Dodaj do ulubionych

Po co i komu potrzebna ?

26.01.07, 10:36
Świątynia Opatrzności Bożej. Niech ktoś mi poda jakieś uczciwe wytłumaczenie
Obserwuj wątek
    • scoutek Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 10:37
      Glempowi, ku wiecznej chwale
    • rydzyk_fizyk To taki odpowiednik Disneylandu 26.01.07, 10:39
      narodowego oczywiście.
    • pawian_oktawian Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 10:41
      Świątynia sama z siebie w sumie mogłaby sobie być, tylko po co budowali tę
      bazylikę w Licheniu? A może to nowy program rządu - 3 mln kościołów?
      • goldenwomen Licheńskie przekrety przy budowie 26.01.07, 11:14
        beda miały swoje odzwierciedlanie przy swiatyni?
      • pomrocznosc.jasna Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 17:05
        Czarnemu nigdy dosyć.
    • kacza.republika.bananowa Glempowi wydawało się że to dobry pomysł 26.01.07, 10:46

a teraz nie ma wyjścia.
      Myślał że ludzie będą chcieli budować "pomniki" w podzięce za powrót wolnego
      państwa a u ludzi wygrał rozsądek po latach siermiężnej komuny wolą budować domy
      • goldenwomen moze go Pan Bog natchnie i nie wezmie tej kasy 26.01.07, 10:58
        jesli nie jest pazerny
        • witek.bis Re: moze go Pan Bog natchnie i nie wezmie tej kas 26.01.07, 11:02
          Weźmie, weźmie. Jeśli w grę wchodzi budowa Świątyni Opatrzności, wszystko inne
          przestaje się liczyć. Tak jak na przykład ostatnia wola ks. Twardowskiego.
          • goldenwomen Re: moze go Pan Bog natchnie i nie wezmie tej kas 26.01.07, 11:11
            wiem nie uszanował woli zmarłego!!!!!!!!!!!!!!!! i tego mu nie wybacze!
      • goldenwomen Re: Glempowi wydawało się że to dobry pomysł 26.01.07, 10:59
        czy on wie co to ciezka praca?czy on wie ile ludzie zarabiaja? on NIC nie wie i
        nie chce wiedziec
    • ab_extra Po co i komu było potrzebne Chartres i Partenon? 26.01.07, 11:01

• second_hand_virgin Re: Po co i komu było potrzebne Chartres i Parten 26.01.07, 11:11
        Sądzisz, że pod postacią ŚOrB'u i Lichenia obserwujemy narodziny katorealizmu w
        sztuce? Pierwszego prawdziwie polskiego z ducha i estetyki prądu w sztuce?
        • ab_extra Fakt, projekt jest dyskusyjny 26.01.07, 11:18
          Ale z drugiej strony nie wiem, czy jakaś postmoderna zbyt szybko by się nie
          zestarzała. Z takimi monumentami to trudno znaleźć właściwe rozwiązanie. Nie
          można zakładać, jak ze stadionem, że za 30 lat i tak się wyburzy i postawi lepszy
          • second_hand_virgin Re: Fakt, projekt jest dyskusyjny 26.01.07, 11:23
            cóz, przez złośliwców róznych i paskudnych, Licheń jest uznawany za szczytowe
            osiągnięcie postmoderny na terenach Pospolitej. zobaczymy jak nasze wnuki będa
            na niego reagować...
            • ab_extra E, ludzie się przyzwyczaili i do Centrum Pompidou 26.01.07, 11:30
              i do wieży Eiffla, nawet PKiN zaakceptowali, to i do Lichenia się przyzwyczają
              :) A propos, dla zagranicznych turystów pekin jest naprawdę sporą atrakcją :)
      • kasibrod Re: Po co i komu było potrzebne Chartres i Parten 26.01.07, 11:13
        No toś zasunął. Ja bym już zczął zbierać na jakieś piramidy dla pochówku
        najjaśniejszych.Warto pomyśleć też o arenie na której lwy pożerałby niesłusznie
        myślących lub innowierców.
    • woda.woda Niby, że to zobowiązanie narodu, 26.01.07, 11:03
      Szkoda tylko, że to takie architektoniczne paskudztwo.
      • ab_extra Raz kranówa powiedziała coś z sensem :) 26.01.07, 11:07
        Ale ten projekt, który wygrał konkurs też nie był porywający :)
    • create Glempowi - żeby poszedł do piekła 26.01.07, 11:04
    • goldenwomen komu potrzebny też przepych?????????? 26.01.07, 11:13
      Panu Bogu?????? o naiwnosci ludzka!
      • kasibrod Re: przepych?????????? 26.01.07, 11:15
        W biblii tylko raz wspomniano o przepychu. Szatan nim kusił Jezusa. I warto o
        tym pamiętać !
        • cics Re: przepych?????????? 26.01.07, 11:21
          Za samą obietnicę budowy ŚOB zostaliśmy ukarani 123 latami zaborów.
          Ciekawe jaka kara nas czeka za zrealizowanie tej obietnicy.
      • ab_extra Oj nie pieprzcie tak nawiedzeni teolodzy! ;-) 26.01.07, 11:21
        Jak by Europa wyglądała bez katedr? Świeccy też sobie ziemianek nie budowali :)
        • goldenwomen Re: Oj nie pieprzcie tak nawiedzeni teolodzy! ;-) 26.01.07, 11:24
          malo ich jest????? kto utrzyma ten moloch prosze księdza? :))))))
        • kasibrod Re: Oj nie pieprzcie tak nawiedzeni teolodzy! ;-) 26.01.07, 11:29
          Podpieranie się biblią czyli słowym Bożym tak wkurza ? A to przepraszam coś mi
          się pomyliło :)
          • ab_extra Ale ja i tak kocham katedry. I włoski barok tysz 26.01.07, 11:32
            I możecie mi skoczyć ;-D
          • goldenwomen Re: Oj nie pieprzcie tak nawiedzeni teolodzy! ;-) 26.01.07, 11:33
            www.pardon.pl/artykul/749/_/31#komentarz_47835

wkurza raczej niesprawiedliwość w imie prawa
            • kasibrod Re: Golden tego Extra 26.01.07, 11:39
              Ta niesprawiedliwość nie wkurza, raczej powoływanie się na biblię :)
              A coby Ci było jeszcze lepiej pamiętaj, że 20 milionów obiecane w zeszłym roku
              leży w rezerwie. Po zmianie statutu fundacji dostaną 60 :)
              • goldenwomen Re: Golden tego Extra 26.01.07, 12:06
                chcesz mnie spienic do czerwonosci? :)))))))))))))))))))))
                Boszeeeeeeeee przeciez średniowiecze mamy za sobą :)
                • scoutek Re: Golden tego Extra 26.01.07, 12:10
                  goldenwomen napisała:

> Boszeeeeeeeee przeciez średniowiecze mamy za sobą :)

niektorzy z niego jeszcze nie wyszli
            • ab_extra Cóś ci powiem szczerze, złotko: 26.01.07, 11:41
              Wolę wydać tę kasę na historyczny monument niż ją rozdać menelom na jabole.
              • kasibrod Re: Cóś ci powiem szczerze, złotko: 26.01.07, 11:49
                Są jeszcze inne możliwości wydania tej kasy. Jeżeli to ma być historyczny
                monument to ja jestem szach perski.
                • ab_extra Co by o Licheniu nie powiedzieć: 26.01.07, 11:55
                  już jest ogromną atrakcją turystyczną, ściągającą miliony ludzi. To po prostu
                  fakt. Centrum Pompidou też jest koszmarne, sami paryżanie z niego szydzą, i co?
                  Zagranicznym turystom pekin wydaje się szalenie atrakcyjny. Co tu ludzie mają w
                  Wawie oglądać: biurowce? Mają u siebie lepsze. Myśl trochę szerzej niż ci klapki
                  pozwalają. Postaraj się trochę
                  • scoutek Re: Co by o Licheniu nie powiedzieć: 26.01.07, 12:00
                    ab_extra napisał:

> już jest ogromną atrakcją turystyczną,

jest obrazem pychy ludzkiej i pomnikiem polskiego powierzchownego katolicyzmu
                    zadnej mysli
                    zadnego planu
                    kakofonia
                    • ab_extra No i co z tego? :) 26.01.07, 12:11
                      Kiedy podróżuję po Europie tez najbardziej interesują mnie miejscowe dziwactwa,
                      które w y r ó ż n i a j ą dany kraj od sąsiadów. I nigdy na żadnym kraju się nie
                      zawiodłem :)

scoutek napisała:

> jest obrazem pychy ludzkiej i pomnikiem polskiego powierzchownego katolicyzmu
                      > zadnej mysli
                      > zadnego planu
                      > kakofonia

• scoutek Re: No i co z tego? :) 26.01.07, 12:16
                        ab_extra napisał:

> Kiedy podróżuję po Europie tez najbardziej interesują mnie miejscowe
                        dziwactwa,
                        > które w y r ó ż n i a j ą dany kraj od sąsiadów. I nigdy na żadnym kraju się
                        ni
                        > e
                        > zawiodłem :)

tak
                        tylko ze w Licheniu nie ma nic co wyrasta z tej Ziemi
                        nawiazania do kultury egipskiej? pseudohusarskie skrzydla na lawkach?
                        wszystko ociekajace zlotem?
                        pomieszanie z poplataniem
                        ma tyle wspolnego z Polska co Kaczynscy z inteligencja,a Polacy z prawdziwym
                        katolicyzmem
                        chcieliby a nie da sie
                        dlatego twierdze, ze to pomnik pychy ludzkiej i polskiej "katolickosci"
                        • ab_extra Jedź do Neaoplu, to dopiero zobaczysz misz-masz :) 26.01.07, 12:24
                          Wszystko tam jest francusko-hiszpańsko-austriacko-arabsko-neapolitańskie. No i
                          co z tego niby wynika? Nie wiem, czy kapiący od przepychu barok jest katolicki
                          czy nie i szczerze mówiąc g... mnie to obchodzi. Ale zawsze, gdy jestem w
                          Niemczech, Austrii, w Kampanii lub Sycylii, to mi dech zapiera. I już.
                          • scoutek Re: Jedź do Neaoplu, to dopiero zobaczysz misz-ma 26.01.07, 12:40
                            ab_extra napisał:

> Wszystko tam jest francusko-hiszpańsko-austriacko-arabsko-neapolitańskie. No i
                            > co z tego niby wynika? Nie wiem, czy kapiący od przepychu barok jest katolicki
                            > czy nie i szczerze mówiąc g... mnie to obchodzi. Ale zawsze, gdy jestem w
                            > Niemczech, Austrii, w Kampanii lub Sycylii, to mi dech zapiera. I już.

bylam i widzialam
                            i miedzy innymi dlatego to mowie
                            ale to nie o to chodzi
                            tamto jest w jakiejs wielowiekowej tradycji
                            ze nie wspomne, ze nie istnieje od lat 5
                            a to jest KOMPLETNIE bezmyslne, bez stylu
                            gdyby w tym byla jakas choc JEDNA odwazna, smiala mysl architektoniczna to bym
                            sie nie oddzywala
                            zapewniam cie
                            Lichen ma robic wrazenie na tych, ktorzy nigdzie nie byli i niczego nie widzieli
                            ma ich przywalic
                            albo na tych, ktorym pycha podpowiada: TEZ mamy takie ogromne, prawie Bazylika
                            Sw. Piotra....
                            • ab_extra Nie martw się, Licheń też się zestarzeje :) 26.01.07, 12:49
                              I dam głowę, że za 100 lat będzie wyglądał lepiej niż Centrum Pompidou :)
                              • scoutek Re: Nie martw się, Licheń też się zestarzeje :) 26.01.07, 12:55
                                ab_extra napisał:

> I dam głowę, że za 100 lat będzie wyglądał lepiej niż Centrum Pompidou :)

glupie porownanie
                                centrum zreszta tez mi sie nie podoba
                                to nie w patynie rzecz
                                ale widac, ze masz swoje zdanie ale sie z nim nie zgadzasz
                                ;)))
                                • ab_extra W Paryżu jest od cholery świeckich świątyń :) 26.01.07, 12:59
                                  Zbudowanych za państwową kasę, choć pełniące te same funkcje, co światynie
                                  wyznaniowe. We Francji laickość też jest religią, zauważ :)

scoutek napisała:

> ab_extra napisał:
                                  >
                                  > > I dam głowę, że za 100 lat będzie wyglądał lepiej niż Centrum Pompidou :)
                                  >
                                  > glupie porownanie
                                  • scoutek Re: W Paryżu jest od cholery świeckich świątyń :) 26.01.07, 13:00
                                    ab_extra napisał:

> Zbudowanych za państwową kasę, choć pełniące te same funkcje, co światynie
                                    > wyznaniowe. We Francji laickość też jest religią, zauważ :)

sa bogatsi, moga sobie pozwolic na szastanie na prawo i lewo
                                    a to co robia nasi jest po prostu niemoralne...
                                    • hopp Re: W Paryżu jest od cholery świeckich świątyń :) 26.01.07, 13:03
                                      sa bogatsi, moga sobie pozwolic na szastanie na prawo i lewo
                                      > a to co robia nasi jest po prostu niemoralne...

są bogatsi ale te "świeckie świątynie" pozostają ich własnością a nie
                                      podarowują ich obcemu państu, jakim jest Watykan
                                      • ab_extra Watykan to zdemontuje i postawi w ogrodach? :) 26.01.07, 13:07

• hopp Re: Watykan to zdemontuje i postawi w ogrodach? : 26.01.07, 13:13
                                          nie słyszałeś o sprzedawanych albo wynajmowanych kościołach?

ps
                                          jeśli to prawda, że jesteś księdzem to w kontekście wspominanych tutaj przez
                                          ciebie wojaży składam ci szczególnie serdeczne gratulacje za szampańskie
                                          poczucie humoru którym się wykazałeś przy komentarzu dotyczącym śmierci
                                          dzieciaka przeszukującego śmietniki

• ab_extra Słuchaj przeżuwaczki, daleko zajdziesz 26.01.07, 13:18
                                            Tylko nie wchodź jej pod ogon, bo chyba wiesz, czym sie kończy proces przeżuwania?
                      • goldenwomen Re: No i co z tego? :) 26.01.07, 13:33
                        twoi wierni nie jezdza po europie bo na mysl by im nie przyszlo podpisac lojalki
              • hopp Re: Cóś ci powiem szczerze, złotko: 26.01.07, 11:53
                o ile mi wiadomo w budżecie nie ma pozycji : "menelom na jabole"
                • ab_extra Jest! I znam wielu beneficjentów onej :) 26.01.07, 11:58
                  Widuję ich codziennie.
                  • hopp Re: Jest! I znam wielu beneficjentów onej :) 26.01.07, 12:10
                    i co? na czołach mają napisane, że dostali od państwa dotacje na jabola?

rozumiem, że z tych miliardów, które idą w różnych formach na KK ani grosik nie
                    został wydany na alkohol?

jak wolisz wydawać pieniądze na podziękowania dla Opatrzności (nie wiem za co,
                    chyba za zabory?) to im wpłać na konto

państwowe pieniądze powinny iść na cele, nad którymi państwo sprawuje kontrolę,
                    a nie na nieruchomości obcego państwa
                    • goldenwomen Re: Jest! I znam wielu beneficjentów onej :) 26.01.07, 13:04
                      cyt. ...."państwowe pieniądze powinny iść na cele, nad którymi państwo sprawuje
                      kontrolę, a nie na nieruchomości obcego państwa...."

tez tak uwazam ale ksiadz tego nie pojmuje! ma stale wyciagnieta reke z
                      przyzwyczajenia tylko zapomnial ze sredniowiecze juz było
                  • goldenwomen Re: Jest! I znam wielu beneficjentów onej :) 26.01.07, 13:40
                    z motłochem sie ksiadz miesza zeby potem donosic?
              • goldenwomen Re: Cóś ci powiem szczerze, złotko: 26.01.07, 13:25
                ja tam wole dac menelom na jabole niz podpisac lojalke by ogladac monumenty!
                • ab_extra Jeśli ja jestem księdzem, to ty jesteś 26.01.07, 13:58
                  głupią krową :) Łączę różne wyrazy
                  • goldenwomen Re: Jeśli ja jestem księdzem, to ty jesteś 26.01.07, 14:00
                    moge byc krowa czy tym tam chcesz ale lojalki nie podpisałam tylko po to zeby
                    ogladac w świecie monumenty ŻEGNAM
                  • ewa8a Re: Jeśli ja jestem księdzem, to ty jesteś 26.01.07, 14:22
                    Posądzenie o przynależność do stanu duchownego to jeszcze nie powód, byś
                    obrażał ludzi. To aż takie przykre było ? Po sposobie, w jakim prowadzisz
                    dyskusję z Goldenwomen widać, że jakiś damski bokser z ciebie i lepiej cię
                    omijać z daleka jak coś niezbyt ładnie pachnącego.
    • mmkkll Może w ten sposób: 26.01.07, 12:14
      "Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz
      co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest
      miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy
      oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie
      jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś
      społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na
      świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi?"
      • karbat Re:,,, menelom na jabole 26.01.07, 12:31
        ab_extra napisał:
        > Widuję ich codziennie.

meneli ?,
        fakt, ksiedz przeciez sie widzi codziennie w lustrze

tylko ksiadz wali codziennie jabole z urzedu ,
        meneli jak ich ksiadz nazywa, na to nie stac
        • goldenwomen Re:,,, menelom na jabole 26.01.07, 12:39
          hehehehehehhehehehehehehe ale dowalone! BINGO!
      • ewa8a Wycieczka szkolna po ŚOB 26.01.07, 13:08

- "- A tu widzicie, budujemy teraz nową tradycję, na włoskiej licencji zresztą.
        Jak ktoś wrzuci pieniążek, to tutaj wróci. Macie wszyscy pieniążki? Ty masz?
        Proszę... proszę... Wszyscy mają? Wszyscy mają pieniążki? I wrzucamy teraz!
        Trzy... cztery! Pieniążki wrzucamy i wszyscy tutaj wrócimy. O... Widzicie jak
        ładnie lecą?
        - A ty dlaczego nie wrzuciłeś?
        - Bo ja tu więcej nie chcę wrócić.
        - Głupek!"
        • goldenwomen Re: Wycieczka szkolna po ŚOB 26.01.07, 13:14
          he he he he tak bedzie!
          • ewa8a Re: Wycieczka szkolna po ŚOB 26.01.07, 13:21
            Bareja był jasnowidzem. Szkoda, że nie zyje, bo klimat do jego filmów jest
            teraz bardziej sprzyjający niż za czasów PRL.
    • loppe Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 12:43
      komuś po coś, na pewno nie tobie...
    • loppe Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 12:44
      kasibrod napisał:

> Świątynia Opatrzności Bożej. Niech ktoś mi poda jakieś uczciwe wytłumaczenie

np. jako miejsce do modłów o oświecenie warchoła polskiego
      • ewa8a Re: Po co i komu potrzebna ? 26.01.07, 13:10
        loppe napisał:
        > np. jako miejsce do modłów o oświecenie warchoła polskiego

Modły o oświecenie Endriu można odprawiać w każdym kościele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka