Dodaj do ulubionych

Polacy nie są Słowianami

30.07.06, 21:39
Prawdziwi Słowianie są odrębnym narodem od wszelkiej ludności wywodzącej się
od dawnych Słowian.
Prawdziwi Słowianie nie uznają różnic między ludnością odsłowiańską.
Prawdziwi Słowianie nie uznają obcych wiar które wyznaje ludność odsłowiańska.
Pradziwi Słowianie trzymają się Prawa Słowiańskiego.
Obserwuj wątek
    • gorby1 Polacy nie wiedza kim sa .W tym caly problem 30.07.06, 21:46

"krzyz dla naszych przodkow Slowian byl symbolem
      slonca,ognia i plodnosci wiec zupelnie przeciwnym do smutnego znaku
      cierpienia,ktory wisi w sejmie,bo zapomnielismy o naszym rodowodzie
    • humbak Re: Polacy nie są Słowianami 30.07.06, 21:49
      A więc kim są prawdziwi Słowianie? Konretnie- na przykładzie.
      • wartburg4 Re: Polacy nie są Słowianami 30.07.06, 21:54
        humbak napisał:

> A więc kim są prawdziwi Słowianie? Konretnie- na przykładzie.

Bułgarzy?
        • slovenislav Prawdziwi Słowianie 30.07.06, 22:20
          Zgadza się,chrześcijanie nie są Słowianami.
          Słowiaństwo to nie tylko krew.To także Wolny Umysł.
          • gorby1 z "wolnym umyslem" sie nie zgadzam 30.07.06, 22:30
            Gdyby faktycznie go posiadali nie daliby sie zindoktryynowac ani przez wiare
            ani przez komunizm. Nie zapominajùmy, ze w czasach gdy zaczela sie
            indoktrynacja religijna Slowianie nie mieli zadnego dorobku intelektualnego. Po
            indoktrynacji religijnej przyszla latwo komunistyczna i potem powrot
            religijnej. Sa to ludzie bez tozsamosci kulturowej, bo jej poczatki zostaly
            wykorzenione wraz z chrztem i nawracaniem ogniem i mieczem.
          • tojajurek Re: Prawdziwi Słowianie 30.07.06, 22:49
            slovenislav napisał:

> Zgadza się,chrześcijanie nie są Słowianami.
            > Słowiaństwo to nie tylko krew.To także Wolny Umysł.

Umysł Wolny od Rozumu? TO MY!!!
          • humbak Re: Prawdziwi Słowianie 30.07.06, 23:11
            Co za różnica w co wierzysz? Jeśli chodzi o wolny umysł to już chyba Celtowie byli lepsi. To był dopiero żywioł:)
            • gorby1 Celtowie sa dumni ze swoich korzeni 30.07.06, 23:14
              Polanie nimi gardza.
              • humbak Re: Celtowie sa dumni ze swoich korzeni 30.07.06, 23:17
                Celtowie już nawet swój język zatracili niemal. Poza tym skąd teza że Słowianie nimi gardzą? Że nie wracają do wiary przodków, znaczy że nimi gardzą? CZłowiek to nie tylko religia.
                PS
                Co za Alezja?! Nie wiem co to jest Alezja! Odczepcie się od Alezji!:)
                • gorby1 Re: Celtowie sa dumni ze swoich korzeni 30.07.06, 23:54
                  Poczytaj chociazby to forum.
                  Dopiero gdzieś od IX wieku w przeróżnych Kronikach pojawiają się informacje o
                  kulturze, historii i obrzędach Słowian. Ale i tak skąpo, bo przecież hańbą było
                  dla takiego kronikarza wypisywanie dziejów “pogaństwa”.
                  • humbak Re: Celtowie sa dumni ze swoich korzeni 30.07.06, 23:56
                    A kto miał wcześniej o nas pisać? Zresztą są hipotezy mówiące że Słowianie dotarli tu dopiero gdzieś koło VI wieku o ile dobrze pamiętam... tyle że nie jestem pewny czy dobrze pamiętam:]
                    • gorby1 Re: Celtowie sa dumni ze swoich korzeni 31.07.06, 00:39
                      Tak. Mowi sie o V,VI wieku. Z tego by wiec wynikalo,ze byl to raczej narod
                      koczowniczy,ktory ne mial okazji stworzyc wlasnej kultury na chociazby
                      niewysokim poziomie.
                      • humbak Re: Celtowie sa dumni ze swoich korzeni 31.07.06, 00:49
                        Wszystkie ludy indoeuropejskie przybywając do Europy miały taki sam charakter. Od najwcześniejszych Greków (a może Celtów- nie pamiętam), aż po Słowian. Zresztą bardzo podobnie wyglądała historia Mezopotamii. Zalewanie starej kultury przez nową, młodą, wojowniczą, a potem zlewanie się i przejmowanie zwyczajów poprzedników. Tylko nie pamiętam czy tam od poczaku byli samici, czy też pierwsze ludy były innego pochodzenia.
                        • humbak Re: Celtowie sa dumni ze swoich korzeni 31.07.06, 00:50
                          Semici, nie samici:)
                • jimmy54321 Humbak! 31.07.06, 06:07
                  PS odnosi się do Tarczy Arwernow! super komiks duetu Gościnny Uderzo :-P
                  • humbak Re: Humbak! 31.07.06, 09:30
                    No nareszcie jakiś zorientowany:]
        • humbak Re: Polacy nie są Słowianami 30.07.06, 23:10
          heheh:) Topre:)
    • buraque Re: Polacy nie są Słowianami 30.07.06, 22:31
      slovenislav napisał:

> Prawdziwi Słowianie są odrębnym narodem od wszelkiej ludności wywodzącej się
      > od dawnych Słowian.

nastepny sekciarz... zaraz zaczniesz opowiadać dyrdymały o Światowidzie
    • mmikki co za czasy! 30.07.06, 22:34
      najpierw dowiedziałem sie, że jako Uwol nie jestem prawdziwym Polakiem
      a teraz okazuje sie, że jako katolik nie jestem prawdziwym słowianinem
      • slovenislav Obce wiary i obce prawa 30.07.06, 22:42
        Prawdziwi Słowianie unikają niemieckich wyznań i praw.
        Wszelkie wiary i ustroje ludzkie nie będące od Dawnych Słowian są zabronione.
        Prawdziwi Słowianie są wspólnotą odrębną od pozostałych.
        Ci co nie przestrzegają Prawa Słowiańskiego przestają być Prawdziwymi
        Słowianami.Wyłącza się ich ze Świętego Związku.

....
        gorby1,oni do cna nie wycięli naszych korzeni.
        Jesteśmy tymi dziczkami które odbijają po 1000 lat zapomnienia na skale lichej
        i wyjałowionej

buraque,Prawdziwi Słowianie mają naukę a nie wiarę.Wiara jest domeną prostaków

mmikki,jesteś tylko Polakiem:)
        • mmikki Re: Obce wiary i obce prawa 30.07.06, 22:43
          na pewno chodzi ci o słowian, a nie indian?
        • 3promile Re: Obce wiary i obce prawa 30.07.06, 22:45
          prawdziwi Słowiane nie jarają tego świństwa...
          • humbak Re: Obce wiary i obce prawa 30.07.06, 23:23
            :] Kto wie? Może Prawdziwi Słowianie są jak misie koala? Ciągle na haju:)
      • gorby1 chrzescijanstwo starlo bez sladu slowianszczyzne 30.07.06, 22:46

Odtworzenie choćby ogólnego zarysu słowiańskich wierzeń jest bardzo trudne.
        Malo jest grup etnicznych, z których pierwotna kultura zwycieskie
        chrzescijanstwo rozprawilo sie tak dokladnie, scierajac ja niemal bez sladu -
        tak jak to stalo sie w przypadku naszych przodków sprzed tysiaca lat. Żródła na
        temat pierwotnej, oryginalnej kultury Słowian (a więc i religii) są wyjatkowo
        skąpe. Dysponujemy kilkoma zapiskami sredniowicznych kronikarzy : Kijowska
        Kronika Nestora ("Powiesc minionych lat") stwierdza wyraznie: "I poczal wladac
        Wlodzimierz w Kijowie sam jeden, i postawil balwany na wzgórzu za dworem
        teremnym: Peruna drewnianego z glowa srebrna i wasem zlotym, i Chorsa, Dadzboga
        i Strzyboga, i Simargla, i Mokosza. (...) Wlodzimierz tedy posadzil Dobrynie,
        wuja swego w Nowogrodzie. I przyszedl Dobrynia do Nowogrodu, postawil balwana
        nad rzeka Wolchow, i skladali ofiare jemu ludzie nowogrodzcy jako bogu." Z
        cytatu tego niewatpliwie wynika, ze Wlodzimierz w Kijowie powolal nowe miejsce
        kultowe z posagami bogów - nie zas, ze kontynuowal tradycyjne praktyki
        religijne.W jakich bogów naprawde wierzyli kijowianie? - nie wiadomo. Podobnie
        sprawa ma sie z zapiskami niemieckich kronikarzy o wierzeniach połabian.
        Niektore imiona bostw sa poprzekrecane tak ze nie mozna do dzis rozszyfrowac co
        oznaczaja
        www.ndw.v.pl/forum/zobacz_artykul.php?id_artykulu=3363
        • humbak Re: chrzescijanstwo starlo bez sladu slowianszczy 30.07.06, 23:22
          Tak to jest z ludzami niepiśmiennymi. Jak nie mają bliskiego styku z cywilizacjami pismo znającymi, ich wierzenia nikną.
    • doktor.alban Polacy to Polacy, trudno to dziadostwo zaliczyć 30.07.06, 22:45
      do jakiejkolwiek grupy kulturowej nie obrażając jej przedstawicieli.
      • tojajurek Re: Polacy to Polacy, trudno to dziadostwo zalicz 30.07.06, 23:01
        doktor.alban napisał:

> do jakiejkolwiek grupy kulturowej nie obrażając jej przedstawicieli.

A czy ktoś może wreszcie odkrył skąd ci nasi przodkowie tutaj przyleźli?
        Chyba nie jestem na bieżąco w polityce historycznej - hobby naszego nowego
        premiera.
        • gorby1 nie wiecie nawet kim jestescie i skad pochodzicie 30.07.06, 23:10
          To sie nazywa byc czlowiekiem bez korzeni czyli NIKIM. Zaden inny narod nie
          jest takim ignorantem w tym zakresie jak Polacy.Katolicyzm nauczyl ich pogardy
          dla wlasnych korzeni i nakazaL nawet wysmiewanie sie z nich. Co do pochodzenia
          to logiczne jest,ze plemiona,ktore zasiedlily obszar miedzy Bugiem i Odra
          przyszly ze Wschodu. swiadczy o tym pokrewienstwo jezykowe.
          • humbak Re: nie wiecie nawet kim jestescie i skad pochodz 30.07.06, 23:20
            Wszyscy indoeuropejczycy pochodzą z jednej okolicy- stey nad morzem Kaspijskim o ile dobrze pamiętam. Nasi przybyli tu stosunkwo późno zresztą.
            • gorby1 skąd właściwie się wzięli Słowianie? 30.07.06, 23:42
              naukowcy podzielili się na dwa "obozy". Jedni uparcie twierdzą, że Słowianie na
              pewno nie pochodzą z dorzeczy Wisły, a drudzy- na odwrót. Niektórzy badacze
              sugerują, iż pierwsi Słowianie pochodzili albo z Karpat (jako górale), albo z
              dorzecza Dniepru. Jednak obie te teorie są bardzo mało prawdopodobne, gdyż
              Słowian było za dużo, by pomieścić się na tak malutkim skrawku ziemi. Przecież
              po ich wielkiej ekspansji zajmowali połowę Europy! Dlatego też inna teoria
              głosi pochodzenie Słowian z obszaru między Wołgą a Uralem. Jednak język
              słowiański nie ma podobieństw do języków ugrofińskich (w starym rdzeniu!)
              zamieszkujących wtedy te tereny. Po analizie właśnie języka część badaczy sądzi
              o azjatyckich korzeniach naszych przodków (jednak na pewno na indoeuropejską
              grupę językową). Wskazuje się tutaj Syberię. Być może. Owi naukowcy twierdzą,
              iż język Słowian zawiera bardzo dużo elementów języka irańskiego i języków z
              podnóża Ałtaju. Czy więc za praojczyznę Słowian powinno się uważać dzisiejszy
              Kazachstan, rejon Jeziora Aralskiego lub przygranicze Mongolii? Czy jest to
              prawdą? Nikt nie jest w stanie powiedzieć jednoznacznie “tak”. I
              prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy!Absolutnie nie!" powiedzą inni naukowcy.
              Dowodzą oni, iż język polski jest najbardziej pierwotnym ze wszystkich języków
              słowiańskich oraz ma bardzo dużo wspólnego z germańskimi. Wskazuje to
              jednoznacznie na dorzecza Odry i Wisły. No cóż, spór trwa i końca nie widać.
              Jedno jest jeszcze pewne. Słowianie trzymali się z dala od stepów i
              preferowali wilgotne lasy przy rzekach. Drugą sprawą jest, iż nasi
              przodkowie "pochłonęli" w niewielkim stopniu plemiona Sarmatów, Awarów, a być
              może i Scytów. Dowodem na to niech będzie kronika Ibrahima Ibn Jakuba, który
              mówi, iż plemiona czeskie miały dużo ciemniejsza karnację niż reszta Słowian- a
              więc upada mit o blondynach o niebieskich oczach? Raczej to mało prawdopodobne,
              bo Słowian było na tyle dużo, iż obce plemiona się "roztopiły". Dowodem tych
              poczynań znowu jest język, który ma silne piętno germańskiego (a ci mieli
              karnację nordycką). Warto podać jeden z argumentów przemawiający za dalekim
              pochodzeniem Słowian. W czasie Wędrówki Ludów plemiona germańskie zamieszkujące
              obecne dorzecza Odry i Wisły (wg. tej teorii oczywiście) uciekły w obawie przez
              najazdem Hunów (czyli Węgrów?). I właśnie rzekomo na to “pohuńskie”
              pogorzelisko wkroczył nowy lud ze wschodu zajmując olbrzymie połacie ziemi i
              asymilując niedobitki miejscowej ludności. Bardzo dużo różnych teorii na temat
              pochodzenia Prasłowian znajdziesz w dziale TEKSTY. Wielu jej zwolenników
              całkowicie odżegnuje się od tych pierwotnych mieszkańców naszych ziem. Lecz czy
              słusznie? Skoro tamte ludy zasymilowały się ze Słowianami, to i ich krew płynie
              też w naszych żyłach. Dlatego mimo wszystko Biskupin, kopalnie w Krzemionkach,
              kurhany na Pomorzu są dziełem niejako "naszych". A według teorii
              autochtonicznej- nie ma mowy o jakichś obcych plemionach na tych ziemiach. Któż
              więc ma rację?
              www.slavinja.prv.pl/

• humbak Re: skąd właściwie się wzięli Słowianie? 30.07.06, 23:53
                Hmmm.. ostatnie inf. jakie czytałem mówiły że ludy indoeurpoejskie zajmowały terytoria od północno-wschodnich wybrzeży Morza Czarnego, do mniej więcej Uralu i stamtąd rozeszły się w różnych okresach w różne regioyn. Pierwszą grupą o której istnieją zapiski i najprawdopodbniej pierwszą, która się wyodrębniła byli Hettyci, którzy poszli do Azji Mniejszej, potem poszły grupy Ariów- na tereny Iranu i Indii itd. Tyle że ja nie szukałem zbyt wielu źródeł więc może faktycznie nie jest to werssja ostateczna a jedynie jedna z wersji.
                O Biskupinie była niedawno dość chyba ciekawa audycja w Dwójce radiowej. Niestety słyszałem jedynie fragmenty i usłyszałem jedynie iż uczestniczy raczej wykluczyli wersję o założeniu tej osady przez Wenetów i przez Celtów.
              • slovenislav Tak. 30.07.06, 23:55
                Bardzo ciekawe....

Ekspansja jakiegoś niewielkiego w chwili początkowej ludu na wielki obszary nie
                jest znowu czymś tak niezwykłym.
                Wielkie imperia początkowo zaczynały od niewielkich
                rozmiarów:Rzym,Arabowie,Anglia,Hiszpania,Rosja...
                Jednolitość prasłowiańskiego świadczy o tym,że pierwotna ojczyzna nie była zbyt
                rozległa ...
                A dlaczego upieracie się przy 'Słowianach Rolnikach'???..Serbowie i Chorwaci
                (prawdopodobnie Irańczycy na początku) byli przecież
                koczownikami!!!...Ta 'rolniczość Słowian' mogła być spowodowana zepchnięciem
                ich w lasostep...Wcześniej mogło być inaczej:)
                • humbak Re: Tak. 31.07.06, 00:00
                  Akurat przypadki Rzymu, Arabów, Anglików i Rosjan są kompletnie różne. Inna historia ekspansji, inny czas i w przypadku np. Rzymu Arabów zupełnie inna syt. etniczna.
                  • slovenislav Re: Tak. 31.07.06, 00:04
                    Jasne,ale tacy Celtowie też dużo wcześniej przed Słowianami błyskawicznie się
                    po Europie rozprzestrzeniali.W końcu ich języki prawie całkowicie dzisiaj
                    zanikły.A kiedyś byli straszną potęgą.
                    • humbak Re: Tak. 31.07.06, 00:06
                      Normalna kolej rzeczy. Przyrost demograficzny- niedobór żywności- wędrówki ludów. Słowianie, Germianie, Celtowie... Ostatni taki przypadke skończył się zdaje się powstaniem USA;P
      • frank_drebin Zwaz myslacy inaczej, ze w ten sam sposob tez sam 31.07.06, 00:30
        obrazasz siebie. Jesli znasz jezyk domniemuje, ze jestes Polakiem ....

doktor.alban napisał:

> do jakiejkolwiek grupy kulturowej nie obrażając jej przedstawicieli.
        • doktor.alban Samokrytycyzm jest cnotą. 31.07.06, 01:02
          Zresztą wady pewnej całości nie muszą przekładać się na wszystkie jednostki, a
          nie da się ukryć iż mentalnie bardzo różnię się od przeciętnego Polaka.
          Ani ja nacjonalista, ani katolik, ani rusofob, ani antykomunista, ani
          amerykofil. Więc główne wady mojej nacji mnie nie dotyczą.
          • frank_drebin Hyhy ............ stawiam sie ponad wszystkim i 31.07.06, 01:07
            wszystkich z gory krytykuje ... dosc wygodna metoda. Chcialbym tylko
            przypomniec, ze wady ktore wymieniles wystepuja z roznym natezeniem, ale u
            wieli nacji zyjacych na tej planecie ...
            doktor.alban napisał:

> Zresztą wady pewnej całości nie muszą przekładać się na wszystkie jednostki, a
            > nie da się ukryć iż mentalnie bardzo różnię się od przeciętnego Polaka.
            > Ani ja nacjonalista, ani katolik, ani rusofob, ani antykomunista, ani
            > amerykofil. Więc główne wady mojej nacji mnie nie dotyczą.
            • frank_drebin Wroc - wadami nie sa ani antykomizm ani katolizycm 31.07.06, 01:12
              I tyle panie najmadrzejszy ...............
              frank_drebin napisał:

> wszystkich z gory krytykuje ... dosc wygodna metoda. Chcialbym tylko
              > przypomniec, ze wady ktore wymieniles wystepuja z roznym natezeniem, ale u
              > wieli nacji zyjacych na tej planecie ...
              > doktor.alban napisał:
              >
              > > Zresztą wady pewnej całości nie muszą przekładać się na wszystkie jednost
              > ki, a
              > > nie da się ukryć iż mentalnie bardzo różnię się od przeciętnego Polaka.
              > > Ani ja nacjonalista, ani katolik, ani rusofob, ani antykomunista, ani
              > > amerykofil. Więc główne wady mojej nacji mnie nie dotyczą.
              >
              >
          • 1normalnyczlowiek Re: Samokrytycyzm jest cnotą. 31.07.06, 01:23
            doktor.alban napisał:
            > Ani ja nacjonalista, ani katolik, ani rusofob, ani antykomunista, ani
            > amerykofil. Więc główne wady mojej nacji mnie nie dotyczą.

>Polacy to Polacy, trudno to dziadostwo zaliczyć
            > doktor.alban 30.07.06, 22:45 + odpowiedz
            >do jakiejkolwiek grupy kulturowej nie obrażając jej przedstawicieli.

---> Po prostu jesteś byłym bolszewikiem, zwykłym postkomunistą a tacy mieli
            "zalety" innej nacji.
            A że znasz język ...
    • eric_theodore_cartman Błogosławiona Śmietana i Święte Żyto 30.07.06, 22:49
      łupy w juki i dupy w troki! To jest kwintesencja prawdziwego słowiaństwa:-)
      • slovenislav Nauka i Wiedza 30.07.06, 22:55
        To zupełnie coś innego niż 'objawienia' i 'bezrozumna wiara'...
        My jesteśmy Słowianami,ludźmi Doskonałymi,Mędrcami...
        • tojajurek Re: Nauka i Wiedza 30.07.06, 23:04
          slovenislav napisał:

> To zupełnie coś innego niż 'objawienia' i 'bezrozumna wiara'...
          > My jesteśmy Słowianami,ludźmi Doskonałymi,Mędrcami...

Dzięki Ci, Światły Slovenislavie, że raczyłeś wspomnieć o mnie i paru tu
          obecnych PT Forumowiczach.
          • slovenislav Re: Nauka i Wiedza 30.07.06, 23:11
            Jesli jesteście Prawdziwymi Słowianami to może i tak jest.
            Inni koniecznie chcą być czyimiś niewolnikami:Boga,idei,marzeń.
            My przeciwnie:jesteśmy od Bogów.Żadni słudzy-też Bogowie.
    • 1md11 To bez znaczenia, wazne ze są Polakami 30.07.06, 23:45
      i kochają Polskę.
      • slovenislav My kochamy wszystkich Słowian 30.07.06, 23:56
        na równi...
        Jest duża różnica w podejściu...
        Brat nie wyciąga miecza przeciwko bratu...
        • humbak Re: My kochamy wszystkich Słowian 31.07.06, 00:01
          Nie ma czegoś takiego jak braterstwo słowian. Różne grupy, różne dzieje, odrębność. Pansłowiańskie idee pozostały już chyba jedynie w Rosji.
          • slovenislav Re: My kochamy wszystkich Słowian 31.07.06, 00:05
            A to twoje zdanie...
            Prawdziwi Słowianie myślą inaczej...
            • humbak Re: My kochamy wszystkich Słowian 31.07.06, 00:08
              Daj spokój. Słowianie to grupa etniczno, czy właściwie językowa. Nic więcej. Można sobie wymyślać jakieś mity, które nie mają poparcia w historii.
              • slovenislav Dlaczego? 31.07.06, 00:18
                To działa w 2 strony.
                Jedni lubią podkreślać różnice i mówią,ze nie ma Polaków tylko
                są:Kaszubi,Ślązacy,Mazowszanie,Małopolanie itd.
                A drudzy nie widzą ani Polaków ani Rosjan tylko Słowian.
                Polskość jest tworem katolicyzmu.Rusin który stawał się katolikiem ,stawał się
                też Polakiem.(cała Wschodnia Polska była wcześniej częścią Rusi).
                To samo można zaobserwować na Bałkanach:katolicy bośniaccy wywodzą się od
                plemion serbskich podobnie jak i muzułmanie a mimo to uważają się za Chorwatów
                i Bośniaków.
                Mazurzy byli protestantami i w końcu opowiedzieli się w większości za Niemcami.
                Ważna jest świadomość...A tę można w dowolny sposób kształtować poprzez
                propagandę.
                • humbak Re: Dlaczego? 31.07.06, 00:29
                  Procesy państwotwórcze działały różnie. Czasem chodziło o grupę etniczną, czasme religię, czasem o inne rzeczy. Wielu Rosjan to nie Słowianie, Amerykanie to wogóle jakaś wielka jazda w której i Słowian by się znalazło. W rzeczywistości istotne są bardzo różne podziały i różne pojawiają się w zaistnialej sytuacji. Są i tacy którzy wogóle podziały wśród ludzi nie widzą. A ważne i tak jest to, kto ma władzę.
            • aurora.una Ja też wierzę w braterstwo Słowian 31.07.06, 00:13
              choć w przeszłosci nieżle się praliśmy z Rosjanami i Ukraińcami:) teraz chyba
              jednak zrozumieliśmy, że musimy na sobie polegać, bo jak na traktują Nimecy,
              Amerykanie, Bryci, czy Zydzi, każdy wie. Ja Slowian rozumiem. A więc kochajmy
              się bracia Słowianie. Szampanskoje z miodem.:)
              • humbak Re: Ja też wierzę w braterstwo Słowian 31.07.06, 00:15
                Z Rosjanami mogę się lubić, ale Putin niech spada na Kamczatkę.
                • aurora.una a co zroibil ci Putin? 31.07.06, 00:22
                  a ja go bardzo cenie, bo on dba o swoj narod i jest wspanialym wodzem, popiera
                  go 90% Rosjan.
                  • humbak Re: a co zroibil ci Putin? 31.07.06, 00:25
                    Mam zastrzeżenia co do tego jak on "dba o swój naród". Poza tym uważam że nie dba o naród, tylko o to by się na stołku utrzymać.
                    • gorby1 skad sie wziela Polska - ciekawy tekst 31.07.06, 00:30
                      www.ashervah.republika.pl/tekst14.htm
                      • humbak Re: skad sie wziela Polska - ciekawy tekst 31.07.06, 00:46
                        Hmmm.. Dziwne- mnie się zdaje że wiedza o naszym przybyciu ze wschodu, i to stusnkowo niedawno nie jest niczym rzadkim. Poza tym nieco dziwne jest pisanie łącznie o stepach Mongolii i okolic i stepach wschodniej Europy. Inny okres i inne ludy, choć analogia faktycznie jest.
    • aurora.una slav pochodzi od slowo, oznacza osobe z ktora 31.07.06, 00:25
      mozna sie dogadac. Ciekawe, ze givi notorycznie wyrzuca ten post. Co chyba
      znaczy, ze ona/om pluje na Polakow i slowian.
      • gorby1 Łada- bogini wojny Ma trójkę dzieci: bliźniaków 31.07.06, 00:34
        Lela i Polela oraz córkę Bodę.
        • tojajurek Re: Łada- bogini wojny Ma trójkę dzieci: bliźniak 31.07.06, 00:57
          Hihi, to Ci się udało (bez złośliwości)! Trójka bliźniaków jest równie dobra
          jak trzy połówki.
          Poza tym piszesz całkiem z sensem.
          Pozdrawiam.
          • gorby1 co Ty pleciesz?- blizniacy:Lel i Polel 31.07.06, 01:21
            oprocz nich corka.
    • zio29 zaraz zaczniesz wyjeżdżać z panslawizmem 31.07.06, 00:53
      ruskim posłannictwem o rzekomym zjednoczeniu słowian .. będącym kiedyś
      usprawiedliwieniem podbojów a teraz leczeniem kompleksów upadłego mocarstwa
      • aurora.una ja tlumacze etymologie "slaw' od "slowo" - wspolne 31.07.06, 01:05
        bo tylko ona jest prawdziwa. Wszystkie inne sa falszywe. A Rosjan bardzo lubie
        i cenie.
    • aurora.una Polacy są Słowianami o czym swiadczy ich jezyk 31.07.06, 01:14
      choc w Europe nie ma czystych plemion, wszystko jest pomieszane.
    • gorby1 dlaczego KK zniszczyl nasze korzenie 31.07.06, 01:37
      Odbierz narodowi imie
      Wypâcz jego ducha
      A niewole twoja przyjmie
      I bedzie cie sluchac
      • humbak Re: dlaczego KK zniszczyl nasze korzenie 31.07.06, 01:43
        Eh Gorby... weź Ty się opanuj. Niczego nie zniszczył. Nawrócił i tyle. Nie musiał niszczyć korzeni, co kultura Słowian przed chrześcijaństwem stała na marnym poziomie. To nie byli Majowie.
      • aurora.una gorby, idz juz spac. korzenie kazdego narodu 31.07.06, 01:45
        rozratsja sie w roznych kierunkach i historia sie nawarstwia. KK jest czescia
        naszej i europjskiej historii i musisz to zaakceptowac, zamiast ciagle
        bezsensownie stale atakowac. osiagasz efekt przeciwny. chrzescijanstwo ma
        korzenie w greckim antyku i istnieje, bo jest ludziom potrzebne, to taki wolny
        rynek religijny:)
        dobranoc
        • humbak Re: gorby, idz juz spac. korzenie kazdego narodu 31.07.06, 01:47
          Dobrze mówi! Podać jej piwo:]
          • gorby1 slowianskim bogiem byl Swiatowid. tez go mieli 31.07.06, 01:58
            czy sie wam podoba czy nie.
            • humbak Re: slowianskim bogiem byl Swiatowid. tez go miel 31.07.06, 02:02
              Był. Ale już nie jest. Innych bogów mieli kiedyś wszyscy Europejczycy, Indianie, Semici, spora część ludów Afrykańskich i Azjatyckich. A wszyscy pewnie zaczynali od Wielkiej Macierzy, a jeszcze wcześniej jakichś kultów animistycznych czy wiary w fetysze i innych takich. Tylko co z tego?
              • annamarta8 Re: slowianskim bogiem byl Swiatowid. tez go miel 31.07.06, 03:30
                - przeczytalam wszystko co napisaliscie. Bardzo ciekawe. Nigdy nie mialam
                zawahan co do mojej slowianskosci. Moze dlatego, ze basn o Lechu, Czechu i
                Rusie, a moze dlatego, ze kon Swantewita, a moze dlatego, ze ten Smetek nasz
                slowianski tak lubi sie snuc po jesiennych polach... Moze w dzisiejszej Europie
                to wazne jest serce nasze slowianskie - takie inne od wszystkich innych. Ja
                wiem - wy jestescie naukowcy i to co mowie napewno was smieszy, ale ja bardzo
                jestem dumna z tego, ze jestem Slowianka. Pamietam, ze na Sobotke palilismy
                wielki ogien na najwyzszym miejscu. Chlopaki robili race, a mysliwi strzelali z
                dubeltowek. A daleko, jak okiem siegnac mozna bylo widziec takie same ognie. Nie
                wiem, czy dzisiaj jeszcze to ludzie robia, ale tak bylo, a ja bylam wtedy dzieckiem.
                • humbak Re: slowianskim bogiem byl Swiatowid. tez go miel 31.07.06, 03:39
                  Heh... naukowcy:P Fascynaci, wyłącznie fascynaci:)
                  • annamarta8 Re: slowianskim bogiem byl Swiatowid. tez go miel 31.07.06, 04:05
                    - piekna fascynacja! :)
                    Pewnie nasi poeci, pisarze i artysci tez byli fascynatami. Kreowali nasza
                    niepowtarzalna, slowianska wspolna pamiec. Tak powstala nasza legenda i folklor.
                    Ja mysle, ze nasza slowianskosc tworzy sie po dzien dzisiejszy. To jest cos
                    zywego! To jest cos co sie dziedziczy, wzbogaca i przekazuje dalej.
    • ave.duce Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bzdety! 31.07.06, 06:14
      slovenislav napisał:

> Prawdziwi Słowianie są odrębnym narodem od wszelkiej ludności wywodzącej się
      > od dawnych Słowian.
      > Prawdziwi Słowianie nie uznają różnic między ludnością odsłowiańską.
      > Prawdziwi Słowianie nie uznają obcych wiar które wyznaje ludność odsłowiańska.
      > Pradziwi Słowianie trzymają się Prawa Słowiańskiego.

Ufff...
      ;)))
      • humbak Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 09:31
        > Ufff...

Aż tak ciężko było?:)
        • ave.duce Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 09:57
          humbak napisał:

> > Ufff...
          >
          > Aż tak ciężko było?:)

Jak chorera, zwłaszcza dla profesjonalistki...

:P
          • humbak Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 10:09
            Tym się zajmujesz? Zazdroszczę conieco:)
            • ave.duce Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 11:26
              humbak napisał:

> Tym się zajmujesz? Zazdroszczę conieco:)

I jest czego!

Zajmuję się różnymi rzeczami - jestem dwuzawodowczynią plus... jeszcze co nieco...

:)))

A Ty, humbaku, co porabiasz?

Nie musi być kawa na ławę, mogą być podteksty.
              • humbak Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 11:46
                To może dodasz coś fachowego komenatrza?:)

> Nie musi być kawa na ławę, mogą być podteksty.
                Nie muszę być konteksty. Jeszcze nie robię nic- piszę pracę magisterską. Zgadanienia wpływu eksploatacji górniczej na budowle. a konkretniej zabezpieczania budynków na te wpływy.
                • ave.duce Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 13:53
                  humbak napisał:

> To może dodasz coś fachowego komenatrza?:)

Wiesz, po prostu w tym przypadku naprawdę szkoda czasu. To stek bzdur i tyle.
                  Nie mam zacięcia pedagogicznego, nie albo stetyż!

>
                  > > Nie musi być kawa na ławę, mogą być podteksty.
                  > Nie muszę być konteksty. Jeszcze nie robię nic- piszę pracę magisterską. Zgadan
                  > ienia wpływu eksploatacji górniczej na budowle. a konkretniej zabezpieczania bu
                  > dynków na te wpływy.

Oooooooo !!! !!!
                  To poważne zagadnienie. Niekiedy bywam na Śląsku, ludzie gadają.
                  Czy w tej pracy zamieszczasz jakieś swoje nowatorskie pomysły, które miałby
                  szansę realizacji?

• humbak Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 14:13
                    > Oooooooo !!! !!!
                    > To poważne zagadnienie. Niekiedy bywam na Śląsku, ludzie gadają.
                    > Czy w tej pracy zamieszczasz jakieś swoje nowatorskie pomysły, które miałby
                    > szansę realizacji?

Niestety nie. Zamieszczam jedynie dwa projekty i to obiektów które są już na dodatek zabezpieczone. Niestety nowatorskie rozwiązania nie poajawiają się raczej u ludzi na tak niskim poziomie naukowym- to jest dziedzina która wymaga sporego doświadczenia i nie pozostawia właściwie wielkiego pola manewru.

> Wiesz, po prostu w tym przypadku naprawdę szkoda czasu. To stek bzdur i tyle.
                    > Nie mam zacięcia pedagogicznego, nie albo stetyż!

Hmmm... te rzeczy które wynikły w dyskusji też? SZkoda że nie chce Ci się- dowiedziałbym się z chęcią nieco więcej na ten temat, a na hycanie po bibliotekach nie mam za bardzo czasu:/
                    • ave.duce Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 17:00
                      Co do twojej pracy magisterskiej - muszę sie zgodzić, bo twoja dziedzina jest
                      całkiem inna od mojej.

Co do zabrania głosu - obiecuje, że w nocy spokojnie poczytam i... jeśli będzie
                      cos ciekawego - "dam głos", ok?

b/o
                      • humbak Re: Polacy nie są Słowianami - O, jeŻu ! co za bz 31.07.06, 17:55
                        > Co do twojej pracy magisterskiej - muszę sie zgodzić, bo twoja dziedzina jest
                        > całkiem inna od mojej

A spróbowałabyś się nie zgodzić!;)

>
                        > Co do zabrania głosu - obiecuje, że w nocy spokojnie poczytam i... jeśli będzie
                        > cos ciekawego - "dam głos", ok?

Wdzięczny jestem niesłychanie. serio:)
    • nonno1 Re: Ilu jest tych prawdziwych Słowian? 31.07.06, 09:36
      Zapewne 1 (słownie: jeden) - Slovenislaw
    • ab_extra Czy leci z nami psychiatra? 31.07.06, 09:37
      • ave.duce Re: Czy leci z nami psychiatra? Very gUd question 31.07.06, 14:02

• antithesis sa, sa, bez paniki, 31.07.06, 10:28
      choc sa mieco pomieszani
      • slovenislav Chrześcijanie nie są Słowianami 31.07.06, 12:41
        Jak może uważać się za Słowiania ktoś kto wierzy w stwarzanie świata w ciągu 6
        dni,łażenie po wodzie,zmartwychwstanie i moc chrztu?
        To są wszystko dziecinne mżonki dla ludzi nie posiadających rozumu.
        Chrześcijaństwo nie było,nie jest i nie będzie europejskie bo nasza cywilizacja
        to NAUKA a nie ślepa wiara.
        • slovenislav Słowianinem jest 31.07.06, 13:24
          Czysty,pełny naród to taki którego spajają: język,krew,dzieje,prawo.
          Taki naród jest bardzo silny .

Ci co nie posiadają jednego języka,nie mają w żyłach wspólnej krwi,których
          dzieje są różne a prawa zasadniczo odmienne-oni nie są narodem.
          Polacy są katolikami i Litwini są katolikami.A narodem nie są.
          Bengalczycy Muzułmanie mają tę samą krew,ten sam języ i podobne dzieje jak
          Bengalczycy Hindusi.A narodem nie są.
          Szwajcarzy mówią kilkoma językami,wyznają wiele religii.Są narodem ale nie
          pełnym:Romanoszwajcarzy ciągną ku krajom romańskim,Germanoszwajcarom bliżej do
          Niemców......

Jakim Jest Prawdziwy Naród Słowiański?

Mówi on językiem słowiańskim zrozumiałym przez wszystkich Słowian

W żyłach jego płynie krew Dawnych Słowian

Czas welkiej wędrówki i okres plemienny to wspólny odnośnik i spoiwo dla
          wszelkich potomków Dawnych Słowian

Jego prawo jest Prawem Dawnych Słowian ........
          • humbak Re: Słowianinem jest 31.07.06, 13:29
            > Czysty,pełny naród to taki którego spajają: język,krew,dzieje,prawo.
            > Taki naród
            nie istnieje.
            • slovenislav Re: Słowianinem jest 31.07.06, 13:30
              To trzeba go na nowo stworzyć...
              • humbak Re: Słowianinem jest 31.07.06, 13:33
                Taka potrzeba nie istnieje. Nie widzę żadnych podstaw.
                • annamarta8 Re: Słowianinem jest 31.07.06, 14:06
                  - taka potrzeba istnieje! Coraz wiecej bedzie na nia zapotrzebowania w miare
                  tracenia gruntu kulturowego pod nogami przez mlode pokolenia. Zorientuja sie, ze
                  sa w prozni. Nie mowie, ze nalezy byc nacjonalista, czy panslowianinem, ale byc
                  pelnym czlowiekiem znaczy miec swoja historie, przynaleznosc i dume ze swoich
                  przodkow. Ta swiadomosc pozwala ludziom zachowac szacunek dla samych siebie.
                  Wszystkie europejskie narody to posiadaja. W Polsce jest pewien problem, ktory
                  juz troche wyzej zostal poruszony. Mianowicie pewien polski (nie slowianski, bo
                  to nie dotyczy Rosjan, czy Czechow), a wiec specyficznie polski wstyd za nasz
                  folklor, ktory wielu kojarzy sie ze sloma wystajaca z butow. To jest problem!
                  Podniesienie kultury narodu byc moze pozwoli na pozbycie sie takiego podejscia.
                  Bo wierze, ze w miare podnoszenia sie kultury wzrasta respect dla siebie samego,
                  rodziny, swojego miejsca zycia, czy to jest wies, czy miasto, czy wreszcie caly
                  kraj. Ja wiem, ze obecnie ludzie zyja w pewnym historycznym zawrocie. Tym
                  bardziej wiec wazne jest zachowac nasza odrebnosc, aby stac sie pelnowartosciowa
                  czescia Europy, ale nie zaginac. Odrebnosc taka posiadaja Celtowie (miedzy wielu
                  innymi, ale mnie sie najbardziej podoba). Maja najpiekniejsza folk muzyke ze
                  wszystkich europejskich narodow. Watki tej muzyki zaporzyczyli wlasciwie wszyscy.
                  • humbak Re: Słowianinem jest 31.07.06, 14:17
                    Jesli mówisz o tożsamości Polaków to nie ma sensu zwracać się do korzeni słowiańskich, co zresztą sma zauważasz. To są dawne dzieje. Powstała na tym nowa kultura i nowa mentalność. Problem w tym że takie przedsięwzięcie wymaga z sporych nakładów finansowych, pownieaż w tej chwili musi wejść przede wszystkim w strefę popkutlury, co stawia nowe wyzwanie- popkultura spłyca.
                    • annamarta8 Re: Słowianinem jest 31.07.06, 15:11
                      - a wiec sam widzisz jak wiele jest do zrobienia. A jesli jest cel i plan to i
                      srodki sie na to znajduja i oddani ludzie. Jednak mysle, ze Polacy powinni
                      budowac na "slowianszczyznie" - nasz charakter zaczal sie wyodrebniac wlasnie w
                      chwili osiedlania sie na dzisiejszych ziemiach wsrod innych Slowian jako
                      sasiadow. To jest bardzo wazny aspekt. Alienacja Polakow ze slowianskiej
                      wspolnoty wlasnie pozbawilaby nas gruntu pod nogami. Poszlibysmy w tzw."slepa
                      uliczke", bez poczucia pradawnosci co jest niezbednym elementem kazdego narodu -
                      wlasnie ten mityczny, zamglony poczatek kiedy zaczela sie rodzic swiadomosc.
                      Powiem nawet, ze to "wczesne dziecinstwo" narodu jest najwazniejsze. Oczywiscie,
                      ze religie maja wplyw na narody, ale nie decydujacy. Sa raczej jednym z
                      elementow tworzacych ducha narodu. Inaczej niz u Izraelitow, ktorzy religia
                      zastapili swiadomosc narodowa. Cale zycie narodu (wielu plemion) zostalo osnute
                      na jednym swietym pismie. I u nich stalo sie, ze historia narodu to historia
                      jego religii. W Europie jest inaczej - byl i jest bardzo silny watek poganski.
                      Popatrz chociazby np. na white horse of Uffington (chalk hills) - to przenosi
                      Cie naprawde w mityczny okres Europy. A przeciez jeszcze w 2000-ym roku zrobili
                      ostatniego bialego konia. Dlatego mowie, ze historia caly czas sie tworzy. Tylko
                      nasze wybory musza miec podstawe, czyli kulturowa tozsamosc.
                      • gluptasinski Polaki są tępe ludzie 31.07.06, 15:35
                        Kraje protestanckie poszły do przodu (w zasadzie to one stworzyły cywilizację
                        techniczną) bo raz,że były pluralistyczne(mnogość sekt to wymusiła),dwa -
                        szukały doskonałości.
                        Protestanckie ruchy marzyły o nowym,lepszym świecie wzorowanym na zaleceniach
                        Biblii.
                        Przede wszystkim akcentowały wolność jednostki w wyborze światopoglądu.

Polacy nie załapali się na to 'nowe myślenie'.Są leniwi i głupi.Oni nie szukają
                        nowych rozwiązań,nie medytują nad Biblią,nie tworzą nowych sekt...To są
                        gnuśni,płytcy idioci od prostej roboty!!!
                        • annamarta8 Re: Polaki są tępe ludzie 31.07.06, 15:50
                          - a kim ty jestes? Co ty wiesz o polskim narodzie? Wez i pomedytuj nad Biblia -
                          moze ci to pomoze.
                          • gluptasinski Re: Polaki są tępe ludzie 31.07.06, 15:55
                            Ja medytuje tez nad Koranem i innymi tekstami religijno-filozoficznymi.
                            Polaki tego nie robia bo sa glupie.
                            Glupy nie odczuwaja potrzeby rozstrzasania pojec abstrakcyjnych.
                            Za duzo wodki sie nagromadzilo w ciagu wiekow w polskich lbach.
                            • annamarta8 Re: Uwaga ! pojawil sie troll 31.07.06, 16:21
                              - nie dawajcie mu jesc!
                              • gluptasinski Re: Uwaga ! pojawil sie troll 01.08.06, 14:55
                                www.silvena.net/horo/pages/a5.htm
                                www.nikolic.com/cgi-bin/music/rodoljubiva.cgi
                                www.barynya.com/mp3/index.stm
                                www.rusradio.ru/live/default.asp?page=news.asp
                                rusradio.com.ua/
                                www.101.ru/?an=dance_101
                                • annamarta8 Re: Uwaga ! pojawil sie troll :) 01.08.06, 17:23
                                  - wieczorem poslucham. Dzieki:) Moj Ojciec kochal "Podmoskiewskie Wieczera".
                                  • slovenislav Amerykanie sa narodem??? 01.08.06, 21:22
                                    Jak myslicie,Murzyn mieszkajacy w slamsie,Polak pracujacy na budowie,Latynos
                                    sprzatajacy biurowce ,Indianin Czipewej z rezerwatu i Zyd Aszkenazyjczyk-
                                    bankier maja cokolwiek ze soba wspolnego?
                                    Oczywiscie,ze tak!Oni wszyscy sa narodowosci 'amerykanskiej'...

A Polak,Rosjanin i Serb nie moga byc jednej narodowosci.
                                    Dlaczego?
                                    My na pewno roznimy sie miedzy soba duzo mniej niz analogicznie biorac
                                    Amerykanie,Kanadyjczycy,Brazylijczycy,Arabowie,Żydzi ....
                                    • annamarta8 Re: Amerykanie sa narodem??? 01.08.06, 21:57
                                      - wiesz slovenislav nigdy mi nie przyszlo do glowy cos takiego jak narod
                                      amerykanski. Owszem jest panstwo, ale narodu w naszym europejskim znaczeniu nie
                                      ma. Wlasnie z tych wzgledow, o ktorych piszesz. Wszystko do kupy trzyma
                                      organizacja i struktury panstwowe. Jedna flaga, jeden (bardzo trudny melodycznie
                                      Ha!Ha!) hymn, jedna armia, jeden prezydent i swiadomosc dumy panstwowej.
                                      Jesli jestes panslavista i chcialbys jednego pansta slowianskiego to pewnie
                                      byloby to teoretycznie mozliwe, biorac wlasnie za przyklad Stany Ameryki
                                      Polnocnej. Podkreslam teoretycznie, bo slowianskie narody sa stare, zasiedziale
                                      i dumne ze swojej odrebnosci. Nowe panstwa mozna tworzyc na nowych terenach i
                                      czesto z takich zlepkow ludnosciowych jak teraz sa USA, ale nie da sie tego
                                      zrobic na starych terenach ze starymi narodami. Od razu bedzie wojna domowa. Tak
                                      ja mysle.

• gluptasinski Re: Amerykanie sa narodem??? 02.08.06, 10:30
                                        W Ameryce tez byla wojna domowa:))
                                        • annamarta8 Re: Amerykanie sa narodem??? 02.08.06, 14:32
                                          - gluptasinski! - wez pod uwage, ze wojna domowa w USA byla wlasnie wtedu gdy
                                          Kolonie angielskie w Ameryce zbuntowaly sie przeciwko Anglii. Czyli mieli te
                                          sama krew i geny. Chodzilo o dominacje, religie i ekonomie. Wiec twoj przyklad
                                          potwierdzil tylko moja teorie. Zacznij myslec.

gluptasinski napisał:

> W Ameryce tez byla wojna domowa:))
    • osa5 Re: Polacy nie są Słowianami 02.08.06, 10:58
      są Lachami
      • gluptasinski Re: Polacy nie są Słowianami 02.08.06, 11:11
        "Lachami",znaczy ze glupie?
        • slovenislav Prawdziwi Słowianie-możesz być!!! 02.08.06, 13:54
          Są ci,co wywodzą swój rodowód od Dawnych Słowian.
          Prawdziwy Słowianin pochodzi z ojca lub matki po krwi będącymi od Dawnych
          Słowian.
          Człowiek nie posiadający przodków odsłowiańskich nie może zostać Prawdziwym
          Słowianinem.

Nie mają znaczenia:odcień włosów i skóry-ważna jest jedynie krew odsłowiańska.
          Masz-wstępuj.Nie masz-odstąp od naszego narodu.

Wrogom-wojna!
          Drugom-mir!
          Gościom-chleb i sól!
          ...Tacy są Słowianie...
          • slovenislav Język 03.08.06, 10:46
            Słowianie mówią jednym językiem-słowiańskim.
            Współcześnie ma on wiele odmian które to są zniekształceniem pierwotnej wymowy.
            Język Dawnych Słowian jest najlepszy.Wszyscy Prawdziwi Słowianie posługują się
            językiem słowiańskim(prasłowiańskim).
            Nowe,okształcone odmiany języka słowiańskiego zostają 'językiem domowym'wraz
            podrobniejszymi gwarami słowiańskimi...

Pismo słowiańskie opiera się na cyrylicy.
            • slovenislav Podział Słowian 05.08.06, 00:11
              Naród silnie rozrodzony i zasiedlający ogromne płachcie ziemi rzadko kiedy jest
              jednorodny.
              Wielki Naród Słowiański wchodzi w skład Wielkiego Ludu Arjów.
              Słowianie dzielą się na grupy według uwarunkowań kulturowo-historycznych.
              Są ich Duże Narody:

1.Rusy(Rosjanie,Ukraińcy,Białorusini)

2.Polacy

3.Serby Łużyckie

4.Czesi

5.Słowacy

6.Słoweńcy

7.Chorwaty

8.Serby

9.Bułgary.

Oprócz tego Duże Słowiańskie Narody dzielą się na mniejsze -też według
              uwarunkowań historyczno-kulturowych.
              Polskie Stare Narody Dzielnicowe to:

1.Małopolanie

2.Ślężanie

3.Wielkopolanie

4.Sieradzanie i Łęczycanie

5.Kujawianie,Dobrzynianie,Chełmnianie

6.Pomorzanie

7.Mazowszanie

(Nowe Małe Narody Polskie to m.in.Małopolanie Wschodni czyli mieszana ludność
              rusko-polska,Mazowszanie Wschodni czyli mieszana ludność mazowiecko-rusko-
              litewska itd.).

Z kolei Małe Narody Polskie rozchodzą się na drobniejsze ugrupowania,zwane
              Narodami Wojewódzkimi od dawnych województw z okresu I
              Rzeczypospolitej,np.wśród Małopolan są:

1.Krakowianie

2.Sandomierzanie.

Podział Narodu Wojewódzkiego robi się według tego do jakiego powiatu lub jakiej
              ziemi należy wyodrębniony skrawek województwa.Przykładowo małopolscy
              Sandomierzanie wyodrębniają się na kilka Narodów Ziemskich:

1.Sandomierzan Ziemskich

2.Wiśliczan

3.Chęcinian

4.Opocznian

5.Stężyczan

6.Pilźnian

7.Radomian

8.Lublinian

9.Urzędowian

10.Łukowian.

Jeszcze mniejszym narodem od ziemskiego jest Naród Parafialny biorący swój
              początek od najdawniejszych parafii.

Naród Parafialny rozdrabnia się na Naród Osadniczy wywodzący się od pierwszych
              osad,miast,dzielnic i wsi parafii.

Z narodu osadniczego wychodzą poszczególne Rody,a z nich zaś- Rodziny, z tychże-
              poszczególne jednostki ludzkie....
              • slovenislav Podział dzielnicowy Polski 05.08.06, 13:18

I Małopolska:

1.Województwo Krakowskie :

-Ziemia Siewierska

-Ziemia Zatorsko-Oświęcimska:

*Powiat Zatorski

*Powiat Oświęcimski

-Powiat Krakowski

-Powiat Proszowski

-Powiat Lelowski

-Powiat Księski

-Powiat Szczerzecki

-Powiat Sądecki

-Powiat Czhowski

-Powiat Biecki

2.Województwo Sandomierskie:

-Powiat Sandomierski

-Powiat Wiślicki

-Powiat Chęciński

-Powiat Opoczyński

-Ziemia Stężycka

-Powiat Pilźnieński

-Ziemia Radomska

-Powiat Lubelski

-Powiat Urzędowski

-Ziemia Łukowska

II Małopolska Wschodnia:

1.Województwo Przemyskie

2.Województwo Chełmsko-Bełzsko-Włodzimierskie

III Ziemia Sieradzko-Łęczycka:

1.Województwo Łęczyckie

2.Województwo Sieradzko-Wieluńskie

IV Wielkopolska:

1.Województwo Poznańskie z Ziemią Wschowską

2.Województwo Kaliskie z Gnieźnieńskiem

V Kujawy-Ziemia Dobrzyńska

VI Pomorze:

1.Województwo Pomorskie

2.Województwo Chełmińskie

VII Dzielnica Malborsko-Warmińska

VIII Mazury(Prusy)

IX Zachodnie Pomorze

X Śląsk i Łużyce Wschodnie:

1.Województwo Cieszyńsko-Górnośląskie:

-Księstwo Cieszyńskie

- Raciborskie

- Bytomskie(z Koźlem)

-Opolskie

2.Województwo Dolnośląsko-Wschodniołużyckie

XI Dzielnica Lubusko-Pomorska

XII Mazowsze:

1.Województwo Płockie

2.Województwo Rawskie

3.Województwo Mazowieckie

XIII Podlasie i Ziemia Suwalska:

Ogółem:13 dzielnic,21 województw,stoparedziesiąt powiatów.
    • leniak Re: Polacy nie są Słowianami 05.08.06, 13:38
      auuuuuu! jako komentarz...
      • slovenislav Najlepsi Polacy-Małopolanie 06.08.06, 12:16
        I Sandomierzanie:

Przywódcy narodu,dowódcy wojskowi,sławni rycerze:

1.Stefan Czarniecki

2.Stanisław Koniecpolski

3.Powała z Taczewa

4.Zawisza Czarny z Garbowa

5.Jan III Sobieski (wieś rodowa Sobieszyn w gminie Ułęż w Ziemi Łukowskiej)

6.Stanisław August Poniatowski

7.Józef Antoni Poniatowski

8.Józef Bem

9.Józef Dowbór-Muśnicki

10.Władysław Zygmunt Belina-Prażmowski

11.Władysław Sikorski

12.Stanisław Grot-Skotnicki

Poeci,pisarze,muzycy:

1.Biernat Z Lublina

2.Józef Czechowicz

3.Leszek Długosz

4.Bruno Jasieński

5.Jan Kochanowski

6.Wespazjan Kochowski

7.Kajetan Koźmian

8.Władysław z Gielniowa

9.Mikołaj Gomółka

10.Wincenty z Kielc

11.Stanisław Młodożeniec

12.Adolf Dygasiński

13.Gustaw Herling-Grudziński

14.Witold Gombrowicz

15.Julian Kawalec

16.Józef Maksymilian Ossoliński

17.Stanisław Kostka Potocki

18.Lucjan Rudnicki(?)

19.Henryk Sienkiewicz

20.Ewa Szelburg-Zarembina

21.Stanisław Trembecki

22.Stefan Żeromski

23.Krzysztof Penderecki

24.Wincenty Pol

II Krakowianie:

Przywódcy narodu,dowódcy wojskowi,sławni rycerze:

1.Zyndram z Maszkowic

2.Spytko III z Melsztyna

3.Feliks Szczęsny Potocki

4.Jan Henryk Dąbrowski

5.Jan Skrzynecki

6.Franciszek Żymirski

7.Walerian Czuma

8.Józef Haller

9.Stanisław Haller

10.Marcin Januszajtis-Żegota

11.Tadeusz Kutrzeba

12.August Emil Fildorf 'Nil'

13.Jan Karcz

14.Leopold Okulicki

15.Edward Gierek

16.Karol Wojtyła

Poeci,pisarze,muzycy:

1.Roman Bratny(Mularczyk)

2.Karol Bunsch

3.Leon Kruczkowski

4.Hieronim Morsztyn

5.Jan Andrzej Morsztyn

6.Mikołaj Rej

7.Jalu Kurek

8.Adolf Nowaczyński

9.Władysław Orkan(Szmaciarz)

10.Jerzy Stempowski

11.Stanisław Wyspiański

12.Maciej Zembaty
        • gluptasinski Nie chcemy głupców i tchurzów!!! 07.08.06, 13:27
          Jesteśmy najlepsi-chcemy żyć w swojej dzielnicy po swojemu!!!
          I tak w razie czego to my będziemy bronić Pomorza i Wielkopolski!!!
          • palnick Re: Nie chcemy głupców i tchurzów!!! 09.06.07, 10:50
            www.youtube.com/watch?v=pBDju0wlJqI
    • s.k.i.n Re: Polacy nie są Słowianami 07.08.06, 14:34
      to fakt, potwierdzam
      • slovenislav Co to znaczy 'naród'? 08.08.06, 16:08
        'Naród' rozumiany w sensie etnicznym.
        -------------------------------------
        Należy odróżniać grupy ludzi które nie przyzają się do jedności z narodem
        polskim.One to są, mentalnie biorąc, odrębnym narodem od pozostałych Polaków.
        Dlatego precyzyjmie nalezy mówić np. o Ślązakach którzy poczuwają się do
        polskości:naród śląski(mały naród) narodu polskiego(tu można dodać 'dużego
        narodu polskiego).
        Jeśli ci Ślązacy uważają się za część narodu polskiego i słowiańskiego
        jednocześnie to można powiedzieć tak:naród śląski(mały) narodu polskiego(dużego)
        narodu słowiańskiego(wielkiego).W przypadku gdy nie poczuwają się do polskości
        a tylko do innych Słowian,to będzie tak:naród śląski(duży) narodu słowiańskiego
        (wielkiego).
        W języku potocznym oczywiście mówi się Ślązak narodowości polskiej albo Ślązak
        narodowości słowiańskiej czy też Bytomianin narodowości polskiej(pomijając
        np.jego śląskość)...Można pomijać pewne kwestie kosztem drugich a można je
        uwypuklać chcąc dokładnie o sobie powiedzieć...
        To zależy zresztą w jaki sposób chcemy się przedstwić-jeśli precyzyjnie -to
        należy wszystko dotyczące siebie opisać dokładnie tak żeby nikt nie miał
        najmniejszej wątpliwości.Ja np.mogę zrobić to tak:
        -syn takiego a takiego
        -z rodziny takich a takich (z narodu rodziny..)
        -z rodu takich a takich (z narodu rodowego...)
        -z Gołębiaków(narodowości parafialnej gołębskiej)
        -z Ziemi Stężyckiej(z narodu ziemskiego stężyckiego)
        -z Województwa Sandomierskiego(z narodu wojewódzkiego sandomierskiego)
        -z Dzielnicy(Wielkiej Ziemi) Sandomierskiej(z narodu dzielnicowego
        sandomierskiego)
        -z Wielkiej Dzielnicy Małopolskiej(z wielkiego narodu dzielnicowego
        małopolskiego)
        -z Polski(z dużego narodu polskiego)
        -ze Słowiańszczyzny(z wielkiego narodu słowiańskiego)
        -z Aryjskiej Ziemi(z wielkiego narodu aryjskiego)
        -z Ziemi(z wielkiego narodu światowego-rozumianego np. jako sumę wszelkich
        narodów bez podkreślania ich różnic).

Krótko a precyzyjnie można np.tak:
        imię... i nazwisko...,....Gołębski(podaję z jakiego odłamu....pochodzę-z jakiej
        okolicy),
        Żyrzyniak(z tych okolic-prawdopodobnie z Żerdzi- wychodzi mój ród),Gołębiak
        (parafia pierwotna),
        Stężyczanin(od powiatu-ziemi),Sandomierzak(od województwa
        sandomierskiego),Sandomierzanin(od dzielnicy Ziemi Sandomierskiej),Małopolan(od
        wielkiej dzielnicy -Malopolski),Polak,Słowianin,Aryjczyk,Ziemianin...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka