Dodaj do ulubionych

10 woda PO Michniku

30.11.06, 09:38
Katalog zagrożeń związanych z rządami PiS, jaki sporządza PO: nacjonalizm,
zaściankowość, ksenofobia. To replika myślenia Michnika z lat
dziewięćdziesiątych - pisze socjolog Zdzisław Krasnodębski
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_061130/opinie_a_2.html
Obserwuj wątek
    • reakcjonista1 Broniu Komorowski już nawet spostrzegł ze PiS 30.11.06, 09:45
      ulega poglądom nazistowskim... na podstawie tego ze jeden naziol kandydaował na
      radnego z listy PiS :-)))
    • dankowalski Re: 10 woda PO Michniku 30.11.06, 09:52
      PO to zlepek przypadkowych ludzie, dlatego okręt zaczyna tonąć, i juz nic nie
      uratuje tej partii przed rozpadem.
      Mam nadzieje tylko że wokół Rokity powstanie nowa formacja centroprawicowa.
    • kubala11 Re: 10 woda PO Michniku 30.11.06, 09:52
      NIE DA sie nie zgodzić z tym tekstem.
      • 1normalnyczlowiek Nie da się...ale lanie wody o tym i tak będzie :) 30.11.06, 10:01
        kubala11 napisał:
        > NIE DA sie nie zgodzić z tym tekstem.

---> Krasnodębski:
        " Uczestniczyłem w paru konferencjach, w których najbardziej zawziętym krytykom
        "obozu rządzącego", uchodzącym za niezależnych analityków życia politycznego,
        potrzebna byłaby szybka pomoc dobrego psychologa, tak bardzo tracili poczucie
        rzeczywistości. "
      • buffalo_bill Serio? To straszne 30.11.06, 10:06
        Ostatnie teksty "z którymi NIe DA sie niezgodzić" czytałem w Trybynie Ludu
        w 1982. A tu patrzcie - wróciło.
        • kubala11 Re: Serio? To straszne 30.11.06, 10:09
          buffalo_bill napisał:

> Ostatnie teksty "z którymi NIe DA sie niezgodzić" czytałem w Trybynie Ludu
          > w 1982. A tu patrzcie - wróciło.

To teraz oprocz frazesow napisz dlaczego nie zgadzasz sie z Krasnodębskim.
          • buffalo_bill Mam napisać uzasadnienie tak wnikliwe jak Twoje? 30.11.06, 10:11
            proszę bardzo:
            Z tekstem Krasnodębskiego DA SIĘ nie zgodzić.
            • kubala11 Re: Mam napisać uzasadnienie tak wnikliwe jak Two 30.11.06, 10:13
              Ja sie zgadzam z tym tekstem, dlatego mógłbym przepisać go w całości, ty nie.
              Napisz dlaczego jesli potrafisz...
              • buffalo_bill O, to faktycznie tęgi masz intelekt 30.11.06, 10:16
                kubala11 napisał:

> Ja sie zgadzam z tym tekstem, dlatego mógłbym przepisać go w całości
                • kubala11 Re: O, to faktycznie tęgi masz intelekt 30.11.06, 10:22
                  Pewnie jesteś ładniejszy i mądrzejszy ode mnie. Tylko dlaczego wstydzisz się
                  napisać dlaczego sie z czyms nie zgadzasz?
                  • buffalo_bill Ja się niczego nie wstydzę 30.11.06, 10:27
                    I bardzo chętnie z Tobą podyskutuję, jak uda Ci się kiedyś wykrztusić jakąś
                    samodzielną myśl. Ale czemu mam dyskutować z Krasnodębskim per Twoja Osoba?
                    Jak będę chciał przekazać mu swoją opinię to wyślę mu maila bezpośrednio.
                    • kubala11 Re: Ja się niczego nie wstydzę 30.11.06, 11:04
                      Dajmy na to Ziutek powiedział, że Lusia jest super laska bo ma zgrabne nogi,
                      cudny biust, długie rzęsy i śliczne niebieskie oczy. Kuba przyznał mu racje,
                      gdyz tez podoba mu sie Lusia. Słyszał to ich znajomy Maurycy i nie zgodził się
                      z opisem Ziutka. Kuba zapytał co sie nie podoba Maurycemu w opisie Ziutka.
                      Maurycy powiedział, że jak bedzie miał ochote to sam odpowie Ziutkowi.
                      Pytanie, po co Maurycy zabierał głos skoro nie chce mu sie odpowiadać?
                  • cics Re: Chcecie krytyki - prosze bardzo : 30.11.06, 10:57
                    Chcecie krytyki - prosze bardzo :

"Owszem, nie ma 3 milionów mieszkań, autostrady są ciągle w budowie i, choć
                    ukrócono korupcję, nie dokonała się rewolucja moralna. Jednak to, co było
                    rdzeniem programu PiS, jest dość konsekwentnie realizowane."
                    - Oświeć mnie co jest tym rdzeniem - TKM ? O tak PiS bardzo sprawnie realizuje
                    ten "rdzeń"
                    "Podstawowa stała się kwestia ujawnienia agentury i rozliczenia z przeszłością -
                    i to nie komunistyczną, bo to staje się sprawą historii, lecz
                    postkomunistyczną."
                    - I to jest problem. Przeżyliśmy najlepsze 15 lat w ciągu ostatnich 300 lat
                    naszej historii , a PiS nam wmawia ,że to okres największej katastrofy
                    Rzeczypospolitej.
                    "Otóż Platforma stała się partią zachowawczą. Dzisiaj nie widać już w niej
                    chęci radykalnych zmian, tak potrzebnych Polsce. PO jest przede wszystkim anty-
                    PiS-em. Jego przywódcy dystansują się wobec idei IV RP, nie proponując nic
                    nowego."
                    Radykalne zmiany już mieliśmy,teraz potrzebujemy pracy u podstaw,a nie burzenia
                    wszystkiego co przeszkada wodzowi. Radykalność PiS-u wyraża się w słowach i
                    radykalnym przejmowaniu całej infrastruktury społecznej pod własną kontrolą ,
                    pod hasłem -xxxx zostało odzyskane-
                    "Katalog zagrożeń, jaki sporządzają, jest znany od lat przede wszystkim z tych
                    właśnie łamów - nacjonalizm, zaściankowość, niedostateczna europejskość,
                    niechęć do mniejszości."
                    - A PiS nazywa to patriotyzmem,szacunkiem do tradycji,obroną narodowych
                    interesów, wychowaniem partiotycznym. To tylko kwestia nazwy , a faktem
                    jest ,że od 2 lat jesteśmy członkiem Unii i obywatelami Europy i musimy sobie
                    na nowo określić na czym polega polski patriotyzm XXI wieku, a nie bezmyślnie
                    kopiować XIX-wieczne wzorce.
                    "Platforma, pchana potężnymi siłami elit społecznych, staje się powoli Unią
                    Wolności IV Rzeczypospolitej"
                    - Z punktu wiedzenia apologetow IV RP to obelga, ale to szereko rozumiane
                    środowisko UW przeprowadziło Polskę od komunizmu do niepodleglej Polski bez
                    rozlewu krwi, wprowdzło do NATO i UE. Rozumiem ,że PiS może zżerać zadrość z
                    tego powodu - nie załapali się do podręczników historii, więc napiszą nowe w
                    których określą ,że to agenci SB wyvciągneli Polskę z UW i zapisali do NATO.

"Kiedyś deklarowano,program rządzenia PO zbudowany jest "na konserwatywno-
                    liberalnym fundamencie ideowym"."
                    Program należy modyfikować w miarę zmian okoliczności zewnętrznych i potrzeb
                    Rzeczypospolitej - nie jest on celem samym w sobie.

"Tymczasem państwo polskie powinno być aktywnym czynnikiem modernizacji,
                    powinno prowadzić aktywną politykę prorozwojową. Nie może się ona ograniczać
                    tylko do zmniejszania podatków i przyciągania zachodnich inwestorów przez
                    utrzymywanie niskiego poziomu płac."
                    - obniżenie podatków jest jednocześnie podniesieniem płac , gdyż mniej trzeba
                    oddać fiskusowi. Podaj proszę realizowane(a nie deklarowane) elementy polityki
                    rozwojowej PiS.
                    "Podobne wątpliwości budzi postulat budowy społeczeństwa obywatelskiego. Nie ma
                    sporu co do tego, że ważna jest obywatelska aktywność..."
                    - chyba jednak spór istnieje - gdyż widać po stronie PiS oczywistą niechęć do
                    organizacji pozarządowych,samorządu terytorialnego, podziału władzy itp.
                    Zakusy na uprawnienia samorządów w podziale środków unijnych, na niezależność
                    mediów , sądów, na to wskazują dośc dobitnie
                    "Czy starczy im samozaparcia, by w przyszłości poprzeć Jerzego Szmajdzińskiego,
                    Dariusza Rosatiego lub Marka Dyducha? Jaki jest sens tkwić w partii, w której
                    wartości konserwatywne służą tylko do dekoracji, do maskowania jej dryfu w
                    lewo? "
                    Sugerowany dryf w lewo Platformy, to ciągłe marzenie Jarosława Kaczyńskiego.
                    Tylko w taki sposób może zostać bazpiecznie liderem tzw "prawicy". Platforma
                    pozostająca w stanie równowagi pośrodku, może mieć tendencje do rozychania się
                    w obie strony spektrum politycznego, doprowadzając do marginalizacji PiS. Póki
                    Rokita jest w Platformie,póty jest ona realnym zagrożeniem dla istnienia PiS.
                    Wyjście Rokity z Platformy, to oddanie walkowerem 10-15 procent elektoratu.
                    • 1normalnyczlowiek Re: Chcecie krytyki - prosze bardzo : 30.11.06, 11:14
                      cics napisał:
                      > Przeżyliśmy najlepsze 15 lat w ciągu ostatnich 300 lat
                      > naszej historii , a PiS nam wmawia ,że to okres największej katastrofy
                      > Rzeczypospolitej.
                      ---> I owszem. Ale przeżyliśmy również 15 letni okres największych afer
                      gospodarczych i rozkradania majątku narodowego przez niedawnych pezetpeerowców i
                      tych solidarnościowców, którzy się z nimi dogadali. Takich spraw nie zostawia
                      się na boku i ... "idzie dalej".
                      • wujaszek_joe Re: Chcecie krytyki - prosze bardzo : 30.11.06, 11:23
                        1normalnyczlowiek napisał:
                        >....rozkradania majątku narodowego przez niedawnych pezetpeerowców
                        > tych solidarnościowców, którzy się z nimi dogadali. Takich spraw nie zostawia
                        > się na boku i ... "idzie dalej".

więc co wyjaśniono w ciągu ostatniego roku? co choćby zaczęto wyjaśniać?
                • 1normalnyczlowiek Wiesz.Można być ślepym i głuchym na fakty,.. 30.11.06, 10:28
                  buffalo_bill napisał: O, to faktycznie tęgi masz intelekt
                  ---> ... ale po co?
                  Krasnodębski
                  "Podstawowa stała się kwestia ujawnienia agentury i rozliczenia z przeszłością -
                  i to nie komunistyczną, bo to staje się sprawą historii, lecz postkomunistyczną.
                  Już nie dawne podziały z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, nie Okrągły
                  Stół, lecz "nocna zmiana" roku budzi największe emocje. Kariery Subotica,
                  Solorza i, przede wszystkim, Lesiaka pokazują, jak łagodne było przejście z PRL.
                  Coraz trudniej jest twierdzić, że III RP była państwem normalnej, "zachodniej"
                  demokracji. "

Skoro się nie zgadzasz z całym felietonem, to musiałbyś wykazać nieprawdziwość
                  faktów, które są w nim zawarte.
                  A "... nie da się", bo z faktami się nie dyskutuje.
                  • buffalo_bill No to może o faktach 30.11.06, 10:39
                    Żadnej z wymienionych w cytacie spraw nie ujawnił PiS, czy służby rządu
                    Jarosława Kaczyńskiego:
                    - szafa Lesiaka - MSWiA rządu SLD
                    - Milan Subotic - Gazeta Polska
                    - Zygmunt Solorz - TVP

Ja rozumiem, że Lesiak był dobry jak pisał raporty o Samoobronie dla szefa
                    BBN-u Lecha Kaczyńskiego, a zły gdy pisał raporty o PC dla szefa MSWiA
                    Milczanowskiego. Ja to rozumiem - Kali ukraść... itd.
                    Ale żeby od razu pisać, że państwo z tego powodu nie jest "państwem normalnej,
                    zachodniej demokracji"? To chyba Wileka Brytania czy Niemcy też nie są
                    normalne i demokratyczne.
    • zwolennik2 w artykule pojawili się Subotic i Solorz. 30.11.06, 10:42
      jak dla mnie to wszystko co zostało o nich powiedziane to jest manipulacja a
      nie rzeczywista wina któregos z nich

co o tym sądzicie?
    • bryt.bryt wiarygodnosc Krasnodebskiego 30.11.06, 10:42
      Krasnodebski ma ambicje napisac cos z sensem, ale sam osmiesza wlasne mysli.
      Chocby w ten sposob: "(...)Uczestniczyłem w paru konferencjach, w których
      najbardziej zawziętym krytykom "obozu rządzącego", uchodzącym za niezależnych
      analityków życia politycznego, potrzebna byłaby szybka pomoc dobrego psychologa,
      tak bardzo tracili poczucie rzeczywistości.(...)".
      To cos w stylu Czabanskiego, ktory uzasadnial zatrudnienie Sakiewicza
      antypisowska histeria w mediach.
      • 1normalnyczlowiek Re: wiarygodnosc Krasnodebskiego 30.11.06, 11:18
        bryt.bryt napisał:

> Krasnodebski ma ambicje napisac cos z sensem, ale sam osmiesza wlasne mysli.
        > Chocby w ten sposob: "(...)Uczestniczyłem w paru konferencjach,...
        > To cos w stylu Czabanskiego, ktory uzasadnial zatrudnienie Sakiewicza
        > antypisowska histeria w mediach.
        ---> Nie byłem na tych konferencjach, ale na pewno większość tych "krytyków"
        widziałem i słyszałem w mediach. Zawziętość i bezsens ich wypowiedzi w pełni
        uzasadnia opinię Krasnodębskiego
        • kacza.republika.bananowa Re: wiarygodnosc Krasnodebskiego 30.11.06, 11:46
          1normalnyczlowiek napisał:

> Zawziętość i bezsens wypowiedzi w pełni
          > uzasadnia opinię

Krasnodębskiemu apologecie "obozu rządzącego", uchodzącemu za niezależnego
          analityka życia politycznego, potrzebna byłaby szybka pomoc dobrego psychologa,
          tak bardzo traci poczucie rzeczywistości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka