Dodaj do ulubionych

odremontow. i otworzyli nanowo synagogę w Lublinie

11.02.07, 16:46
..kasę na to wyłożyli oczywiście Polacy tamtejsza rada miasta... jak
zabraknie znów szpitalkom pieniedzy to już wiecie gdzie ich szukać...
a tak poza tym kto z tej synagogi i żydowskiej uczelni bedzie korzystać skoro
Żydó na tamtym terenie od dawna już nie ma?
Obserwuj wątek
    • woda.woda Piszesz głupstwa 11.02.07, 16:54
      Synagoga w Jeszywas Chachmej Lublin jest pierwszą odremontowaną przez żydowską
      społeczność w Polsce synagogą od czasów wojny.

"Synagoga, która znajduje się w budynku dawnej Jesziwas Chachmej Lublin, jest
      pierwszą wyremontowaną po wojnie z funduszy polskiej społeczności żydowskiej.
      Jej otwarcie to kolejny etap remontu tego wielkiego sześciokondygnacyjnego
      budynku, wzniesionego ze składek Żydów z całego świata specjalnie jako siedziba
      nowoczesnej religijnej uczelni żydowskiej. Jesziwas Chachmej Lublin działała od
      1930 roku, w czasie wojny Niemcy zniszczyli jej wyposażenie, po wojnie budynek
      użytkowała Akademia Medyczna. Od jesieni 2003 należy on do Gminy Wyznaniowej
      Żydowskiej w Warszawie. Na parterze ma siedzibę lubelska filia gminy
      warszawskiej (od stycznia 2006 roku jest też sala modlitw). Otwierana w
      niedzielę synagoga to dwukondygnacyjna, mieszcząca się na pierwszym piętrze,
      dawna aula Jesziwas Chachmej Lublin - również przed wojną pełniąca funkcję
      synagogi. Podczas remontu wymieniono konstrukcję dachu synagogi, odkryto
      zamurowane okna, położono nowy parkiet, odtworzono oryginalną kolorystykę, ale
      również zmodernizowano sąsiednie pomieszczenia, gdzie w przyszłości ma się
      znaleźć m.in. ekspozycja o historii jesziwy i jej twórcy - rabinie Majerze
      Szapiro.

Grupy żydowskie już dzisiaj przyjeżdżają na szabat. O godz. 15.40 w jesziwie
      zostaną zapalone szabatowe świece, rozpoczną się modły popołudniowe (mnichat)
      oraz studia nad jedną stroną Tory (daf yomi), które poprowadzi Główny Rabin
      Polski Michael Schudrich. Szabat zakończy się uroczyście (hawdala) o godz.
      16.40 w sobotę.

Ceremonia otwarcia synagogi rozpocznie się w niedzielę o godz. 13.
      Najważniejszym religijnym elementem tej ceremonii będzie wniesienie Tory.
      Ponieważ wydarzenie jest wyjątkowe, przybędzie wielu honorowych gości,
      planowana jest wspólna fotografia, koncert kantora i - jak zapowiadają
      organizatorzy - wiele niespodzianek. Jedną z nich będzie z pewnością projekcja
      filmu z relacjami rabinów żyjących w Izraelu, dawnych studentów lubelskiej
      jesziwy. Będzie można również obejrzeć wystawę artystów żydowskich ze zbiorów
      Space Gallery, w tym malarzy związanych ze sławną w międzywojniu "Ecole de
      Paris"."
      koziolek.pl/index2.php?op=news&id=55908&rid=1&did=17&dr=1&PHPSESSID=d53f92a6a0b6789e55792289ebb24a74

• venus99 Re: Piszesz głupstwa 11.02.07, 17:21
        jak zawsze.on inaczej nie potrafi.jestem ciekaw co by pisał gdyby żydów nie
        było.i pomysleć,że ta menda z porządnego Poznania.
        • s-k-i-n Re: Piszesz głupstwa 11.02.07, 19:32
          a umiesz ty czytaćze zrozumieniem? napisałem przeciez że otworzono na nowo
          żydowską szkołę i synagogę mimo że Żydów tam już od dawna nie ma
          • woda.woda Nie ściemniaj 11.02.07, 19:34
            Napisałeś:
            "..kasę na to wyłożyli oczywiście Polacy tamtejsza rada miasta... "

A nie jest to prawda
            • t-800 Re: Nie ściemniaj 11.02.07, 19:37
              Czemu nieprawda? Bo tak w "GW" napisali?
              • woda.woda Re: Nie ściemniaj 11.02.07, 19:38
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=57143564&a=57143858
                • t-800 Re: Nie ściemniaj 11.02.07, 19:42
                  Idź na jakieś forum demokratów.pl albo mityng Amwaya.
                  • woda.woda Dlaczego? 11.02.07, 19:43
                    • t-800 Re: Dlaczego? 11.02.07, 19:45
                      Tam Twoje miejsce.
                      • woda.woda Nie ty o tym decydujesz 11.02.07, 19:45
                        gdzie jest moje miejsce
                        • t-800 Re: Nie ty o tym decydujesz 11.02.07, 19:47
                          Jasne, że nie. Sama siebie tam wpychasz. :-)
                          • woda.woda A to już, myślę, nie twoja sprawa 11.02.07, 19:48
                            • t-800 Re: A to już, myślę, nie twoja sprawa 11.02.07, 19:49
                              Jedyne co można, to tylko Tobie współczuć. :-( I ja Ci współczuję. :-(((
                              • woda.woda Dzięki, ale 11.02.07, 19:50
                                to zbyteczne.

Twoje współczucie - lub jego brak - nie czyni mi najmniejszej róznicy.
          • terraincognita Re: Piszesz głupstwa 11.02.07, 20:44
            Polska powinna zaplacic Zydom za korzystanie z tego gmachu - przez lata byla
            tam Akademia Medyczna. To odpowiedz na glupote skina.Dalej,jak wiem tu chodzi
            nie tylko o synagoge,ale i o uczelnie z tradycjami. I od dzis moze beda sie w
            niej ksztalcic Zydzi z calego swiata,a miasto na tym skorzysta.
            • aron2004 Re: Piszesz głupstwa 12.02.07, 04:59
              terraincognita napisał:

> Polska powinna zaplacic Zydom za korzystanie z tego gmachu - przez lata byla
              > tam Akademia Medyczna.

a np. w Zamościu w jednym z kościołów za komuny było kino. Czy Polska powinna
              zapłacić klerowi za korzystanie z tego gmachu?
      • t-800 No przecież mówiłem! 11.02.07, 19:41
        miasta.gazeta.pl/lublin/1,35637,3907248.html

W "Wyborczej" tak napisali, to musi być prawda! :-DDD
        • woda.woda Mówiłeś - jak zwykle głupio 11.02.07, 19:42
          • t-800 Re: Mówiłeś - jak zwykle głupio 11.02.07, 19:45
            Podawaj źródłowe linki, a nie jakieś koziołki. Nie ma się czego wstydzić. :-)
    • zaba_pelagia Re: odremontow. i otworzyli nanowo synagogę w Lub 11.02.07, 16:59
      s-k-i-n napisał:

> a tak poza tym kto z tej synagogi i żydowskiej uczelni bedzie korzystać skoro
      > Żydó na tamtym terenie od dawna już nie ma?

oooo, ciekawe, cos im osobiście zrobiles?
      • s-k-i-n Re: odremontow. i otworzyli nanowo synagogę w Lub 11.02.07, 19:32
        ja osobiscie nic.. tę sprawę za mnie wykonał ktoś inny i to baaardzo dawno temu
        • patryot Re: odremontow. i otworzyli nanowo synagogę w Lub 11.02.07, 19:36
          www.naszawitryna.pl/jedwabne_975.html
          • woda.woda Znów wklejasz jakieś smieci? 11.02.07, 19:37
            • patryot Re: woda 11.02.07, 19:38
              spływaj falami rynsztoka
          • s-k-i-n i kogo politycznie poprawni biora w obronę? 11.02.07, 19:38
    • twoj.psychiatra No to jedź i podpal ją Skinie, jak na prawdziwego 11.02.07, 19:35
      wielbiciela Adolfa przystało.
      Jak Cię przymkną w ciupe, bedzie przynajmniej jednego mniej na FK.
      • aron2004 Re: No to jedź i podpal ją Skinie, jak na prawdzi 11.02.07, 19:37
        państwo dokłada się do remontów kościołów i cerkwi to czemu nie synagog? Żydzi
        nie byli obcymi w Lublinie, mieszkali tu przez setki lat.
        • patryot Re: No to jedź i podpal ją Skinie, jak na prawdzi 11.02.07, 19:37
          www.starwon.com.au/~korey/Ratajczak/zydzi_a_handel_niewolnikami.htm
          • sclavus Re: No to jedź i podpal ją Skinie, jak na prawdzi 11.02.07, 19:41
            Czkawkę masz ???
            A może raczej... "upierdliwą kwaczkę" ???
            ... co na jedno wychodzi... - powtarzasz się... głupio!!
      • s-k-i-n a wiesz że nawoływanie do podpaleń jest karalne? 11.02.07, 19:40
        • sclavus Re: a wiesz że nawoływanie do podpaleń jest karal 11.02.07, 19:43
          A wiesz, że skinów wcale nie trzeba nawoływać??
          Skiny tak sami z siebie... najpierw "pięć piw" zamówią a potem do dzieła
          przystępuja... w imię - nie, nawet nie boga - Adolfka.... :|
          • bu2m Kumple s-k-i-n-a? 11.02.07, 19:46
            img443.imageshack.us/img443/9111/z3765904xbi8.jpg
            • s-k-i-n Re: Kumple s-k-i-n-a? 11.02.07, 20:06
              PIERWSZY OD LEWEJ U DOŁU TO JA
              • bu2m Re: Kumple s-k-i-n-a? 11.02.07, 20:07
                Nawet nie chce sprawdzać.
    • jola_iza Re: skinie kretynie znalazłam 11.02.07, 20:12
      coś dla Ciebie specjalnie:
      "O losie księgozbioru można znaleźć zupełnie odmienną notkę zamieszczoną w "Deutsche Jugend-Zeitung", oficjalnym organie młodzieży hitlerowskiej. Jeden z naocznych świadków i sprawców zniszczenia relacjonował (luty 1940): "Sprawą szczególnej dla nas dumy było zniszczenie biblioteki Akademii Talmudycznej, znanej jako największa w Polsce. Wyrzuciliśmy z budynku wszystkie te święte dla Żydów książki, przenieśliśmy je na dziedziniec, a potem podłożyliśmy ogień. Pożoga trwała 20 godzin. Żydzi stali wokół i płakali. Ich szloch niemal nas zagłuszał. Sprowadziliśmy orkiestrę i radosne dźwięki muzyki wojskowej zagłuszyły płacz tych Żydów..."
    • alistair-p s-k-i-n i t-800 mają szcżescie.... 11.02.07, 20:13
      Nawoływanie do podpalen jest karalne,ale wam się udało,nie dośc że o tym nie
      pisaliście i możecie spać spokojnie,to chciałem wam powiedziec że kretynizm nie
      jest w Polsce zagrożony żadnymi sankcjami.Chyba że przynaleznością do PiS lub
      młodzieży weszpolskiej.
      • s-k-i-n Re: s-k-i-n i t-800 mają szcżescie.... 11.02.07, 20:35
        dzieki wielkie ze nie wymieniłeś Samoobrony..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka