eres2 Re: Czy za napadem na naczelnego rabina Polski 28.05.06, 23:44 camille: przypadkiem nie stoi MOSAD ??? Byłaby to kolejna wpadka ( po nieudanych akcjach w Arabii Saudyjskiej ) tego uznawanego za jednego z najlepszych wywiadów świata. eres: Myślę, że to nie tylko Twoje senne koszmary, Ty po prostu w swoim bezgranicznym geniuszu chytrze wydedukowałeś kolejny spisek Żydów. Bo to przecież znana, krążąca w środowisku antysemickim prawda: już w okresie międzywojennym wszystkie pogromy organizowali przecież sami Żydzi, maltretowali się nawzajem na złość szlachetnym Sarmatom: Przytyk, Mińsk, Kraków, Uniwersytety. W czasie niemieckiej okupacji pogrom Żydów w Warszawie – tam też Żydzi pastwili się nad swoimi pobratymcami, a masowe mordy w Jedwabnem i w kilkudziesięciu innych miejscowości Polski północno-wschodniej, to także – jak twierdzi wielu forumowiczów – sprawka samych Żydów. Oczywiście wszystko po to, by winę zwalić na swoich niewinnych nie żydowskich sąsiadów. Nie inaczej było po zakończeniu II. w.św.: masakra kielecka i mordowanie Żydów w pociągach – wiadomo Żydzi, bo przecież należało stworzyć powody, by przypisać Bogu ducha winnym Polakom wrogość do Żydów. camille: Bo komu innemu jak nie Żydom zależałoby na przedstawieniu Polaków jako antysemitów w tak istotnym momencie jaka jest wizyta papieża Benedykta XVI ??? Inna ewentualność to naprawdę losowe zdarzenie , sprokurowane przez jakiegoś niepoczytalnego lub zdesperowanego człowieka.Nikt bowiem z Polaków o zdrowych zmysłach nie dokonałby takiego aktu.... eres: Podobnie, jak nikt „z Polaków o zdrowych zmysłach” nie będzie wygłaszał przez sitka (jakoby chrześcijańskiej) rozgłośni RM szowinistycznych, antysemickich felietonów. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Ambasada USA potępia 28.05.06, 23:53 Wydarzyło się to w środku dnia, w samym centrum miasta. Szedłem z kilkoma osobami, gdy młody mężczyzna krzyknął za nami "Polska dla Polaków" - tak przebieg wczorajszego napadu opisuje w rozmowie z PAP rabin Schudrich. Schudrich odwrócił się i zapytał napastnika, dlaczego tak powiedział. - Nie odpowiedział, tylko uderzył mnie w klatkę piersiową. Próbowałem obronić się przed ciosem. Wtedy wyciągnął z kieszeni gaz, chyba pieprzowy, i prysnął mi w twarz - relacjonuje rabin. Następnie mężczyzna uciekł. Zdaniem rabina, zdarzenie przypadkowo zbiegło się w czasie z wizytą papieża Benedykta XVI w Polsce. - Każdy, kto twierdzi, że to była zamierzona prowokacja, nie zna faktów i szuka wymówki dla zachowania tego człowieka - powiedział rabin. Podkreślił, że od kilku lat nie słyszał o podobnym przypadku napaści fizycznej na członków gminy żydowskiej w Polsce. Przyznał jednak, że w ciągu ostatnich trzech tygodni otrzymał kilka sms-ów o obraźliwej treści i usłyszał na warszawskiej ulicy skierowane do niego antysemickie okrzyki. Jak zaznaczył, jest wdzięczny policji za poważne i priorytetowe potraktowanie sprawy. Ambasada Stanów Zjednoczonych ostro potępiła napaść. Ambasador amerykański w Warszawie Victor Ashe docenia jednocześnie wysiłki polskich władz, zmierzające do ujęcia sprawcy napadu. Zdaniem ambasadora wszyscy, którzy pogardzają nietolerancją, powinni zgodnie potępić przejawy antysemityzmu i bigoterii i przeciwstawiać się im w przyszłości. Rabin Schudrich jest obywatelem Stanów Zjednoczonych. (wg.Rzepy). Mosad? Powariowaliscie! Mosad jest za inteligentny,by cos takiego zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś