Dodaj do ulubionych

Problem Patrycji Kaczmarskiej

21.03.07, 07:22
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4001931.html
Żeby cokolwiek o tym pomysleć brakuje mi paru informacji - jak sprawa wygląda
prawnie? Dlaczego zrzeczono się obywatelstwa? ( takie pytanie powinien zadać
urzędnik badający okoliczności, więc darujcie "intymność podejmowania takich
decyzji" etc.)

Może być , że mimo wielu przyjaciół na stanowiskach sprawa nie do
przepchnięcia normalnym trybem. Ale chyba Lechkacz może to uczynić?

Wie ktoś coś więcej? Bo artykuł cokolwiek nie bardzo jasny.
Obserwuj wątek
    • daktylek Re: Problem Patrycji Kaczmarskiej 21.03.07, 07:25
      Zrzeczenia się obywarelstwa polskiego wymaga tylko jedna sytuacja - przyjęcie
      obcego obywatelstwa. A Kaczmarski emigrował do Australii w okresie, kiedy
      obywatelstwo nie było odbierane.
      • torpeda.wulkaniczna A więc rodzice 21.03.07, 07:34
        chcieli, żeby Patrycja miała obywatelstwo australijskie ( czy jakieś inne).

A teraz trzeba to odkręcić?
        • camille_pissarro Re: A więc rodzice 21.03.07, 08:50
          Z tego co mi wiadomo matka zrzekla sie polskiego obywatelstwa.
      • leszab [...] 21.03.07, 07:44
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • pisubek Pan leszb pisze chyba w sposob bardzo obrzydliwy, 21.03.07, 09:00
          takie teksty pasuja raczej do nazistowskich pisemek.
      • camille_pissarro Re: Problem Patrycji Kaczmarskiej 21.03.07, 08:37
        Wydaje mi sie , że wprowadzasz ludzi w błąd.Aby pozbyć się polskiego
        obywatelstwa należy się go zrzec.Można jednoczesnie byc obywatelem/ka USA i
        obywatelem/ką Polski. Obywatelstwa polskiego nie traci sie w drodze przyjęcia
        obywatelstwa innego państwa.Nie wiem jak jest w przypadku córki Kaczmarskiego
        bo jej dokładnie nie sprawdzałem, ale opisana przeze mnie procedura utraty
        obywatelstwa polskiego ma w dalszym ciagu ( chyba, że coś sie ostatnio
        zmnieniło i coś mi umknęło ) miejsce...
        • jack20 Re: Problem Patrycji Kaczmarskiej 21.03.07, 10:49
          Sa panstwa ktore toleruja tylko jedno obywatelstwo. Chcac zdobyc jedno nalezy
          pozbyc sie innego.
          • torpeda.wulkaniczna Tak, Jack, to oczywiste. 21.03.07, 10:53
            Ale nie można tego napisać? Normalnie?

Może inaczej: jakie obywatelstwo ma teraz Patrycja? Bo chyba bezpaństwowcem nie
            jest.
            Chce mieć dwa?

Artykuł w zasadzie tylko o tym, że sprawa się ślimaczy. Ale DLACZEGO idzie tak
            wolno?
            • jack20 Re: Tak, Jack, to oczywiste. 21.03.07, 11:02
              Mozna napisac nawet artykul i bardziej zrozumialy i bardziej informujacy w
              ktorym autor wie co chce OBIEKTYWNIE przekazac. Ale ten jest w stylu gw,
              dezinformacja i stek bzdur pod "publiczke"
              Idiotyzmem jest twierdzenie autora, ze ta dziewczyna nie ma prawa studiowania w
              Polsce. Prawo do pracy tez bez wysilku moze zdobyc.
              Deportacja napewno jej nie grozi itd itp.
              • torpeda.wulkaniczna Re: Tak, Jack, to oczywiste. 21.03.07, 11:16
                ten bełkot autora też zauważyłem (" no domyśl się, czytelniku, kto przeszkadza
                Patrycji, której tak ciężko? No, kurde, domyślaj się!), ale można się już
                przyzwyczaić.

Skoro sprawę nagłośniono, chciałbym wiedzieć więcej - nie półsłówka półgębkiem.

• nowytor5 W III RP nie chciała dopiero w IV Kaczorowej chce 21.03.07, 07:49
      żyć.
      Czy komuś coś to sugeruje?
      • p.smerf Re: W III RP nie chciała dopiero w IV Kaczorowej 21.03.07, 07:58
        Sądzisz, że po następnych wyborach jej przejdzie i znowu wyjedzie?
        • nowytor5 Widać, że to rozsądna dziewczyna i wierzy, że 21.03.07, 08:06
          Kaczyńscy następne wybory też wygrają.
          • rydzyk_fizyk ale wojewoda nie wierzy 21.03.07, 08:10
            i nie chce wydać jej obywatelstwa.
    • loppe Re: Problem Patrycji Kaczmarskiej 21.03.07, 08:02
      rzeczywiście artykuł nic nie wyjasnia...

normalnie jak dziecko Polaka urodzi się za granicą (ona chyba w Niemczech) to
      po powrocie do kraju (albo tam w konsulacie polskim) składa się świadectwo
      urodzenia w urzędzie dzielnicowym i za chwilę sprawa jest załatwiona - dziecko
      zarejestrowane w Polsce; dlaczego tego nie zrobiono i dlaczego teraz ona tego
      nie może zrobić artykuł nie wyjaśnia zupełnie...
    • loppe Re: Problem Patrycji Kaczmarskiej 21.03.07, 08:02
      rzeczywiście artykuł nic nie wyjasnia...

normalnie jak dziecko Polaka urodzi się za granicą (ona chyba w Niemczech) to
      po powrocie do kraju (albo tam w konsulacie polskim) składa się świadectwo
      urodzenia w urzędzie dzielnicowym i za chwilę sprawa jest załatwiona - dziecko
      zarejestrowane w Polsce; dlaczego tego nie zrobiono i dlaczego teraz ona tego
      nie może zrobić artykuł nie wyjaśnia zupełnie...
    • rydzyk_fizyk PiSowski wojewóda jak zwykle załatwił odmownie? 21.03.07, 08:04

• loppe Re: PiSowski wojewóda jak zwykle załatwił odmowni 21.03.07, 08:07
        upolityczniacie sprawę która do politycznych nie należy, a niejasny tekst GW
        temu sprzyja
        • rydzyk_fizyk Re: PiSowski wojewóda jak zwykle załatwił odmowni 21.03.07, 08:10
          ja nie upolityczniam, ja oceniam urzędnika - nie moja wina, że trafiło na specjalizujących się we wprowadzaniu komisarzy pisiaków.
          • loppe Re: PiSowski wojewóda jak zwykle załatwił odmowni 21.03.07, 08:11
            urzędnik jest od przestrzegania przepisów, ty tych przepisów nie znasz ani
            okoliczności sprawy Patrycji - ergo, zachowujesz się jak typowy warchoł wydając
            taki werdykt
            • loppe Re: PiSowski wojewóda jak zwykle załatwił odmowni 21.03.07, 08:14
              zapewne jest tak że obowiązujące prawo nie pozwala - z nieznanego (GW!?) _
              powodu dac jej to obywatelstwo i urzędnik zachowuje się prawidłowo - tak jak my
              naród-ustawodawca mu kazaliśmy
              • loppe Re: PiSowski wojewóda jak zwykle załatwił odmowni 21.03.07, 08:15
                bo w ustawie nie było "nie dotyczy dzieci znanych Polaków"
              • torpeda.wulkaniczna Tak właśnie myślę. 21.03.07, 08:59
                Że sprawa prawnie trudna, a w końcu Patrycja to nie Hospicja.

Ale Lechkacz chyba mógłby?

Faktycznie Kaczmarski jechał na Polskę w tonach oskarżeń o antysemityzm?
                Trudno mi w to uwierzyć.
    • ben.huur obywatelstwa pozbawila ja matka 21.03.07, 09:01
      dziecko ma prawo zadac jego przywrocenia
      • torpeda.wulkaniczna Re: obywatelstwa pozbawila ja matka 21.03.07, 10:25
        Ok, rozumiem.
        Nie można na ten temat napisać rzetelnego artykułu? Co jest takiego w tej całej
        historii, że jest tak niejasna?
        • salci_rozencwajgowa Re: obywatelstwa pozbawila ja matka 21.03.07, 10:45
          Wiec z czego ona zyje niepracujac?
          Z paczek zywnosciowych z ambasady Izraela?
    • jola_iza Re: Znająć kaczkory problem nierozwiązywalny 21.03.07, 13:15
      Niestety Patrycja nie dostanie obywatelstwa ze względu na postawę tatusia.

Jacek Kaczmarski urodził się 22 marca 1957 roku w Warszawie, w rodzinie o
      tradycjach lewicowych i laickich. Rodzice (oboje artyści plastycy, ojciec przez
      wiele lat przewodniczył Związkowi Polskich Artystów Plastyków)

Obraz australijskiej sielanki nie okazał się trwały. Kaczmarski wciąż krążył
      między kontynentami. Ciągnęło go do Polski. Starał się być obecny na rynku,
      nagrywał płyty, wydawał książki. Nadal koncertował, ale miał świadomość, że
      jego publiczność topnieje. Ubywało mu wyznawców, zrażonych atakami na Kościół
      katolicki i coraz częstszymi oskarżeniami Polaków o szerzenie nienawiści,
      ignorancję, antysemityzm.
      "Gram dla siedmiu procent" - mówił w jednym z wywiadów. Coraz chętniej udzielał
      ich zresztą pismom SLD: Przeglądowi i Trybunie. W 2000 r. przyjął od Aleksandra
      Kwaśniewskiego Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski. Wziął też udział w
      koncercie z okazji tzw. 50-lecia ZSP. Tego nie zrozumiało wielu jego przyjaciół
      • torpeda.wulkaniczna Może powtórzę: 21.03.07, 19:18
        Jakie ma Patrycja teraz obywatelstwo?
        Dlaczego nie może studiować? (wredne Kaczyńskie?)
        Dlaczego nie może pracować? (wredne Kaczyńskie?)
        Dlaczego boi się deportacji? (wredne Kaczyńskie?)
        • camille_pissarro Za chwilę się okaże ;-)), 21.03.07, 21:01
          że Jacek Kaczmarski był o krok do wstapienia do SLD ;-)) ( to scenariusz według
          joli_izy)
          • torpeda.wulkaniczna Re: Za chwilę się okaże ;-)), 21.03.07, 22:38
            a inny scenariusz zrobił z Kaczmarskiego oślizłego Żyda plującego z Australii
            na kraj.

A wyglada na to, że po prostu się miotał widząc, jak ideały przekuwane są na
            brzęczącą monetę i władzę. Jak kumple handlują ( wtedy nie było korupcji
            politycznej).

A sprawa Patrycji nadal niewyjaśniona.
      • gh10 Kaczory to zawistne kundle. 21.03.07, 22:20
        • torpeda.wulkaniczna Re: Kaczory to zawistne kundle. 21.03.07, 22:35
          Dziekuję za treściwą i merytoryczna odpowiedź na postawione pytania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka