emerytka2006 25.05.06, 22:16 ... czy jest to postać odpowiednia akurat do przyjmowania pielgrzymki Benedykta XVI, który jak wiadomo, jedną ze swoich idee fix, uczynił walkę z ksenofobią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lortea [...] 25.05.06, 22:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: Ksiądz Peszkowski na ekranie TVP: koszmar! 25.05.06, 22:24 emerytka2006 napisała: > jedną ze swoich idee fix, Coś ta moskiewska Kuźnia Kadr słabo się przyłożyła do nauczenia cię języków obcych... Chodziło ci o idée fixe? Odpowiedz Link Zgłoś
lortea [...] 25.05.06, 22:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Uczyl Marcin Marcina - u emerytki to byla lacina:) 26.05.06, 02:41 Nie francuski, acho. Oh, to mlode pokolenie, bez jezykow klasycznych...Horror! Odpowiedz Link Zgłoś
acho No way :P 26.05.06, 10:03 Kropek, nie jesteś taki znowu ode mnie starszy no i nie masz racji :-) Poza tym dlaczego z nieukrywaną przyjemnością popierasz tego obrzydliwego trolla? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada trollem to jesteś ty 26.05.06, 10:34 nie masz niczego ciekawego do zakomunikowania, poza trollowanie "a tam nie ma jednej literki". Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: trollem to jesteś ty 26.05.06, 10:44 Do zakomunikowania mam coś w wartościowych wątkach. Wątki zakładane przez cynicznego i obrzydliwego trolla, który nie potrafi uszanować niczego, co dla innych ludzi może być wartościowym, pięknym, ważnym albo też tragicznym i bolesnym, zasługuje jedynie na to, by go wyśmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada ty się śmiejesz? 26.05.06, 10:48 nie zauważyłem pod tą pianą Widzę, że wartościowość wpisałeś w autodefinicję. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: Ksiądz Peszkowski na ekranie TVP: koszmar! 26.05.06, 10:09 acho napisał: > Chodziło ci o idée fixe? Niektórzy na starość "fiksują"... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jampawel Re: Ksiądz Peszkowski na ekranie TVP: koszmar! 26.05.06, 21:28 acho napisał: > emerytka2006 napisała: > > jedną ze swoich idee fix, > > Coś ta moskiewska Kuźnia Kadr słabo się przyłożyła do nauczenia cię języków obc > ych... > > Chodziło ci o idée fixe? > >Emerytko! jestes za kk, zawsze myslalem ze jestes osoba ktura poznala polski komunizm (w sumie lagodny-niebylo tak zle) i czasy po komunizmie, myslalem ze wybieralas dobro w systemie Ko i kk, kk dzisaj zadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 Wstyd, proszę księdza! 25.05.06, 22:27 www.geocities.com/jedwabne/wokol_jedwabnego_1.htm www.geocities.com/jedwabne/wokol_jedwabnego_2.htm www.geocities.com/jedwabne/wokol_jedwabnego_3.htm www.geocities.com/jedwabne/wokol_jedwabnego_4.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sklerotycznylud [...] 25.05.06, 22:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 ???? 25.05.06, 22:42 Możesz tak ad rem (wiem - nie lubisz Urbana)... Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Do emerytki2006 26.05.06, 00:50 Droga pani! Ależ oczywiście, że przemiły dziadzio Peszkowski, cierpiący na zaawansowaną postać moherowego Alzheimera, jest najodpowiedniejszą osobą do występów podczas papieskiego tournee po naszej umęczonej ojczyźnie. W zalinkowanym przez panią tekście udowadnia czarno na białym (a raczej: głupim i głupszym), że zbrodni w Jedwabnem NIE dokonali: 1. Polacy (zapewne w 95% rzymskokatolicy) 2. Niemcy (zapewne w 100% rodacy obecnego biskupa Rzymu). Zwalenie winy na Ukraińców jest postępowaniem znamionującym iście Salomonową mądrość. Tylko dlaczego nie chce mi się śmiać z tak prymitywnej prowokacji?... Odpowiedz Link Zgłoś
lortea [...] 26.05.06, 08:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzik1 Re: Wstyd, proszę księdza! 26.05.06, 09:03 Dziękuję za linki. Prawdy o księdzach nigdy za wiele. PS. czy ten ksiądz myśli, że działa "dla dobra - na chwałę" KK ? Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Wstyd, babuszka ! 26.05.06, 09:55 Dlaczego to ksiądz ma się wstydzić ? Że przedstawił FAKTY oparte zresztą na sowieckich źródłach ? Jeśli zaś wg ciebie napisał nieprawdę, to mniemam, iż jesteś na tyle inteligentną osobą, by każde jego kłamliwe twierdzenie po kolei obalić... No więc, babuszko, do dzieła ! Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba No i co, babuszka ! 26.05.06, 11:42 Jak idzie kwerenda w archiwach moskiewskich w poszukiwaniu argumentów ?... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt.z.mojrzeszowa Re: Ksiądz Peszkowski na ekranie TVP: koszmar! 26.05.06, 01:02 dlaczego wycinacie tylko glosy krytykujace emerytke? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Guzik prawda: acho nie wycieli. A ze paru chamow 26.05.06, 02:43 przy tym oberwalo to i dobrze - nalezy sie za "genetyczny antysemityzm". Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt.z.mojrzeszowa genetyczny to moze byc np.rak... 26.05.06, 07:44 genetyczny to moze byc np.rak... Odpowiedz Link Zgłoś
lortea [...] 26.05.06, 08:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:02 Myslę że masz rację. Wątek emerytki pt. że prezydent sobie zakpił zniknął. Pewnie dlatego że udowodniłam w nim że nie zakpił i że miał racje. To forum jest tak czerwone że az przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:04 Tak jak wczesniej nie wierzyłam w sldowskie układy , tak spokojnie obserwując co się dzieje na tym forum uwierzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt.z.mojrzeszowa Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:16 marga_f napisała: > Tak jak wczesniej nie wierzyłam w sldowskie układy , tak spokojnie obserwując > co się dzieje na tym forum uwierzyłam. =================================================== naprawde nie widzialas tego w ostatnich latach? Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:58 emeryt.z.mojrzeszowa napisał: > > marga_f napisała: > > > Tak jak wczesniej nie wierzyłam w sldowskie układy , tak spokojnie obserw > ując > > co się dzieje na tym forum uwierzyłam. > =================================================== > naprawde nie widzialas tego w ostatnich latach? Nie przywiązywałam do tego wagi , ale ostatnio dowiedziałam sie o wielu róznych machlojach , konkretnych osób (to nie ma nic wspólnego z tym forum i nie będe o tym pisać) A to forum obserwuję już bez emocji i stronniczośc często jest porażająca.Ale zobaczymy co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:07 ps. Jestem zwolenniczką PO ale staram sie oceniac wszystko obiektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:15 Już mi się na razie nie chce pytać giwi co sie stało z wątkiem emerytki o prezydencie i Polskiej tolerancji.To był dobry wątek do dyskusji o tolerancji i o histori , bo pasował na forum kraj a nie społeczeństwo , bo nawiązywał do wypowiedzi prezydenta, ale czerwona cenzura , nie wiadomo co z nim zrobiła żeby uchronić zapewne ich idolkę.Po co dyskutować , lepiej zakłamywać rzeczywistość. To przykre i utwierdza mnie tylko w przekonaniu o słuszności moich przypuszczeń i o tym do kogo zaufania mieć się nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Muszę sie przyznać , ze tez walczę z tą 26.05.06, 09:47 "obiektywna " reprezentantka poprzedniego "ancient regime'u", czasmai mi sie udawało - np. pod koniec dnia 3 maja tego roku zdjeli jej watek kontestujacy nasze narodowe świeto zwiazane z Konstytucja 3 maja.To jest osoba naprawde o tendencyjnym nastawieniu do bnaszej rzeczywistości, mentalnie tkwiąca w poprzednim systemi,kostyczna, nielestyczna ( chodzi o jej nastawienie do rzeczywistości ) i co najwazniejsze niereformowalna pod kazdym względem.Najlepiej dac sobie spokoj i nie zabierac głosu, ma swoje grono wielbicieli na tym FK o sympatiach takich samych i co najgorsze , dopiesczana jest przez adminów tego FK ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach a może 26.05.06, 09:52 nasza "emerytka" to właśnie osoba, która patrzy na świat z dystansem i bez zacietrzewienia? Może własnie jej spojrzenie jest pogłębione? Nie bierzesz tego pod uwagę? PS Pomijając już najprostszy fakt, ze każdy ma prawo do własnych poglądów - i nie musza one być tożsame z Twoimi poglądami. Dobrze jest zdawać sobie z tego sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: a może 26.05.06, 10:35 po_godzinach napisała: > nasza "emerytka" to właśnie osoba, która patrzy na świat z dystansem i bez > zacietrzewienia? > Może własnie jej spojrzenie jest pogłębione? Tak, masz absolutną rację. Wzoruje się na swoich ideowych guru, czyli Leninie, Stalinie, Bierucie, Gierku, Jaruzelskim itd.... Aż żal, że tak cudowny świat jaki mieliśmy od 1945 do 1989 roku został bezpowrotnie zniszczony... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach czy ty też 26.05.06, 10:40 jesteś dużo mniej inteligentny, niż można było przypuszczać? Czy może po prostu nie umiesz zauważyć przewrotnej formy wypowiedzi Emerytki? gniewko_syn_ryba napisał: > po_godzinach napisała: > > > nasza "emerytka" to właśnie osoba, która patrzy na świat z dystansem i be > z > > zacietrzewienia? > > Może własnie jej spojrzenie jest pogłębione? > > Tak, masz absolutną rację. Wzoruje się na swoich ideowych guru, czyli Leninie, > Stalinie, Bierucie, Gierku, Jaruzelskim itd.... Aż żal, że tak cudowny świat > jaki mieliśmy od 1945 do 1989 roku został bezpowrotnie zniszczony... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: czy ty też 26.05.06, 10:56 Sugerujesz, że emerytka tylko prowokuje i kpi ?... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: czy ty też 26.05.06, 11:00 Nie do końca. Sugeruję, że pokazuje ona różne strony rzeczywistości, która nigdy nie jest jednoznaczna, bo i świat czarno-biały nie jest. Forma jest kpiarska, owszem :) Myslę też, że stara się stawać po stronie prawdy - nawet tej niewygodnej dla wielu. Tej prawdy, którą widac dopiero z pewnej odległości - niezacietrzewionej. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: czy ty też 26.05.06, 11:16 po_godzinach napisała: > Sugeruję, że pokazuje ona różne strony rzeczywistości, która nigdy nie jest > jednoznaczna, bo i świat czarno-biały nie jest. To by się zgadzało... Kiedyś napisała mi, że Stalina nie można oceniać negatywnie bo nie był całkiem zły (nie są to dokładnie jej słowa ale oddają sens). Na moją uwagę, że Hitlera też nie można oceniać negatywnie bo miał także wiele zasług na koncie (opanowanie chaosu politycznego, postawienie na nogi niemieckiej gospodarki, likwidacja bezrobocia, budowa infrastruktury drogowej, na której i powojenna Polska skorzystała etc.) już nie odpowiedziała... > Myslę też, że stara się stawać po stronie prawdy - nawet tej niewygodnej dla > wielu. Tej prawdy, którą widac dopiero z pewnej odległości - niezacietrzewionej Ja daleki jestem od zacietrzewienia ale jakoś moja prawda zdecydowanie różni się od "prawdy" emerytki (zapewne wychowanej na "Prawdzie" - tej moskiewskiej...) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: czy ty też 26.05.06, 11:19 : )))) ja się nie znam, ale to, co ona pisze czytam tak: nie dajcie się zwariować jednostronnemu oglądaniu rzeczywistości :) ale może się mylę :) Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: czy ty też 26.05.06, 11:29 Hm, nie byłbym tego taki pewien... Obawiam się, że jej sympatia i uwielbienie dla "minionego ustroju" bynajmniej nie są pozą... :( A może działa tu ten sam mechanizm co w przypadku słynnej piosenki "Mydełko Fa", która w założeniu miała być parodią disco-polo, a w rzeczywistości stała się hymnem tego gatunku... ? Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: czy ty też 26.05.06, 11:47 He, tu masz parę przykładów bardzo (!) "obiektywnego" i "bez zacietrzewienia" spojrzenia babuszki na naszą historię i teraźniejszość: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42436716&a=42436716 Znamienne, że gdy poprosiłem o źródła tych informacji, to zamilkła... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: czy ty też 26.05.06, 11:57 No widzisz. osobiście w tym, co podałeś linku zgadzam się z jej punktem widzenia :) Czy to znaczy dla ciebie, ze jestem "czerwona zaraza"? Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: czy ty też 26.05.06, 12:05 Nie pozostawiasz mi wyboru... :( A przy okazji, skoro się z nią całkowicie w tych kwestiach zgadzasz, to może ty mi wyjaśnisz jak to jest z tą nienawiścią do Ormian... ? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: czy ty też 26.05.06, 12:08 do Ormian - nie wiem. napisałam, że zgadzam się z jej punktem widzenia "> Nie pozostawiasz mi wyboru... :( " No więc - i ty mnie nie pozostawiasz. Z przykrością podtrzymac muszę opinię o tym, iz myślałam, że jestes bardziej inteligentny. A tu klops: ktoś, kto widzi świat dwuwymiarowo takie budzic musi skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: czy ty też 26.05.06, 12:18 po_godzinach napisała: > do Ormian - nie wiem. > > napisałam, że zgadzam się z jej punktem widzenia Skoro zgadzasz się z jej punktem widzenia, to powinnaś wiedzieć... :> > > "> Nie pozostawiasz mi wyboru... :( " > > No więc - i ty mnie nie pozostawiasz. Z przykrością podtrzymac muszę opinię o > tym, iz myślałam, że jestes bardziej inteligentny. A tu klops: ktoś, kto widzi > świat dwuwymiarowo takie budzic musi skojarzenie. > A gdzie ty u niej dwuwymiarowość widzisz, dziewczyno ???!!!... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: czy ty też 26.05.06, 12:23 > Skoro zgadzasz się z jej punktem widzenia, to powinnaś wiedzieć... :> Zgadzam się z punktem widzenia - nie znaczy, że zgadzam się z każdym szczegółem. > A gdzie ty u niej dwuwymiarowość widzisz, dziewczyno ???!!!... Jeśli dobrze zrozumiałam: jeśli ktoś zgadza się z tym, co w przytoczonym liście napisała Emerytka jest "czerwoną zarazą", świadczy to widzeniu świata dwuwymiarowo: my (biali) i oni (czerwoni). Pomiędzy tym jednak jest nieskończenie wiele odcieni i wymiarów. Jeśli źle zrozumiałam, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: czy ty też 26.05.06, 12:36 po_godzinach napisała: > Zgadzam się z punktem widzenia - nie znaczy, że zgadzam się z każdym szczegółem Gdyby tak potraktować każdy kolejny "szczegół", to ciekaw jestem co by zostało z tego "punktu widzenia"... ;))) > Jeśli dobrze zrozumiałam: jeśli ktoś zgadza się z tym, co w przytoczonym liście napisała Emerytka jest "czerwoną zarazą", świadczy to widzeniu świata > dwuwymiarowo: my (biali) i oni (czerwoni). > Pomiędzy tym jednak jest nieskończenie wiele odcieni i wymiarów. > > Jeśli źle zrozumiałam, przepraszam. Chyba tak. Emerytka postrzega świat w sposób typowy dla "czerwonej zarazy" (i dla niej to byłby chyba komplement, a nie obelga), skoro zatem podzielasz jej punkt widzenia, nie pozostawiasz wyboru... Zapytam jeszcze raz - gdzie u niej widzisz wielostronność ?... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: czy ty też 26.05.06, 12:45 "Zapytam jeszcze raz - gdzie u niej widzisz wielostronność ?..." E. pisze: "Owszem, każdy z nas wie o konfederacji warszawskiej z 1573 r., wszyscy słyszeli, że Polska była domem otwartym dla wypędzanych z Europy żydów w XVI w., każdy ma jakąś tam świadomość, że znalazło u nas schronienie wiele sekt i denominacji protestanckich (mennonici, bracia polscy, czescy i morawscy, arianie), które o działalności w Europie Zachodniej mogły tylko pomarzyć." i dalej: " (...) To tylko niektóre "kwiatki" naszej nietolerancji. Naturalnie, na kartach historii Polski jest również wiele pięknych spraw (i tutaj rozumiem Lecha A. Kaczyńskiego), ale zbyt często są one wałkowane "ku pokrzepieniu serc". Czasem warto się skupić na tych negatywnych, by ujrzeć CAŁĄ ZŁOŻONOŚĆ polskiej historii." Zgadzam się z takim ogladaniem historii, jaki tu jest proponowany - właśnie wielostronny: z jednej strony widzimy dobre strony, z drugiej zaś nie boimy przyznać się do tych złych. Przeszkadza mi historia pisana "ku pokrzepieniu serc", zdecydowanie wolę oglądać - nawet bolesną - prawdę, bo tylko to pozwala na wyzbycie sie kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Naprawdę nie widzisz do czego zmierzała ??? 26.05.06, 14:02 po_godzinach napisała: > Czasem warto się skupić na tych negatywnych, by ujrzeć CAŁĄ ZŁOŻONOŚĆ > polskiej historii." > > Zgadzam się z takim ogladaniem historii, jaki tu jest proponowany - właśnie > wielostronny: z jednej strony widzimy dobre strony, z drugiej zaś nie boimy > przyznać się do tych złych. Nie dostrzegasz różnicy pomiędzy przyznaniem się do "złych stron", a SKUPIANIEM na nich ???... Zgadzam się z tym, co TY piszesz - żeby widzieć i dobre, i złe strony (w odpowiednich, zgodnych ze stanem faktycznym proporcjach) ale to NIE JEST TO SAMO, czego chce emerytka. Jej tok rozumowania w pewnym skrócie i z pewnym przejaskrawieniem można przedstawić tak: owszem, mielismy w historii parę chlubnych epizodów (w gruncie rzeczy mało znaczących) ale generalnie jesteśmy nietolerancyjni, ksenofobiczni, nienawistni itp. itd., ponosimy odpowiedzialność za całe zło na świecie i jako tacy powinniśmy paść na kolana, ubiczować się i przeprosić cały świat za nasze istnienie... Innymi słowy WYOLBRZYMIA nasze przewiny, a na dodatek MANIPULUJE. Bo zapomniała dodać, że nawet w tym czasie gdy tak "prześladowaliśmy" tych wszystkich "innych", to i tak w porównaniu z całą resztą "cywilizowanej" Europy bylismy dla tych innych rajem na ziemi. Tymczasem jakoś nie widzę powszechnego bicia się w piersi i kajania się za nieporównywalne do naszych błędy przeszłości u społeczeństw zachodnich... > > Przeszkadza mi historia pisana "ku pokrzepieniu serc", zdecydowanie wolę > oglądać - nawet bolesną - prawdę, bo tylko to pozwala na wyzbycie sie > kompleksów. Widocznie masz "cierpiętniczą" naturę... ;))) Zauważ, że wszystkie zachodnie społeczeństwa czynią dokładnie na odwrót niż proponuje emerytka (tj. skupiają się na POZYTYWACH) i jakoś nie mają kompleksów... Wiesz po czym Amerykanie poznają Polaka ? Po tym, że na wszystko narzeka... (!) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach mam wrażenie, że 26.05.06, 14:21 wykazujesz złą wolę. "Przemawia Lech Aleksander. Powiedział coś takiego: Polska była zawsze krajem tolerancji, bo tolerancja i poszanowanie wielokulturowości wynika z chrześcijaństwa (?). (... - tutaj przykłady nietolerancji) Naturalnie, na kartach historii Polski jest również wiele pięknych spraw (...) Czasem [jednak] warto się skupić na tych negatywnych [sprawach], by ujrzeć CAŁĄ ZŁOŻONOŚĆ polskiej historii." Podkreślono: całą złożoność. Ja podkreślam: "wiele" [pięknych spraw] oraz "czasem" [warto się skupić]. Wydaje się więc, że twoja interpretacja: "Jej tok rozumowania w pewnym skrócie i z pewnym przejaskrawieniem można przedstawić tak: owszem, mielismy w historii parę chlubnych epizodów (w gruncie rzeczy mało znaczących) ale generalnie jesteśmy nietolerancyjni, ksenofobiczni, nienawistni itp. itd., ponosimy odpowiedzialność za całe zło na świecie (...)" nie znajduje potwierdzenia w oryginalnym tekście Emerytki :) Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: mam wrażenie, że 26.05.06, 14:30 po_godzinach napisała: > wykazujesz złą wolę. JA ??? To proszę cię ponownie - wytłumacz mi skąd wzięła tę nienawiść do Ormian !!! Uważasz to za przejaw dobrej woli (w przeciwieństwie do mnie) i obiektywnego spojrzenia na historię ???... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: mam wrażenie, że 26.05.06, 14:41 gniewko_syn_ryba napisał: > po_godzinach napisała: > > > wykazujesz złą wolę. > > JA ??? To proszę cię ponownie - wytłumacz mi skąd wzięła tę nienawiść do Ormian > !!! Uważasz to za przejaw dobrej woli (w przeciwieństwie do mnie) i obiektywneg > o > spojrzenia na historię ???... Nic mi nie wiadomo, o nienawiści Polaków do Ormian - co to jednak zmienia? Oprócz Ormian E. wymieniła również inne przykłady. Może odniósłbyś się merytorycznie do mojego ostatniego wpisu, bo będę podejrzewać, że tego kota ogonem ... wiesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: mam wrażenie, że 26.05.06, 16:01 po_godzinach napisała: > Nic mi nie wiadomo, o nienawiści Polaków do Ormian - co to jednak zmienia? To, że babuszka "mija się z prawdą" (to takie eufemistyczne określenie red. Blumsztajna na kłamstwo) nic dla ciebie nie znaczy ?... > Oprócz Ormian E. wymieniła również inne przykłady. Równie prawdziwe ?... Prosiłem ją o źródła - nie podała. A pamietam, że były robione w Polsce badania dot. stosunku Polaków do innych nacji i z tego, co pamiętam ich wyniki nie za bardzo przystawały do babuszkowych twierdzeń... > Może odniósłbyś się merytorycznie do mojego ostatniego wpisu, bo będę > podejrzewać, że tego kota ogonem ... wiesz :) A odniosłem się niemerytorycznie ?... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: mam wrażenie, że 26.05.06, 16:11 > To, że babuszka "mija się z prawdą" (to takie eufemistyczne określenie red. > Blumsztajna na kłamstwo) nic dla ciebie nie znaczy ?... Napisałam, że nic mi nie wiadomo o nienawiści Polaków do Ormian. To nie znaczy, że twierzę, iz E. mija się z prawdą. Może być tak, że ja nic nie wiem, może być tak, że E. pomyliła się, może być, że kłamie. Nie wiemy, czy kłamie. > > > Oprócz Ormian E. wymieniła również inne przykłady. > > Równie prawdziwe ?... Prosiłem ją o źródła - nie podała. A pamietam, że były > robione w Polsce badania dot. stosunku Polaków do innych nacji i z tego, co > pamiętam ich wyniki nie za bardzo przystawały do babuszkowych twierdzeń... Które z pozostałych przykładów kwestionujesz? > > > Może odniósłbyś się merytorycznie do mojego ostatniego wpisu, bo będę > > podejrzewać, że tego kota ogonem ... wiesz :) > > A odniosłem się niemerytorycznie ?... Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: mam wrażenie, że 26.05.06, 16:57 po_godzinach napisała: > Napisałam, że nic mi nie wiadomo o nienawiści Polaków do Ormian. To nie znaczy, że twierzę, iz E. mija się z prawdą. > Może być tak, że ja nic nie wiem, może być tak, że E. pomyliła się, może być, > że kłamie. Nie wiemy, czy kłamie. Ciekawe co na to sami Ormianie... ;))) Ale czy ta sofistyka jaką tu zaprezentowałaś, to przypadkiem nie wzorcowy przykład tego męczenia kota, które przypisałaś mnie ?... ;) > Które z pozostałych przykładów kwestionujesz? Tu masz odpowiedź: hal.psych.uw.edu.pl/2004zalaczniki/wyklad11.pdf (szczególnie od str. 57) > > A odniosłem się niemerytorycznie ?... > > Tak. Byłbym wdzięczny za uzasadnienie. A teraz skoro chcesz, to do rzeczy: wykazujesz złą wolę. Proszę o merytoryczne uzasadnienie. "Przemawia Lech Aleksander. Powiedział coś takiego: Polska była zawsze krajem tolerancji, bo tolerancja i poszanowanie wielokulturowości wynika z chrześcijaństwa (?). Czy powiedział nieprawdę ? Weź przy tym pod uwagę, że przy ocenie historycznej należy posługiwać się ówczesnymi kryteriami - stosowanie współczesnych jest niedopuszczalnym błędem. (... - tutaj przykłady nietolerancji) Nikt nie jest ideałem, co nie zmienia faktu, że w porównaniu z innymi ówczesnymi państwami bylismy oazą tolerancji. Naturalnie, na kartach historii Polski jest również wiele pięknych spraw (...) Czasem [jednak] warto się skupić na tych negatywnych [sprawach], by ujrzeć CAŁĄ ZŁOŻONOŚĆ polskiej historii." Zestaw tę ogólnikową wypowiedź z poprzednim szczegółowym wyliczeniem "przykładów nietolerancji", to może będziesz miała pojęcie co emerytka rozumie jako "całą złożoność"... Ja podkreślam: "wiele" [pięknych spraw] Jednak nie tak wiele jak wyliczonych przykładów nietolerancji... oraz "czasem" [warto się skupić]. Czy to "czasem" nie wypada nazbyt często ?... Wydaje się więc, że twoja interpretacja: (...) nie znajduje potwierdzenia w oryginalnym tekście Emerytki" Doprawdy ? No to czekam na twoją... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: mam wrażenie, że 26.05.06, 17:26 > Ciekawe co na to sami Ormianie... ;))) Ale czy ta sofistyka jaką tu > zaprezentowałaś, to przypadkiem nie wzorcowy przykład tego męczenia kota, które > przypisałaś mnie ?... ;) Nie sądzę, aby była to sofistyka. Nie widżę powodu, aby z góry przypisywać komuś kłamstwa, szczególnie, gdy nie może sie on obronić. Przeciez może to byc omyłka lub niedostatek mojej wiedzy. > > > Które z pozostałych przykładów kwestionujesz? > > Tu masz odpowiedź: Bardzo dobry materiał. Bardzo ciekawe jest badanie "Rachunki krzywd i długi wdzięczności" Cóż widzimy? Spośród narodów: Amerykanie, Austriacy, Czesi, Francuzi, Litwini, Niemcy, Rosjanie, Szwedzi, Ukraińcy, Żydzi - wszystkie słupki pokazują, że sądzimy, że byliśmy przez owe narody bardziej krzywdzeni, niz sami krzywdziliśmy oraz, że każdy z tych narodów więcej nam zawdzięcza, niż my jemu (swoją drogą ciekawe, co zawdzięczaja nam Szwedzi). Pierwszy mój wniosek: jesteśmy narodem wyjątkowo megalomańskim. Str. 57 to dane z roku '98, dalej są nowsze, tylko mało czytelne. > Doprawdy ? No to czekam na twoją... Swoją przedstawiłam. Jesli E. pisze, że jest WIELE pieknych spraw, ale że CZASEM nalezy skupic sie na tych niefajnych - dla mnie jest jasne, że słowo "wiele" to więcej, niż "czasem". Nie widzę więc uzasadnienia dla twoich posądzeń. I na koniec: które z tych przykładów kwestionujesz? - nietolerancję religijną epoki XVII i XVIII wieku (wypędzenie arian w 1665 r., oficjalne popieranie przez państwo katolicyzmu i kontrreformacji, prześladowania dysydentów, które dały Rosji i Prusom pretekst do wtrącania się w sprawy Polski, a konsekwencji do I rozbioru) - nienawiść do żydów jaka zakiełkowała w szerszym wymiarze w 1880 roku (początkowi z inicjatywy ochrany, później Polacy zasmakowali w pogromach i urządzali je sami), gdy odbył się tzw. pogrom bożonarodzeniowy w Warszawie - oficjalną państwową nietolerancję w II Rzeczpospolitej (walczono z prawosławiem, greckim katolicyzmem, mozaizmem i kalwinizmem), obsesyjny antysemityzm będący domeną nie tylko endecji, ale środowisk postępowych i sanacji ("walka ekonomiczna owsem"). W zasadzie tylko komuniści, PPS i Stronnictwo Demokratyczne miały odwagę przeciwstawić się antysemickim breweriom. - pogromy jakie stały u początków II RP (Lwów, Lida, Grodno, Pińsk, Nowogródek), jak i w trakcie jej trwania (Myślenice, Przytyk, Brześć, Grodno, Częstochowa), po jej zakończeniu (Jedwabne, Wąsosz, Radziłłów) i ostatecznym dobicu kołkiem (Kielce, Kraków - 1945/46) - współdziałanie z okupantem niemieckim w likwidacji problemu żydowskiego (j.w. Jedwabne etc., do tego szmalcownictwo, które najbardziej dawało się we znaki ukrywającym żydów) O przykładach tolerancji w naszej historii świadomie nie piszę, bo to sprawa ogólnie znana, a nie chodzi nam chyba o to, aby sie kurtuazyjnie dopieszczać :) Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: mam wrażenie, że 26.05.06, 19:07 po_godzinach napisała: > Nie sądzę, aby była to sofistyka. Wg mnie była... Bo próbowałaś poprzez grę słówek zdezawuować oczywisty fakt, że w Polsce nie było prześladowania Ormian. > Nie widżę powodu, aby z góry przypisywać komuś kłamstwa, szczególnie, gdy nie > może sie on obronić. Gdybyś była facetem, zapytałbym "co ty pier... ?" Ale ponieważ nie jesteś, zapytam uprzejmie dlaczego twierdzisz, że emerytka nie może się sama bronić ??? Czy ktoś jej zamknął dostęp do forum ???!!! Mnie w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo, a sam bezskutecznie czekam od rana na jej odpowiedź skąd tych Ormian wytrzasnęła... Przeciez może to byc omyłka lub niedostatek mojej wiedzy. Lub niedostatek wiedzy babuszki, który jednak nie przeszkadza jej szermować tak idiotycznymi oskarżeniami... Ponieważ nie odpowiedziała na moje pytanie, uważam, że było to świadome przekłamanie mające na celu wyolbrzymienie naszych "win" > > > Bardzo dobry materiał. > Bardzo ciekawe jest badanie "Rachunki krzywd i długi wdzięczności" > Cóż widzimy? > Spośród narodów: Amerykanie, Austriacy, Czesi, Francuzi, Litwini, Niemcy, > Rosjanie, Szwedzi, Ukraińcy, Żydzi - wszystkie słupki pokazują, że sądzimy, że > byliśmy przez owe narody bardziej krzywdzeni, niz sami krzywdziliśmy oraz, że > każdy z tych narodów więcej nam zawdzięcza, niż my jemu (swoją drogą ciekawe, > co zawdzięczaja nam Szwedzi). Trochę się chyba na tych potopach obłowili... ;) > > Pierwszy mój wniosek: jesteśmy narodem wyjątkowo megalomańskim. Wniosek całkowicie nieuzasadniony. Byłby wyłącznie po porównaniu z analogicznymi badaniami przeprowadzonymi wśród innych narodowości (a w szczególności wśród Żydów - to apropos tej wyjątkowej megalomanii... ;))) ) > > Str. 57 to dane z roku '98, dalej są nowsze, tylko mało czytelne. Można powiększyć ;) Pokazują, że maleje liczba postaw nieprzyjaznych (w niektórych przypadkach drastycznie), a także - co może wydać się zdumiewające - że najbardziej nielubianą w Polsce nacją wcale NIE są Żydzi !!! I co z tezą o "genetycznym antysemityźmie Polaków wyssanym z mlekiem matki" ???... > > Jesli E. pisze, że jest WIELE pieknych spraw, ale że CZASEM nalezy skupic sie > na tych niefajnych - dla mnie jest jasne, że słowo "wiele" to więcej, > niż "czasem". Nie widzę więc uzasadnienia dla twoich posądzeń. Coś u pani logika szwankuje... ;) Jak można porównywać określenie ILOŚCI ("wiele") z określeniem CZĘSTOTLIWOŚCI ("czasem") ???!!! Jeszcze raz: "jest wiele pięknych spraw ale..." (tu przykłady nietolerancji), co jednoznacznie sygeruje, że te "brzydkie" przyćmiewają te "piękne". Dlaczego nie napisała tak: "Mamy wiele brzydkich spraw na sumieniu (tu te same przykłady) ale jest też wiele pięknych kart w naszej historii". Zawartość taka sama ale znaczenie zupełnie inne, czyż nie ?... > > I na koniec: które z tych przykładów kwestionujesz? > - nietolerancję religijną epoki XVII i XVIII wieku (wypędzenie arian w 1665 > r. Nie ale czy było to jakimś wyjątkiem na tle ówczesnej Europy ?... , oficjalne popieranie przez państwo katolicyzmu i kontrreformacji, 1) co przejawiało się np. tym, że niekatoliccy (zwłaszcza protestanccy) możnowaładcy, a nawet zwykła szlachta, wprowadzali przymusowo swoje wyznania na swoich włościach i państwo nie miało nic do gadania... 2) wskaż JEDNO państwo, które w tamtym czasie nie popierałoby jakiejś religii > prześladowania dysydentów, które dały Rosji i Prusom pretekst do wtrącania > się w sprawy Polski, a konsekwencji do I rozbioru) mało konkretne - równie "zasadnie" można by tłumaczyć, że brak zgody Polski na "korytarz do Prus" był przyczyną II wś... > - nienawiść do żydów jaka zakiełkowała w szerszym wymiarze w 1880 roku > (początkowi z inicjatywy ochrany, później Polacy zasmakowali w pogromach i > urządzali je sami), gdy odbył się tzw. pogrom bożonarodzeniowy w Warszawie j.w. - co oznacza, że Polacy "zasmakowali w pogromach" ? Ile było tych pogromów, kiedy i ile ofiar pochłonęły ? (pytania oczywiście do autorki tych słów) > - oficjalną państwową nietolerancję w II Rzeczpospolitej (walczono z > prawosławiem, greckim katolicyzmem, mozaizmem i kalwinizmem), j.w. obsesyjny antysemityzm będący domeną nie tylko endecji, ale środowisk postępowych i sanacji ("walka ekonomiczna owsem"). W zasadzie tylko komuniści, PPS i Stronnictwo Demokratyczne miały odwagę przeciwstawić się antysemickim > breweriom. Kompletny bełkot... Jakie "środowiska postępowe" inne niż komuniści, PPS i SD ?... > - pogromy jakie stały u początków II RP (Lwów, Lida, Grodno, Pińsk, > Nowogródek), jak i w trakcie jej trwania (Myślenice, Przytyk, Brześć, Grodno, > Częstochowa), po jej zakończeniu (Jedwabne, Wąsosz, Radziłłów) i ostatecznym > dobicu kołkiem (Kielce, Kraków - 1945/46) Brak mi wiedzy historycznej by wypowiadać się w tych kwestiach. O zajściach w Przytyku słyszałem, że zostały sprowokowane przez Żydów... > - współdziałanie z okupantem niemieckim w likwidacji problemu żydowskiego > (j.w. Jedwabne etc., do tego szmalcownictwo, które najbardziej dawało się we > znaki ukrywającym żydów) KŁAMSTWO W ŻYWE OCZY !!! Nie zaprzeczam, że były takie przypadki ale miały charakter JEDNOSTKOWY i przez struktury państwa podziemnego były bezwzględnie tępione. Nie dają ŻADNYCH podstaw do twierdzeń o współpracy ogólu polskiego społeczeństwa z Niemcami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: mam wrażenie, że 26.05.06, 16:07 Wciąż też czekam na merytoryczne argumenty obalające tezy zawarte w przytoczonych przez nią artykułach ks. Peszkowskiego o Jedwabnem. Jak na razie bezskutecznie... Może pojechała do Moskwy pogmerać w Archiwach KGB ?... Bo jakoś "Wstyd, proszę księdza" mi nie wystarcza... Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Otóż problem w tym , ze wiele osób na FK 26.05.06, 13:07 ( nie myślę oczywista o tych , którzy ideologicznie związani sa z emerytka z Rzeszowa ) kojarzy post'y emerytki w wymiarze li tylko paszkwil'u obecnych elit, czy przewrotnych konstatacji odnośnie czasów "ancient regime'u". Nic bardziej błędnego , to owszem ma słuzyć prowokacji , ale jest to tylko część prawdy.Emerytka piszą owe "przewrotne " "felietony" jak najbardziej konsekwentnie w swoich , przewodnich watkach tez, a tym samym jak najbardzie wypacza spojrzenie na poprzedni system a czasmi naszą historię. I tu lezy główna przyczyna mego sprzeciwu.Ja nikomu nie bronię głosic swych poglądów ale sa chyba jakieś granice , jesli chodzi o prezentowanie swoich pogladów ??? Jeśli takowe przekraczaja granice wolności innych obywateli, dotykają ich uczuć, religii oraz innych wartości moralnych,etycznych to wymaga juz chyba zastanowienia sie nad takimi przedsięwzięciami ..... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Otóż problem w tym , ze wiele osób na FK 26.05.06, 13:15 "sa chyba jakieś granice , jesli chodzi o prezentowanie swoich pogladów ??? Jeśli takowe przekraczaja granice wolności innych obywateli, dotykają ich uczuć, religii oraz innych wartości moralnych,etycznych to wymaga juz chyba zastanowienia sie nad takimi przedsięwzięciami ....." Problem w tym, że bardzo trudno te granice wyznaczyć. Mnie "obrażają" wpisy wielu forumowiczów: ratatama, remekka, bladej_twarzy i innych. Innych obrażają wpisy Emerytki. Nie da się ogłosić jednych poglądów za słuszne, innych zaś nie. Tu wyznacznikiem może być tylko prawo i regulamin Forum. Ja po prostu zwykle nie czytam wpisów osób, których poglądy obrażają moją inteligencję, nie narażam się więc na "obrażanie". Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Re: Otóż problem w tym , ze wiele osób na FK 26.05.06, 13:24 Takie granice ( o, których cały czas jest mowa ) , kazdy obywatel demokratycznego , wolnego kraju powinien wyznaczas sobie sam o ile leżą mu właśnie na sercu , idee wszystkich demokratycznych wartośći, w tym ta najważniejsza wolności słowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro o ile ( ó obywatel) jest zdolny do ustawienia 26.05.06, 13:30 sobie takich hierarchii wartości, rozumie istote funkcjonowania demokracji a w tym między innymi granic dopuszczalnośći wolnego , w aspekcie , które podałem we wczesniejszym post'cie Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Otóż problem w tym , ze wiele osób na FK 26.05.06, 13:32 Jasne, tyle, że to jest nierealne :) Jak zmusić Emerytkę, aby powściągnęła niekiedy swój język? Jak zmusić - na przykład - pinka freuda, aby porzucił swoje wyjątkowe chamstwo? Jak zmusić takiego Lorteę, aby nie obrażał ludzi? W sumie nikt nikomu nie broni podjąć polemikę z poglądami Emerytki - i udowodnić jej, że jest w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: Muszę sie przyznać , ze tez walczę z tą 26.05.06, 09:53 Ja szczerze mówiąc nic do emerytki nie mam i wolę dyskutować konkretnymi argumentami , jesli je mam.Ale niektóre stronnicze manewry tych którzy sie opiekuja forum są zadziwiające. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada [...] 26.05.06, 09:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: no oceń obiektywnie "krytykę" pisonazistów 26.05.06, 11:15 A co tu oceniać. Nie jest emerytka jedyną osobą , atakowaną na tym forum. Takie wpisy powinny być wycinane i nie tylko jeśli dotyczą emerytki. Tu niestety cenzura działa tylko , gdy dotyczy zwolenników jednej opcji politycznej. Ile to ludzie, mają wydrukowanych podobnych ataków , które tkwiły w wątkach dniami i tygodniami i mimo zgłoszęń nie były wycinane?A po każdych zgłoszeniach to oni byli cieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada no co ty za bzdury pleciesz!!! 26.05.06, 11:25 gdzie masz wątki z grożeniem "zrobienia schabowego z mordy" czy kopania i "gaszenia papierosa na powiece"??? wydobądź się z pułapki politycznie uwarunkowanego relatywizmu, wybij się na odrobinę obiektywizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: no co ty za bzdury pleciesz!!! 26.05.06, 13:03 Ty mnie obiektywizmu nie ucz , bo jakby te przez ludzi wydrukowane przez długie miesiace i nie kasowane przez całe dni czy nawet do tygodni wisiały bez karnie na forum , trafily tam gdzie powinnybyły dawno temu trafic, może inaczej dziś by to forum wygladało. Po to sa admini zeby to wycinać a skoro tego nie robia to chyba cos nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: no co ty za bzdury pleciesz!!! 26.05.06, 13:07 Ja staram sie być obiektywna w ocenie wydarzeń politycznych. Wybacz ale za ocenę wpisów chyba komuś płacą , więc niech sie tym zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Mam nadzieję, ze już nie będziesz zgrywać 26.05.06, 13:14 jedynej sprawiedliwej. Cenzura jest nie zawsze sprawna. Niekiedy wycina dość niewinne posty, innym razem nie reaguje na nazistowskie i antysemickie, albo wzywające do przemocy - nie mówiąc już o zwykłym obrażaniu. ja zatem proponuję wyciąć forumowiczów "lortea", "sklerotycznylud" i tym podobnych forumowych bandytów. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: no oceń obiektywnie "krytykę" pisonazistów 26.05.06, 11:27 poza tym poczytaj sobie wpisy :gienia_gienia czy innych 007, jest ich wielu , argumentacji żądnej a tylko pluja na PIS i PO albo na ich zwolenników. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada znowu uprawiasz relatywizm 26.05.06, 11:33 a ja tych postaci nawet nie kojarzę. sprawdziłem gienię.gienię i zobaczyłem jeden niewycięty a obraźliwy post "marga_f to czerwone ......". W związku z tym rozumiem podstawy twego "obiektywizmu". Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: znowu uprawiasz relatywizm 26.05.06, 12:57 pandada napisał: > a ja tych postaci nawet nie kojarzę. > > sprawdziłem gienię.gienię i zobaczyłem jeden niewycięty a obraźliwy post "marga > _f to czerwone ......". W związku z tym rozumiem podstawy twego "obiektywizmu". > TAK SIE DZIWNIE SKŁADA ZE AKURAT TEGO WPISU NIE PAMIETAM , ZA TO WSZYSTKIE , KTÓRE DOTĄD JEJ WPISY CZYTAŁAM SĄ W TYM SAMYM STYLU. nIE ZAMIERZAM NIKOGO PRZEKONYWAC ANI KONTYNUOWAC TEJ DYSKUSJI TO FORU SIEGA DNA .a ja nie bede sie bawić w oceny nikogo , swoje wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada swoje wiesz 26.05.06, 13:05 i dlatego przymilnie i ze zrozumieniem dopisujesz sie do postu, gdzie inną forumowiczkę nazwano "czerwoną krową". Dziwisz się też, że inne posty pewnych autorów się wycina. Zacytowałem ci niektóre z tych wyciętych postów. Widać jednak, że trudno u ciebie o obiektywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: swoje wiesz 26.05.06, 13:12 pandada napisał: > i dlatego przymilnie i ze zrozumieniem dopisujesz sie do postu, gdzie inną foru > mowiczkę nazwano "czerwoną krową". Dziwisz się też, że inne posty pewnych autor > ów się wycina. Zacytowałem ci niektóre z tych wyciętych postów. > > Widać jednak, że trudno u ciebie o obiektywizm. > Nie jestem giwi ani plopli, a ty mnie tak łatfiutko oceniasz. A wpisuje sie jak widzę znikajace i pojawiajace sie wątki w których che dyskutowac o polityce, po to chyba jest to forum? Jeśli sie ze mna nie zgadzasz w jakiejś ocenia prezydenta czy parti politycznej możemy podyskutować.O Twojej mnie ocenie nie zamierzam dyskutować, od tego są fora prywatne.(bardzo zresztą "ciekawe") Odpowiedz Link Zgłoś
pandada znikający wątek 26.05.06, 13:17 o nietolerancji polskiej jest przecież na zerowej stronie FK. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: znikający wątek 26.05.06, 13:32 Nie mam siły sto razy tłumaczyc tego samego. wpisałam sie tam rano(nie łamiąc ani nie obrażając a raczej broniąc emerytki) po czym wątek zniknał i znalazłam go na trzeciej stronie z ostatnim wpisem z wczorajszą data a mego wpisu nie było. to tyle. nie bronię nikogo i nie chcę kontynuawac dyskusji na ten temat, nie jestem złosliwa wbrew pozorom. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:15 to co tu robisz? nie wstyd ci zadawać się z komuszkami? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt.z.mojrzeszowa Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:20 venus99 napisał: > to co tu robisz? > nie wstyd ci zadawać się z komuszkami? ============================================= a ty chcesz dyskutowac z takimi jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:25 venus99 napisał: > to co tu robisz? > nie wstyd ci zadawać się z komuszkami? im bardziej mnie będziecie dyskryminować , tym dłużej tu zostanę.Należe do tych ludzi , które to im bardziej sie im rzuca kłody pod nogi, tym więcej siły i energi maja żeby walczyć o to w co wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:27 "żeby walczyć o to w co wierzą." to znaczy - o co masz zamiar tu walczyć? :) Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: GW pełną gębą . Bolszewickie teksty czerwonej 26.05.06, 09:29 nie wiem czy sie przeliterowałam , miało być :żeby walczyć o to w co ja wierzę. O odrobinę obiektywizmu chociażby. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach aha 26.05.06, 09:32 czyli wierzysz w odrobinę obiektywizmu i o tę odrobinę chcesz walczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Obiektywizm i GW? Ha,ha! Oni są tak samo 26.05.06, 09:33 obiektywni wobec polskiej polityki i historii, jak ja wobec komuszej zarazy. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea [...] 26.05.06, 09:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea [...] 26.05.06, 09:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Między innymi ty - aha, 26.05.06, 09:40 powiem więc: głupiś. Co najwyżej możesz śmieszyć (choć wydaje ci się, że bijesz) :) Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Hi, hi. Dobra szkoła Chabera-cenzora. Tnijcie 26.05.06, 09:52 bolszewicy, a odkażanie Polski z czerwonej zarazy idzie do przodu. Na Czerską też dojdzie, szybciej niż przypuszczacie. Czy Stefan w Sztokholmie ma już przygotowany pokoik dla brata? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Bo widzisz, Lorteo, 26.05.06, 09:56 ty chcesz bić i zakładasz, że bity będzie potulnie poddawał się twojemu biciu. A tak dobrze to nawet tu nie ma. Więc podlegasz regule, że kto mieczem wojuje, od miecza ginie. I tak jest sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea O nie! Do pewnego momentu spokojnie 26.05.06, 10:02 dyskutowałem, nie zawsze, ale jednak się starałe. Jednak zwycieżyła moda żeby każdego pisowca automatycznie nazysać nazistą. Więc vice versa. Ja nazista, wy bolszewicy i enkawudziści! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach mylisz się 26.05.06, 10:06 i twoj diagnoza jest błędna. Czym innym jest członkiem lub sympatykiem PiS-u, czym innym kimś o pogladach faszystowskich (choć może się zdarzyć zwei in einem). Podobnie mozna byc przeciwnikiem PiS-u i nie być "czerwoną mordą", jak byłeś łaskaw się wyrazić. Zauważenie tego pomogłoby ci równiez nabrać nieco dystansu do rzeczywistości - czego ci zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Starałem się tak czynić, ale koniec. 26.05.06, 10:08 Poza tym kontynuujesz linię kłamstw. Piszesz o faszyźmie, temu ustrojowi nic nie można zarzucić. Statystyki są nieubłagane, kraje faszystowskie w czasie wojny uratowały o wiele więcej żydowskich uchodźcó niż demokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Aha, 26.05.06, 10:12 Jesli "koniec", to musisz liczyc się, że niektóre twoje wypowiedzi nie będą tolerowane - to kwestia twojej odpowiedzialności za słowo "Poza tym kontynuujesz linię kłamstw." Tego nie komentuję, bo nie dyskutuje się z chamstwem i głupotą. "Piszesz o faszyźmie, temu ustrojowi nic > nie można zarzucić." To jest twoje zdanie, ja mam na ten temat zdanie diametralnie przeciwne - i, co więcej, wolno mi je mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Wolno, ale taka opinia kwalifikuje cię jako 26.05.06, 10:14 ignoranta historycznego, który nie odróżnia nazizmu od faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach na szczęście 26.05.06, 10:16 twoja o mnie opinia jest dla mnie tak ważna, jak brzęczenie muchy :) Nie rozumiesz, że można być jednocześnie przeciwnikiem nazizmu i faszyzmu? Przzyjmij do wiadomości, że można. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Można, tylko po co kłamać i zrównywać te 26.05.06, 10:19 systemy, niemające nic wspólnego ze sobą? To tak jakby ktoś pretendujący do miana biologa, zaliczył karpia i wronę do tego samego rzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Powyżej, ja piszę o nazistach, ty zaś w 26.05.06, 10:26 odpowiedzi wyskakujesz z faszystami. Uzywasz zamiennie tych pojęć. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach tłumaczę: 26.05.06, 10:30 napisałam "Czym innym jest członkiem lub sympatykiem PiS-u, czym innym kimś o pogladach faszystowskich (choć może się zdarzyć zwei in einem)." Mam bowiem nadzieję, że wśród zwolenników PiS-u nazistów nie ma - jeśli, to ludzie o poglądach faszyzujących. Wydawało mi się, że posądzenie o nazizm zwolenników PiS-u bedzie nadużyciem i nadinterpretacją, więc nieco utemperowałam twoja wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Szczerze pisząc, to bełkoczesz, nie rozumiem 26.05.06, 10:35 składni pierwszego zdania, a co do zdania trzeciego, to jednak użyłaś zamiennie, nic tam nie widzę o odreóżnianiu jednego terminu od drugiego. Chgaberowsko-szechterski styl- zrobić papkę pojęciową i wszystko wymieszać, odebrać słowom ich znaczenie definicyjne. Chaber cię uczył czy kto? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach miałam nadzieję, że zrozumiesz :) 26.05.06, 10:36 ale - widać - jesteś dużo mniej inteigentny, niż zakładałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Nie mam ochoty rozumieć ludzi dla których 26.05.06, 10:39 jestem nazistą, wy nas chcecie obalać (obrońcy demokracji którym się demokratyczny wynik wyborów nie podoba buahahahhaha!), a my się musimy bronić. I wygramy! Bij bolszewika! Jak nie teraz, to po godzinach! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach nie "ochoty", a umiejętności :) 26.05.06, 10:41 jednak głupiś, Lorteo, ale Bóg z tobą, chłopcze Odpowiedz Link Zgłoś
pandada ale pisowiec lortea faszyzmu nie głosi 26.05.06, 10:39 to rasowy nazista - włącznie z uwielbieniem dla żywiołu niemieckiego i żalem za nieziszczonym sojuszem Polski z Hitlerem. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt.z.mojrzeszowa Re: Hi, hi. Dobra szkoła Chabera-cenzora. Tnijcie 26.05.06, 19:55 w Upsali,nie Sztokholmie... Odpowiedz Link Zgłoś
lortea DZiwne, emerytka sama broni NKWD, stara się 26.05.06, 09:54 ich wybielać, ale gdy ją nazwę "enkawudzistką" to tną. Cenzorzy- ona się takiej etykietki nie wstydzi, to dla niej komplement! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada [...] 26.05.06, 10:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Pięknie mi to wyszło, dzięki że pezypominasz 26.05.06, 10:03 ten tekst, bo go chaberowcy wycięli. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada dobrze, że się zorientowałem i skopiowałem 26.05.06, 10:10 wycinają posty szmaciarzy, zamiast szmaciarzy pisonazistowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach jest problem techniczny 26.05.06, 10:09 ciągle nie wiadomo, co to jest to "lewactwo" Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony ,, emerytka2006'' ma rację! 26.05.06, 13:06 Lepszy byłby Peszek niż Peszkowski... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 No cóz, wypowiedź ta współgra idealnie 26.05.06, 15:17 z wiekszoscią biadolenia antyklerykalnej tłuszczy. Odpowiedz Link Zgłoś