Dodaj do ulubionych

Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie

17.12.06, 15:02
Nie pamiętam dokładnie kiedy ma być zakończona budowa pierwszej linii metra.
Ale jest forum na którym takie informacje uzyskacie.
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23704
=======
A teraz do wszystkich nie-warszawiaków.
Moi drodzy musicie przyjać do wiadomości że Warszawa jest sercem społeczno-
ekonomiczno-politycznym Polski. Rozwój warszawy pośrednio wzmacnia rozwój
waszych miast i wiosek. Dlatego inwestycje warszawskie słuza takze wam.
A teraz
UŚWIADOMCIE SOBIE że w wyniku 4 letnich zaniedbań Warszawa - Stolica Polski
jest w stanie komunikacyjno - przedzawałowym! Tu korki są praktycznie cały
czas! Lada moment nastąpi załamanie komunikacyjne miasta! W żadnym innym
mieście sytuacja nie jest tak dramatyczna! Smiać mi sie chce gdy ludzie z np.
Szczecina czy Krakowa ostrzegją mnie przed korkami w ich miastach! Czasem
można porozmawiać z prowincjiuszami którzy okazjonalnie przyjeżdżaja do
warszawy - ONI SĄ PRZERAŻENI TYM CO SIĘ DZIEJE NA ULICACH!
To wszystko odbije na wzroscie gospodarczy! A pośrednio uderzy takze w wasze
miasta!
Dlatego takze w waszym interesie jest to by w Warszawie jednak dało sie
jedzić! Mniędzy innymi po to w Wawie budowanie jest metro! I uwierzcie że nie
jest to żadna fanaberia tylko konieczność!
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:08
      Ja napiszę tylko jedną rzecz. Jeśli stwierdzenia forumowych tłuków (innaczej nie
      potrafię nazwać ludzi, którzy uważają takie postępowanie za słuszne), iż środki
      nie będą szły tam, gdzie nie rządzi koalicja odpowiadająca władzom centralnym,
      nie jest ich jedynie wymysłem, ale autentyczną polityką rządu, to moim zdanie
      jest to narmalne przestępstwo. Zwalczanie w ten sposób prawa do wolnego wyboru
      zasługuje na postawienie przed trybunałem stanu.
      Dlatego też mam nadzieje że jest to tylko gadanie tłuków (cieszcie się że nie
      używam ostrzejszych określeń), a decyzje takie jak ta o której pisze Abstrakt,
      mają inną przyczynę.
      • mmkkll Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:12
        Ja im nie dowierzam m.in. dlatego, że zbiegło się to jakimś dziwnym trafem z
        rozszerzeniem kompetencji wojewodów(czyli na dobrą sprawę premiera, a więc
        centralizacji). Kaczyńskiemu też nie dowierzam, gdy mówił, że on wcale za tym
        nie jest.
      • mak67 Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:14
        Budowa metra jak i stadionu narodowego jest sprawą całego kraju. Przypominam,
        że to bufetowa pierwsza zanegowała dotacje Warszawy na budowe stadionu. I
        zrobiła to tylko dlatego, ze propozycję zgłosił Marcinkiewicz
        • humbak Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:16
          Możliwe że HGW nie jest dla Wawy najlepszym możliwym prezydentem. Ale nie o tym
          mowa. Mowa jest o najnormalniejszym łamaniu konstytucji, oraz najzwyklejszych
          zasad przyzwoitości.
          • mak67 Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:20
            A gdzie w konstytucji jest, że cały naród buduje stolicę. Dlaczego dotację ma
            dostać Warszawa a nie Kraków czy Łódź. Zamiast wydawać kasę na idiotyczne
            tunele dwukrotnie drozsze mosty trzeba było budować metr a nie czekać na pomoc
            • humbak Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:23
              Chłopie. Równość wobec prawa. Jeśli Kaczyńscy dyskryminują kogoś ze wzgledu na
              to na kogo głosuje w wyborach, to łamie konstytucję.
              • mak67 Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:26
                A kto oficjalnir to powiedział
                • humbak Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:26
                  Kieruję Cię w tym momencie do mojego pierwszego postu w tym wątku.
                  • mak67 Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:33
                    Na samym początku piszesz nieprawdę o 4 letnich zaniedbaniach. Poprzednicy też
                    niewiele zrobili ale przy okazji przewalili niezłą kasę. Bufetowa ze swoją
                    SLDowsko PO wską ekipą nie daje gwarancji prawidłowego wydawania
                    ogólnokrajowych dotacji.. Podstawowy bład to nie powołanie regionu obejmujacego
                    Warszawę i graniczące z nia powiaty i tam przekazananie pieniedzy na
                    komunikację i jej rozbudowę
                    • humbak Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:36
                      Nie w poście otwierającym. Wątek założył Abstrakt. Nie używam dwóch nicków.
                      Mówię o moim pierwszym poście. O tu:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=54097125&a=54097332
            • danuta49 Warszawa płaci ponad miliard janosikowego rocznie! 17.12.06, 15:44
              Gdyby nie to moglibyśmy mieć w nosie centralne dotacje!
              • humbak Re: Warszawa płaci ponad miliard janosikowego roc 17.12.06, 15:44
                Decentralizacja:P
        • mmkkll I w tym momencie całkiem słusznie 17.12.06, 15:19
          > Przypominam,
          > że to bufetowa pierwsza zanegowała dotacje Warszawy na budowe stadionu.

Problemy komunikacyjne w W-wie istnieją mniej więcej w stopniu, który zobrazował
          założyciel wątku i one wymagają rozwiązania w pierwszej kolejności. A to sporo
          kosztuje.

A póki co jest stadion w Chorzowie.
          • adam228 Re: I w tym momencie całkiem słusznie 17.12.06, 15:34
            Kwaśniewski 10 lat rządził.Miller parę lat. Kwiatkowski miał
            telewizję.Jakubowska od kultury.Czarzasty w GTW.Przyjaciel rodziny Kulczyk.
            A w Warszawie są korki...stan przedzawałowy ?
            I wybraliście sobie Walc ? Jednak rzeczywiscie jesteście wykształciuchami.
            • mak67 Re: I w tym momencie całkiem słusznie 17.12.06, 15:38
              I jeszcze marudzą. Swojemu sejm nie odmówi a opozycji a zwłaszcza
              tak "konstruktywnej" jak PO i SLD aż się prosi. Na marginesie też mieszkam w
              warszawie coby nie było, że metro mi wisi
            • mmkkll Re: I w tym momencie całkiem słusznie 17.12.06, 15:39

> Kwaśniewski 10 lat rządził.Miller parę lat. Kwiatkowski miał
              > telewizję.Jakubowska od kultury.Czarzasty w GTW.Przyjaciel rodziny Kulczyk.

I dobrze, że ich już nie ma. Tak, jak i Kaczyńskiego na czele W-wy. Szkoda
              tylko, że istnieją jeszcze TVP i KRRiT, no ale koryto jest chyba potrzebne
              każdej waaadzy.

> I wybraliście sobie Walc ? Jednak rzeczywiscie jesteście wykształciuchami.

Taaa. Jak Pan Od Fizyki mówi, że zrobi, to mówi.
            • kruder76 Re: I w tym momencie całkiem słusznie 17.12.06, 16:47
              adam228 napisał:

> Kwaśniewski 10 lat rządził.Miller parę lat. Kwiatkowski miał
              > telewizję.Jakubowska od kultury.Czarzasty w GTW.Przyjaciel rodziny Kulczyk.
              > A w Warszawie są korki...stan przedzawałowy ?
              > I wybraliście sobie Walc ? Jednak rzeczywiscie jesteście wykształciuchami.

Kwaśniewski, Miller, Jakubowska i Kwiatkowski nie rządzili Warszawą. Wybór Waltz
              to bezpośredni skutek czteroletnich - nieudolnych rządów PiS w Warszawie, w tym
              w szczególności Lecha Kaczyńskiego. Zresztą tą nieudolność widać już na szczeblu
              centralnym - wystarczy wspomnieć wybór kandydyata na prezesa NBP, nie
              wspominając już o zwiększaniu wydatków na administrację, czy kłamstwach
              dotyczących budowy 3 milionów mieszkań.
          • kum.z.antalowki Re: I w tym momencie całkiem słusznie 18.12.06, 03:07
            Warszawa odprowadza ponad miliard do budżetu, a PiS i jego koalicjanci rządzący
            państwem - obrażeni na mieszkańców, którzy wybrali sobie władze samorządowe nie
            po myśli braci K. będa sie teraz na warszawiakach małostkowo mścić i wyżywać.
            Tu - przyblokują zwrot części odbieranych Warszawie środków z przeznaczeniem na
            metro, tam - za pośrednictwem wojewody tak sprytnie przyblokują stołeczne
            inwestycje, żeby minęły terminy i przepadły środki unijne.
            • bard333 Re: I w tym momencie całkiem słusznie 18.12.06, 03:12
              www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_061213/warszawa_a_5.html

zwłaszcza ciekawy jest wątek protestów...
    • bard333 Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 15:59
      Dlatego takze w waszym interesie jest to by w Warszawie jednak dało sie
      > jedzić! Mniędzy innymi po to w Wawie budowanie jest metro! I uwierzcie że nie
      > jest to żadna fanaberia tylko konieczność!

Mało mnie obchodzi co będzie budowane w Warszawie i nie życzę sobie takiego twierdzenia, że cały kraj buduje stolicę. Działajcie na takiej samej zasadzie jak reszta kraju! Korzystajcie z funduszy unijnych, a nie wyciągajcie pieniędzy z budżetu.
      "W rozmowie z prowincjuszem..." Bożż aleś ty pusty, człowieku rusz się trochę z tej twojej zapyziałej dziury to zobaczysz jak fajnie można żyć. Miszkańcy Szczecina częściej jeżdża do Berlina niż do was.
      Średnio raz w miesiącu, czasem częściej jestem w Wawie i to w takich miejscachgdzie jeszcze pewnie w życiu nie byłeś. Powiem ci jedno, że na kolacje, zdarzało mi się zabierać ludzi z Warszawy do Kiermusów (pod Białymstokiem), bo poziom waszych restauracji jest mocno żenujący.
      Bardziej mnie obchodzi, czy wybudują mi pod domem plaże z prawdziwego zdarzenia, niż jakieś wasze metro. Choć i tak mam niewielki wpływ, albo żaden, na co idą moje podatki, to na pewno nie chcę żeby szły na Warszawę!
      • mmkkll Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 16:05
        > Bardziej mnie obchodzi, czy wybudują mi pod domem plaże z prawdziwego zdarzenia
        > , niż jakieś wasze metro. Choć i tak mam niewielki wpływ, albo żaden, na co idą
        > moje podatki, to na pewno nie chcę żeby szły na Warszawę!

I najlepiej byłoby właśnie tak, by pieniądze wypracowane w Warszawie tam
        zostawały. Analogicznie ze Szczecinem. Bardzo bym po prostu chciał, by moje
        miasto nie było zbyt podatne na fanaberie pajaców urzędujących przy Wiejskiej.
        • bard333 Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 16:08
          Też jestem za tym, nie rozumiem dlaczego teraz jest taki krzyk? Jakie inne miasta dostały dofinansowanie i jakie duże pieniądze szły do tej pory na Warszawe? Jak słysze ilu radnych ma Stolica,w porównaniu np z takim Nowym Jorkiem (dwudziestu paru) to ogarnia mnie pusty śmiech.
          Wiem, że nie jest to Wasza wina, ale reszta kraju tez sie rozwija i uwierz mi na pewno nie kosztem Wawy.
          • humbak Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 16:16
            Rozrost administracji to nie jest chotoba warszawska, ale ogólnopolska. byle
            mieścina ma więcej radnych od Nowego Jorku (u mnie, jakie 70 tysiaków
            mieszkańców, a radnych ilość porównywalna- 24 czy jakoś tak). Na dodatek kasy
            dostają więcej cfaniaczki jedne, bo tam to jest w czynie zasadniczo. Radni w
            miastach z tego co wiem dostają tylko kasę na biuro, ekspertów i takie tam. Bez
            diet.
            • bard333 Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 16:21
              Dlatego piszę, że to nie ich wina, to rak toczący nasz kraj. Ale póki co nie widać jak z tego wyjść. Nie godzę się jednak ciągle wrzucać pieniądze do Warszawy. Przecież ciągle dostają jakieś pieniądze, a wjedzź i sam zobacz co tam się na drogach dzieje! Zwłaszcza w piątek albo w niedziele! Jeżdże po całej Europie, ale Wawa bije wszystko na głowę.
              Kiedyś w niedzielę nechcący wjechałem i widziałem jak koleś próbował innego wyprzedzić na chodniku! :)) (autem)
              • humbak Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 16:25
                Na szczęście rzadko bywam, więc nie mam do czynienia z tym hardcore'em. A nawet
                jak jestem, to raczej nie własnym autem. Lubię chodzić, a metro to fajny
                wynalazek (lubie siedzieć pod ziemią). Jak dla mnie więc nie jest jakimś
                szczególnym problemem fakt, ze Warszawa nie umie se wybrać władz co by coś z tym
                zrobiły:)
                • bard333 Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 16:36
                  Dokładnie, niech budują co chcą, ale za swoje :))
          • mmkkll Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 17.12.06, 16:17
            Ja z kolei uważam, że argument autora wątku z 'solidaryzmem' jest chybiony.
            Przede wszystkim należy dążyć do decentralizacji(szczególnie w aspekcie
            zarządzania odprowadzanymi z danego obszaru podatkami), aby podobne problemy po
            prostu nie istniały. A środki unijne mogą przy rozsądnym wykorzystaniu posłuyżyć
            do wyrównywania poziomów.

> Jak słysze ilu radnych ma Stolica,w porównaniu np z takim Nowym Jorkiem (dwudzi
            > estu paru) to ogarnia mnie pusty śmiech.

Też tak to widzę. Choć ktoś jest pewnie odpowiedzialny za reformę samorządową.

Jakie inne mias
            > ta dostały dofinansowanie i jakie duże pieniądze szły do tej pory na Warszawe?

Chciałbym podkreślić, że mówienie na władzę centralną "Warszawa" jest
            nieprecyzyjne, a na dodatek krzywdzące dla tego miasta :).

> Wiem, że nie jest to Wasza wina, ale reszta kraju tez sie rozwija i uwierz mi n
            > a pewno nie kosztem Wawy.

Stąd właśnie m.in. mój powyższy pogląd. Ile razy w końcu słyszałem, że reszta
            kraju NIE rozwija się kosztem W-wy...
          • ukos Demagogia 17.12.06, 17:21
            bard333 napisał:

> (...)
            > Jak słysze ilu radnych ma Stolica,w porównaniu np z takim Nowym Jorkiem
            (dwudzi
            > estu paru) to ogarnia mnie pusty śmiech.
            (...)
            Nie pleć oklepanych, a g... wartych bzdur. Woj. świętokrzyskie ma o 400 tys.
            mniej ludności niż Warszawa, ale radnych różnych szczebli cztery razy więcej. W
            Nowym Jorku jest mnóstwo (nie mniej niż u nas radnych) WYBIERALNYCH urzędników
            w najrozmaitszych instytucjach, po prostu w inny sposób lokalna społeczność
            wpływa na sprawy publiczne niż w Polsce.
            • humbak Re: Demagogia 17.12.06, 17:24
              I może jeszcze powiesz że administracja ma u nas rozmiary właściwe i że nie
              trzeba wcale ograniczań ilości radnyhc, urzędników i tym pdobnych?
      • abstrakt2003 Qrwa mać! 17.12.06, 17:33
        A jak mam nazwać ludzi mieszkajacych na prowincji!? Światowych-inaczej!?
        Człowieku sma nieszkam w Otwocku! Z pewrspektywy wawy to prowincja! naprawdę
        nie ma sie o co obrażać - no chyba że ktos ma kompleksy ale to nie mój problem!
        Czym ty siechcesz licytować, poziomem knajp!? Węś ty sie walnij porżadnie w łeb
        bo nie o tym mowa!
        Jeśli chodzi o podatki to warszawa wiecej daje do budżetu niż bierze!
        Więc to ty odwal sie od warszawskich podatków!
        • bard333 Re: Qrwa mać! 17.12.06, 17:44
          Walnąć w łeb, to już się kiedyś musiałeś i to dosyć mocno, mało mnie obchodzi ile podatków płacą Warszawiacy i na co je wydają. W Polsce żyje prawie 40 mln ludzi, z tego może 20 płaci podatki i co myślisz, że Warszawa jest w jakikolwiek sposób uprzywilejowana w porównaniu z innymi miastami?
          Człowieku z Otwocka, może ze swojej perspektywy żyjesz na prowincji i wcale nie chodzi o poziom knajp.
          • abstrakt2003 wawa jest dyskryminowana n/t 17.12.06, 17:47

• bard333 Re: wawa jest dyskryminowana n/t 17.12.06, 17:50
              W jaki sposób? Jeśli w tym roku nie dostali pieniędzy, a co roku dostawali dużą rzekę? Może za rok będzie więcej z puli, dlaczego nie wykorzystają funduszy europejskich?
              Ciekawe czemu jest taki krzyk bo Wawa nie dostała, wyjedź kiedyś z tego Otwocka, chociażby do Poznania czy Torunia, zobaczysz jak może się samorząd dobrze rządzić, a miasto rozwijać, nie kosztem całego narodu.
              • kum.z.antalowki Zrozum, że więcej płaci do budżetu niż dostaje 18.12.06, 03:22
                I dlatego, że Warszawa (jako miasto, a nie jako siedziba władz centralnych)
                jest cyckana - brak pieniedzy nawet na porządne remonty i modernizację ulic i
                dróg. Brakuje na obwodnicę. Na mosty, którymi ruch tranzytowy mógłby ominąć
                dzielnice centralne, na metro - którym można jeździć szybko, nie stojąc w
                korkach i nie powiekszajac korków.
                Łojezusicku, z miastaście a dupaście? czy to tak trudno zrozumieć?
                • bard333 Re: Zrozum, że więcej płaci do budżetu niż dostaj 18.12.06, 03:29
                  Płaci tak samo jak wiele innych miast w Polsce i nie gadaj, że jest cyckana, bo szeroki strumien płynie od lat.A jak umi to wykorzystać poczytaj na stronce Rzeczpospolitej. SLD zgłosiło dodatkowe 50 mln tylko żeby zamieszać. To nie znaczy że Wawa nie dostanie wcale, dostanie kilkaset milionów, ale bez tych proponowanych przez SLD.

www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=245&news_id=137816&layout=1&forum_id=17920&page=text
                • bard333 Re: Zrozum, że więcej płaci do budżetu niż dostaj 18.12.06, 03:34
                  Apropos wpłat do budżetu, wiesz ile płaci taki Płock. Tam jest Orlen, pomyśl jak Płock jest cyckany... albo Gdańsk z Rafinerią, nie mówiąc już o Legnicy i hucie miedzi.
    • ukos Gadaj sobie zdrowo, PiSuar i tak "ukarał" Warszawę 17.12.06, 17:13
      Małe ludziki nie mają klasy, więc nie są w stanie powstrzymać się od
      prymitywnej zemsty za "nieprawomyślne" głosowanie.

Dlatego w tym mieście są już skończeni - następnym razem nie skończy się na
      zaledwie 53% przeciwko PiSowi.
      • abstrakt2003 mówić trzeba 17.12.06, 17:34
        inaczej niczego sie nie zmieni!
      • humbak Re: Gadaj sobie zdrowo, PiSuar i tak "ukarał" War 17.12.06, 17:37
        Nie jestem pewny czy to karanie. PiS nie zogdził się też na wnioski opozycji
        dotyczące przesynięcia środków na Podkarpacie, gdzie rządzi PiS. Możliwe więc że
        jest to po prstu... nienajlepsza decyzja.
        • abstrakt2003 humbak 17.12.06, 17:45
          w wawie naprawdę sprawa jest powazna. Tu w kazdej chwili moze dość do
          komunikacyjnej zapaści. $ lata zostały stracone! Nic nie zostało zbudowane!
          Mało tego Wszystkie, dosłownie wszytkie komunikacyjne inwestycje z czasów
          gierka nadaja siejedynie do rozbiórki (no może niektóre do generalnego remontu)
          Jeszcze chwila i parę wiadóktów, mostów i tras przelotowych zostanie zamknięte
          ze zwzględu nagroźbę katastrofy budowalnej!
          Dlatego każda złotówka jest w wawie bardzo potrzebna!
          • bard333 Re: humbak 17.12.06, 19:23
            Poczytajcie o warszawskich inwestycjach...;))

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_061213/warszawa_a_5.html
            • bard333 Re: humbak 17.12.06, 19:24
              Najbardziej podobał mi się kawałek o protestach :))
              • humbak Re: humbak 17.12.06, 19:37
                No niestety. Marcinkiewicz w marketingu zawsze był dobry:)
          • humbak Re: humbak 17.12.06, 19:35
            Ja nie twierdzę że sytuacja jest dobra. Mówię tylko, że nie musi to być kwestia
            kary, jak twierdzą tutejsze tłuki. Wierzę że z Wawą nie jest dobrze. Z całym
            krajem jest źle. W zadowalającym stanie są tylko wybrane trasy. Biorąc pod uwagę
            jak intensywny jest ruch w stolicy, musi tam być fatalnie. Nie ma cudów.
    • humbak Re: Uwagi dotyczące sprawy metra w wawie 18.12.06, 02:15
      POzwloę sobie dorzucić link:
      www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=245&news_id=137816&layout=1&forum_id=17920&page=text
      I wyrazić wątpliwość co do tego tu punktu:
      "...zgodnie z którą pieniądze na metro miały pochodzić z dodatkowych dochodów z
      PIT (34 mln zł)..."

Jakoś nie ufam tym "dodatkowym środkom". Pachni to powiększaniem dziury przez
      zbyt optymistyczne założenia co do dochodów z podatków.
    • belus77 Brat kupuje urzywanego Lanosika! 18.12.06, 02:48
      > Dlatego takze w waszym interesie jest to by w Warszawie jednak dało sie
      > jedzić! Mniędzy innymi po to w Wawie budowanie jest metro! I uwierzcie że nie
      > jest to żadna fanaberia tylko konieczność!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka