Dodaj do ulubionych

Piotr Semka i Cezary Michalski

11.09.06, 19:51
Przypominam wypowiedź Cezarego Michalskiego w TOK FM (która, jak twierdzi
Michalski, jest dzisiaj przeinaczana):
W latach 80-tych na wezwanie Jacka Kuronia czy Adama Michnika wychodziłem
wraz z tysiącami ludzi młodych na ulice pod pałki - to były wydarzenia raczej
upokarzające i przykre. I my rozumieliśmy i rozumiemy dzisiaj, że byliśmy
czymś w rodzaju mięsa armatniego i na naszych plecach uprawiano politykę. I
my nie mamy tego za złe tylko chcielibyśmy się dowiedzieć jak ta polityka
wyglądała, jak wygladało to uprawianie polityki.

Ta wypowiedź zainspirowała mnie do pytania o kartę opozycyjną pana
Michalskiego (skończył 18 lat w 1981 roku). W internecie nie wyszperałem
informacji na temat jego działalności opozycyjnej w latach 80-tych. Może ktoś
bardziej zorientowany by podrzucił kilka szczegółów? I przy okazji byłbym
wdzięczny za szczegóły karty opozycyjnej jego przyjaciela Piotra Semki -
jakimi metodami młody Semka (18 lat skończył w 1983 roku)walczył z komunizmem
w latach 80-tych? Z góry dzięki za informacje.
Obserwuj wątek
    • sodoma4 Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 11.09.06, 20:11
      P. stonoga zgłoś się do psychiatry on wyjaśni twoje problemy.
      Jeżeli w obronie swoich lewicowych poglądów nie akceptujesz
      odkrywanej historii to twój problem, żyj w zakłamaniu.

• peer2 Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 11.09.06, 20:18
        No ale jak było z tymi panami: tj Semką i Michalskim?
        • wartburg4 Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 11.09.06, 20:45
          peer2 napisał:

> No ale jak było z tymi panami: tj Semką i Michalskim?

Pod względem ilości mięsa armatniego Semka zpewne już wtedy nad Michalskim
          górował. Ale trzeba zauważyć, że ostrzał wrażej artyleryi nasi niezłomni
          bohaterowie opozycji przetrwali szczęśliwie. Kończyny, szynki i karkówki
          ocalały, tylko z głowami coś nie tak.
      • dr.szfajcner Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 12.09.06, 00:58
        sodoma4 napisał:

> P. stonoga zgłoś się do psychiatry on wyjaśni twoje problemy.

To nie sa problemy stonogi.
        To sa problemy Michalskiegi i Semki.
        Poprosc swoich szefow o jakies szkolenie,
        bo jestes mocno cofniety,
        Chwytu z psychiatra nie uzywa juz od dawna sam wicemistrz
        propagandy, dr Kaczynski.
    • zaba_pelagia Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 11.09.06, 20:16
      a gdzie oni studiowali (bo mi się nie chce grzebać w tych wybitnych biografiach)
      • elfhelm Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 11.09.06, 20:22
        "Cezary Michalski (ur. 1963) - eseista i prozaik. Studiował polonistykę na
        Uniwersytecie Jagiellońskim, potem również slawistykę w Paryżu." (ciekawe czy
        wyjeżdżał w l. 80-tych :P)

Niezależny "Piotr Semka (ur. 1965), polski dziennikarz i publicysta. Absolwent
        Wydziału Historii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego."

za wikipedią
        • zaba_pelagia Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 11.09.06, 20:24
          no, to słusznie nie kojarzę ich z UW
          • elfhelm Może Michalski wychodził pod pałki w Paryżu 11.09.06, 20:31
            ?? :P
            • zaba_pelagia Re: Może Michalski wychodził pod pałki w Paryżu 11.09.06, 20:35
              z Bronisławem W.?
    • mariner4 Michalski to opozycjonista nieznany. 11.09.06, 20:24
      Takich coraz więcej.
      M.
    • mieczyslaw.koluszki Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 11.09.06, 20:25
      Mam dosyc wysluchiwania wypowiedzi i jadu ze strony tych swietoszkow! Nigdy
      pewnych rzeczy nie powiedza wprost, ale same insynuacje, powolne saczenie jadu.
      Oni nie maja prawa tak wypowiadac sie o Jacku Kuroniu! Denerwuje mnie ten ich
      moralizatorski ton, nie da sie tego zniesc.
    • kozaki_wiesi Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 11.09.06, 20:30
      Sikali dzielnicowemu do mleka?
      W IVRP odwaga staniała. Najlepiej to widać na przykładzie wybitnego AKowca,
      genetycznego patrioty Suskiego.
    • nielubiegazety2 No Michalski nie maszerował w 1-V pochodach 11.09.06, 20:31
      jak twój idol Kuroń.
      Nie wystosował listu otwartego do POP przy swoim uniwersytecie. Nie twierdził,
      że harcerstwo winno kontynuować postępowe tradycje, a postępowe są tradycje KPP
      i KZMP.
      Nie twierdził, że biskup Kaczmarek to szpion sojuzjonnych sztatof.
      Nie nasyłał ZOMOwców na młodzież zajmującą siedziby PRON i kumitety PZPR, w
      których palono dowody zdrady narodowej.
      Nie zakazywał pochodów po 4 czerwca 1989 i nie zakazywał pisania śmierć komunie.
      No i nie zaprosił gołąbka pokoju rabina Weissa do pokojowej misji w Polsce.
      Nie kosił opozycji o innej orientacji ideowej.

Mógł dostać pałą po plecach gazem w oczy, wylecieć ze stdiów i RWE nawet by się
      nie zająknęła, że odbito mu nery i pękła mu śledziona.

Idź pal świeczki i nie zawracaj du.y na forum.
      • a.adas Re: No Michalski nie maszerował w 1-V pochodach 11.09.06, 20:36
        znaczy sie, nie robił nic?
        • monostatos Re: No Michalski nie maszerował w 1-V pochodach 11.09.06, 20:39
          a.adas napisał:

> znaczy sie, nie robił nic?

"wychodziłem
          wraz z tysiącami ludzi młodych na ulice pod pałki

to nic???
          • peer2 Re: No Michalski nie maszerował w 1-V pochodach 11.09.06, 20:40
            Ale ktoś go widział, jak on wychodził?
            • monostatos Re: No Michalski nie maszerował w 1-V pochodach 11.09.06, 20:41
              peer2 napisał:

> Ale ktoś go widział, jak on wychodził?

Tego JA niewiem
              • peer2 Re: No Michalski nie maszerował w 1-V pochodach 11.09.06, 20:44
                Czyli na razie wiemy tylko tyle, że twierdzi, że wychodził.
                • monostatos Re: No Michalski nie maszerował w 1-V pochodach 11.09.06, 20:48
                  W końcu jakie to ma znaczenie
                  Byli tacy ( choć nie było ich wielu) co wychodzili
                  być może wychodził i on.
            • jarek.zegarek Re: No Michalski nie maszerował w 1-V pochodach 11.09.06, 21:43
              Semka go widział, a on widział Semkę.
        • nielubiegazety2 Funkcjonalny analfabeta 11.09.06, 20:47
          Mógł dostać pałą po plecach gazem w oczy, wylecieć ze stdiów i RWE nawet by się
          nie zająknęła, że odbito mu nery i pękła mu śledziona.
          Tyle że "imprezy", na które chodził to nie był pochód ludzi honoru.
          • peer2 Re: Funkcjonalny analfabeta 11.09.06, 20:48
            Ale na co,gdzie i kiedy on chodził. Czy był internowany? Dostał faktycznie
            pałą? Zatrzymany? Chociaż wylegitymowany?
            • pandada ja dostałem pałą kiedyś 11.09.06, 21:36
              cholernie bolało. Mam to w CV pisać?
          • antykagan Re: Funkcjonalny analfabeta 12.09.06, 16:38
            nielubiegazety2 napisał:

> Mógł dostać pałą po plecach gazem w oczy, wylecieć ze stdiów i RWE nawet by
            się
            > nie zająknęła, że odbito mu nery i pękła mu śledziona.
            > Tyle że "imprezy", na które chodził to nie był pochód ludzi honoru.
            >

Widzisz oszczerco. Jacek Kuroń siedział osiem lat w więzieniu, m.in. po to,
            żeby takie gnoje i gnidy miały wolność słowa i mogły pluc na Niego. Powiedz jak
            ty walczyłeś z komuną?
            PS. Ten gnojek Michalski "mógł być wyrzucony" ze studiów? Ciekawe... To pewnie
            jednak nie był...
      • joella.r a to własnie jest demagogia 11.09.06, 20:39
        w czystej postaci
        • nielubiegazety2 Co jest demagogią? Tak cytatem po oczach. n/t 11.09.06, 20:48

• frank_drebin Najgorzej jak ktos czytac nie umie. Przeciez 11.09.06, 21:40
      stoi napisane jak wol:
      "byliśmy czymś w rodzaju mięsa armatniego"

Michalski nie chwali sie jakas szczegolna karta opozycyjna tylko stwierdza, ze
      byl nazwijmy to tak trybikiem.
      • ab554 Re: Najgorzej jak ktos czytac nie umie. Przeciez 11.09.06, 23:11
        I z tych wlasnie trybikow skladala sie opozycja.Nigdy nie bylam ( niestety)
        zamknieta na 48.Moja corka Kasia urodzila sie w listopadzie 82,przez cala ciaze
        chodzilam na manifestacje pod pomnik (Poznan)W mojej chacie Frankiewicz drukowal
        co chcial , wczesniej - Ceglorz , SW , biuletyn Uniwersytecki.Takich ludzi sa
        setki tysiecy w tym kraju.I nikt mi nie podskoczy.Rozumiem Michalskiego .Nie
        przesadzajcie . On nie klamie .Wierze mu.Jak ktos o tym mowi oficjalnie , to nie
        potrzebuje certyfikatu.Swiadkowie jeszcze zyja . Na szczescie.Ja mam parudziesieciu.
        • don.kichote Re: Najgorzej jak ktos czytac nie umie. Przeciez 12.09.06, 00:44
          ab554 napisała:

> Swiadkowie jeszcze zyja . Na szczescie.Ja mam parudziesi
          > eciu.

Ja i tysiące innych też. I co z tego? Mamy się do "ZBOWID-u" zapisać???
          Strajkowałem, chodziłem na demonstracje, "ganiałem" się z ZOMO, nie dałem się złapać, ale to był mój wybór! Mój!!! Nie Kuronia, czy Michnika! Gdybym nie chciał, to bym nie poszedł i nikt, nie tylko Kuroń, ale nikt by mnie do tego nie zmusił.
          Zarówno wtedy, jak i dziś uważam, że tak trzeba było i do nikogo pretensji nie mam. Powtarzam - to był mój wybór!
          Nie wiem o co chodzi Michalskiemu? Że co, że nikt nie docenił "bohatera"???
          Że chołdów nie oddawał? Brak słów!
          Palant zwykły i tyle!!!
          • galopujace_suchoty Rzeczywiście najgorzej jak ktos czytac nie umie. 12.09.06, 01:00
            don.kichote napisał:

> Nie wiem o co chodzi Michalskiemu? Że co, że nikt nie docenił "bohatera"???
            > Że chołdów nie oddawał? Brak słów!
            > Palant zwykły i tyle!!!

no włsnie najgorzej jak ktoś czytać nie umie, przytoczę jeszcze raz i powiedz gdzie tu michalski się żali, że go ktoś nie docenił, że chołdów nie oddawał. Mnie się wydaje, że on po prostu oczekiwał paru słów wyjasnienia:

"W latach 80-tych na wezwanie Jacka Kuronia czy Adama Michnika wychodziłem
            wraz z tysiącami ludzi młodych na ulice pod pałki - to były wydarzenia raczej
            upokarzające i przykre. I my rozumieliśmy i rozumiemy dzisiaj, że byliśmy
            czymś w rodzaju mięsa armatniego i na naszych plecach uprawiano politykę. I
            my nie mamy tego za złe tylko chcielibyśmy się dowiedzieć jak ta polityka
            wyglądała, jak wygladało to uprawianie polityki."

pozdrawiam
            Marcin Koc
            • dr.szfajcner Re: Rzeczywiście najgorzej jak ktos czytac nie um 12.09.06, 01:45
              galopujace_suchoty napisał:
              > no włsnie najgorzej jak ktoś czytać nie umie, przytoczę jeszcze raz i powiedz
              g
              > dzie tu michalski się żali, że go ktoś nie docenił, że chołdów nie oddawał.

Cala dzialalnosc Michalskiego, Semki, Skowronskiego, Czabanskiego, Wildsteina
              a nawet Kaczysnkich przez ostatnie 17 lat to jedna wielka skarga, ze byli
              niedoceniani, niedopuszczani do wladzy, do radia, do prasy, do telewizji,
              zamykano im usta itd.
              Oczywiscie robil to Michnik z Gazeta Wyborcza na spolke.
        • tajny.zwolennik.iv.rzeczpospol Re: Najgorzej jak ktos czytac nie umie. Przeciez 12.09.06, 00:54

ja tez chodzilem i tez mam swiadkow...
    • leszek.sopot Fałszywa teza 12.09.06, 01:10
      A co ma do tego to czy ktoś drałował na demonstracje czy nie, działał w
      podziemiu czy był subiektem w sklepie by dziś wydawać sądy o czasach PRL? Moim
      zdaniem nic. Michalski może sobie twierdzić co mu się podoba, że demonstrowanie
      przeciwko komunie go poniżało. Jego sprawa. Może wolał się zabawiać a może
      bywać na oazach czy po prostu zakuwał lub handlował ciuchami. Jego sprawa.
      Facet czuje się jak mięso armatnie - też jego sprawa. Szkoda chłopa, że boli go
      to, że nikt go nie traktował jak rodzynek w cieście. Dziś ma swój czas. Czołowy
      redaktor ogólnopolskiego dziennika, zapraszany na salony władzy, ceniony za swe
      widzenie z pozycji mięsa armatniego przemian w Polsce. Przecież takich jak on
      jest tysiące. Teraz może się odgryźć na tych, którzy kiedyś tym mięsem
      armatnim "ryzykując życiem" (dobrze, że się jak Wannnawasserman nie porównał do
      Popiełuszki) nie byli lecz z więzień i internatów wzywali do niepoddawania się.
      Ci, którzy Michalskiego wukorzystali, siedzieli jak u Pana Boga za piecem pod
      czujnym okiem klawiszy, a tysiące narażało się na dostanie pałą w tyłek. I ci
      wówczas siedzący tak się niewdzięcznie odpłacili - urządzili tysiącom mięs
      armatnich Targowicę, zdradzili żywotne interesy ludu polskiego, prawdziwych
      patriotów odstawili do wiatru, a dziś są miliarderami, mieszkają w rozległych
      pałacach i wiejskich posiadłościach - bo rozkradli Polskę wraz z ubekami i
      komuchami. Mięso armatnie tego nie wybaczy bo nie miało równego startu i tak
      jak ja jest dziś bez pracy. No przepraszam, pan Michalski jest na intratnej
      posadzie i coraz go więcej w mediach gdzie może rozpowiadać swe epokowe
      odkrycia.
      Nie udział w demonstracjach, praca w podziemiu świadczy o dziennikarzu i jego
      kompetencjach. O nim świadczy jego zwykła, zawodowa uczciwość, etyka i honor.
      Gdy ktoś się zdradza ze swymi uprzedzeniami to z tego powodu na zufanie nie
      zasługuje.
      • dr.szfajcner Re: Fałszywa teza 12.09.06, 01:39
        leszek.sopot napisał:

> A co ma do tego to czy ktoś drałował na demonstracje czy nie, działał w
        > podziemiu czy był subiektem w sklepie by dziś wydawać sądy o czasach PRL?

Slyszalem wypowiedz Michalskiego w oryginale.
        Dosc istotny moim zdaniem jest kontekt w jakij padla.
        - Miało to byc zaprzeczenie tezie postawionej wczesniej
        przez prowadzącego, a może innego dyskutanta, że Wałęsa,
        Kuroń i Michnik ( niekoniecznie padły te nazwiska ) nie mieli
        zbyt duzo "narzedzi" do obalenia komuny, wiec chcąc nie chcąc
        musieli negocjowac z wladzami.
        Michalski powiedzial ze to nieprawda, ze byly "narzedxa, np. na kazde
        wezwanie Michnika ludzie wychodzili na ulice .. itd.
        Pasus o miesie armatnim byl dodany mimochodem, bo nie o to
        w tym momencie chdzilo, ale slusznie stał sie gównym
        akcentem.
        Michalski, Semka, Ziemkiweicz maja taka maniere by do kazdej
        wypowidzi na dowolny temat, dokładac kilka wyrazow majacych dokopac
        Michnikowi i (lub ) Gazecie Wyborczej.
        Czasem te wtrety zupelnie wypaczają sens wypowiedzi.
        Tak bylo tez w tym przypadku, ale to jest wina Michalskiego.

• leszek.sopot Re: Fałszywa teza 12.09.06, 02:45
          Michalski w takim razie pieprzy głupoty, że na każde wezwanie ludzie wychodzili
          na demonstracje lub strajkowali. Było to widac np. w momencie ogłoszenia w 1982
          r. delegalizacji "S" - doszło do strajku tylko w stoczni oraz do dość licznych
          jednorazowych demonstracji. Im dalej w las tym ludzi chętnych do czegokolwiek
          było coraz mniej. Sam pamiętam jak po wprowadzeniu stanu wojennego zaglądałem
          do znajomych (dziś wielce zasłużonych), którzy już wówczas cicho siedzili jak
          mysz pod miotłą i się po prostu bali. "Odważni" się znów odnaleźli dopiero po
          pielgrzymce papieża w 1987 r. a jeszcze bardziej jesienią 1988 r. gdy
          ogłoszono, że będą rozmowy OS. Wszyscy to odczuli, że teraz to już prawie
          wszystko można. Ale i wówczas na demonstracje przychodziło w Gdańsku pod
          Brygidę do kilkuset osób.
    • zbigniew.stonoga Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 12.09.06, 11:36
      Żadnych szczegółów dotyczących działalności opozycyjnej wymienionych panów nie
      podano. Czy dobrze rozumiem, że takowej (poza wspominanymi przez pana
      Michalskiego wypadami na kontrmanifestacje pierwszomajowe) po prostu w latach
      80-tych nie prowadzili?
      Żeby było jasne - pytanie nie ma żadnego podtekstu, pytam przez zwykłą
      ciekawość. Zastanawiałem się czy to, że ja nie potrafiłem nic znaleźć oznacza,
      że nic nie było czy może po prostu nieumiejętnie szukałem.
    • maureen2 Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 12.09.06, 11:50
      pan Michalski kreuje się na młodego gniewnego, bojownika czegoś tam,gorsze,że
      usiłuje kreować rzeczywistośc i politykę, z marnym skutkiem.
      • sam_sob Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 12.09.06, 14:25
        maureen2 napisała:

> gorsze,że usiłuje kreować rzeczywistośc i politykę, z marnym skutkiem.

Ta oczywista nieprawda nie posiada żadnego uzasadnienia. To przeoczenie zapewne
        przypadkowe?:))
        • maureen2 Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 12.09.06, 15:29
          chętnie podyskutuję o konkretach,mialem wątpilwą przyjemnośc słuchać pana Micha
          lskiego w niedzielę w tvp1, gdzie tworzył koncepcję i przekierowanie dyskusji,
          żenujące, w dodatku w manierze młodego gniewnego,ktory przebojem wchodzi na ry-
          nek,taka autopromocja, potem po minucie u Pospieszalskiego zmieniłem kanał,tego
          nie da się słuchać. To nie nadaje się do dyskusji,jest to tzw. wcisk. Taka chyba
          szkoła, stawiamy jakąś tezę,wydumaną i brniemy dalej do oporu,głośno,twardo,że-
          by nie było wątpliwości,że nie mamy racji.
    • mietowe_loczki Re: Piotr Semka i Cezary Michalski 12.09.06, 14:17
      Rosną młode kadry związku kombatantów.

/Stanisław Barańczak/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka