nieuwzglednieniu wszelkich
      przeslanek mogl Pan wyciagnac nieprawidlowe wnioski:)))
      • n0str0m0 ja natomiast sugeruje ze wszyscy brytfani 21.05.06, 12:46
        sa skretynialymi gabrysiami
        biegle piszacymi w polskim jezyku

za cholere jednak nie potrafia czytac ze zrozumieniem
        • kropek_oxford Splyn, TROLLU filipinski! Na katamaranie:))) 21.05.06, 13:02

• euromir Re: ja natomiast sugeruje ze wszyscy brytfani 21.05.06, 14:15
          Witam Pana nOstrOmO wyjątkowo serdecznie!

Pozdrowienia:

E
      • euromir A gdzież bym śmiał... 21.05.06, 14:13
        Szanowny Panie Kropku,

jak zwykle Pan uważny i dociekliwy. Zapewne dlatego bystro i logicznie odsłonił
        Pan mechanizm przekornej manipulacji, której się świadomie (i z autoironicznym
        przekąsem) dopuściłem.

Łechce mile me ego, iż oskarżając mnie o intelektualne nadużycie używa Pan
        trybu warunkowego :).

Pzdr:

E
      • leszab Coraz bardziej jestem przekonany że kropek_oxford 21.05.06, 14:43
        Coraz bardziej jestem przekonany że kropek_oxford jest hetero-seksualnym
        brytyjskim Żydem.
        Tak to go zdenerwowało równanie Żyd=gej
        • kropek_oxford A ja ze jestes homoseksualnym szympansem:) 21.05.06, 15:02

• logo.vlad Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 10:38
      > hałaśliwych grup mniejszościowych, które próbują uczynić swój polityczny
      > program z postulatu uprzywilejowania mniejszości seksualnych

Hmmm... to jest antysemityzm?
      Euromirze, sugerujesz że Żydzi to co do sztuki homoseksualiści, czy może że
      homoseksualiści to co do sztuki Żydzi???
      Ciekaw jestem, która z tych grup - przy panującym obecnie w Polsce klimaciku -
      poczuje się bardziej urażona...
      • euromir Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 14:44
        Szanowny Panie logo.vlad,

sądzę, iż w myśleniu J.M.Rokity ukryte jest, mniej czy bardziej świadomie,
        drugie dno*. Rokita pisząc o "hałaśliwych grup(ach - przyp.mój)
        mniejszościowych, które próbują uczynić swój polityczny program z postulatu
        uprzywilejowania mniejszości seksualnych" nie precyzuje ich bliżej, dając tym
        sposobem komentatorom jego wypowiedzi wolność interpretacyjną. Hipotetyczną
        możliwość twierdzenia, iż np. Zydzi "próbują uczynić swój polityczny program z
        postulatu uprzywilejowania mniejszości seksualnych." Takie twierdzenie idzie
        przecie nie tylko logicznie udowodnić. Obie grupy walczą przecie: o podobne
        powiększenie zakresu swoich praw i przywilejów, obie są mniejszościami,
        wreszcie obie bywają prześladowane. Artykułowanie postulatów jednej z grup,
        przez drugą, może być tedy widziane jako racjonalna próba zawiązania koalicji
        realizującej podobny program polityczny. Niewykluczone, iż tak właśnie tę
        kwestię widzi Rokita.

*Ostatnio opętały mnie ze szczętem teorie konspiracyjne.

Pozdrawiam Pana:

E

• mmikki hałasliwą mniejszością sa niewatpliwie.... 21.05.06, 11:58
      ...cyganie czyli Romowie - dzieciaki sie drą, kobietą wrzeszczą na dzieci i do
      siebie, młodzież śpiewa albo krzyczy podczas flirtów albo cwiczenia technik
      walki, starzy to już w ogóle... zwłaszcza po alkoholu... do tego muzyka i pląsy...
      Rokita musiał miec ich za sąsiadów.
      • janbezziemi Re: hałasliwą mniejszością sa niewatpliwie.... 21.05.06, 12:15
        Rokita czasem mowi głupawo, ale tu nie widzę nic antysemickiego.
    • mulka Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 12:18
      euromir napisał:

> czyż nie jest zoologicznym zboczeniem abym wszędzie - i na siłę - doszukiwał
      > się antysemityzmu?

Jest. Ale z zoologią nie ma nic wspólnego.
      • euromir Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 14:47
        Eee tam Pani Mulko,

ta zoologia znaczenie miała tylko dekoracyjne :)

Pzdr:

E
    • copa.cojones Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 12:19
      euromir napisał:

Po drugie:
      > się antysemityzmu?
      >

Jest.
      I nie chlastaj się tak samokrytyką. Wizyty u psychoanalityka są kosztowne.
      • euromir Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 14:50
        Panie copa.cojones,

Pan nie dość, że filosemita, to jeszcze śmiertelnie poważny. A eto szutka
        tolko, szutka mój Panie :)

Pzdr:

E
    • lysy_w_beemce Euromirze Drogi, 21.05.06, 13:14
      Jakżeż cieszę się mogąc znowu Cię czytać :) Popatrz, popatrz, tyle czasu
      minelo, wielu sie wykruszylo (moze wlasną pianą się udlawilo), a tu patrze i
      Twoj tekst. Jak zwykle celny, dowcipny, dający do myslenia. A tak swoją drogą,
      czytasz czasami Smecza? Tak tylko pytam, bo chcialem skonfrontować swoje
      widzenie tego czleka z innymi. Bo tak sobie czasami mysle, czy mozna pisac
      bardziej prymitywnie niz Smecz i wychodzi mi, ze rczej nie mozna, choc ostatnio
      Tym jakby zblizal sie do Smecza.
      • euromir Do Pana w beemce 21.05.06, 14:54
        Szanowny Panie lysy-w-beemce,

rozumiem, iż się znamy. Niestety, przykro mi, nie poznaję. Może nazwisko Pan
        zmienił? Włosy stracił? Proszę dać mi się rozpoznać :)

Pozdrawiam serdecznie:

Euromir
        • lysy_w_beemce Panie Euromirze, 21.05.06, 15:21
          Pamiec robi psikusy jednak - zapomnialem, ze Pan raczej nie jest zwolennikiem
          formy "Ty", wiec przepraszam i wracam do formy Pan, którą zresztą sam też
          czesto preferuję ponad nadmiernie szybkie "tykanie". Czy sie znamy? Raczej
          slabo - byc moze pare razy wymienilismy uwagi w jakimś watku, raczej nic
          szczegolnego. Wielkie koterie z Aktualnosci byly mi obce, by nie rzec wstretne,
          wiec unikalem przylaczania sie i opowiadania sie. Dawnego nicku wole nie
          podawac, bo juz sie od niego odzwyczailem i tak jest mi lepiej. Nie bylby
          zreszta Panu az tak dobrze znany. Acha, piszac do Pana teraz nie pisalem
          ironicznie i nie zamierzam, tak wiec drugiego dna, zwlaszcza tego zlosliwego, u
          mnie nie ma i nie bedzie. To tak dla uporzadkowania pola i ulatwienia dyskusji.
          Pisze z Polski, wiec nie mam komfortu odleglosci i bezpieczenstwa, ktory Panu
          jest dany, a w anonimowosc forum jak Pan pewnie wie, raczej wierzyc nie nalezy.

Pozdrawiam
          lbm

• euromir Miły Panie w beemce 21.05.06, 15:42
            Miły Panie w beemce,

na post Pański odpowiem nieco pózniej. Za chwilę przyjdzie do mnie, na
            niedzielny obiad, moja córka. A ja jeszcze niczego nie przygotowałem. Czas
            zabrać się za pichcenie (szparagi, pasta piri - piri, lody pistacjowe,
            kieliszek alkoholu - tylko dla mnie. Zresztą dopiero do kawy).

Pozdrawiam Pana:

Euromir
    • franciszekszwajcarski To było o pedałach, nie o Żydach n/t 21.05.06, 14:51
    • s.k.i.n Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 14:58
      wprost tego nie powiedział.. nie ma go wiec za co chwycić
      • gienia.gienia Znowu atak na Dorna, Wassermanna, Wildsteina ! 21.05.06, 15:06
        Ohyda.
    • rodzynka.sardynka Re:Również o agresji wypowiedź Rokity 21.05.06, 16:12
      Czyżby powoływał się na niesłusznych dzisiaj klasyków ?
      ==========
      "Dzisiejsze społeczeństwo, które waśni jednostkę ze wszystkimi innymi ludźmi,
      stwarza tym sposobem społeczną wojnę wszystkich przeciw wszystkim, a ta z
      konieczności u niektórych ludzi, zwłaszcza pozbawionych kultury, musi przybrać
      formę brutalną, barbarzyńską i gwałtowną - formę przestępstwa."

wiadomo - filozof
    • rodzynka.sardynka Re:O Maćku wypowiedź Rokity 21.05.06, 16:15
      Ale nie powiedział nam, czy pytał Maćka o pozwolenie asystowania tłumnie przy
      jego łóżku.
    • agata1120 Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 16:51
      Obawiam sie, ze doszukujesz sie antysemityzmu gdzie z pewnoscia go nie ma.
      Gdyby byl GW i tak by to opublikowala, by pozniej to Rokicie wytykac. Po prostu
      Rokita idzie pod publiczka, nie moze byc kojarzony z brzydkimi gejami. Jest
      porzadnym katolikiem, co prawda nie z obozu Rydzyka, uklon w strone tzw.
      liberalow ale i nie broni "oszolomow" uklon w strone konserwatystow.
      I tak nie wiadomo co tak naprawde Rokita mysli, pewnie gdy trzeba bedzie
      odnajdzie i Zydow,coz nie robi sie dla wladzy.
      • lysy_w_beemce Agato, 21.05.06, 17:03
        No popatrz, wiec myslisz, ze w wypoiedzi Rokity nie bylo antysemityzmu? Hm,
        ciekawe, ciekawe - wcale odkrywcze :) No bo wiesz, moze w pewnych kategoriach
        nie bylo, a w innych byl - np. w kategoriach pewnego humoru takie doszukiwanie
        sie jak euromir sprobowal jest uzasadnione. Moze po prostu tak za mocno
        zlapalas sie wierszy, a trzeba by troche mieszy wierszami. Tylko uwaga.... nie
        Rokity, ale euromira :) Moze wtedy nie napisalabys tego postu ...
        • agata1120 Re: Agato, 21.05.06, 17:19
          Jezeli rzeczywiscie uwazasz ze slowo "mniejszosc" ma w Polsce konotacje
          jednoznacznie zydowska,to w takim razie zgadzam sie z toba. Myslalam, ze Rokita
          jednak ma wiecej klasy, moja naiwnosc
          • lysy_w_beemce I tu moglby byc pies pogrzebany - 21.05.06, 17:33
            bo oni za mniejszosc uznac sie nie chcą i sie nie uznają. Jak sie pewnie
            domyslasz nie robią tego, bo efekt netto bylby dla nich ujemny. A dlaczego
            ujemny, to mozna by wiele mowic. No, ale wyobraz sobie sytuacje, ze w sejmie
            mamy dwoch poslow mniejszosci niemieckiej, 2 cyganskiej i 4 zydowskiej (np.
            Geremek, Michnik, Passent/Gebert, Smecz/Urban [ten ostatni, zeby bylo weselej].
            Myslisz, ze to by im sie podobalo? W porownaniu z stuacja obecna zyskaliby czy
            stracili, jak sadzisz?
            • euromir Do łysego Pana w beemce 21.05.06, 20:32
              Drogi Panie w beemce,

w Pańskim poście, na który nie zdążyłem przed południem odpowiedzieć
              zaintrygował mnie poniższy fragment:

"Pisze z Polski, wiec nie mam komfortu odleglosci i bezpieczenstwa, ktory Panu
              jest dany, a w anonimowosc forum jak Pan pewnie wie, raczej wierzyc nie nalezy."

Jak mam zrozumieć Pańska wypowiedz? Czy mówi Pan o fizycznym zagrożeniu i
              niebezpieczeństwie? Czy zna Pan zweryfikowane, potwierdzone przypadki
              naruszenia przez administrację Gazety anonimowości uczestników Forum?
              W ciągu kilku ostatnich lat b.sporadycznie tu zaglądałem. A jeżli już to na
              byłe Forum Aktualności. Z całą pewnością tedy wiele głośnych pomiędzy
              forumowiczami wydarzeń umknęło mojej uwadze.

Pozdrawiam serdecznie:

E
              • lysy_w_beemce Panie Euromirze, 21.05.06, 20:46
                - na razie krotko: Pisze Pan o mojej watpliwosci w anonimowosc forum -
                podsumowalbym problem tak:
                1. Wiekszosc adresow pozwala na bezproblemowe zlokalizowanie nadawcy. Potrzebne
                sa tu albo decyzja prokuratora, albo zła wola kogoś, kto ma dostęp do pelnego
                IP. Co do drugiego przypadku, to na razie chyba takich spraw nie bylo, ale co
                do pierwszego, to np. dzis wpadl mi w oko post, w ktorym plopli zyczono "wbicia
                na pal", na co plopli (admin) odpowiedziala, ze to moze byc karalne takie
                pisanie (i miala racje). Wystarczy wiec wniosek i decyzja prokuratora i po
                dwoch etapach (IP + nr tel) piszący jest znany. To, co napisalem nie dotyczy
                niektorych adresow, np. z telewizji kablowych, kafejek internetowych, etc.

2. Mozna stracic anonimowosc przez zwykle wygadanie sie - na forum jest wiele
                osob nie calkiem zyczliwych i patologicznie ciekawych, dla ktorych frajdą jest
                po prostu zdemaskowanie kogos. Takie forumowe Sherlocki w zlym wydaniu (tak
                mniej wiecej zdemaskowano jakis czas temu urzedniczke ministerstwa
                (lala.laleczna), ktora miala poglady dalekie od GW i koterii, wiec wzbudzila
                mocną nienawisc w pewnych grupach i nawet bylo o niej w telewizji w TVN w
                programie Uwaga. Moze nawet miala powazne nieprzyjemnosci w pracy, a moze
                jeszcze gorzej. Po prostu za poglady to bylo i za pisanie w czasie pracy, fakt,
                ale tu wielu tak pisze, a scigano tylko ją. O sprawach miriam i paru innych
                osob, ktore zostaly z wlasnej lub bez wlasnej woli zdemaskowane juz nie pisze,
                bo to sprawy znane i dosc oczywiste.

To tyle na razie - nie mialem intencji wzbudzac Pana niepokoju, ot tak
                dokomentowalem, a tu widze, ze Pan sie zainteresowal.

Pozdrawiam
                lbm

• sceptyk Lysy ma slusznego 21.05.06, 22:07
                  Kolega w beemce ma racje. Istnieje tu grupa amoralnych wscibskich, ktorzy czas
                  i energie traca na wyszukiwanie danych personalnych forumiarzy, wykorzystujac
                  je potem do szantazy. Sam tego doswiadczylem.

Zas dla Euromira (pana) pozdro!
                  sc-k
                  • euromir Att: Pan Sceptyk 21.05.06, 22:53
                    Drogi Panie Sceptyku,

cieszy mnie niewymownie, iż po latach spotykam Pana (a Pan widzę w dobrej
                    formie) na FK, pomiędzy wcale niemałą tu grupą szacownych emigrantów ze śp. F
                    Aktualności.

Forum Kraj znajduję b. pozytywnie. Moje pierwsze wrażenie to radość, że jest tu
                    tak wiele niezależnie, interesująco i mądrze piszących osób. Uwagę zwraca też
                    szaleńcze tempo - olbrzymia ilość i intensywność wątków. Bardzo często
                    równolegle podejmujących ten sam temat. Dla ludzi w moim wieku (pamięta Pan
                    oczywiście, że jestem byłym powstańcem styczniowym?) nawet próba
                    powierzchownego ogarnięcia tematu stanowi poważny wysiłek i wyzwanie.

Co więcej u mnie? Ach co się Panie przez te lata z prostatą porobiło...

Pozdrawiam serdecznie:

Euromir
                    • sceptyk Att: Euromir (pan) 21.05.06, 23:12
                      Szanowny Euromirze (panie),

Panski wiek jest mi doskonale znany, gdyz to przeciez we dworku u Panskich
                      rodzicow znalazlem schronienie, gdy uchodzilem po powstaniu listopadowym.
                      Wdzieczny im jestem do dzis. A i Pana tez wspominam z sentymentem; byl Pan
                      pojetnym uczniem w sztuce fechtunku.

Natomiast Kraj, i owszem, ciekawy, wiele interesujacych nickow. Nie jestem
                      jednak w stanie sledzic wiekszosci dyskusji (z wyzej podanych wzgledow). Uwage
                      ma glownie pochlania gabriela.casey vel kropekuk vel kropek_oxford vel
                      nie_trawie_glupcow etc. Osobnik ten, o nie do konca okreslonej tozsamosci
                      seksualnej i zarazem szwankujacy na zdrowiu psychicznym, napisal/a juz okolo
                      40,000 postow. Z tego okolo 30,000 poswieconych jest na opluwanie Polski i
                      Polakow. Co pewien czas pytam sie adminow, czemu na to zezwalaja. Nie musze
                      chyba dodawac, ze jest to tzw. pytanie retoryczne.

Oczywiscie przypadki nagminnego opluwania Polski nie sa czyms nowym na forum.
                      Zapewne i Pan tez sie zetknal z tym zjawiskiem wielokrotnie. Nowoscia jest
                      jedynie skala opluwania.

pozdrawiam rownie serdecznie
                      p. sc-k

PS. Prostate sobie wymienilem. Radze postapic podobnie.
                      • euromir O prostacie i plotki 22.05.06, 00:15
                        Drogi Panie Sceptyku,

przyznam, że jak i Pana, już na starcie zaintrygowała mnie niezwykła postać
                        Pana gabriela.casey vel kropekuk vel kropek_oxford vel nie_trawie_glupcow etc.
                        Gdyż osoba ta niezwłocznie zwraca na siebie zainteresowanie. Zapewne dlatego,
                        iż oprócz kilku niemiłych, a wymienionych przez Pana cech zdążyłem zauważyć, iż
                        charakteryzuje się całą gamą jeszcze innych rzucających się w oczy przymiotów.
                        Oto oprócz - jak widać - imponującej całemu Forum nadaktywności Pan Kropek
                        dysponuje; ciekawą niezmanierowaną przez techniczne, czy artystyczne ambicje
                        zawodowe inteligencją, wrodzonym krytycyzmem wobec ideii, które mają szansę w
                        przyszłości wydać mu się niemiłe, wreszcie wielkim sercem, skoro daje sobie
                        radę, na raz, na bardzo wielu frontach bojować. Muszę wszakże przyznać, iż
                        najbardziej mnie fascynuje Pana Kropka nowoczesne, pozbawione przesądów
                        podejście do zagadnień tożsamościowych.
                        Z dużym podziwem i zainteresowaniem przyglądam się jego poczynaniom.

Od mej Mamuśki ślę Panu pozdrowienia. Co piątek jak zwykle czule Pana przy
                        czulencie wspomina. Serniki, łamańce, makowce i drożdżowe od Niej prześlę
                        poleconym.

Moje ukłony:

Euromir

PS
                        Prostaty za Boga nie wymienię, choć nie jest Pan pierwszym, który mnie namawia.
                        To ostatnia orginalna część, która mi jeszcze została.
            • agata1120 Re: I tu moglby byc pies pogrzebany - 22.05.06, 13:56
              Klopot w tym, ze np. Geremek uwaza sie za i jest Polakiem zyd. pochodzenia.
              Dlaczego nagle mialby byc w partii "mniejszosc zydowskiej". Niestety gdy byl
              ministrem uwazano go za polskiego Zyda, nie reprezentujacego interesy polskie.
              Powtarza sie pytanie: czym jest teraz mniejszosc zydowska w Polsce i ile jest
              osob ktore by w rubryce narodowosc wpisaloby: zydowska. Niewielu. A czy mozna
              byc Zydem i Polakiem Polak zawsze odpowie: nie. Niestety.
    • t0g Re: Antysemicka wypowiedz Rokity - komentarz: 21.05.06, 20:55

• sawa.com Re: Antysemicka wypowiedz Rokity 21.05.06, 21:49
      euromir napisał:
      Po dłuższym namyśle stwierdziłem jednak, iż zapewne jestem w błędzie. Po
      > pierwsze: Rokita wywiadu udzielił Wyborczej a ta go opublikowała. Po drugie:
      > się antysemityzmu?

Jest niestety, euromirze. Jest to zboczenie. I co gorsze dla poszukiwaczy tego
      dobra... antysemityzm zaczyna być w Polsce towarem wielce deficytowy...

Jeden czy drugi bubel wiosny niestety nie czynią... Co stwierdzam z
      satysfakcją:)))
      • olek.olek Re: Znowu atak na Dorna, Wassermanna, Wildsteina 22.05.06, 06:57
        Ohydni antysjoniści !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka