tomek6665 04.02.07, 11:33 i żadne polityczne harce mściwej prawicy tego nie zmienią Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozarski Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 11:37 tomek6665 napisał: > i żadne polityczne harce mściwej prawicy tego nie zmienią A jakie zaslugi przypisujesz generalowi?W 1968 oczyscil wojsko z "Zydow" i poprowadzil zwycieska armie do Czechoslowacji.W 1970 jego armia strzelala do robotnikow w Gdansku.W 1981 wprowadzil stan wojenny.To sa jego zaslugi? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych A rząd Witosa strzelał 04.02.07, 11:46 do robotników w Krakowie i jak się go pamieta? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 12:12 a w 1981 roku Jarosław Kaczyński mówił że gdyby nawet nie był pełnomocnikiem Moskwy, a musiał rządzić , to musiałby się z Solidarnością rozprawić , bo razem z nią rządzić by się nie dało Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 12:17 tomek6665 napisał: > a w 1981 roku Jarosław Kaczyński mówił > że gdyby nawet nie był pełnomocnikiem Moskwy, a musiał rządzić , to musiałby > się z Solidarnością rozprawić , bo razem z nią rządzić by się nie dało > I w tym wlasnie przypomina generala.To smutna prawda o dzisiejszym premierze RP. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 11:39 internowani w stanie wojennnym działacze Solidarności żyli lepiej niż pozostała część społeczenstwa . Otrzymywali żywność z Zachodu o jakiej reszta mogła tylko pomażyć , to samo z odzieżą - Pewex i Baltona Jedyną uciążliwością było osadzenie w zakładzie karnym Dziś w ramach rewanżu za "zbrodnicze traktowanie" odbiorą generałom stopnie i tytułu Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 11:40 To samo dotyczyło ich rodzin Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 11:40 tomek6665 napisał: > internowani w stanie wojennnym działacze Solidarności żyli lepiej niż pozostała > > część społeczenstwa . > Otrzymywali żywność z Zachodu o jakiej reszta mogła tylko pomażyć , to samo z > odzieżą - Pewex i Baltona > Jedyną uciążliwością było osadzenie w zakładzie karnym > Dziś w ramach rewanżu za "zbrodnicze traktowanie" odbiorą generałom stopnie i > tytułu > No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 11:41 popytaj o ile mają trochę przyzwoitości -potwierdzą Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 11:44 tomek6665 napisał: > popytaj > o ile mają trochę przyzwoitości -potwierdzą Mnie nie chodzi o to, jak jedli internowni,bo przeciez ludzie tam nie byli ze wzgledu na diete,ktora im zaoferowano.Z jakichs,niezrozumialych dla mnie przyczyn,Jaruzelski jest uznawany przez wielu Polakow za patriote.Jest to dla mnie kompletna zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 [...] 04.02.07, 11:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 15:31 tomek6665 napisał: > internowani w stanie wojennnym działacze Solidarności żyli lepiej niż pozostała > > część społeczenstwa . > Otrzymywali żywność z Zachodu o jakiej reszta mogła tylko pomażyć , to samo z > odzieżą - Pewex i Baltona > Jedyną uciążliwością było osadzenie w zakładzie karnym > Dziś w ramach rewanżu za "zbrodnicze traktowanie" odbiorą generałom stopnie i > tytułu > Przestań czerwony debilu się kompromitować. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis Niech sie dziad bez honoru wyprowadzi z prywatnej 04.02.07, 11:41 kamienicy. Kapitalizm podobno mamy od 18 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Niech sie dziad bez honoru wyprowadzi z prywa 04.02.07, 11:42 Stan wojenny uratował Polskę przed rozlewem krwi i interwencją Rosjan Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Niech sie dziad bez honoru wyprowadzi z prywa 04.02.07, 11:48 tomek6665 napisał: > Stan wojenny uratował Polskę przed rozlewem krwi i interwencją Rosjan > To juz jest dawno udowodnione klamstwo.Wladimir Bukowski przed wielu laty "wyprowadzil" z archiwum KGB stenogramy posiedzenia biura politycznego sssr,z ktorych jasno wynika,ze Rosjanie nie mieli zamiaru interweniowac,a pomysl sie zrodzil w glowie Jaruzela. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Niech sie dziad bez honoru wyprowadzi z prywa 04.02.07, 11:49 istnieje 10 innych dokumentów potwierdzających tezę GENERAŁA Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Niech sie dziad bez honoru wyprowadzi z prywa 04.02.07, 11:51 tomek6665 napisał: > istnieje 10 innych dokumentów potwierdzających tezę GENERAŁA Na przyklad? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Niech sie dziad bez honoru wyprowadzi z prywa 04.02.07, 11:53 z rękawa teraz tego nie sypnę , ale takie są - oczywiście dla pseudohistoryków z IPN one są niewiarygodne ,lub je omijają szerokim łukiem Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Niech sie dziad bez honoru wyprowadzi z prywa 04.02.07, 11:58 tomek6665 napisał: > z rękawa teraz tego nie sypnę , ale takie są - oczywiście dla pseudohistoryków > z IPN one są niewiarygodne ,lub je omijają szerokim łukiem Oczywiscie pytanie jest,jakim dokumentom wierzyc:tym z IPN,czy z posiedzen biura politycznego panstwa,ktore wg sojusznikow generala,mialo zamiar zrobic w Polsce rzez. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Niech sie dziad bez honoru wyprowadzi z prywa 04.02.07, 12:00 i co zrobił rzeź ? Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis To syp, bo sie kompromitujesz! 04.02.07, 11:58 MOSKIEWSKI PROCES Władimir Bukowski Rzadka rzecz na aukcjach, ale dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: To syp, bo sie kompromitujesz! 04.02.07, 11:59 Bukowski już dawno robił w piętkę , więc te jego rewelacje sa mało poważne Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: To syp, bo sie kompromitujesz! 04.02.07, 12:11 tomek6665 napisał: > Bukowski już dawno robił w piętkę , więc te jego rewelacje sa mało poważne W jakim sensie "Bukowski robil(chyba gonil?) w pietke"?Wolalbym,zebys oswiecal argumentami,nie pomowieniami.Bukowski przedstawil dokumenty(byly drukowane w Kulturze tzw paryskiej).Paru bylych szpiegow KGB to potwierdzilo.Jaruzel to wiedzial,bo na jednym z posiedzen byl obecny.Co wiecej potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: To syp, bo sie kompromitujesz! 04.02.07, 12:27 m innymi w dyspozycji sejmowej Komisji Odpowiedzialności Konstytucyjnej -były materiały z archiwum byłej NRD na temat tajnego spotkania z 30 maja 1981 Breżniew Husak Honecker Komisja sejmowa posiadała także inne materiały ze źódeł NRD CSRR Istaniał schemat wejścia do Polski 9 dywizji pancermej oraz części 8 zmechamizowanej armii NRD pRZEWiywany był udział sił powietrznych i morskich Stan gotowości do wejścia trwał do kwietnia 1982 w NRD i do lipca 1982 w CSRR itp Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: To syp, bo sie kompromitujesz! 04.02.07, 12:45 tomek6665 napisał: > m innymi w dyspozycji sejmowej Komisji Odpowiedzialności Konstytucyjnej -były > materiały z archiwum byłej NRD na temat tajnego spotkania z 30 maja 1981 > Breżniew Husak Honecker > Komisja sejmowa posiadała także inne materiały ze źódeł NRD CSRR > Istaniał schemat wejścia do Polski 9 dywizji pancermej oraz części 8 > zmechamizowanej armii NRD > pRZEWiywany był udział sił powietrznych i morskich > Stan gotowości do wejścia trwał do kwietnia 1982 w NRD i do lipca 1982 w CSRR > itp Byc moze,byc moze,ale takie spotkania przyjaciol nie musza od razy przywolywac historii z sierpnia 1968.Podstawowa roznica miedzy sytuacja w Czechoslowacji i Polsce byla wojna w Afhanistanie.Stad sowiecka niechec angazowania sie w polska interwencje. I stad propozycja generala. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: To syp, bo sie kompromitujesz! 04.02.07, 12:50 abstrahując od tematu wejdą nie wejdą , zapomina się o sytuacji w samym kraju Solidarność parła do konfrontacji Eskalacja strajków niespotykana Szarząca sie anarchia Jaki kraj pozwoliłby sobie na nie wprowadzenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis Popierasz lamanie konstytucji, bo opinia ludzi 04.02.07, 14:43 Ci sie nie podoba. To chyba poglady faszystowskie sa nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: To syp, bo sie kompromitujesz! 04.02.07, 15:50 Jaki kraj?Kazdy,ktory nie byl soviecka kolonia.Na tym to m.in.polega.Ty patrzysz na rozwoj sytuacji,jakby Polska wtedy byla niepodleglym panstwem. Zaden rzad suwerennego europejskiego panstwa nie doprowadzilby do sytuacji,w ktorej taka konfrontacja bylaby potrzebna.I tu jest wg mnie pies pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
groteska53 Tak na marginesie.... 04.02.07, 13:57 To ględzenie o jakichś rzekomo istniejących dokumentach potwierdzających fakt, że Sowieci nie mieli zamiaru wkraczać do Polski jest zwykłym biciem piany. Dla mnie w tej sprawie istotne są fakty upublicznione m.in. przez Zbigniewa Brzezińskiego, który wypowiadając się w imieniu ówczesnych Stanów Zjednoczonych (przytaczam z pamięci)stwierdził: << mieliśmy informację, że Sowieci wraz z państwami członkowskimi Układu Warszawskiego przygotowują się do interwencji w Polsce; << z rozpoznania satelitarnego zaobserwowaliśmy przemieszczanie wojsk sowieckich w rejony przygraniczne z Polską; << w jednostkach sowieckich stacjonujących w Polsce i DDR podniesiono gotowość; << agentura sowiecka (wojskowa) zintensyfikowała swoje działania na terenie Polski; << Sowieci zintensyfikowali (chyba tak to powiedział)nabór do armii obywateli polskiego pochodzenia. A ponadto ZB powiedział, że ostro zaprotestowaliśmy i ostrzegliśmy Moskwę, że interwencja Sowietów i innych państw UW w Polsce spotka się z ostrą reakcją Ameryki. ARGUMENT DODATKOWY ZA WPROWADZENIEM SW dostarcza dzisiejsza rzeczywistość i zapał rewolucyjny radykałów. Sądzę, że w sytuacji istnienia silnego aparatu ucisku i zrewoltowanego społeczeństwa (1980), radykałowie po obu stronach nieuchronnie doprowadzili by do konfrontacji i rozlewu krwi na niebotyczną skalę. SW niestety był konieczny i dał kilka lat na wypracowanie kompromisu, do którego dojrzeli ludzie po obu stronach. Pewną lekcję w tej mierze daje nam również dzisiejszy IRAK. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Tak na marginesie.... 04.02.07, 15:58 Mylisz sie.Brzezinski pisal o grudniu 1980,nie grudniu 1981(wyguglowalem pierwsze lepsze zrodlo,ale mozesz znalezc sobie gdzies oryginal): Natomiast plotka, jakoby Papież wiedział o stanie wojennym, powstała chyba przez pomylenie dwóch podobnych dat - grudnia 1980 r. i grudnia 1981 r., czyli tzw. kryzysu interwencyjnego ze stanem wojennym. Zbigniew Brzeziński, który był doradcą prezydenta Jimmy'ego Cartera ds. bezpieczeństwa narodowego, opisał ten kryzys we wspomnieniach. Pod koniec 1980 r. wojska radzieckie zaczęły się gromadzić się nad polską granicą w ramach ćwiczeń. Doszło wtedy do szeregu interwencji dyplomatycznych - wtedy m.in. Carter wysłał list do Leonida Breżniewa z protestem przeciwko ewentualnej napaści na Polskę. Brzeziński prosił również Papieża o pomoc dyplomatyczną, którą on - jak wiadomo - podjął. Rok później Brzeziński nie był już wysokim urzędnikiem administracji USA i nie mógł mieć takich informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
groteska53 Re: Tak na marginesie.... 04.02.07, 17:10 Przepraszam. Byłem nieobecny przez kilka godzin i dlatego odpisuję z opóźnieniem. > W ślad za Tobą również wygooglowałem pierwsze lepsze źródło. A oto jego wymowny fragment: "Jego postawa miała decydujący wpływ na rozwiązanie kryzysu polskiego na początku grudnia 1980 (USA udaremniło wówczas inwazję sił sowieckich i Układu Warszawskiego na Polskę)". > USA udaremniło inwazję w 1980 r., ale nie zlikwidowało tego zagrożenia. > Przecież Sowieci po tych przygotowaniach w 1980 r. "nie rozeszli się spokojnie do domów". Wręcz przeciwnie. Osiągnęli taki stan przygotowania, lub jak kto woli gotowości, że razem z "bratnimi armiami" mogli wkroczyć do Polski w każdej chwili. Tym bardziej, że u nas w kraju sytuacja była coraz bardziej napięta. W zasadzie można powiedzieć, że wszystko wskazywało na nieuchronność konfrontacji. > Moim zdaniem w analizie tamtego czasu (1981 r.) zagrożenia obcą interwencją nie można pomijać. > PS. Brzeziński był doradcą do 1981 r. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Tak na marginesie.... 04.02.07, 17:19 Brzezinski przestal byc doradca w styczniu 1981,bo Carter,na szczescie,przegral wybory.Wiec w grudniu 1981 mogl mowic(choc nie przypominam sobie,zeby cos wtedy takiego mowil),co chcial,ale dokladnych wiesci nie mial,bo i skad.Te wszystkie gdybania sa absolutnie goloslowne. Odpowiedz Link Zgłoś
groteska53 Re: Tak na marginesie.... 04.02.07, 17:41 Jeżeli już, to w tym przypadku (interwencja) mamy do czynienia z gdybaniami zarówno za, jak i przeciw wprowadzeniu SW. Byłoby dobrze, gdyby kończyło się tylko na gdybaniach. Niestety niektórzy na podstawie gdybań już osądzili i skazali "sprawców". Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Tak na marginesie.... 04.02.07, 18:05 groteska53 napisał: > Jeżeli już, to w tym przypadku (interwencja) mamy do czynienia z gdybaniami > zarówno za, jak i przeciw wprowadzeniu SW. > Byłoby dobrze, gdyby kończyło się tylko na gdybaniach. > Niestety niektórzy na podstawie gdybań już osądzili i skazali "sprawców". Na moj nos te dyskusje maja przynajmniej jeden mankament:Rzady "przywodczej sily narodu" traktuje sie jako rzecz absolutnie normalna i wszelkie bezprawie,za ktore jest odpowiedzialna,jest traktowane jako dzialanie prawowitej wladzy.Komunisci jednak zdobyli wladze falszujac wybory i przez piewsze 10 lat teroryzowali obywateli tego kraju,zmuszajac do podejmowania dzialan,czesto przeciw wlasnemu interesowi.Nikt za to nigdy nie poniosl zadnej kary.Jaruzel and comp.jest tylko przedluzeniem tamtych dzialan i dlatego nie powinno sie na nim zostawic suchej nitki.Nie ma to nic wspolnego z zemsta,a po prostu ze sprawiedliwoscia.Niestety pisiacy nie dorosli do tego zadania,a ich metody niczym sie nie roznia od metod stosowanych przez komunistyczna jaczejke. Odpowiedz Link Zgłoś
groteska53 Re: Tak na marginesie.... 04.02.07, 19:28 Moim zdaniem geneza powstania oraz historia trwanie PRL-u, to bardzo złozony problem i nie o tym tutaj mowa. Jednak chociaż nie o tym tutaj mowa, to pozwolę sobie na kilka zdań odnośnie tej genezy. > Świat po II WŚ został ukształtowany bez udziału Polaków. > Wydaje mi się, że moglibyśmy spróbować zmienić swoją sytuację tylko na dwa sposoby: ogólnonarodowe powstanie, albo wywołać III WŚ i liczyć na cud najpierw ocalenia, a potem na wybicie się na pełną niepodległość. Powstanie byłoby niezrozumiałe i niechętnie przyjęte przez Zachód, chociażby ze wzgledu na to, że armia sowiecka była potrzebna najpierw do dobicia III Rzeszy, a potem Japonii. Nikt by nam nie pomógł i powstanie zostałoby utopione przez Sowietów w morzu krwi-vide Powstanie Warszawskie. Wywołaniem III WŚ (po zakończeniu II) nikt nie był zainteresowany-chyba ze wzgledu na równowagę strachu. > Trzeba wreszcie przyjąć do wiadomości, że o nas zadecydowano bez nas. > Myślę, że my sami, czyli nasi przodkowie, w niemałym stopniu również przyczynili się do takiego losu Polski po II WŚ. Polacy nie mogli się porozumieć nawet w obrębie tych samych obozów (vide PO i PIS dzisiaj). > Skoro po II WŚ mocarstwa łaskawie ofiarowały nam Polskę, choć tak koślawe, to jednak samodzielne państwo, a nie jako republikę radziecką, to "trzeba było to brać", bo mogłoby być jeszcze gorzej. <<< A swoją drogą, jak sądzisz, co powinniśmy zrobić w tamtym czasie????? <<< Jak można było uchronić się od socjalizmu i protektoratu wielkiego brata? Oczywiście przyznaję Ci rację, że powstanie tamtych rządów nie miało nic wspólnego ze standardami powszechnie uznawanymi za demokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen żartujesz? 04.02.07, 11:42 www.polonica.net/szkic_do_portretu_dyktatora_o_genJaruzelskim.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Dla mnie tez. Baaaaaaaacznosc!! 04.02.07, 11:55 www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/jar1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 12:14 Dla ciebie to może być nawet marszałkiem, w gruncie rzeczy mało kogo to obchodzi, ale gdyby zdegradować "Wolskiego" do roli szeregowca to moznaby wtedy powiedzieć, że sprawiedliwości stało sie zadość. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 12:18 zgadzam się z tobą Ciekawe tylko jakby generał nie przewidywał wejścia wojsk radzieckich do Polski a one by jednak weszły i wzmocniły te które tu już stacjonowały to co wtedy byśmy mówili ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 12:34 Władysław Siła-Nowicki o stanie wojennym Stan wojenny w sytuacji, w której znalazła sie Polska, wprowadziłaby większość rządów na świecie/../ Potępianie stanu wojennego jest więc bezsensowne Jan Nowak- Jeziorański Użycie sił własnych zamiast inwazji wojsk sowieckich,okazało się istotnie mniejszym złem Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil i zawsze świeże kwiaty przed portretem Słońca Nar 04.02.07, 13:38 odów? tomek6665 napisał: > i żadne polityczne harce mściwej prawicy tego nie zmienią Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Ale autorytety! 04.02.07, 14:07 Pogromcy Generała! Ale sobie autorytety znaleźliście - Bukowski, który z nibysensacji zrobił sobie sposób na życie i niejaki Szaniawski - dziennikarz tygodnika "Przyjaźn" i odrzucony ochotnik na donosiciela. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale autorytety! 04.02.07, 16:00 asso1 napisał: > Pogromcy Generała! Ale sobie autorytety znaleźliście - Bukowski, który z > nibysensacji zrobił sobie sposób na życie i niejaki Szaniawski - dziennikarz > tygodnika "Przyjaźn" i odrzucony ochotnik na donosiciela. Brawo! Bukowski jest wystarczajaco dobrym biochemikiem,zeby zarabiac inaczej.Jest szanowanym ekspertem od spraw,o ktorych najwyrazniej ty nie masz zielonego pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek [...] 04.02.07, 14:10 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 14:10 I dla mnie też. A jeśli dojdzie do tego, że nie będzie miał na życie, to chętnie się zrzucę. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 14:21 A jak się już tego Generała zdegraduje, potępi i wdepcze w błoto za jego "zbrodnie" to powstanie problem natury moralnej - co zrobić z Piłsudskim? Marszałek podczas jednego zamachu majowego ( do którego nikt go nie zmuszał i był raczej jego kaprysem politycznym) posłał do piachu ok. 400 Polaków i nigdy za to nie odpowiadał. To wielokrotnie więcej, niż najwięksi wrogowie zarzucają Jaruzelskiemu. Który ma do tego jeszcze swoiste alibi w postaci sytuacji bez wyjścia, w jakiej była Polska w 1981r. To jak? Podwójna moralność? Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 15:36 p.smerf napisał: > I dla mnie też. A jeśli dojdzie do tego, że nie będzie miał na życie, to chętni > e > się zrzucę. I na mydło tez sie komuchu zrzuć. Bo ten badyta jaruzelski ma tyle polskiej krwi na rękach, że do końca swego plugawego zywota jej nie zmyje. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 14:14 tomek6665 napisał: > i żadne polityczne harce mściwej prawicy tego nie zmienią 5555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 Dla mnie tez, ale zdegradowanym ... co jemu i jemu podobnym slusznie sie nalezy za wierne sluzenie ZSRR, nie Polsce! Ze o trupach w wyniku tej wiernej sluzby, przypominac nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 14:20 Piłsudski więcej usmiercił w czasie zamachu majowego Odpowiedz Link Zgłoś
roto A ja mam w dupie to kim będzie Jaruzelski 04.02.07, 14:28 już niedługo będzie kimś Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek [...] 04.02.07, 14:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 [...] 04.02.07, 14:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Degradacja będzie "za całokształt" 04.02.07, 14:43 tomek6665 napisał: > zapytaj się jaka była sytuacja w Polsce przed stanem wojennym ---> Natomiast przed stanem wojennym sytuacja była taka jaką chciała mieć ówczesna władza. Czyli mogli "przejść" na stronę Narodu, Polaków - lub mogli zaogniać sytuację, by mieć usprawiedliwienie dla restrykcji i innych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Degradacja będzie "za całokształt" 04.02.07, 14:48 czyli sugerujesz,że powinni stanąć po stronie narodu , a wtedy Ruscy weszliby nieuchronnie i byłoby nie 100 osób ,a 100 tys zabitych Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Wiedz,że jest jeszcze coś takiego jak dyplomacja 04.02.07, 15:03 tomek6665 napisał: > czyli sugerujesz,że powinni stanąć po stronie narodu , a wtedy Ruscy weszliby > nieuchronnie i byłoby nie 100 osób ,a 100 tys zabitych ---> ... i stopniowe uniezależnianie się. Tylko że politykę powinni robić patrioci a nie zdrajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Wiedz,że jest jeszcze coś takiego jak dyploma 04.02.07, 15:05 mieszasz realia z fikcją Stan wojenny był jedyną szansą na uzdrowienie sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
ebn Re: Degradacja będzie "za całokształt" 04.02.07, 18:25 No, no, no... Ładnie tu się mówi o Rosji. I to kto - Tomek6665. Co to będzie, jak się Ambasada dowie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Naród był po stronie Generała, przeciwko 04.02.07, 15:34 bogoojczyźnianemu dresiarstwu które zagranęło władzę nad solidarnościowym motłochem i pchało Polskę na skraj wojny domowej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Naród był po stronie Generała, przeciwko 04.02.07, 15:35 Solidarnośc powinna dziękować Generałowi Jaruzelskiemu za to co zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 14:37 tomek6665 napisał: > Piłsudski więcej usmiercił w czasie zamachu majowego 55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 Nie mam zamiaru licotowac sie na ilosc trupow. Patriotyzm Pilsudskiego nigdy nie budzil watpliwosci wiekszosci Polakow, Jaruzelskiego zdecydowanie tak! Ten ostatni byl dobrym patriota ruskim! Zreszta te cala gadke o Jaruzelskim i, ewentualnej jego degradacji do stopnia szerwgowca, uwazam za przedwczesna! Odpisalam na twoj post, bo mam na to chwile czasu. A ty chocbys nie wiem jak sie wysilal, zmian, ktore ida nie zatrzymasz. To sobie wbij w glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 14:40 > Patriotyzm Pilsudskiego nigdy nie budzil watpliwosci wiekszosci Polakow, Świetny kawał. Ile na Piłsudskim Polacy nawieszali psów, to trudno zliczyć! A głowny zarzutem było - jak to u nas w zwyczaju - że jest agentem Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 14:46 zastanawia zwłaszcza porozumienie Piłsudskiego z Leninem W czasie odwrotu wojsk bolszewickich spod W-wy , na kilka dni przed podpisaniem rozejmu , w wyniku porozumienia tych dwóch panow , Polacy rozbrajali oddziały białoruskie i inne służące po stronie Polaków W wyniku zawieszenia broni z Polską , Rosja Sowiecka mogła skupić się na walce z kontrrewolucją i obronić zdobycze rewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Chec wytarzania w smole i pierzu Pilsudskiego? 04.02.07, 14:53 tomek6665 napisał: > zastanawia zwłaszcza porozumienie Piłsudskiego z Leninem > W czasie odwrotu wojsk bolszewickich spod W-wy , na kilka dni przed > podpisaniem rozejmu , w wyniku porozumienia tych dwóch panow , Polacy > rozbrajali oddziały białoruskie i inne służące po stronie Polaków > W wyniku zawieszenia broni z Polską , Rosja Sowiecka mogła skupić się na walce > z kontrrewolucją i obronić zdobycze rewolucji 55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 Tylko, ze efektem tego bylo odzyskanie przez Polske niepodlwglosci i jej odbudowa, a efektem stanu wojennego Jaruzelskiego ... dalsza degradacja i wyniszczenie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: Chec wytarzania w smole i pierzu Pilsudskiego 04.02.07, 14:55 a okrągły stoł to czyja zasługa ? krasnoludków? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Chec wytarzania w smole i pierzu Pilsudskiego 04.02.07, 14:59 tomek6665 napisał: > a okrągły stoł to czyja zasługa ? krasnoludków? 55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 OS, to chec reanimacji trupa. Czesciowo sie powiodla! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Okrągły Stół był zdradą idei Solidarności 04.02.07, 15:12 tomek6665 napisał: > a okrągły stoł to czyja zasługa ? krasnoludków? ---> a Stan Wojenny był zdradą idei niezależności Polski. Za czyją to zasługą było tak a nie inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 14:48 p.smerf napisał: > > Patriotyzm Pilsudskiego nigdy nie budzil watpliwosci wiekszosci Polakow, > > Świetny kawał. Ile na Piłsudskim Polacy nawieszali psów, to trudno zliczyć! A > głowny zarzutem było - jak to u nas w zwyczaju - że jest agentem Moskwy. 55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 Czy taki zarzut byl powszechny i wypowiadany przez wiekszoscia Narodu? Czy tez przez zwalczajace sie polityczne frakcje? Tylko szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 15:09 Co to znaczy "przez większość narodu"? Referendum - jeśli wiem - na ten temat nie było. Ale zarzuty padały oficjalnie, zarówno z ust polityków jak i prasy. Zresztą, gdyby chcieć przyłożyć obecnie modną miarę do tamtych czasów to Polska w ogóle nie powinna istnieć. Przecież wszyscy wyżsi oficerowie, policja, tajne i jawne służby pochodziły od zaborców. Czy należało ich wszystkich zdegradować do szeregowców? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 15:11 to kopanie sie z koniem jest , rozumiesz, oni mają klapki na oczach Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 15:18 p.smerf napisał: > Przecież wszyscy wyżsi oficerowie, policja, tajne i jawne służby pochodziły od >zaborców. Czy należało ich wszystkich zdegradować do szeregowców? ---> Degraduje się tych, którzy nie widzą swoich błędów i twierdzą, że służba obcemu państwu, przeciwko własnemu, jest powodem do dumy. Patologie, brudy i błędne decyzje są wszędzie, ale ich ocena zależy od motywów. Czym innym jest nawet indywidualna żądza władzy skutkująca ofiarami, a czym innym zdrada i sprzedanie własnego kraju - nawet bez ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 15:25 > ---> Degraduje się tych, którzy nie widzą swoich błędów i twierdzą, że służ > ba > obcemu państwu, przeciwko własnemu, jest powodem do dumy. Myślisz o Kuklińskim? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 16:06 p.smerf napisał: > Co to znaczy "przez większość narodu"? Referendum - jeśli wiem - na ten temat > nie było. Ale zarzuty padały oficjalnie, zarówno z ust polityków jak i prasy. > Zresztą, gdyby chcieć przyłożyć obecnie modną miarę do tamtych czasów to Polska > w ogóle nie powinna istnieć. Przecież wszyscy wyżsi oficerowie, policja, tajne > i > jawne służby pochodziły od zaborców. Czy należało ich wszystkich zdegradować d > o > szeregowców? 55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 Oczywiscie, ze referendum nie bylo. Obliczenie Pi x oko, na podstawie wiedzy historycznej. Jesli nie mam racji, zrob referendum Znowu zaczynasz podtrzymywac brak swoich racji ... wciskaniem glupoty za wszelka cene. Zarzuty zawsze padaly i padac beda. Teraz tez nie bylo referendum, a Jaruzelski jest 'bohaterem' napewno dla mniejszosci. Obliczylam Pi x oko! Nie wierzysz? Zrob referendum. A koniecznosc wprowadzenia stanu wojennego, nie potwierdzily jednoznacznie zadne zrodla historyczne / moim zdaniem system padlby sam/. Chyba, ze za to jedyne i sluszne zrodlo bedzie uchodzila wersja ~ samego sprawcy!. Jaruzelskiemu nalezy odebrac stopien generalski, lub zastosowac inna kare ~ nie tylko za wprowadzenie stanu wojennego, ale za caloksztalt. Tchorz i klamca ~ dzialajacy w interesie Moskwy, nie Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 16:08 ptawie połowa Polaków do dziś uważa,że stan wojenny został wprowadzony słusznie Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 16:12 tomek6665 napisał: > ptawie połowa Polaków do dziś uważa,że stan wojenny został wprowadzony słusznie 55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 Bo tak GW napisala? A w te prawie polowe, wliczono pewnie dzieci i niemowleta:))))))))))))))))? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 16:15 dla większości kadry oficerskiej w polskim wojsku bohaterem jest gen. Jaruzelski , a Kukliński zdrajcą nawet SIKORSKI to przyznał ,ale jak stwierdził -będziemy musieli to zmienić No i zmieniają siłą Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 17:26 tomek6665 napisał: > dla większości kadry oficerskiej w polskim wojsku bohaterem jest gen. > Jaruzelski , a Kukliński zdrajcą > > nawet SIKORSKI to przyznał ,ale jak stwierdził -będziemy musieli to zmienić > No i zmieniają > siłą To takze jest dla mnie zagadka.Kuklinski nie musi byc bohaterem,ale Jaruzel jest zdecydowana szuja. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Dla mnie też. 04.02.07, 15:43 Tak jak wszyscy generałowie II RP. (z uzupełnieniem, pruskim i austriackim). I wszyscy zostaną oczywiście pośmiertnie zdegradowani. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Kurduple się nie odważą, bo armia dmówiłaby im 04.02.07, 15:29 posłuszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: a dla mnie Jaruzelski nie będzie generałem 04.02.07, 16:18 tomek6665 napisał: > i żadne polityczne harce mściwej prawicy tego nie zmienią 55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 W uzupelnieniu. To swiadczy tylko o tym, ze ta prawie polowa Polakow, to stado baranow, nie majacych wiedzy historycznej, lub koniunkturalistow ktorym wtedy dobrze sie zylo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek6665 Re: a dla mnie Jaruzelski nie będzie generałem 04.02.07, 16:20 mylisz się , po prostu Polacy pamiętają jeszcze anarchię tamtych czasów Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: a dla mnie Jaruzelski nie będzie generałem 04.02.07, 16:26 Jeżeli prawie połowie Polaków żyło się wtedy dobrze, to znaczy, że był to kraj powszechnej szczęśliwości. Jeżeli zaś przyjmiemy wersję z baranami, to oczywiste że druga połowa to były owieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczonyryj A kurdupel kurduplem 04.02.07, 17:15 tomek6665 napisał: > i żadne polityczne harce mściwej prawicy tego nie zmienią "Każdy stój na swój strój”- Marek Nowakowski (sygnaturka zmodyfikowana na żądanie Administratora Forum, ch.. zastąpił stój.) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Sowiecki generał to jak najbardziej generał 04.02.07, 17:18 Nic dziwnego, że uważasz sowieckiego generała za generała. Naprawdę nie masz omamów. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Mysza! 04.02.07, 18:56 Masz rację! Piszesz: W uzupelnieniu. To swiadczy tylko o tym, ze ta prawie polowa Polakow, to stado baranow, nie majacych wiedzy historycznej, lub koniunkturalistow ktorym wtedy dobrze sie zylo. Oczywiście! Ci, którzy krytykują stan wojenny to barany! To ci, którym się wydawało, że jak wszystko w Polsce rozpieprzą to im się będzie dobrze żyło. I do tych swoich statystycznych zwolenników dodali napewno te dzieciaki i niemowlęta, jak słusznie piszesz wyżej. Nawet myszy mają przebłyski zdrowego rozsądku! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Dla mnie Jaruzelski zawsze będzie katem Polaków nt 04.02.07, 19:10 Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: Dla mnie Jaruzelski zawsze będzie katem Polak 04.02.07, 21:54 mnie nie skatował, mów w swoim imieniu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Tylko gienierałem? A dlaczego nie marszałem? 04.02.07, 21:35 Jakże to było klawo Gdyby Moskwa awans dała Wojtusiowi na marszała. Miło byłoby, ach miło! Buntowszczyków prosto w ryło Zamiast pałą - lać buławą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauriane Re: a dla mnie Jaruzelski zawsze będzie generałem 04.02.07, 21:41 L. A dla innych Franco, badz Pinochet...... J.C. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar Re:W encyklopedii -Jaruzelski 04.02.07, 21:59 Szeregowiec Wojtek Jaruzelski wprowadził w POLSCE stan WOJENNY ale jaja Kurduplowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re:W encyklopedii -Jaruzelski 04.02.07, 22:20 Nie wiecie jaki stopien wojskowy ma prezio? Odpowiedz Link Zgłoś