tomek6665 05.01.07, 14:11 myślał chłopina że zabłyśnie , a tu taka wtopa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek6665 Re: OszczercaTerlikowski traci nerwy na TVN - 05.01.07, 14:13 pismak nie wierzy ubekom, ale wierzy dokumentom , ktrórzy oni tworzyli jeszcze gó..jad śmie się na papieża powoływać Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: OszczercaTerlikowski traci nerwy na TVN - 05.01.07, 14:14 płacze bo Wielgus będzie metropolitą warszawskim Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Mówi o klice w piuskach. 05.01.07, 14:15 Ktoś spodziewał się po takim kotoliku takich słów? W dodatku chwali Gocłowskiego i Życińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: OszczercaTerlikowski traci nerwy na TVN - 05.01.07, 14:15 Miał swojego kandydata? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Terlikowski: 05.01.07, 14:16 Kościoły są tylko dla biskupów. To jakiś nawiedzony lewak, komunista i chory antyklerykał. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: OszczercaTerlikowski traci nerwy na TVN - 05.01.07, 14:17 święty wydaje się człowiek - tak oskarzać Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Kontunuuj :) 05.01.07, 14:20 co tu pisać? walił w pulpit jak Gomółka na przemówieniach Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Kontunuuj :) 05.01.07, 14:24 teraz widać że akcja miała służyć , by zatrzymać awans Wielgusa a to się nie udało dlatego taki wściekły Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Kontunuuj :) 05.01.07, 14:26 nie ma żadnych raportów Wielgusa to że podpisał ,że będzie współpracował o niczym nie świadczy żeby uzyskać możliwość wyjazdu , myślę ,że taki dokument podpisało wielu zeby się odczepili, a i tak potem mieli to w nosie Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda On zadał takie pytanie 05.01.07, 14:28 "- Sprawa prawdopodobnie zostanie zamknięta pytaniem: Komu bardziej ufacie: Ojcu Świętemu czy ubeckim dokumentom? - dodał." serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62266,3802500.html Ja bardziej ufam papiezowi, on chyba ubekom. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar Re: OszczercaTerlikowski traci nerwy na TVN - 05.01.07, 14:20 Tście se pogadali. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Oszczercą jesteś Ty! 05.01.07, 14:31 Terlikowski był bardzo emocjonalny ale ma 100% racji! Jeśli dzisiaj abp Wielgus zostanie formalnym szefem archidiecezji warszawskiej to skompromituje nie tylko siebie ale i Kościół Polski. Będzie to dowód na to, że hierarchowie nasi nie umieją sobie poradzić w sprawie bardzo poważnej ale jednak nie trudnej! www.polskieradio.pl/trojka/salon/ fragment: Krzysztof Piesiewicz: - Nie. Nie miałem okazji poznać. Ale mniej więcej orientuję się w polskim Kościele i wiem kto to jest. Jest to wstrząsające, żeby człowiek o takiej wiedzy, wrażliwości i świadomości publicznej i kościelnej mógł "pchać się" na to stanowisko, mając tego rodzaju obciążoną kartotekę. Tym bardziej, że już w sierpniu tego roku musiały do niego dotrzeć sygnały, iż ktoś coś wie na ten temat. A więc co? Chce szkodzić archidiecezji płockiej, która ma takich bohaterów, jak abp Juliusz Nowowiejski zamęczony i inni, wielkie postacie z archidiecezji płockiej, który chce przyjść na miejsce po Wyszyńskim, po Glempie, po Hlondzie tutaj do Warszawy? A więc co? W sposób świadomy chce szkodzić polskiemu Kościołowi i Polakom? Czyli, jak jest wielkie wyparcie? Ja te pytania muszę sobie stawiać. Ale muszę sobie postawić następne pytanie, bo ja pewnych rzeczy nie rozumiem. W art. 7 Konkordatu, który obowiązuje między Stolicą Apostolską a Polską jest zapis, że mianowanie, odwoływanie biskupów należy wyłącznie do Stolicy Apostolskiej. Ale w tym samym artykule mówi się o tym, że w odpowiednim czasie, poprzedzającym ogłoszenie nominacji biskupa diecezjalnego, Stolica Apostolska poda jego nazwisko do poufnej wiadomości rządu RP. Dołożone zostaną starania, aby to powiadomienie nastąpiło możliwie wcześnie. Ja bym chciał wiedzieć, czy był zrealizowany ust. 4 art. 7. A jeżeli był zrealizowany, to co się działo. W interesie państwa polskiego, w interesie polskiego Kościoła, w interesie wiarygodności osób pełniących takie funkcje, jak kiedyś interrex RP, a więc Prymas Polski, mieszkający na ul. Miodowej - ja bym chciał wiedzieć, czy to wszystko zostało zrealizowane, a jeżeli zostało zrealizowane, to w jakiej formie. Przede wszystkim są odpowiednie organy państwa. Ja znam komentarz do art. 7, związany z Prawem Kanonicznym, że ten artykuł jest po to, aby można było wyeliminować wszelkie zagrożenia związane z tą nominacją, a więc nie kanoniczne, tylko zagrożenia wynikające ze sfery publicznej, ze sfery bezpieczeństwa w życiu publicznym. Krzysztof Skowroński: - Czyli uważa Pan, że mogło nastąpić jakieś niedopatrzenie ze strony organów państwa? Krzysztof Piesiewicz: - Nie. My musimy mieć wyjaśnione. Krzysztof Skowroński: - Czyli te pytania należy zadać rządzącym. Krzysztof Piesiewicz: - Musimy uderzyć się w pierś i powiedzieć: zostały niedopełnione jakieś podstawowe rzeczy, związane z tak ważną sprawą, jak autorytet Kościoła, autorytet tych funkcji pełnionych w Kościele. Odpowiedz Link Zgłoś