haen1950 04.08.06, 08:41 nie powinien obciążyć kosztami postępowania prokuratury wynikłymi w związku z fałszywym oskarżeniem - donosem osoby Jacka Kurskiego? Czy istnieja taka możliwość w naszym kodeksie karnym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ubek-bubek Taka możliwość istniała do 1956 roku. 04.08.06, 08:45 haen1950 napisał: > nie powinien obciążyć kosztami postępowania prokuratury wynikłymi w związku z > fałszywym oskarżeniem - donosem osoby Jacka Kurskiego? Czy istnieja taka > możliwość w naszym kodeksie karnym? Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Taka możliwość istniała do 1956 roku. 04.08.06, 10:01 Do 1956r? No to pasuje jak ulał do pisowskiej doktryny stanowienia i wykonywania prawa. Powinno się to przywrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Cy zrobiony w bambuko Ziobro 04.08.06, 08:47 Możliwości takiej nie ma, ale można Jackowi Kurkiemu wytoczyć proces karny. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Cy zrobiony w bambuko Ziobro 04.08.06, 08:57 peer2 napisał: > Możliwości takiej nie ma, ale można Jackowi Kurkiemu wytoczyć proces karny. Jestem rozczarowany. Każdy w tym państwie może oskarżać fałszywie drugą osobę bez ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji? To na tym fałszywie oskarżonym spoczywa ciężar dowodu o fałszywości oskarżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Cy zrobiony w bambuko Ziobro 04.08.06, 09:00 Nie, ciężar dowodu zawsze spoczywa na prokuratorze. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Cy zrobiony w bambuko Ziobro 04.08.06, 09:04 Nie,to osoba fałszywie oskarżona musi udawadniać,ze nie jest i nie była wielbłądem.Taka jest praktyka,niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada znam jedną taką działaczkę "Solidarności" 04.08.06, 09:15 oskarża dziesiątki osób, wytacza mnóstwo spraw. Oczywiście wszystkie procesy kończą się niczym, ale ci oskarżani nawet po wygranym procesia się łamią i więcej jej nie podskakują. Widzą bowiem na rozprawach, że jej klika nie cofa się przed fałszywymi zeznaniami. Czy można coś zrobić z takim babsztylem? Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: znam jedną taką działaczkę "Solidarności" 04.08.06, 09:17 Nie trzeba baby, taki Wyszkowski też jest dowodem na bezradność pomówionych. Ale to są pyskówki cywilne, chodzi mi o paragrafy karne. Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 10:52 Art. 234. Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Art. 238. Kto zawiadamia o przestępstwie lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 11:32 Dzięki. Ziobro i ten premierek pewnie nie wykorzystają tej mozliwości, ale jest nadzieja, że ten przestępca zostanie kiedyś ukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 11:39 jakie "Dzięki" Ziobrze podpowiadałem, nie Tobie - no chyba, że.... :) a do przedawnienia karalności czynu, jakiego dopuścił się Kurski, dojdzie po 5 latach od daty jego popełnienia - jest czas, by coś z tym zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 11:55 Jednak dziękuję. Bezradna demokracja to najgorszy z systemów, wykorzystują to małe pisiorki bez litości. Czy mógłbym prosić o więcej informacji na temat Akcji Obywatelskiej? Do mnie dotarły tylko JOW i wspólna konferencja AO i Tuska. Cel, plany polityczne? Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: podpowiadam Ziobrze - kodeks karny 04.08.06, 13:08 nic nie wiem o akcji obywatelskiej - po prostu dołączam linka, żeby dotarł do jak najwięszkejs ilości osób ale się zastanawiam - do niedawna bycie niemym obserwatorem polskiej sceny politycznej zupełnie mi wystarczało, w zasadzie tu cytat z listu (jesli pamiętasz radca prawny z gdańska o balcerowiczu) "polityka mnie waliła" teraz coraz bardziej dochodzę do wniosku , że trzeba ruszyć dupsko i coś zrobić - bo jeśli nie odzyskamy Polski z rąk ludzi strasznych, to oni zniszczą mój kraj. i stąd ten link Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ziobro wykonywał tylko partyjne polecenie 04.08.06, 10:55 Jarosława K. Sam jest tylko chłopcem na posyłki. M. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Ziobro wykonywał tylko partyjne polecenie 04.08.06, 11:42 W Norymberdze mówili to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm jeśli źródła GW podają prawdę 04.08.06, 11:42 to prokuratura postępowanie prowadzi w sposób haniebny i żenująco polityczny zwłaszcza na to zwróćcie uwagę: "Ze skąpych informacji, które płyną z organów ścigania, wyłania się taki obraz - prokuratura nie ma koncepcji śledztwa. Mniejszą uwagę przywiązuje do zbadania przepływu pieniędzy w kampanii Donalda Tuska, co mogłoby szybko prowadzić do umorzenia sprawy. Mozolnie weryfikuje to, co podsuwa jej nowa ekipa w PZU." Odpowiedz Link Zgłoś