Dodaj do ulubionych

KTO - NAPRAWDĘ_ RZĄDZI_ POLSKĄ :

21.02.03, 10:27
przy małych kompetencjach prezydenta, słabości rządu, koalicji i opozycji,
powszechnej niechęci społeczeństwa do "elit" tak naprawde rządzi "czwarta"-a
właściwie w Polsce pierwsza władza, czyli media.
A wśród nich..?:

Może rację ma autor poniższych słów???

Na naszych oczach stosunek do Agory staje się miernikiem już nie tylko
poprawności towarzyskiej, ale także politycznej. Pytanie: kto szkodzi Agorze,
zaczyna zastępować słynne - na czyj młyn jest to woda? Po tym, co słychać i
widać, gazetom, rozgłośniom i telewizjom nawet do głowy nie przychodzi, że
można myśleć inaczej niż "jak za panią matką". Doszło do tego, że członkowie
rządu boją się otwarcie stanąć po stronie mediów publicznych, żeby nie
narazić się towarzystwu. Jeszcze trochę, a każde publiczne wystąpienie będzie
musiało zaczynać się deklaracją lojalności wobec Agory, następnie
zapewnieniem o dozgonnym dla niej podziwie i dopiero potem będzie można mówić
o chowie trzody, fizyce kwantowej, obligacjach skarbowych czy o czymkolwiek.

------------------------------------------------------------------------------
--
Obserwuj wątek
    • indris Kto naprawdę rządzi Barańskim ? 21.02.03, 11:15
      Zacytowany przez gauche tekst, to felieton Marka Barańskiego z
      dzisiejszej "Trybuny". Ten człowiek ma od początku Rywingate prawdziwą obsesję
      na temat Agory w ogóle a Michnika w szczególności. I zastanawiam sie od
      dłuższego czasu, czy jest to jego obsesja osobista, czy realizacja czyjegoś
      polecenia.
      • gauche co naprawde rządzi twoim umysłem??? 21.02.03, 11:44
        a więc nie jest ważne meritum: czyli problem władzy w Polsce a szczególnie roli
        i znaczenia (byc może nadmiernego)mediów, w tym roli i znaczenia Agory (byc
        może nadmiernej-jak na standadry europejskie= brak równowagi- obojetnie czy z
        prawa , czy z lewa)
        tylko ważne jest dla indrisa: kogo lubi Barański, kogo nie lubi Michnik, itp.
        typowe "warszawskie" podejście- każdy problem sprowadza sie do personaliów,
        plotek itp.
        • indris Logika 21.02.03, 12:36
          Mało mnie obchodzi kto w "wielkim świecie kogo" lubi. Natomiast jako regularny
          czytelnik Trybuny zwróciłem uwagę od pierwszych dosłownie dni po wybuchu
          Rywingate na jej zdumiewająco głupie teksty. Zanim przeczytałem pierwszy z nich
          byłem skłonny sądzić, że była to po prostu bezczelna próba wyłudzenia pieniędzy
          przez jednego hochsztaplera. Ale kiedy przeczytałem kilka tekstów (w Trybunie i
          tylko Trybunie) z których przebijała nieskrywana złość do Michnika za to, że
          ową słynną rozmowę nagrał - zacząłem się zastanawiać: czy "Trybuna" broniłaby z
          taką żarliwością zwykłej hochsztaplerki ? Jeden z tekstów miał tytuł: "pachnie
          lipą jak diabli". CO niby miało pachnieć lipą ? Nagranie ?
          Do czasu Rywingate stosunek "Trybuny" do Michnika i "GW" (bo o Agorze raczej
          nie wspominano) mieścił sie w granicach zwykłych różnic między gazetami. Teraz
          przypomina on stosunek "Naszego Dziennika" do Unii Europejskiej. No więc
          zacząłem się zastanawiać, z czego to wynika ? I odpowiedzi widzę dwie.
          Albo "Trybuna" , a raczej jej wydawca sterowana jest osobiście przez Rywina.
          Albo, co jest bardziej prawdopodobne, za Trybuną stooi ta sama grupa, która
          stała za Rywinem.
          PS. A tekst Barańskiego jest po prostu fragmentem dłuższej kampanii i są to
          równie ciężkie dowcipy jak te, którymi raczył telewidzów w stanie wojennym w
          telewizji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka