Dodaj do ulubionych

Pojednanie polsko-żydowskie: za każdą cenę?

04.07.06, 22:49
I wyłącznie na żydowskich warunkach?
Zastanawiam się, czy w takich okolicznościach to całe pojednanie jest nam do
czegokolwiek potrzebne, a nasilający się zmasowany ostrzał pojednaniem, wręcz
dywanowe naloty pojednania na nasze miasta i wioski wyrządza więcej szkody niz
pożytku.
Zbrodnie, na których opiera się ta cała pokraczna konstrukcja pojednania,
zostały popełnione w warunkach wojennych, okupacyjnych, przy braku
suwerenności państwa polskiego, co wprowadza w całą sprawę wiele niejasności,
podejrzeń, niedopowiedzeń. W końcu skończy się tym, że oficjalnie państwo z
Żydami się pojedna, natomiast obywatele i narody będą się nienawidzieć
bardziej niz kiedykolwiek wcześniej.
Może lepiej powiedzić wprost: chcecie się jednać, to się jednajcie, nie, to
nie. Mogliście tak długo zyć tu nie pojednani, to pewnie możecie nadal bez
pojednania sie obejść, nam tez nie jest ono do zycia niezbędne. Więc jednajcie
się w końcu albo nie i przestańcie nam w końcu zawracać głowę, bo już mamy
wyżej uszu wzajemnego licytowania się listami trupów. Nasza też nie jest krótka.
Pamiętam lata dziewięćdziesiąte, gdy takich zmasowanych ataków pojednania nie
było i nie dało się nie zauważyć tego ogromnego wzrostu zainteresowania
kulturą żydwską, historią. A potem przyszły kolejne zmasowane ostrzały
pojednaniem z kulminacją w Jedwabnem i proszę co oto mamy. A sadzę, że to
dopiero początek.
Będzie taka walka o pojednanie, że kamień na kamieniu nie zostanie.
Obserwuj wątek
    • reakcjonista1 Dobre! 04.07.06, 22:58
      a tymczasem holo industry musi szukac nowych bomb ktorymi bedzie moglo nas
      bombardować w imię pojednania polsko-żydowskiego...
      • ab_extra Re: Dobre! 04.07.06, 23:04
        Jeszcze kilka lat temu byłem wzorcowym wprost przykładem filosemity. Książki o
        historii europejskich Zydów kupowałem, synagogi w Polsce i za granicą
        zwiedzałem, kulturą zydowską zywo się interesowałem. Aż raz drugi i trzeci
        zostałem osobiście zatakowany pojednaniem najpierw przez jednego ortodoksa z
        Izraela, potem przez innego Żyda ze Stanów, potem parę cytatów z prasy
        zagranicznej do mnie dotarło, nie mówiąc o róznych wojownikach pojednania z
        internetowych forów, o Grossie nie wspomnę i jakoś mi, cholera, przechodzi.
        • t-800 Re: Dobre! 04.07.06, 23:23
          Ja też chciałem się jednać jak opętany, a teraz ze mnie
          przykładny "antysemita". ;-)
        • reakcjonista1 Re: Dobre! 04.07.06, 23:45
          To jakis paradoks :))
          Doswiadczam go na sobie od jakiegoś czasu i chłopaki celnie tymi bombami
          trafiają - chyba chcą wywołac jakis nowy pogromik bo im sie amunicja wyczerpuje
          tylko cholera u nas juz prawie żydów nie ma a i synagog niewiele.
          • nurni Re: Dobre! 04.07.06, 23:51
            reakcjonista1 napisał:

> To jakis paradoks :))
            > Doswiadczam go na sobie od jakiegoś czasu i chłopaki celnie tymi bombami
            > trafiają - chyba chcą wywołac jakis nowy pogromik bo im sie amunicja
            wyczerpuje
            > tylko cholera u nas juz prawie żydów nie ma a i synagog niewiele.

Zabawa w kreowanie antysemityzmu to bron niebezpieczna - mimo ze tak oplacalna.

Ciekawe czy antysemityzmem jest "mamy was po prostu w d...".
          • ab_extra Pamiętacie? W sklepach było pełno "koszernych" 04.07.06, 23:51
            produktów, od piwa i wódki po żarcie w knajpach. Widocznie uważano wtedy, że
            żydowskość nieźle się sprzedaje, to była wręcz moda na zydowskość. Co się z tym
            stało? Ano, środowisko GW i okolice zaczęły nas pojednywać z Żydami działami
            najcięższego kalibru. Dziś dostajemy torsji na dźwięk słowa pojednanie. Nikt nie
            widzi związku przyczynowo-skutkowego?
        • kielczow2003 Biedne teksty 05.07.06, 23:37
          Bo byłes filosemita kolego byc moze szukałes cos czego nie znalazłes i w ramach
          negacji teraz tepisz żydostwo. hehehe Adolf także miał podobne jazdy od podziwu
          po nienawiść!!
          Ten watek to jakas pomyłka słownictwo hjolo industry czy jakies inne
          sformułowania relatyweizujace zbrodnie. Biedne teksty
          • ab_extra Jedyny żenujący tekst w tym wątku to twój. 05.07.06, 23:44
            Nikt nie uzywał tu tak prostackiego języka prócz ciebie, więc nie zaniżaj
            poziomu dyskusji, głąbie.
            • kielczow2003 Hehehe 06.07.06, 00:22
              Mam pytanie. Jak mozna zaniżyc poziom dyskusji która jest marna
              paraintelektualna dyskusja kilku głąbów prawiących o warunkach w których człwiek
              zabijał człowieka?
              To takie dywagacje i wydaja mi sie tępe wiec nazywam sprawy po imieniu sorki ale
              nie potrafie brandzlowac sie z autorem tego txtu stwierdzeniami typu " zbrodnie
              dokonane w czasie wojny i.t.d". Gląbie
              • ab_extra Czy w przedwojennej Polsce Żydzi musieli tak jak 06.07.06, 00:50
                teraz w swoim własnym kraju, mieszkać w czołgach i spać z M16 pod poduszką?
                • kielczow2003 Re: Czy w przedwojennej Polsce Żydzi musieli tak 07.07.06, 01:10
                  I to jest miara korzysci i strat? Szkoda mi Ciebie.

Musieli stac na bacznosc podczs wykladów bo jakies kundle wprowadzały getta
                  ławkowe musieli znosic dzien bez zyda i tepa nienawisc wielu ludzi. Musieli
                  czesto znosic inwektywy paru przychlastow prawiacych cos o Polsce dla Polakow.
                  Musieli sie scierac kiedy wkladali serce w budowe tegpo karju a ktos im mowil ze
                  sa gorsi. wiec nie zasuwaj mi tych prostych gadek bo mnie brzuch ze smiechu boli
                  • ab_extra Czyli mieli bardzo podobne problemy jak wszyscy 07.07.06, 07:40
                    imigranci niezasymilowani kulturowo we wszystkich współczesnych krajach
                    europejskich. Nie 60 lat temu, tylko wspólcześnie. Zwłaszcza, gdy to jest
                    bardzo liczna mniejszość. Popatrz na Francję, Belgię, Holandię.
                    A na ból brzucha weź no-spę
    • aaki a niby po co nam to pojednanie? 04.07.06, 23:04
      historia sie zakończyła,
      zydzi przez osiemset lat męczyli sie okrutnie mieszkając na antysemickiej polskiej ziemi.na koniec zostali przez tych polaków z niewielka pomoca hitlera wymordowani.
      koniec.let it be.
      • ab_extra Re: a niby po co nam to pojednanie? 04.07.06, 23:08
        Fakt, było by miło, gdyby było miło. Ale czemu by nam miało na tym zależeć za
        wszelką cenę? Interesy i tak robi się ponad podziałami, pieniądze jak wiadomo
        nie smierdzą, ani polskie ani zydowskie. A radykałowie obu stroni tak będa się
        napie..ć bez końca, bo taka ich natura.
        • aaki Re: a niby po co nam to pojednanie? 04.07.06, 23:21
          żydzi nie mieszkają juz w polsce,a polacy nigdy nie mieszkali w izraelu.jestesmy oddaleni o kilka tys.km.
          obie nacje nie dażą się sympatią i niech tak zostanie.
          przestanmy sie karmic pustymi frazesami
    • kaczka2006 Goebels inspiruje twoja logike? 04.07.06, 23:25
      A co zrobiliscie dla pojednania, polacy? pluliscie i plujecie, bo to polakowi
      nie hunur przepraszac za mordowanie?
      • ab_extra Proszę oto kolejny atak pojednaniem, sami widzicie 04.07.06, 23:29
        Dalczego mamy sobie tym dalej głowę zawracać? I tak nic się nie zmieni, wieć
        zaoszczędźmy sobie nerwów i czasu. Mamy pilniejsze sprawy do załatwienia.
    • echo_o Re: Pojednanie polsko-żydowskie: za każdą cenę? 04.07.06, 23:54
      Obawiam się, że nie sposób już powstrzymać swoistej mody na pojednanie.
      W tak wielu przecież przekrojach narodowo-geograficznych.
      Pojednanie polsko-niemieckie, polsko-ukraińskie, polsko-żydowskie, polsko-
      rosyjskie...
      Dodaj do tego jeszcze pojednanie religii. To kosmos pojednań...
      Dodatkową komplikacją jest, że te polityczne z tymi religijnymi często się
      przenikają. A nad tym wszystkim dynda sobie jeszcze i sieje kolejny zamęt
      niewidzialna ręka rynku interesów.
      Z tej całej zlepki wychodzi zakalec, bo składniki nie chcą się, a może raczej
      nie mogą się ze sobą połączyć...

Nigdy nie byłam, nie jestem i nie zamierzam być: ksenofobką, antysemitką,
      homofobką, rusofobką, ukrainofobką, germanofobką, lewaczką, nacjonalistką,
      cyklistką, rasistką, nudystką (tu: chwila wahania) , kosmitką - czym tam
      jeszcze…

Ale boli mnie (mam taki zakamarek ciemnej strony podświadomości, w którym
      gromadzę różne kłótnie sama ze sobą, psychologiczne nagniotki, anse, bunty,
      etc.), że NAPRAWDĘ widzę wolę pojednania ze strony polskich rządów (akcentuję
      rządów!) od 1989 r. Do tych post-komuszych oczywiście miałam nawet pretensje za
      ZBYTNIĄ spolegliwość, szczególnie jeśli szło o pojednanie ze wschodnim bratem.
      Chyba nie muszę kontynuować, wiadomo, jeśli dałam się choć ciutek poznać z
      moimi poglądami na FK.

(Zgubiłam początek zdania, wyszło wielokrotnie złożone ‘cóś’. Idę dalej)

Tak więc boli mnie, że oto Polska (ustami, komunikatami, różnymi dementi,
      przesłaniami, oświadczeniami, przemówieniami) tak często jednostronnie
      przeprasza za nasze ciemne plamy na tzw. nieskazitelności (w duchu tegoż
      pojednania), a tak rzadko, jeśli nie wcale bywa w sposób czytelny, literalny,
      że o gestach nie wspomnę – przepraszana za to, czego sama doświadczyła, czego
      doświadczyli Polacy…

Choćby dzisiejszy dzień.
      Rząd niemiecki nie wyraził nawet oficjalnego ubolewania.
      Nie tak dawno Polska (jej oficjalne organy) przepraszały np. za Machinę…
      To właśnie jedna z bolesnych dysproporcji.
      Zdecydujmy się zatem i bądźmy konsekweni.
      Nauczmy się szanować…
      W pojednanie wpisana jest: zasada wzajemności…

Nie wierzę w żadne pojednanie polityczne dopóki nie nastąpi to ludzkie, tych
      szaraczków, tych nas choćby piszących na FK. Jak w soczewce skupia się TU
      realny, nie fasadowy obraz z tzw. pojednaniem…

• reakcjonista1 Re: Pojednanie polsko-żydowskie: za każdą cenę? 04.07.06, 23:58
        Pojednanie polsko-żydowskie bedzie wtedy skuteczne gdy Polacy przeproszą za
        wszystkie zbrodnie dokonane na Żydach od XI wieku włącznie a sami niczego w
        zamian żadać nie będą. Bo i czegóż my możemy żądać od Żydów?
      • ab_extra Pojednanie widocznie jest jak walka klas: 04.07.06, 23:58
        zaostrza się w miarę postepu procesu pojednania :)))
        Własnie o tym mówię: nie da się zastapić pamięci indywidualnych jakąś
        upaństwowioną pamięcią. To nigdy się nie udawało i udać się nie może.
    • bolek-i-lolek Żydom na tym zależy,bo chca wyłudzic "odszkodowani 05.07.06, 16:53
      Nam zupełnie nie powinno na tym zależec. Żydzi maja wystarczająco dużo kłopotow z każdym na swiecie, wiec nie musimy sie nimi martwic. Zwłaszcza w Palestynie.
      • ab_extra To niech wreszcie jasno zdefiniują i wyartykułują 05.07.06, 17:11
        to swoje pojęcie pojednania, a my się, ewentualnie, ustosunkujemy.
    • obraza.uczuc.religijnych To też nie jest wątek dla asienki. 05.07.06, 17:13
      Bo on już jest o Żydach...
    • cics Re: Pojednanie polsko-żydowskie: za każdą cenę? 05.07.06, 17:19
      Nie musimy się jednać z Żydami,Niemcami,Ukraincami,Cyganami,Czechami,Litwinami
      itd. Wystarczy jeśli się pojednamy sami ze swoją przeszłością - poznamy ją,
      zrozumiemy i wyciągniemy z niej wnioski.
      • ab_extra Czy my piszemy podreczniki historii Zydom, Niemcom 05.07.06, 17:33
        , Rosjanom, Francuzom czy Amerykanom? Każdy kraj z osobna kształtuje własną
        tozsamość historyczna i jest to zawsze decyzja polityczna. Bo każdy kraj ma i
        pielęgnuje swój mit załozycielski, wobec którego buduje wspólnotę. Zapewniam
        cię, że gdy porównasz podręczniki historii Anglii i Irlandii, to często byś nie
        poznał, że mowa jest o tych samych wydarzeniach.
      • ab_extra Z jednym się zgodzę: jest słusznym poznać inny 05.07.06, 17:36
        punkt widzenia niż własny. Nie koniecznie jednak musimy się go akceptować, ani
        tym bardziej się z nim utożsamiać.
    • prawda30 Tylko na uczciwych warunkach 05.07.06, 17:37
      • ab_extra Wiesz, nie my ustalmy standardy uczciwości 05.07.06, 17:41
        w tej zabawie. Więc musimy trzymać się własnych.
    • danutki Re: Pojednanie polsko-żydowskie: za każdą cenę? 05.07.06, 17:40
      ab_extra napisał:

> I wyłącznie na żydowskich warunkach?

cena jest juz ustalona od dawna
      marne 30 srebrnikow tylko
      tyle co cena niewolnika....nienawisci
      • ab_extra Coraz więcej na to wskazuje, że "pojednanie" 05.07.06, 17:56
        jest tylko zwykłą transakcją finansową, a nie procesem ze sfery etyki, zresztą
        pojednawcy mówią to otwartym tekstem.
        Najlepszym dowodem, na złą wolę Grossa jest termin wydania Strachu. Gdyby
        żeczywiście chodziło o wywołanie wstrząsu moralnego w Polakach, książka została
        by wydana jednocześnie w Polsce i w Ameryce. To, ze zostanie wydana u nas
        dopiero po roku świadczy o tym, że chodzi tylko o zrobienie Polsce koło pióra w
        opiniotwórczycg sferach Ameryki.
        • danutki Re: Coraz więcej na to wskazuje, że "pojednanie" 05.07.06, 18:15
          ab_extra napisał:

> jest tylko zwykłą transakcją finansową, a nie procesem ze sfery etyki, zresztą
          > pojednawcy mówią to otwartym tekstem.

chcesz powaznej rozmowy o pojednaniu?
          rozmowy otwartym tekstem?
          pojednaniu tu w Polsce resztki tych ocalonych Zydow i ich dzieci i
          wnukow,ktorzy z milosci do Polski i przeszlosci tu jeszcze sa?
          jesli takiej rozmowy chcesz naprawde to nie zaczynaj od wstepu,ze...jest
          interes do zrobienia,daja pieniadze
          tak ze mna kiedys rozpoczela rozmowe znajoma Polka,ktora mi sie "przyznala",ze
          jako "dziecko Holocaustu" mozna niezly interes zrobic.moze to i prawda,ze
          jest"dzieckiem Holocaustu" mnie tam nic do tego kto na czym robi interes.
          ale jak mowa na wstepie o pieniadzach to o prawdziwym pojednaniu zapomnij.
          pieniadze moga jedynie stanowic REKOMPENSATE doznanych krzywd,podobnie jak
          uczynili to Niemcy w stosunku do Polakow za niewolnicza prace w czasie wojny.
          • ab_extra Re: Coraz więcej na to wskazuje, że "pojednanie" 05.07.06, 18:28
            W tym rzecz, że urodziłem się tyle lat po wojnie, ze nie odczuwam żadnej
            wewnętrznej potrzeby jednania się z kimkolwiek za rzeczy, które wydarzyły sie
            wcześniej. Moja wieś przez cała okupację przechowała rodzinę Żydów: nie czuję z
            tego powodu ani osobistej dumy (to nie ja ryzykowałem zycie swoje i swojej
            rodziny), tak jak nie mam osobistego poczucia winy z powodu Jedwabnego.
            Zawsze wprawiało mnie w zażenowanie, gdy byłem za granicą i miejscowi, chcąc
            zrobic mi przyjemność zaczynali mówić, że znają Szopena, papieża albo Wałęsę.
            Nie jestem żadnym z nich. Odpowiadam tylko za siebie, jak każdy.
            • danutki Re: Coraz więcej na to wskazuje, że "pojednanie" 05.07.06, 18:36
              ab_extra napisał:

> Zawsze wprawiało mnie w zażenowanie, gdy byłem za granicą i miejscowi, chcąc
              > zrobic mi przyjemność zaczynali mówić, że znają Szopena, papieża albo Wałęsę.
              > Nie jestem żadnym z nich. Odpowiadam tylko za siebie, jak każdy.

kryptopatriota?
              • ab_extra Jestem dumny ze swojego kraju. Natomiast jeżeli 05.07.06, 18:43
                pozwolę, by oceniano mnie na podstawie Szopena i papieża, to muszę się też
                zgodzić, by patrzono na mnie przez pryzmat kiboli albo złodziei samochodów. Wolę
                by mówiono po bliżym poznaniu: ten Polak to niezły fachowiec, a do tego fajny
                facet. Wszystko co dotąd słyszałem złego o Polakach, to musi byc jakaś bzdura.
                • danutki Re: Jestem dumny ze swojego kraju. Natomiast jeże 05.07.06, 18:50
                  ab_extra napisał:

> pozwolę, by oceniano mnie na podstawie Szopena i papieża, to muszę się też
                  > zgodzić, by patrzono na mnie przez pryzmat kiboli albo złodziei samochodów.
                  Wol
                  > ę
                  > by mówiono po bliżym poznaniu: ten Polak to niezły fachowiec, a do tego fajny
                  > facet. Wszystko co dotąd słyszałem złego o Polakach, to musi byc jakaś bzdura.

podoba mi sie taka odpowiedz. przepraszam,ze ocenilam ....przez pryzmat swoich
                  upodoban
    • eboshi Bzdury gadasz jak zwykle. 05.07.06, 18:38
      Polak nawet w mundurze MO czy LWP nadal jest Polakiem.

Faktem jest że wielu Polaków ryzykowało życiem swoim i swojej rodziny aby pomóc
      bliźnim (zwróć uwagę, ze użyłem słowa "bliźnim" nie "żydom"). Jako iich
      potomkowie słusznie możemy być dumni.

Ale byli i tacy którzy dla zysku, z mściwości czy zwykłej ciemnoty (krew dzieci
      do macy) dopóściło sie czynów chaniebnych.

Skoro wypinamy piersi po honory za pierwsze to wypada też się w nie uderzyć za
      drugie.

A kwetsia roszczeń nie ma z tym nic wspólnego - to jest sprawa dla prawników.
      Naturalne jest, ze znajdzie sie ktoś (Fagan) kto wykorzysta każdą okazje żeby
      łatwo zarobić parę złotych i naturalne jest, że my (Polacy) jeśli bedzie to
      zgodne z prawem tych pieniędzy nie zapłacimy.
      • ab_extra Gdzie ja wypinam pierś po cudze ordery? 05.07.06, 18:45
        W dupie to mam, odpowiadam tylko za siebie.
        • danutki Re: Gdzie ja wypinam pierś po cudze ordery? 05.07.06, 18:52
          ab_extra napisał:

> W dupie to mam, odpowiadam tylko za siebie.

chyba jestes jeszcze mlody
          i dobrze
          trzymaj tak dalej
          niech jad przeszlych pokolen ciebie nie zatruje
        • eboshi Pisałem o Polsce i Polakach 05.07.06, 20:02
          ab_extra napisał:

> W dupie to mam, odpowiadam tylko za siebie.

Ale paprzesz opinie nam wszystkim
          • ab_extra A kim ty jesteś, by za, i w imieniu wszystkich 05.07.06, 21:42
            Polaków? Żydzi też nie są jakimś zbiorowym jednorodnym bytem, jednomyslnym
            mówiącym jednym głosem.
            • eboshi Jakich słów i przykładów użyć żeby dotarło 06.07.06, 00:22
              ab_extra napisał:

> Polaków? Żydzi też nie są jakimś zbiorowym jednorodnym bytem, jednomyslnym
              > mówiącym jednym głosem.

Powszechna opinia o Polakach antysemitach, nacjonalistach, warchołach,
              zacofańcach, etc... nie jest moim wymysłem. Winniśmy się starać odwrócić niechęć
              innych nacji aby na tym zyskać. A ty zamiast się nad tym zastanowić kombinujesz
              jakby mnie (i innym) mocniej dokopać. Zaczynam wierzyć, że nie zasługujemy na
              szacunek :(
              • ab_extra Powszechna gdzie? I jak mamy udowodnic, że 06.07.06, 00:34
                nie jesteśmy wielbłądami? Jakie warunki mamy spełnić, i kto arbitralnie te
                warunki ustali? Czy jednych z takich warunków jest to, abysmy milczeli i
                trzymali ruki pa szwam, kiedy z nami rozmawiaja o naszym antysemityzmie,
                nacjonalizmie, warcholstwie, zacofaniu etc?

eboshi napisał:
                > Powszechna opinia o Polakach antysemitach, nacjonalistach, warchołach,
                > zacofańcach, etc... nie jest moim wymysłem.
                • eboshi Prościutko 06.07.06, 14:46
                  ab_extra napisał:

> Jakie warunki mamy spełnić

Wystarczy przestac dawać preteksty tym, którzy nas o to oskarżają.

Na męty z faszystowskich organizacji typu MW czy B&H nie licze - to w wiekszości
                  przypadków gó..arze i chuligani - muszą gdzieś dać upust swoim frustracjom.

Ale od polityków i publicystów oczekiwałbym więcej roztropności. Wystarczy
                  unikac drażliwych zwrotów (np.: przedsiębiorstwo holocaust) i nie obciążac całej
                  nacji domniemanymi przewinami jednostek (np.: teorie jakoby pogrom kielecki
                  sporkurowali żydzi z SB w ramach spisku światowego). Szydzenie z bolesnych
                  wspomnień rodzi niechęć i agresje.
      • kika113 Re: Bzdury gadasz jak zwykle. 05.07.06, 18:45
        Polak stalinowski komunista to jest zdrajca narodowy i nie należy go kojarzyć z
        Polską ale z wrogiem działającym na szkodę Polaków i Polski.
        • eboshi To nie takie proste 05.07.06, 20:00
          Niemcy wyparliby sie Hitlera, Rosjanie Stalina, Włosi Musoliniego i wszyscy
          byliby z siebie dumni i zadowoleni.

Dla świata każdy Jasiu Kowalski to Polak bez wzgledu na to czy sobie tego
          zyczysz czy nie.
          • kika113 Re: To nie takie proste 05.07.06, 20:59
            Jasne, ale komunista Żyd to już tylko komunista, znam te argumenty. Z wami jak
            dyskusja z cieniem, jak wam wygodnie to jesteście, a jak nie, to od razu was
            nie ma. A fakt faktem, że komuniści działali na szkodę Polski i byli wrogami
            jej niepodległości.
            • danutki Re: To nie takie proste 05.07.06, 21:56
              kika113 napisała:

> Jasne, ale komunista Żyd to już tylko komunista, znam te argumenty. Z wami
              jak
              > dyskusja z cieniem,

nie wiesz dlaczego?
              odpowiem
              bo tylko zydow cienie pozostaly na polskiej ziemi
              no i jeszcze kilka setek czy tysiecy ktorzy jeszcze cieniami nie sa,ale juz
              wiedza,ze swoje cienie zabiora ze soba
            • eboshi Polscy komuniści są Polakami 06.07.06, 00:25
              tak jak niestety Giertychowie, Kaczyńscy, Lepper i reszta tej zgrai też są moimi
              ziomkami :(

• ab_extra A żydowscy stalinowcy są juz tylko biednymi 06.07.06, 00:38
                ofiarami represji, którzy musieli w '56 opuścic Polskę na fali antysemickich
                prześladowań :( Choc Rózański nie musiał, pracował sobie po krótkiej odsiadce
                dla dobra ludowej ojczyzny.
          • trudny99 Re: To nie takie proste 06.07.06, 00:41
            eboshi napisał:

> Niemcy wyparliby sie Hitlera, Rosjanie Stalina, Włosi Musoliniego i wszyscy
            > byliby z siebie dumni i zadowoleni.
            >

Tak jak Żydzi dumni są z pomysłu wyparcia się swoich prawdziwych nazwisk !!..

Albowiem :

> Dla świata każdy Jasiu Kowalski to Polak bez wzgledu na to czy sobie tego
            > zyczysz czy nie.

Jak również: Kwaśniewski, Kaczyński, Mazowiecki, Gosiewski, Bielecki,
            Borowski, Chełkowski, Chrzanowski, Dobraczyński, Drzycimski, Goryszewski...itd..

Niejeden Polak chciałby mieć tak piękne nazwisko..,nieprawdaż ?!!..

:)
            • ab_extra Różański. Takie piekne polskie nazwisko :) 06.07.06, 00:45
              • trudny99 Re: Różański. Takie piekne polskie nazwisko :) 06.07.06, 14:28

Albo Penderecki !..
                - toż to najpiękniejsza muzyka !..(oczywiście bez grania !)..:)

Lub Wisława Szymborska !..
                - czysta poezja !..(j.w..- bez pisania !)..:)
            • eboshi O !!! I to jest przykład typowego polaczkostwa :( 06.07.06, 14:52
              trudny99 napisał:

> Tak jak Żydzi dumni są z pomysłu wyparcia się swoich prawdziwych nazwisk !!..

Żydzi nie są z tego dumni.
              Na zmiane nazwisk decydowali się ci którzy bardziej czuli sie Polakami niz
              Zydami, a żydowsko brzmiące nazwisko narażało ich na ostracyzm ze strony
              "tolerancyjnych" Polaków.

Zachowałeś się teraz jak ten kto rzuca w bliźniego kamieniem i szydzi gdy tamten
              próbuje się uchylić. Baaaardzo chrześcijańska i baaaardzo polska postawa
              ("Polska" świadomie z małej litery).
              • ab_extra Rózański bał sie ostracyzmu? To jego się bano 06.07.06, 16:27
                Śmiertelnie
              • trudny99 Re: O !!! I to jest przykład typowego polaczkostw 06.07.06, 23:50
                eboshi napisał:

> trudny99 napisał:
                >
                > > Tak jak Żydzi dumni są z pomysłu wyparcia się swoich prawdziwych nazwisk
                > !!..
                >
                > Żydzi nie są z tego dumni.
                > Na zmiane nazwisk decydowali się ci którzy bardziej czuli sie Polakami niz
                > Zydami, a żydowsko brzmiące nazwisko narażało ich na ostracyzm ze strony
                > "tolerancyjnych" Polaków.
                >

Podaj mi z łaski swojej choć jeden przykład,
                gdzie Polacy powiedzmy przez ostatnie 30 lat(a może i dłużej, to chyba
                nieistotne), prześladowali choć jednego Żyda z powodu jego ,,jawnego''
                żydowskiego nazwiska ?!..

Bo ja mogę Ci tak z pamięci podać przynajmniej dwa przypadki,
                gdzie owa jawność nie przeszkodziła im w normalnym życiu, a nawet zrobieniu
                kariery !..;
                - Bronisław Wildstein- obecny szef TVP
                - Ana Rotenberg - dyrektor galerii narodowej ,,Zachęta''(być może już,,była'')

Co do owej pani, to ona(!) zachowywała się wręcz zuchwale i prowokacyjnie(to są
                wyjątkowo delikatne określenia!) w stosunku do Polaków !..
                I nawet w tej sytuacji nie stała jej się żadna ,,krzywda'' !

Myślę, że wielu Szacownych forumowiczów może podać Ci znacznie więcej przykładów.

t.

• danutki Re: Bzdury gadasz jak zwykle. 05.07.06, 18:47
        eboshi napisał:

> Naturalne jest, ze znajdzie sie ktoś (Fagan) kto wykorzysta każdą okazje żeby
        > łatwo zarobić parę złotych i naturalne jest, że my (Polacy) jeśli bedzie to
        > zgodne z prawem tych pieniędzy nie zapłacimy.

takie to proste,a tyle medialnego szumu kolo tego lacznie z
        nazywaniem "przedsiebiorstwem Holocaust" wydarzen 60 lat po tym,kiedy
        takie "przedsiebiorstwo"rzeczywiscie dzialalo w calej Europie i bylo utworzone
        po to by wymordowac WSZYSTKICH Żydow z terenow zajetych przez armie niemieckie.
      • my.uczennice.vii.liceum Re: Bzdury gadasz jak zwykle. 05.07.06, 19:02
        eboshi napisal:

> Polak nawet w mundurze MO czy LWP nadal jest Polakiem.

Esbek, wsinia, czy e coli moga miec zapisane obywatelstwo polskie,
        paszport z orzelkiem w koronie, a nawet jezyk polski przekazany przez mamusie.
        Mimo wszystko to nie nasi rodacy. Dzieli nas historia.
        My nie dostapilysmy na przyklad takiego awansu spolecznego.
        Widywalysmy takich poza granicami, to zwyczajne kanalie i tepaki.
        Najlepiej szybko sie oddalic, bo splunac nie warto.
    • frau_blada Za zadna. Lobby semickie narazone jest na ostracyz 05.07.06, 18:44
      m. Nie ma co sie przejmowac!
    • leszek.sopot Kompromitujące pytanie 05.07.06, 18:51
      Ktoś kto pyta o pojednanie zakłada, że obie strony wyrządziły sobie
      niewyobrażalne krzywdy. Jednocześnie sugeruje, że nic takiego nie miało
      miejsca - przynajmniej ze strony Polaków. Wychodzi więc na to, że to Żydzi
      powinni zabiegać się o pojednanie z Polakami, których skrzywdzili przez to, że
      żyli lub żyją w Polsce.
      Autorowi najwidoczniej przeszkadza wogóle pisanie o Żydach. Byłby najwidoczniej
      szczęśliwy gdyby ich nigdy nie było.
      • danutki Re: Kompromitujące pytanie? 05.07.06, 18:57
        leszek.sopot napisał:

> Ktoś kto pyta o pojednanie zakłada, że obie strony wyrządziły sobie
        > niewyobrażalne krzywdy. Jednocześnie sugeruje, że nic takiego nie miało
        > miejsca - przynajmniej ze strony Polaków. Wychodzi więc na to, że to Żydzi
        > powinni zabiegać się o pojednanie z Polakami, których skrzywdzili przez to,
        że
        > żyli lub żyją w Polsce.
        > Autorowi najwidoczniej przeszkadza wogóle pisanie o Żydach. Byłby
        najwidoczniej
        >
        > szczęśliwy gdyby ich nigdy nie było.
        >

jesli autor tego watku jest mlody wiekiem,to dla mnie jego pytanie wraz z
        trescia rozwiniecia nie wydaje sie byc kompromitujace a wrecz calkiem NATURALNE
      • reakcjonista1 Re: Kompromitujące pytanie 05.07.06, 18:58
        Wiesz moze kiedy dzisiejsi żydzi przeproszą Polaków za kolaborację swoich
        przodków z ZSRR?
        Skoro juz generalizujemy to na całego.
        • leszek.sopot Re: Kompromitujące pytanie 05.07.06, 19:24
          kolejny głupek.
          • reakcjonista1 Ale wiesz czy nie? 05.07.06, 20:05
            to mnie bardzo interesuje z róznych powodów.
        • danutki Re: Kompromitujące pytanie 05.07.06, 19:31
          reakcjonista1 napisał:

> Wiesz moze kiedy dzisiejsi żydzi przeproszą Polaków za kolaborację swoich
          > przodków z ZSRR?
          > Skoro juz generalizujemy to na całego.

ja moge niejako wziac na siebie wine mojego ojca i przeprosic.kiedys juz to
          uczynilam na forum.bo tak jak ojciec niejako odpowiada za grzeszne czyny syna-
          przeciez syna wychowuje i daje mu przyklad-a odwrotnie to tez dziala.dzieci
          (synowie)wstydza sie za grzechy ojcow swoich. wystarczy zapytac synow pijakow
          czy zlodziei i mordercow
    • kkkaczory_biss_brothers Tu chodzi o 3 rzeczy 05.07.06, 19:58
      1. forse
      2. forse
      3. forse

Jakie to proste.
    • zio29 trafiłeś w samo sedno ... 05.07.06, 20:10
      źródłem niechęci ale nie aktów przemocy wobec żydów jest nie tylko skrajny
      antypolonizm żydów z usa ale także nieudolne i jednostronne zabiegi
      kwaśniewskiego a teraz kaczyńskiego !!!!
      Bo czym można nazwać zapewnienia obecnego prezydenta o potrzebie walki z
      antysemityzmem w Polsce przy jednoczesnym milczeniu o sprawach które są
      niewygodne - udział żydów w aparacie terroru oraz zbrodnie kominustyczne +
      koniuchy itp. ??! To zwykła asymetria która napewno nie sprzyja pojednaniu a
      wręcz nakręca spiralę wrogości .. Czy o to chodzi ?!
      • danutki Re: trafiłeś w samo sedno ... 05.07.06, 20:35
        mnie osobiscie pojednanie z ab_extra nie jest do niczego potrzebne
        z toba zio29 tez nie
        ziejesz nienawiscia i nawet nie wiesz skad ona wziela sie u ciebie
        gdy JPII umieral kibice-a raczej kibole- krakowskich druzyn tez sie jednali
        jeszcze raz powtarzam
        do pojednania nie wystarcza slowa i okazjonalne usciski
        ani tym bardziej -jak ktos tu napisal-3 razy forsa
        do pojednania potrzebne jest ZROZUMIENIE tego co sie wydarzylo.
        do pojednania, po ZROZUMIENIU tego co sie wydarzylo, potrzeba potem ciszy
        mnie wasze pojednanie nie jest do niczego potrzebne
        ja swoj proces ZROZUMIENIA I CISZY mam poza soba
        a co z wami?
        a co mnie to obchodzi?
        to wasz problem
        to wy zakladacie te watki o zydach
        • zio29 Re: trafiłeś w samo sedno ... 05.07.06, 20:47
          nie ma zrozumienia przy jednostronnej ocenie faktów historycznych ..
          a bez zrozumienia nie ma przebaczenia ..
          proste
          • danutki Re: trafiłeś w samo sedno ... 05.07.06, 21:09
            zio29 napisał:

> nie ma zrozumienia przy jednostronnej ocenie faktów historycznych ..
            > a bez zrozumienia nie ma przebaczenia ..
            > proste

proste
            ale ty nie wiesz jaka droge ja przebylam aby zrozumiec i jakie fakty mi w tym
            procesie pomogly
            proste?
            • gat45 Re: trafiłeś w samo sedno ... 05.07.06, 21:55
              danutki napisała:

> proste
              > ale ty nie wiesz jaka droge ja przebylam aby zrozumiec i jakie fakty mi w tym
              > procesie pomogly
              > proste?
              ................

A ja chyba troche wiem... Po swojemu, ale rownolegle. Nie takie proste.

Czas sie ewakuowac z tego watku. Nie tym razej jeszcze... Znowu nie tym razem.
            • zio29 Re: trafiłeś w samo sedno ... 06.07.06, 02:12
              nie wiem czy proste dla ciebie ..
              tak samo jak ty nie wiesz co mogą czuć Polacy którzy w czasie wojny stracili
              bliskich a teraz słyszą "prawdę" o polskich obozach ..
        • ab_extra Ale powiedz co mam z-r-o-z-u-m-m-i-e-ć??!!! 05.07.06, 22:10
          Twoja prawda: Polacy mordowali Żydów Jedwabnem i innych miejscach. Moja prawda:
          niektórzy Polacy mordowali Żydów, tak jak niektórzy Polacy trzymają zwłoki
          swoich dzieci w beczkach z kapustą. Czy uważasz za uprawnione zdanie, ze Polacy
          mają w zwyczaj wyssany z mlekiem matki trzymanie zwłok dzieci w beczkach z kapustą?
          I możemy w ten sposób gadać do przyszłego tygodnia niczego nie uzgadniając.
    • danutki Re: Pojednanie polsko-żydowskie: za każdą cenę? 05.07.06, 20:45
      nie zaplace nawet rownowartosci zlota za wage mojej jednej mojej lzy wylanej z
      upokorzenia jakiego doznawalam z powodu mojego zydowskiego pochodzenia
      a teraz...wal...e sie z tym swoim pojednaniem
      • ab_extra Zdaje się, że niechcacy podzieliłas moją opinię. 05.07.06, 22:02
        Mnie też to całe pojednanie jest potrzebne jak ryba rower. Powtarzam: było by
        miło, gdyby nie było między nami konfliktów, tak jak było by dobrze, gdyby
        wszyscy byli młodzi, zdrowi i bogaci. Ale nie oczekuję, by każdy napotkany Żyd
        rzucał mi się w ramiona. Jak każde tak blisko żyjące obok siebie przez
        tysiąclecie narody nazbierało nam się, jak w każdej rodzinie, zakwasów,
        niedomówień, wzajemnych pretensji. Teraz na szczęście juz nie jesteśmy na siebie
        skazani, mamy osobne mieszkania z osobnymi wejściami. Nie musimy sie kochać,
        wystarczy, że nie będziemy sobie nawzajem zostawiać psich kup na wycieraczkach i
        podkradać mleka spod drzwi. Taki program minimum, ale wystarczający.
        • danutki Re: Zdaje się, że niechcacy podzieliłas moją opin 05.07.06, 22:13
          dlaczego uwazasz,ze niechcacy?
          przeciez nikt mnie sila nie przyciagal do tego watku.
          mialam na ten temat wlasne zdanie i je wyrazilam CHCACY
    • klarek_i Nie za każdą, tylko za konkretną. I może to jeszcz 05.07.06, 22:21
      trwać całe lat, jak uczy przykład Niemców. Chociaż to żądanie od
      przedsiębiorstw Niemieckich kilka lat temu kasy uważam za wyskok.
    • kaczka2006 nawet za cene oddania ukradzionych Zydom dobr? 05.07.06, 22:27
      to za duza cena dla polakow? zlodziej nie lubi oddawac, wiec cena za duza?
      • ab_extra Kolejny atak pojednaniem! 05.07.06, 22:36
        To, że komuniści, okradli prócz Żydów także miliony Polaków i dotąd niczego nie
        oddali, że komuniści za suwerenny naród zrzekli się niemieckich reparacji
        wojennych - tym żaden gó..any bojownik pojednania nie wspomni. Tak, Żydzi TEŻ
        zostali ograbieni, tak jak Polaków, miedzy innymi przez Żydów nadgorliwie
        kolaborujących ze stalinistami.
        • echo_o Możesz już zbilansować... 05.07.06, 23:46
          ...Twoje prywatne, dobowe już, jednanie się.
          Jakieś wnioski, Syzyfie ?
          • ab_extra Jak w treści pierwszego wątku. Plus to: 05.07.06, 23:50
            Mnie też to całe pojednanie jest potrzebne jak rybie rower. Powtarzam: było by
            miło, gdyby nie było między nami konfliktów, tak jak było by dobrze, gdyby
            wszyscy byli młodzi, zdrowi i bogaci. Ale nie oczekuję, by każdy napotkany Żyd
            rzucał mi się w ramiona. Jak każde tak blisko żyjące obok siebie przez
            tysiąclecie narody nazbierało nam się, jak w każdej rodzinie, zakwasów,
            niedomówień, wzajemnych pretensji. Teraz na szczęście juz nie jesteśmy na siebie
            skazani, mamy osobne mieszkania z osobnymi wejściami. Nie musimy sie kochać,
            wystarczy, że nie będziemy sobie nawzajem zostawiać psich kup na wycieraczkach i
            podkradać mleka spod drzwi. Taki program minimum, ale dla mnie i większości
            ludzi wystarczający.
            • echo_o Chciałbyś! Nie ma lekko...Ten wariant programu... 06.07.06, 00:01
              ...minimum (pakt o nieagresji i pokojowa koabitacja) byłby możliwy pod jednym
              tylko warunkiem - ofensywa spotkałaby się z defensywą (podział ról pozostawiam
              inteligentnej domyślności) u jednego (nieokreślonej 'maści') pucybuta.

No i drugi warunek: trzeba by przyjąć założenie, że Fenicjanie nigdy nie
              istnieli...

• kika113 Re: Pojednanie polsko-żydowskie: za każdą cenę? 06.07.06, 07:38
      Chyba wychodzimy z błędnego założenia, że środowiska żydowskie myślą o
      jakimkolwiek pojednaniu. Takie pojednanie odebrałoby im broń, dzięki której
      trzymają wszystkich w szachu i sznurują usta. Przykład GW 1-2 lipca 06, Ewa
      Hoffman pisze o Związku Nuczycieli Akademickich oraz Stowarzyszeniu Wykładowców
      Szkół Wyższych w Wielkiej Brytanii, które zaproponowały rezolucję wzywajacą do
      zerwania stosunków z instytucjami akademickikmi i izraelskimi profesorami,
      którzy nie odcięli się od "izraelskiej polityki apartheidu". I od razu
      twierdzi, że to faszyzm, komunizm i zachęta do antysemityzmu. Cały artykuł jak
      i środowiska żydowskie odrzucaja wszelką krytykę, a wiadomo,że władza
      pozbawiona wszelkiej krytyki doprowadza do zwyrodnień. Ale daje przewagę nad
      innymi, cały świat jest oskarżony o antysemityzm i dzięki temu można prowadzić
      nową politykę, nie licząc się z nikim.
      • ab_extra Coś w tym jest, że antysemityzm stał się pałką 06.07.06, 07:49
        szantazu moralnego, którym wali się na oślep, kogo i kiedy popadnie w każdej
        sprawie. Tylko takie środki z powodu ich nadużywania tracą swoją siłę
        oddziaływania, staja sie powoli nużącą rutyną na którą przestaje się zwracać
        uwagę.
        • kaczka2006 Re: Coś w tym jest, że antysemityzm stał się pałk 07.07.06, 01:12
          pare miliardow poprawi polakowi pamiec? oddac to co ukradli , a za mordy w
          Jedwabnem, 10 krona kare. Silne polaki dzis znow? jak w 39? hehehe
          • ab_extra Re: Coś w tym jest, że antysemityzm stał się pałk 07.07.06, 07:45
            Jak ja lubię Żyda, który wreszcie niczego nie udaje, tylko wali otwartym
            tekstem :)))
          • kika113 Re: Coś w tym jest, że antysemityzm stał się pałk 07.07.06, 07:47
            A Żydzi polskiego pochodzenia też maja płacić? W Polsce ciągle jest mnóstwo
            osób ze zwiazków mieszanych, którzy nawet nie wiedzą o swoim pochodzeniu i są
            lojalnymi obywatelami Polski. Czy oni też mają płacić? Jak ty Kaczko2006 to
            sobie wyobrażasz? To był kraj dla Żydów gościnny, i chcesz teraz karać za
            gościnę. Zły to przykład dla innych krajów, i nauczka, żeby nie przyjmować
            uchodźców.
    • zgryzik1 Re: Pojednanie polsko-żydowskie: za każdą cenę? 07.07.06, 01:14
      ab_extra
      a jaka jest twoja cena - za ile i komu się sprzedajesz >
      • ab_extra nie mierz wszystkich swoją miarą, trollu 07.07.06, 07:42
    • asienka32 Dziesiejsza Polska w delikatnej sprawie stosunków 07.07.06, 08:03
      polsko-zydowskich zachowuje się poprawnie i właściwie.

Zaangazowani jesteśmy z operacje iracką, u podnóży której stoi konflikt
      izraelsko-palestyński.
      W przeciwieństwie do Francji czy Niemiec czy innych "poprawnych" państw Europy
      Polska jednoznacznie stoi po stronie Izraela, nie wspierajac Palestyńczyków,
      nie zapraszając swego czasu Arafata jako dostojnego gościa do siebie.
      Oświęcim jest miejscem pamięci zagłady Żydów, chyba już nawet nikt nie śmie
      głośno powiedzieć, że w zespole obozów ginęli równie licznie przedstawiciele
      innych narodowosci.
      Kielce znane są nawet małym dzieciom, nikt nie przeczy, że dochodziło tam do
      zbrodni, niestety ulubiony generał pana Michnika kazał spalić dokumentację i
      nie jesteśmy w stanie ustalić ponad wszelka wątpliwosc /tzw. w sposób
      przekonujacy dla strony żydowskiej/ kto stał za tamta zbrodnią.
      Nad Jedwabnem pochylaliśmy głowy i przepraszaliśmy nie raz.
      W kwestii majatków powojennych to sprawa jest nierozwiazana również wobec
      polskich obywateli.
      I wreszcie czołowi forumowi antysemici, do których zaliczam się i ja, nieraz
      deklarują sympatię dla ludzi pochodzenia żydowskiego, prosząc jednocześnie o
      rzeczowy i partnerski dialog... skutek - wystarczy poczytać niektore posty na
      tym forum.
      • ab_extra Stąd właśnie moja refleksja: 07.07.06, 08:16
        ktoś w Warszawie potrącił rabina? Organizuje się ogólnopolską akcję policyjną,
        poszkodowanego przyjmuje prezydent, zgiełk w mediach trwa tygodniami.
        We Francji Żydów się morduje, pali synagogi, niszczy cmentarze i psa z kulawą
        noga to nie interesuje, bo polski antysemityzm stał się już częścią tożsamości
        i osobowości Żydów, byc może nawet ich istotą.
        Dlatego naszła mnie refleksja, by dać sobie spokój z tym państwowym
        celebrowaniem pojednania które staje się coraz bardziej urzędowe i rytualne żyć
        bez niego, skoro pojednanie przysparza więcej problemów niż jego brak.
        • trudny99 Re: Stąd właśnie moja refleksja: 07.07.06, 21:23
          ab_extra napisał :

> Dlatego naszła mnie refleksja, by dać sobie spokój z tym państwowym
          > celebrowaniem pojednania które staje się coraz bardziej urzędowe i rytualne żyć
          >
          > bez niego, skoro pojednanie przysparza więcej problemów niż jego brak.

asienka32 napisała :

>I wreszcie czołowi forumowi antysemici, do których zaliczam się i ja, nieraz
          >deklarują sympatię dla ludzi pochodzenia żydowskiego, prosząc jednocześnie o
          >rzeczowy i partnerski dialog... skutek - wystarczy poczytać niektore posty na
          >tym forum.

Wniosek ?..

- Prędzej Polak będzie chodził w turbanie(!)..,
          niż Żyd jego przyjacielem zostanie !!..
          t.
          ---
          Tylko właściwe założenia prowadzą
          do właściwych wniosków !..
          t.
          • ab_extra Przyjaźń to wielkie słowo, po co go nadużywać? 07.07.06, 22:32
            Pamiętam oficjalne państwowe celebrowanie przyjaźni międzynarodowej za komuny i
            dobrze wiem, ile to było warte.
            Nie musimy się kochać, nawet przyjaźnić. Zresztą nie sądzę, by między
            zbiorowosciami to było możliwe. Mnie wystarczą poprawne stosunki, chocby nawet
            chłodne.
            • trudny99 Ale do stosunków...nawet chłodnych(!).. 08.07.06, 18:48

również trzeba dwojga !..

---
              Prędzej Polak będzie chodził w turbanie,
              niż Żyd jego przyjacielem zostanie !
              t.
    • l.o.r.t.e.a "Pojednanie" jest konieczne. Odszkodowania od 08.07.06, 19:05
      Niemców, Austriaków i Szwajcaró już się skończyły. Francja jest za silna żeby od
      niej choć franka wydębić. Zostało tylko "pojednanie" z Polską. Wojna z
      "terrorystami" przecież sporo kosztuje, zrzucenie jednej rakiety na "terrorystę"
      mającego 7 lat, czy "terrorystę" niemowlę, kosztuje sporo.
      • trudny99 Lub na kontynuowanie akcji p.t... 10.07.06, 00:39

,,Gdzie broń schowali,
        którą od nas dostali ?!..

:-)

---
        Prędzej Polak będzie chodził w turbanie,..
        niż Żyd jego przyjacielem zostanie !..
        t.
      • nazikaczki ile kosztuja domy nigdy nie oddane? 10.07.06, 01:07
        polacy je maja, a nigdy nie kupili ich od Zydow. Wyglada ze ukradli.
        • annamarta8 pojednanie - w dolarach. I o to chodzi 10.07.06, 01:27
          - ja nie rozumiem, dlaczego Polacy caly czas mysla, ze pojednanie to cos
          emocjonalnego. Cos o milosci blizniego i wybaczaniu...
          To chodzi o formalne przeprosiny panstwowe vide p. Kwasniewski. To daje podstawe
          do roszczen finansowych. Tu naprawde nie chodzi o to, zebysmy sie wzajemnie
          milowali. Ha!Ha! Dlatego USA i inne kraje nigdy nie przepraszaja! Historia jest
          historia i juz.
    • ab_extra Ciekawe, czy Włosi już przeprosili za spalenie 10.07.06, 07:16
      Jerozolimy przez Rzymian?
      • trudny99 Żydzi !.. 12.07.06, 00:28

Czy żaden się nie wstydzi (?!)..;
        - żeby stale szkalować
        i historię fałszować ?!..

--
        Prędzej słońce stanie..,
        niż nastąpi pojednanie !
        t.
Inne wątki na temat: