kaczysta 07.03.07, 08:19 i zadne gowniane "Rejsy" niczego nie zmienia. www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070307/druga_strona_a_4.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacza.republika.bananowa a RAZ ma jakieś dowody 07.03.07, 08:26 że film był na zamówienie?. Jeśli nie to sam jest szmaciarzem, który oskarża innego człowieka bez dowodów. To czy pan Piwowski był czy też nie TW jest bez znaczenia. Pan Ziemkiewicz skłamał w sprawie Adama Michnika, co sam przyznał w swoim oświadczeniu. Czy z tego powodu mamy mu nie wierzyć w żadnej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 07.03.07, 08:33 Bez przesady.Jaki szmaciarz? Przeciez kaczysta nie jest.Do pis,lpr i samoobrony nie nalezy.W radyju z ryjem nie wystepuje.Jednym slowem; porzadny czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 07.03.07, 09:01 insynuator ziemkiewicz poszukiwacz spisków. historia szpiona piwowskiego żywcem wyjęta z barei. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Brak poczucia humoru jest 07.03.07, 09:03 charakterystyczny dla namaszczonych ideologów, kiedyś szefowie PZPR nic nie kapowali z dowcipów, dzisiaj oszołomy nie rozumieją, że z lustracji można robić sobie jaja. Brawo Piwowski! Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 07.03.07, 09:03 o przepraszam, "rejs" nie byl gownianym filmem. A ze Piwowski sciemnia, to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 07.03.07, 09:09 To jest podobny chwyt jaki stosuje "nadredaktor" , wyklazać , ze nie ma sensu prowadzić lustracji dekomunizacji bo wszyscy jesteśmy w tym szambie zanurzeni ... M.Piwowski ( jak oglądałem te jego tłumTVN24 ) żenujący , juz lepiej byłoby gdyby w ogóle odstąpił od tłumaczenia tych "zawiłości" tylko z pokorą przyjął werdykt i usunął sie w "cień" .... Odpowiedz Link Zgłoś
pandada a może to ty usuń sie w cień 07.03.07, 19:37 jeszcze nie wprowadziliście dyktatury, ciemniaki. A wasz ostracyzm może się ograniczać do braku zaproszeń na bale z udziałem Bestrego. Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 07.03.07, 09:11 Pan RAZ pisze, że w latach dziewięćdziesiatych SB zamówiło u Piwowskiego film szkalujacy niedojdę i oszołoma Kerna, i dało mu na to jeszcze pieniądze. Pan RAZ kwalifikuje sie do leczenia psychiatrycznego. NO cóż, malutkji człowieczek, który walczył z komuna pod pierzynką u mamusi,a na widok ZOMO-wca dostawał dyspepsji teraz bezkompromisowo piętnuje "agentów" i innych. Niedobrze się robi... Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt dyskusja na salonie24.pl 07.03.07, 09:26 tutaj jest sporo na ten temat: jacekleski.salon24.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Niezłe! 07.03.07, 12:40 "Miałem kumpla w Gestapo. Przyjażniliśmy się od piaskownicy. Do kogo miałbym się zwrócić w sytuacji, kiedy koniecznie potrzebowałem dobrego mieszkania w Warszawie. Tylko Gestapo je wtedy miało, a ja co gorsza byłem podejrzewany o knucie przeciw legalnym niemieckim władzom. Udawaliśmy, że piszemy raporty o bojkocie kin z niemieckimi filmami. W ogóle to był świetny koleś, przyjaźnimy się do dziś. A jego praca? Cóż, każdy musiał gdzieś pracować w tych trudnych czasach" - jakby się wam podobał taki monolog bohatera komedii kryminalnej z czasów wojny pod tytułem "Przepraszam, czy tu biorą do gazu?" Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Niezłe! 07.03.07, 13:07 kozaki_wiesi,podawaj aurtora, bo plagiatujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Niezłe! 07.03.07, 13:10 Nie rób scen, przecież widać po drzewku co wklejam. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Piwowski - Szmaciarz i kapuś ! 07.03.07, 12:25 nie ma cwaniaka nad warszawiaka.......... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Piwowski - geniusz 07.03.07, 12:30 Piwowski to samorodek - talent, jakich mało. Wolę kapusia,jak piszecie,od niejednego dzisiejszego polityka z pierwszych stron gazet.A "Rejs" to film genialny,ale nie dla durniów kręcony. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Piwowski - geniusz 07.03.07, 12:35 twój wybór i twoja sprawa... A ja wolę Spielberga - ha ha ha .... 100x! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Piwowski - geniusz 07.03.07, 12:38 Geniusz? Nie przesadzajmy, to reżyser jednego filmu. Reszta to gnioty. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Samorodek? 07.03.07, 12:41 joannabarska napisała: > Piwowski to samorodek Ukończył reżyserię w PWSFTviT w Łodzi oraz dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Samorodek? 07.03.07, 12:46 no i co z tego? jeden film udało mu się ciekawy nakręcić i to taki robiący wrażenie nieco amatorskiego............. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe zabawne to święte oburzenie na "kolaboranta" 07.03.07, 12:44 oburzający to ludzie ze spiżu conajmniej, taki ziemkiewicz komunę własnoręcznie na łopatki rozłożył. prawie włąsnoręcznie, łysiak wtedy ruskich zamęczał Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: zabawne to święte oburzenie na "kolaboranta" 07.03.07, 12:46 Co do Ziemkiewicza to nie masz racji. On osobiście mówił, że unikał ludzi z opozycji, bo byli oni jacyś "dziwni". Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Ziemkiewizc uważał, że opozycja dziwna była? 07.03.07, 18:12 Jemu mamumsia nie pozwoliła. A po drugie prawicowcy, powiedzcie mi. Traktujecie tego gościa jak ikone i wytrych do rozwalania GW, a nie rzuciło Wam sie w oczy, że Zienkiewicz z facjaty wyglądy bez porównania bardziej koszernie niż wasz główny wróg? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Piwowski 07.03.07, 12:46 Donosił on na ciebie kaczysto? Zostaw może ocenę jego znajomym na których niby donosił. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Piwowski 07.03.07, 12:49 Popatrz, teraz niektórzy twierdzą że współpraca z SB to normalka, bo trzeba było dostać paszport, mieszkanie, awans... nic złego a kto się nie złamał to frajer, który siedział w pierdlu a teraz ma 800pln renty. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 12:56 wykorzystal sytuacje. niezbyt honorowo, fakt. ale niczyim kosztem, jedynie esbekom zagrał na nosie. rozumiałbym jeszcze gdyby jakiś działacz opozycji miał do niego jakies żale. a oburzeni są ci najmniej niezłomni, że tak ich litościwie nazwę Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 12:59 Tego nie wiem, on twierdzi że nie. Tych co zostawali agentami np. Gestapo a nikogo nie skrzywdzili też byś podobnie usprawiedliwiał? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 13:02 kozaki_wiesi napisała: > Tego nie wiem, on twierdzi że nie. Tych co zostawali agentami np. Gestapo a > nikogo nie skrzywdzili też byś podobnie usprawiedliwiał? Człowieku,a B16 to do jakiej organizacji należał. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 13:06 > Człowieku,a B16 to do jakiej organizacji należał. To chyba było pod przymusem, prawda? Piwowskiego ktoś przymuszał czy został agentem dla własnej korzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 13:10 Odniosłem się tu do tego wymyślonego gestapowca. kozaki_wiesi napisała: > > Człowieku,a B16 to do jakiej organizacji należał. > > To chyba było pod przymusem, prawda? Piwowskiego ktoś przymuszał czy został > agentem dla własnej korzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 13:11 A gdyby gestapowiec był kumplem z dzieciństwa a współpraca (bez krzywdzenia!) zapewniałaby lepsze kartki na żywność albo mieszkanie to jest to usprawiedliwione? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 13:16 kozaki_wiesi napisała: > A gdyby gestapowiec był kumplem z dzieciństwa a współpraca (bez krzywdzenia!) > zapewniałaby lepsze kartki na żywność albo mieszkanie to jest to > usprawiedliwione? > Przepraszam ale nie żyłem w tamtych czasach jestem zbyt młody. Nie chcę tego oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 13:16 A jak się tobie wydaje na podstawie znajomości historii? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 13:23 kozaki_wiesi napisała: > A jak się tobie wydaje na podstawie znajomości historii? > Że to hardkorowe czasy były. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: jeszcze raz: skrzywdził kogoś? 07.03.07, 13:25 No tak, wtedy odwaga to było coś! Teraz staniała co najlepiej widać po pewnym Geniuszu z PiS Czystym Dobrem zwanym. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: co ma do tego gestapo? 07.03.07, 13:25 Ale również zabijali, co ma metoda do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe angina też zabija 07.03.07, 13:34 im więcej lat upłynie tym ta komuna straszniejsza będzie Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Zgadzam się 07.03.07, 17:07 Dlatego się anginę zwalcza, prawda? I dlatego powinno się piętnować tych, którzy współpracowali z zabijającymi ludzi służbami totalitarnego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Zgadzam się 08.03.07, 00:17 kozaki_wiesi napisała: > Dlatego się anginę zwalcza, prawda? Anginę - tak. Ale nie osoby, które się nią zaraziły. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Piwowski 07.03.07, 12:57 Rozmowy z pracownikami SB były normalką dla czlonkow PZPR, bo policja polityczna była na usługach PZPR, aczkolwiek czasami chciala byc nad PZPR (Moczar). Inna jest sprawa z tajnymi wspołpracownikami, bo nieładnie jest donosic na wspoltowarzyszy w walce i pracy. Dzis sa tez TW, ale to sie nazywa inaczej. Normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Piwowski 07.03.07, 13:01 > Rozmowy z pracownikami SB były normalką dla czlonkow PZPR, bo policja > polityczna była na usługach PZPR, aczkolwiek czasami chciala byc nad PZPR > (Moczar). Inna jest sprawa z tajnymi wspołpracownikami, bo nieładnie jest > donosic na wspoltowarzyszy w walce i pracy. Nie na temat Dzis sa tez TW, ale to sie nazywa > inaczej. Normalka. Dziś to normalka bo ustrój inny. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: Piwowski 07.03.07, 23:41 Dzis donoszenie to obywatelski obowiązek. A ja mam cała lustracje gdzies. Piwowski jest gośc i to mi wystarczy. Wolałbym z nim wypic piwo niz z giertychowcami oryginalnego szampana francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: Piwowski 08.03.07, 01:46 > Dzis donoszenie to obywatelski obowiązek. A ja mam cała lustracje gdzies. > Piwowski jest gośc i to mi wystarczy. Wolałbym z nim wypic piwo niz z > giertychowcami oryginalnego szampana francuskiego. Jak się zdarzy okazja,powiadomie :). Pewnie,że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Piwowski 07.03.07, 13:06 kozaki_wiesi napisała: > Popatrz, teraz niektórzy twierdzą że współpraca z SB to normalka, bo trzeba > było dostać paszport, mieszkanie, awans... nic złego a kto się nie złamał to > frajer, który siedział w pierdlu a teraz ma 800pln renty. I tak uważam,że jeżeli ktoś ma prawo mieć do niego pretensje,to jego znajomi na których żekomo donosił. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Piwowski 07.03.07, 13:08 A ja uważam, że to zwykła ku.. bez honoru, która w celu odniesienia osobistej korzyści poszła na współpracę z totalitarną władzą. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Piwowski 07.03.07, 13:10 mike.recz,masz racje,ale rzekomo nie żekomo! Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Piwowski 07.03.07, 13:13 joannabarska napisała: > mike.recz,masz racje,ale rzekomo nie żekomo! Aż mi głupio za ort. Nie wiem czy mam rację.Ja jestem młody i w tamtych czasach nie żyłem. Każdy w tej dyskusji ma jakieś swoje racje.Nigdy nie ma jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 07.03.07, 13:12 interesujące że Piwowski jakiś tydzień temu w Dzienniku wyznał że film o Agacie to nie było dobre posunięcie, że przeoczył istotę sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 07.03.07, 13:18 loppe napisał: > interesujące że Piwowski jakiś tydzień temu w Dzienniku wyznał że film o Agacie > to nie było dobre posunięcie, że przeoczył istotę sprawy Tlumaczac to na obowiazujacy teraz jezyk mozna powiedziec, ze wyznal, iz film bym wstretna manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Wielkie rzeczy! 07.03.07, 13:42 Afera z Piwowskim. Wielkie rzeczy, co on mógł donosic? Juz macie dosc kapłanow TW? Ci przynajmniej mieli konfesjonały. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok manipulacja? Ha, ha, ha, ha, ha, ha 07.03.07, 18:42 Kern rzucił policje dla ratowania córki. Jaja se robicie, czy co? Piwowski zrobił dobry film! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A więc mamy dalszą część "Rejsu". 07.03.07, 17:18 Z kaczystą w roli głownej. Bardzo mi się ta historia z Piwowskim podoba. Cały PRL jak na dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: A więc mamy dalszą część "Rejsu". 07.03.07, 18:18 I to genialne zagranie ze strony SB, taki Piwowski się w końcu przydał. Robi SB dobry PR, bo to byli tacy fajni goście i wcale po nerach nie walili, ani nikomu krzywdy nie robili. Bo to wporzo goście byli, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Hmm..... 07.03.07, 18:21 Nic nie poradzę, że masz takie skojarzenia. Każdy kojarzy jak umie. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: Hmm..... 07.03.07, 18:51 No ty masz lepsze, jak to komuch którym UBecy się wysługiwali, prześladujac obwateli. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk ?????? 07.03.07, 18:53 A skąd ty wiesz co sądzę o SB? Proszę o stosowne cytaty z moich wypowiedzi. To ty, moja droga, bzdurzysz coś i konfabulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec.pl Re: A więc mamy dalszą część "Rejsu". 07.03.07, 18:22 I paszporty dawali, talon można było otrzymać i pewnie mieszkanie nawet... A frajerzy, którzy sztamy z chłopakami z SB nie trzymali gnili w pierdlu a teraz wegetują za parę stów miesięcznie. Tak, tak, Piwowski to bohater. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Się rozpłaczę..... 07.03.07, 18:28 prawicowiec.pl napisał: > A > frajerzy, którzy sztamy z chłopakami z SB nie trzymali gnili w pierdlu a teraz > wegetują za parę stów miesięcznie. I jeszcze gruźlicę mają! Jeszcze coś napisz o cięzkim losie ofiar SB. Dlaczego się nimi nie zajmiecie? Przecież jest IV RP, prawda? Zamiast opowiadać rzewne kawałki - po prostu im pomóżcie. Fontanna w Mamrotkowym pałacu może poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec.pl Re: Się rozpłaczę..... 07.03.07, 18:33 Z socjalistami z PiS nie chcę mieć nic wspólnego i nie mów do mnie w liczbie mnogiej. Po prostu nie widzę żadnych usprawiedliwień dla człowieka, który dla osiągnięcia prywatnych korzyści współpracuje ze służbami totalitarnego reżimu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Aha. 07.03.07, 18:44 To przepraszam. Ale Piwowski nie kreuje się na bohatera - wręcz przeciwnie. Nie zabiega o status autorytetu moralnego. PRL był przede wszystkim groteskowy. Dlatego lepiej go opisują filmy Barei niż np. "Norymberga" Tomczaka. Sam, pracując w studenckim radio, musiałem chadzać do cenzury z tekstami i scenariuszami. Pisać wyjaśnienia "o co mi chodziło". Itp. itd. Czysta groteska. A więc zleź z tego cokołu, panie Katon, i wyluzuj. Bo ten napuszony ton śmieszny jest wielce.... Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec.pl Re: Aha. 07.03.07, 19:15 Ciekaw jestem czy matka Popiełuszki czy Pyjasa (pozdawiam cię gorąco, Lesławie Maleszko) podzieliłaby twoje zdanie o grotesce. Filmy Barei pokazują absurd codziennego życia a nie koszmar esbeckich prześladowań, weź to pod uwagę. Dla mnie pójście na współpracę dla osobistych korzyści to obrzydlistwo. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A jednak. 07.03.07, 19:23 Nie stosuj chwytów poniżej pasa. Coby nie mówić o odrażającej roli SB w PRL-u, dla przeciętnego obywatela (czyli mnie) dominującym uczuciem było poczucie groteskowego bezsensu. Polska jednak to nie nie Chile Pinocheta, i ofiary wśród opozycjonistów były jednak (na szczęście) stosunkowo nieliczne. Więźniów politycznych nie trzeba było trzymać w koszarach i na stadionach. Jak chcesz stosowac takie czarno-białe oceny postaw ludzkich to twoja sprawa. Ale PRL był szary. Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec.pl Re: A jednak. 07.03.07, 19:27 SB mordowało - i tyle. Liczba ofiar nie ma tutaj znaczenia. A kolaboracja z tajnymi służbami totalitarnego reżimu i to z własnej woli, bez szantażu, gróźb itepe, to kurestwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk No cóż..... 07.03.07, 19:35 A jednak liczba ofiar ma znaczenie. To brutalne, ale tak jest. Dla sądu skazującego mordercę - też ma. Zauważyłem, że wraz z upływem czasu coraz więcej jest takich Katonów jak ty. Za jakieś dziesięć lat powstanie legenda o partyzantce Solidarności siedzącej po lasach i walczącej z "totalitarnym reżimem". Co to za reżim był...... Pani cenzorka wychodziła o umówionej godzinie z sali, wiedząc doskonale że za chwilę wystąpi Kaczmarski+Gintrowski+Łapiński. I będa smagać i lżyć ustrój. Nie przesadzaj, bo to śmieszne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec.pl Re: No cóż..... 07.03.07, 19:39 Nie mydl mi tu oczu Solidarnością walczącą o socjalizm z ludzką twarzą. Mnie chodzi, powtórzę jeszcze raz, o kolaborację ze służbami totalitarnego państwa w zamian za korzyści osobiste. Piszesz "co to za reżim był". Może ciebie nie dotknęło to osobiście ale moi bliscy osobiście poznali smak esbeckich przesłuchań i więzień oraz pałęzomowca na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: No cóż..... 07.03.07, 19:48 prawicowiec.pl napisał: > ale moi bliscy osobiście poznali smak esbeckich > przesłuchań i więzień oraz pałęzomowca na plecach. Nie chcę się licytować, ale akurat moja rodzina mogłaby wystawić długi rachunek krzywd: konfiskata mienia w ramach "bitwy o handel", 3 lata cięzkiego więzienia dla mojego dziadka (wróg klasowy), relegowanie z wilczym biletem mojej matki ze studiów, itp. No i co z tego. PRL był bardziej groteskowy niż straszny. I nierzadko jedynym sposobem na zachowanie zdrowia psychicznego było traktowanie wszystkiego z przymrużeniem oka. Czytałeś "Nieznośną lekkość bytu" Kundery? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada przecież Piwowskiego bili i do pierdla wsadzili 07.03.07, 19:49 piszesz coś od siebie i o postaci fikcyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 moralność dla niektórych 07.03.07, 18:27 to pojęcie nie z tej planety, coś takiego jak dinozaury, tyle ze one dawno temu zamieszkiwały naszą ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Mylisz moralność z moralizowaniem. 07.03.07, 18:29 A to nie to samo. Różnica taka jak między pieprzem a pieprzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek ziemniakiewicz, obrzydliwy kolaborant 07.03.07, 18:31 pisu, a przedtem, za komuny, rownie obrzydliwy tchorz. dopiero teraz, kiedy mu nic nie grozi, to bohatera zgrywa. straszna kreatura, a i wyglad ma powaznie odpychajacy, zeby choc jeszcze pisac z sensem potrafil. Odpowiedz Link Zgłoś
luci-c Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 07.03.07, 18:34 Piwowski nasrał na sztandarowy manifest PiS-owskiej IV RP:)) Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm RAZ - człowiek z wielkimi kompleksami? 07.03.07, 23:49 Czy Piwowski odmówił ostatnio sfilmowania Michnikowszczyzny? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 08.03.07, 01:58 Zgadzam sie! A teraz chce zbagatelizowac sprawe, robiac z siebie wesolka. RezySZer jednego filmu. Jako czlowiek - zalosny szmaciak! Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 08.03.07, 04:19 Podoba mi się tytuł tego wątku! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Przestańcie wreszcie uogólniać! 08.03.07, 10:53 W SB pracowało wielu wartościowych ludzi, przewaznie - w ostatnim czasie - po studiach, często po prawniczych. Wrzucanie wszystkich do jednego worka, nadużywanie słowa "morderca" swiadczy tylko o głupocie tych internautów, którzy taką opinię wygłaszają, a często w okresie istnienia SB ssali mleko z piersi matki. Parszywe owce znajdzie sie wsżedzie, dzisiaj równiez, na to nie trzeba żadnej SB! Kiedys pewien moj kolega ze studiow jeszcze zaprosil mnie przypadkowo do swego syna - oficera SB. W korytarzu wisiał krzyż, wcale nie taki mały. Normalnie nie zwrócilabym na to uwagi,ale tu zrobiłam małą awanturkę, bardziej chyba z przekory niz z innych względów. Nie lubię podwójnej "twarzy". Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Przestańcie wreszcie uogólniać! 08.03.07, 10:57 a jacy wg ciebie ludzie są wartościowi? ci co tłusto i dobrze jedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Przestańcie wreszcie uogólniać! 08.03.07, 15:36 kikoo1 - z Tobą nie mam zamiaru juz rozmawiac. Raczej lekarz powinien to czynic. Dla Twego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Przestańcie wreszcie uogólniać! 08.03.07, 15:42 To raczej z tobą lekarz będzie miał pelne ręce roboty. Póki co podsyłam ci stosowną lekturkę! Przeczytaj uważnie!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58678576 Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Wole Piwowskiego od Krzystka 08.03.07, 16:19 Wolę Piwowskiego od Waldemara Krzystka, rezysera sztuki teatralnej (poniedziałek,TVP1,godz.21.20)pióra Wojciecha Tomczyka pt. "Norymberga". Odnosilem wrazenie, że nad głową tworzacego autora stał Macierewicz. Zal mi było Gajosa, ze wystapil w tej sztuce z serii białego stalinizmu. Dobry aktor i co? Odpowiedz Link Zgłoś
szalony_kapelusznik Ogórek o Piwowskim i pan im ciągle s.a na aureole 08.03.07, 16:46 Obecne lustracyjne "ujawnianie prawdy" może paradoksalnie przybliżyć nam obraz PRL-u. Jeśli tylko nie ograniczy się do przedrukowywania esbeckich "wykazów" przez IPN, w których traktuje się żyjących ludzi jak przedmioty. Gdyby jednak cała ta akcja skłoniła ich do opowiedzenia swoich historii, tak jak stało się to z reżyserem słynnego "Rejsu" Markiem Piwowskim, to kto wie? W najnowszym "Newsweeku" donosi on na siebie, że został agentem "po protekcji". Sam się zgłosił, ale to nie wystarczyło; trzeba było jeszcze mieć kogoś znajomego, kto by go w tych staraniach poparł. Ponieważ po nieudanej ucieczce na Zachód w latach 50., nie mógł dostać paszportu, poszedł po radę do kumpla z praskiego podwórka, wtedy oficera kontrwywiadu. Ten znalazł sposób: zapiszę cię jako szpiega, będziesz mi opowiadał jakieś głupoty, a po roku stwierdzę, że się zupełnie do szpiegowania nie nadajesz, ale to ja będę odtąd decydował o twoim paszporcie. Historia jego błazeńskiego pogrywania ze Służbą Bezpieczeństwa jest nam dziś równie potrzebna jak kiedyś jego "Rejs" za PRL-u. Jak i wtedy, podejście Piwowskiego sprowadza cały ten rozdęty, sztucznie udramatyzowany spektakl ze złowrogą i wszechmocną agenturą do właściwych rozmiarów. Staje się jasne, że cała ta sfera życia była równie niepoważna jak reszta życia w tamtym kraju, bo trudno przecież, żeby było inaczej. Dzisiejsze gniewne reakcje na tę bezprecedensową spowiedź Piwowskiego o jego kpinach za komuny świadczą o tym, że to pogrywanie sobie z komunistycznymi władzami, wyprowadzanie ich w pole - jest uznawane za coś, co bije w lustracyjne władze obecne! Okazuje się, że to, co robił Piwowski z kolegami władzom komunistycznym, IV Rzeczpospolita bierze dziś do siebie. Jest taka anegdota, że kiedy bardzo źle widziany przez władze pisarz Leopold Tyrmand żalił się kiedyś: "Dlaczego oni mnie tak nie lubią?", Zygmunt Kałużyński miał mu odpowiedzieć: "Bo pan im ciągle sra na aureole". Oto, czego każda władza nienawidzi jednakowo mocno. Michał Ogórek -- "Okazuje się, że to, co robił Piwowski z kolegami władzom komunistycznym, IV Rzeczpospolita bierze dziś do siebie." Nic dodac nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Ogórek o Piwowskim i pan im ciągle s.a na aur 08.03.07, 18:08 To sie Ogórkowi udało! Ten napuszony IPN i grozny, i smieszny! Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 08.03.07, 18:53 Kaczyści nie mają zdolności honorowej, są więc szmatami z urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Piwowski - Szmaciarz i kapus 08.03.07, 18:57 co za bzdurne inwektywy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Sama prawda! 09.03.07, 00:28 Sama prawda poprzednika z forum! Kikoo1,odpocznij sobie...Nie masz pojecia o zyciu, które było.. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczysta No i wyszla szmata z worka. 13.03.07, 07:28 Przechwala się, jak rzekomo robił w balona naiwnych i łagodnych jak baranki oficerów SB. Ale prawda jest inna. Esbecy to nie pajace, tylko zdolni do wszystkiego zbrodniarze, którzy nie dawali się wodzić za nos. A sam Piwowski, jak ujawnia "Wprost", był dla nich cennym i dobrze opłacanym agentem. www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=35113 Odpowiedz Link Zgłoś
sam_sob Re: No i wyszla szmata z worka. 13.03.07, 07:58 kaczysta napisał: > A sam Piwowski, jak ujawnia "Wprost", był dla nich cennym i dobrze opłacanym > agentem. > To za mało dla ogłupiałych wielbicieli jego talentu, w przedstawianiu zwykłych pijaczków!:)) Odpowiedz Link Zgłoś