14.04.07, 17:01
Czekam na nowoczesną prawicę, dla której budowa infrastruktury wirtualnej i
materialnej będzie tym, czym dla Lenina była elektryfikacja; czekam na
prawicę, w której jedynym punktem tarć wewnętrznych będzie to, czy więcej
liberalizmu, czy więcej konserwatyzmu; czekam na prawicę permanentnie
podcinającą gałąź, na której siedzą etatyści, czyli coraz mniej państwa w
życiu obywatela; czekam na prawicę, której etos opiera się na Dekalogu - wszak
Dekalog w niczym nie kłóci się ze spuścizną cywilizacji śródziemnomorskiej - i
piszę to jako świadomy, zdeklarowany antyklerykał; czekam na cud, k.. mać!
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Czekam... 14.04.07, 17:07
      nie doczekasz :o(
    • rickky Re: Czekam... 14.04.07, 17:10
      3promile napisał:

> Czekam na nowoczesną prawicę, dla której budowa infrastruktury wirtualnej i
      > materialnej będzie tym, czym dla Lenina była elektryfikacja; czekam na
      > prawicę, w której jedynym punktem tarć wewnętrznych będzie to, czy więcej
      > liberalizmu, czy więcej konserwatyzmu; czekam na prawicę permanentnie
      > podcinającą gałąź, na której siedzą etatyści, czyli coraz mniej państwa w
      > życiu obywatela; czekam na prawicę, której etos opiera się na Dekalogu - wszak
      > Dekalog w niczym nie kłóci się ze spuścizną cywilizacji śródziemnomorskiej - i
      > piszę to jako świadomy, zdeklarowany antyklerykał; czekam na cud, k.. mać!

To jest nas już dwóch, czekających....
    • taziuta Czekaj tatka latka! :-) 14.04.07, 20:40
      3promile napisał:
      Re: Czekam...

> Czekam na nowoczesną prawicę, dla której budowa infrastruktury wirtualnej i
      > materialnej będzie tym, czym dla Lenina była elektryfikacja; czekam na
      > prawicę, w której jedynym punktem tarć wewnętrznych będzie to, czy więcej
      > liberalizmu, czy więcej konserwatyzmu; czekam na prawicę permanentnie
      > podcinającą gałąź, na której siedzą etatyści, czyli coraz mniej państwa w
      > życiu obywatela; czekam na prawicę, której etos opiera się na Dekalogu - wszak
      > Dekalog w niczym nie kłóci się ze spuścizną cywilizacji śródziemnomorskiej - i
      > piszę to jako świadomy, zdeklarowany antyklerykał; czekam na cud, k.. mać!

Prawica to konserwa, to dulszczyzna, to "tradycyjne" wartości...
      Nowoczesna prawica to sprzeczność sama w sobie, a więc czekaj tatka latka! :-)
    • camille_pissarro Re: Czekam... 14.04.07, 23:18
      To ja jestem drugi w kolejce ;-))
      Sprawa jest niestety skomplikowana, w dzisiejszym postmodernistycznym świecie
      trudno o wyrazistotość.Socjaldemokraci praktycznie po przejęciu władzy
      realizują plany w sferze ekonomicznej praktycznie o wytyczne jakimi posługiwali
      sie konserwatywni liberałowie.Różnice są wyłącznie ww sferze obyczajowej.
      Rozumiem, że chodziłoby Ci o prawice taka jaką np. w U.K. stworzyła Margaret
      Thacher, kontynuował z gorszym skutkiem John Major, aż w końcu przyszedł Tony
      Blair i zamazał różnice pomiędzy konserwatystami a alburzystami - stosując
      wyrafinowana socjotechnikę.
      W Polsce brak ludzi , którzy mogliby taka formację wprowadzić na naszą scenę
      politycznę z widocznym skutkiem - ja zaryzykowałam bym postawić na takie
      jednostki jak JMR, Czesław Bielecki ( ten od Ruchu Stu ) , Jarosław Gowin -
      jakoś ciężko w pamięci wyłuskiwać kolejne postacie ...
      • camille_pissarro Korekta 14.04.07, 23:21
        W Polsce brak ludzi , którzy mogliby taka formację wprowadzić na naszą scenę
        > politycznę z widocznym skutkiem - ja zaryzykowałam bym postawić na takie
        > jednostki jak JMR, Czesław Bielecki ( ten od Ruchu Stu ) , Jarosław Gowin -
        > jakoś ciężko w pamięci wyłuskiwać kolejne postacie ...

Jak widac zbyt późno ;-)), powinno być :
        W Polsce brak ludzi , którzy mogliby taką formację wprowadzić na naszą scenę
        polityczną z widocznym skutkiem - ja zaryzykował bym postawić na takie
        jednostki jak JMR, Czesław Bielecki ( ten od Ruchu Stu ) czy Jarosław Gowin
        - jakoś ciężko w pamięci wyłuskiwać kolejne charyzmatyczne postacie aspirujace
        do tej roli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka