Dodaj do ulubionych

konserwatyzm to nie grzech

21.06.06, 08:12
Nie widzę nic złego w tym, kiedy część społeczeństwa polskiego demonstruje
swoje przywiązanie do dekalogu i rygorów obyczajowych.
Parady z obscenicznymi elementami nie są jak tu niektórzy wmawiają
kwintesencją postępu.
Dobry, wyważony konserwatyzm na silnym liberalnym fundamencie: żyj i daj żyć
innym. - to jest to co nam jest najbardziej potrzebne.

Wielkim plusem konserwatyzmu jest to, że może czerpać pełnymi garściami z
poświadczeń przeszłych pokoleń.
Obserwuj wątek
    • wszech Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 08:41
      O tak z przeszłości ma co czerpać ten konserwatyzm, i z katechizmu.
      Rezać niewiernych (inkwizycja), Pinoczetowi pomnik wystawić pora.
      Niewiernych nawracać. No i jakąś wojenkę poprowadzić. Pora wyprawę krzyżową
      zorganizować. Najlepiej dzieci wysłać do żiemi Świętej by o tę kupę kamieni
      z Muzułmanami i Żydami za łebki się wzięli. Piękne są karty historii konserwatyzmu.
      Módlmy się. Modły wyłączają myślenie i o to konserwatystom chodzi.
    • aron2004 Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 08:43
      sawa.com napisała:

> Nie widzę nic złego w tym, kiedy część społeczeństwa polskiego demonstruje
      > swoje przywiązanie do dekalogu i rygorów obyczajowych.

to jest bardzo złe. Na przykład na polskiej konserwatywnej wsi jest niska
      przestępczośc.
      • wszech Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 08:53
        To prawda, że na wsi jest mniejsza przestępczość. Dzięki PRL.
        Wówczas to właśnie w wyniku industrializacji chołota ze wsi do
        miast się przeniosła, a pożądni ludzie na wsi pozostali.
      • pandada niska przestępczość jest na wsi ze względów 21.06.06, 10:15
        demograficznych. Trudno obcego spotkać, a i policji tam nie ma, to nikt nie będzie się wygłupiał i zgłaszał skopania na dysko.

A jak to wygląda w konserwatywnym Teksasie? Połowa seryjnych morderców całego świata przypada na tę twierdzę konserwatystów.
      • sierzant_nowak i wysoki procent alkoholikow 21.06.06, 15:06

• reakcjonista1 Za to w tolerancyjnej Warszawie wiecej pederastów 21.06.06, 15:36

• sierzant_nowak i co z tego? :D 21.06.06, 16:28

• grzegorzlubomirski Wszystko zalatwia sie miedzy soba i po cichu 21.06.06, 15:09
    • andrzej.sawa Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 08:43
      No i popatrz na politycznie poprawnego cymbała,który dopisał się na Twój wątek.
      • wszech Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 08:53
        Tak jest mistrzu.
    • gauche konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 08:46
      skad w ogóle pomysł ,ze grzech????????
      czyz trzeba sie tłumaczyc z normalnosci?????
      niech sie pedalstwo wstydzi swych zboczeń, sensyzyn z pejczem na homoparadzie,
      niech sobie milosnicy 'kultury gejowskiej' uswiadomia, co naprawde oznacza
      pederastia-czyli sytuacja, w ktorej jeden facet wklada drugiemu czlonka w kiszke
      stolcową, w odbyt, tfu!
      • wszech Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 08:56
        Pewnie że nie grzech. Wszak katolicki funkcjonariusz pedałować może.
        Jak ten biskup z Poznania. Nazwiska nie pamiętam.
        • gauche [...] 21.06.06, 09:01
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • wszech Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 08:59
        Swoją drogą to skąd wiesz co ze sobą pederaści wyczyniają.
        Ra religii ci opowiedzieli?
        • gauche gazowi cenzorzy nawet sie tego wstydza, choc z 21.06.06, 09:58

• pandada a Jezus na ciebie szcza/ bt 21.06.06, 10:16
      • andrzej.sawa Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 09:45
        Po kiego grzyba ten temat ruszać,chyba,żeby dać lewakom okazję plucia.Tym
        kretynom nic nie przemówi do rozumu,bo go nie mają.
        • billy.the.kid Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 09:51
          coraz weselsze rzeczy KArTOfLE wypisują.
          • andrzej.sawa Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 09:56
            Na twoim przykładzie matole widać jaki efekt przynosi dawanie do łap klawiatury
            małpie /przepraszam normalne małpy/.
            • billy.the.kid Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 09:58
              coraz bardziej cię lubie prawiczku-KArTOfLU.
              • andrzej.sawa Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 15:03
                Gó.. z ciebie wycieka wszelkimi dziurami,jesteś cham jak zwykły lewak.
                • pandada przeczytaj powyższe wpisy 21.06.06, 15:26
                  i jeszcze raz się zastanów, kto był bardziej chamski, hipokryto.
        • gauche Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 09:59
          czlowieku, trzeba ludziom uswiadamiac, na czym rzeczywiscie polega pedalstwo,
          jak widzisz TO wlasnei ich najbardziej boli, skoro cenzor skasowal post, w
          ktorym opisalem, na czym polega pederastia...
          • billy.the.kid Re: konserwatyzm to normalnośc 21.06.06, 10:09
            hahaha. KArTOfeL napisał na czym polega pederastia. nauczył sie na religii.
            prawiczku-jesteś rozbrajający.
            • pandada Raczej na obozie MW się nauczył 21.06.06, 10:19
              z tego, co wiem analne stosunki wśród heteryków też występują.
              • billy.the.kid Re: Raczej na obozie MW się nauczył 21.06.06, 10:20
                ale nie wśród KArTOfLI. nie wiedzą co dobre.
          • wszech Gauche - nawróć się. 21.06.06, 10:27
            Twoja głęboka wiedza na temat pederastii z cała pewnością wynika z praktyki.
            Nie wstydź się tego. Dobry Bóg toleruje pedałowanie nawet u sług swoich.
            Zawsze masz szanse powrócić do hetero,ale przedtem pddaj swoją mosznę liftingowi
            byś kobiety nie wypłoszył wyglądem nieapetycznym przyrodzenia. Życzę ci byś
            zaznał kobiety. Życie pedała musi być stresujące, co z twoich tekstów wynika.
            Nawróć się !!!!!
    • pandada Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 10:20
      no to jak w końcu? Dajesz żyć INNYM, czy nie?
      • sawa.com Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 13:42
        pandada napisał:

> no to jak w końcu? Dajesz żyć INNYM, czy nie?

Ja daję. Niektórzy cos mi się zdaje, ze nie. Gloszą swoje prawdy... a na ich
        poiparcie mają tylko wulgaryzmy. Strasznie to liche intelektualnie.
        • pandada Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 15:09
          no i mamy pewne rozjaśnienie. Konserwatysta - przejdzie, konserwatyzm - nie.

Bądź sobie konserwatystą, ale nie narzucaj tego innym. Czy nie jest to jakoś sprzeczne? Moze nieortodoksyjne.
    • maaax Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 10:27
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060621/publicystyka/publicystyka_a_6.html
      • billy.the.kid Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 10:30
        może i nie grzech-ale kretynizm-na pewno.
        • sawa.com Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 13:39
          Nie masz racji. Istoty, które nie potrafią korzystać z doświadczeń swoich
          przodków giną. W świecie zwierząt mówi sie o tym, ze sa to instynkty nabyte.
          W swiecie ludzi jest to bardzo szeroka gama umiejętności, których szerokim
          obszarem jest kultura. Nawet nie wyobrażasz sobie jak dużo w Tobie gestów i
          powtórzeń z Twoich przodków.
          • pandada korzystanie z doświadczeń przodków? 21.06.06, 14:41
            Jak najbardziej. Osiągnięcia praktykować, błędy odrzucać.

Ale to nie musi mieć nic wspólnego z konserwatyzmem i jego antyracjonalizmem?
        • reakcjonista1 Ciesz sie ze Twoja matka była "kretynką" 21.06.06, 14:27
          i postanowila Cie urodzic zamiast zostawic u ginekologa.
          • pandada Moja urodziła mnie i siostrę 21.06.06, 14:31
            gdy aborcja była dozwolona.

A ty, istniejesz dlatego, że twoi rodzice bali się pierdla?
            • reakcjonista1 No i widzisz, to jest rozmowa z lewakiem 21.06.06, 14:38
              zero tresci i argumentów.
              Cieszę się ze Twoja mam nie okazała się zanadto postempowa.
              • pandada sam nie podałeś argumentów, tylko atakowałeś 21.06.06, 14:49
                ad personam. Ja wskazałem tylko na idiotyczność twojej wypowiedzi.

Ja urodziłem się w czasie wyżu demograficznego. Wtedy obowiązywało prawo dopuszczające aborcję.

A teraz co się dzieje? Ludzie się opili wody ze środkami antykoncepcyjnymi, czy zamiast spółkować oglądają TV?
                • reakcjonista1 Re: sam nie podałeś argumentów, tylko atakowałeś 21.06.06, 14:52
                  To nie był atak ad personam, aczkolwiek odniosłem sie do uczuć osobistych
                  przedmówcy - to taki zabieg, majacy na celu zaszokować, sklonic do myslenia.
                  Wiem ze jest to trudne dla lewaków ale sie poswiece.
                  • pandada zaszokuj sam siebie 21.06.06, 14:57
                    każdemu wolno myśleć
                    • reakcjonista1 No wlasnie, wolno myślec ale na lewicy 21.06.06, 14:59
                      to ciezko idzie...
                      trudno wpoic ze zycie to rzecz swieta... od czasów Adolfa Hitlera minęło wiele
                      lat ale lewica pod płaszczykiem tolerancji wprowadza jego idee w zycie.
                      • pandada Nie wiem kogo uznajesz za lewicę 21.06.06, 15:05
                        ale ta, do której mi blisko, brzydzi się rasizmem, militaryzmem, nacjonalizmem, homofobią.
                        • reakcjonista1 Re: Nie wiem kogo uznajesz za lewicę 21.06.06, 15:11
                          Zeby kolegę uspokoić zapewniam ze 90% eurolewaków równiez sie brzydzi (choc
                          niektorzy róznie moga interpretowac taki dajmy na to rasizm)...
                          to jednak nie przeszkadza uwazać ze morderstwo w łonie matki jest dobre.
                          Oczywiscie zawsze dodają do tego "okolicznosci" i "kontekst" bo wyszliby na
                          hitlerowców. To taka zmyłka dla ciemnego luda.
                          • pandada aborcja była i jest 21.06.06, 15:15
                            zakazy tego nie zmienią. Pomoże edukacja seksualna i antykoncepcja.

Co zmieniła ustawa o ochronie płodu? Dla płodów nic - i tak są usuwane.
                            • reakcjonista1 Re: aborcja była i jest 21.06.06, 15:20
                              Zabójstwa tez były, są i będą... uwazasz ze trzeba zalegalizowac mordowanie ludzi?
                              Ustawa o ochronie płodu wyznacza kanon postepowania i granice które są
                              tolerowane w społeczeństwie. Jest to prawo państwa.
                              A by zmniejszyc ilosc aborcji przydałaby sie wiernosc malzeńska i ta
                              przedmalzenska w wypadku osób niewierzących.
                              • po_godzinach uważasz, że 21.06.06, 15:21
                                wiernośc małżeńska (i przed-) zapobiega niechcianym ciążom? :)
                                • reakcjonista1 Re: uważasz, że 21.06.06, 15:23
                                  "Niechciane ciąże"
                                  efekt lekkomyslnosci i braku wiedzy.
                                  • po_godzinach to znaczy? 21.06.06, 15:24
                                  • pandada czyli konieczna jest edukacja seksualna 21.06.06, 15:28
                                    brak przypadkowych ciąż - brak aborcji
                                    • reakcjonista1 No między innymi 21.06.06, 15:30
                                      lepiej by było by szkoła w tej kwestii rodziny nie wyreczała.
                                      • po_godzinach Lepiej. 21.06.06, 15:32
                                        jesli jednak rodzina sobie nie radzi, lepiej, zeby robiła to szkoła, niż nikt.
                                        • reakcjonista1 Pod warunkiem ze nie byłoby przymusu 21.06.06, 15:33

• po_godzinach To jest zawsze lepsze. 21.06.06, 15:38
                                            Tylko - co proponujesz dziewczętom, które na skutek braku przymusu edukacyjnego
                                            są w ciąży? Oraz, oczywiście, ojcom tych niechcianych dzieci?
                                            • reakcjonista1 Re: To jest zawsze lepsze. 21.06.06, 15:45
                                              Urodzić??? Oczywiscie dziewczynom a nie ojcom :P
                                              • po_godzinach a co z ojcami? :) 21.06.06, 15:46
                                    • po_godzinach nie tylko 21.06.06, 15:31
                                      także dobry system opieki nad ciężarną kobietą, nad matką (równiez ta samotną)
                                      i dzieckiem, dobra infrastruktura dla kobiet z małymi dziecmi itp
                          • po_godzinach czy znasz kogoś, kto mówi, ze 21.06.06, 15:17
                            aborcja jest dobra?

Bo ja nie.
                            • reakcjonista1 Chcesz powiedziec ze obecna lewica popiera zło??? 21.06.06, 15:21
                              lewica uwaza ze aborca jest dobra ( dla kobiety ).
                              • po_godzinach Nie. 21.06.06, 15:22
                                Chcę zapytać, czy znasz kogoś, kto mówi, ze aborcja jest dobra.
                                • reakcjonista1 Re: Nie. 21.06.06, 15:24
                                  Raczej nie, nie robiłem wywiadu środowiskowego.
                                  Ty uważasz ze jest zła?
                                  • po_godzinach Re: Nie. 21.06.06, 15:25
                                    Oczywiście, ze jest zła.
                                    Mało tego - nie spotkałam się z inną opinią (osobiście).
                                    • reakcjonista1 A w telewizorni nie pokazał sie zaden proaborcjoni 21.06.06, 15:31
                                      sta? Nigdy? :)
                                      • po_godzinach Nie wiem. 21.06.06, 15:33
                                        Ja nie kojarzę, abym coś takiego słyszała.
                                        Ale rzadko oglądam TV
                                        • reakcjonista1 Ja równiez, ale przypominam sobie kilku 21.06.06, 15:38
                                          tolerastów ze środowisk okololewackich i okologejowskich... a najbardziej huczą
                                          o tym nawiedzone feministki ktorych zaden chlop nie chce.
                                          • po_godzinach marginesy nie są na nic dobrymi przykładami 21.06.06, 15:40
                                            "nawiedzonych feministek" nie znam
                                            feministki zwykłe mówią w zasadzie to, co ja tu piszę
                                            • reakcjonista1 Re: marginesy nie są na nic dobrymi przykładami 21.06.06, 15:44
                                              W Holandii czy Belgii to juz margines nie jest. Wolabym by u nas pozostał na
                                              swoim miejscu.
                      • hopp Re: No wlasnie, wolno myślec ale na lewicy 21.06.06, 15:08
                        św. Tomasz z Akwinu przyzwalający na aborcję żył chyba trochę wcześniej niż
                        Adolfik?
    • hopp Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 13:50
      > Parady z obscenicznymi elementami nie są jak tu niektórzy wmawiają
      > kwintesencją postępu.

Możesz podać przykład takiej wypowiedzi? Śledzę wątki o homoseksualistach, ale
      nigdy nie spotkałam się z takimi stwierdzeniami.

> Wielkim plusem konserwatyzmu jest to, że może czerpać pełnymi garściami z
      > poświadczeń przeszłych pokoleń.

Dlaczego więc Polska jest w ogonie prawie wszystkich rankigów ekonomiczno-
      społecznych?

• reakcjonista1 Konserwatyzm to zaleta 21.06.06, 14:06

• ave.duce Re: konserwatyzm to nie grzech... być może 21.06.06, 14:42
      Nie znam się na "grzechach", bo jestem ateistką.

sawa.com napisała:

> Nie widzę nic złego w tym, kiedy część społeczeństwa polskiego demonstruje
      > swoje przywiązanie do dekalogu i rygorów obyczajowych.

Święte słowa, Sawo: DEMONSTRUJE! Na pokaz!

> Parady z obscenicznymi elementami nie są jak tu niektórzy wmawiają
      > kwintesencją postępu.

Kto to "wmawia"?

> Dobry, wyważony konserwatyzm na silnym liberalnym fundamencie: żyj i daj żyć
      > innym. - to jest to co nam jest najbardziej potrzebne.

Tylko, że to w dzisiejszej Polsce, rządzonej przez faszyzujących kaczystów,
      nazistów i populistów - UTOPIA!

>
      >

A liberalizm nie?!

;)
    • cics Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 14:42
      sawa.com napisała:

Wielkim minusem konserwatyzmu jest, że na tym poprzestaje, zamiast poszukiwać
      nowych rozwiązań adekwatnych do zmieniającej się sytuacji.
      • reakcjonista1 Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 14:45
        konserwatysci są o tyle dobrzy, ze nie przyswajają jako swojej kazdej
        idiotycznej nowinki a wpierw dowiadują sie jak "to" działa. Dlatego są otwarci
        na realne zmiany w przeciwienstwie do demolujacego ludzkosc lewactwa.
        • cics Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 14:51
          reakcjonista1 napisał:
          > konserwatysci są o tyle dobrzy, ze nie przyswajają jako swojej kazdej
          > idiotycznej nowinki a wpierw dowiadują sie jak "to" działa. Dlatego są otwarci
          > na realne zmiany w przeciwienstwie do demolujacego ludzkosc lewactwa.

Niekonserwatyści widzą to raczej jako strategię ,polegającą na uporczywym
          przywiązaniu do starych rozwiązań i traktowanie wszelkich propozycji zmiany
          jako "lewactwa" - bez próby merytorycznej oceny.
          • reakcjonista1 Re: konserwatyzm to nie grzech 21.06.06, 14:54
            Z reguły stare rozwiązania działają ...
            Lewica zawsze budowała nowy lepszy i wspaniały swiat z ktorego pozostaly
            krematoria, obozy, łagry, bieda...
            • pandada Gdyby stare rozwiązania były lepsze 21.06.06, 15:03
              to do dziś siedzielibyśmy w jaskiniach.

To oczywiste, że nie każda nowośc jest dobra. Ale mamy rozum, aby te nowości rozważać, a nie po konserwałowemu odrzucać je z lękiem.

Konserwatyzm jest antyracjonalistyyczny i dlatego mi obcy. Bazuje na instynktach, uczuciach, mitach, obrzędach, nie jest dociekliwy. Zabrania samodzielności w myśleniu.

• andrzej.sawa Re: Gdyby stare rozwiązania były lepsze 21.06.06, 15:06
                A dzięki "nowym" komunistyczno-nazistowskim kilkadziesiąt milionów ludzi zostało
                zamordowanych.
                • pandada Gdyby nie nowe, to bylibyśmy nielicznym stadkiem 21.06.06, 15:23
                  i kilkudziesięciu milionów nie sposób byłoby zamordować.

No a czy hitler ze swoją plemiennością, militaryzmem był czymś nowym? Jak najbardziej odwoływał się do tradycji.

Konserwatyzm to sprzeciw wobec Oświecenia. Hitler był jak najbardziej przeciwnikiem tego nurtu.
                  • reakcjonista1 Czerpał pełnymi garsciami z Rewolucji antyfrancusk 21.06.06, 15:33
                    iej
                    • pandada Zanegował Wolność, Równość, Braterstwo 21.06.06, 18:05
                      negował społeczeństwo obywatelskie i demokrację.
                  • andrzej.sawa Re: Gdyby nie nowe, to bylibyśmy nielicznym stadk 21.06.06, 15:39
                    hitler mniej zamordował niż stalin i reszta czerwonej bandy,a czerwone to
                    przecież nowe.
                    • pandada a na czym polega nowość tyranii? 21.06.06, 15:47
                      bardzo starożytny ustrój.
              • reakcjonista1 Re: Gdyby stare rozwiązania były lepsze 21.06.06, 15:15
                > To oczywiste, że nie każda nowośc jest dobra. Ale mamy rozum, aby te nowości ro
                > zważać, a nie po konserwałowemu odrzucać je z lękiem.

Tylko głupek boi sie nowego, konserwatysta woli sie upewnic. Jednak gorsze od
                bojaźni przed nowym jest jej implemetowanie ze skutkiem natychmiastowym bez
                zastanowienia sie z czym to sie je i jaki wywoła skutek.
                Konserwatysta mysli o skutkach, lewak o przyczynach.
                Zreszta to co napisałeś juz napisałem powyzej.

> Konserwatyzm jest antyracjonalistyyczny i dlatego mi obcy. Bazuje na instynktac
                > h, uczuciach, mitach, obrzędach, nie jest dociekliwy. Zabrania samodzielności w
                > myśleniu.
                Konserwatyzm jest najbardziej obok leseferyzmu ekonomicznego racjonalistyczną
                ideologią jaką człowiek wymyslił. Bazuje na doswiadczeniu, wiedzy i analizie
                teraźniejszosci.
                • pandada Re: Gdyby stare rozwiązania były lepsze 21.06.06, 15:44
                  czy cały czas piszesz o konserwatyzmie angielskim?
                  .....
                  Racjonalizm - człowiek przede wszystkim kieruje się rozumem i przezeń potrafi poznać świat. Nie potrzebuje do tego np. religii.

Tobie zaś chodzi o potoczne rozumienie racjonalizmu - uporządkowania w myśleniu itp.
                  ......

Konserwatyści uważają, że człowiek jest kierowany nie tyle przez rozum, co emocje i instynkty. Nie wszyscy są równi, wszyscy są słabi i samym rozumem rzeczywistości nie obejmą. Dlatego powinni odwoływać się do religii i autorytetów.
                • po_godzinach mnie sie wydaje, że 21.06.06, 15:49
                  ciężko jest mysleć o skutkach bez rozumienia przyczyn

Czy jedno szkodzi drugiemu?

"Konserwatysta mysli o skutkach, lewak o przyczynach."
    • maaax konserwatyzm = normalność, a lewactwo=zboczenie 21.06.06, 15:05
      ciezkie, umysłowe
    • sierzant_nowak widzisz... 21.06.06, 15:06
      > Dobry, wyważony konserwatyzm na silnym liberalnym fundamencie: żyj i daj żyć
      > innym. - to jest to co nam jest najbardziej potrzebne.

tylko ze to jest silny, obludny konserwatyzm na socjalistycznym, egalistycznym fundamencie...

Poza tym - silny koserwatyzm w sferze publicznej jest zaprzeczeniem wolnosci... Bo jezeli np. ja caluje sie z dziewczyna na ulicy a "konserwatywna" babcia zdzieli nas laska przez leb, to jest proba narzucania pogladow tej babci nam. Nikt jej nie kaze robic tego co my - ale wara jej od tego co my robimy, jezeli jej w niczym nie szkodzimy.
      • reakcjonista1 Re: widzisz... 21.06.06, 15:18
        A moze ty i ta dziewczyna narzucacie poglądy tej babci? Nie zastanawiales sie
        nad tym? Moze babcia sobie nie życzy? Na tym polega konserwatyzm by pokojowe te
        niedogodnosci znieść, wygladzic a nie gazować babcię z pierwszym krzywym
        spojrzeniem.
        • sierzant_nowak kto bardziej czyja wolnosc narusza? 21.06.06, 15:28
          ja z dziewczyna, robiac cos, co babci nie dotyczy czy babcia probujac nam narzucac swoje wizje? ja jej nie zmuszam do niczego ani niczego jej nie zabraniam. Ona mnie tak.
          • reakcjonista1 zmuszasz ją do patrzenia 21.06.06, 15:43
            na cos na co ona sobie nie zyczy patrzec. Babcia moze sobie odejść i wy takze...
            moze babcie to tak obrusza jak obszczymur sikajacy jej pod domem - to jest
            osobiste odczucie tej babci i dlatego reaguje. Wy mozecie sie do tego
            ustosunkowac i odmowic odejscia dopoki babcia nie pozwie was do sądu :) ktory
            umozy sprawe ze wzgledu na niską szkodliwosc...
            Dla mnie ta sprawa to jakis marginalny przypadek, babcie za swoich czasów moze
            byly inne a dość istotny dla konserwatystów jest szacunek dla starszych.
            • sierzant_nowak czyli jezeli kogos mierzi np. dredy, to babcia 21.06.06, 16:27
              ma prawo domagac sie zakazania takich fryzur? Babcia nie chce patrzec - wystarczy ze popatrzy w inna strone. Ja na przyklad nie chce jezdzic w autobusach, gdzie po inwazji moherow wali naftalina tak, ze oczy lzawia. I dlaczego jej niecheci do ogladania takich "zberezienstw" dajesz wieksze prawo niz mojej niecheci do smrodu?
              • sierzant_nowak nie odpowiesz? 21.06.06, 17:17

• sawa.com Re: kto bardziej czyja wolnosc narusza? 21.06.06, 20:53
            sierzant_nowak napisał:

> ja z dziewczyna, robiac cos, co babci nie dotyczy czy babcia probujac nam
            narzu
            > cac swoje wizje? ja jej nie zmuszam do niczego ani niczego jej nie zabraniam.
            O
            > na mnie tak.

Ooo, nie nie kolego. Nie masz racji. Całujesz sie z dziewczyna nie w swoim
            pokoju czy mieszkaniu, ale w przestrzeni publicznej. Zauważ, że jest to
            przestrzeń wspólna. A ty swoim zachowaniem zakłócasz poczucie ładu
            estetycznego, czy obyczajowego babci.
            W przestrzeni publicznej jesli chcemy zachować spokój społeczny musimy
            ograniczać swoją osobistą ekspresję. Babcia tez będzie się zachowywała nie fair
            np. nadto demonstrując swoja dewocję. A mamy często z czymś takim do czynienia.
    • grzegorzlubomirski To co teraz jest uznawane za konserwatyzm 21.06.06, 15:15
      jeszcze 100 lat temu nalezalo do pogladow skrajnie lewicowych - wlaczajac w to
      zadanie praw wyborczych dla robotnikow i chlopow (najbiedniejszych) oraz dla
      kobiet.

I co konserwatyzm ma wspolengo z liberalizmem toz te dwa poglady sie zupelnie
      wykluczaja.

To tak jagby powiedziec konserwatyzm na silnym marksistowskim fundamencie.
      • grzegorzlubomirski Poczytaj sobie broszurki 21.06.06, 15:18
        z konca i poczatku XIX wieku jak to konserwatysci argumentowali przeciwko
        powszechnemu prawu wyborczemu albo 40 lat wczesniej przeciwko znisieniu
        poddanstwa (praktycznie niewoli) chlopow. Wszystko to byly koserwatywne
        poglady. Moze do tego wrocimy? Co w tym zlego?
        • karbat Re: Poczytaj sobie broszurki 21.06.06, 15:25
          mundrosci sawacom
          Dobry, wyważony konserwatyzm na silnym liberalnym fundamencie: żyj i daj żyć
          innym. - to jest to co nam jest najbardziej potrzebne.

sawa zna wiele fundamentow z budowy :o
        • idiotyzmy-kacze Socjaliści jeszcze 60 lat temu nie widzieli 21.06.06, 15:28
          nic zdrożnego w masowych morderstwach.
          • reakcjonista1 Re: Socjaliści jeszcze 60 lat temu nie widzieli 21.06.06, 15:35
            Dzisiaj równiez nie widzą. Dzisiaj to sie nazywa tolerancja dla kobiet
            pragnących "zarządzać " własnym ciałem.
          • pandada którzy socjaliści? 21.06.06, 15:51
            coś więcej napiszesz?
          • grzegorzlubomirski Czy ludziom z PPS jestes w stanie zarzucic 21.06.06, 15:56
            jekies zbrodnie, podobnie z niemieckiej SPD brytyjskiej Partii Pracy, czeskim
            socjalistow. Te partie byly najbardziej tempionymi organizacjami przez Stalina
            wzorujacego swoje rzady na konserwatywnym Iwanie Groznym.
        • reakcjonista1 powszechne prawo wyborcze powinno byc zniesione 21.06.06, 15:28
          Niewolnoctwo w XX wieku promowali lewacy. Konserwatysci odeszli od tego uwazajac
          za lepsze oddanie wolnosci w wyborze miejsca pracy i zawodu pod wplywem kilku
          NOWINEK filozoficznych. Jesliby ktos po pańszczyznie wprowadzic komunizm tez bym
          protestował.
          • grzegorzlubomirski Lewacy raczej nie. Naucz sie co to slowo oznacza 21.06.06, 15:53
            Do powszechengo uzytku wporowadzil je lenin w stosunku do lewicowcow tak
            zwanych rewizjonistycznych, reformistycznych lub tych wszystkich, ktorzy sa
            falszywymi lewicowcami a tak naprawde zluza burzuazli. Wedlug Lenina np taki
            benstein byl lewakiem albo taki Bierdiajew. Po I wojnie w jezyku komunistow
            lewak znaczylo tyle co socjaldemokrata lub socjalliberal.

Zaden ideolog lewicy czykomunizmu nie udowadnial ani nie usprawiedliwial
            morderstw, teroru, przemocy (nawet Stalin choc zaliczam go bardziej do
            konserwatystow niz lewicowcow). Wszystkie zbrodnie dzialy sie w imie panstwa,
            zwyceistwa, chwaly czyli wartosci na wskros prawicowych i z lewicowoscia nie
            majacych nic wspolnego. Rosyjscy, komunisci byli zbyt zrazeni przemoca,
            terorem, nieludzkoscia konserwatywnego spoleczenstwa, z ktorego wyrosli (Stalin
            ukonczyl nawet seminarium duchowne). Gdyby postepowali oni wedlug zasad tych
            samych wedle ktorych postepowali tworcy socjalizmu z 18 i 19 wieku i ktorym
            wierni pozostali zachodni (takze polscy jak i czescy, wegierscy socjalisci) nie
            byloby tych zbrodni, ale oni postepowali wedle zasad wyniesonych z tradycji
            Iwana Groznego, wojen chlopskich, w ktorych armie carskie wspierane przez
            cerkiew wybijaly bezlitosnie miliony chlopow - to byla ich szkola - bardzo
            konserwatywna.
            • karbat Re: Lewacy raczej nie. Naucz sie co to slowo ozna 21.06.06, 16:09
              konserwatyzm ,podstawa jest poglad wszystko pochodzi od Bozi :o

konserwatyzm swiatopoglad ,ktorego przeciwienstwem jest modernizm i
              progresywizm
              • grzegorzlubomirski Gdy Niemcy podchodzili pod Moskwe, Stalin uslyszal 21.06.06, 16:25
                od zaprzyjaznionego mnicha (jeszcze z czasow seminarium) o starej przepowiedni
                ze jakoby Moskwa bedzei uratowana od wpadniecia w rece wroga gdy pewien obraz
                matki boskiej 10 razy obejdzie stolice dookola. Stalin niewiele sie
                zastanwiajac kazal zaladowac obraz na samolot (na obwozke juz nie starczylo
                czasu) i nakazal obleciec Moskwe 10 razy z obrazem na pokdladzie.

Istnieja kultury np Japonska czy chinska, ktorych konserwatyzm obchodzi sie bez
                pojecia Boga. W europejskim konserwatyzmie Bog tez odgrywa stosunkowo mala
                role, praktycznie nikt juz sie do niego nie odwoluje. Bog nie jest niezbedny w
                konserwatyzmie. PZPR w latach 70 i 80 tez byla konserwatynie nastawiona w
                stosunku do jakichkolwiek zmian.
                • karbat Re: partie konserwatywne 21.06.06, 16:51
                  wiele partii konserwatywnych ma w swych programach wpisana prambule o Bogu
                  wiele jest partii konserwatywnych na swiecie majacych w nazwie -chrzescijanska.

A ,ze Bog i poglady chrzescijanskie dzis w nich odgrywaja nikla,marginalna
                  role i nikt sobie tym nie zawraca glowy ,to inna sprawa .

Bog i etyka chrzescijanska w partiach konserwatywnych sa spychane na
                  margines ,czesto wyciagane sa tam hasla chrzescijanskie jak krolik z kapelusza
                  w zaleznosci od potrzeby.
                  • grzegorzlubomirski Tak; np Chadecja niemiecka 21.06.06, 17:14
                    przy ktorej nasze SLD jest prawicowe, tak w kwestiach swiatopogladowych jak i
                    ekonomicznych. Slowo Christlich w nazwie CDU jest juz tylko sladem z dawnych
                    czasow.
                    • karbat Re: Tak; np Chadecja niemiecka 21.06.06, 17:39
                      paradoksalnie brzmi ale to fakt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka