Dodaj do ulubionych

Macierewicz, Kaczyński i... Sienkiewicz

28.07.06, 17:09
Polityczne rozumowanie Macierewicza z tamtych lat interesująco opisywał
Kaczyński: "Mówił mi: słuchaj, tyżeś wymyślił partię nowoczesną, w stylu
zachodnioeuropejskim, odciętą od wszystkich bagaży polskiej tradycji z
antysemityzmem i nacjonalizmem na czele, i ja się z tobą - generalnie rzecz
biorąc - zgadzam, ale ty nie widzisz tego społeczeństwa. To społeczeństwo -
tłumaczył mi - żyło 50 lat w stanie zamrożonym i jest jak gdyby z
Sienkiewicza, a nie z końca XX wieku, i jeżeli ma ono w ogóle być jakoś
uporządkowane, zmobilizowane i ma się nie rozlecieć w tym kompletnym
zamieszaniu ideowym, to jemu trzeba dać coś, co przystaje do jego świadomości,
i ZChN jest właśnie tym, czego potrzebuje. On być może wiedział, że ze mną
właśnie tak trzeba rozmawiać, bo gdyby zaczął sprzedawać mi jakieś bajki
endeckie, tobym go wyśmiał. Ale jeśli on był w stanie tak rozmawiać, to o czym
to świadczy? Że on potrafi dostosować się do sytuacji i że umie myśleć, czyli
nie jest człowiekiem całkiem nieodpowiedzialnym".
serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,3500422.html
===
Fragment pochodzi z poniedziałkowego Dużego Formatu, nawet nie wiem czy i jak
był omawiany na FK. Nadrabiam zaległości. Zawiera sporo smaczków, z jednej
strony Che na ścianie, z drugiej Chrzanowski...

Ale mnie zadziwił, zafascynował i wręcz zaszokował cytowany powyżej fragment.
Nie mam pewnosci, ale to prawdopodobnie słowa wypowiedziane przez Jarosłowa w
połowie lat 90.

I wychodzi na to, ze to Macierewicz pierwszy podsunął Kaczynskiemu receptę na
zwycięstwo. Receptę cyniczną, obłudną i nieledwie obrzydliwą. Cóż za szacunek
dla Narodu Polskiego wyziera zza tych słów! Naród Polski jest
"nacjonalistyczny i antysemicki" z założenia, dlatego należy mu "dać partię
(nie tak nieśmiale) trafiającą do ich gustów"!. Jak ładnie M. z K. promują
"żydowski wymysł" wynikający z "antypolonizmu". Dla kilku procent w wyborach!

No to teraz cały bogoojczyźniany patos mozna sobie w... wsadzić. To tylko
polityczny teatr, nawet nie genetyczna prapolskosć politykierów, ani wyciag z
mleka matki, no nie? Ale że Jarosławowi zajeło aż dekadę zrozumienie istoty
prawdziwej polskości, nie do wiary...

Lumpenliberały juz się cieszą - Sienkiewicz to jednak nie był taki maczo jak
wynika ze szkolnych czytanek, a jego katolicko-polska wersja patriotyzmu po
cichu została zanegowana przez spadkobierców Piłsudskiego.
Obserwuj wątek
    • a.adas errata "w ich gusta" 28.07.06, 17:17
      W końcu M. i K. to ludzie wykształceni
      przez PRL;)
    • haen1950 Re: Macierewicz, Kaczyński i... Sienkiewicz 28.07.06, 17:23
      To może i interesujące co piszesz, ale zgłebianie ideologicznych pokładów
      głupoty dzisiaj rzadzacych staje się zajęciem i nudnym i bez sensu.
      Polacy potrzebują wolności duchowej i gospodarczej a nie analizowania cudzego
      bełkotu.
      • jaa_ga To nie głupota...to C Y N I Z M 28.07.06, 18:00
        Obrzydliwy, zakłamany
        c y n i z m
      • a.adas Re: Macierewicz, Kaczyński i... Sienkiewicz 28.07.06, 20:50
        Nie wiem czy to bełkot, czy głupota, czy cynizm. Jest coś przerażającego w tym
        jak lekko do tematu podchodzą tak inteligentne (mimo wszystko) osoby jak K. i M.
        Przecież ta niby "naukowa analiza" niemal podpada pod propagowanie antysemityzmu!
        • oleg3 Pytania 28.07.06, 21:54
          a.adas napisał:

> Przecież ta niby "naukowa analiza" niemal podpada pod propagowanie
          > antysemityzmu!

Co to jest antysemityzm? Na czym polega propagowanie antysemityzmu i pod co
          podpada?
          • a.adas Re: Pytania 28.07.06, 22:11
            nie pytaj mnie, a Antoniego Macierewicza. W końcu to on podtrzymuje bagaż
            polskiej tradycji dla dobra społeczeństwa, przy intelektualnym poklasku Jarosłowowym
            • oleg3 Re: Pytania 29.07.06, 05:03
              ???
              To Macierewicz stawia zarzuty o propagowaniu antysemiryzmu? To tradycja =
              antysemityzm?
              • a.adas Re: Pytania 29.07.06, 11:39
                YHM;)
                Prtzeczytaj to jeszcze raz
                • oleg3 Re: Pytania 29.07.06, 12:19
                  a.adas napisał:

> YHM;)
                  > Prtzeczytaj to jeszcze raz

Wydaje mi się, że nie przemyślałeś ani cytowanej wypowiedzi Kaczyńskiego ani
                  mojego postu. Zacząłeś od błędnej chronologii. Rozmowa M z K miała miejsce w
                  okolicach w roku 90 (PC powstało 12.05.1990) i tego okresu dotyczyła -słuszna
                  czy nie- analiza Antoniego M."To społeczeństwo żyło 50 lat w stanie zamrożonym
                  i jest jak gdyby z Sienkiewicza, a nie z końca XX wieku, i jeżeli ma ono w
                  ogóle być jakoś uporządkowane, zmobilizowane i ma się nie rozlecieć w tym
                  kompletnym zamieszaniu ideowym, to jemu trzeba dać coś, co przystaje do jego
                  świadomości, i ZChN jest właśnie tym, czego potrzebuje".

Pomysł na PiS z pewnością nie jest pomysłem Macierewicza.

O PC Macierewicz mówił "tyżeś wymyślił partię nowoczesną, w stylu
                  zachodnioeuropejskim, odciętą od wszystkich bagaży polskiej tradycji z
                  antysemityzmem i nacjonalizmem na czele, i ja się z tobą - generalnie rzecz
                  biorąc - zgadzam, ale ty nie widzisz tego społeczeństwa."
                  Życie pokazało, że ani ZCHN ani PC nie zapuściły korzeni.

Twój główny zarzut to "ocieranie się o propagowanie antysemityzmu". Stąd moje
                  pytania i nie zasłaniaj się Macierewiczem. Wypowadasz się jak prokurator, a
                  polskie prawo karne nie penalizuje antysemityzmu.

Chciałbym również zwrócić Twoją uwagę, że o antysemityzm można oskarżać również
                  programowo odcinających się od tradycji młodzieńców z arafatkami na twarzach.

Ukłony
                  • a.adas Re: Pytania 29.07.06, 13:31
                    Spokojnie.

Po pierwsze, ta wypowiedź Kaczyńskiego pochodzi (prawdopodobnie) z połowy lat
                    90. XX, już zeszłego, wieku, co zaznaczam w wątku. Nigdzie nie piszę, że rozmowa
                    M-K odbyła się wtedy.

No to przyjrzyjmy się rozmowie.

Macierewicz stwierdza, że i on najchętniej budował "nowoczesną,
                    zachodnioeuropejską (sic!) prawicę", ale społeczeństwo jest na to zbyt
                    "nacjonalistyczne, antysemickie i sienkiewiczowskie". [ciekawostka, co znaczy
                    "sienkiewiczowskie"? Romantyczno-chojrackie (w znaczeniU: z butelkami z benzyną
                    idziem na Tygrysy)? Zaściankowe? Betonowo katolickie? Nietolerancyjne?) Dlatego,
                    zeby wygrać wybory, należy cynicznie podtrzymywać (czy tylko? a moze wręcz
                    rozdmuchiwać?) polską tradycję w całości, łącznie z jej bagażem ("nacjonalizmu i
                    antysemityzmu na czele", i tutaj IMHO sprawa ociera się o propagowanie;))

Czy ZChN i PC zapusciło korzenie można się kłócić - ze 3/4 obecnej prawicy to
                    ludzie tych partii. Ale o tym za chwilę. Wracamy do słów Kaczyńskiego sprzed
                    dekady. Otóż on PRZYNAJE, że się mylił, i to Macierewicz ze swoją real polityk
                    (w najlepszym razie) miał rację! "Ale jeśli on był w stanie tak rozmawiać, to o
                    czym to świadczy? Że on potrafi dostosować się do sytuacji...".

Teraz przypomnij sobie sytuację w momencie gdy Kaczynski to mówił. Na szeroko
                    rozumianej prawicy rządzili trzeciorzędni opozycjoniści lub oszołomy totalne.
                    Kasczyński kolejny raz przegrał walkę o przywództwo i gdzieś uciekł. Ale dostał
                    szansę, niespodziewaną szansę - brata w rzadzie. To wystarczyło do dostania się
                    do Sejmu, ale na niewiele wiecej mógł liczyć. SLD zgłupiało totalnie i na tej
                    fali wypłyneły PO oraz PiS. PiS obok wątków aferalnych uderzył w patriotyczne
                    (miejscami ocierające się o nacjonalizm) - nauki M nie poszły w las. A przed
                    samymi wyborami Jarosław udał się wprost w miejsce kojarzone z "bagazem
                    tradycji" i to mu pozwoliło zdobyc władzę.
                    • agata1120 Re: Pytania 29.07.06, 13:40
                      Analiza spoleczenstwa polskiego sporzadzona przez Macierewicza wcale ciekawa
                      (zwlaszcza, ow motyw "sienkiewiczowski"). Kaczynski przeciez nawiazuje to owych
                      narodowych tradycji.
                    • oleg3 Re: Pytania 29.07.06, 14:41
                      > Wracamy do słów Kaczyńskiego sprzed
                      > dekady. Otóż on PRZYNAJE, że się mylił, i to Macierewicz ze swoją real polityk
                      > (w najlepszym razie) miał rację!

Ta rozmowa mogła być dla Kaczyńskiego PÓŻNIEJ żródłem inspiracji. Ale
                      decydujące było doświadczenie polityczne i obserwacja rzeczywiśtości. Dojście
                      do wniosku, że kluczem do sukcesu jest poparcie Radia Maryja nie było takie
                      trudne. Nawet Wrzodak to zrozumiał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka