Dodaj do ulubionych

Cy zrobiony w bambuko Ziobro

04.08.06, 08:41
nie powinien obciążyć kosztami postępowania prokuratury wynikłymi w związku z
fałszywym oskarżeniem - donosem osoby Jacka Kurskiego? Czy istnieja taka
możliwość w naszym kodeksie karnym?
Obserwuj wątek
    • ubek-bubek Taka możliwość istniała do 1956 roku. 04.08.06, 08:45
      haen1950 napisał:

> nie powinien obciążyć kosztami postępowania prokuratury wynikłymi w związku z
      > fałszywym oskarżeniem - donosem osoby Jacka Kurskiego? Czy istnieja taka
      > możliwość w naszym kodeksie karnym?
      • haen1950 Re: Taka możliwość istniała do 1956 roku. 04.08.06, 10:01
        Do 1956r? No to pasuje jak ulał do pisowskiej doktryny stanowienia i
        wykonywania prawa. Powinno się to przywrócić.
    • peer2 Re: Cy zrobiony w bambuko Ziobro 04.08.06, 08:47
      Możliwości takiej nie ma, ale można Jackowi Kurkiemu wytoczyć proces karny.
      • haen1950 Re: Cy zrobiony w bambuko Ziobro 04.08.06, 08:57
        peer2 napisał:

> Możliwości takiej nie ma, ale można Jackowi Kurkiemu wytoczyć proces karny.

Jestem rozczarowany. Każdy w tym państwie może oskarżać fałszywie drugą osobę
        bez ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji? To na tym fałszywie oskarżonym
        spoczywa ciężar dowodu o fałszywości oskarżenia?
        • peer2 Re: Cy zrobiony w bambuko Ziobro 04.08.06, 09:00
          Nie, ciężar dowodu zawsze spoczywa na prokuratorze.
          • wanda43 Re: Cy zrobiony w bambuko Ziobro 04.08.06, 09:04
            Nie,to osoba fałszywie oskarżona musi udawadniać,ze nie jest i nie była
            wielbłądem.Taka jest praktyka,niestety.
            • pandada znam jedną taką działaczkę "Solidarności" 04.08.06, 09:15
              oskarża dziesiątki osób, wytacza mnóstwo spraw. Oczywiście wszystkie procesy kończą się niczym, ale ci oskarżani nawet po wygranym procesia się łamią i więcej jej nie podskakują. Widzą bowiem na rozprawach, że jej klika nie cofa się przed fałszywymi zeznaniami.
              Czy można coś zrobić z takim babsztylem?
              • haen1950 Re: znam jedną taką działaczkę "Solidarności" 04.08.06, 09:17
                Nie trzeba baby, taki Wyszkowski też jest dowodem na bezradność pomówionych.
                Ale to są pyskówki cywilne, chodzi mi o paragrafy karne.
                • obseerwator podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 10:52
                  Art. 234. Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o
                  przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe
                  lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych
                  czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie, karze
                  ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 238. Kto zawiadamia o przestępstwie lub o przestępstwie skarbowym organ
                  powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono,
                  podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
                  2.
                  • haen1950 Re: podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 11:32
                    Dzięki. Ziobro i ten premierek pewnie nie wykorzystają tej mozliwości, ale jest
                    nadzieja, że ten przestępca zostanie kiedyś ukarany.
                    • obseerwator Re: podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 11:39
                      jakie "Dzięki"

Ziobrze podpowiadałem, nie Tobie -

no chyba, że.... :)

a do przedawnienia karalności czynu, jakiego dopuścił się Kurski, dojdzie po 5
                      latach od daty jego popełnienia - jest czas, by coś z tym zrobić
                      • haen1950 Re: podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 11:55
                        Jednak dziękuję. Bezradna demokracja to najgorszy z systemów, wykorzystują to
                        małe pisiorki bez litości.
                        Czy mógłbym prosić o więcej informacji na temat Akcji Obywatelskiej? Do mnie
                        dotarły tylko JOW i wspólna konferencja AO i Tuska. Cel, plany polityczne?
                        • obseerwator Re: podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 13:08
                          nic nie wiem o akcji obywatelskiej - po prostu dołączam linka, żeby dotarł do
                          jak najwięszkejs ilości osób

ale się zastanawiam - do niedawna bycie niemym obserwatorem polskiej sceny
                          politycznej zupełnie mi wystarczało, w zasadzie tu cytat z listu (jesli
                          pamiętasz radca prawny z gdańska o balcerowiczu) "polityka mnie waliła"

teraz coraz bardziej dochodzę do wniosku , że trzeba ruszyć dupsko i coś
                          zrobić - bo jeśli nie odzyskamy Polski z rąk ludzi strasznych, to oni zniszczą
                          mój kraj.

i stąd ten link
    • mariner4 Ziobro wykonywał tylko partyjne polecenie 04.08.06, 10:55
      Jarosława K. Sam jest tylko chłopcem na posyłki.
      M.
      • alistair-p Re: Ziobro wykonywał tylko partyjne polecenie 04.08.06, 11:42
        W Norymberdze mówili to samo.
    • elfhelm jeśli źródła GW podają prawdę 04.08.06, 11:42
      to prokuratura postępowanie prowadzi w sposób haniebny i żenująco polityczny

zwłaszcza na to zwróćcie uwagę:

"Ze skąpych informacji, które płyną z organów ścigania, wyłania się taki obraz -
      prokuratura nie ma koncepcji śledztwa. Mniejszą uwagę przywiązuje do zbadania
      przepływu pieniędzy w kampanii Donalda Tuska, co mogłoby szybko prowadzić do
      umorzenia sprawy. Mozolnie weryfikuje to, co podsuwa jej nowa ekipa w PZU."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka