stan_iszkis 24.01.07, 10:26 Ciekawe, czy nasze lustracyjne szwadrony zajrza do teczki niedoszlego laureata nagrody Nobla. Bo niby czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artsg Re: lustracja posmiertna? 24.01.07, 10:28 stan_iszkis napisał: > Ciekawe, czy nasze lustracyjne szwadrony zajrza do teczki niedoszlego > laureata nagrody Nobla. Bo niby czemu nie? > Z zadziwiającą swobodą niedoszły laureat mógł jeździć po całym świecie, gdy inni musieli iść na współpracę ze służbami. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: lustracja posmiertna? 24.01.07, 10:31 artsg napisał: ale maly jestes artsg, okazujesz sie kompletnym zerem Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: lustracja posmiertna? 24.01.07, 10:35 > ale maly jestes artsg, okazujesz sie kompletnym zerem Nie po raz pierwszy zreszta. Jego kanaliowatosc wychodzi prawie przy kazdym poscie. Znowu zmarnowal okazje, zeby siedziec cicho... F. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: lustracja posmiertna? 24.01.07, 10:37 Cos mi sie przypomina, ze juz probowali za zycia, ale nic nie znalezli, tylko troche popluli. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: lustracja posmiertna? 26.01.07, 17:19 ddb2 napisała: > Cos mi sie przypomina, ze juz probowali za zycia, ale nic nie znalezli, tylko > troche popluli. Bo to zalezy kto strzeze tajemnic i kto udostepnia "tajne lamane przez poufne". I zalezy tez od tego kto komisyjnie przeglada takie zasoby. Nie kazdy kto szuka znajduje lub chce znalezc. Czasem nie trzeba szukac. Prawda lezy na ulicy i smieje sie od ucha do drugiego ucha. Nie lubie karierowiczow bez kregoslupa, nawet utalentowanych. Niech im ziemia lekka bedzie mimo wszystko. Jestesmy tylko ludzmi. Ale tylko niektorym chce sie uscisnac reke z szacunkiem. Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: lustracja posmiertna? 24.01.07, 10:36 scoutek napisała: > artsg napisał: > > ale maly jestes artsg, okazujesz sie kompletnym zerem Jak widać raporty z trzeciego świata też WSIowym były potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: lustracja posmiertna? 24.01.07, 10:39 o szacunku dla Zmarlego nie wspomne pomijajac fakt, ze nawet jeszcze nie bylo pogrzebu zwykla swinia z ciebie artsg Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: lustracja posmiertna? 24.01.07, 10:45 scoutek napisała: > o szacunku dla Zmarlego nie wspomne > pomijajac fakt, ze nawet jeszcze nie bylo pogrzebu > > zwykla swinia z ciebie artsg "Kapuscinski wyrazal jedno zyczenie: "Chcialbym calym soba, jako czlonek Partii, sluzyc niesmiertelnej idei Stalina" Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Tylko barbarzyńcy nękali zmarłych a i to 24.01.07, 10:53 artsg napisał: > Jak widać raporty z trzeciego świata też WSIowym były potrzebne. Nie wszyscy. Tylko wyjątkowe kanalie. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Tylko barbarzyńcy nękali zmarłych a i to 24.01.07, 10:56 hummer napisał: > artsg napisał: > > > Jak widać raporty z trzeciego świata też WSIowym były potrzebne. > > Nie wszyscy. Tylko wyjątkowe kanalie. > Niepokornego dziennikarza władza komunistyczna w świat wysyła, zastanawiajace? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Pelna zgoda tylko kanalie. Jedna kanalia w GW 24.01.07, 11:47 podprowadzala wdowe po Herbercie w wywiadzie, aby ta zasugerowala jego chorobe psychiczna .... hummer napisał: > artsg napisał: > > > Jak widać raporty z trzeciego świata też WSIowym były potrzebne. > > Nie wszyscy. Tylko wyjątkowe kanalie. > Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan Re: Pelna zgoda tylko kanalie. Jedna kanalia w GW 26.01.07, 00:32 frank_drebin napisał: > podprowadzala wdowe po Herbercie w wywiadzie, aby ta zasugerowala jego chorobe > psychiczna .... > hummer napisał: > To nie czytaj szmaciarzu GW, polaczyno ze slumsów. I że zacytuję twojego idola " Spieprzaj dziadu". Odpacykuj sie wreszcie od nas gnojku i ni ucz patriotyzmu. Za ile dolarków Polskę sprzedałeś? I masz jeszcze czelnośc nas pouczać o patriotyzmie? Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: lustracja posmiertna? 26.01.07, 00:19 artsg napisał: > > > > Jak widać raporty z trzeciego świata też WSIowym były potrzebne. Tak a propos to WSI powstało w 1991, wsiowy towarzyszu:) Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: lustracja posmiertna? 26.01.07, 18:00 > Tak a propos to WSI powstało w 1991, wsiowy towarzyszu:) A Kapuściński zmarł ledwie kilka dni temu Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra Manipulatoriada czyli Profanacja zwłok 24.01.07, 10:39 wpisałem Herbert - wpisałem Michnik - wpisałem wyborcza i jest www.polonica.net/WlademarLysiak_Herbert_Michnik.htm potrafisz wyciągnąć wnioski ?? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda ... i jest Łysiak :))) 24.01.07, 10:44 Gratuluję "wiarygodnych" autorytetów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra re kontra oraz kwestia czasu 24.01.07, 10:49 woda.woda napisała: > Gratuluję "wiarygodnych" autorytetów :)) czy wiesz co oznacza termin nie tylko brydźowy re kontra ? Dlatego przypomniałem to i owo. czy przeszłość autorytetów ma być tajną ? Zafałszowane Lawina i kamienie prawdy nie są w stanie przykryć prawdy - kwestia czasu Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: re kontra oraz kwestia czasu 24.01.07, 10:51 > czy przeszłość autorytetów ma być tajną ? Nie, przeszłość Łysiaka nie jest tajna, choć on pewnie wolałby pisać ją sam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra manowce pod wodą 24.01.07, 10:54 woda.woda napisała: > > czy przeszłość autorytetów ma być tajną ? > > Nie, przeszłość Łysiaka nie jest tajna, choć on pewnie wolałby pisać ją sam :) jak prawie zawsze chcesz mnie zwieść na manowce polemiczne, nei ta pora, ale tutaj masz swoich intelektualistów - żałosny poziom forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=56058061 Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Cytowanie samego siebie to pycha. 24.01.07, 10:56 Zacytuj kogoś mądrego :) Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra Re: Cytowanie samego siebie to pycha. 24.01.07, 10:57 woda.woda napisała: dziecinko miła, zbyt pospiesznie napisałąś: "Cytowanie samego siebie to pycha" nijak się ma to do tego co napisałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra jeżeli czujesz się na siłach tłumaczyć te brednie 24.01.07, 11:03 to było w związku z wczorajszą wymianą zdań wczoraj miałaś przyjemnoiść wymienić ze mną kilka zdań - w związku z tym dałem link do następn76ych głupot twoich autorytetów naukowych - litościowie nie napiszę co wczoraj pisano o Kuleszy a ponadto doba ma zaledwie 24 godziny, więc muszę znikać z tego wątku ale jeżeli własną piersią zaczniesz bronić Zolla czy innego Kuleszy, jeżeli czujesz się na siłach tłumaczyć ich brednie to znajdę chwilę czasu Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda widzisz, to jest tak, 24.01.07, 11:05 że tobie wolno pisać, co chesz, natomiast inni nie maja obowiązku podejmować z tobą rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
joella.r i co zrobisz z tą prawdą? do czego ma słuzyć? 24.01.07, 10:53 skąd wiesz, co jest prawdą poza tym? z ukochanych teczek? Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra o ukochaniu 24.01.07, 11:00 joella.r napisała: > skąd wiesz, co jest prawdą poza tym? postanowiłem przypomnieć o nagonce na jeszcze nie ostygłego Herberta gdyż Scotek pozwolił sobie napisać o forumowiczu: "ale maly jestes artsg, okazujesz sie kompletnym zerem" przecież w tren sposób napisałą o swoich kamratach z czerskiej > z ukochanych teczek? skąd takie info? Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra Re: Nie było żadnej nagonki 24.01.07, 11:04 jestem herbertologiem, więc nie rożśmieszaj mnie swoją niewinną naiwnością :) Odpowiedz Link Zgłoś
joella.r o teczkach to było pytanie ogólne 24.01.07, 11:14 chyba nie zaprzeczysz, że tworzą w Polsce od dłuższego czasu atmosferę Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: o ukochaniu 24.01.07, 11:16 rekontra napisał: > postanowiłem przypomnieć o nagonce na jeszcze nie ostygłego Herberta gdyż Scote > k > pozwolił sobie napisać o forumowiczu: > "ale maly jestes artsg, okazujesz sie kompletnym zerem" nie bralam udzialu w "nagonce" na Herberta tak zachowuja sie wylacznie hieny w typie artsg a mienia sie chrzescijanami, katolikami i co tam jeszcze.... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska rekontra,spójrz w lustro! 24.01.07, 11:09 "Jedyna metoda kontrowania żywego - oczerniać. Jedyna sensowna metoda przeciwko zmarłemu - neutralizowac procesem reinterpretacji jego poglądow." To przywołany tu przez "rekontra" Waldemar Łysiak, wyjęłam owe dwa zdania z linku podanego przez forumowicza, aczkolwiek Lysiak pisze o Herbercie. A swoją drogą, czytajac zaproponowany tu tekst Łysiaka, mogę stwierdzic, ze stalinizm nie umarł. Zmartwychwstał... Nie mam racji "rekontra"? Spójrz w lustro! Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra recepta 24.01.07, 11:10 joannabarska napisała: > "Jedyna metoda kontrowania żywego - oczerniać. Jedyna sensowna metoda przeciwko > > zmarłemu - neutralizowac procesem reinterpretacji jego poglądow." To > przywołany tu przez "rekontra" Waldemar Łysiak, wyjęłam owe dwa zdania z linku > > podanego przez forumowicza, aczkolwiek Lysiak pisze o Herbercie. A swoją drogą, > > czytajac zaproponowany tu tekst Łysiaka, mogę stwierdzic, ze stalinizm nie > umarł. Zmartwychwstał... Nie mam racji "rekontra"? Spójrz w lustro! a może receptą jest prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra chociażby 24.01.07, 11:28 co to jest prawda ? czy zakazane jest mówienie PRAWDY, że pisał wiesze o Stalinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra errata 24.01.07, 11:29 rekontra napisał: > co to jest prawda ? > > > czy zakazane jest mówienie PRAWDY, że pisał wiesze o Stalinie ? wiem, że pisał wiesze o Dzierżynskim w latach stalinowskich - mówiłem już, że doba ma zaledwie 24 godziny stąd pomyłka z pośpiechu Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: errata 24.01.07, 11:35 A niechby i pisał. Jakie to ma dzis znaczenie? Żadne. Jasne, że mozna każdemu wyciągać z przeszłości rózne "grzechy" - że kogoś uwiódł i porzucił, że podwędził batonik, że czasem mijał się z prawdą, że napisał wiersz o Dzierżyńskim itp. Na każdego coś się znajdzie. Co to jednak wnosi do wiedzy o człowieku? Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra oni są mi bliżsi 24.01.07, 11:38 woda.woda napisała: > A niechby i pisał. Jakie to ma dzis znaczenie? Żadne. dośc małe, skoro później był mistrzem słowa > Co to jednak wnosi do wiedzy o człowieku? pozowlę sobie się nie zgodzić, wnosi - jest jednym z elementów widzenia Człowieka. Byli tacy co robili kariery w inny sposób, albo w ogóle nie zrobili kariery, byli tacy któym łąmano kariery - poszli w zapomnienie. Oni są mi bliżsi Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: oni są mi bliżsi 24.01.07, 11:48 > pozowlę sobie się nie zgodzić, wnosi Mogę się zgodzić nawet. Wiemy, że Mickiewicz był strasznym mężem, Iwaszkiewicz kolaborował z władzą PRL. Nie ma to zadnego wpływu na to, że twórczośc obu jest genialna. Wielu zaś, którzy wierszy o Stalinie nie pisali - po prostu genialni nie są. I kariery nigdy nie zrobią, w żadnych czasach. Ocenianie człowieka przez pryzmat tego,że kiedyś popełnił coś, czego popełnić nie powinien jest smieszne i niedojrzałe. Choćby dlatego, że KAŻDY zrobił kiedyś coś, czego nie powinien był zrobić. Proponuję poczytać "Dzienniki" Marii Dabrowskiej, może wtedy zrozumiesz, jak wygladała sytuacja pisarzy w PRL. Choć mam wrazenie, że nie bardzo chcesz to rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
joella.r Osip Mandelsztam napisał na cześć Stalina 24.01.07, 11:58 mimo to zginął w obozie. Niewątpliwie złamali mu karierę i życie, ale nie został zapomniany - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Bo był genialnym poetą? 24.01.07, 12:20 joella.r napisała: > mimo to zginął w obozie. Niewątpliwie złamali mu karierę i życie, ale nie zosta > ł zapomniany - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
joella.r skąd rekontra już zna wiersze o Dzierżyńskim? 24.01.07, 11:40 dowodzik proszę Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly321 RePowiedzcie mi woda.wodo co takiego 24.01.07, 11:48 zrobił Kapuściński by stawiać go na piedestał? Pisał - Ty też piszesz, pisze Michnik, Pisze...., i co z tego? Pisze jeszcze wielu innych. To że towarzystwo wzajemnej adoracji, dziennikarze uważają to za coś niezwykłego ma być dla innych wyrocznią? Paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Żeby się tego dowiedzieć 24.01.07, 11:49 musiałbyś przeczytać to, co napisał. Ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Żeby się tego dowiedzieć 24.01.07, 11:59 woda.woda napisała: > musiałbyś przeczytać to, co napisał. Ze zrozumieniem. dla zwyklego niewykonalne Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: ... i jest Łysiak :))) 24.01.07, 10:50 woda.woda napisała: > Gratuluję "wiarygodnych" autorytetów :)) no, ale co sie dziwisz? nic sie taki jeden z drugim od siebie nie roznia... Odpowiedz Link Zgłoś
s.berkowicz Re: przez 30 lat byl w partii ! 24.01.07, 11:10 to chyba wystarczy :( Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: przez 30 lat byl w partii ! 24.01.07, 11:23 berkowicz,Ty cos masz chyba kłopoty z główką. Jesli był w PZPR i dzięki temu mógł jeżdzic po swiecie i pisac swoje swietne teksty, które rozsławiły nie tylko jego,ale i posrednio Polskę, to chwała mu za to. Ty,berkowicz,w PZPR chyba nie byłes, ale POKAŻ mi swój dorobek! Odpowiedz Link Zgłoś
s.berkowicz Re: inni nie szli na latwizne ! 24.01.07, 11:31 bylo duzo ciezej, ale sobie poradzili ! Odpowiedz Link Zgłoś
joella.r pewnie tak zrobią - ale co im z tego przyjdzie? 24.01.07, 11:11 bywa, że słomka łamie grzbiet wielbłąda Odpowiedz Link Zgłoś
stan_iszkis Re: lustracja posmiertna? 24.01.07, 11:26 Zwlaszcza po uczczeniu przez Sejm, i wobec lustracyjnej debaty w tymze Sejmie, rodza sie naturalne pytania. Czy SzałMarek (uwaga uwaga, piekny anagram: SzałMarek=Marszałek) Jurek sprawdzil sprawe teczki osoby czczonej przed uczczeniem tejze osoby chwila skupienia? To tylko wbrew pozorom rzecz smieszna, i wdzieczny bylbym dyskutantom za trzymanie sie tematu zamiast wzajemnego opluwania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
joella.r cuda się zdarzają - może czytali jego książki 24.01.07, 11:38 i siła talentu pokonała bestię albo nie pomyśleli o tym po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Lustracyjne szwadrony Saloniku ze szczegolnym 24.01.07, 11:39 uwzglednieniem GW zajrzaly do wszystkich teczek zmarlym przodkom Giertycha i smiem twierdzic, iz maja pierwszenstwo w tym pionierskim dziele ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gow37 Re:otwarcie teczek posmiertne-tak,lustracja-NIE 24.01.07, 11:40 Oczywiście otwarcie teczek ludzi znanych, (według klasyfikacji dla zywych). Dla reszty otwarcie teczek dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Bogdan w austriackim mundurze, chamom na poczatek 24.01.07, 11:59 Wpatruję się w ciebie babciu kiedy tak siedzisz w sztywnych koronkach w długiej spódnicy przed chatą w Rakocicach data pod fotografią 1913 jeszcze nie wiesz o czym wiem od dawna za rok wszystko trzaśnie ruszą armie ale na razie cisza mało ludzi tylko słyszę dziewczyna do dziewczyny: - ten w austriackim mundurze wykapany Bogdan Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: lustracja posmiertna? 26.01.07, 01:08 stan_iszkis napisał: > Ciekawe, czy nasze lustracyjne szwadrony zajrza do teczki niedoszlego > laureata nagrody Nobla. Bo niby czemu nie? ****************************************************************** Sama czytalam, ze niedoszly nie wypieral sie swojego TW. Jako wytlumaczenie swojej wspolpracy podal, ze wtedy / w tych czsach/ chcac dostac paszport na kontynuacje swojej pracy, musial zgodzic sie na taka wspolprace. To zapamietalam, choc po tej argumentacji nos mnie sie wydluzyl. Bylo mi tym bardziej przykro, bo bardzo wysko cenilam go i cenie jako pisarza. Natomiast, nie potrafie zacytowac, gdzie i kiedy to przeczytalam. Ale pamietam, ze bylo to po opublikowaniu 'listy Wildsteina'. Odpowiedz Link Zgłoś