Dodaj do ulubionych

Wolność nie oznacza samowoli

02.04.07, 23:05
Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm -
JPII
Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Wolność nie oznacza samowoli 02.04.07, 23:08
      kikoo1 napisała:

> Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm -
      > JPII

Jakie wartości miał nasz Wielki Rodak na myśli, jak sądzisz? :-)
      • kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 02.04.07, 23:22
        Myślę, że JPII miał na myśli zjawisko zwane umownie
        cywilizacją śmierci....
        • roj_os Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 02.04.07, 23:28
          kikooś, myślę, że umownie można by o tobie napisać, iż Jesteś Rozsądną
          Kobietą w Emeryckim wieku, a intensywne uprawianie 'kikolenia' jest
          dorabianiem do resztek emeryturki po uiszczeniu daniny Oj.Dyrowi Radyjo;P

kikooś napisała:

> Myślę umownie
          • kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 00:14
            Myślę Heniu, że grubą skórą porosłeś uprawiając swój niebezpieczny i niełatwy
            skądinąd zawód. Teraz sobie siedzisz przed kompem nie musząc dorabiać do swej
            uprzywilejowanej emerytury i dobrze.
            A ja sobie tak piszę, bo taką mam ochotę. Bo lubię, jak wszyscy zresztą, którzy
            się tu produkują. Bo takie mam widzimisie.....
            • roj_os takie widzimisie-kikolenie musi Oj.Dyra 03.04.07, 01:16
              wiele kosztować, kookooś.
              Sama wiesz z jakim trudem pozyskuje resztki wdowich grosików Nasz Łukochany
              Łojciec Malwersant;)

www.ojciec-dyrektor.de/grz5.htm
              img75.imageshack.us/img75/7869/ojciecrydzykoa2.gif
              kikoo1 napisała:

> Myślę
              • kikoo1 Re: takie widzimisie ! 03.04.07, 07:20
                O co ci chodzi, Heniuś? Gdyby nawet tak było jak sobie, nie wiem na jakiej
                podstawie (?), imaginujesz na mój temat, to jak się to ma do sprawy tego wątku?
                Odnieś się lepiej do słów Papieża, bo to On jest autorem tych myśli.
                A jeśli chodzi o RM, to posłuchaj czasem i napisz konkretnie, co Ci się tam
                nie podobało, wtedy będziemy ew. mogli to rozważyć. A ty powtarzasz w kółko
                jakieś obiegowe bzdury...
                • katrina_bush Nie wierzę, by JP2 coś takiego powiedział ! 03.04.07, 20:20
                  "Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm - JPII"

Nie wierzę, by JP2 coś tak mało mądrego powiedział !

Przestań tu własne głupoty wkładać w usta papieża !
                  • kikoo1 Re: Nie wierzę, by JP2 coś takiego powiedział ! 03.04.07, 20:24
                    W Kielcach lub Kaliszu bodajże, szkoda, że nie nagrałam. Ludzie biegają za
                    Papieżem ale tylko pamiętają te kremówki itp...
                    • nabucco1954 wszyscy kikoo-kuro wiemy, że piszesz dla..... 03.04.07, 20:40
                      przyjemności. Pieniążki to też przyjemność - w jakimś sensie oczywiście.
                      • kikoo1 nabucco - kogucie 03.04.07, 20:56
                        do ciebie jakoś mi się nie chce pisać, nawet za darmo....
                        • nabucco1954 kikoo-kuro 03.04.07, 21:12
                          idź dziobać na podwórko, albo wymasuj plebanowi plecki i nie puszczaj kanarów
                          na forum bo capi straaaaaasznie.
        • daktylek Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 02.04.07, 23:36
          A nie chodziło mu przede wszystkim o zjawisko zwane umownie cywilizacją miłości?
          • kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 00:20
            Owszem, taka jest idea JPII, by cywilizacja śmierci (aborcja, eutanazja etc.)
            nie wyparła cywilizacji miłości.
            • daktylek Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 07:35
              No popatrz - tylko aborcja i eutanazja???

Bo Kościół katolicki, powołując się na interpretację słów Chrystusa, potępia
              takie działania jak: aborcja, eutanazja, antykoncepcja, samobójstwo,
              morderstwo, ludobójstwo, promiskuityzm, homoseksualizm, transseksualizm,
              biseksualizm oraz pedofilię.
              • kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 07:56
                przecież napisałam: etc!
                Trudno i bez sensu w kółko powtarzac to samo, daktylku.
          • kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 00:20
            Owszem, taka jest idea JPII, by cywilizacja śmierci (aborcja, eutanazja etc.)
            nie wyparła cywilizacji miłości.
        • taziuta Kato-talibowie - Kikoo1 i Inni... 03.04.07, 06:07
          kikoo1 napisała:

> Myślę, że JPII miał na myśli zjawisko zwane umownie
          > cywilizacją śmierci....

Umówmy się, że każdego kto użyje sformułowania "cywilizacja śmierci",
          wolno, a nawet należy nazwać kato-talibem! :-)
          • daktylek Re: Kato-talibowie - Kikoo1 i Inni... 03.04.07, 07:32
            Może lepiej talibokatem ?? :)
            • kikoo1 Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:10
              wolałabym poznać wasze opinie w sprawie pryncypiów......
              :((
              • 3promile Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:20
                W sprawie pryncypiów moja opinia jest w pełni zbieżna z tą: tinyurl.com/rlkxc
                • kikoo1 Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:29
                  peb.pl/filmy-dokumentalne/68035-rapidshare-richard-dawkins-root-all-evil.html
                  • taziuta Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:32
                    kikoo1 napisała:

peb.pl/filmy-dokumentalne/68035-rapidshare-richard-dawkins-root-all-evil.html

Chcesz powiedzieć, że widziałaś i zgadzasz się 3promilami? :-)
                    • kikoo1 Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 12:41
                      przytoczyłam tylko link dla jasności............
              • taziuta Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:21
                kikoo1 napisała:

> wolałabym poznać wasze opinie w sprawie pryncypiów......
                > :((

Jakich pryncypiów, droga Kiko?
                Tych, które obowiązują fanatycznych katolików, czy tych które są ważne dla
                normalnych ludzi? :-)
          • kikoo1 Re: Kato-talibowie - Kikoo1 i Inni... 06.04.07, 02:02
            niestety, nie mogę się tak umówić!
            :)
        • jdbad Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 20:41
          Mój ulubiony pisarz Mark Twain, autor Listów z Ziemi i Listów do nieba,
          powiedział kiedyś: 'Niektórzy ludzie tylko myślą, że myślą.'
          • kikoo1 A Kubuś Puchatek??? 03.04.07, 21:03
            Fajne, coś podobnego chyba powiedział Kubuś Puchatek!?
            Ps. A pamiętasz jak Tomek Sawyer malował płot?
            :))
            • jdbad Re: A Kubuś Puchatek??? 03.04.07, 21:09
              Tak, ale znacznie lepiej to Twainowe powiedzonko i Listy. Warto poczytac.
    • roj_os Wolność nie oznacza samowoli :-)) 02.04.07, 23:08
      "Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej,
      która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego,
      nie pozostawiając sfer niczyich". - Jarosław K.

eech kookooś, ty jak coś walniesz:P

"Fascynująca jest twa dezintegracja zmysłowego poznania, kiedy napotyka
      brutalną prawdę i czmycha w popłochu, zastępując realność mirażami i budując
      kruche bufory, mające chronić przed atakami zbyt przerażającej egzystencji!"
      • taziuta Re: Wolność nie oznacza samowoli :-)) 02.04.07, 23:11
        roj_os napisał:

> "Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej,
        > która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego,
        > nie pozostawiając sfer niczyich". - Jarosław K.
        >
        > eech kookooś, ty jak coś walniesz:P

Czepiasz się!
        Każdy orze, jak może... :-)))
      • mike.recz Re: Wolność nie oznacza samowoli :-)) 02.04.07, 23:11
        roj_os napisał:

> "Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej,
        > która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego,
        > nie pozostawiając sfer niczyich". - Jarosław K.
        >
        > eech kookooś, ty jak coś walniesz:P

Proszę się nie czepiać kookoośki.
        Na pewno jest wierna.
        • bu2m Re: Wolność nie oznacza samowoli :-)) 02.04.07, 23:13
          Mierna ale wierna - myśl przewodnia PiSu.
          • kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli :-))bu2m i inni 03.04.07, 12:43
            dziwne, jak sprytnie omijacie kwestię, ze to pogląd Papieża a dopiero potem
            PiSu!!!!
    • daktylek Re: Wolność nie oznacza samowoli 02.04.07, 23:15
      Kościół docenia demokrację jako system, który zapewnia udział obywateli w
      decyzjach politycznych i rządzonym gwarantuje możliwość wyboru oraz
      kontrolowania własnych rządów, a także — kiedy należy to uczynić — zastępowania
      ich w sposób pokojowy innymi. (...) Autentyczna demokracja możliwa jest tylko w
      państwie prawnym i w oparciu o poprawną koncepcję osoby ludzkiej.

Jan Paweł II w encyklice Centesimus annus
    • alistair-p PRL juz nie wróci.... 02.04.07, 23:32
      Wiem że konstytucja i prawo jest dobre tylko wtedy jeśli wspiera PiS.W PRL tez
      wspierało jedyną słuszna partie.Tęsknoty Kaczyńskich są bardzo wyrazne.
      • trudny2002 Re: PRL juz nie wróci.... 03.04.07, 00:23
        chyba ze z ludzka twarza...
        trudny
        ale wobec tego co widac to masz racje....szans nie da nawet desperat:)))
        twarz ma byc ludzka...no a nie...zreszta:)))))))))))))))))))))))))))))))
    • leasem Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 09:26
      wartością jest jawnym totalitaryzmem.
      • kikoo1 Re: Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 09:37
        aborcja dogmatem????????
        • taziuta Re: Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 09:39
          kikoo1 napisała:

> aborcja dogmatem????????

Nie, ale jest nim narzucanie innym swoich poglądów...
          • kikoo1 Re: Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 12:54
            Jednak nie. Dogmat jest to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole
            filozoficznej przyjęte bezwarunkowo - bez dowodu i nie podlegające dyskusji.
            • taziuta Re: Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 20:39
              kikoo1 napisała:

> Jednak nie. Dogmat jest to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole
              > filozoficznej przyjęte bezwarunkowo - bez dowodu i nie podlegające dyskusji.

A czyż "obrońcy życia" nie uznają w sposób nie podlegający dyskusji, że zygota
              to człowiek i aborcja to morderstwo? - Toż to właśnie czysty, żywy dogmatyzm!
              Nie ma zgody na rządy takich osób, skarbeńko! :-)
        • leasem Wróć do szkoły i się poducz zanim zaczniesz 03.04.07, 09:52
          dyskutować.

Dogmat - jest to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole filozoficznej przyjęte
          bezwarunkowo - bez dowodu i nie podlegające dyskusji.

Totalitaryzm - charakterystyczny dla XX-wiecznych reżimów dyktatorskich system
          rządów dążący do całkowitego podporządkowania społeczeństwa państwu za pomocą
          monopolu informacyjnego i propagandy, ideologii państwowej, terroru tajnych
          służb i masowej monopartii.

PiS dąży do podporządkowania społeczeństwa państwu.
          PiS dąży do monopolu informacyjnego.
          PiS dąży do wprowadzenia jednolitej ideologii państwowej.
          PiS dąży do utworzenia masowej partii ludowo chrześcijańskiej.
          PiS kocha tajne służby.
          • kikoo1 Re: Wróć do szkoły i się poducz - leasem! 03.04.07, 12:40
            pieprzysz bowiem jak najęta i nie na temat. Wróć do pierwszego postu i przemyśl
            myśl Papieża zawartą w jednej z homilii!
            • leasem Gąsko - twoje dziecinne przekomarzanki są żałosne 03.04.07, 15:53
              Używasz terminów, których nie rozumiesz w kontekście którego nie ogarniasz, a
              jak ci się na to grzecznie zwróci uwagę to zaczynasz pyskować jak przekupa,
              której ktoś zarzucił, że handluje nieświeżą rybą.

> Wróć do pierwszego postu i przemyśl myśl Papieża zawartą w jednej z homilii!

A co tam jest do przemyślenia ?
              JP2 powiedział co wiedział, a ty nawet z tego nic nie zrozumiałaś.
              • kikoo1 Re: Gąsko - leasem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 03.04.07, 17:57
                Wiesz , trzeba być niespełna, żeby tak się czepiać! Najogólniej - widocznie nie
                możesz pojąć, ze społeczeństwo musi przestrzegać norm. Dalej jest już tylko
                kwestia - jakich norm. To wszystko jest tak oczywiste i papież o tym przypomina,
                bo obawą Go różne nowe trendy ludzkich zachowań napawają. Czy to dla ciebie
                takie niepojęte?????????????????????????? Może przejdż ew. do meritum,
                bo przecież to jest sedno sprawy!!!!!!!!!!!!!
                • leasem Sam nie wiem po co z tobą jeszcze rozmawiam :) 03.04.07, 18:32
                  Każdym postem udowadniasz, że nie potrafisz nic poza klepaniem wdrukowanych
                  formułek. Ale niech tam.

W jaki sposób demokracja bez wartości może sie zmienić w jawny lub zakamuflowany
                  totalitaryzm.

Hint: zanim zaczniesz wypisywać dyrdymałki odśwież sobie pojęcia "demokracja",
                  "wartości" i "totalitaryzm"

> widocznie nie możesz pojąć, ze społeczeństwo musi przestrzegać norm.
                  > Dalej jest już tylko kwestia - jakich norm.

No to jeszcze odpowiedz sobie na jedno pytanko: czy siłowe narzucanie całemu
                  społeczeństwu norm jednej religii zbliża nas czy oddala od totalitaryzmu i jak
                  to sie ma do demokracji ?
                  • kikoo1 Re: Sama nie wiem po co.......................... 03.04.07, 20:07
                    1.Zdaje sie, że to ty pierwsza wypisałaś formułki z wikipedii, prawda?
                    2.Czy obyczaje, które tzw. jasnogród próbuje narzucić ogółowi, obśmiewając
                    wypracowane przez wieki, zgodne z prawem naturalnym, normy prawne i społeczne
                    nie przybliżają nas do totalitaryzmu właśnie? Eurototalitaryzmu wykluczającego
                    tolerancję wobec chcących żyć inaczej, choćby chodzić w moherowych beretach na
                    przykład, z całym dobrodziejstwem moherowego inwentarza ma się
                    rozumieć...........
                    3.Pytanie - czy chciałabyś żyć w państwie, w którym prawo do życia mają jedynie
                    piękni, młodzi i bogaci? I gdzie podstawowym celem jest rozbuchana konsumpcja,
                    a ci co nie potrafią się przyłączyć skazani są na społeczny margines?
                    Ja nie.
                    $.Pytanie poza konkursem - skąd taki straszny lament antypisowców, skoro
                    gospodarka ma się dobrze i coraz lepiej, spożycie rośnie a walka z patologiami
                    społecznymi trwa?
                    PS.
                    Tyż mam to dość
                    • leasem Re: Sama nie wiem po co......................... 03.04.07, 21:13
                      > 1.Zdaje sie, że to ty pierwsza wypisałaś formułki z wikipedii, prawda?

Jeżu !!!!!
                      Tu nie chodzi o definicje - te są obiektywne !!!!!
                      Tu chodzi o osądy - te są dyskusyjne.

Rozumiesz !?

Koń to ssak nieparzystokopytny - to jest definicja konia.
                      Koń w galopie jest piekny - to jest ocena konia.

Ja podaje definicje - żebyś nie bładziła po omacku.
                      Ty podajesz oceny zjawisk jako dogmaty bo tak powiedział papa.

Przyjmij do wiadomości że JP2 nie dla wszystkich jest autorytetem, a co za tym
                      idzie to co powiedział nie jest automatycznie prawdą.

> 2.Czy obyczaje, które tzw. jasnogród próbuje narzucić ogółowi, obśmiewając
                      > wypracowane przez wieki, zgodne z prawem naturalnym, normy prawne i społeczne
                      > nie przybliżają nas do totalitaryzmu właśnie?

Jeśli z czegoś nie wolno się śmiać to należy się bać.
                      Obśmiewając nic ci nie narzucam. Jeśli te obyczaje są cokolwiek warte i/lub ty w
                      nie mocno wierzysz to obśmianie nic nie wskóra. Chyba że te obyczaje to zwykły
                      pic albo twoja wiara oszukiwana - wtedy rozumiem twój strach.

Jasnogród nie zakazuje ci robić i wierzyć w co chcesz.
                      Ateiści nie żądają od katolików aby w niedziele pracowali - katolicy żądają aby
                      ateiści w niedziele nie pracowali.
                      Ateiści nie żadają wprowadzenia nauki ateizmu do szkół - katolicy żądają
                      wprowadzenia nauki religii.
                      Ateiści nie żądają aby katolicy dokonywali aborcji lub eutanazji - katolicy
                      zakazują ateistom dokonywać aborcji i eutanazji.
                      etc...

Znajdź mi jedną jedyną rzecz jaką ateiści narzucają katolikom.

> 3.Pytanie - czy chciałabyś żyć w państwie, w którym prawo do życia mają jedynie
                      > piękni, młodzi i bogaci? I gdzie podstawowym celem jest rozbuchana konsumpcja,
                      > a ci co nie potrafią się przyłączyć skazani są na społeczny margines?
                      > Ja nie.

Zdecyduj się !!!!
                      Albo świat rozbuchanej konsumpcji jest zły - wtedy ci co sie do niego nie
                      przyłączyli winni się cieszyć - uniknęli piekła.
                      Albo ci co nie przyłaczyli się do świata rozbuchanej konsumpcji są na marginesie
                      - a więc rozbuchana konsupcja jest dobra.

Nie może być tak że materialiści popełniają błąd i jednocześnie wygrywają, a
                      katolicy robią dobrze i przegrywają - to jest nielogiczne.

> $.Pytanie poza konkursem

Nie chce mi się udzielac odpowiedzi na głupie pytania.
                      • kikoo1 Re: Sama nie wiem po co......................... 03.04.07, 21:22
                        a mnie się nie chce gadać z byle kim.....
                        • leasem Dobre usprawiedliwienie gdy ani intelektu 03.04.07, 21:26
                          ani wiedzy nie staje.

Wracaj do garów Gąsko :)
                          • kikoo1 Re: Dobre ale nie za bardzo, leasem 03.04.07, 22:18
                            Właśnie - nie staje ci wiedzy, kultury i dystansu - jeden z forumowiczów
                            trafnie tę rzekomą polemikę ocenił.
                            Ps.
                            Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znależć. Ale i to dla ciebie pewno
                            za trudne...
    • danus01 Re: samoWola oznacza Wolsnosc 03.04.07, 09:50
      kikoo1 napisała:

> JPII

jawny czy zakamuflowany totalitaryzm nie jest-nie moze-byc JAWNA demokracja.
      co najwyzej demokracja zakamuflowana
      oj Kiko
      zastanow sie najpierw zanim jak papuga kogos chcesz nasladowac w mowie i pismie
      • kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolsnosc 03.04.07, 11:24
        To ty się zastanów, zanim zaczniesz niemądrze pouczać!
        • danus01 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 11:36
          kikoo1 napisała:

> To ty się zastanów, zanim zaczniesz niemądrze pouczać!

zwrocenie uwagi na powierzchownosc w wypowiedzi nie jest pouczaniem
          zwlaszcza nie jest niemadrym pouczaniem
          a do meritum moglabys sie ustosunkowac?
          czy moze za trudne dla ciebie,bo brakuje odpowiednich brykow
          • kolor Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 11:37
            Pisi aktywista wieje z watku, kiedy problem go przerasta. A moze Kuchcinski
            komorke wylaczyl i biedactwo nie moze uzyskac porady?
            • kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolnosc, kolorku! 03.04.07, 12:37
              nie mogę cały czas siedzieć przy kompie i czekać , aż spadnie jakaś twoją
              głupkowata złosliwość czy "mądrość" niejakiej danus. Życie, przynajmniej moje,
              jest dużo bardziej różnorodne.
          • kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 12:33
            Gdzie jest powiedziane, ze wypowiedż przez swą powierzchowność traci sens???
            Moją intencją nie było pisanie referatu a przytoczenie słów Papieża,
            które dla przeciętnego odbiorcy powinny być zrozumiałe (!).
            No i o jakie meritum ci chodzi, dlaczego sądzisz ze demokracja nie może zmienić
            się w totalitaryzm, jawny ew. ukryty??? Czyż tzw. poprawność polityczna nie
            ogranicza nam demokracji właśnie?
            • alistair-p Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 12:45
              Czy w sprawie Łyżwińskiego i Dąbrowskiego też podeprzesz sie autorytetem JP II ?
              • kikoo1 Łyżwiński??? 03.04.07, 12:58
                ????
                • alistair-p Re: Łyżwiński??? 03.04.07, 13:02
                  I co się dziwisz? W końcu koalicjant i jescze nie skazany.A napisałem co
                  napisałem,bo jakoś lekko przychodzi niektórym podpieranie się autorytetem JP II.
                  • kikoo1 Re: Łyżwiński??? 03.04.07, 13:13
                    Dziwię się, bo rozmawiamy o zasadach jako takich. O zasadach uniwersalnych.
                    O zasadach, które propaguje Kościół, a Papież o nich przypominał i nawoływał
                    do ich stosowania. A że Świat jest ułomny i praktyka często rozmija się z
                    teorią, jest oczywiście oczywiste ;))
                    No i egzemplifikować można w obie strony...
                    • danus01 Re: Łyżwiński??? 03.04.07, 13:27
                      kikoo1 napisała:

> Dziwię się, bo rozmawiamy o zasadach jako takich. O zasadach uniwersalnych.

duzo znasz tych zasad uniwersalnych?

> O zasadach, które propaguje Kościół,

eee,cos krecisz
                      jesli uniwersalne to jaki Kosciol je posiada?

> a Papież o nich przypominał i nawoływał
                      > do ich stosowania.

tylko ten jeden papiez
                      ten 'nasz'
                      ten polski
                      JPII?

>A że Świat jest ułomny

ee,znowu cos krecisz
                      Swiat jest ulomny czy czlowiek jest ulomny
                      zwlaszcza czlowiek wierzacy
                      bo wiara zobowiazuje
                      poznalas prawde to masz obowiazek przy niej trwac nie tylko slowem od chwili do
                      chwili
                      prawda nie jest na 'wyrywki' chwili

>i praktyka często rozmija się z
                      > teorią, jest oczywiście oczywiste ;))

jaka teoria?
                      wiara jest teoria?
                      prawda jest teoria?
                      to ma byc jakas teoretyczna teoria a praktyka w niebie?

> No i egzemplifikować można w obie strony...

czy ci sie prawda nie pomylila z medalem?
            • danus01 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 13:17
              kikoo1 napisała:

> Gdzie jest powiedziane, ze wypowiedż przez swą powierzchowność traci sens???

traci sens powierzchownosci?
              a moze nabiera glebi?
              "nie bojcie sie wyplynac na glebie" (tez JPII)
              tam najlepiej widac powierzchownosc bezsensu wypowiedzi

> Moją intencją nie było pisanie referatu a przytoczenie słów Papieża,
              > które dla przeciętnego odbiorcy powinny być zrozumiałe (!).

powinny
              ale czy sa?
              referaty tez bywaja powierzchowne choc zawieraja jakis sens
              a tak przy okazji mam pytanie
              co wedlug ciebie oznacza zdanie z sensem?

> No i o jakie meritum ci chodzi, dlaczego sądzisz ze demokracja nie może
              zmienić
              >
              > się w totalitaryzm, jawny ew. ukryty???

po prostu uwazam,ze jak demokracja zmienia sie w totalitaryzm (jawny czy
              ukryty) to juz nie jest demokracja. chyba ze ty uwazasz,ze jak wiekszosc
              podniesie reke to juz mamy demokracje
              ale w totaryzmie jawnym czy ukrytym) mamy taki sam obrazek.
              wiekszosc podnosi reke(przyciska guziczek,wrzuca kartki do urny) na
              zyczenie 'wybranej przez siebie' kasty rzadzacej.

> Czyż tzw. poprawność polityczna nie
              > ogranicza nam demokracji właśnie?

a co to takiego ta 'poprawnosc polityczna'?
              umiesz ja oddzielic od poprawnosci etyczno-moralnej?
              • kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 13:24
                I tak można bez końca.... podejrzewam, że nie wiesz, o co ci właściwie
                chodzi....
                Nie mogę zatem Twych bajdurzeń dalej traktować poważnie!
                • danus01 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 13:43
                  kikoo1 napisała:

> I tak można bez końca.... podejrzewam,

zle podejrzewasz

>że nie wiesz, o co ci właściwie
                  > chodzi....

ja dobrze wiem o co mi chodzi
                  dla ciebie po prostu temat za trudny i nie masz odwagi sie do tego przyznac

> Nie mogę zatem Twych bajdurzeń dalej traktować poważnie!

i taka swoja opinie uwazasz za wyjscie z twarza z dyskusji?
                  no tak...
                  jeden bajdurzy bo lubi bajdurzyc,a ktos inny woli bajdurzyc i myslec ze nie
                  bajdurzy,tylko same zdania z sensem pisze
                  • kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 14:14
                    jeśli wiesz o co ci chodzi, to napisz to po prostu. Dlaczego tego nie robisz???
                    Przezrzucasz sie tylko dyrdymałami....
                    • kikoo1 doba rada dla danus 03.04.07, 14:20
                      przeczytaj od początku, może załapiesz!
                      • danus01 Re: doba rada dla danus 03.04.07, 14:47
                        kikoo1 napisała:

> przeczytaj od początku, może załapiesz!

na twoja modle?
                        kolezanko forumowa,
                        czyzbys mnie jeszcze nie znala?
                        albo znala tylko powierzchownie?
                        ja uwielbiam wprost samoWole mojej wolnosci,wiec twoje 'dobre rady' wiesz gdzie
                        mam
    • emerytka2006 hasło dziwnie znajome... 03.04.07, 11:37
      Pachnie mi tak gdzieś schyłkowym PRL. Zgadłam?
      • kikoo1 Re: hasło tytułowe! 03.04.07, 12:49
        Zaskakujesz mnie Emerytko, kto jak kto ale Ty przecież nie możesz zaprzeczyć,
        że jest to hasło niejako apolityczne, że ma ono wymiar uniwersalny?
        • ross128 Re: hasło tytułowe! 03.04.07, 13:08
          kikoo1 napisała:

> że jest to hasło niejako apolityczne, że ma ono wymiar uniwersalny?

To może ja podrzuce jeszcze kilka haseł absolutnie apolitycznych o wymiarze
          uniwersalnym:
          Pomidorowa nie oznacza ogórkowej!
          Zimno nie oznacza ciepło!
          Białe nie oznacza czarne! - oops, przepraszam, to nie jest dobry przykład, to
          hasło nasz miłoscie panujący kurdupel raczył zmienić :)
          Ek=(mV^2)/2! (ostatni znak tego hasła nie oznacza silni - żeby nie było
          nieporozumień:))
          Pies nie oznacza słonia!
          itd, itd...
          :)

• kikoo1 Re: hasło tytułowe! Do ross 03.04.07, 13:19
            Jasne, wszystko można sprowadzić do absurdu, szczególnie jak ktoś nie jest w
            stanie odnieść się do meritum. A przy okazji, co ze względu na powyższe nie
            dziwi wcale, rzucić jakimś epitetem w kierunku władzy.
            Reasumując - żałosne.
            • ross128 Re: hasło tytułowe! Do ross 03.04.07, 13:21
              kikoo1 napisała:

> Reasumując - żałosne.

Samokrytyka pierwsza klasa:) Ale czy tobie do ekspiacji potrzebny jest aż
              JPII??:)
              • kikoo1 Re: hasło tytułowe! Do ross 03.04.07, 13:28
                bajdurzysz również - takie ble ble, niestey... Gdybyż to było choć zabawne ale
                jest tylko żałośnie upierdliwe.
                • bubba49 Re:Wolnośc=Demokracja czyż nie tak,religie też 03.04.07, 18:09
                  w tym uczestniczą,ale jeżeli dopiszemy do tego tylko wartosci-chrześciejańskie,islamu,himduizmu czy budyzmu,to już nie będzie wolnośc.I mam nadzieję że JPII.NIE CHCIAŁ TAKIEJ WOLNOŚCI.
            • danus01 Re: hasło tytułowe! 03.04.07, 14:01
              kikoo1 napisała:

> Jasne, wszystko można sprowadzić do absurdu, szczególnie jak ktoś nie jest w
              > stanie odnieść się do meritum.

i myli wolnosc z samoWola poddania sie Wladzy

A przy okazji, co ze względu na powyższe nie
              > dziwi wcale, rzucić jakimś epitetem w kierunku władzy.

O tak!
              Wladza pod specjalna opieka!
              jest taka bezsilna,ze trzeba ja chronic przed krytyka

> Reasumując - żałosne.
              >
    • sercekondrakaru Re: Wolność nie oznacza samowoli 03.04.07, 13:47
      kikoo1 napisała:

> JPII

No i wszystko jasne.

Dyktatura , dyskryminacja, nie oznaczają egzekwowania przestrzegania
      ustalonych norm ,w jednych przypadkach przestrzeganych w innych nie.
      • piotr7777 Re: JPII nie powiedział tylko napisał 03.04.07, 20:37
        ...tak w encyklice "Centissimus annus". Ponieważ moherowych katolików i
        urbanowych antyklerykałów łączy ignorancja wcale mnie nie dziwi niski poziom
        tej dyskusji.
        Oczywiście co do zasady zmarły papież miał rację, ale nie można wyciągać z tego
        wniosków korzystnych dla kaczej władzy.
        • kikoo1 Re: JPII nie powiedział tylko napisał - Piotrze! 03.04.07, 20:51
          To miło, że wypowiedziałeś się w tym wątku. Pozwolę sobie zauważyć, że homilie
          JPII przenikały do encyklik i odwrotnie.
          Łaczenie tego tematu ze sprawą kaczej władzy nie było moją intencją, samo się
          jakoś w tę stronę trochę osunęło.
    • roj_os kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 21:17
      "Beczałaś wczoraj po papieżu"?

kikoo1 napisała:

> bez wartości
      • kikoo1 Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 21:23
        z czegoto wnioskujesz??????????????
        • roj_os Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:27
          Bo widzisz kikooś, tak bardzo się wczoraj zaangażowałaś(doba pełna wPiSów) w
          kulturę śmierci, że obawiam się, iż po 'katolicku', w zaciszu duszy, o modlitwie
          po człowieku Karolu Wojtyle zapomniałaś.
          • kikoo1 Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:31
            a jakie to ma dla ciebie znaczenie, Heniuś???
            • roj_os Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:34
              kikooś, zbyt trudne pytanie?
              • roj_os kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:40

• kikoo1 Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:40
                nie zbyt trudne tylko zbyt osobiste.
                A ty???
                • roj_os Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:56
                  A ja, a ty, a ja...;(
                  kikooś wybacz, nie przed tobą będę się wywnętrzniał,
                  dwa lata temu zająłem stanowisko n/t wpływu papieża na moje życie w okresie
                  1979 - 2005!
                  Chcesz, szukaj, dla ułatwienia..byłem kiedyś na FK henryk.log!

kikoo1 napisała:

> zbyt trudne

....
                  :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
                  Znowu rozrabiasz? Rozwiąż test, żeby opublikować post na forum

Na forum nie wypada:
                  kłamać
                  pisać trzynastozgłoskowcem
                  atakować rozmówców

Kopernik był:
                  astronomem
                  kobietą
                  piekarzem

Dyskutując warto pamiętać:
                  włączeniu komputera
                  lekceważeniu zaczepek
                  o umyciu zębów

Pisanie WIELKIMI literami:
                  jest denerwujące
                  zużywa dużo atramentu
                  powoduje szczękościsk

Dziękujemy!
                  ...
                  • kikoo1 Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 23:05
                    Heniuś, mam uczucia ambiwalentne w związku z tobą. To jak to sobie wyobrażasz,
                    że ja się będę zwierzać na forum na pastwę różnej maści nieżyczliwych osób?
                    No i jak mam zakwalifikować ciebie w kwestii - życzliwość?
                    • roj_os Widzisz kookookooś, wiedziałaś gdzie 03.04.07, 23:17
                      z Fo Kraków zwiewasz;P
                      FK dla oszołomstwa moherowo-pisiackiego chyba b. okrutne jest:PPPPP

ps
                      kikooś, przejrzyj moje batalie z 5tą czy z bladzią?;))

kikoo1 napisała:

> No i jak mam zakwalifikować ciebie w kwestii - życzliwość?
    • apoplaws Pełna zgoda między chrześcijaństwem a marksizmem 03.04.07, 22:52
      w tej akurat sprawie. Zresztą cytat, bodaj z Engelsa.
      Ach pamiętam te lekcje z propedeutyki filozofii i analizy subtelności w
      rozróżnieniu "wolności od" i "wolności do". Zresztą po lekcjach w PRL-owskiej
      szkole szedłem na lekcje religii i w zasadzie szło to samo, tylko ta
      uświadomiona konieczność była jakby ciut (ale naprawdę ciut) inna.
      I jakoś dziwnie się składa, że zawsze kiedy ktoś mówi coś podobnego, to robi się
      duszno. Wąziuteńkie te ścieżynki wolności wytoczone w jej imię... A i w sprawie
      uświadomienia konieczności słuchaczom, głosiciele owych poglądów nie gardzą
      kopniakiem w zadek.
      A przecież nie chcę żeby mi było wolno kraść, mordować, gwałcić, palić sadyb
      ludzkich czy budynków publicznych, czy coś podobnego...
      A psik. Mam straszną alergię na taką filozofię.
      • kikoo1 Re: Pełna zgoda między chrześcijaństwem a marksiz 03.04.07, 22:58
        OK. Uchyl zatem rąbka tajemnicy na temat swojej filozofii życiowej.
        Może będzie bardziej inspirująca....
        • apoplaws Re: Pełna zgoda między chrześcijaństwem a marksiz 03.04.07, 23:06
          No co ty. Wielkie księgi ludzie piszą żeby wyłuszczyć swoją filozofię a Ty
          chciałabyś w jednym poście?
          • kikoo1 Re: Pełna zgoda między chrześcijaństwem a marksiz 03.04.07, 23:09
            Eee, jakiś lakoniczny skrócik zawsze się zmieści.....
            • apoplaws No dobra 03.04.07, 23:43
              Ontologicznie: nie wprowadzać (za Ockhamem) nadmiaru bytów. Jeśli już to jasno
              definiować co to za byty.
              Epistemologicznie: kierować się logiką i metodą mozliwie bliską naukowej. Być
              sceptycznym - zwłaszcza wobec "całościowych" ideologii próbujących w kilku
              zdaniach ująć świat.
              Etycznie: nie wyrządzać krzywdy ludziom. Być tolerancyjnym i starać się
              zrozumieć inne punty widzenia.
              Politycznie: Państwo powinno w sposób bardzo umiarkowany wkraczać w życie
              obywateli. Prawo powinno bronić przed ingerencją jednych obywateli w wolność
              innych.
              Niestety jak widzisz, kazda z tych deklaracji wymagałaby rozwinięcia albo
              ściślejszego zdefiniowania pojęć. A tego mi się robić nie chce. Moja filozofia
              życiowa jest dość praktyczna - nigdy nie przyszłoby mi do głowy jakoś jej
              kodyfikować.
              Na pewno jednak, kombinowanie by nazwać daleko idące ograniczenie wolności
              czynione przy tym prawem powszechnym, wolnością (bo słowo wolność ma pozytywny
              wydźwięk i warto je "skaptować" doswoich poglądów), a to ma miejsce i w
              katolicyźmie i w marksiźmie, według mojej filozofii, jest dość śmieszną i w
              sumie żałosną próbą odwrócenia kota do góry ogonem.
              • b.henryk.log No dobra:PP 03.04.07, 23:49
                ps
                kikooś, chciałaś, masz...skrót ;p
                Nie uważasz, że fascynująca jest ta dezintegracja zmysłowego poznania, kiedy
                napotyka brutalną prawdę i czmycha w popłochu, zastępując realność mirażami i
                budując kruche bufory, mające chronić przed atakami zbyt przerażającej egzystencji!

ps ps
                sorry za wtręt, p. apoplaws;)

apoplaws napisał:

> Ontologicznie: nie wprowadzać (za Ockhamem) nadmiaru bytów. Jeśli już to jasno
                > definiować co to za byty.
                > Epistemologicznie: kierować się logiką i metodą mozliwie bliską naukowej. Być
                > sceptycznym - zwłaszcza wobec "całościowych" ideologii próbujących w kilku
                > zdaniach ująć świat.
                > Etycznie: nie wyrządzać krzywdy ludziom. Być tolerancyjnym i starać się
                > zrozumieć inne punty widzenia.
                > Politycznie: Państwo powinno w sposób bardzo umiarkowany wkraczać w życie
                > obywateli. Prawo powinno bronić przed ingerencją jednych obywateli w wolność
                > innych.
                > Niestety jak widzisz, kazda z tych deklaracji wymagałaby rozwinięcia albo
                > ściślejszego zdefiniowania pojęć. A tego mi się robić nie chce. Moja filozofia
                > życiowa jest dość praktyczna - nigdy nie przyszłoby mi do głowy jakoś jej
                > kodyfikować.
                > Na pewno jednak, kombinowanie by nazwać daleko idące ograniczenie wolności
                > czynione przy tym prawem powszechnym, wolnością (bo słowo wolność ma pozytywny
                > wydźwięk i warto je "skaptować" doswoich poglądów), a to ma miejsce i w
                > katolicyźmie i w marksiźmie, według mojej filozofii, jest dość śmieszną i w
                > sumie żałosną próbą odwrócenia kota do góry ogonem.
                • kikoo1 Re: No dobra:Heniu, 04.04.07, 04:47
                  spenetruję archiwum i pogadamy :))
              • kikoo1 Re: No dobra ! 04.04.07, 04:14
                Dzięki Apoplaws, czuję w Tobie Fachowca! To nie to, co my - domorosłe dyletanty.
                Więc pozwolisz może, że przywołam Woody Allena, który nt żartował tak:
                1. Przyczynowy związek pomiędzy fundamentalną zasadą (tzn. Bogiem albo silnym
                wiatrem) a dowolną teologiczną koncepcją bytu (Bytu) jest - wg Pascala - tak
                absurdalny, że przestaje być zabawny (Zabawny)"
                2. Czy możemy realnie poznać "wszechświat"?(...)zasadniczy problem brzmi:
                Czy jest coś tam na zewnątrz? I dlaczego? I czy musi tak hałasować?
                3.Czy poznanie jest poznawalne? Jeśli nie, jak możemy ten fakt rozpoznać?
                Kartezjusz dostrzegał ten problem, pisząc:"Mój umysł nie może poznać mego
                ciała, chociaz zdołał zaprzyjażnić się z nogami"
                3.Etyka -imperatyw kategoryczny i sześć sposobów jego wykorzystania.
                4. Jeśli chodzi o formowanie europejskiego społeczeństwa, to narzuca się tu
                następująca kwestia - dlaczego powstało ono na obszarze, który o wiele lepiej
                nadawałby się na Azję?
                Takie to te żarty.
                A co do ograniczenia wolności aktualny spór społeczny sprowadza sie do kilku
                słów - <ochrona życia od momentu poczęcia do naturalnej śmierci>.
                Poczęcie już mamy za sobą, a koniec napawa czystym lękiem. Albowiem nikt do
                końca nie wie, co dzieje się z duszą po śmierci. Jak sobie radzi?
                Pozdrawiam
                k.
    • porannakawa Re: Wolność nie oznacza samowoli 04.04.07, 04:36
      kikoo1 napisała:

> JPII

Dureń napisze cóś co widaje siem być mundrem i pot tem napisze, że to JPII
      powiedział.
      Automatiko mamy pochylić czoła i kolana a dureń chichra się jak to plebsowi na
      słowa przypisywane JPII gnie się wszystko.
      A durniu - to jeno widaje się tobie mundrem. A to po prostu jeden z kalamburów
      Teatrzyk Gęś
      • kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli 04.04.07, 04:49
        Luro - spuszczam zasłonę miłosierdzia i zakładam ignora! Brr....
        • porannakawa Nie dajmy się rolować przez uwznioślonych cymbałów 04.04.07, 05:35
          kikoo1 napisała:

> Luro - spuszczam zasłonę miłosierdzia i zakładam ignora! Brr....

Co też poeta chciał wyrazić przez to, że pisał o deszczu smetnie bijącym o szyby.
          Ano nic nie chciał wyrazić.
          Chciał wypić pyfko więc musiał cóś napisać bo wydawca nie zapłaci gdy poeta
          wiersza nie przyniesie.
          A gdy wydawca już zapłacił to i piwo można było obalić.
          Teraz urywki z tego wiersza są cytowane przez lebiegów i podpisywany pod tym
          jest JPII aby sprawę jeszcze bardziej uwznioślić.
          Nie dajmy się rolować przez uwznioślonych cymbałów!
          • kikoo1 wicie, nie rozumicie..... 04.04.07, 08:14
            luro, luro....
            :((
            • kikoo1 Re: wicie, nie rozumicie.....kawusiu 12.04.07, 03:06
              ty rzadko co pojmujesz,toteż twój problem, podstawowy problem!
              • taziuta Re: wicie, nie rozumicie.....kawusiu 12.04.07, 06:35
                kikoo1 napisała:

> ty rzadko co pojmujesz,toteż twój problem, podstawowy problem!

Brawo! To się nazywa gruntowne przemyślenie problemu.
                Tylko 8 dni, fiu, fiu! I już zrozumiałaś, na czym polega problem Kawusi! :-)
          • sercekondrakaru Re: Nie dajmy się rolować przez uwznioślonych cym 04.04.07, 09:40
            porannakawa napisała:

> kikoo1 napisała:
            >
            > > Luro - spuszczam zasłonę miłosierdzia i zakładam ignora! Brr....
            >
            > Co też poeta chciał wyrazić przez to, że pisał o deszczu smetnie bijącym o
            szyb
            > y.
            > Ano nic nie chciał wyrazić.
            > Chciał wypić pyfko więc musiał cóś napisać bo wydawca nie zapłaci gdy poeta
            > wiersza nie przyniesie.
            > A gdy wydawca już zapłacił to i piwo można było obalić.
            > Teraz urywki z tego wiersza są cytowane przez lebiegów i podpisywany pod tym
            > jest JPII aby sprawę jeszcze bardziej uwznioślić.
            > Nie dajmy się rolować przez uwznioślonych cymbałów!

Bardzo interesujące i intrygujące.
            Jeśli wiesz coś ,czego my niewiemy to powiedz , bo od domyślania się może głowa
            rozboleć.
    • sercekondrakaru Re: Wolność nie oznacza samowoli 04.04.07, 09:35
      Wolność nie oznacza samowoli - z tym zgodzili się chyba wszyscy w tym wątku.

> JPII

Z tym chyba też.

Co nie oznacza że powinniśmy się godzić żeby nam ludzie zajmujący określone
      stanowiska w urzędach , przedszkolach czy w pracy dyskryminowali czy
      niszczyli , tylko dlatego że mają taki kaprys czy żeby sie podlizać obecnej
      władzy , biorąc pod uwagę że przestrzegamy wszelkich ustalonych norm i nie
      działamy samowolnie a oni sami mają łamią określone normy.
      • kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli 04.04.07, 22:26
        myślę, że w zasadniczych sprawach się zgadzamy :)
    • marianusa Re: Wolność nie oznacza samowoli 06.04.07, 03:16
      www.michalkiewicz.pl/rdm_2007-02-15.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka