kasibrod 26.01.07, 10:36 Świątynia Opatrzności Bożej. Niech ktoś mi poda jakieś uczciwe wytłumaczenie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scoutek Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 10:37 Glempowi, ku wiecznej chwale Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk To taki odpowiednik Disneylandu 26.01.07, 10:39 narodowego oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
pawian_oktawian Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 10:41 Świątynia sama z siebie w sumie mogłaby sobie być, tylko po co budowali tę bazylikę w Licheniu? A może to nowy program rządu - 3 mln kościołów? Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Licheńskie przekrety przy budowie 26.01.07, 11:14 beda miały swoje odzwierciedlanie przy swiatyni? Odpowiedz Link Zgłoś
pomrocznosc.jasna Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 17:05 Czarnemu nigdy dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kacza.republika.bananowa Glempowi wydawało się że to dobry pomysł 26.01.07, 10:46 a teraz nie ma wyjścia. Myślał że ludzie będą chcieli budować "pomniki" w podzięce za powrót wolnego państwa a u ludzi wygrał rozsądek po latach siermiężnej komuny wolą budować domy Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen moze go Pan Bog natchnie i nie wezmie tej kasy 26.01.07, 10:58 jesli nie jest pazerny Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: moze go Pan Bog natchnie i nie wezmie tej kas 26.01.07, 11:02 Weźmie, weźmie. Jeśli w grę wchodzi budowa Świątyni Opatrzności, wszystko inne przestaje się liczyć. Tak jak na przykład ostatnia wola ks. Twardowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: moze go Pan Bog natchnie i nie wezmie tej kas 26.01.07, 11:11 wiem nie uszanował woli zmarłego!!!!!!!!!!!!!!!! i tego mu nie wybacze! Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Glempowi wydawało się że to dobry pomysł 26.01.07, 10:59 czy on wie co to ciezka praca?czy on wie ile ludzie zarabiaja? on NIC nie wie i nie chce wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
second_hand_virgin Re: Po co i komu było potrzebne Chartres i Parten 26.01.07, 11:11 Sądzisz, że pod postacią ŚOrB'u i Lichenia obserwujemy narodziny katorealizmu w sztuce? Pierwszego prawdziwie polskiego z ducha i estetyki prądu w sztuce? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Fakt, projekt jest dyskusyjny 26.01.07, 11:18 Ale z drugiej strony nie wiem, czy jakaś postmoderna zbyt szybko by się nie zestarzała. Z takimi monumentami to trudno znaleźć właściwe rozwiązanie. Nie można zakładać, jak ze stadionem, że za 30 lat i tak się wyburzy i postawi lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
second_hand_virgin Re: Fakt, projekt jest dyskusyjny 26.01.07, 11:23 cóz, przez złośliwców róznych i paskudnych, Licheń jest uznawany za szczytowe osiągnięcie postmoderny na terenach Pospolitej. zobaczymy jak nasze wnuki będa na niego reagować... Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra E, ludzie się przyzwyczaili i do Centrum Pompidou 26.01.07, 11:30 i do wieży Eiffla, nawet PKiN zaakceptowali, to i do Lichenia się przyzwyczają :) A propos, dla zagranicznych turystów pekin jest naprawdę sporą atrakcją :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasibrod Re: Po co i komu było potrzebne Chartres i Parten 26.01.07, 11:13 No toś zasunął. Ja bym już zczął zbierać na jakieś piramidy dla pochówku najjaśniejszych.Warto pomyśleć też o arenie na której lwy pożerałby niesłusznie myślących lub innowierców. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Niby, że to zobowiązanie narodu, 26.01.07, 11:03 Szkoda tylko, że to takie architektoniczne paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Raz kranówa powiedziała coś z sensem :) 26.01.07, 11:07 Ale ten projekt, który wygrał konkurs też nie był porywający :) Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen komu potrzebny też przepych?????????? 26.01.07, 11:13 Panu Bogu?????? o naiwnosci ludzka! Odpowiedz Link Zgłoś
kasibrod Re: przepych?????????? 26.01.07, 11:15 W biblii tylko raz wspomniano o przepychu. Szatan nim kusił Jezusa. I warto o tym pamiętać ! Odpowiedz Link Zgłoś
cics Re: przepych?????????? 26.01.07, 11:21 Za samą obietnicę budowy ŚOB zostaliśmy ukarani 123 latami zaborów. Ciekawe jaka kara nas czeka za zrealizowanie tej obietnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Oj nie pieprzcie tak nawiedzeni teolodzy! ;-) 26.01.07, 11:21 Jak by Europa wyglądała bez katedr? Świeccy też sobie ziemianek nie budowali :) Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Oj nie pieprzcie tak nawiedzeni teolodzy! ;-) 26.01.07, 11:24 malo ich jest????? kto utrzyma ten moloch prosze księdza? :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasibrod Re: Oj nie pieprzcie tak nawiedzeni teolodzy! ;-) 26.01.07, 11:29 Podpieranie się biblią czyli słowym Bożym tak wkurza ? A to przepraszam coś mi się pomyliło :) Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Ale ja i tak kocham katedry. I włoski barok tysz 26.01.07, 11:32 I możecie mi skoczyć ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Oj nie pieprzcie tak nawiedzeni teolodzy! ;-) 26.01.07, 11:33 www.pardon.pl/artykul/749/_/31#komentarz_47835 wkurza raczej niesprawiedliwość w imie prawa Odpowiedz Link Zgłoś
kasibrod Re: Golden tego Extra 26.01.07, 11:39 Ta niesprawiedliwość nie wkurza, raczej powoływanie się na biblię :) A coby Ci było jeszcze lepiej pamiętaj, że 20 milionów obiecane w zeszłym roku leży w rezerwie. Po zmianie statutu fundacji dostaną 60 :) Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Golden tego Extra 26.01.07, 12:06 chcesz mnie spienic do czerwonosci? :))))))))))))))))))))) Boszeeeeeeeee przeciez średniowiecze mamy za sobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Golden tego Extra 26.01.07, 12:10 goldenwomen napisała: > Boszeeeeeeeee przeciez średniowiecze mamy za sobą :) niektorzy z niego jeszcze nie wyszli Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Cóś ci powiem szczerze, złotko: 26.01.07, 11:41 Wolę wydać tę kasę na historyczny monument niż ją rozdać menelom na jabole. Odpowiedz Link Zgłoś
kasibrod Re: Cóś ci powiem szczerze, złotko: 26.01.07, 11:49 Są jeszcze inne możliwości wydania tej kasy. Jeżeli to ma być historyczny monument to ja jestem szach perski. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Co by o Licheniu nie powiedzieć: 26.01.07, 11:55 już jest ogromną atrakcją turystyczną, ściągającą miliony ludzi. To po prostu fakt. Centrum Pompidou też jest koszmarne, sami paryżanie z niego szydzą, i co? Zagranicznym turystom pekin wydaje się szalenie atrakcyjny. Co tu ludzie mają w Wawie oglądać: biurowce? Mają u siebie lepsze. Myśl trochę szerzej niż ci klapki pozwalają. Postaraj się trochę Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Co by o Licheniu nie powiedzieć: 26.01.07, 12:00 ab_extra napisał: > już jest ogromną atrakcją turystyczną, jest obrazem pychy ludzkiej i pomnikiem polskiego powierzchownego katolicyzmu zadnej mysli zadnego planu kakofonia Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra No i co z tego? :) 26.01.07, 12:11 Kiedy podróżuję po Europie tez najbardziej interesują mnie miejscowe dziwactwa, które w y r ó ż n i a j ą dany kraj od sąsiadów. I nigdy na żadnym kraju się nie zawiodłem :) scoutek napisała: > jest obrazem pychy ludzkiej i pomnikiem polskiego powierzchownego katolicyzmu > zadnej mysli > zadnego planu > kakofonia Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: No i co z tego? :) 26.01.07, 12:16 ab_extra napisał: > Kiedy podróżuję po Europie tez najbardziej interesują mnie miejscowe dziwactwa, > które w y r ó ż n i a j ą dany kraj od sąsiadów. I nigdy na żadnym kraju się ni > e > zawiodłem :) tak tylko ze w Licheniu nie ma nic co wyrasta z tej Ziemi nawiazania do kultury egipskiej? pseudohusarskie skrzydla na lawkach? wszystko ociekajace zlotem? pomieszanie z poplataniem ma tyle wspolnego z Polska co Kaczynscy z inteligencja,a Polacy z prawdziwym katolicyzmem chcieliby a nie da sie dlatego twierdze, ze to pomnik pychy ludzkiej i polskiej "katolickosci" Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Jedź do Neaoplu, to dopiero zobaczysz misz-masz :) 26.01.07, 12:24 Wszystko tam jest francusko-hiszpańsko-austriacko-arabsko-neapolitańskie. No i co z tego niby wynika? Nie wiem, czy kapiący od przepychu barok jest katolicki czy nie i szczerze mówiąc g... mnie to obchodzi. Ale zawsze, gdy jestem w Niemczech, Austrii, w Kampanii lub Sycylii, to mi dech zapiera. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Jedź do Neaoplu, to dopiero zobaczysz misz-ma 26.01.07, 12:40 ab_extra napisał: > Wszystko tam jest francusko-hiszpańsko-austriacko-arabsko-neapolitańskie. No i > co z tego niby wynika? Nie wiem, czy kapiący od przepychu barok jest katolicki > czy nie i szczerze mówiąc g... mnie to obchodzi. Ale zawsze, gdy jestem w > Niemczech, Austrii, w Kampanii lub Sycylii, to mi dech zapiera. I już. bylam i widzialam i miedzy innymi dlatego to mowie ale to nie o to chodzi tamto jest w jakiejs wielowiekowej tradycji ze nie wspomne, ze nie istnieje od lat 5 a to jest KOMPLETNIE bezmyslne, bez stylu gdyby w tym byla jakas choc JEDNA odwazna, smiala mysl architektoniczna to bym sie nie oddzywala zapewniam cie Lichen ma robic wrazenie na tych, ktorzy nigdzie nie byli i niczego nie widzieli ma ich przywalic albo na tych, ktorym pycha podpowiada: TEZ mamy takie ogromne, prawie Bazylika Sw. Piotra.... Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Nie martw się, Licheń też się zestarzeje :) 26.01.07, 12:49 I dam głowę, że za 100 lat będzie wyglądał lepiej niż Centrum Pompidou :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Nie martw się, Licheń też się zestarzeje :) 26.01.07, 12:55 ab_extra napisał: > I dam głowę, że za 100 lat będzie wyglądał lepiej niż Centrum Pompidou :) glupie porownanie centrum zreszta tez mi sie nie podoba to nie w patynie rzecz ale widac, ze masz swoje zdanie ale sie z nim nie zgadzasz ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra W Paryżu jest od cholery świeckich świątyń :) 26.01.07, 12:59 Zbudowanych za państwową kasę, choć pełniące te same funkcje, co światynie wyznaniowe. We Francji laickość też jest religią, zauważ :) scoutek napisała: > ab_extra napisał: > > > I dam głowę, że za 100 lat będzie wyglądał lepiej niż Centrum Pompidou :) > > glupie porownanie Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: W Paryżu jest od cholery świeckich świątyń :) 26.01.07, 13:00 ab_extra napisał: > Zbudowanych za państwową kasę, choć pełniące te same funkcje, co światynie > wyznaniowe. We Francji laickość też jest religią, zauważ :) sa bogatsi, moga sobie pozwolic na szastanie na prawo i lewo a to co robia nasi jest po prostu niemoralne... Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: W Paryżu jest od cholery świeckich świątyń :) 26.01.07, 13:03 sa bogatsi, moga sobie pozwolic na szastanie na prawo i lewo > a to co robia nasi jest po prostu niemoralne... są bogatsi ale te "świeckie świątynie" pozostają ich własnością a nie podarowują ich obcemu państu, jakim jest Watykan Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: Watykan to zdemontuje i postawi w ogrodach? : 26.01.07, 13:13 nie słyszałeś o sprzedawanych albo wynajmowanych kościołach? ps jeśli to prawda, że jesteś księdzem to w kontekście wspominanych tutaj przez ciebie wojaży składam ci szczególnie serdeczne gratulacje za szampańskie poczucie humoru którym się wykazałeś przy komentarzu dotyczącym śmierci dzieciaka przeszukującego śmietniki Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Słuchaj przeżuwaczki, daleko zajdziesz 26.01.07, 13:18 Tylko nie wchodź jej pod ogon, bo chyba wiesz, czym sie kończy proces przeżuwania? Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: No i co z tego? :) 26.01.07, 13:33 twoi wierni nie jezdza po europie bo na mysl by im nie przyszlo podpisac lojalki Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: Cóś ci powiem szczerze, złotko: 26.01.07, 11:53 o ile mi wiadomo w budżecie nie ma pozycji : "menelom na jabole" Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Jest! I znam wielu beneficjentów onej :) 26.01.07, 11:58 Widuję ich codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: Jest! I znam wielu beneficjentów onej :) 26.01.07, 12:10 i co? na czołach mają napisane, że dostali od państwa dotacje na jabola? rozumiem, że z tych miliardów, które idą w różnych formach na KK ani grosik nie został wydany na alkohol? jak wolisz wydawać pieniądze na podziękowania dla Opatrzności (nie wiem za co, chyba za zabory?) to im wpłać na konto państwowe pieniądze powinny iść na cele, nad którymi państwo sprawuje kontrolę, a nie na nieruchomości obcego państwa Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Jest! I znam wielu beneficjentów onej :) 26.01.07, 13:04 cyt. ...."państwowe pieniądze powinny iść na cele, nad którymi państwo sprawuje kontrolę, a nie na nieruchomości obcego państwa...." tez tak uwazam ale ksiadz tego nie pojmuje! ma stale wyciagnieta reke z przyzwyczajenia tylko zapomnial ze sredniowiecze juz było Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Jest! I znam wielu beneficjentów onej :) 26.01.07, 13:40 z motłochem sie ksiadz miesza zeby potem donosic? Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Cóś ci powiem szczerze, złotko: 26.01.07, 13:25 ja tam wole dac menelom na jabole niz podpisac lojalke by ogladac monumenty! Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Jeśli ja jestem księdzem, to ty jesteś 26.01.07, 13:58 głupią krową :) Łączę różne wyrazy Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Jeśli ja jestem księdzem, to ty jesteś 26.01.07, 14:00 moge byc krowa czy tym tam chcesz ale lojalki nie podpisałam tylko po to zeby ogladac w świecie monumenty ŻEGNAM Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Jeśli ja jestem księdzem, to ty jesteś 26.01.07, 14:22 Posądzenie o przynależność do stanu duchownego to jeszcze nie powód, byś obrażał ludzi. To aż takie przykre było ? Po sposobie, w jakim prowadzisz dyskusję z Goldenwomen widać, że jakiś damski bokser z ciebie i lepiej cię omijać z daleka jak coś niezbyt ładnie pachnącego. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Może w ten sposób: 26.01.07, 12:14 "Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi?" Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re:,,, menelom na jabole 26.01.07, 12:31 ab_extra napisał: > Widuję ich codziennie. meneli ?, fakt, ksiedz przeciez sie widzi codziennie w lustrze tylko ksiadz wali codziennie jabole z urzedu , meneli jak ich ksiadz nazywa, na to nie stac Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re:,,, menelom na jabole 26.01.07, 12:39 hehehehehehhehehehehehehe ale dowalone! BINGO! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Wycieczka szkolna po ŚOB 26.01.07, 13:08 - "- A tu widzicie, budujemy teraz nową tradycję, na włoskiej licencji zresztą. Jak ktoś wrzuci pieniążek, to tutaj wróci. Macie wszyscy pieniążki? Ty masz? Proszę... proszę... Wszyscy mają? Wszyscy mają pieniążki? I wrzucamy teraz! Trzy... cztery! Pieniążki wrzucamy i wszyscy tutaj wrócimy. O... Widzicie jak ładnie lecą? - A ty dlaczego nie wrzuciłeś? - Bo ja tu więcej nie chcę wrócić. - Głupek!" Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Wycieczka szkolna po ŚOB 26.01.07, 13:14 he he he he tak bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wycieczka szkolna po ŚOB 26.01.07, 13:21 Bareja był jasnowidzem. Szkoda, że nie zyje, bo klimat do jego filmów jest teraz bardziej sprzyjający niż za czasów PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 12:43 komuś po coś, na pewno nie tobie... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 12:44 kasibrod napisał: > Świątynia Opatrzności Bożej. Niech ktoś mi poda jakieś uczciwe wytłumaczenie np. jako miejsce do modłów o oświecenie warchoła polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 13:10 loppe napisał: > np. jako miejsce do modłów o oświecenie warchoła polskiego Modły o oświecenie Endriu można odprawiać w każdym kościele. Odpowiedz Link Zgłoś