abstrakt2003 14.08.06, 18:58 pozbawić praw obywatelski! Toż to zdrajcy Najjaśniejszej Rzeczypospolitej są! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irasiad2 Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:02 A co 10 mln które służyły w komuszym LWP i na dodatek składało uroczystą przysiegę wierności Partii i ZSRR ? A co z rodzinami ktore uroczyście ubrane w kościołkowe gajery przyjeżdżały dumne i blade na te tfu ,tfu kom parady ? Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:06 Skoro wszyscy się dziś spowiadają, to ja też mogę - należałem do Ligi Ochrony Przyrody. Zostałem przymusowo wcielony przez mojego wychowawcę w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:10 gdybym wtedy wiedział,że kuklińsko zostanie generałem a Kurasiowi postawią pomnik......... Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Kpiny mało dowcipne 14.08.06, 20:02 Przeciez facet pokpiwa sobie! DO TPP-R brano często zbiorowo: cały zaklad pracy. To nie była partia polityczna! Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kpiny mało dowcipne 15.08.06, 11:28 Nie tylko zakłady.W mojej podstawówce zapisywano całe klasy,wiec mnie też.Nikt nie mial nic do gadania.Natomiast siostra miała gorzej,bo o mało nie została dopuszczona do matury, prikaz był zapisać sie do ZSMP,tak sobie zyczył dyrcio.Matka zrobiła drake i dał jej spokój,ale inni sie pozapisywali. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:08 abstrakt2003 napisał: > pozbawić praw obywatelski! > Toż to zdrajcy Najjaśniejszej Rzeczypospolitej są! Obywatelstwo IV Rzeczypospolitej moge i bez tego oddac Panu Prezydentowi. Niech se podetrze nim swoja zafajdana .... Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:10 Eeeee... A co to jest ten TPPR? Cos zwiazanego z PPRem??? Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:13 A co to jest ten TPPR? Cos zwiazanego z PPRem??? Towarzystwo Przyjaźni Polsko Radzieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Aha. Juz wiem. Google to potega... :) 14.08.06, 19:14 pl.wikipedia.org/wiki/Towarzystwo_Przyja%C5%BAni_Polsko-Radzieckiej No, faktycznie bylo cos takiego w szkołach. Pamietam to z podstawówki :) Tyle ze mimo wysilków rusycystki nikt sie do tego nie chciał zapisywać... Jacys grozni siepacze wyszli z szerwgow tej organizacji ze im trzeba terz obywatelstwo odbierac?:) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Uczyłeś sie rosyjskiego? 14.08.06, 19:24 Jeśli tak to znaczy że należałeś! To był "automat" nie miałeś nic do gadania! PS Pewnie w archiwach zachowały się twoje świadectwa szkolne! Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: Uczyłeś sie rosyjskiego? 14.08.06, 19:32 abstrakt2003 napisał: > Jeśli tak to znaczy że należałeś! To był "automat" nie miałeś nic do gadania! > PS > Pewnie w archiwach zachowały się twoje świadectwa szkolne! Oczywiscie ze sie uczyłem. W czasie kiedy uczeszczałem do podstawówki w ramach obowiazku szkolnego na szczeblu podstawowym jezyk rosyjski byl jezykiem obowiazkowym. Jesli tego nie wiesz to albo do szkoly nie uczeszczales, albo jestes zwyczajnym smarkaczem ktory powinien o tej porze już spać:) I oczywiscie ze sie w archiwach pewnie zachowaly moje swiadectwa szkolne. Zeby dostac sie do liceum trzeba bylo miec swiadectwo ukonczenia szkoly podstawowej, a te bylo wypisywane w dwoch egzemplarzach, z czego tylko jeden dla ucznia. Tego tez nie wiesz??? Ukonczyles ty w ogole jakąs szkołe??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Uczyłeś sie rosyjskiego? 14.08.06, 19:53 Эх! Тy дурак! Тy нe понимаеш что это шутка! :) Odpowiedz Link Zgłoś
seth11 Re: Uczyłeś sie rosyjskiego? 14.08.06, 21:15 abstrakt2003 napisał: > Jeśli tak to znaczy że należałeś! To był "automat" nie miałeś nic do gadania! > PS > Pewnie w archiwach zachowały się twoje świadectwa szkolne! Gowno prawda. Ja się uczyłem i nie nalezałem. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:11 Bardzo słuszna i sensowna propozycja. Było jeszcze takie cuś, jak ZMP, ZMS, a na wsiach ZMW - też szkaradne organizacje. Ciekawe, do których chomiki należały...stawiam na ZMS (biorąc pod uwagę przynależność rodzicieli do PZPR). Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:13 etta2 napisała: > Bardzo słuszna i sensowna propozycja. Było jeszcze takie cuś, jak ZMP, ZMS, a > na wsiach ZMW - też szkaradne organizacje. Ciekawe, do których chomiki > należały...stawiam na ZMS (biorąc pod uwagę przynależność rodzicieli do PZPR). Lepiej nich powiedza ile sie nakablowali ich rodzice zeby wyciac konkurencje do glownech rol w filme pelnometrazowym. Odpowiedz Link Zgłoś
lewa_piers Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:13 Chyba zjem swoją legitymację... Odpowiedz Link Zgłoś
demokrata.prl Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:27 wykastrować. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Wszystkich którzy należeli do TPPR nalezy 14.08.06, 19:39 demokrata.prl napisał: > wykastrować. ================================= Ciekawe rozwiązanie........ A ile masz latek? Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:27 Sama świadomość delikwenta lub delikwentki, że dał się na tyle odmóżdżyć, by zapisać się do tych organizacji jest wystarczającym obciachem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:34 echo_o napisała: > Sama świadomość delikwenta lub delikwentki, że dał się na tyle odmóżdżyć, by > zapisać się do tych organizacji jest wystarczającym obciachem :) Ale podobno zapisywali do tego jak leci, hurtowo i bez wiedzy zainteresowanych :) Nawet w wojsku:) Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:36 zirby napisał: > Ale podobno zapisywali do tego jak leci, hurtowo i bez wiedzy > zainteresowanych :) Nawet w wojsku:) ``````````````````````````````````````````` Mogły być takie przypadki, ale NIGDY nie uwierzę, że to był automat... Odpowiedz Link Zgłoś
lewa_piers Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:37 W wojsku był przymus wstępowania do ZSMP. Można się było stawiać. I latryny czyścić. Nie każdemu się chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:42 lewa_piers napisał: > W wojsku był przymus wstępowania do ZSMP. > Można się było stawiać. I latryny czyścić. > Nie każdemu się chciało. ``````````````````````````````````````````` No właśnie... Dlatego nie każdy zasługuje na szacunek. Gorsze rzeczy ludzie musieli robić niż czyszczenie latryn (która to czynność i tak jest częścią wojskowego arsenału 'atrakcji'). I gorsze rzeczy ludziom robiono. Dlatego właśnie, że im się CHCIAŁO myśleć i nie ulegać... Odpowiedz Link Zgłoś
lewa_piers Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:47 echo_o napisała: > Dlatego nie każdy zasługuje na szacunek. > Gorsze rzeczy ludzie musieli robić niż czyszczenie latryn (która to czynność i > tak jest częścią wojskowego arsenału 'atrakcji'). I gorsze rzeczy ludziom > robiono. Dlatego właśnie, że im się CHCIAŁO myśleć i nie ulegać... 1. Każdy kto jest człowiekiem zasługuje na szacunek 2. Ktoś kto nie był w takiej sytuacji moim zdaniem nie powinien oceniać tych którzy byli słabsi 3. Zgadza się - czyszczenie latryn to nie była taka najgorsza rzecz, tyle że ówcześnie służba wojskowa trwała dość długo Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 20:03 lewa_piers napisał: > 1. Każdy kto jest człowiekiem zasługuje na szacunek Nie każdy. Człowiek, a jego człowieczeństwo to dwa zbiory... > 2. Ktoś kto nie był w takiej sytuacji moim zdaniem nie powinien oceniać tych > którzy byli słabsi Znowu ta sprytna retoryka... Zatroskanie, ba! wręcz współczucie owym 'słabym' ma przysłonić prawdziwe dramaty tych, którzy ponieśli prawdziwe ofiary lub chociażby nie poszli na łatwiznę... > 3. Zgadza się - czyszczenie latryn to nie była taka najgorsza rzecz, tyle że > ówcześnie służba wojskowa trwała dość długo No tak. Tą długością służby wytrąciłeś mi oręż z ręki. Trwała dłużej niż niektórzy byli internowani ? I to kilkakrotnie ? Albo mniej tragicznie... O ile wolniej rozwijały się ich kariery zawodowe ? Z ilu skrótów nie skorzystali, z jakich przywilejów ? Dla mnie dyskusja skończona. Zawsze znajdziecie usprawiedliwienie dla karierowiczów albo tchórzy. Nie uogólniam, ale nie wmówisz mi swojej optyki... Odpowiedz Link Zgłoś
lewa_piers Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 20:55 echo_o napisała: > nie każdy zasługuje na szacunek I właśnie dlatego nie lubię PiS. Za taki pogląd na świat. > znowu ta sprytna retoryka Ależ skąd. Po prostu uważam, że ten kto wytrwał w chwili próby ma prawo oceniać tych co nie dali rady. A ci co chowali się po kątach i siedzieli cicho, a teraz głośno oskarżają innych to lepiej niech dalej siedzą cicho. Ja w takiej sytuacji nacisku nie byłem w ogóle więc siedzę cicho. (Nie każę ci przejmować moich poglądów. Możesz dalej trzymać się poglądów twojego premiera) > No tak. Tą długością służby wytrąciłeś mi oręż z ręki. Tylko przypominam bo młodsi datą tego nie wiedzą. Mnie co prawda wojsko na szczęście ominęło ale coś tam wiem. Ja po prostu nie lubię uproszczeń. Bo świat i życie nie są proste. Żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 21:35 echo_o napisała: > No właśnie... > Dlatego nie każdy zasługuje na szacunek. > Gorsze rzeczy ludzie musieli robić niż czyszczenie latryn (która to czynność i > tak jest częścią wojskowego arsenału 'atrakcji'). I gorsze rzeczy ludziom > robiono. Dlatego właśnie, że im się CHCIAŁO myśleć i nie ulegać... ---------------------------------- Przykro mi, ale nie masz racji. Po pierwsze: w wojsku nie czas na myslenie - jest rozkaz i tyle twoje, ze trzaskasz obcasami i wypad. Po drugie: wojsko trwało 2 lata i biada temu, kto mocno podpadł. Miał przechlapane. To były groźne sytuacje - tylko za mojej służby w moich koszarach były dwie próby samobójcze i jedna ucieczka (w pokazowym procesie gość dostał 6 lat - złapali go dopiero w Słowacji). To nie była zabawa, jak teraz. I nie rozśmieszajcie mnie tym "jedyne czyszczenie latryn". Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 21:19 ewa_piers napisał: > W wojsku był przymus wstępowania do ZSMP. > Można się było stawiać. I latryny czyścić. To też był automat. Tyle, że ja i pewien porządny Pyrlandczyk się właśnie postawiliśmy.Natychmiast "dywanik" u kapelmistrza (moje wojsko to orkiestra), jakoś się wyłgaliśmy, a największą karą, jaką dostaliśmy, były dodatkowe służby w "niedziele czynu partyjnego". Prawie jak infamia (typy aspołeczne) Ale my mielismy radochę. To były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:38 echo_o napisała: > > Mogły być takie przypadki, > ale NIGDY nie uwierzę, że to był automat... " Do lat 80. TPPR liczyło ok. 3 miliony członków, głównie poprzez masowe zapisywanie uczniów i pracowników przedsiębiorstw i instytucji państwowych." pl.wikipedia.org/wiki/Towarzystwo_Przyja%C5%BAni_Polsko-Radzieckiej Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:44 zirby napisał: > " Do lat 80. TPPR liczyło ok. 3 miliony członków, głównie poprzez masowe > zapisywanie uczniów i pracowników przedsiębiorstw i instytucji państwowych." ``````````````````````````````````````````` 3 mln to mniej niż sądziłam. Stwierdzenie masowe nie oznacza automatu. Wtedy liczba byłaby mocno zwielokrotniona... Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 19:50 echo_o napisała: > > 3 mln to mniej niż sądziłam. > Stwierdzenie masowe nie oznacza automatu. > Wtedy liczba byłaby mocno zwielokrotniona... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46893884&a=46894808 To jak to w koncu było??? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 A widzisz! 14.08.06, 19:55 Był to automat! Tylko byś spróbowała mojej rusycystce odmówić............ ================= Mało tego zmuszali by składki opłacać! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach U mnie składek co prawda nie zbierano, ale za to 14.08.06, 21:02 zapisana była hurtem cała szkoła. O czym dowiedzieliśmy się, gdy na koniec szkoły dostaliśmy legitymacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 14.08.06, 21:10 echo_o napisała: > Mogły być takie przypadki, > ale NIGDY nie uwierzę, że to był automat... Niestety, był. Znam z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: E tam zaraz pozbawiać praw... 15.08.06, 11:31 echo_o napisała: > Mogły być takie przypadki, > ale NIGDY nie uwierzę, że to był automat... albo jestes za mloda albo glupia BYL automat niestety Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczonyryj Roztrzelać bez wyroku, natychmiast!! 14.08.06, 19:56 abstrakt2003 napisał: > pozbawić praw obywatelski! > Toż to zdrajcy Najjaśniejszej Rzeczypospolitej są! "każdy hui ma swuj strój" Marek Nowakowski Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Roztrzelać bez wyroku, natychmiast!! 14.08.06, 20:59 Większość Polaków była w TPPR,przynajmniej ci którzy za komuny pracowali w państwowych firmach.Nie wiedzieli o tym nawet,było cos takiego jak członek zbiorowy TPPR,czyli Stocznia,PAN,FSO,szkoły i uczelnie itd. Kto by przypuszczał że do TPPR należał Marcienkiewicz czy obecny prezydent.Albo Wałęsa i Walentynowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Roztrzelać bez wyroku, natychmiast!! 14.08.06, 22:02 alistair-p napisał: > Większość Polaków była w TPPR,przynajmniej ci którzy za komuny pracowali w > państwowych firmach. Boże, patrzysz i nie grzmisz! A ile to Twoim zdaniem było prywatnych firm za komuny? Znasz takie pojęcie, jak "jednostki gospodarki uspołecznionej"? To była niemal cała gospodarka (pisze cała, nie wliczajac rolników indywidualnych, drobnych zakładów rzemieślniczych i tym podobnych drobiazgach). A nacisk ideologiczny Wielkiego Brata tężał i nie ustawał. Pamiętam, jak dotarły do nas informacje z prasy radzieckiej. Jeden taki sowiecki s..syn, akademik Aleksandrow (nie mogę zapomnieć drania) pisał, ze co to za socjalizm w Polsce, skoro jest w niej klasa właścicieli ziemskich - a miał tu na myśli naszych zabiedzonych chłopów małorolnych. Pisanie o komunie to przeżycie traumatyczne dla tych, co jej doświadczyli. Młodzież tego nie pojmie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg ba! 14.08.06, 20:57 wszystkich co maja odmienne zdanie do najjasniejszej połowy jaja albo drugiej A. Odpowiedz Link Zgłoś
t.lapanowski To jakby zuchów oskarżyć o pacyfikację KWK Wujek 14.08.06, 21:24 Postuluję żeby na temat tamtych czasów wypowiadali się ci co w 1980 roku byli chociaż 17 latkami. Z tego co widze wypowiadają się nagminnie ci co urodzili się po 1989 roku. Omal się nie posikałem ze śmiechu po przeczytaniu propozycji abstrakta2003 toż to prawie to samo jak gdyby oskarżyć Zuchów o pacyfikację KWK Wujek. Głównym celem zapisywania się do TPPR były Pociągi Przyjaźni czyli my woziliśmy do nich nasze ciuchy i gumy do żucia marki Bolek i Lolek /kto je pamięta a kto je żuchlał?/ a przywoziliśmy aparaty Zenit i złoto ,najniższe przebicie jakie miałem było 5 do 1 . Na legitymację TPPR kupowałem w sklepie Donieck w Katowicach papierosy Krasnopresnieńkije czy jakoś tak które były w smaku prawie jak Klubowe a w dodatku połowę tańsze. Pierwsze słyszę żeby się TPPR bawiło polityką Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 :)))) to dobrze że sie uśmiałeś 15.08.06, 11:39 A co powiesz na to że ustawę lustracyjną piszą 20 - 30 latkowie? I to nie jest żart, to nie jest zabawa...... Odpowiedz Link Zgłoś