Dodaj do ulubionych

Nowe wraca milerowymi krokami !!!

IP: *.*.*.* 23.10.01, 10:48
Tych ludzi już nic nie zmieni, mają to w genach.
Oni wierzą jedynie w CENTRALIZM.
Zawładnąć NBP !Sterowane centralnie Kasy Chorych !
itd...
A centralnie znaczy dla nich - partyjnie.
Pamiętacie ?
Ludzie !!!
Ratunku !!!

Obserwuj wątek
    • Gość: eres Re: Nowe wraca milerowymi krokami !!! IP: 212.244.106.* 24.10.01, 12:33
      Gość portalu: lelesio napisał(a):

> Tych ludzi już nic nie zmieni, mają to w genach.
      > Oni wierzą jedynie w CENTRALIZM.
      > Zawładnąć NBP !Sterowane centralnie Kasy Chorych !
      > itd...
      > A centralnie znaczy dla nich - partyjnie.
      > Pamiętacie ?
      > Ludzie !!!
      > Ratunku !!!

Nie mogę zrozumieć tych ludzi, którzy świadomi doświadczeń z czasów PRL, a także
      wcześniejszych rządów koalicji SLD/PSL na tę starą pezetperowsko-betonową gwardię
      głosowali. Staram się natomiast zrozumieć tę większość wyborców, która wybory
      zbojkotowała. Przecież większość z nas odczuwa głęboką frustrację całą naszą
      skompromitowaną klasą polityczną.
      • Gość: Crotalus Re: Nowe wraca milerowymi krokami !!! IP: 157.25.121.* 24.10.01, 13:28
        Gość portalu: eres napisał(a):

> Gość portalu: lelesio napisał(a):
        >
        > > Tych ludzi już nic nie zmieni, mają to w genach.
        > > Oni wierzą jedynie w CENTRALIZM.
        > > Zawładnąć NBP !Sterowane centralnie Kasy Chorych !
        > > itd...
        > > A centralnie znaczy dla nich - partyjnie.
        > > Pamiętacie ?
        > > Ludzie !!!
        > > Ratunku !!!
        >
        > Nie mogę zrozumieć tych ludzi, którzy świadomi doświadczeń z czasów PRL, a takż
        > e
        > wcześniejszych rządów koalicji SLD/PSL na tę starą pezetperowsko-betonową gward
        > ię
        > głosowali. Staram się natomiast zrozumieć tę większość wyborców, która wybory
        > zbojkotowała. Przecież większość z nas odczuwa głęboką frustrację całą naszą
        > skompromitowaną klasą polityczną.

Podstawowa psychologia. Autorytarni debile zawsze muszą czuć nad sobą bat.

• Gość: Indris Jak tylko to - to bardzo dobrze IP: *.ibspan.waw.pl 24.10.01, 13:10
      lelesio napisał: "Zawładnąć NBP !Sterowane centralnie Kasy Chorych !"
      Jak to - to bardzo dobrze.
      NBP to nie jest prywatny biznes, tylko pieniądze państwa. Nienormalne jest,
      żeby rządziła nimi grupa ludzi przed nikim i w żaden sposób nieodpowiedzialna.
      Kasy Chorych stały się synekurami lokalnych klik. Jeżeli będą kontrolowane
      centralnie, to będzie można trochę przynajmniej pohamowac lokalnych kacyków.
      • Gość: CCC Do indrisa pytań kilka. IP: 213.77.91.* 24.10.01, 14:47
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> lelesio napisał: "Zawładnąć NBP !Sterowane centralnie Kasy Chorych !"
        > Jak to - to bardzo dobrze.
        > NBP to nie jest prywatny biznes,
        Pieniądze którymi dysponuje NBP to w większości pieniądze prywatne. Pieniądze
        należące do banków i firm. Jakiekolwiek manipulowanie przy NBP jest bardzo
        ryzykowne i może dla naszej gospodarki skończyć się tragicznie. Jeżeli chodzi o
        mnie to większe zaufanie mam do Rady Polityki Pienieżnej niż do polityków z SLD.

A teraz pytania:
        1. Czy ty lub ktoś z twojej rodziny ma jakieś oszczędności w polskim banku ???
        2. Firma w której pracujesz (uczelnia na której się uczysz ???,ZUS,Rejonowy Urząd
        Pracy) trzyma jakieś pieniądze w którymś z polskich banków ???
        3. Czy chciałbyś ,żeby te wszystkie pieniądze (Twoje, Twojej rodziny,firm,ZUS'u i
        Rejonowych Urzędów Pracy) zotały roztrwonione przez jakiegoś nawiedzonego
        kretyna ???

Pozdrawiam CCC

• Gość: glorius Re: Do CCC IP: *.tychy.msk.pl 24.10.01, 14:50
          Mógłbyś mi wyjaśnić, bo niebardzo rozumiem...skad w NBP prywatne pieniądze?
          • Gość: CCC Re: Do CCC IP: 213.77.91.* 26.10.01, 18:38
            Gość portalu: glorius napisał(a):

> Mógłbyś mi wyjaśnić, bo niebardzo rozumiem...skad w NBP prywatne pieniądze?

Sprawa jest bardzo prosta. Każdy polski bank musi trzymać obowiązkowy depozyt w
            NBP. Czyli jeżeli masz konto w polskim banku to (częściowo) masz je w NBP.
            A jeżeli NBP porzycza rządowi pieniądze są to częściowo Twoje pieniądze.

Państwo Polskie jest największym porzyczkobiorcą (Tak zwane "finansowanie
            deficytu" to dość wysoko oprocentowane porzyczki.) Dlatego rząd stara się obniżyć
            stopy procentowe (im niższe stopy tym mniej musi płacić).
            Rząd może oczywiście wydawać nie swoje pieniądze na "ważne cele społeczne" ale
            musi cholernie uważać na każdy krok. Gospodarkę (zwłaszcza taką słabą jek nasza)
            bardzo łatwo zdestabilizować.
            Mam nadzieję ,że jesteś zadowolony z wyjaśnień.

Pozdrawiam CCC
        • Gość: JA NIE PYTAJ A POMYŚL IP: *.*.*.* 24.10.01, 15:00
          MYŚL
          • lelesio Re: NIE PYTAJ A POMYŚL 24.10.01, 15:04
            za duże wymagania!
            :)
          • Gość: CCC Re: NIE PYTAJ A POMYŚL IP: 213.77.91.* 26.10.01, 18:43
            Gość portalu: JA napisał(a):

> MYŚL
            Znam odpowiedź na wszystkie pytania które zadałem. Chciałem skłonić do myślenia
            innych (i poznać ich argumenty).

Czyli:
            MYŚL !!! i napisz o tym co wymyśliłeś.

Pozdrawiam CCC

• lelesio Re: Jak tylko to - to bardzo dobrze 24.10.01, 14:57
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> NBP to nie jest prywatny biznes, tylko pieniądze państwa.
        ...
        > Jeżeli będą kontrolowane centralnie, to będzie można
        trochę przynajmniej pohamowac lokalnych kacyków.

Indris dziecko, czy Ty wiesz o czym piszesz? Jakich
        kacyków? Właśnie partyjni "kacykowie" chcą sie teraz
        dorwać do państwowej kasy!
        Dzięki mądrej i niezależnej polityce kolejnych Prezesów
        (Duże "P"!) NBP nasz pieniądz jest pieniądzem a nie
        bezwartościowym papierem.
        A centralne sterowanie wszystkim już przerabialiśmy w PRL
        ale Ty chyba tego nie pamiętasz.
        :)
        • Gość: Indris O zarządzaniu IP: *.ibspan.waw.pl 24.10.01, 16:52
          Pisałem o 2 sprawach, które przedmówca podciągnął pod jedną (NBP).
          Co do NBP: jest oczywiste, że jest JEDEN ("centralistyczny") i że ma
          uprawnienia w sprawach PUBLICZNYCH pieniędzy (np. stopy procentowe !) i że ktoś
          musi nim zarządzać. Otóż uważam, że KTOKOLWIEK zarządza JAKĄKOLWIEK dziedziną
          życia publicznego - nie powinien być NIEODPOWIEDZIALNY. A cała RPP i prezes NBP
          właśnie SĄ nieodpowiedzialni. Premiera można odwołać, prezydenta - postawić
          przed Trybunał Stanu, nawet dla sędziów są sądy dyscyplinarne. Natomiast RPP i
          jeszcze kilka powołanych w ostatnim 12-leciu urzędów tworzą 'państwa w
          państwie' a ich szefowie są "świętymi krowami". To jest po prostu sprzeczne z
          zasadami racjonalnego zarządzania.
          W sprawie Kas Chorych: jak wyżej i jeszcze coś. Powszechnie wiadomo, że
          najgorszy syf jest właśnie w samorządach (np. znane historie z zarobkami) i to
          NIEZALEŻNIE od dominującej opcji politycznej. Obecne prawo polskie jest takie,
          że samorząd jest de facto klikorządem. A pieniądze i tak dostaje w większości z
          budżetu (CENTRALNEGO). Dlatego - dopóki społeczności lokalne nie będą miały
          rzeczywistej kontroli nad swoimi elitami - publiczna służba zdrowia powinna byc
          scentralizowana na tyle, żeby Min. Zdrowia nie mogło w razie pretensji
          zasłaniać się brakiem kompetencji.
          • Gość: CCC Dalej czekam na odpowiedź ???? IP: 213.77.91.* 26.10.01, 18:40
            Ciekaw jestem co wymyślisz.

Pozdrawiam CCC
    • Gość: Janek Re: Nowe wraca milerowymi krokami !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.01, 14:06
      Koledzy. Coście tacy sfrustrowani. 90 % lekarzy brało łapówki i bierze dalej
      /wczorajsza wypowiedż szefa izby lekarskiej/, samorządy są państwem w państwie,
      władza bezkarna, itd. Będzie to co było, bo finansów brak. Tyle, że etosu i
      wartości nikt w to g... nie wplącze. Ciekawe jakie nowe afery ujrzą teraz
      światło dzienne?
      • Gość: KAT Re: Nowe wraca milerowymi krokami !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.01, 18:21
        CZy nie uważacie ,że najpierw należy rozliczyć afery pzpr i sld a potem aws?
        Czy tylko niektórzy z was mają - 10 dioptrii?
        • Gość: Janek Re: Nowe wraca milerowymi krokami !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.01, 19:40
          Uważałem i uważam, że należy rozliczyć wszystko co było bezprawne od powstania
          PRL do teraz. Inaczej to wszystko wygląda na kpiny z prawa. Nie nadarmo się
          mówi, że w Polsce sprawiedliwość można kupić. Pozdrawiam.
          • Gość: KAT Re: Nowe wraca milerowymi krokami !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.01, 20:42
            Janku-mimo ,że nas dzieli chyba dużo to ja widzę ,że z tobą można pogadać!
            Dobrze.że widzisz ,że w tym kraju jest nie tylko miller i spólka!
            Czasem ci dowaliłem niesrogo ale chyba mi to wybaczysz?:))
            Obiecuję się poprawić:)))
            Pozdrawiam!
            P>S
            Jednak od niechęci od Żydów mnie nie odwiedziesz.
            • Gość: Janek Re: Nowe wraca milerowymi krokami !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.01, 21:47
              Masz dużo racji gdy argumentujesz. Wtedy czytam z uwagą. Co do połajanek jak
              sam wiesz też jestem do nich skory. Nie oznacza to jednak braku wzajemnego
              szacunku. Co do lubienia czy nie innych narodowości, każdy ma wolną wolę.
              Niemiec Nitschman w 1903 r. napisał:" Patriotyzm jest cnotą, dopóki znajduje
              wyraz w przywiązaniu do swego narodu, z chwilą jednak, gdy przeradza się w
              zaślepioną i nieuzasadnioną pogardę względem innych, staje się występkiem." Ja
              chciałem tylko dodać, że Żydem nie jestem, ale ten naród szanuję. Potrafię
              odróżnić co zrobili dobrego , a co złego dla Polaków. Lata 1944-56 są chyba
              zbyt znaczące i musi dużo wody upłynąć, żeby znaleźć wspólny język. Nie wolno
              jednak mówić nigdy nigdy, bo jak pisał w XVII-wiecznej Polsce Wacław Potocki:
              "Nigdy w szczerej nie żyli Polak z Niemcem zgodzie,
              Polaka pycha, Niemca wolność w oczy bodzie.
              Stąd przypowieść i miejsce, że póki świat światem
              Nie będzie nigdy Niemiec Polakowi bratem."

Czasy się zmieniły i niedługo zdaje się będziemy żyć w zjednoczonej
              Europie.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka