marcus_crassus 24.12.06, 19:04 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8659630&rfbawp=1166983339.668&ticaid=12eac sa ludzie chca za zycia pomnikow a sa i tacy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzewuski1 Re: rydzol & jankowski vs...... 24.12.06, 19:08 to jest prawdziwy Ksiadz a nie takie pawiany jak ci w ttytule wątku szkoda ze takich jest tak mało Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: rydzol & jankowski vs...... 24.12.06, 23:54 Tacy ksieza maja klopoty,nieprzyjemnosci, od Rydzykopodobnych,a nawet urzedow. Odpowiedz Link Zgłoś
pomrocznosc.jasna Re: rydzol & jankowski vs...... 25.12.06, 16:35 lumpior napisał: > Tacy ksieza maja klopoty,nieprzyjemnosci, od Rydzykopodobnych,a nawet urzedow. Oni mogą mieć nieprzyjemności głównie od swoich zwierzchników. Im więcej takich księży tym mniej w kościelnej kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: rydzol & jankowski vs...... 24.12.06, 20:28 Takich nawet więcej niż Rydzoli, tylko mniej drą ryje. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus9 ma wikt i opierunek frico oraz nie placi podatkow 24.12.06, 23:31 Dajcie mi podobne mozliwosci w cywilu tez bede dobrodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n przeczytajcie w koncu to co zydzi o nas mysla >>> 25.12.06, 15:45 Talmud o chrzescijanach ossey 22.12.06, 22:28 + odpowiedz Ponad 100 lat temu skromny ksiądz, Justyn Bonawentura Pranajtis, profesor języka hebrajskiego w Cesarskiej Rzymsko-Katolickiej Duchownej Akademii w Petersburgu, napisał swoje największe dzięło ; "Christianus in Talmude Judeorum", które miało póżniej wydanie niemieckie, rosyjskie, a w końcu i polskie. tlumaczenie fragmentow... Traktat Aboda zara 22 "a" rzecze :"Nie będzie się człowiek (tj. Żyd -DR) przyłączał do nich (pogan), ponieważ podejrzewani są oni o zbrodnie rozlewu krwi". Dalej - konsekwentnie - to nierządnicy. Traktat Aboda zara 15 "b" głosi :"Nie należy umieszczać zwierząt w zagrodach gojów, ponieważ podejrzani są o skłonność do czworonożnych, i niech kobieta (Żydówka) nie łączy się z nimi, ponieważ są podejrzani o popęd do rozpusty. A gdy "goje przyjdą do domu swego bliźniego, by cudzołożyć z ich żonami i w domu ich nie znajdują, wchodzą w związek zamiast z nimi - z bydlętami tam będącymi." Aboda 22"b" Chrześcijanie uważani są za nieczystych, gdyż jedzą rzeczy nieczyste, wstrętne i pełzające Traktat Szabbat 145 "b" i nie są obrzezani (komentarz do Szulchan aruchu-Biur hetib, wylicza kilka rzeczy nieczystych : pies, osioł, świnia, koń, wielbłąd i akum (goj,chrzescijanin , nie zyd ...przyp. moj)"). Właściwie nie są ludźmi. W traktacie Keritot 6 "b" bowiem czytamy :"...napisane jest ...wy trzody moje, trzody pastwiska mego, ludzmi jesteście. Wy nazywacie się ludzmi, goim zaś nie nazywają się ludźmi." Albo : "stworzył ich (Bóg) w kształcie ludzi na cześć Izraela, nie są bowiem stworzeni akum w innym celu, jak dla służenia im (Żydom) dniem i nocą; i nie można im dać nigdy spoczynku od tej ich niewoli. Nie przystoi bowiem synowi króla (Izraelicie), aby mu służyły zwierzęta we własnej postaci, lecz zwierzęta w postaci ludzkiej." Midrasz talpiot,karta 255"b" Jeżeli nie są ludźmi, to -logicznie- zespalają się w interpłciowym stosunku na kształt bydląt : "Stosunek płciowy goja jest jak parzenie się zwierzęcia." Traktat Sanherid 74 "b" Tosefta także ich "nasienie...uważa się za nasienie zwierzęcia." Traktat Ketubot 3"b",Tosefta Natomiast po śmierci stają się padliną - pegarim (jest to określenie trupów bezbożników lub zwierząt). A tak w ogóle to chrześcijan należy unikać ("...Żydzi winni trzymać się zdala od wszystkiego,co w czymkolwiek zdradza zwyczaje i postępowanie chrzescijan."), wolno im szkodzić (ci natomiast, którzy starają się "dobrze czynić akumowi... po śmierci nie zmartchwystaną."), obelżywie nazywać ich religijne symbole, święta itd. (święta Bozego Narodzenia to "nital"-wytępienie, Wielkanoc-"kesach"-szubienica, nabożeństwa to "mezabbechim"-gnojenie, chrześcijanski krzyż to nic innego jak obraz powieszonego, marność, gwiazda, bożek, księża są "komarim"-wróżbiarzami, a kościół to "turaf szel lecim" - dom sromoty wyszydzonych). • Re: Talmud o chrzescijanach blazar 22.12.06, 22:31 + odpowiedz Może ja rozszerzę tłumaczenie : Talmud stanowi objaśnienie żydowskiego Pisma Świętego - Tanach (chodzi oczywiście tylko o Stary Testament). W skład Talmudu wchodzą Miszna (zawiera tekst prawa) i Gemara (komentarze i objaśnienia). Jest sześć głównych części, które dzielą się na księgi, a te na rozdziały.Co zatem głosi Talmud, iż jego nauki są tak fundamentalne dla judaizmu? Rozpatrzmy to w ogólnych kategoriach. Majętności gojów są rzeczą niczyją. Talmud: "Majętności goja są dla Żyda, narodu wybranego, jako rzecz niczyja, a jeżeli pierwszy na nich rękę położy, będą jego na zasadzie prawa dawności Chazaka" (Miszna Baba, Batra 3,1). "Majętności gojów są jak pustynia, kto je zajął, niech je posiada" (Baba, Batra 54b). Nie wolno dla chwały bożej płacić gojowi należności, o których zapomniał. Jeżeli Żyd odbiera pieniądze od nieżyda przez Żyda posłańca, a nieżyd się pomylił i dał za dużo, nadwyżka należy do posłańca chyba, że tego nie zauważył, bo w tym wypadku należy do posyłającego. Nie wolno tak postępować z Żydem. Kradzież własności goja nie jest przestępstwem. Żyd nie może ukraść czegos, co należy do niego. Nie wolno oddawać zguby goja chyba, że przyniosłoby to korzyści. Nie trzeba oddawać długu spadkobiercom goja. Oszustwo na goju nie jest przestępstwem. Kto przysiągł wobec goja, celnika lub rozbójnika, za wiarołomstwo nie odpowiada. Żyd może goja zabić bezkarnie, a goj nie może pozbawić życia Żyda. Talmud mówi bowiem: "Wy (Izraelici), wy owce moje, owce mojego pastwiska, ludźmi jesteście, wy nazywacie się ludźmi, narody świata jednak nie nazywają się ludźmi, lecz bydlętami". Jeżeli goj zabił goja lub Żyda, to odpowiada, jeżeli Żyd zabił goja nie odpowiada. Ewentualny sąd nad zabójcą goja pozostawia się niebu, nie sądowi ludzkiemu. Chrześcijanie są nazywani w Talmudzie w różny sposób - Nocrim (nazareńczycy), a także nazwami określającymi ogólnie nie-Żydów: akum, minim, edom (coś jak bękart) i goim. Chrześcijanie są ukazani jako mordercy i wyznawcy bałwanów: "Nie będzie się człowiek (czyli Żyd - przyp. mój) przyłączał do nich (czyli pogan - przyp. mój), ponieważ podejrzewani są oni o zbrodnie rozlewu krwi" (Aboda 22a). Ponadto są to dewianci i zboczeńcy, degeneraci: "Nie należy umieszczać zwierząt w zagrodach gojów, ponieważ podejrzewani są o skłonność do czworonożnych, i niech kobieta (czyli Żydówka - przyp. mój) nie łączy się z nimi,ponieważ są podejrzani o popęd do rozpusty" (Aboda 15b). Jeżeli "goje przyjdą do domu swego bliżniego, by cudzołożyć z ich żonami i w domu ich nie znajdują, wchodzą w związek zamiast z nimi - z bydlętami tam będącymi" (Aboda 22b). Chrześcijanie są nieczyści, bo spożywają nieczyste rzeczy i nie są obrzezani (Szabbat 145b). Wegług komentarza do Szulchan aruchu-Biur hetib do rzeczy nieczystych należy pies, osioł, świnia, koń, wielbłąd i goj. "Stworzył ich (Bóg) w kształcie ludzi na cześć Izraela, nie są bowiem stworzeni akum w innym celu, jak dla służenia im (Żydom) dniem i nocą; i nie można im dać nigdy spoczynku od tej ich niewoli. Nie przystoi bowiem synowi króla (Izraelicie), by mu służyły zwierzęta we własnej postaci, lecz zwierzęta w postaci ludzkiej" (Midrasz Talpioh 255b). "Stosunek płciowy goja jest jak parzenie się zwierzęcia" (Sanherid 74b, Tosefta). "Nasienie obcego jest nasieniem zwierzęcym" (Kutebot 3b, Tofesta). "Goje są potomkami Samaela, czyli wodza duchów nieczystych, który zwiódł Ewę" (Zohar 1,28b). "Pokolenie w ten sposób powstałe do tego stopnia jest plugawe, że może być porównane do nawozu" (Orach chaiim 55,20). "Ciała gojów są pegarim, to jest w niczym nie różnią się od ścierwa zdechłych zwierząt" (Jore dea 337,1). "...a dusze do tego stopnia plugawe, że zanieczyszczają każdego, kto się do nich zbliży" (Zohar I 46b, 47a). "Domy gojów są domami zwierząt, ponieważ sami chrześcijanie nie są godni nazwy człowieka, bo są to najoczywistrze bydlęta na zewnątrz tylko podobne do ludzi" (Midrasch Talpioh f. 255d). "Płodzą się oni na kształt zwierząt" (Sanhedri 74b Tezepoth). "Tylko Żydzi są ludźmi, goje nie są ludźmi, tylko bydłem" (Keritot 6b). "Goje zostali stworzeni, by służyć Żydom jako niewolnicy" (Midrasch Talpioh 225). "Stosunek seksualny z gojem jest jak stosunek ze zwierzęciem" (Ketubot 3b). "Trzeba unikać gojów nawet bardziej niż chorych świń" (Orach Chalim 57,6a). "Przyrost naturalny gojów musi być drastycznie ograniczony" (Zohar 11,4b). "Zakazano wam litować się nad innowiercami" (Jad Chazaka). "Ci, którzy starają się dobrze czynić akumowi, (...)po śmierci nie zmartwychwstaną" (Zohar, 1,25b). "Zniszcz życie klifot (tj. niewiernych) i zabij je; będziesz bowiem miły Majestatowi Boskiemu, jako ten, który składa ofiarę kadzidła" (Sefer 177b). Ponadto dusze gojów pochodzą od diabła, a nawet najlepszy wśród gojów zasługuje tylko na śmierć. Święta chrześcij Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n Re: przeczytajcie w koncu to co zydzi o nas mysla 25.12.06, 15:46 • Re: Talmud o chrzescijanach blazar 22.12.06, 22:31 + odpowiedz Może ja rozszerzę tłumaczenie : Talmud stanowi objaśnienie żydowskiego Pisma Świętego - Tanach (chodzi oczywiście tylko o Stary Testament). W skład Talmudu wchodzą Miszna (zawiera tekst prawa) i Gemara (komentarze i objaśnienia). Jest sześć głównych części, które dzielą się na księgi, a te na rozdziały.Co zatem głosi Talmud, iż jego nauki są tak fundamentalne dla judaizmu? Rozpatrzmy to w ogólnych kategoriach. Majętności gojów są rzeczą niczyją. Talmud: "Majętności goja są dla Żyda, narodu wybranego, jako rzecz niczyja, a jeżeli pierwszy na nich rękę położy, będą jego na zasadzie prawa dawności Chazaka" (Miszna Baba, Batra 3,1). "Majętności gojów są jak pustynia, kto je zajął, niech je posiada" (Baba, Batra 54b). Nie wolno dla chwały bożej płacić gojowi należności, o których zapomniał. Jeżeli Żyd odbiera pieniądze od nieżyda przez Żyda posłańca, a nieżyd się pomylił i dał za dużo, nadwyżka należy do posłańca chyba, że tego nie zauważył, bo w tym wypadku należy do posyłającego. Nie wolno tak postępować z Żydem. Kradzież własności goja nie jest przestępstwem. Żyd nie może ukraść czegos, co należy do niego. Nie wolno oddawać zguby goja chyba, że przyniosłoby to korzyści. Nie trzeba oddawać długu spadkobiercom goja. Oszustwo na goju nie jest przestępstwem. Kto przysiągł wobec goja, celnika lub rozbójnika, za wiarołomstwo nie odpowiada. Żyd może goja zabić bezkarnie, a goj nie może pozbawić życia Żyda. Talmud mówi bowiem: "Wy (Izraelici), wy owce moje, owce mojego pastwiska, ludźmi jesteście, wy nazywacie się ludźmi, narody świata jednak nie nazywają się ludźmi, lecz bydlętami". Jeżeli goj zabił goja lub Żyda, to odpowiada, jeżeli Żyd zabił goja nie odpowiada. Ewentualny sąd nad zabójcą goja pozostawia się niebu, nie sądowi ludzkiemu. Chrześcijanie są nazywani w Talmudzie w różny sposób - Nocrim (nazareńczycy), a także nazwami określającymi ogólnie nie-Żydów: akum, minim, edom (coś jak bękart) i goim. Chrześcijanie są ukazani jako mordercy i wyznawcy bałwanów: "Nie będzie się człowiek (czyli Żyd - przyp. mój) przyłączał do nich (czyli pogan - przyp. mój), ponieważ podejrzewani są oni o zbrodnie rozlewu krwi" (Aboda 22a). Ponadto są to dewianci i zboczeńcy, degeneraci: "Nie należy umieszczać zwierząt w zagrodach gojów, ponieważ podejrzewani są o skłonność do czworonożnych, i niech kobieta (czyli Żydówka - przyp. mój) nie łączy się z nimi,ponieważ są podejrzani o popęd do rozpusty" (Aboda 15b). Jeżeli "goje przyjdą do domu swego bliżniego, by cudzołożyć z ich żonami i w domu ich nie znajdują, wchodzą w związek zamiast z nimi - z bydlętami tam będącymi" (Aboda 22b). Chrześcijanie są nieczyści, bo spożywają nieczyste rzeczy i nie są obrzezani (Szabbat 145b). Wegług komentarza do Szulchan aruchu-Biur hetib do rzeczy nieczystych należy pies, osioł, świnia, koń, wielbłąd i goj. "Stworzył ich (Bóg) w kształcie ludzi na cześć Izraela, nie są bowiem stworzeni akum w innym celu, jak dla służenia im (Żydom) dniem i nocą; i nie można im dać nigdy spoczynku od tej ich niewoli. Nie przystoi bowiem synowi króla (Izraelicie), by mu służyły zwierzęta we własnej postaci, lecz zwierzęta w postaci ludzkiej" (Midrasz Talpioh 255b). "Stosunek płciowy goja jest jak parzenie się zwierzęcia" (Sanherid 74b, Tosefta). "Nasienie obcego jest nasieniem zwierzęcym" (Kutebot 3b, Tofesta). "Goje są potomkami Samaela, czyli wodza duchów nieczystych, który zwiódł Ewę" (Zohar 1,28b). "Pokolenie w ten sposób powstałe do tego stopnia jest plugawe, że może być porównane do nawozu" (Orach chaiim 55,20). "Ciała gojów są pegarim, to jest w niczym nie różnią się od ścierwa zdechłych zwierząt" (Jore dea 337,1). "...a dusze do tego stopnia plugawe, że zanieczyszczają każdego, kto się do nich zbliży" (Zohar I 46b, 47a). "Domy gojów są domami zwierząt, ponieważ sami chrześcijanie nie są godni nazwy człowieka, bo są to najoczywistrze bydlęta na zewnątrz tylko podobne do ludzi" (Midrasch Talpioh f. 255d). "Płodzą się oni na kształt zwierząt" (Sanhedri 74b Tezepoth). "Tylko Żydzi są ludźmi, goje nie są ludźmi, tylko bydłem" (Keritot 6b). "Goje zostali stworzeni, by służyć Żydom jako niewolnicy" (Midrasch Talpioh 225). "Stosunek seksualny z gojem jest jak stosunek ze zwierzęciem" (Ketubot 3b). "Trzeba unikać gojów nawet bardziej niż chorych świń" (Orach Chalim 57,6a). "Przyrost naturalny gojów musi być drastycznie ograniczony" (Zohar 11,4b). "Zakazano wam litować się nad innowiercami" (Jad Chazaka). "Ci, którzy starają się dobrze czynić akumowi, (...)po śmierci nie zmartwychwstaną" (Zohar, 1,25b). "Zniszcz życie klifot (tj. niewiernych) i zabij je; będziesz bowiem miły Majestatowi Boskiemu, jako ten, który składa ofiarę kadzidła" (Sefer 177b). Ponadto dusze gojów pochodzą od diabła, a nawet najlepszy wśród gojów zasługuje tylko na śmierć. Święta chrześcijan są lżone takimi nazwami jak "nital" - wytępienie (Boże Narodzenie), "kesach" - szubienica (Wielkanoc), dodatkowo msze są "mezabbechim" - gnojeniem, a kościoły "turaf szel lecim" - domami sromoty wyszydzonych. Największą jednak nienawiścią darzą Żydzi krzyż i Chrystusa (o czym mogliśmy się przekonać na Żwirowisku). Krzyż bowiem to obraz powieszonego, marność, gwiazda, bożek i zgorszenie. Jezus określany jest jako Jeszu, co u Żydów do dziś jest największym przekleństwem i oznacza "niech będzie wymazane imię jego i pamięć jego"). Poza tym mój Bóg to "syn z nieprawego łoża" (czyli po polsku skur..syn!!!), syn menstruującej, głupiec, kuglarz, uwodziciel, bałwochwalca, pogrzebany w piekle wśród ekskrementów. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=54384926&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n tp. to jest "dobre"...wlasnie tak jak pisalem ... 25.12.06, 15:52 Nie wolno dla chwały bożej płacić gojowi należności, o których zapomniał. Jeżeli Żyd odbiera pieniądze od nieżyda przez Żyda posłańca, a nieżyd się pomylił i dał za dużo, nadwyżka należy do posłańca chyba, że tego nie zauważył, bo w tym wypadku należy do posyłającego. Nie wolno tak postępować z Żydem. Kradzież własności goja nie jest przestępstwem. Żyd nie może ukraść czegos, co należy do niego. Nie wolno oddawać zguby goja chyba, że przyniosłoby to korzyści. Nie trzeba oddawać długu spadkobiercom goja. Oszustwo na goju nie jest przestępstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n to jest "dobre"...ze strony postkomuchow.... 25.12.06, 15:59 Ideologia chrześcijańska rozeszła się z żydowską na punkcie pojmowania boga. Kiedy według chrześcijan Jahwe jest ojcem wszystkich ludzi, to zdaniem Żydów jest on wyłącznie bogiem Izraela, a wrogiem reszty narodów. Z tej naczelnej zasady wynikają inne, a przede wszystkim pojęcie duszy goja i Żyda. U Żydów dusza ludzka ma pięć nazw: Nefesz – jako dusza człowieka lub zwierzęcia. Neszama – skłonności przyrodzone, natura ludzka. Chaja – żyjąca kiedy ciało umiera. Ruach – duch. Jechida – jedyna, niepodobna do innych części istoty ludzkiej. Otóż Żydzi uważają, że mają duszę innego pochodzenia niż pozostali ludzie. Tylko ich dusza jest pochodzenia boskiego, a dusze gojów nie powstały z emanacji boskiego ducha. Dlatego, ich zdaniem, inne narody są nieczyste. Następstwem takiego pojmowania istoty duszy gojowskiej i duszy Żyda, jest przekonanie, że "człowiekiem w ścisłym znaczeniu tego słowa, jest tylko Żyd, a goj istotą równą zwierzęciu." www.alternatywa.com/modules.php?name=News&file=article&sid=465 Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Wielbny Pralat i Ojciec Dyrektor ... hehe! 25.12.06, 16:04 To symbole Pomrocznej i tego calego Ciemnogrodu! Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n dowcip ... 25.12.06, 16:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=1749&wv.x=2&a=54390733 Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: dowcip ... 25.12.06, 16:09 A ja do dzis nie wiem co siem stalo z kasom na "ratowanie" Stoczni ... Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n zastanow sie jak powstala Z-ka, RFM, TVN i Polsat 25.12.06, 16:16 Z-ka interwencja samego Michnika.... Polsat "waidomo".... RMF i TVN z tajnych machinacji postkomuchow.... ta stocznia to maly pikus, zwlaszcza ,ze WSZYSCY darczyncy sa WDZIECZNI Rydzowi...(pozwu - zdaje sie - o zwrot nawet 1-nej cegielki nie ma i nie bylo) Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Ale Radyjo to bylo cacy, hehe! 25.12.06, 16:17 Przependzic tych czarnych bydlakow i po sprawie! Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n Niezalezne radyjo...a teraz odprez sie....>> 25.12.06, 16:28 Autor: palnick Data: 23.12.06, 00:21 skasujcie post - Ksiądz, rabin i pastor baptystów spotykali się dwa, trzy razy w tygodniu na pogawędki. Pewnego dnia ktoś z nich rzucił hasło, że głoszenie ludziom Bożego Słowa nie jest wcale takie trudne. Prawdziwym wyzwaniem byłoby nawrócenie niedźwiedzia. Od słowa do słowa, no i cała trójka postanowiła przeprowadzić eksperyment. Każdy z nich miał pójść do lasu i spróbować nawrócić niedźwiedzia. Tydzień później cała trójka spotkała się ponownie, by zdać relację pozostałym. Ksiądz z ręką na temblaku, bandażami na głowie i opierając się na kulach rozpoczął swoją relację: - Poszedłem do lasu, by znaleźć to zwierzę. Gdy już go zobaczyłem, zacząłem czytać mu katechizm. Ta bestia nie chciała jednak słuchać i machnęła mi łapą prosto w twarz, po czym rzuciła się na mnie. Długo nie myśląc chwyciłem za wodę święconą i... niech będą pochwaleni Wszyscy Święci, niedźwiedź stał się potulny jak baranek. W przyszłym tygodniu biskup ma mu udzielić pierwszej komunii. Kolejną relację zdał pastor. Siedząc na wózku inwalidzkim z ręką i dwiema nogami w gipsie oraz kroplówką u boku duchowny zaczął swą opowieść: - Cóż bracia, jak wiecie my nie kropimy, lecz zanurzamy! Poszedłem więc do lasu i spotkałem niedźwiedzia. Wówczas zacząłem mu czytać ze Świętej Księgi, to jest ze Słowa Bożego. Lecz to zwierzę nie chciało mieć ze mną nic do czynienia. Złapałem go więc i zaczęliśmy się tarzać to w jedną stronę to w drugą, przez jedno wzgórze i drugie, aż dotarliśmy do potoku. Trzymałem go mocno, zanurzyłem i ochrzciłem jego włochatą duszę. Wtedy on stał się jak baranek i resztę tygodnia spędziliśmy w społeczności, mając ucztę duchową na gruncie Słowa Bożego. Gdy pastor skończył, spojrzał wraz z księdzem w dół na rabina, który leżał na łóżku szpitalnym. Będąc cały zabandażowany, mając nogę na wyciągu i będąc podłączonym do specjalistycznej aparatury monitorującej rabin spojrzał w górę na swoich kompanów i rzekł: - Zanurzenie to jeszcze nic! Spróbujcie obrzezać tę włochatą bestię! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=1749&wv.x=2&a=54390733 Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil poczytaj troche o dzialalnosci ks. Jankowskiego 27.12.06, 12:20 w Trojmiescie Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Będzie miał pewnie przerąbane jak ks. Burzyca 27.12.06, 12:52 www.gazetawyborcza.pl/1,76842,3767936.html który też chciał coś zrobić dla innych Odpowiedz Link Zgłoś