jaa_ga 23.06.06, 21:04 Info dla zainteresowanych :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaa_ga Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 21:14 To Marcinkiewicz zaprosił telefonicznie Olszewskiego Rzecznik zaprzeczył, żeby kiedykolwiek uprzedzał Marcinkiewicza PRZED tym telefonem i spotkaniem. Nigdy przedtem z Marcinkiewiczem nie rozmawiał i nigdy się z Nim nie spotkał Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 21:41 jaa_ga napisała: > To Marcinkiewicz zaprosił telefonicznie Olszewskiego > Rzecznik zaprzeczył, żeby kiedykolwiek uprzedzał Marcinkiewicza > PRZED tym telefonem i spotkaniem. > Nigdy przedtem z Marcinkiewiczem nie rozmawiał i nigdy się z Nim nie spotkał A to to co? Kto w takim razie mówi prawdę! Za GW "Gilowska zwróciła się też do premiera Kazimierza Marcinkiewicza (w piśmie datowanym na 22 czerwca), że konieczne jest złożenie do prokuratury wniosku o "szantażowanie członka Rady Ministrów przez Rzecznika Interesu Publicznego". Na konferencji prasowej Gilowska odmówiła podania, komu miałoby zależeć na "grze lustracyjnej" w jej sprawie. Powiedziała jedynie, że jako minister finansów "postanowiła się zamachnąć na interesy mafii paliwowej". Podjęła też działania zmierzające m.in do zrównania stawek akcyzy na olej opałowy i napędowy, likwidacji zakładów pomocniczych i gospodarstw budżetowych oraz likwidacji ryczałtu w podatku PIT." Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 21:47 Telefon od Marcinkiewicza był 12 lub 13 czerwca... Olszewski nie pamietał dokładnie, ale te dwie daty podał...? A tu - 22. czerwca... Co się działo przez 9 dni??? Szantaż??? Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 21:51 A czy powiedział o czym rozmawiał z premierem? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Z listu Zyty do RIP... 23.06.06, 22:09 wiadomosci.wp.pl/kategoria.html?kat=1342 I ten fragment: "1. Z 19 czerwca: W związku z informacjami przekazanymi przez Pana Rzecznika ustnie Ministrowi Koordynatorowi Służb Specjalnych Panu Zbigniewowi Wassermannowi w rozmowie z dnia 12 bm. oraz Prezesowi Rady Ministrów Panu Kazimierzowi Marcinkiewiczowi w rozmowie z dnia 19 bm. dotyczącymi zamiarów Urzędu Rzecznika Interesu Publicznego skierowania do Sądu Lustracyjnego wniosku o wszczęcie postępowania lustracyjnego w stosunku do mojej osoby, proszę o niezwłoczne, pisemne, wyjaśnienie tej sprawy." Premier przyznał na konferencji, że się dowiedział nie bezpośrednio czyli ... od Wassermanna (jak wynika z listu). Teraz jest pytanie czy to RIP zadzwonił do Wassermanna w sprawie Zyty czy odwrotnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 22:13 Powiedział tylko, że odpowiedział twierdząco na zapytanie o wniosek. Uznał, że powinien, choć właściwie nawet tę informację mógł, lege artis, zatrzymać dla siebie. Poza tym - odmówił wszelkich odpowiedzi na wszelkie inne pytania,dot. szczegółow wniosku, zadawane przez prowadzącego Wygląda na to, że Zyta, która rozmawiała z zastępcą Rzecznika - sędzią Rodzikiem, poinformowała Marcinkiewicza o ew. wniosku w Jej sprawie, w związku z czym Marcinkiewicz potem spotkał się z Olszewskim. Zyta musiała to wiedzieć PRZED datą 12 lub 13 czerwca (termin spotkania M.z O.) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 22:19 jaa_ga napisała: > Wygląda na to, że Zyta, która rozmawiała z zastępcą Rzecznika - sędzią Rodzikie > m, > poinformowała Marcinkiewicza o ew. wniosku w Jej sprawie, > w związku z czym Marcinkiewicz potem spotkał się z Olszewskim. > Zyta musiała to wiedzieć PRZED datą 12 lub 13 czerwca (termin spotkania M.z O.) Ona twierdzi co innego. wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8364183,wiadomosc.html "Argumentem szantażu jest sygnalizowany ustnie osobom trzecim zamiar przesłania przez Rzecznika Interesu Publicznego do sądu lustracyjnego wniosku w sprawie mojego oświadczenia lustracyjnego złożonego w sierpniu 2001 r. Pierwsze informacje w tej sprawie otrzymałam od Pana Premiera w rozmowie przeprowadzonej we wtorek 12 bm. bezpośrednio po konferencji prasowej, na której zaprzeczyłam pogłoskom o mojej dymisji. Następnie poprosiłam o wyjaśnienie Zastępcę Rzecznika Interesu Publicznego, który potwierdził istnienie wątpliwości w sprawie mojego oświadczenia w związku z "nowymi faktami, których poznać nie mogę, ale być może sąd mnie o nich poinformuje, chociaż niekoniecznie". Rozmowę tę natychmiast przekazałam Panu Premierowi i Ministrowi Koordynatorowi Służb Specjalnych. W następnych dniach informacje o zamiarach Rzecznika pojawiały się wielokrotnie, uzupełnione o możliwość podania się do dymisji wyprzedzającej wniosek Rzecznika." Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 22:32 No to grubsza sprawa się robi... 1. Olszewski został "wydzwoniony" przez Marcinkiewicza przed 12.czerwca (w tym dniu się spotkali) i powiedział w TVN, że Gilowska WCZEŚNIEJ dowiedziała się o sprawie od Zastępcy Rodzika... 2. Z pism Zyty wynika, że informację powzięla od Marcinkiewicza... 3. Olszewski ustnie doniósł Wassermannowi??... To bezprawie... Odpowiedz Link Zgłoś