Dodaj do ulubionych

Apage Byrcyn

IP: 10.1.12.* 19.11.01, 10:53
Notatka z 19 listopada w Gazecie na temat "na obietnicach ministra ochrony środowiska się skończyło"
świadczy, że autor tego artykułu też dał się podejść emicjom a nie wszedł głębiej w temat. Może "Gazeta"
zafundowałaby bilet kolejowy dziennikarzowi, żeby lepiej zobaczył, co się naprawdę dzieje? Byrcyna
rzeczywiście media wykreowały na mesjasza Tart i męczennika w służbie przyrody. Niestety, to nie jest tak do
końca i wcale nie dziwię się min. Żeliichowskiemu, że najpierw płomiennie stawał w obronie Byrcyna. Dobrze to
też świadczy o resorcie, że dokonał analizy na miejscu i podjął odważną decyzję o zmianie swojej decyzji.
Wystarczy trochę znać panów WGB i PS, żeby zorientować się, który z większym zaangażowaniem i szczerze
walczy o Tatry.
Tak więc, szanowny autorze artykułu. Tatry to nie tylko łatny kawałek ziemii ale i trudny, bardzo trudny temat do
opisania. Proponuję przestudiować - choćby po tytułach - Encyklopedię Tatrzańską. Tatry to tygiel historyczno -
ekologiczno - etnoraficzno - polityczny i żeby o nich pisać, warto się choćby tam przejechać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zakopian Popieram IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 12:19
      Popieram. Ja też jestem dziennikarzem, a nie wtrącam w to, kto będzie
      dyrektorem Białowieskiego albo Kampinowskiego Parku Narodowego. Nie zabieram
      głosu, bo nie znam ludzi i podłoża ewentualnych konfliktów.
      Zgoda panie Wajrak. Wielu górali to rzeczywiście pazerni egoiści, dla
      których przyroda niewiele znaczy, ale Byrcyn też jest góralem. Może dlatego
      zatrudnia w parku swoją siostrę, szwagra, siostrzeńca, żonę kuzyna i kilku
      innych członków rodziny, którzy pracują jako leśnicy, a są weterynarzami albo
      stolarzami.
      Wiele piszecie (dziennikarze z Warszawy) o dewastowaniu Tatr przez PKL,
      wspólnotę itp. Obejrzyjcie sobie Dolinę Kościeliską. Pod nadzorem Byrcyna
      wybudowano tam na szlaku kilka betonowych mostów o nośności 16 ton (!).
      Pracownicy TPN zajmujący się ochroną jaskiń twierdzą, że dolina została
      zdewastowana. Takich przykładów jest wiele. Nie ma ludzi bez skazy i dziwi
      mnie, że dziennikarze tacy jak pan, panie Wajrak, nie mogą tego zrozumieć.
      Paweł Skawiński jest znacznie lepszym ochroniarzem od Byrcyna i potwierdzi to
      każdy mieszkaniec Zakopanego. Jest przeciwnikiem olimpiady, wyłączeń z parku
      i "byrcynowych" inwestycji w Tatrach. Samorządowcy się cieszą, ale 11 lat temu,
      kiedy dyrektorem został Byrcyn, też wszyscy bardzo się cieszyli...
      I jeszcze jedno. Tak naprawdę parkiem rządzi ministerstwo i wystarczy drugi
      Tokarczuk, żeby Tatrom zaszkodzić. Dyrektor nie ma wtedy nic do powiedzenia.
      Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Pozdrawiam i zapraszam do Zakopanego.
    • Gość: JA Apage Byrcyn - DO ŚWISTAKÓW IP: *.*.*.* 19.11.01, 12:57
      I STARCZY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka