kikoo1 02.04.07, 23:05 Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm - JPII Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taziuta Re: Wolność nie oznacza samowoli 02.04.07, 23:08 kikoo1 napisała: > Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm - > JPII Jakie wartości miał nasz Wielki Rodak na myśli, jak sądzisz? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 02.04.07, 23:22 Myślę, że JPII miał na myśli zjawisko zwane umownie cywilizacją śmierci.... Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 02.04.07, 23:28 kikooś, myślę, że umownie można by o tobie napisać, iż Jesteś Rozsądną Kobietą w Emeryckim wieku, a intensywne uprawianie 'kikolenia' jest dorabianiem do resztek emeryturki po uiszczeniu daniny Oj.Dyrowi Radyjo;P kikooś napisała: > Myślę umownie Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 00:14 Myślę Heniu, że grubą skórą porosłeś uprawiając swój niebezpieczny i niełatwy skądinąd zawód. Teraz sobie siedzisz przed kompem nie musząc dorabiać do swej uprzywilejowanej emerytury i dobrze. A ja sobie tak piszę, bo taką mam ochotę. Bo lubię, jak wszyscy zresztą, którzy się tu produkują. Bo takie mam widzimisie..... Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os takie widzimisie-kikolenie musi Oj.Dyra 03.04.07, 01:16 wiele kosztować, kookooś. Sama wiesz z jakim trudem pozyskuje resztki wdowich grosików Nasz Łukochany Łojciec Malwersant;) www.ojciec-dyrektor.de/grz5.htm img75.imageshack.us/img75/7869/ojciecrydzykoa2.gif kikoo1 napisała: > Myślę Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: takie widzimisie ! 03.04.07, 07:20 O co ci chodzi, Heniuś? Gdyby nawet tak było jak sobie, nie wiem na jakiej podstawie (?), imaginujesz na mój temat, to jak się to ma do sprawy tego wątku? Odnieś się lepiej do słów Papieża, bo to On jest autorem tych myśli. A jeśli chodzi o RM, to posłuchaj czasem i napisz konkretnie, co Ci się tam nie podobało, wtedy będziemy ew. mogli to rozważyć. A ty powtarzasz w kółko jakieś obiegowe bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Nie wierzę, by JP2 coś takiego powiedział ! 03.04.07, 20:20 "Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm - JPII" Nie wierzę, by JP2 coś tak mało mądrego powiedział ! Przestań tu własne głupoty wkładać w usta papieża ! Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Nie wierzę, by JP2 coś takiego powiedział ! 03.04.07, 20:24 W Kielcach lub Kaliszu bodajże, szkoda, że nie nagrałam. Ludzie biegają za Papieżem ale tylko pamiętają te kremówki itp... Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco1954 wszyscy kikoo-kuro wiemy, że piszesz dla..... 03.04.07, 20:40 przyjemności. Pieniążki to też przyjemność - w jakimś sensie oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 nabucco - kogucie 03.04.07, 20:56 do ciebie jakoś mi się nie chce pisać, nawet za darmo.... Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco1954 kikoo-kuro 03.04.07, 21:12 idź dziobać na podwórko, albo wymasuj plebanowi plecki i nie puszczaj kanarów na forum bo capi straaaaaasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 02.04.07, 23:36 A nie chodziło mu przede wszystkim o zjawisko zwane umownie cywilizacją miłości? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 00:20 Owszem, taka jest idea JPII, by cywilizacja śmierci (aborcja, eutanazja etc.) nie wyparła cywilizacji miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 07:35 No popatrz - tylko aborcja i eutanazja??? Bo Kościół katolicki, powołując się na interpretację słów Chrystusa, potępia takie działania jak: aborcja, eutanazja, antykoncepcja, samobójstwo, morderstwo, ludobójstwo, promiskuityzm, homoseksualizm, transseksualizm, biseksualizm oraz pedofilię. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 07:56 przecież napisałam: etc! Trudno i bez sensu w kółko powtarzac to samo, daktylku. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 00:20 Owszem, taka jest idea JPII, by cywilizacja śmierci (aborcja, eutanazja etc.) nie wyparła cywilizacji miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Kato-talibowie - Kikoo1 i Inni... 03.04.07, 06:07 kikoo1 napisała: > Myślę, że JPII miał na myśli zjawisko zwane umownie > cywilizacją śmierci.... Umówmy się, że każdego kto użyje sformułowania "cywilizacja śmierci", wolno, a nawet należy nazwać kato-talibem! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Kato-talibowie - Kikoo1 i Inni... 03.04.07, 07:32 Może lepiej talibokatem ?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:10 wolałabym poznać wasze opinie w sprawie pryncypiów...... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:20 W sprawie pryncypiów moja opinia jest w pełni zbieżna z tą: tinyurl.com/rlkxc Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:29 peb.pl/filmy-dokumentalne/68035-rapidshare-richard-dawkins-root-all-evil.html Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:32 kikoo1 napisała: peb.pl/filmy-dokumentalne/68035-rapidshare-richard-dawkins-root-all-evil.html Chcesz powiedzieć, że widziałaś i zgadzasz się 3promilami? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 12:41 przytoczyłam tylko link dla jasności............ Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Kato-talibowie ????????? 03.04.07, 09:21 kikoo1 napisała: > wolałabym poznać wasze opinie w sprawie pryncypiów...... > :(( Jakich pryncypiów, droga Kiko? Tych, które obowiązują fanatycznych katolików, czy tych które są ważne dla normalnych ludzi? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Kato-talibowie - Kikoo1 i Inni... 06.04.07, 02:02 niestety, nie mogę się tak umówić! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Wolność nie oznacza samowoli - Taziuta i Inni 03.04.07, 20:41 Mój ulubiony pisarz Mark Twain, autor Listów z Ziemi i Listów do nieba, powiedział kiedyś: 'Niektórzy ludzie tylko myślą, że myślą.' Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 A Kubuś Puchatek??? 03.04.07, 21:03 Fajne, coś podobnego chyba powiedział Kubuś Puchatek!? Ps. A pamiętasz jak Tomek Sawyer malował płot? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: A Kubuś Puchatek??? 03.04.07, 21:09 Tak, ale znacznie lepiej to Twainowe powiedzonko i Listy. Warto poczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os Wolność nie oznacza samowoli :-)) 02.04.07, 23:08 "Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego, nie pozostawiając sfer niczyich". - Jarosław K. eech kookooś, ty jak coś walniesz:P "Fascynująca jest twa dezintegracja zmysłowego poznania, kiedy napotyka brutalną prawdę i czmycha w popłochu, zastępując realność mirażami i budując kruche bufory, mające chronić przed atakami zbyt przerażającej egzystencji!" Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Wolność nie oznacza samowoli :-)) 02.04.07, 23:11 roj_os napisał: > "Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, > która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego, > nie pozostawiając sfer niczyich". - Jarosław K. > > eech kookooś, ty jak coś walniesz:P Czepiasz się! Każdy orze, jak może... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Wolność nie oznacza samowoli :-)) 02.04.07, 23:11 roj_os napisał: > "Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, > która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego, > nie pozostawiając sfer niczyich". - Jarosław K. > > eech kookooś, ty jak coś walniesz:P Proszę się nie czepiać kookoośki. Na pewno jest wierna. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Wolność nie oznacza samowoli :-)) 02.04.07, 23:13 Mierna ale wierna - myśl przewodnia PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli :-))bu2m i inni 03.04.07, 12:43 dziwne, jak sprytnie omijacie kwestię, ze to pogląd Papieża a dopiero potem PiSu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Wolność nie oznacza samowoli 02.04.07, 23:15 Kościół docenia demokrację jako system, który zapewnia udział obywateli w decyzjach politycznych i rządzonym gwarantuje możliwość wyboru oraz kontrolowania własnych rządów, a także — kiedy należy to uczynić — zastępowania ich w sposób pokojowy innymi. (...) Autentyczna demokracja możliwa jest tylko w państwie prawnym i w oparciu o poprawną koncepcję osoby ludzkiej. Jan Paweł II w encyklice Centesimus annus Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p PRL juz nie wróci.... 02.04.07, 23:32 Wiem że konstytucja i prawo jest dobre tylko wtedy jeśli wspiera PiS.W PRL tez wspierało jedyną słuszna partie.Tęsknoty Kaczyńskich są bardzo wyrazne. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Re: PRL juz nie wróci.... 03.04.07, 00:23 chyba ze z ludzka twarza... trudny ale wobec tego co widac to masz racje....szans nie da nawet desperat:))) twarz ma byc ludzka...no a nie...zreszta:))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 09:26 wartością jest jawnym totalitaryzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 09:37 aborcja dogmatem???????? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 09:39 kikoo1 napisała: > aborcja dogmatem???????? Nie, ale jest nim narzucanie innym swoich poglądów... Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 12:54 Jednak nie. Dogmat jest to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole filozoficznej przyjęte bezwarunkowo - bez dowodu i nie podlegające dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Demokracja podporządkowana dogmatycznym 03.04.07, 20:39 kikoo1 napisała: > Jednak nie. Dogmat jest to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole > filozoficznej przyjęte bezwarunkowo - bez dowodu i nie podlegające dyskusji. A czyż "obrońcy życia" nie uznają w sposób nie podlegający dyskusji, że zygota to człowiek i aborcja to morderstwo? - Toż to właśnie czysty, żywy dogmatyzm! Nie ma zgody na rządy takich osób, skarbeńko! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Wróć do szkoły i się poducz zanim zaczniesz 03.04.07, 09:52 dyskutować. Dogmat - jest to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole filozoficznej przyjęte bezwarunkowo - bez dowodu i nie podlegające dyskusji. Totalitaryzm - charakterystyczny dla XX-wiecznych reżimów dyktatorskich system rządów dążący do całkowitego podporządkowania społeczeństwa państwu za pomocą monopolu informacyjnego i propagandy, ideologii państwowej, terroru tajnych służb i masowej monopartii. PiS dąży do podporządkowania społeczeństwa państwu. PiS dąży do monopolu informacyjnego. PiS dąży do wprowadzenia jednolitej ideologii państwowej. PiS dąży do utworzenia masowej partii ludowo chrześcijańskiej. PiS kocha tajne służby. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wróć do szkoły i się poducz - leasem! 03.04.07, 12:40 pieprzysz bowiem jak najęta i nie na temat. Wróć do pierwszego postu i przemyśl myśl Papieża zawartą w jednej z homilii! Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Gąsko - twoje dziecinne przekomarzanki są żałosne 03.04.07, 15:53 Używasz terminów, których nie rozumiesz w kontekście którego nie ogarniasz, a jak ci się na to grzecznie zwróci uwagę to zaczynasz pyskować jak przekupa, której ktoś zarzucił, że handluje nieświeżą rybą. > Wróć do pierwszego postu i przemyśl myśl Papieża zawartą w jednej z homilii! A co tam jest do przemyślenia ? JP2 powiedział co wiedział, a ty nawet z tego nic nie zrozumiałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Gąsko - leasem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 03.04.07, 17:57 Wiesz , trzeba być niespełna, żeby tak się czepiać! Najogólniej - widocznie nie możesz pojąć, ze społeczeństwo musi przestrzegać norm. Dalej jest już tylko kwestia - jakich norm. To wszystko jest tak oczywiste i papież o tym przypomina, bo obawą Go różne nowe trendy ludzkich zachowań napawają. Czy to dla ciebie takie niepojęte?????????????????????????? Może przejdż ew. do meritum, bo przecież to jest sedno sprawy!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Sam nie wiem po co z tobą jeszcze rozmawiam :) 03.04.07, 18:32 Każdym postem udowadniasz, że nie potrafisz nic poza klepaniem wdrukowanych formułek. Ale niech tam. W jaki sposób demokracja bez wartości może sie zmienić w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm. Hint: zanim zaczniesz wypisywać dyrdymałki odśwież sobie pojęcia "demokracja", "wartości" i "totalitaryzm" > widocznie nie możesz pojąć, ze społeczeństwo musi przestrzegać norm. > Dalej jest już tylko kwestia - jakich norm. No to jeszcze odpowiedz sobie na jedno pytanko: czy siłowe narzucanie całemu społeczeństwu norm jednej religii zbliża nas czy oddala od totalitaryzmu i jak to sie ma do demokracji ? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Sama nie wiem po co.......................... 03.04.07, 20:07 1.Zdaje sie, że to ty pierwsza wypisałaś formułki z wikipedii, prawda? 2.Czy obyczaje, które tzw. jasnogród próbuje narzucić ogółowi, obśmiewając wypracowane przez wieki, zgodne z prawem naturalnym, normy prawne i społeczne nie przybliżają nas do totalitaryzmu właśnie? Eurototalitaryzmu wykluczającego tolerancję wobec chcących żyć inaczej, choćby chodzić w moherowych beretach na przykład, z całym dobrodziejstwem moherowego inwentarza ma się rozumieć........... 3.Pytanie - czy chciałabyś żyć w państwie, w którym prawo do życia mają jedynie piękni, młodzi i bogaci? I gdzie podstawowym celem jest rozbuchana konsumpcja, a ci co nie potrafią się przyłączyć skazani są na społeczny margines? Ja nie. $.Pytanie poza konkursem - skąd taki straszny lament antypisowców, skoro gospodarka ma się dobrze i coraz lepiej, spożycie rośnie a walka z patologiami społecznymi trwa? PS. Tyż mam to dość Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Re: Sama nie wiem po co......................... 03.04.07, 21:13 > 1.Zdaje sie, że to ty pierwsza wypisałaś formułki z wikipedii, prawda? Jeżu !!!!! Tu nie chodzi o definicje - te są obiektywne !!!!! Tu chodzi o osądy - te są dyskusyjne. Rozumiesz !? Koń to ssak nieparzystokopytny - to jest definicja konia. Koń w galopie jest piekny - to jest ocena konia. Ja podaje definicje - żebyś nie bładziła po omacku. Ty podajesz oceny zjawisk jako dogmaty bo tak powiedział papa. Przyjmij do wiadomości że JP2 nie dla wszystkich jest autorytetem, a co za tym idzie to co powiedział nie jest automatycznie prawdą. > 2.Czy obyczaje, które tzw. jasnogród próbuje narzucić ogółowi, obśmiewając > wypracowane przez wieki, zgodne z prawem naturalnym, normy prawne i społeczne > nie przybliżają nas do totalitaryzmu właśnie? Jeśli z czegoś nie wolno się śmiać to należy się bać. Obśmiewając nic ci nie narzucam. Jeśli te obyczaje są cokolwiek warte i/lub ty w nie mocno wierzysz to obśmianie nic nie wskóra. Chyba że te obyczaje to zwykły pic albo twoja wiara oszukiwana - wtedy rozumiem twój strach. Jasnogród nie zakazuje ci robić i wierzyć w co chcesz. Ateiści nie żądają od katolików aby w niedziele pracowali - katolicy żądają aby ateiści w niedziele nie pracowali. Ateiści nie żadają wprowadzenia nauki ateizmu do szkół - katolicy żądają wprowadzenia nauki religii. Ateiści nie żądają aby katolicy dokonywali aborcji lub eutanazji - katolicy zakazują ateistom dokonywać aborcji i eutanazji. etc... Znajdź mi jedną jedyną rzecz jaką ateiści narzucają katolikom. > 3.Pytanie - czy chciałabyś żyć w państwie, w którym prawo do życia mają jedynie > piękni, młodzi i bogaci? I gdzie podstawowym celem jest rozbuchana konsumpcja, > a ci co nie potrafią się przyłączyć skazani są na społeczny margines? > Ja nie. Zdecyduj się !!!! Albo świat rozbuchanej konsumpcji jest zły - wtedy ci co sie do niego nie przyłączyli winni się cieszyć - uniknęli piekła. Albo ci co nie przyłaczyli się do świata rozbuchanej konsumpcji są na marginesie - a więc rozbuchana konsupcja jest dobra. Nie może być tak że materialiści popełniają błąd i jednocześnie wygrywają, a katolicy robią dobrze i przegrywają - to jest nielogiczne. > $.Pytanie poza konkursem Nie chce mi się udzielac odpowiedzi na głupie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Sama nie wiem po co......................... 03.04.07, 21:22 a mnie się nie chce gadać z byle kim..... Odpowiedz Link Zgłoś
leasem Dobre usprawiedliwienie gdy ani intelektu 03.04.07, 21:26 ani wiedzy nie staje. Wracaj do garów Gąsko :) Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Dobre ale nie za bardzo, leasem 03.04.07, 22:18 Właśnie - nie staje ci wiedzy, kultury i dystansu - jeden z forumowiczów trafnie tę rzekomą polemikę ocenił. Ps. Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znależć. Ale i to dla ciebie pewno za trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
danus01 Re: samoWola oznacza Wolsnosc 03.04.07, 09:50 kikoo1 napisała: > Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm - > JPII jawny czy zakamuflowany totalitaryzm nie jest-nie moze-byc JAWNA demokracja. co najwyzej demokracja zakamuflowana oj Kiko zastanow sie najpierw zanim jak papuga kogos chcesz nasladowac w mowie i pismie Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolsnosc 03.04.07, 11:24 To ty się zastanów, zanim zaczniesz niemądrze pouczać! Odpowiedz Link Zgłoś
danus01 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 11:36 kikoo1 napisała: > To ty się zastanów, zanim zaczniesz niemądrze pouczać! zwrocenie uwagi na powierzchownosc w wypowiedzi nie jest pouczaniem zwlaszcza nie jest niemadrym pouczaniem a do meritum moglabys sie ustosunkowac? czy moze za trudne dla ciebie,bo brakuje odpowiednich brykow Odpowiedz Link Zgłoś
kolor Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 11:37 Pisi aktywista wieje z watku, kiedy problem go przerasta. A moze Kuchcinski komorke wylaczyl i biedactwo nie moze uzyskac porady? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolnosc, kolorku! 03.04.07, 12:37 nie mogę cały czas siedzieć przy kompie i czekać , aż spadnie jakaś twoją głupkowata złosliwość czy "mądrość" niejakiej danus. Życie, przynajmniej moje, jest dużo bardziej różnorodne. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 12:33 Gdzie jest powiedziane, ze wypowiedż przez swą powierzchowność traci sens??? Moją intencją nie było pisanie referatu a przytoczenie słów Papieża, które dla przeciętnego odbiorcy powinny być zrozumiałe (!). No i o jakie meritum ci chodzi, dlaczego sądzisz ze demokracja nie może zmienić się w totalitaryzm, jawny ew. ukryty??? Czyż tzw. poprawność polityczna nie ogranicza nam demokracji właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 12:45 Czy w sprawie Łyżwińskiego i Dąbrowskiego też podeprzesz sie autorytetem JP II ? Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Łyżwiński??? 03.04.07, 13:02 I co się dziwisz? W końcu koalicjant i jescze nie skazany.A napisałem co napisałem,bo jakoś lekko przychodzi niektórym podpieranie się autorytetem JP II. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Łyżwiński??? 03.04.07, 13:13 Dziwię się, bo rozmawiamy o zasadach jako takich. O zasadach uniwersalnych. O zasadach, które propaguje Kościół, a Papież o nich przypominał i nawoływał do ich stosowania. A że Świat jest ułomny i praktyka często rozmija się z teorią, jest oczywiście oczywiste ;)) No i egzemplifikować można w obie strony... Odpowiedz Link Zgłoś
danus01 Re: Łyżwiński??? 03.04.07, 13:27 kikoo1 napisała: > Dziwię się, bo rozmawiamy o zasadach jako takich. O zasadach uniwersalnych. duzo znasz tych zasad uniwersalnych? > O zasadach, które propaguje Kościół, eee,cos krecisz jesli uniwersalne to jaki Kosciol je posiada? > a Papież o nich przypominał i nawoływał > do ich stosowania. tylko ten jeden papiez ten 'nasz' ten polski JPII? >A że Świat jest ułomny ee,znowu cos krecisz Swiat jest ulomny czy czlowiek jest ulomny zwlaszcza czlowiek wierzacy bo wiara zobowiazuje poznalas prawde to masz obowiazek przy niej trwac nie tylko slowem od chwili do chwili prawda nie jest na 'wyrywki' chwili >i praktyka często rozmija się z > teorią, jest oczywiście oczywiste ;)) jaka teoria? wiara jest teoria? prawda jest teoria? to ma byc jakas teoretyczna teoria a praktyka w niebie? > No i egzemplifikować można w obie strony... czy ci sie prawda nie pomylila z medalem? Odpowiedz Link Zgłoś
danus01 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 13:17 kikoo1 napisała: > Gdzie jest powiedziane, ze wypowiedż przez swą powierzchowność traci sens??? traci sens powierzchownosci? a moze nabiera glebi? "nie bojcie sie wyplynac na glebie" (tez JPII) tam najlepiej widac powierzchownosc bezsensu wypowiedzi > Moją intencją nie było pisanie referatu a przytoczenie słów Papieża, > które dla przeciętnego odbiorcy powinny być zrozumiałe (!). powinny ale czy sa? referaty tez bywaja powierzchowne choc zawieraja jakis sens a tak przy okazji mam pytanie co wedlug ciebie oznacza zdanie z sensem? > No i o jakie meritum ci chodzi, dlaczego sądzisz ze demokracja nie może zmienić > > się w totalitaryzm, jawny ew. ukryty??? po prostu uwazam,ze jak demokracja zmienia sie w totalitaryzm (jawny czy ukryty) to juz nie jest demokracja. chyba ze ty uwazasz,ze jak wiekszosc podniesie reke to juz mamy demokracje ale w totaryzmie jawnym czy ukrytym) mamy taki sam obrazek. wiekszosc podnosi reke(przyciska guziczek,wrzuca kartki do urny) na zyczenie 'wybranej przez siebie' kasty rzadzacej. > Czyż tzw. poprawność polityczna nie > ogranicza nam demokracji właśnie? a co to takiego ta 'poprawnosc polityczna'? umiesz ja oddzielic od poprawnosci etyczno-moralnej? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 13:24 I tak można bez końca.... podejrzewam, że nie wiesz, o co ci właściwie chodzi.... Nie mogę zatem Twych bajdurzeń dalej traktować poważnie! Odpowiedz Link Zgłoś
danus01 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 13:43 kikoo1 napisała: > I tak można bez końca.... podejrzewam, zle podejrzewasz >że nie wiesz, o co ci właściwie > chodzi.... ja dobrze wiem o co mi chodzi dla ciebie po prostu temat za trudny i nie masz odwagi sie do tego przyznac > Nie mogę zatem Twych bajdurzeń dalej traktować poważnie! i taka swoja opinie uwazasz za wyjscie z twarza z dyskusji? no tak... jeden bajdurzy bo lubi bajdurzyc,a ktos inny woli bajdurzyc i myslec ze nie bajdurzy,tylko same zdania z sensem pisze Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: samoWola oznacza Wolnosc 03.04.07, 14:14 jeśli wiesz o co ci chodzi, to napisz to po prostu. Dlaczego tego nie robisz??? Przezrzucasz sie tylko dyrdymałami.... Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 doba rada dla danus 03.04.07, 14:20 przeczytaj od początku, może załapiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
danus01 Re: doba rada dla danus 03.04.07, 14:47 kikoo1 napisała: > przeczytaj od początku, może załapiesz! na twoja modle? kolezanko forumowa, czyzbys mnie jeszcze nie znala? albo znala tylko powierzchownie? ja uwielbiam wprost samoWole mojej wolnosci,wiec twoje 'dobre rady' wiesz gdzie mam Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 hasło dziwnie znajome... 03.04.07, 11:37 Pachnie mi tak gdzieś schyłkowym PRL. Zgadłam? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: hasło tytułowe! 03.04.07, 12:49 Zaskakujesz mnie Emerytko, kto jak kto ale Ty przecież nie możesz zaprzeczyć, że jest to hasło niejako apolityczne, że ma ono wymiar uniwersalny? Odpowiedz Link Zgłoś
ross128 Re: hasło tytułowe! 03.04.07, 13:08 kikoo1 napisała: > że jest to hasło niejako apolityczne, że ma ono wymiar uniwersalny? To może ja podrzuce jeszcze kilka haseł absolutnie apolitycznych o wymiarze uniwersalnym: Pomidorowa nie oznacza ogórkowej! Zimno nie oznacza ciepło! Białe nie oznacza czarne! - oops, przepraszam, to nie jest dobry przykład, to hasło nasz miłoscie panujący kurdupel raczył zmienić :) Ek=(mV^2)/2! (ostatni znak tego hasła nie oznacza silni - żeby nie było nieporozumień:)) Pies nie oznacza słonia! itd, itd... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: hasło tytułowe! Do ross 03.04.07, 13:19 Jasne, wszystko można sprowadzić do absurdu, szczególnie jak ktoś nie jest w stanie odnieść się do meritum. A przy okazji, co ze względu na powyższe nie dziwi wcale, rzucić jakimś epitetem w kierunku władzy. Reasumując - żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
ross128 Re: hasło tytułowe! Do ross 03.04.07, 13:21 kikoo1 napisała: > Reasumując - żałosne. Samokrytyka pierwsza klasa:) Ale czy tobie do ekspiacji potrzebny jest aż JPII??:) Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: hasło tytułowe! Do ross 03.04.07, 13:28 bajdurzysz również - takie ble ble, niestey... Gdybyż to było choć zabawne ale jest tylko żałośnie upierdliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
bubba49 Re:Wolnośc=Demokracja czyż nie tak,religie też 03.04.07, 18:09 w tym uczestniczą,ale jeżeli dopiszemy do tego tylko wartosci-chrześciejańskie,islamu,himduizmu czy budyzmu,to już nie będzie wolnośc.I mam nadzieję że JPII.NIE CHCIAŁ TAKIEJ WOLNOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
danus01 Re: hasło tytułowe! 03.04.07, 14:01 kikoo1 napisała: > Jasne, wszystko można sprowadzić do absurdu, szczególnie jak ktoś nie jest w > stanie odnieść się do meritum. i myli wolnosc z samoWola poddania sie Wladzy A przy okazji, co ze względu na powyższe nie > dziwi wcale, rzucić jakimś epitetem w kierunku władzy. O tak! Wladza pod specjalna opieka! jest taka bezsilna,ze trzeba ja chronic przed krytyka > Reasumując - żałosne. > Odpowiedz Link Zgłoś
sercekondrakaru Re: Wolność nie oznacza samowoli 03.04.07, 13:47 kikoo1 napisała: > Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm - > JPII No i wszystko jasne. Dyktatura , dyskryminacja, nie oznaczają egzekwowania przestrzegania ustalonych norm ,w jednych przypadkach przestrzeganych w innych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: JPII nie powiedział tylko napisał 03.04.07, 20:37 ...tak w encyklice "Centissimus annus". Ponieważ moherowych katolików i urbanowych antyklerykałów łączy ignorancja wcale mnie nie dziwi niski poziom tej dyskusji. Oczywiście co do zasady zmarły papież miał rację, ale nie można wyciągać z tego wniosków korzystnych dla kaczej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: JPII nie powiedział tylko napisał - Piotrze! 03.04.07, 20:51 To miło, że wypowiedziałeś się w tym wątku. Pozwolę sobie zauważyć, że homilie JPII przenikały do encyklik i odwrotnie. Łaczenie tego tematu ze sprawą kaczej władzy nie było moją intencją, samo się jakoś w tę stronę trochę osunęło. Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 21:17 "Beczałaś wczoraj po papieżu"? kikoo1 napisała: > bez wartości Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 21:23 z czegoto wnioskujesz?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:27 Bo widzisz kikooś, tak bardzo się wczoraj zaangażowałaś(doba pełna wPiSów) w kulturę śmierci, że obawiam się, iż po 'katolicku', w zaciszu duszy, o modlitwie po człowieku Karolu Wojtyle zapomniałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:31 a jakie to ma dla ciebie znaczenie, Heniuś??? Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:34 kikooś, zbyt trudne pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:40 nie zbyt trudne tylko zbyt osobiste. A ty??? Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 22:56 A ja, a ty, a ja...;( kikooś wybacz, nie przed tobą będę się wywnętrzniał, dwa lata temu zająłem stanowisko n/t wpływu papieża na moje życie w okresie 1979 - 2005! Chcesz, szukaj, dla ułatwienia..byłem kiedyś na FK henryk.log! kikoo1 napisała: > zbyt trudne .... :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP Znowu rozrabiasz? Rozwiąż test, żeby opublikować post na forum Na forum nie wypada: kłamać pisać trzynastozgłoskowcem atakować rozmówców Kopernik był: astronomem kobietą piekarzem Dyskutując warto pamiętać: włączeniu komputera lekceważeniu zaczepek o umyciu zębów Pisanie WIELKIMI literami: jest denerwujące zużywa dużo atramentu powoduje szczękościsk Dziękujemy! ... Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: kookookooś, przyznaj się, 03.04.07, 23:05 Heniuś, mam uczucia ambiwalentne w związku z tobą. To jak to sobie wyobrażasz, że ja się będę zwierzać na forum na pastwę różnej maści nieżyczliwych osób? No i jak mam zakwalifikować ciebie w kwestii - życzliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os Widzisz kookookooś, wiedziałaś gdzie 03.04.07, 23:17 z Fo Kraków zwiewasz;P FK dla oszołomstwa moherowo-pisiackiego chyba b. okrutne jest:PPPPP ps kikooś, przejrzyj moje batalie z 5tą czy z bladzią?;)) kikoo1 napisała: > No i jak mam zakwalifikować ciebie w kwestii - życzliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Pełna zgoda między chrześcijaństwem a marksizmem 03.04.07, 22:52 w tej akurat sprawie. Zresztą cytat, bodaj z Engelsa. Ach pamiętam te lekcje z propedeutyki filozofii i analizy subtelności w rozróżnieniu "wolności od" i "wolności do". Zresztą po lekcjach w PRL-owskiej szkole szedłem na lekcje religii i w zasadzie szło to samo, tylko ta uświadomiona konieczność była jakby ciut (ale naprawdę ciut) inna. I jakoś dziwnie się składa, że zawsze kiedy ktoś mówi coś podobnego, to robi się duszno. Wąziuteńkie te ścieżynki wolności wytoczone w jej imię... A i w sprawie uświadomienia konieczności słuchaczom, głosiciele owych poglądów nie gardzą kopniakiem w zadek. A przecież nie chcę żeby mi było wolno kraść, mordować, gwałcić, palić sadyb ludzkich czy budynków publicznych, czy coś podobnego... A psik. Mam straszną alergię na taką filozofię. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Pełna zgoda między chrześcijaństwem a marksiz 03.04.07, 22:58 OK. Uchyl zatem rąbka tajemnicy na temat swojej filozofii życiowej. Może będzie bardziej inspirująca.... Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Re: Pełna zgoda między chrześcijaństwem a marksiz 03.04.07, 23:06 No co ty. Wielkie księgi ludzie piszą żeby wyłuszczyć swoją filozofię a Ty chciałabyś w jednym poście? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Pełna zgoda między chrześcijaństwem a marksiz 03.04.07, 23:09 Eee, jakiś lakoniczny skrócik zawsze się zmieści..... Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws No dobra 03.04.07, 23:43 Ontologicznie: nie wprowadzać (za Ockhamem) nadmiaru bytów. Jeśli już to jasno definiować co to za byty. Epistemologicznie: kierować się logiką i metodą mozliwie bliską naukowej. Być sceptycznym - zwłaszcza wobec "całościowych" ideologii próbujących w kilku zdaniach ująć świat. Etycznie: nie wyrządzać krzywdy ludziom. Być tolerancyjnym i starać się zrozumieć inne punty widzenia. Politycznie: Państwo powinno w sposób bardzo umiarkowany wkraczać w życie obywateli. Prawo powinno bronić przed ingerencją jednych obywateli w wolność innych. Niestety jak widzisz, kazda z tych deklaracji wymagałaby rozwinięcia albo ściślejszego zdefiniowania pojęć. A tego mi się robić nie chce. Moja filozofia życiowa jest dość praktyczna - nigdy nie przyszłoby mi do głowy jakoś jej kodyfikować. Na pewno jednak, kombinowanie by nazwać daleko idące ograniczenie wolności czynione przy tym prawem powszechnym, wolnością (bo słowo wolność ma pozytywny wydźwięk i warto je "skaptować" doswoich poglądów), a to ma miejsce i w katolicyźmie i w marksiźmie, według mojej filozofii, jest dość śmieszną i w sumie żałosną próbą odwrócenia kota do góry ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
b.henryk.log No dobra:PP 03.04.07, 23:49 ps kikooś, chciałaś, masz...skrót ;p Nie uważasz, że fascynująca jest ta dezintegracja zmysłowego poznania, kiedy napotyka brutalną prawdę i czmycha w popłochu, zastępując realność mirażami i budując kruche bufory, mające chronić przed atakami zbyt przerażającej egzystencji! ps ps sorry za wtręt, p. apoplaws;) apoplaws napisał: > Ontologicznie: nie wprowadzać (za Ockhamem) nadmiaru bytów. Jeśli już to jasno > definiować co to za byty. > Epistemologicznie: kierować się logiką i metodą mozliwie bliską naukowej. Być > sceptycznym - zwłaszcza wobec "całościowych" ideologii próbujących w kilku > zdaniach ująć świat. > Etycznie: nie wyrządzać krzywdy ludziom. Być tolerancyjnym i starać się > zrozumieć inne punty widzenia. > Politycznie: Państwo powinno w sposób bardzo umiarkowany wkraczać w życie > obywateli. Prawo powinno bronić przed ingerencją jednych obywateli w wolność > innych. > Niestety jak widzisz, kazda z tych deklaracji wymagałaby rozwinięcia albo > ściślejszego zdefiniowania pojęć. A tego mi się robić nie chce. Moja filozofia > życiowa jest dość praktyczna - nigdy nie przyszłoby mi do głowy jakoś jej > kodyfikować. > Na pewno jednak, kombinowanie by nazwać daleko idące ograniczenie wolności > czynione przy tym prawem powszechnym, wolnością (bo słowo wolność ma pozytywny > wydźwięk i warto je "skaptować" doswoich poglądów), a to ma miejsce i w > katolicyźmie i w marksiźmie, według mojej filozofii, jest dość śmieszną i w > sumie żałosną próbą odwrócenia kota do góry ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: No dobra ! 04.04.07, 04:14 Dzięki Apoplaws, czuję w Tobie Fachowca! To nie to, co my - domorosłe dyletanty. Więc pozwolisz może, że przywołam Woody Allena, który nt żartował tak: 1. Przyczynowy związek pomiędzy fundamentalną zasadą (tzn. Bogiem albo silnym wiatrem) a dowolną teologiczną koncepcją bytu (Bytu) jest - wg Pascala - tak absurdalny, że przestaje być zabawny (Zabawny)" 2. Czy możemy realnie poznać "wszechświat"?(...)zasadniczy problem brzmi: Czy jest coś tam na zewnątrz? I dlaczego? I czy musi tak hałasować? 3.Czy poznanie jest poznawalne? Jeśli nie, jak możemy ten fakt rozpoznać? Kartezjusz dostrzegał ten problem, pisząc:"Mój umysł nie może poznać mego ciała, chociaz zdołał zaprzyjażnić się z nogami" 3.Etyka -imperatyw kategoryczny i sześć sposobów jego wykorzystania. 4. Jeśli chodzi o formowanie europejskiego społeczeństwa, to narzuca się tu następująca kwestia - dlaczego powstało ono na obszarze, który o wiele lepiej nadawałby się na Azję? Takie to te żarty. A co do ograniczenia wolności aktualny spór społeczny sprowadza sie do kilku słów - <ochrona życia od momentu poczęcia do naturalnej śmierci>. Poczęcie już mamy za sobą, a koniec napawa czystym lękiem. Albowiem nikt do końca nie wie, co dzieje się z duszą po śmierci. Jak sobie radzi? Pozdrawiam k. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa Re: Wolność nie oznacza samowoli 04.04.07, 04:36 kikoo1 napisała: > Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm - > JPII Dureń napisze cóś co widaje siem być mundrem i pot tem napisze, że to JPII powiedział. Automatiko mamy pochylić czoła i kolana a dureń chichra się jak to plebsowi na słowa przypisywane JPII gnie się wszystko. A durniu - to jeno widaje się tobie mundrem. A to po prostu jeden z kalamburów Teatrzyk Gęś Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli 04.04.07, 04:49 Luro - spuszczam zasłonę miłosierdzia i zakładam ignora! Brr.... Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa Nie dajmy się rolować przez uwznioślonych cymbałów 04.04.07, 05:35 kikoo1 napisała: > Luro - spuszczam zasłonę miłosierdzia i zakładam ignora! Brr.... Co też poeta chciał wyrazić przez to, że pisał o deszczu smetnie bijącym o szyby. Ano nic nie chciał wyrazić. Chciał wypić pyfko więc musiał cóś napisać bo wydawca nie zapłaci gdy poeta wiersza nie przyniesie. A gdy wydawca już zapłacił to i piwo można było obalić. Teraz urywki z tego wiersza są cytowane przez lebiegów i podpisywany pod tym jest JPII aby sprawę jeszcze bardziej uwznioślić. Nie dajmy się rolować przez uwznioślonych cymbałów! Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: wicie, nie rozumicie.....kawusiu 12.04.07, 03:06 ty rzadko co pojmujesz,toteż twój problem, podstawowy problem! Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: wicie, nie rozumicie.....kawusiu 12.04.07, 06:35 kikoo1 napisała: > ty rzadko co pojmujesz,toteż twój problem, podstawowy problem! Brawo! To się nazywa gruntowne przemyślenie problemu. Tylko 8 dni, fiu, fiu! I już zrozumiałaś, na czym polega problem Kawusi! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sercekondrakaru Re: Nie dajmy się rolować przez uwznioślonych cym 04.04.07, 09:40 porannakawa napisała: > kikoo1 napisała: > > > Luro - spuszczam zasłonę miłosierdzia i zakładam ignora! Brr.... > > Co też poeta chciał wyrazić przez to, że pisał o deszczu smetnie bijącym o szyb > y. > Ano nic nie chciał wyrazić. > Chciał wypić pyfko więc musiał cóś napisać bo wydawca nie zapłaci gdy poeta > wiersza nie przyniesie. > A gdy wydawca już zapłacił to i piwo można było obalić. > Teraz urywki z tego wiersza są cytowane przez lebiegów i podpisywany pod tym > jest JPII aby sprawę jeszcze bardziej uwznioślić. > Nie dajmy się rolować przez uwznioślonych cymbałów! Bardzo interesujące i intrygujące. Jeśli wiesz coś ,czego my niewiemy to powiedz , bo od domyślania się może głowa rozboleć. Odpowiedz Link Zgłoś
sercekondrakaru Re: Wolność nie oznacza samowoli 04.04.07, 09:35 Wolność nie oznacza samowoli - z tym zgodzili się chyba wszyscy w tym wątku. > Demokracja bez wartości zmienia się w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm - > JPII Z tym chyba też. Co nie oznacza że powinniśmy się godzić żeby nam ludzie zajmujący określone stanowiska w urzędach , przedszkolach czy w pracy dyskryminowali czy niszczyli , tylko dlatego że mają taki kaprys czy żeby sie podlizać obecnej władzy , biorąc pod uwagę że przestrzegamy wszelkich ustalonych norm i nie działamy samowolnie a oni sami mają łamią określone normy. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: Wolność nie oznacza samowoli 04.04.07, 22:26 myślę, że w zasadniczych sprawach się zgadzamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
marianusa Re: Wolność nie oznacza samowoli 06.04.07, 03:16 www.michalkiewicz.pl/rdm_2007-02-15.php Odpowiedz Link Zgłoś