Dodaj do ulubionych

Pytanie do silesiusa

29.08.06, 08:58
"w kontekscie tych wszytskich emocjonalnych i irracjonalnych atakow na PiS i
braci Kaczynskich (...) "w przyszlosci prosilbym o bardziej rzeczowe, i
racjonalnie ugruntowane argumenty"

Emocjonalnych? To tylko twoje wrażenie :) A co wg ciebie jest irracjonalne?
Podaj jeden przykład irracjonalności z moich postów, proszę. Czy wg ciebie
fakt, iż "Człowiek powołany przez PiS na stanowisko przewodniczącego
Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego ma np. zarzuty prokuratorskie o
roztrwonienie 2,4 mln zł z Wielkopolskiego Banku Rolniczego w Kaliszu."
albo "Prokuratura prowadzi też śledztwo w sprawie nielegalnej sprzedaży
tajnych (tzw. "operacyjnych") mieszkań policji, których nabywcami za grosze
byli funkcjonariusze z Komendy Stołecznej Policji, a wśród nich Piotr
Klimczuk, który ma być specjalistą CBA w dziedzinie techniki operacyjnej" to
są stwierdzenia irracjonalne? W takim razie udowodnij mi, że te zdarzenia
wymysliłem :) Bo w przeciwnym razie za irracjonalną i emocjonalną będę musiał
uznać twoją odpowiedź :)

"Przydlugawe epistoly wywoluja u mnie jedynie zazenowanie i zagniewanie na
glupote i plytkosc mysli interlokutora"

Czytanie sprawia ci kłopot? Ty wolisz krótkie i "treściwe" posty w stylu 3
obelgi i 2 insynuacje na krzyż - łatwiej wtedy być rzeczowym i merytorycznym,
no nie? Z faktami dyskutuje się ciężej... (niektrzy mówią, że się nie
dyskutuje, ale jak widać są tacy, co to potrafią :)
Obserwuj wątek
    • kronopio77 To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 14:05
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3577028.html
      PiS częstuje nas codziennie tego typu kwiatuszkami (ten to w sumie nic w
      porównaniu z takim Macierewiczem np.), to jest FAKT, a jak się wszystkie fakty
      zbierze razem, to wychodzi na to, że mamy tylko III RP - bis :)

• snatcher Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 16:23
        Dlaczego ty widzisz tylko pomylki ?
        • uu1 Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 17:20
          Masz rację. Podaj zatem konkretne efekty, ja chętnie przyznam, że to są
          pozytywne osiągnięcia. Pod warunkiem, że nie będzie to np. otwarcie przez
          premiera po 3. tygodniach urzędowania 108. km odcinka autostrady
          • snatcher Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 17:24
            tutaj kiedys wymienialem rzeczy ktore PiS zrobil
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45614139
            na stronie PiS znajdziesz wiecej,ja nie sledze wszystkiego.
            • uu1 Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 17:41
              Przecież tu nie ma żadnego konkretu. Po 11 mieiącach rządów PiS a następnie
              koalicji podaj, proszę, dwie, trzy konkrentne załatwione sprawy. Sprawy na skalę
              rządu, nie pojedyńczego urzędnika.
              • snatcher Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 17:47
                uu1 napisała:

> Przecież tu nie ma żadnego konkretu. Po 11 mieiącach rządów PiS a następnie
                > koalicji podaj, proszę, dwie, trzy konkrentne załatwione sprawy. Sprawy na
                skal
                > ę
                > rządu, nie pojedyńczego urzędnika.

Rozwiazanie WSI
                Nowa ustawa lustracyjna
                Urząd antykorupcyjny
                Komisja sledcza ds prywatzycji

Jesli pytasz o ustawy uchwalone przez Sejm to te pamietam.Nie wiem czy nie bylo
                czegos zwiazanego z prawem.
                • uu1 Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 18:04
                  > Sprawy na skalę rządu, nie pojedyńczego urzędnika.
                  > Rozwiazanie WSI
                  > Nowa ustawa lustracyjna
                  > Urząd antykorupcyjny
                  > Komisja sledcza ds prywatzycji
                  To są akurat sprawy stricte polityczne, załatwione przez partię i parlament.
                  a. Rozwiazanie WSI
                  Coś jest w trakcie burzenia, nic nowego (lepszego/gorszego)jeszcze nie powstało.
                  Nie ma możliwości oceny.
                  b. Nowa ustawa lustracyjna
                  Osiągnięciem jest zniesienie statusu osby pokrzywdzonej i objęcie lustracją ca
                  500 000 osób, przy możliwościach "przerobowych" 40 000 spraw rocznie.
                  c. Urząd antykorupcyjny
                  W sytuacji kiedy już jest 11 instytucji, które zajmują się tym problemem wygląda
                  to na próbę stworzenia partyjnej policji. Ale poczekajmy.
                  d. Komisja sledcza ds prywatzycji
                  Powołanie komisji nie jest żadnym osiągnięciem. Poczekajmy na efekty.
                  Gdzie konkretne sprawy, którymi żyje Kowalski? Np. podatki, służba zdrowia
                  • snatcher Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 18:33
                    musialbym sie znowu powtarzac :) wszystko jest w powijakach racja ale UU1 -
                    dajmy temu czas.

Przeciez to jest narazie tylko rok czasu - czy wiecej bylo za poprzedniego
                    rzadu zrobione? (moze tak , nie pamietam) .Wiekszosc tego czasu zeszlo
                    Kaczynskim na montowaniu koalicji.
                    • uu1 Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 18:53
                      Było więcej zrobione. A ten rząd miał być lepszy, bardziej efektywny, dlatego
                      ludzie nie głosowali na SLD. Problem w tym, że tego czasu nie ma. Dotacje z
                      Unii, polityka zagraniczna (Irak, tarcza antyrakietowa, stosunki z sąsiadami).
                      Jedno jest pewne. Jeżeli gość chodzi ulicą z głową zwróconą do tyłu, wejdzie na
                      którąś latarnie. A my tak idziemy. Mnie osobiście mało interesuje która opcja
                      polityczna wygrała wybory. Chcę, żeby za moje podatki wynajęci ludzie, spełniali
                      d o b r z e swoje obowiązki. Żeby rozumieli, że władza to naród a oni mają temu
                      narodowi służyć. Rozejrzyj się, czy tak się dzieje?
                    • silesius.monachijski0 Re: To też nazwiesz irracjonalnością? 29.08.06, 19:18
                      co do podatkow, to zmienilo sie na korzysc (przynajmniej dla zwyklych zjadaczy
                      chleba); moja siostra - glowna ksiegowa na emeryturze, wdowa wspierajaca dwojke
                      swoich dzieci, i dorabiajaca sobie na emeryturze, tlumaczyla mi ostatnio, ze w
                      oparciu o nowe rozwiazania podatkowe bedzie miala ok. 400-500 PLN miesiecznie
                      wiecej "na reke". Moze nie jest to zadna wielka kasa, ale dla niej to bardzo
                      duzo: Sluzba zdrowia? Mysle, ze jezeli sie uda zastapienie Millera przez
                      Sosnierza, przy jednoczesnych - stopniowych - reformach proponowanych przez
                      Relige, to jest szansa pewnej poprawy w tym wzgledzie. To oczywiscie dlugo
                      potrwa. Szkoda, ze zlikwidowano kasy chorych. Pamietam czasy, kiedy Sosnierz
                      byl szefem Slaskiej Kasy Chorych: wszyscy sobie ten system chwalili, przede
                      wszystkim moja Mama, ktora dzieki temu nie byla zmuszana do popdporzadkowania
                      sie zbiurokratyzowanemu systemowi, ktory potem nastal. Takze w kwestii np.
                      naprawy drog, czy kanalizacji, cos sie ostatnio ruszylo. wczesniej przetargi na
                      te inwestycje wygrywaly jakies "szemrane" holdingi, ktore wynajmowaly
                      podwykonawcow, kasowaly olbrzymie pieniadze dla siebie, a potem "bankrutowaly".
                      Ostatnio - bedac w Gliwicach - dowiedzialem sie, ze - przyszlo to "z gory" -
                      zrezygnowano z "uslug" tych szemranych holdingow, i o dziwo, w 3 miesiace
                      zrobiono wiecej niz w ciagu ostatnbich 2 lat.
                      PiSowskie rzady nawet jeszcze roku nie rzadza; a to co trzeba by zmienic, to
                      praca dla kolejnych rzadow, to wysilek na ok. 20 lat. Pozostaje optymista:
                      skoro Dell chce tak bardzo zainwestowac w Polsce (ok. 12 tys. miejsc pracy), to
                      chyba nie jest tak zle? Przeciez glupi nie sa, i nie inwestowaliby w kraju
                      niepewnym

snatcher napisał:

> musialbym sie znowu powtarzac :) wszystko jest w powijakach racja ale UU1 -
                      > dajmy temu czas.
                      >
                      > Przeciez to jest narazie tylko rok czasu - czy wiecej bylo za poprzedniego
                      > rzadu zrobione? (moze tak , nie pamietam) .Wiekszosc tego czasu zeszlo
                      > Kaczynskim na montowaniu koalicji.
                      >
                      >
                      >
                      >
                      >
                      >
                      >
    • kronopio77 Ot - cały Silesius... Bio.mum miała rację. 30.08.06, 08:45
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka