Dodaj do ulubionych

Olszewski w TVN 24 - teraz

23.06.06, 21:04
Info dla zainteresowanych :-)
Obserwuj wątek
    • jaa_ga Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 21:14
      To Marcinkiewicz zaprosił telefonicznie Olszewskiego
      Rzecznik zaprzeczył, żeby kiedykolwiek uprzedzał Marcinkiewicza
      PRZED tym telefonem i spotkaniem.
      Nigdy przedtem z Marcinkiewiczem nie rozmawiał i nigdy się z Nim nie spotkał
      • sawa.com Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 21:41
        jaa_ga napisała:

> To Marcinkiewicz zaprosił telefonicznie Olszewskiego
        > Rzecznik zaprzeczył, żeby kiedykolwiek uprzedzał Marcinkiewicza
        > PRZED tym telefonem i spotkaniem.
        > Nigdy przedtem z Marcinkiewiczem nie rozmawiał i nigdy się z Nim nie spotkał

A to to co? Kto w takim razie mówi prawdę!
        Za GW "Gilowska zwróciła się też do premiera Kazimierza Marcinkiewicza (w
        piśmie datowanym na 22 czerwca), że konieczne jest złożenie do prokuratury
        wniosku o "szantażowanie członka Rady Ministrów przez Rzecznika Interesu
        Publicznego".

Na konferencji prasowej Gilowska odmówiła podania, komu miałoby zależeć
        na "grze lustracyjnej" w jej sprawie. Powiedziała jedynie, że jako minister
        finansów "postanowiła się zamachnąć na interesy mafii paliwowej". Podjęła też
        działania zmierzające m.in do zrównania stawek akcyzy na olej opałowy i
        napędowy, likwidacji zakładów pomocniczych i gospodarstw budżetowych oraz
        likwidacji ryczałtu w podatku PIT."
        • jaa_ga Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 21:47
          Telefon od Marcinkiewicza był 12 lub 13 czerwca...
          Olszewski nie pamietał dokładnie,
          ale te dwie daty podał...?
          A tu - 22. czerwca...
          Co się działo przez 9 dni???
          Szantaż???
          • sawa.com Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 21:51
            A czy powiedział o czym rozmawiał z premierem?
            • basia.basia Z listu Zyty do RIP... 23.06.06, 22:09
              wiadomosci.wp.pl/kategoria.html?kat=1342
              I ten fragment:

"1. Z 19 czerwca:

W związku z informacjami przekazanymi przez Pana Rzecznika ustnie Ministrowi
              Koordynatorowi Służb Specjalnych Panu Zbigniewowi Wassermannowi w rozmowie z
              dnia 12 bm. oraz Prezesowi Rady Ministrów Panu Kazimierzowi Marcinkiewiczowi w
              rozmowie z dnia 19 bm. dotyczącymi zamiarów Urzędu Rzecznika Interesu
              Publicznego skierowania do Sądu Lustracyjnego wniosku o wszczęcie postępowania
              lustracyjnego w stosunku do mojej osoby, proszę o niezwłoczne, pisemne,
              wyjaśnienie tej sprawy."

Premier przyznał na konferencji, że się dowiedział nie bezpośrednio czyli
              ... od Wassermanna (jak wynika z listu). Teraz jest pytanie czy to RIP zadzwonił
              do Wassermanna w sprawie Zyty czy odwrotnie!!!
            • jaa_ga Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 22:13
              Powiedział tylko,
              że odpowiedział twierdząco na zapytanie o wniosek.
              Uznał, że powinien, choć właściwie nawet tę informację
              mógł, lege artis, zatrzymać dla siebie.
              Poza tym - odmówił wszelkich odpowiedzi na wszelkie inne pytania,dot. szczegółow
              wniosku, zadawane przez prowadzącego

Wygląda na to, że Zyta, która rozmawiała z zastępcą Rzecznika - sędzią Rodzikiem,
              poinformowała Marcinkiewicza o ew. wniosku w Jej sprawie,
              w związku z czym Marcinkiewicz potem spotkał się z Olszewskim.
              Zyta musiała to wiedzieć PRZED datą 12 lub 13 czerwca (termin spotkania M.z O.)
              • basia.basia Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 22:19
                jaa_ga napisała:

> Wygląda na to, że Zyta, która rozmawiała z zastępcą Rzecznika - sędzią Rodzikie
                > m,
                > poinformowała Marcinkiewicza o ew. wniosku w Jej sprawie,
                > w związku z czym Marcinkiewicz potem spotkał się z Olszewskim.
                > Zyta musiała to wiedzieć PRZED datą 12 lub 13 czerwca (termin spotkania M.z O.)

Ona twierdzi co innego.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8364183,wiadomosc.html
                "Argumentem szantażu jest sygnalizowany ustnie osobom trzecim zamiar przesłania
                przez Rzecznika Interesu Publicznego do sądu lustracyjnego wniosku w sprawie
                mojego oświadczenia lustracyjnego złożonego w sierpniu 2001 r. Pierwsze
                informacje w tej sprawie otrzymałam od Pana Premiera w rozmowie przeprowadzonej
                we wtorek 12 bm. bezpośrednio po konferencji prasowej, na której zaprzeczyłam
                pogłoskom o mojej dymisji. Następnie poprosiłam o wyjaśnienie Zastępcę Rzecznika
                Interesu Publicznego, który potwierdził istnienie wątpliwości w sprawie mojego
                oświadczenia w związku z "nowymi faktami, których poznać nie mogę, ale być może
                sąd mnie o nich poinformuje, chociaż niekoniecznie". Rozmowę tę natychmiast
                przekazałam Panu Premierowi i Ministrowi Koordynatorowi Służb Specjalnych. W
                następnych dniach informacje o zamiarach Rzecznika pojawiały się wielokrotnie,
                uzupełnione o możliwość podania się do dymisji wyprzedzającej wniosek Rzecznika."

• jaa_ga Re: Olszewski w TVN 24 - teraz 23.06.06, 22:32
                  No to grubsza sprawa się robi...
                  1. Olszewski został "wydzwoniony" przez Marcinkiewicza przed 12.czerwca
                  (w tym dniu się spotkali) i powiedział w TVN, że Gilowska WCZEŚNIEJ
                  dowiedziała się o sprawie od Zastępcy Rodzika...
                  2. Z pism Zyty wynika, że informację powzięla od Marcinkiewicza...
                  3. Olszewski ustnie doniósł Wassermannowi??... To bezprawie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka