Dodaj do ulubionych

Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojczyzny,

13.08.06, 17:17
sowieckimi kolaborantami, których legitymacja do sprawowania władzy oparta
była na sowieckich bagnetach i masowym terrorze.

Skończmy z ulgowym traktowaniem ludzi, którzy nie mieli ŻADNEGO mandatu do
rządzenia Polską.
Obserwuj wątek
    • ultradefensive [...] 13.08.06, 18:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • nielubiegazety2 Z urodzenia. n/t 13.08.06, 18:30

• ultradefensive To wiele tłumaczy. 13.08.06, 18:38
          Bo gdybyś kiedyś był na Podhalu i rozmawiał z ludźmi, którzy pamiętają tamte
          czasy, to byś takich głupot nie pisał.
      • mirmat1 [...] 13.08.06, 21:14
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • premier_hiacynt_wielki To nadal sa bolszewicy?????no no... a wiek ktory u 13.08.06, 22:22
          was bohaterowie jest teraz??Moze nadal poczatek XX wieku, kury w domu, kot na
          piecu, za piecem babka z emerytura panstwowa, kosciol co niedziela i wszedzie
          spiski... ale jak wszystko wroci do polakow, to bedzie wam lepiej:)
    • nurni cieszy 13.08.06, 18:25
      Cieszy ze wreszcie oddajemy hold prawdziwym bohaterom podziemia a nie jakims
      dziwacznym figurom ktore ucierpaly gdy brutalnie odbierano im legitymacje PZPR,
      stanowiska w aparacie itd itp.
      • nielubiegazety2 Re: cieszy 13.08.06, 18:30
        Figury jeszcze się odwoływały, że niesłusznie, że to nieludzkie i nieleninowskie :)
    • wartburg4 Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 18:31
      nielubiegazety2 napisał:

> sowieckimi kolaborantami, których legitymacja do sprawowania władzy oparta
      > była na sowieckich bagnetach i masowym terrorze.
      >
      > Skończmy z ulgowym traktowaniem ludzi, którzy nie mieli ŻADNEGO mandatu do
      > rządzenia Polską.

Ale zanim zaczął walczyć z tymi zdrajcami, wspólpracowal z nimi i dopiero potem
      sam ich zdradził. No a jeszcze wcześniej zdradził AK.
      >
      • nurni Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 18:35
        wartburg4 napisał:

> Ale zanim zaczął walczyć z tymi zdrajcami, wspólpracowal z nimi

Na czym polegala wspolpraca?

>i dopiero potem
        >
        > sam ich zdradził.

Na czym polegala zdrada?

> No a jeszcze wcześniej zdradził AK.

Akowcy go nie powazaja?

Mam wrazenie czytajac dzisiejsze forum ze niespecjalnie powazaja go komunisci.
        Nie maja tez powodu specjalnie go lubic donosiciele - dla tych nie mial nigdy
        litosci.
        > >
        • venus99 Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 18:38
          nie,AKowcy nie poważają.AK wydała wyrok smierci na Kurasia.póxniejsze
          wydarzenia dopisały tylko kolejne uzasadnienie do tego wyroku.
          • nurni Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 18:44
            venus99 napisał:

> nie,AKowcy nie poważają.

Dziekuje z informacje z pierwszej reki.
            Kiedy to towarzyszka Venus zaciagnela sie do AK?

>AK wydała wyrok smierci na Kurasia.

Slyszalem ze gdzies tak mowili. Nie wie przypadkiem towarzyszka Venus
            (aktualnie w AK) jakim to cudem to nie Ak-owcy podnosza dzis ze Kuras
            byl "kontrowersyjny" tylko koledzy towarzyszki z UB?

>póxniejsze
            > wydarzenia dopisały tylko kolejne uzasadnienie do tego wyroku.

Towarzyszko - przechodzicie sama siebie :)))

Pozniejsze wydarzenia czyli walka z komunistami?

A moze tez ( a strzelajcie towarzyszko) uwalnianie wiezniow - w tym Ak-
            owcow ?????

• wartburg4 Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 18:47
              co za osioł z tego nurniego!
            • venus99 Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 18:50
              na głupotę nie ma rady.bóg z tobą załgany człowieczku.
              • nurni Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 18:52
                Nie martwcie sie tak towarzyszko Venus (wciaz chyba w AK)

Ale wpadnijcie czasem by przepisac cos z Trybuny.
      • joella.r współpracował też z armią czerwoną 13.08.06, 18:38
        bez wiekszych oporów
        • janbezziemi Zbieg z kliniki 13.08.06, 18:41
          "nielubietejgazety2" to facet (facetka) , zbieg z pewnej kliniki. Ze jeszcze
          niezłapany? Policjo, do dzieła!
        • nurni Na czym polegala wspolpraca 13.08.06, 18:46
          z Armia Czerwona?

Wygooglujcie sobie - pytanie moze byc za trudne.

Wrzuccie w google Ogien armia czerwona nowy targ.
          • joella.r a o co chodzi? bo ja wiem, w jaki sposób 13.08.06, 18:54
            współpracował, nie muszę guglać
            • nurni Re: a o co chodzi? bo ja wiem, w jaki sposób 13.08.06, 18:57
              A to prosze bardzo....

To sie wszyscy zdziwia...
              Najbardziej emerytowani ubole.
          • danuta49 Był szefem powiatowego UB zanim został Ogniem;-)! 13.08.06, 19:11
            Tyle, że jako typowy watażka pokłócił się ze swoimi szefami i zostało mu już
            tylko uciekać do lasu.I tak został Ogniem...
            • nurni :))))))))))))))))))))))))))))))) 13.08.06, 19:25
              danuta49 napisała:

> Tyle, że jako typowy watażka pokłócił się ze swoimi szefami i zostało mu już
              > tylko uciekać do lasu.I tak został Ogniem...

Uprasza sie TOWARZYSTWO o trzymanie jakiegokolwiek poziomu.

Wg towarzyszki Dauty Ogien zostal Ogniem w 1945 roku.

A ja towarzyszko twierdze ze Orzel zostal Ogniem w 1943 roku - w
              okolicznosciach nie wartych wspominania. Nie wartych wylacznie przez wzglad na
              osobe towarzyszki - to najbardziej tragiczna karta w historii Kurasia.

Towarzyszka moze oczywiscie nie wiedziec przez kogo (a raczej w porozumieniu z
              kim) objal Kuras wladze na Podhalu.
              Ale jesli towarzyszka wie - to ja jestem chetny do wysluchania kolejnych nowin.
              • danuta49 Oświeć mnie to się posmieję:-)! 13.08.06, 19:28
              • venus99 Re: :))))))))))))))))))))))))))))))) 13.08.06, 19:29
                "władzę" na Podhalu jako szef UB w Nowym Targu Kuraś objął za zgodą i w
                porozumieniu ze swoimi towarzyszami z PPR.
                • nurni Towarzyszki - TUTAJ TUTAJ :) 13.08.06, 19:34
                  Zbiorczo do obu towarzyszek przepisujacych komunaly.

Zapoznac sie z najkrotsza notka :

wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/zw_zgr_ogien.htm
                  i nie przepisywac bajek z Trybuny czy GW.

ps

Towarzyszko Danuto - oddzielnie do was.
                  W jakich okolicznosciach Orzel zostal Ogniem znajdziecie w sieci. Ja towarzysce
                  nie bede opowiadal - przez wzglad na towarzyszki osobe. Nie warto.
                  • nurni Re: Towarzyszki ---- zatkalo? :) 13.08.06, 19:45
                    :)

Sprobujecie moze poszukac czego w serwisach Trybuny.
                    No nie wiem - probuje pomoc :)
                    • venus99 Re: Towarzyszki ---- zatkalo? :) 13.08.06, 19:51
                      bezdenna głupota zadziwia a nie zatyka.
                      Kuras (powszechnie znany bandyta i morderca) BYŁ szefem UB w Nowy Targu.jak
                      wszystkim wiadomo nominacje wystawił sobie sam przy pomocy niejakiego Rocha a
                      potem likwidował komuchów poczynając od małych dzieci i ciężarnych kobiet.jako
                      człowiek znany i bardzo popularny w Waksmundzie gdzie cieszy się powszechną
                      miłością wkrótce zostanie wyniesiony na ołtarze.
                      stary,ja żyję z pisania bajek dla dzieci.niedorozwinietych.mnie nie przebijesz.
                      • nurni dojrzalej towarzyszce 13.08.06, 19:58
                        venus99 napisał:

> Kuras (powszechnie znany bandyta i morderca)

Kilka postow wyzej twierdziliscie towarzyszko Venus ze zaposiadacie wiedze o
                        tym co AK o Kurasiu uwaza.
                        Wasza wiedza towarzyszko rowniez z tych kregow?

Bo bandyta byl Kuras zawsze - w komunistycznej propagandzie.

BYŁ szefem UB w Nowy Targu.jak
                        > wszystkim wiadomo nominacje wystawił sobie sam przy pomocy niejakiego Rocha a
                        > potem likwidował komuchów poczynając od małych dzieci i ciężarnych kobiet.

Towarzyszko Venus, konczac te jalowa dyskusje uzupelnie wasza towarzyszko
                        wiedze. Nie tylko zabijal ciezarne i dzieci ale nawet i zjadal.
                        Znaczy najpierw zjadal a potem zabijal.

Notujecie towarzyszko?

> stary,ja żyję z pisania bajek dla dzieci.niedorozwinietych.

Rozumiem.

To dlatego forum okazalo sie dla towarzyszki wyzwaniem ponad sily.

Dobranoc towarzysce. Bylo smiesznie - serio, stara (pardon) dojrzala
                        towarzyszko.
                  • danuta49 Życiorys hagiograficzny;-) 13.08.06, 19:45
                    1.To kto konkretnie z SL "Roch"(nie była to zbyt potężna i znacząca organizacja
                    podziemna!)polecił mu zostać szefem PUB?(Pewnie już nie żyje;-)!
                    2.To jednak(według tego zyciorysu nawet!) AK wydała na niego wyrok smierci!I on
                    też jakoś AK-owców unikał!
                    • danuta49 Zatkało?;-)Czy nie wiesz co to"hagiograficzny"?;-) 13.08.06, 20:58
                      • nielubiegazety2 Droga Towarzyszko Czytojcie, cytojcie, czytajcie - 13.08.06, 21:21
                        to wystarczy.

PS.
                        Nie polecam Helenki Michnik itp.
                  • witek.bis Re: Towarzyszki - TUTAJ TUTAJ :) 13.08.06, 22:47
                    "Józef Kuraś "Orzeł", przedwojenny absolwent szkoły podoficerskiej Korpusu
                    Ochrony Pogranicza [KOP], uczestnik wojny obronnej 1939 jako żołnierz 1. pułku
                    Strzelców Podhalańskich. Od listopada 1939 w konspiracji [ZWZ-AK]. W 1940
                    przeszedł do Konfederacji Tatrzańskiej; od jesieni tego roku już na stałe w
                    partyzantce, dowodził oddziałem bojowym Konfederacji Tatrzańskiej."

To bardzo ciekawa informacja. Tym ciekawsza, że różne żródła uparcie i
                    bezczelnie utrzymują, że ZWZ powstał w roku 1940, a Konfederacja Tatrzańska w
                    roku 1941. Wygląda na to, że nasz bohater miał zwyczaj należeć do różnych
                    organizacji jeszcze przed ich utworzeniem. Jeśli tak, to na pomnik z całą
                    pewnością zasłużył. Nawet na dwa.

• witek.bis PS 13.08.06, 22:54
                      Wytrwale, choć ze słabnącą nadzieją, czekam na potwierdzenie informacji, że
                      Ogień został awansowany do stopnia majora.
                    • nurni z cala powaga 13.08.06, 23:29
                      witek.bis napisał:

> "Józef Kuraś "Orzeł", przedwojenny absolwent szkoły podoficerskiej Korpusu
                      > Ochrony Pogranicza [KOP], uczestnik wojny obronnej 1939 jako żołnierz 1. pułku
                      > Strzelców Podhalańskich. Od listopada 1939 w konspiracji [ZWZ-AK]. W 1940
                      > przeszedł do Konfederacji Tatrzańskiej; od jesieni tego roku już na stałe w
                      > partyzantce, dowodził oddziałem bojowym Konfederacji Tatrzańskiej."
                      >
                      > To bardzo ciekawa informacja. Tym ciekawsza, że różne żródła uparcie i
                      > bezczelnie utrzymują, że ZWZ powstał w roku 1940, a Konfederacja Tatrzańska w
                      > roku 1941. Wygląda na to, że nasz bohater miał zwyczaj należeć do różnych
                      > organizacji jeszcze przed ich utworzeniem. Jeśli tak, to na pomnik z całą
                      > pewnością zasłużył. Nawet na dwa.

Z cala powaga nie-towarzyszu Witek

Jesli sylwetka Kurasia Was nie-towarzyszu Witek frapuje to ja siegne do tego co
                      mam.

Chyba niepotrzebnie nacisnalem na odcisk nie-towarzysza (widzicie jaki staram
                      sie byc delikatny zwazywswzy na pozycje z ktorych piszecie nie-towarzyszu
                      Witku) - nacisnalem piszac ze rozumiem dlaczego podzielacie nie-towarzyszu
                      Witek poglad ze kazdego mozna kupic:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46829713&a=46841759

Ale dla mnie juz pozno. Pora mi na paciorek i modlitwy o zdowie aktualnych
                      dyktatorow Rzeczpospolitej - domyslacie sie nie-towarzyszu Witek kogo mam na
                      mysli......

Skoro nie podnosicie juz ze Ogien wspolpracowal byl a potem cosik mu nie poszlo
                      to pochyle sie nad Waszymi najswiezszymi watpliwosciami.

Ale jak pisalem - pozno.

Nie dla Was nie-towarzyszu Witek, jeno dla mnie.

Nie bede jednak o tej porze dla Was przwracal pol chalupy w poszukiwaniu
                      odpowiedzi - chocby Was nie-towarzyszu frapowalo to tak jak innych TOWARZYSZY
                      ktorych z forum juz dobrze znam.

Od strony na ktorej sie nie-towarzyszu znalezliscie, podnoszac co sie tam da.

Moja wina.
                      Wiem.
                      Coz mi szkodzilo podzielic twoj poglad ze kazdego mozna kupic....

A tak przyjdzie mi z samego poniedzialku wyfrapowac nie-towarzysza Witka.

• witek.bis Re: z cala powaga 14.08.06, 10:38
                        Tego się można było spodziewać - odsyłacie rozmówców do jakiegoś nieskażonego -
                        waszym zdaniem - źródła wiedzy, a kiedy wskazują wam na poważne nieścisłości co
                        do faktów i dat, zbywacie to bełkocikiem okraszonym insynuacjami i chybionymi
                        złośliwostkami. Dla mnie to nie nowina. Czymś nowym jest natomiast to, że aby
                        znaleźć daty utworzenia ZWZ i KT zmuszeni jesteście "przewrócić pół chałupy".
                        Wydawało mi się, że te daty po prostu znacie, mimo że w żaden sposób nie wiążą
                        się z Michnikiem, KPP, WKPb itp. Przyznaję - pomyliłem się tutaj paskudnie.
                        A jak już będziecie przewracać te pół chałupy, to nie idźcie na łatwiznę i
                        postarajcie się przewrócić drugie pół w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania:
                        Jakie były okoliczności tego "przejścia" Kurasia z ZWZ do KT? Czy to był
                        transfer definitywny, czy tylko wypożyczenie? Ile kosztowało wykupienie jego
                        karty zawodniczej?

I na koniec dwa sprostowania:
                        "Skoro nie podnosicie juz ze Ogien wspolpracowal byl a potem cosik mu nie poszlo
                        to pochyle sie nad Waszymi najswiezszymi watpliwosciami."

Nie podnoszę, bo raz podniosłem i starczy. Nie będę przecież podnosił w
                        nieskończoność.

"Coz mi szkodzilo podzielic twoj poglad ze kazdego mozna kupic...."

Powtarzam raz jeszcze i po raz ostatni: to wasz pogląd, a nie mój.
              • danuta49 Oswieć mnie to się posmieję;-)(bis) 13.08.06, 19:30
                >Towarzyszka moze oczywiscie nie wiedziec przez kogo (a raczej w porozumieniu z
                kim) objal Kuras wladze na Podhalu.<
                No to jaki moralny autorytet mianował go szefem PUB i w porozumieniu z kim?;-)
    • premier_hiacynt_wielki Co prawda zabijal tez cywilow, kradl, torturowal 13.08.06, 18:49
      osoby cywilne ALE to szczegol... obecnie wazne ze walczyl z wladza...
      • premier_hiacynt_wielki Aha zaczal walczyc z wladza jak mu wladza odebrala 13.08.06, 18:49
        wplywy i chciala ukarac
    • nurni btw 13.08.06, 18:51
      :)))

Zlot forumych czerwonych robaczkow.

Przekonuja a to ze Ogien zdradzil (zapewne ich) a to ze byl kntrowersyjny ( jak
      Powstanie Warszawskie).

Juz tylko forum im zostalo na pisanie a raczej przpisywanie historii z
      podrecznikow zasluzonych stalinistow, uboli i kapusiow.

A to przeciez ta sama zasada symetrii co w wypadku Kuklinskiego - przeto jest o
      co walczyc.

Jesli Ogien byl bohaterem - to oni byli zdrajcami.
    • homosovieticus Kuraś byl bohaterem, którego należy naśladować! 13.08.06, 18:51
      Sekretarz Rady Pamięci Walk i Męczeństwa powiedział, że Józef Kuraś "Ogień"
      nigdy nie był postacią kontrowersyjną. Andrzej Przewoźnik zaznaczył, że Kuraś
      należy do polskich bohaterów, których należy naśladować, a Poska spłaca wobec
      niego dług.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3547059.html#dalej
      • venus99 Re: Kuraś byl bohaterem, którego należy naśladowa 13.08.06, 18:56
        popatrz jak to się wszystko zmienia.facet notowany przez ipn - autorytetem
        moralnym.
      • nielubiegazety2 Dokładnie tak!!!! Ludzie współpracujący z obcą 13.08.06, 19:01
        władzą rządzącą z obcego nadania zasługiwali na tyle ile volksdeutsche.
        Aktywnych współpracowników potomka Dżyngis-Chana należało eliminować.

Czas skończyć z fałszowaniem pojęć. Kto poszedł na współpracę z komunistycznymi
        sprzedawczykami zdradził Polskę, zawarł przymierze z najeźdzcą.
        • ultradefensive Jeszcze raz Ci powtarzam, że jesteś oszołomem 13.08.06, 19:06
          bez pojęcia. Przestań czytać agitki PiS-owskie, a przejedź się na Podhale i
          porozmawiaj z ludźmi. Ale z kim ja tu prowadzę rozmowę. Szkoda czasu.
          • nielubiegazety2 Jestem oszołomem :))) Faktycznie szkoda czasu :P 13.08.06, 19:08

• mamablues Re: Jeszcze raz Ci powtarzam, że jesteś oszołomem 13.08.06, 20:58
            ultradefensive napisał:

> Przestań czytać agitki PiS-owskie, a przejedź się na Podhale i
            > porozmawiaj z ludźmi.

Kurczę, przypomniałaś mi, jak swego czasu, jeszcze za PRL, piłam z młodymi
            góralami za Kurasia. Hej! A chłopaki o Kurasiu jak o jakim Janosiku opowiadali,
            tyle że ten czerwoną zarazę tłukł.
      • witek.bis Re: Kuraś byl bohaterem, którego należy naśladowa 13.08.06, 19:12
        Gdyby - wbrew temu, co twierdzi pan Sekretarz - okazało się, że Józef Kuraś nie
        był żołnierzem AK, tylko z nią przelotnie współpracował, a współpraca ta
        zaowocowała wydaniem na niego wyroku smierci, to by się chyba pan Sekretarz w
        tym Ogniu ze wstudu musiał spalić.
        • nielubiegazety2 Re: Kuraś byl bohaterem, którego należy naśladowa 13.08.06, 19:40
          Witku, jesteś zorientowany, dokończ tę opowieść.
          :(
        • nurni kompromitacja.bis 13.08.06, 19:50
          witek.bis napisał:

> Gdyby - wbrew temu, co twierdzi pan Sekretarz - okazało się, że Józef Kuraś
          nie
          > był żołnierzem AK, tylko z nią przelotnie współpracował, a współpraca ta
          > zaowocowała wydaniem na niego wyroku smierci, to by się chyba pan Sekretarz w
          > tym Ogniu ze wstudu musiał spalić.

Juz ci pisalem gdzie indziej jak to z tym wyrokiem bylo.

Tu "gdybasz".
          Gdybanie jest bezpieczne.

Chetnie przepisujesz wszystkie bzdury z GW - ale po prawdzie co ci zostalo...

Przewoznik w odroznieniu od ciebie doskonale wie co mowi.
          A swoje zalosne insynuacje o relacjach miedzy Ak a Kurasiem juz odpusc.

Wyjasnij lepiej krakowskiemu Stowarzyszeniu Zolnierzy AK dlaczego chcialo
          imieniem Kurasia nazwac jedna z ulic.

Moze nie znali twoich rewelacji - przepisanych skad tam sie da.
          • iza.bella.iza nurni = kompromitacja.bis :)))))))) 13.08.06, 20:55
            nurni napisał:

> Juz ci pisalem gdzie indziej jak to z tym wyrokiem bylo.

Wróciłam wieczorem do domu zajrzałam na forum, do tego wątku "gdzie indziej"
            też, i jakoś tam żadnych twoich wyjaśnień nie znalazłam ani tym bardziej wskazań
            na jakieś wiarygodne źrodła. Skoro jest tak jak twierdzisz, to powinieneś bez
            trudu wskazać źródła, z których czerpesz wiedzę. Jakieś linki, tytuły, dokumenty?

A stopień majora to Kuraś chyba sam sobie nadał:
            pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Kura%C5%9B

> Wyjasnij lepiej krakowskiemu Stowarzyszeniu Zolnierzy AK dlaczego chcialo
            > imieniem Kurasia nazwac jedna z ulic.

A ty może daj namiar na tego newsa? Bo "gdzie indziej" Witek zalinkował wprost
            przeciwną informację.

> Moze nie znali twoich rewelacji - przepisanych skad tam sie da.

A ty skąd przepisujesz? Chyba znikąd bo na żadne źródła się nie powołujesz, a na
            żołnierza Kurasia to chyba jesteś za smarkaty.

Kuraś był wielce kontrowersyjna postacią. Nawet w Wiadomościach TVP powiedzieli,
            że w waksmundzie, rodzinnej wsi Ognia, nie chcieli ludzie na jego temat rozmawiać.

www.krolikiewicz.pl/krol/ogien/wywiad.htm
            Może będziesz miał kiedyś okazję obejrzeć film Królikiewicza.
            • nurni Re: nurni = kompromitacja.bis :)))))))) 13.08.06, 21:06
              Ja moge byc smarkaty - ty jestes zapominalska.
              Zapominalska to oczywiscie eufemizm.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41473090&a=41486147

Ale jesli wciaz brak Ci bardzo mojego zainteresowania swoja osoba to napisz cos.
              Z jakims uzasadnieniem albo i bez.

Jakas szansa na moja odpowiedz zawsze jest - gdyby nie bylo to przeciez bys nie
              pisala...
              • nielubiegazety2 To dziwne. Tuskoidzi zaatakują Cię nawet, gdy 13.08.06, 21:24
                stwierdzisz, że Afrykę zwią czarnym ladem.

A może i nie dziwne.
                • nurni Re: To dziwne. Tuskoidzi zaatakują Cię nawet, gdy 13.08.06, 21:38
                  nielubiegazety2 napisał:

> stwierdzisz, że Afrykę zwią czarnym ladem.
                  >
                  > A może i nie dziwne.

Porzuc nadzieje i spal pamiatki. I w nowy zycia...

Mysle ze trzeba sobie oszczedzac zludzen.

Przynajmniej na forum :)
                  • nielubiegazety2 Re: To dziwne. Tuskoidzi zaatakują Cię nawet, gdy 13.08.06, 22:16
                    You,re right :)
                • iza.bella.iza A pis-maki nie potrafią się bronić? 13.08.06, 21:45
                  nielubiegazety2 napisał:

> stwierdzisz, że Afrykę zwią czarnym ladem.
                  >
                  > A może i nie dziwne.
                  >

Merytoryczne ustosunkowanie się do mojego postu jest poniżej waszych możliwości
                  intelektualnych???
                  • nielubiegazety2 Wyjaśniać merytorycznie mogę przygłupom. Witek 13.08.06, 22:17
                    nim nie jest.
                    • iza.bella.iza Zaś ty owszem tak, niestety:( 13.08.06, 23:35
                      Wybiórczo traktujesz historię i wybiórczo odpowiadasz na posty, w dodatku bez
                      sensu.
              • iza.bella.iza Ad meritum coś durni umi napisać? 13.08.06, 21:44
                nurni napisał:

> Ja moge byc smarkaty - ty jestes zapominalska.
                > Zapominalska to oczywiscie eufemizm.
                >
                >
                > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41473090&a=41486147
                >
                > Ale jesli wciaz brak Ci bardzo mojego zainteresowania swoja osoba to napisz cos
                > .
                > Z jakims uzasadnieniem albo i bez.
                >
                > Jakas szansa na moja odpowiedz zawsze jest - gdyby nie bylo to przeciez bys nie
                >
                > pisala...

A twoje kur.skie zmyślenia - to oczywiscie eufemizm - będę zawsze prostować lub
                domagać się ich uwiarygodnienia. Ty się możesz, oczywiście, kompromitować
                odpisując w stylu jak wyżej.
                • nurni nie jestem dyskutantem wartym........ 13.08.06, 21:58
                  Podalem link, przypomne:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41473090&a=41486147

Tam to wykazalem ze mijasz sie z prawda i pomimo zapowiedzi wciaz podazasz moim
                  sladem. Skladajac kolejne obietnice ze to sotatni raz...

Czy uwierzysz ze ja Ciebie W OGOLE nie czytam?
                  Bo ze nie odpowiadam nie potrzebna wiara - wystarczy wyszukiwarka.

Czego sie trzymnac?
                  Twoich zapewnien ?

Nie jestem dysukntantem wartym kogos takiego jak Ty.
                  Moze przyjmijmy takie uzgodnienie.

Mi pasuje.

iza.bella.iza napisała:

> A twoje kur.skie zmyślenia - to oczywiscie eufemizm - będę zawsze prostować
                  lub
                  > domagać się ich uwiarygodnienia. Ty się możesz, oczywiście, kompromitować
                  > odpisując w stylu jak wyżej.
                  • iza.bella.iza durni - kurs.ki kłamca:)))))))))) 13.08.06, 23:41
                    nurni napisał:
                    >
                    > Czy uwierzysz ze ja Ciebie W OGOLE nie czytam?

:)))))))))))))) hehehe - nie czytujesz, ale cytujesz:)))))))))@))))))))))

> iza.bella.iza napisała:
                    >
                    >
                    > > A twoje kur.skie zmyślenia - to oczywiscie eufemizm - będę zawsze prostow
                    > ać
                    > lub
                    > > domagać się ich uwiarygodnienia. Ty się możesz, oczywiście, kompromitować
                    > > odpisując w stylu jak wyżej.
                • henryk.log bez dulcynejki Ad meritum coś durni umi napisać? 13.08.06, 22:31
                  ..tak retorycznie dopytałem , p.izo :-)

Panie Prezesie..
      • wartburg4 Re: Kuraś byl bohaterem, którego należy naśladowa 13.08.06, 19:21
        homosovieticus napisał:

> Sekretarz Rady Pamięci Walk i Męczeństwa powiedział, że Józef Kuraś "Ogień"
        > nigdy nie był postacią kontrowersyjną.

Homoś bronił dzisiaj już Hitlera i jego planów względnie Polski. Co mu szkodzi
        wziąć w obronę szefa powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Kurasia?
      • nabucco4 homosiu - katabasie 13.08.06, 19:22
        problem "IV RP"(o iled taki nowotwór w ogóle powstał)na "gwałt"
        potrzebuje "bohaterów" dlatego tak fetuje się wszelkej maści bandytów
        (NSZ,Ognie,Łupaszki, Kukliński) dorabiając ideologię.A stadko(na wymarciu
        zresztą) niedowartościowanych dziadów wypina zapadnięta klatę do orderów i
        zaszczytów - wątpliwych - na kaczospędach. To właśnie wasz problem. A Kuraś nie
        był kontrowersyjny - to eufemizm użyty na rzecz usprawiedliwienia tej hecy, był
        po prostu bandziorem, zbójem, grabieżcą i zdrajcą. I to są wasi "bohaterowie".
        • homosovieticus To,że każdy ruch polityczny potzrbuje bohaterów 13.08.06, 19:48
          to oczywiste i doskonale o tym wiemy wszyscy. Rzecz w tym,że mamy w Polsce
          mnóstwo falszywych bohaterów- patriotów. Oto przyklady:
          Marchlewski, Zubrzycki, Wanda Wasilewska, Berling, Buczek, Nowotko, Żymierski,
          Sawicka, no i tych najnowszych; Michnik, Szmajdziński, Kwaśniewski,Geremek,
          Frasyniuk, Walęsa, Onyszkiewicz, Kiszczak, Jaruzelski, no i Twoi zaklamani
          nauczyciele i koledzy. Ty sam takze kroczysz drogą bohatera-patrioty.
          • nabucco4 głupiś katabasie 13.08.06, 20:10
            nie dość żeś głupi to jeszcze tępy.
    • homosovieticus W Rodzinach bylych "komandosów" zamiast radości 13.08.06, 19:35
      zapewne 15-stego zapanuje smutek z powodu przegranej Bitwy i udaremnienia w ten
      sposób polączenia się bolszewików z rewolucją niemiecką i węgierską.Luczywo,
      Modzelewski, Michnik, Blumsztajn, Urban, Gadzinowski i wielu
      innych "komandosów" z żydowskimi korzeniami, prawdę mówiąc tylko Kuroń nie
      przyznawal się do tych korzeni, zamiast świetować radośnie będą krokodyle lzy
      wylewali.
      Geremek chcociaż nie byl "komandosem" także plakać będzie.
    • kataryna.kataryna Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 19:46
      A Fakty Durczoka w ogóle dzisiaj tego nie zauważyły. U Wildsteina natomiast to
      temat na "jedynce".
      • echo_o Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 19:48
        kataryna.kataryna napisała:

> A Fakty Durczoka w ogóle dzisiaj tego nie zauważyły. U Wildsteina natomiast to
        > temat na "jedynce".

```````````````````````````````````````````

Nie dość, że na jedynce, to pięknie, nienachalnie podany...
        • kataryna.kataryna Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 20:09
          echo_o napisała:

> kataryna.kataryna napisała:
          >
          > > A Fakty Durczoka w ogóle dzisiaj tego nie zauważyły. U Wildsteina natomia
          > st to
          > > temat na "jedynce".
          >
          > ```````````````````````````````````````````
          >
          > Nie dość, że na jedynce, to pięknie, nienachalnie podany...

A Fakty potraktowały to tak jak nadanie Orła Białego Walentynowicz i Gieździe.
          Wtedy było to tłem do felietonu o braku ofensywy medialnej prezydenta, dzisiaj
          uroczystość ku czci Ognia pojawiła się tylko jako wzmianka w relacji o
          bezpieczeństwie Polski bodajże, coś w stylu "Prezydent, który dzisiaj w
          zakopanem uczesntniczył w odsłonięciu pomnika Ognia, powiedział, że
          bezpieczeństwo Polski..."
          • nabucco4 niewątpliwie "pięknie" podany.... 13.08.06, 20:48
            ględzili i nudzili tym kretyństwem do porzygania na na wszystkich kanałach
            reżimowej TV
            • nurni btw cz 2.... 13.08.06, 22:37
              nabucco4 napisał:

> ględzili i nudzili tym kretyństwem do porzygania na na wszystkich kanałach
              > reżimowej TV

Swoja droga....

Oslepieni niechecia do wszystkiego co zwiazane z ....

Znalezli sie w TOWARZYSTWIE na ktore zasluzyli.

Czesc ich pamieci ....:)
        • nurni Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 20:14
          echo_o napisała:

> Nie dość, że na jedynce, to pięknie, nienachalnie podany...

Moze zlapaie jeszcze na Polonii... :)
          • kataryna.kataryna Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 20:15
            nurni napisał:

> echo_o napisała:
            >
            >
            > > Nie dość, że na jedynce, to pięknie, nienachalnie podany...
            >
            >
            > Moze zlapaie jeszcze na Polonii... :)

W internecie za chwilę będzie.
            • nurni Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 20:17
              Moze jakas dobra dusza poda mi link....

Zmeczyli mnie troche forumowi GaWedziarze. Zatesknilem za normalnoscia.
              • echo_o Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 20:21
                nurni napisał:

> Moze jakas dobra dusza poda mi link....

```````````````````````````````````````````

No właśnie...
                Sama chętnie zobaczę jeszcze ten materiał.
                Były piękbe stare fotografie Ognia...
                • echo_o Znalazłam: 13.08.06, 20:22
                  ww6.tvp.pl/134,20060813381739.strona
              • kataryna.kataryna Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 20:30
                nurni napisał:

> Moze jakas dobra dusza poda mi link....

ww6.tvp.pl/134,20060813381739.strona
                • nurni Kasia i Echo - dzieki 13.08.06, 21:42
                  Te wiadomosci zawlaszczonej telewizji - zdaja sie byc tak normalne.
                  Ze az trudno przywyknac.

• kataryna.kataryna Re: Kasia i Echo - dzieki 13.08.06, 21:49
                    nurni napisał:

> Te wiadomosci zawlaszczonej telewizji - zdaja sie byc tak normalne.
                    > Ze az trudno przywyknac.

Dzisiaj dwie osoby sobie nagrabiły u postępowych elit. Przewoźnik, za swoje
                    jednoznaczne przemówienie o Kuriasu. I Wałęsa, za apel do Grassa o oddanie
                    honorowego obywatelstwa Gdańska.
                    • nurni Re: Kasia i Echo - dzieki 13.08.06, 22:00
                      kataryna.kataryna napisała:

> nurni napisał:
                      >
                      > > Te wiadomosci zawlaszczonej telewizji - zdaja sie byc tak normalne.
                      > > Ze az trudno przywyknac.
                      >
                      >
                      >
                      > Dzisiaj dwie osoby sobie nagrabiły u postępowych elit. Przewoźnik, za swoje
                      > jednoznaczne przemówienie o Kuriasu.

Ono musialo byc jednoznaczne zwazywszy fakty. Biografie Kurasia najchetniej
                      pisali czy to ci ktorzy znim walczyli czy inni ktorzy zakladali w Nowym Targu
                      komitety PPR.

I Wałęsa, za apel do Grassa o oddanie
                      > honorowego obywatelstwa Gdańska.

Na Lecha mozna liczyc :)))))
          • t-800 Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 21:24
            nurni napisał:

> Moze zlapaie jeszcze na Polonii... :)

Materiał: ww6.tvp.pl/1877,20060813381579.strona
      • venus99 Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 20:00
        tym się różni tv prawdziwa od tv dworskiej.
        Durczok zauważył jednak i pokazał podobno prezydenta jak składa kwiaty pod
        pomnikiem tego bandyty i mordercy.
    • pedopis a potem miliony Polakow do PZPR wstapilo radosnie 13.08.06, 20:00
      mowiac jeden drugiemu , ze to :"dla chleba". Nie jest to masowe polskie
      sprzedawczykowstwo, panie prezydencie? Zasrtanow sie pan, polaku, jakie sa
      implikacje pana gadania.
      • pedopis Kaczynskiego ojciec nie wlaczyl, on do PZPR wstapi 13.08.06, 20:01
        wiec kim byl pana ojciec, panie polski prezydencie?
      • premier_hiacynt_wielki Pisz prostym jezykiem bo chamowo nie zrozumie 13.08.06, 22:17
        co piszesz, a juz nasz pan prezydent z pewnoscia nie wie o co go pytasz. Moze
        ew.posel Edgar bedzie cos kojarzyl ale moze zle skojarzyc i co wtedy??
    • tytek61 Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy 13.08.06, 20:02
      sbkom, ubekom, nie tyko odebrać emerytury, to za mało.
      Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy jak ludzie się dowiedzą.
      • nurni Re: Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy 13.08.06, 20:13
        tytek61 napisała:

> sbkom, ubekom, nie tyko odebrać emerytury, to za mało.
        > Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy jak ludzie się dowiedzą.

To niezbedne.

Jak do tej pory historie Ognia pisali Machejek i Walach. Jeden sekretarz PPR
        drugi ubol ktory walczyl z Ogniem. Ich dzielo podjeli pozniej inni - czesto jak
        dzis sie okazuje donosiciele do SB.

Ocalale archiwa ocala pamiec - a historycy bez sb-ckiego ukaszenia przedstawia
        fakty.
        • p.smerf Re: Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy 13.08.06, 20:17
          Zupełnie jakbym czytał Notatnik Agitatora z lat pięćdziesiątych. Ten sam język,
          ta sama frazeologia, ten sam bełkot.
          • nurni Re: Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy 13.08.06, 20:25
            p.smerf napisał:

> Zupełnie jakbym czytał Notatnik Agitatora z lat pięćdziesiątych. Ten sam
            język
            > ,
            > ta sama frazeologia, ten sam bełkot.

A to wspolczuje towarzyszowi Smerfowi - i to wspolczuje podwojnie.

Wspolczuje dlatego ze jestem za mlody by w latach 50-tych czytac to co i
            towarzyszowi trafilo do rak i wywolalo natychmiastowe deja vu.

Towarzysz Smerf umeczony ostatnimi wydarzeniami?
            Moze usypiemy towarzyszom jakis pomnik - przeciez to co sie ostatni dzieje to
            co najmniej "chadko słuchać".
            • p.smerf Re: Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy 13.08.06, 20:47
              > Wspolczuje dlatego ze jestem za mlody by w latach 50-tych czytac to co i
              > towarzyszowi trafilo do rak i wywolalo natychmiastowe deja vu.
              >

Ale to może coś we krwi? Może po tatusiu? Może jakaś niewłaściwa lektura. A może
              po prostu propagandyści wszystkich maści tak już mają?
              • nurni Re: Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy 13.08.06, 20:52
                p.smerf napisał:

> > Wspolczuje dlatego ze jestem za mlody by w latach 50-tych czytac to co i
                > > towarzyszowi trafilo do rak i wywolalo natychmiastowe deja vu.
                > >
                >
                > Ale to może coś we krwi?

Tylko mi tu towarzyszu bez antysemityzmu!

> Może po tatusiu?

A po tatusiu to owszem. Owszem - mozna sugerowac.

>Może jakaś niewłaściwa lektura. A moż
                > e
                > po prostu propagandyści wszystkich maści tak już mają?

Jakos nie przytrafilo mi sie znalezc do tej pory chocby slad na ustyskiwania
                towarzysza na klamstwa komunistycznej propagandy.

I tym razem tez nie znajduje.
                Ale za dobra monete biore watpliwosci towarzysza ze takie "cuś" w ogole moze
                istniec.
                • p.smerf Re: Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy 13.08.06, 20:58
                  > Jakos nie przytrafilo mi sie znalezc do tej pory chocby slad na ustyskiwania
                  > towarzysza na klamstwa komunistycznej propagandy.

No, nareszcie mi się podobasz. Skoro komuchy kłamały, to dlaczego niby i Ty nie
                  mógłbyś sobie pokłamać. Nie krępuj się wal. A co gorszy jesteś?
                  • nurni Re: Otworzyć archiwa IPN, to wystarczy 13.08.06, 21:10
                    p.smerf napisał:

> > Jakos nie przytrafilo mi sie znalezc do tej pory chocby slad na ustyskiwa
                    > nia
                    > > towarzysza na klamstwa komunistycznej propagandy.
                    >
                    > No, nareszcie mi się podobasz.

Zmartwiles mnie.

Gratuluje bardzo celnego zdania. Odebralo mi sily.

> Skoro komuchy kłamały, to dlaczego niby i Ty nie
                    > mógłbyś sobie pokłamać. Nie krępuj się wal. A co gorszy jesteś?

Jakby to wam towarzyszu Smerfie na koniec powiedziec.

Ja bym sie nie wazyl nigdy z wami porownac.
                    Niech towarzysz nigdy nawet nie pomysli ze moglibysmy miec cokolwiek wspolnego -
                    no chyba ze z czystej zlosliwosci.

Dobranoc. Towarzyszowi.

• hrabia.m.c Re: Józef Kuraś "Ogień" walczył ze zdrajcami ojcz 13.08.06, 20:23
      a ze przy okazji oskubal kilku szaraczków,to wypadek przy pracy:))))
    • janbezziemi Bredzenie 13.08.06, 20:23
      Inicjator wątku bredzi, jak ostatni...
    • irasiad2 mordowani przez "Ognia" zdrajcy byli w wieku 5 lat 13.08.06, 20:31
      • hrabia.m.c Re: mordowani przez "Ognia" zdrajcy byli w wieku 13.08.06, 21:10
        no coz , zdrade z mlekiem matki wyssali.
        • jola_iza Re: mordowani przez "Ognia" zdrajcy byli w wieku 13.08.06, 21:58
          hrabia.m.c napisał:

> no coz , zdrade z mlekiem matki wyssali.

A te nienarodzone to przez łożysko.
          • hrabia.m.c Re: mordowani przez "Ognia" zdrajcy byli w wieku 13.08.06, 21:59
            kulkowe:)))))
    • homosovieticus W uroczystościach odslonięcia pamiątkowej tablicy 13.08.06, 22:14
      "Ognia" braly wielkie tlumy mieszkańców Zakopnego i przyjezdnych gości.
      Prezydent mówil ,że byl bardzo zaskoczony ilością ludzi biorących udzial w
      uroczystości.
      • jola_iza Re: W uroczystościach odslonięcia pamiątkowej tab 13.08.06, 22:25
        homosovieticus napisał:

> "Ognia" braly wielkie tlumy mieszkańców Zakopnego i przyjezdnych gości.
        > Prezydent mówil ,że byl bardzo zaskoczony ilością ludzi biorących udzial w
        > uroczystości.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=46832349&a=46846900
      • nabucco4 Re: W uroczystościach odslonięcia pamiątkowej tab 14.08.06, 10:51
        wielkie tłumy przybyły aby "podziwiać" majestat. Ciekawe czy wzięli stołeczki
        bo majestatu z czwartego i dalszych rzędów już nie widać.A tłumy rzeczywiście
        zajebiste - ze dwieście osób w tym kompania honorowa,borowiki,policja,
        kamerzyści, dziennikarze i ten kamień co go odsłaniali.
    • premier_hiacynt_wielki Kazdy kto zabijal,mordowal czlonkow wladz w latach 13.08.06, 22:20
      1945-1989 (w sumie czemu nie do 2005r.??) to bohater mozna by sadzic z wypocin
      powiedzianych na temat OGNIA.

Facet byl zwyklym przestepca,ktory przy okazji rabowania zwyklych obywateli
      walczyl z wladza i zrobiono z niego bohatera.Mysle ze powinien zostac generalem
      a jego imieniem powinni nazwac miasta,ulice, place
      • hrabia.m.c Re: Kazdy kto zabijal,mordowal czlonkow wladz w l 13.08.06, 23:41
        premier_hiacynt_wielki napisał:

> 1945-1989 (w sumie czemu nie do 2005r.??) to bohater mozna by sadzic z wypocin
        > powiedzianych na temat OGNIA.
        >
        > Facet byl zwyklym przestepca,ktory przy okazji rabowania zwyklych obywateli
        > walczyl z wladza i zrobiono z niego bohatera.Mysle ze powinien zostac generalem
        >
        > a jego imieniem powinni nazwac miasta,ulice, place

jak każdy zlodziej walczacy z wadzą:)
        lepper tez swego czasu wystepował przeci wladzom,
        pomnik lepperowi trzeba postawić i na dokładke bergerowej ona też walczyła
    • frau_blada Konczymy, konczymy! 13.08.06, 22:32

• leszek.sopot Józef Kuraś szukał śmierci 13.08.06, 23:00
      nielubiegazety2 napisał:

Wzmógł jedynie terror

> rządzenia Polską.

Jałta...
      • nabucco4 Re: Józef Kuraś szukał śmierci 14.08.06, 10:54
        to mógł sobie strzelić w glacę
    • terraincognita Kłamstwo atakuje! 14.08.06, 11:28
      Możecie jeszcze napisać 1000000000 słów, ale historii nie zmienicie i z bandyty
      nie zrobicie patrioty. Dziwne, ze nie zwracacie uwagi na fakt, iz wyrok smierci
      na Kurasia wydała AK. I po co od góry do nizin próbuje sie ludzi o k ł a m a
      ć ?
      • x2468 Re: Kłamstwo atakuje! 14.08.06, 11:48
        Przeciez ten possowiecki klecha patrita to osobnik chory.Zapomnial dodac ze
        walczyl nie tylko z Niemcami i komunistami(?) lecz rowniez z Polakami ktorzy sie
        jemu nie podobali,oraz z Zydami.Plakal nad wlasnymi dziecmi(co zrozumiale),lecz
        ten placz nie przeszkadzal w mordowaniu dzieci zydowskich.
        Znam pare osob z Podhala.I wyrazaja sie o Kurasiu jednoznacznie.Bandzior.
        Zreszta nie tylko oni.Ocenili go rowniez byli zolnirze AK,miedzy innymi piszac
        list do oberkaczora w ktorym protestuja przeciwko pseudopatriotycznej
        chucpie,oraz przed ponad 60 laty jego przyjaciele z NKWD mianujac go szefem
        UB.Ze walczyl z UB? Zdradzil ich a oni chcieli go z gor wykurzyc.On sie nie
        dawal.Gdyby nie bylo UB lecz np Policja Panstwowa RP,to rowniez do policji
        strzelal.A wiec ciszej nad ta trumna.
        • wartburg4 Re: Kłamstwo atakuje! 14.08.06, 11:59
          Spryciarz kartoffel dobrze wie, dlaczego wymówił sie od przemówienia. Słowa
          można cytować i dlatego zdecydował się milczeć.
    • tornson Kolejny z antykomunistycznym zmiękczeniem mózgu. 14.08.06, 12:08
      nielubiegazety2 napisał:

Masowy terror to wprowadzali właśnie terroryści pokroju ognia.

> rządzenia Polską.
      A kto miał taki mandat? Ci którzy chcieli kontynuować przedwojenny faszyzm
      sanacji i zarazem byli marionetkami Londynu, czyli tych którzy nas zdradzili w
      1939? Komuniści mieli poparcie społeczne i poparcie kraju który ocalił nas od
      biologicznej eksterminacji, gdy nasi pożal się boże zachodni sojusznicy
      kolaborowali albo bezpiecznie grzali dupy za kanałem.
      • x2468 Re: Kolejny z antykomunistycznym zmiękczeniem móz 14.08.06, 13:37
        Komunisci mieli poparcie? Jestes smieszniejszy od Gosiewskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka